Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post Reply
animals

#101 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by animals »

Normala je da glavni grad federacije, bude grad u kojem ima i Hrvata i Bosnjaka..
jer Federacija je izmedju ova dva naroda..ali sta je normalno u BIH..
stari grad Visegrad

#102 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by stari grad Visegrad »

Sve sto dolazi od Covica jeste MULJ.
Jedno prica drugo misli... nikad ne vjerujem HDZu. Sta se krije iza te idje??
A sto ne Jajce?
beniciodeltoro

#103 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by beniciodeltoro »

Gdje je problem?
Banja Luka glavni grad RSa
Mostar glavni grad Federacije
Sarajevo glavni grad BiH (oba entiteta)
stari grad Visegrad

#104 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by stari grad Visegrad »

Jajce glavni grad BiH.
Sarajevo glavni grad FBiH
Banjaluka u rs.

Jajc eje svakako historiski vazan grad za BiH. :izet:
belfy

#105 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by belfy »

animals wrote:Normala je da glavni grad federacije, bude grad u kojem ima i Hrvata i Bosnjaka..
jer Federacija je izmedju ova dva naroda..ali sta je normalno u BIH..
cek malo... i u Zenici ima hrvata. a ako bi se nesto ovakvo desilo ima da ih bude puno vise. sta je tu lose? :D

ja navijam za politicko-stranacki turizam kod nas. :D
Dzontra_Volta

#106 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Dzontra_Volta »

Pitanje je šta podrazumijeva glavni grad Federacije?
Da li će to samo biti fiktivna prijestolnica Federacije, dok će institucije i dalje (osim 5 ministarstava) ostati u Sarajevu?
Ili će se kompletna Vlada sa svim ministarstvima i Parlamentarnom skupštinom preseliti u Mostar?

Ja više vjerujem u ovu prvu varijantu, uz eventualno premještanje sjedišta Vlade Federacije BiH iz Alipašine u Sarajevu ka Mostaru (a i to kad se izgradi nova zgrada Vlade, što vjerovatno neće biti za mandata ove sadašnje vlade).
spreca

#107 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by spreca »

Hocel biti glavni grdovi Kantona i Opstina?.....sami entitetima dajemo drzavnost a bunimo se kad neko iz rs kaze da su drzava.......mame mu se sjetim ko prvi rece da postoji glavni grad entiteta........sjediste entiteske vlade da a ne glavni grad...mamu im shupachku
Did

#108 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Did »

Ako već mora biti neki drugi grad, a ne Sarajevo, onda bi zbog istorijskih i geografskih razloga trebao biti Travnik! Travnik je već bio sjedište vezira, a Mostar je predaleko npr. od Orašja i Žepča. Hrvati u Srednoj Bosni ne bi imali ništa protiv i već je postojala nekad takva ideja od strane NHI. Travnik ima kapacitete i samo malo infrastrukture treba izgradit da se sve smjesti.
Izlija

#109 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Izlija »

Sve dok se ovdje vodi trojno preživljavanje naroda mira i prosperiteta nema. Napravljen je sistem gdje narod nemože ništa odlučiti jer je podjeljen u stotine malih torova kojim treba svjetlosna godina da se informišu o nečem, a kada istinita informacija dođe do tog naroda ona spada u rang nečije tuđe historije koja nije više mjerodavna pogotovo jer je tuđa istina i to u glavama izvaranog naroda odmah ide pod propagandu i laž. Nemoguće je izvesti centralizaciju sistema upravljanja državom jer političari žive i prosperiraju od održavanja statusa quo, nametnuli su zakone i propise kako bi nas opasali zidinama laži i obmana. Konstantno raspirivanje nacionalističkog i separatističkog crva nerazumlja je dovelo do unaprijed odgojenih generacija koje se nikad neće pomiriti a od čije će se patnje političari dobro finansijski obezbjediti.
Meni lično nije bitno gdje će biti glavni grad dok ta tema donosi poslove, ekonomsku stabilnost i napredak, samo što je tema glavnog grada ovdje puno dublja politička igra koja narodu neće donjeti ništa dobro i sve se vrti oko toga da neki dokazani kriminalci koji čine našu vlast namaknu još koji milion na svoj konto.
bach

#110 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by bach »

Did wrote:Ako već mora biti neki drugi grad, a ne Sarajevo, onda bi zbog istorijskih i geografskih razloga trebao biti Travnik! Travnik je već bio sjedište vezira, a Mostar je predaleko npr. od Orašja i Žepča. Hrvati u Srednoj Bosni ne bi imali ništa protiv i već je postojala nekad takva ideja od strane NHI. Travnik ima kapacitete i samo malo infrastrukture treba izgradit da se sve smjesti.
Da, da. Bila je već takva ideja. Bila je i ideja da Jajce bude glavni grad FBiH. Po meni su sva tri prijedoga OK.

Za Mostar se apsolutno slažem da treba postati glavni grad FBiH.
KB9

#111 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by KB9 »

mostar glavni grad? uozbiljite se molim vas, nema ovo vise smisla
spreca

#112 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by spreca »

bach wrote:
Did wrote:Ako već mora biti neki drugi grad, a ne Sarajevo, onda bi zbog istorijskih i geografskih razloga trebao biti Travnik! Travnik je već bio sjedište vezira, a Mostar je predaleko npr. od Orašja i Žepča. Hrvati u Srednoj Bosni ne bi imali ništa protiv i već je postojala nekad takva ideja od strane NHI. Travnik ima kapacitete i samo malo infrastrukture treba izgradit da se sve smjesti.
Da, da. Bila je već takva ideja. Bila je i ideja da Jajce bude glavni grad FBiH. Po meni su sva tri prijedoga OK.

Za Mostar se apsolutno slažem da treba postati glavni grad FBiH.
daj bar jedan razlog...........i zasto bi entite imao glavni grad?.......jel to entitet=drzava?
bach

#113 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by bach »

Black swan wrote:otkad je to sarajevo glavni grad rs
zar nije bandža luka :? :? :?

fakat ozbiljno pitam
U ustavu republike mrske piše da je Sarajevo glavni grad RS -a.

Zaista je tako.
mO k3

#114 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by mO k3 »

tuzla.... ima i hrvata , srba i bosnjaka ...
mO k3

#115 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by mO k3 »

bach wrote:
Black swan wrote:otkad je to sarajevo glavni grad rs
zar nije bandža luka :? :? :?

fakat ozbiljno pitam
U ustavu republike mrske piše da je Sarajevo glavni grad RS -a.

Zaista je tako.
istina..
dustaban

#116 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by dustaban »

Pa u tom slucaju bi logicno bilo Vladu smjestiti u FIS.

Imali bi odjele: Tekstil, Obuca, Bijela Tehnika, Namjestaj, Vlada FBiH....
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#117 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by _BataZiv_0809 »

dustaban wrote:
Pa u tom slucaju bi logicno bilo Vladu smjestiti u FIS.

Imali bi odjele: Tekstil, Obuca, Bijela Tehnika, Namjestaj, Vlada FBiH....
Mislis u Bimov fakultet :D
BHCluster

#118 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by BHCluster »

Ja mislim da bi Tuzla trebala biti glavni grad FBiH.
BAK-eV

#119 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by BAK-eV »

BHCluster wrote:Ja mislim da bi Tuzla trebala biti glavni grad FBiH.
Trebaju nam: drzavni nivo, ekonomske regije i komune.

Normalna vlada i jedan Predsjednik.

Nista vise!

Treba obesmisliti Federaciju i kantone!

Ne zaboravite, da je to uredjenje nametnuto od strane Tudjmana!

Nema tu niceg dobrog.
greatful_and_dead

#120 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by greatful_and_dead »

AkHolic wrote:
Banksy wrote:Voljela bih da Sarajevo postane distrikt i da u svoju strukturu uključi i Pale i Kiseljak, pa da koliko-toliko postane multietnički glavni grad države.
To su, naravno, samo želje jer u ovom trenutku to ne odgovara nikome, nijednoj strani.
Kiseljak nije Sarajevo nije ni Pale.Problem manjka multietničnosti lakše je rješiti tako što će grad i sarajevski kanton financirati kupnju i gradnju stanova za nebošnjake i za otvaranje privlačnih radnih mjesta.Dragovoljaca za doseliti se u Sarajebvo, našlo bi se ne samo u BiH no i iz Hrvatske i Srbije. :-D
Jesi ti prirodno takav ili se drogira?. Čuj kupovat stanove nebošnjacima. De vi nebošnjaci vratite Bošnjacima ono što ste pokrali i oteli u ratu. Pa onda ono što ste uništili i popalili. Pa ćemo, možda, dalje razgovarati. Počnite s Veležovim stadionom.
Rizvan

#121 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Rizvan »

Ako je za potencijalni budući grad bitna multietničnost, onda je Glamoč definitivno number one.
purgatorio

#122 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by purgatorio »

Ja mislim da treba Bihać biti glavni grad federacije, dosta smo se mi vozali 6-7 sati do Sa, sad vi malo da vidite kako je.
Putnik ali stvarno

#123 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by Putnik ali stvarno »

Mostar +1 salonski vote, vrijedi 2 :D

Simbolise sve greske I zablude, sam sukob dva oka u 63% glave, sukob u kome je poginulo oko 18000 ljudi, gotovo 20% svih zrtava rata u BiH.

Simbolise I razlicite interese tih 63% nekadasnje glave tada I time ujednacava BiH kao celinu, prica potiskivanu istinu, koju svi u BiH I ceo svet zna.

Pravo mjesto za Sjediste entiteta FBiH, sa pribliznim stanovnistvom onih 63% koji trebaju konacno da zazive u toj FBiH.

Time bi se ujedno potvrdilo pravo obe narodnosti na grad Mostar I dalo prostora za razvoj diskusije, odblokiralo postojece stanje.
gospodja profiterka

#124 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by gospodja profiterka »

Ovo je već riješena stvar. Migracija federalnih institucija u Mostar će zakamuflirati osnivanje institucija trećeg entiteta i niko neće repom mrdnuti. Kao što ni dosad nije.
asurbanipal

#125 Re: Mostar, glavni grad FBiH ?!

Post by asurbanipal »

gospodja profiterka wrote:Ovo je već riješena stvar. Migracija federalnih institucija u Mostar će zakamuflirati osnivanje institucija trećeg entiteta i niko neće repom mrdnuti. Kao što ni dosad nije.
Nažalost tačno.
Post Reply