KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mostarurscu

#101 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by mostarurscu »

Enticer wrote:
dobar osjecaj wrote:
Enticer wrote:Osnovna stvar na poslu je znanje i koncentracija. Radio sam odredjeno vrijeme u prodaji i kasa je bila pod mojom kontrolom. Godinu dana nisam ni u jednom momentu imao ni pfeninga viska ni manjka u kasi.

Meni je glupo kad vidim negdje u radnjama da radnice moraju izlaziti i traziti sicu ili da im neko usitni 50-100 KM, to je propust sefa radnje ili gazde. Znam slucajeva kad radnik(ca) iz svog djepa vrate kusur pa se onda snalaze.
Imam jednog rodjaka koji tako funkcionise i radi. To da je sve savrseno u fening i u stanju savrsene, potpune kontrole je posebna prica. Takvi primjeri su muzejski, sterilni i nemoguci na duze staze. Odnosno, moguci su na primjeru tog mog rodjaka kod kojeg je sve u trgovini u savrsenom odnosu ali covjek nema i ne vodi stvarni zivot. Ta fiksacija da sve dovede u tako savrseno stanje mu oduzima najveci dio zivota.
Vidi nesto, to nije uopste nesto aman zaman, bitno se posvetiti provjeri blagajne 2-3 puta u toku radnog vremena. To je u vrh glave 15 min i to radis kad ti u radnji nema niko. Imas program na kojem radis i imas blagajnu, jednim klikom vidis stanje blagajne i prebrojis pare i ODMAH reagujes ako ima neslaganja. Nije to nikakva fiksacija niti opsesija vec samo zanimacija za svoj posao.
Pilot pred svaki let mora provjeriti masu stvari za koje zna da su ok, ali ih mora provjeriti.
Ma drug , nemoguće je isključiti tu mogućnost . I kod nas se presjeci rade svako malo ,tačnije par puta u smjeni kako posao dozvoljava te broji novčanik.
Ali ne možeš ti to raditi svake minute , naleti ti guzva ..neko ti ostavi na stolu novac ..u njemu višak koji fening, konobar stavi u novčanik. Prije sljedećeg presjeka/provjere naidje inspekcija i eto ti viška i problema. Tako se u nas sad desilo tih strašnih 2,10 KM.
Uostalom, ko radi taj i griješi. Ko ne radi sigurno neće.
printy4911

#102 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by printy4911 »

dobar osjecaj wrote:
Enticer wrote:Osnovna stvar na poslu je znanje i koncentracija. Radio sam odredjeno vrijeme u prodaji i kasa je bila pod mojom kontrolom. Godinu dana nisam ni u jednom momentu imao ni pfeninga viska ni manjka u kasi.

Meni je glupo kad vidim negdje u radnjama da radnice moraju izlaziti i traziti sicu ili da im neko usitni 50-100 KM, to je propust sefa radnje ili gazde. Znam slucajeva kad radnik(ca) iz svog djepa vrate kusur pa se onda snalaze.
Imam jednog rodjaka koji tako funkcionise i radi. To da je sve savrseno u fening i u stanju savrsene, potpune kontrole je posebna prica. Takvi primjeri su muzejski, sterilni i nemoguci na duze staze. Odnosno, moguci su na primjeru tog mog rodjaka kod kojeg je sve u trgovini u savrsenom odnosu ali covjek nema i ne vodi stvarni zivot. Ta fiksacija da sve dovede u tako savrseno stanje mu oduzima najveci dio zivota.
Bgt. kao da rade u nuklearnoj elektrani a ne u dućanu.
Sramotan je odnos države prema malim poduzetnicima.
Nije se mentalitetom ništa dalje odmaklo od partizanskog progona kulaka poslije 1945. :twisted:
dobar osjecaj

#103 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by dobar osjecaj »

Nuklearna elektrana ili ne, nemoguce je voditi posao sa savrsenom stalnom kontrolom svega, da se u svakoj minuti zna status svake 2 marke.

Moze kad nema ljudi u igri, kad napravis sebi simulaciju trgovine, ubacis artikle, ukljucis najsavremeniju kasu i kucaj i broji i sve uvijek u savrsenom redu. I naravno imas samo nekvarljivu robu, fiksne postojanosti kojoj nikada nece izaci rok. Nema ljudi, nema prometa, nema problema.
Drvosjeca iz Dejcica

#104 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Šta država gubi na tome da svaki privatnik u kasi ima 2 do 5KM viška ili manjka? Niša, apsolutno ništa. Najmanji problem je privatnik koji ukrade 5KM državi iz kase, šta ćemo sa onima koji godinama ne plaćaju PDV, akcize, doprinose, carine, struju i vodu? Oni su rak rana ovog društva a i dalje uživaju pogodnist, dogovaraju se i pregovaraju sa carinskim ispostavama, inspekcijama i državom.
free_too

#105 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by free_too »

KB9 wrote:
animus wrote:
KB9 wrote:iduci put dobro gledas i poslujes kako treba pa ce sve bit pet, treba bit posten i ne muljat jer zna se vratit tako ko tebi, nakupi se i onda kad gruhne otvaras teme po forumu u cilju vadione koja je nemoguca jer se samo jos vise skenjas

predju preko toga, plati, nastavi samo ovaj put sve po propisima :thumbup:
Preedlazem kad dodjes iz Svecke da nam malo to obrazlozis. Vidi se da si dobro upoznat.
to je zastava islanda a ne svecke

Ti si idiot svjetske klase, ma to je cak pohvala za tebe. Ljubomora je cudna stvar
mostarurscu

#106 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by mostarurscu »

Kolega danas bio u inspekciji, odnio kao neka još dodatna dokumenta i da se kao šef u tom sektoru pokusa opravdat..ja ga ustvari poslao da ispipa teren , teretit ce nas navodno za oba prekrsaja, čekaju samo da li ću uložit žalbu na zapisnik.
Još me je inspektorica prijavila negdje zbog visokog tona , da sam joj digao tlak i da je morala piti tabletu za smirenje. Ne znam samo gdje me mogla prijaviti ..policiji? :-)
Znači , vjerovatno još jedna prijava na moje ime. Očito da je sujeta odigrala svoje i da je postalo lično , sad nema druge nego otvoreni rat ..
askeri

#107 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by askeri »

Hoće repa, jasno k'o dan, mamicu im korumpiranu.
KB9

#108 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by KB9 »

taj rat ce se zavrsit tako sto ces sad pretrpit jos vece gubitke, na tvoju zalost
Drinski

#109 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by Drinski »

mostarurscu wrote:Kolega danas bio u inspekciji, odnio kao neka još dodatna dokumenta i da se kao šef u tom sektoru pokusa opravdat..ja ga ustvari poslao da ispipa teren , teretit ce nas navodno za oba prekrsaja, čekaju samo da li ću uložit žalbu na zapisnik.
Još me je inspektorica prijavila negdje zbog visokog tona , da sam joj digao tlak i da je morala piti tabletu za smirenje. Ne znam samo gdje me mogla prijaviti ..policiji? :-)
Znači , vjerovatno još jedna prijava na moje ime. Očito da je sujeta odigrala svoje i da je postalo lično , sad nema druge nego otvoreni rat ..
ako si u roku od 8 dana podnio prijavu nisi ucionio prekrsaj a za par maraka ne moze biti velika kazna, nemoj ulagati zalbu na zaspinik ako su tacni navodi u tom zapsiniku.

a sto se tice visokog tona, ne znam, ali se jako, jako cesto inspektori zale na takvo ponasanje.
KIseljak12

#110 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by KIseljak12 »

KB9 wrote:taj rat ce se zavrsit tako sto ces sad pretrpit jos vece gubitke, na tvoju zalost
A ti ces jednog dana nauciti da citas, na sveopcu radost ljudi ugnjetavanih tvojom nepismenoscu.
free_too

#111 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by free_too »

KB9 wrote:taj rat ce se zavrsit tako sto ces sad pretrpit jos vece gubitke, na tvoju zalost
ti mora da si ova inspektorica 100% Ili mozda njezin retro muz?! Batman?
Drvosjeca iz Dejcica

#112 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Meni nikako nije jasna ta tvoja zavist i pakost. Šta ti imaš konkretno od toga da ga kazne? Živiš li u opšte u BiH jer vidim islandsku zastavu. Takvi su gori od samih stranca, fol glume neku kulturu i visinu a u biti su obični frustrirani jadnici jer ih u toj stranoj sredini ne jebu ni 5% pa umišljaju da mogu nad zemljacima da glume neki nivo. Ljudi se ovdje bore deset puta više što sa nakaradnim sistemom što sa svim drugim negativnostima i onda ti sa Islanda imaš nekome nešto reći?
radiša

#113 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by radiša »

mostarurscu wrote:Kolega danas bio u inspekciji, odnio kao neka još dodatna dokumenta i da se kao šef u tom sektoru pokusa opravdat..ja ga ustvari poslao da ispipa teren , teretit ce nas navodno za oba prekrsaja, čekaju samo da li ću uložit žalbu na zapisnik.
nemoras bas sve detalje pisat,moguce da neko od njih cita ovu temu i lupa ti kontru jer vide da ni sam neznas sta ces.po mom misljenju si sam trebo otici i pozvat se na zakon a ne slat nikog jer tako nista neces postici nit si postigao.
KB9

#114 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by KB9 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Meni nikako nije jasna ta tvoja zavist i pakost. Šta ti imaš konkretno od toga da ga kazne? Živiš li u opšte u BiH jer vidim islandsku zastavu. Takvi su gori od samih stranca, fol glume neku kulturu i visinu a u biti su obični frustrirani jadnici jer ih u toj stranoj sredini ne jebu ni 5% pa umišljaju da mogu nad zemljacima da glume neki nivo. Ljudi se ovdje bore deset puta više što sa nakaradnim sistemom što sa svim drugim negativnostima i onda ti sa Islanda imaš nekome nešto reći?
ni trun zavisti i pakosti nema ovde

ja bas sto jednostavnije pokusavam rec covjeku da mu je ovo najbezbolniji izlaz jer nije dovoljno jak i sposoban da se bode i bori ovde

da nije imo nikakvih naznaka losih poteza pa ga uzeli u zub nek ide sudit se do kraja zivota al propust je ipak imo i sam je kriv za to (ma koliko mali taj propust bio) i to u konacnici presudi, tu sva prica staje
dobar osjecaj

#115 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by dobar osjecaj »

Druze, mislim da ce ti biti bolje da se malo udaljis od foruma i sam slozis misli, eventualno u komunikaciji sa advokatom.
Nije lose dijeliti probleme i traziti misljenje ali se mora povuci crta, ohladiti od price i trezveno donijeti vlastite odluke.

Znam da vjerovatno osjecas da si dobio korisnih savjeta i to je ok, ali zbog strukture prosjecnog korisnika foruma, svaka dobra namjera je podlozna prevelikom procentu mozdanog proljeva, gluposti koje se pisu iz dosade bez ikakvog poznavanja materije i cesto bez ikakvog realnog zivotnog ili poslovnog iskustva.
Janjicar

#116 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by Janjicar »

dobar osjecaj wrote:
Druze, mislim da ce ti biti bolje da se malo udaljis od foruma i sam slozis misli, eventualno u komunikaciji sa advokatom.
Nije lose dijeliti probleme i traziti misljenje ali se mora povuci crta, ohladiti od price i trezveno donijeti vlastite odluke.

Znam da vjerovatno osjecas da si dobio korisnih savjeta i to je ok, ali zbog strukture prosjecnog korisnika foruma, svaka dobra namjera je podlozna prevelikom procentu mozdanog proljeva, gluposti koje se pisu iz dosade bez ikakvog poznavanja materije i cesto bez ikakvog realnog zivotnog ili poslovnog iskustva.
:thumbup:
Fino objasnjeno. Dosta forumasa je tu cisto da ubije dosadu a ne zbog poznavanja materije i stvarno da zele pomoci.
Ima i onih koji znaju kako to sve ide ali njih je veoma malo.
mostarurscu

#117 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by mostarurscu »

dobar osjecaj wrote:

U pravu si , upravo sam o tom i razmisljao ...hvala svima koji su udijelili koristan savjet te vas sve skupa pozdravljam.

Reći ću samo da je jedno sigurno ..za ovaj dio neprijavljeni radnik ne mogu nikako odgovarati . Pretresli smo zakone i pravilnike i stvar je jasna.

Član 16. ZAKONA O JEDINSTVENOM SISTEMU REGISTRACIJE,KONTROLE I NAPLATE DOPRINOSA kaže:

Postupak podnošenja prijave za upis i promjene upisa u Jedinstveni sistem, način i rokove
dostavljanja ličnih podataka, godišnje prijave podataka o doprinosima, te način korištenja
i razmjene tih podataka uredit će se posebnim propisom koji donosi Ministar.

a na osnovu tog člana PRAVILNIK O PODNOŠENJU PRIJAVA ZA UPIS I PROMJENE UPISA U JEDINSTVENI SISTEM REGISTRACIJE, K0NTROLE I NAPLATE DOPRINOSA kaže u članu 9.:
Prijava za osiguranje podnosi se u roku od sedam dana od dana otpočinjanja rada kod poslodavca.

To smo i ranije ustanovili , ali sada je provjereno.

Pozdravljam sve i hvala još jednom na konstruktivnim dobronamjernim savjetima . Javim se nekada i ispricam kako je prošlo :)
O'zone
Globalni moderator

#118 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by O'zone »

@mostarurscu kol'ko ja vidim ti nisi još zadužio člansku karticu neke od dominantnih stranaka. Znam da zvuči glupo ali...na BH tlu se tako riješavaju problemi.
Ci-Nick

#119 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by Ci-Nick »

Nažalost,.. budžet pune pošteni,.. svi progone i kažnjavaju uglavnom poštene.
Pogriješio si kada si rekao da im nećeš dati ništa,... jer nisi kriv.
Da bi ratovao s njima moraš biti poznat u gradu kao totalni luđak opasan po okolinu, tako da se boje za život,.. ili toliko moćan da im možeš srediti da ostanu bez posla.
Bavio sam se biznisom,.. bio uvjek 100 % ispravan,.. čak sam plaćao i jebenu članarinu turističkoj zajednici ali nisam imao nikog iza leđa i redovno davao nešto sitno da kontrola ne bi trajala 5 dana nego dva dana.
Edin H.

#120 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by Edin H. »

Ci-Nick wrote:Nažalost,.. budžet pune pošteni,.. svi progone i kažnjavaju uglavnom poštene.
Pogriješio si kada si rekao da im nećeš dati ništa,... jer nisi kriv.
Da bi ratovao s njima moraš biti poznat u gradu kao totalni luđak opasan po okolinu, tako da se boje za život,.. ili toliko moćan da im možeš srediti da ostanu bez posla.
Bavio sam se biznisom,.. bio uvjek 100 % ispravan,.. čak sam plaćao i jebenu članarinu turističkoj zajednici ali nisam imao nikog iza leđa i redovno davao nešto sitno da kontrola ne bi trajala 5 dana nego dva dana.
Lijepi strah :D
mostarurscu

#121 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by mostarurscu »

Dobio prekrsajne naloge,

za ˝neprijavljenog˝ radnika 5.000,00 firmi, 3000,00 meni.
za višak od 2,10 KM 2.500,00 firmi, 1.000,00 meni :roll:

Mislim da su učinili nepravilnost i u samoj proceduri , dobio juče prekršajne naloge, a istovremeno juče poslao prigovor na zapisnik , inače rok za prigovor na zapisnik mi traje sve do utorka i ne znam kako su mogli poslati naloge prije isteka roka.
mostarurscu

#122 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by mostarurscu »

O'zone wrote:@mostarurscu kol'ko ja vidim ti nisi još zadužio člansku karticu neke od dominantnih stranaka. Znam da zvuči glupo ali...na BH tlu se tako riješavaju problemi.
znam druze, jebga ..
Tomahawk11
Globalni moderator

#123 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by Tomahawk11 »

mostarurscu wrote:Dobio prekrsajne naloge,

Mislim da su učinili nepravilnost i u samoj proceduri , dobio juče prekršajne naloge, a istovremeno juče poslao prigovor na zapisnik , inače rok za prigovor na zapisnik mi traje sve do utorka i ne znam kako su mogli poslati naloge prije isteka roka.
Bogme su se oni tebi natovarili na kosti. Ostaje ti jedino da se boris s njima (ako nisi nista zayebo).
oridjidji

#124 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by oridjidji »

mostarurscu wrote:Pozdrav , ako ima neko da se ukljuci u diskusiju sa savjetom bio bi mu zahvalan .

U čemu je problem , hm ..5 novih radnika mi dolazi u firmu 16.11. sa svima sklapam ugovor o radu , četvero od njih prijavljujem odmah na poreznu , a jednu djevojku ostavljam neprijavljenu zbog toga što je predala zahtjev za promjenu prebivalista odnosno adrese što bi trebalo biti gotovo za par dana.
Da je ne bi prijavljivao u poreznu na staru adresu odlucim se da sacekam tih par dana dok dobije novu adresu da ne bi imao potrebu ponovo raditi izmjenu.
19.11. mi dolazi inspekcija , zatiče tu radnicu na poslu ..ima ugovor ali nije prijavljena na poreznu ..ajde kontam neće biti problem , objasnim situaciju , pokažem prijave za preostala četiri radnika kao i ugovore za svih pet medjutim inspektori tvrdi ..

Za njih je to prekrsaj i sad mi prijeti kazna od minimalno 5.000 KM za firmu te 3000 meni kao odgovornom licu ...izludio ..sta mi je činiti ?

Da li ići na sud i izgubiti mogućnost plaćanja pola iznosa kazne u određenom roku ili ? Kakva su vasa iskustva sa sudovima kada su ovakve stvari u pitanju ? ima li poslodavac uopste sanse da ga tamo razumiju .. nekako mi se cini da se sve ovo urotilo protiv ljudi koji rade pošteno dok neke firme koje obrću milionske cifre uopste i ne posjecuju ti mogu slobodno reci bezobrazni inspektori ..
Da si ih pocastio vecerom i dao milju, mogla ti je ta inspektorica i kasnije valjat. :D

Kod nas kad bi dosli tako, nikad nebi bilo iznenadjenje, jave ti da se ispalis sa posla.
Drinski

#125 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by Drinski »

mostarurscu wrote:Dobio prekrsajne naloge,

trazi sudsko odlučivanje.
Post Reply