Ma drug , nemoguće je isključiti tu mogućnost . I kod nas se presjeci rade svako malo ,tačnije par puta u smjeni kako posao dozvoljava te broji novčanik.Enticer wrote:Vidi nesto, to nije uopste nesto aman zaman, bitno se posvetiti provjeri blagajne 2-3 puta u toku radnog vremena. To je u vrh glave 15 min i to radis kad ti u radnji nema niko. Imas program na kojem radis i imas blagajnu, jednim klikom vidis stanje blagajne i prebrojis pare i ODMAH reagujes ako ima neslaganja. Nije to nikakva fiksacija niti opsesija vec samo zanimacija za svoj posao.dobar osjecaj wrote:Imam jednog rodjaka koji tako funkcionise i radi. To da je sve savrseno u fening i u stanju savrsene, potpune kontrole je posebna prica. Takvi primjeri su muzejski, sterilni i nemoguci na duze staze. Odnosno, moguci su na primjeru tog mog rodjaka kod kojeg je sve u trgovini u savrsenom odnosu ali covjek nema i ne vodi stvarni zivot. Ta fiksacija da sve dovede u tako savrseno stanje mu oduzima najveci dio zivota.Enticer wrote:Osnovna stvar na poslu je znanje i koncentracija. Radio sam odredjeno vrijeme u prodaji i kasa je bila pod mojom kontrolom. Godinu dana nisam ni u jednom momentu imao ni pfeninga viska ni manjka u kasi.
Meni je glupo kad vidim negdje u radnjama da radnice moraju izlaziti i traziti sicu ili da im neko usitni 50-100 KM, to je propust sefa radnje ili gazde. Znam slucajeva kad radnik(ca) iz svog djepa vrate kusur pa se onda snalaze.
Pilot pred svaki let mora provjeriti masu stvari za koje zna da su ok, ali ih mora provjeriti.
Ali ne možeš ti to raditi svake minute , naleti ti guzva ..neko ti ostavi na stolu novac ..u njemu višak koji fening, konobar stavi u novčanik. Prije sljedećeg presjeka/provjere naidje inspekcija i eto ti viška i problema. Tako se u nas sad desilo tih strašnih 2,10 KM.
Uostalom, ko radi taj i griješi. Ko ne radi sigurno neće.