Zasto Bosanci i Hercegovci mrze Sarajevo?
-
DTL
#101 Za LED-a
Procitao sam tvoju poruku, i mislim, da iako nisi rodjen u Sarajevu, postavljas isto ono pitanje koje i ja sam sebi postavljam, a ovdje sam po porijeklu i matere i oca u zadnjih 200 tinjak godina korijene ostavio.
Dakle, zasto Bosanci i Hercegovci ne vole Sarajevo?
Ja mislim da je odgovor krajnje jasan.
Ne vole ga jer im lici na istu onu sredinu iz koje su pobjegli unazad 60 godina, i doselili se u jedan ultra moderni, ultra nenacionalni i ultra tolerantni grad, kojeg je bivsa Juga mrzila takodjer, ali mu je kapu skidala.
U tom gradu (popis 1991 godine) su postojale sve one stvari koje su cinile duh Sarajeva.
Danas tih vrijednosti nema, jer u gradu nema normalnih gradskih muslimana, nema gradskih srba ili hrvata (ili i jednih i drugih i trećih ima jako malo).
U grad su se doselile horde Tešnjaka, Gračaka, Goraždaka, Jelahčana i inih papaka i seljaka, a o uzornim Sandzaklijama i Sipcima, te drugim utemeljiteljima, da se ne govori.
Vrlo su brzo te horde, pretvorile ovaj lijepi grad u selo iz kojeg su dosle, a sve u ime i za potrebe jedne stranke.
I normalno je da ima sad ne valja, kad im lici na selo iz kojeg su stigli. Kad vidjaju one iste kockaste glave od kojih su pobjegli, svaki dan na ulici.
Recimo, u istoriji Bijele Tabije se nije desilo da joj je imam odnekud drugo osim s Vratnika, Kovaca i okoline. A sad tamo imam Sandzakljija.
Sve sam ti rekao.
A tacno je da Tuzla ima daleko bolju medicinu od Sarajeva (dakle ne samo kardiohirurgiju), ili ima bolje firme, ili zasto je Tuzla opcenito u vitalnim pokazateljima, jaca od Sarajava.
Znas li zasto?
Zato sto nisi mogao postati profesor po babinoj i majkinoj liniji, vec si morao da se takmicis sa tamo nekim drugim muslimanom, srbinom ili hrvatom za to mjesto, a ocjenjivao te je strani mentor, a ne raja iz tvoje Partije.
Ili zato sto je na vlasti u Skupstini bilo 5-6 stranaka, pa nije nije mogla da nadvlada na svoju stranu.
Kao sto je u Sarajevu jedna nadvladala krajnje lopovski (a tako samo i umiju oni koji je vode), pa je pod pritiskom jedne male ambasade u Alipasinoj ulici, Ustavni sud morao na opstu zalost Utemeljitelja sa Stupa
da donese jednu nedemokratsku odluku.
E zato si u pravu, i zato nam i jeste ovako.
A sta su nam recimo Avazovi haram neboderi donijeli, govori podatak da preko 80% stanovnistva ne vjeruje medijima, a da se svaki dan mafija iz doseljenistva popuca po Ilidzi, Hrasnici ili Novom Sarajevu.
Na kraju, ko kaze da ja trazim da me neko voli? Ili ko kaze da ja trazim da neko iz Bosne i Hercegovine voli ovaj monstruozno promijenjeni grad?
Pa ni ja ga ne volim, ali zbog porodice, prisiljen sam gledati ga kako propada.
Pozdrav
Ne vole ga jer im lici na istu onu sredinu iz koje su pobjegli unazad 60 godina, i doselili se u jedan ultra moderni, ultra nenacionalni i ultra tolerantni grad, kojeg je bivsa Juga mrzila takodjer, ali mu je kapu skidala.
U tom gradu (popis 1991 godine) su postojale sve one stvari koje su cinile duh Sarajeva.
Danas tih vrijednosti nema, jer u gradu nema normalnih gradskih muslimana, nema gradskih srba ili hrvata (ili i jednih i drugih i trećih ima jako malo).
U grad su se doselile horde Tešnjaka, Gračaka, Goraždaka, Jelahčana i inih papaka i seljaka, a o uzornim Sandzaklijama i Sipcima, te drugim utemeljiteljima, da se ne govori.
Vrlo su brzo te horde, pretvorile ovaj lijepi grad u selo iz kojeg su dosle, a sve u ime i za potrebe jedne stranke.
I normalno je da ima sad ne valja, kad im lici na selo iz kojeg su stigli. Kad vidjaju one iste kockaste glave od kojih su pobjegli, svaki dan na ulici.
Recimo, u istoriji Bijele Tabije se nije desilo da joj je imam odnekud drugo osim s Vratnika, Kovaca i okoline. A sad tamo imam Sandzakljija.
Sve sam ti rekao.
A tacno je da Tuzla ima daleko bolju medicinu od Sarajeva (dakle ne samo kardiohirurgiju), ili ima bolje firme, ili zasto je Tuzla opcenito u vitalnim pokazateljima, jaca od Sarajava.
Znas li zasto?
Zato sto nisi mogao postati profesor po babinoj i majkinoj liniji, vec si morao da se takmicis sa tamo nekim drugim muslimanom, srbinom ili hrvatom za to mjesto, a ocjenjivao te je strani mentor, a ne raja iz tvoje Partije.
Ili zato sto je na vlasti u Skupstini bilo 5-6 stranaka, pa nije nije mogla da nadvlada na svoju stranu.
Kao sto je u Sarajevu jedna nadvladala krajnje lopovski (a tako samo i umiju oni koji je vode), pa je pod pritiskom jedne male ambasade u Alipasinoj ulici, Ustavni sud morao na opstu zalost Utemeljitelja sa Stupa
A sta su nam recimo Avazovi haram neboderi donijeli, govori podatak da preko 80% stanovnistva ne vjeruje medijima, a da se svaki dan mafija iz doseljenistva popuca po Ilidzi, Hrasnici ili Novom Sarajevu.
Na kraju, ko kaze da ja trazim da me neko voli? Ili ko kaze da ja trazim da neko iz Bosne i Hercegovine voli ovaj monstruozno promijenjeni grad?
Pozdrav
-
>>Semin<<
#103 Ljubazni
Svi mrze Sarajevo zato sto su ljubazni... sto nisu Sarajlija..
Svi mi znamo da je to istina..

Svi mi znamo da je to istina..
-
LED
#105 Re: Za LED-a
Napokon pravi sarajlija…DTL wrote:Procitao sam tvoju poruku, i mislim, da iako nisi rodjen u Sarajevu, postavljas isto ono pitanje koje i ja sam sebi postavljam, a ovdje sam po porijeklu i matere i oca u zadnjih 200 tinjak godina korijene ostavio.
Sve sam ti rekao.
Znas li zasto?
Pozdrav
Svaka cast majstore. Samo takvi mogu vratiti Sarajevu dusu koja je jednim dijelom u tebi usadjena, odnosno da istjeras “papke” i sigurno ces imati podrsku citave BiH.
Samo Sarajevo sa takvim sarajlijama, moze biti Saraj’vo.
-
regina
#106 Re: Za LED-a
Ima dobra knjiga, naziv joj je "Filozofija dokolice" u kojoj je lijepo objasnjeno da ljudi kada nemaju dovoljno obaveza, selektiriraju svoja neprijateljstva svakako, pa i regionalno. Tj. kad bismo imali dovoljno radnih mjesta, pristojan standard i mogucnost zivota kakav je dostojan za covjeka, ne bismo mrzili gradove. Mada mislim da ljudi ne mrze Sarajevo, nego svoj zivot.
- Alfons Kauders
#107 Re: Za LED-a
Mislim da tad vise nebi bili Bosanci...regina wrote:Ima dobra knjiga, naziv joj je "Filozofija dokolice" u kojoj je lijepo objasnjeno da ljudi kada nemaju dovoljno obaveza, selektiriraju svoja neprijateljstva svakako, pa i regionalno. Tj. kad bismo imali dovoljno radnih mjesta, pristojan standard i mogucnost zivota kakav je dostojan za covjeka, ne bismo mrzili gradove. Mada mislim da ljudi ne mrze Sarajevo, nego svoj zivot.
-
LotDogy
Jao...stvarno imate previshe vremena ili ste premalo zaposleni da bi pisali ovoliko duge postove....
ja sam zivio u tz dugo godina , onda sam presao u sa zbog bolje skole...( a inace isto tako otac mi je zivio 25 god u Sa sa zavrsenim filozofskim faksom).
jedino sto me ovdje privuklo jeste to da ovdje ako si imalo pametan , znas se koristiti situacijom pa mozes svaki dan zaraditi najmanje 20 KM a da i ne osjetis.Dok je drugacije u Tz...Tuzla nema neke lafine i tamo papaka : sve je cisto dole..ili radish ili ne. Ili si pametan ili glup ,nemas ti kome prodavat tamo neke 65-te lovacke price,....
ja sam zivio u tz dugo godina , onda sam presao u sa zbog bolje skole...( a inace isto tako otac mi je zivio 25 god u Sa sa zavrsenim filozofskim faksom).
jedino sto me ovdje privuklo jeste to da ovdje ako si imalo pametan , znas se koristiti situacijom pa mozes svaki dan zaraditi najmanje 20 KM a da i ne osjetis.Dok je drugacije u Tz...Tuzla nema neke lafine i tamo papaka : sve je cisto dole..ili radish ili ne. Ili si pametan ili glup ,nemas ti kome prodavat tamo neke 65-te lovacke price,....
-
costacurta
Shalabajzer is on line!! Eh ovako narode, ja licno volim Srajevo iz dubine duse, a nisam iz Sarajeva. Volim Bascarsiju i Ferhadiju, Grbavicu i Kosevo, Ilidzu i Vratnik i sve to osjecam kao svoje i nesto sto je dio mene ALI... ono sto ne volim i sto me raspali i iznervira svaki put kad dodjem u Sarajevo su zitelji glavnog nam grada.... tuga, chemer i jad!!
"Novopecene Sarajlije" su ubile, unistile i razvalile onaj pozitivni duh i shmek Sarajeva. Zbog cega sam posebno razocaran? Pa time sto su svo to vrijeme dok je trajala "najezda i okupacija stoke" na Sarajevo, po strani ostali i fakticki se uklopili u sav taj jad i shljam one prave Sarajlije. Doci ce i oni TOBE samo se bojim da ne bude prekasno da se bilo sta promijeni.
LED tema je za zabrinuti se!!! SEE U!
"Novopecene Sarajlije" su ubile, unistile i razvalile onaj pozitivni duh i shmek Sarajeva. Zbog cega sam posebno razocaran? Pa time sto su svo to vrijeme dok je trajala "najezda i okupacija stoke" na Sarajevo, po strani ostali i fakticki se uklopili u sav taj jad i shljam one prave Sarajlije. Doci ce i oni TOBE samo se bojim da ne bude prekasno da se bilo sta promijeni.
LED tema je za zabrinuti se!!! SEE U!
-
el
Llijep je Pariz, Bec, London, Rim, New York, San Francisco, Istambul, Hong Kong, Tokio, Sydney, Singapore ALI JE SARAJEVO NAJLEPSE. Nisam iz Sarajeva ali sam maksuz bila kao turista. Tacno je da nije uredjeno, da nema parkiralista itd... ali SARAJEVO IMA DUSU.. Nijedan od ovih gradova nema to znam iz vlastitog iskustva.Nigdje sunce nesija ljepse nego iznad Sarajeva.
-
Duh sa sjekirom
Sta nam ovo rade draaaaagi moj Nedime
-
zzzzz
#114 Re: Za LED-a
I ovdje se radi o kompleksima...................sarajevskimLED wrote:Napokon pravi sarajlija…DTL wrote:Procitao sam tvoju poruku, i mislim, da iako nisi rodjen u Sarajevu, postavljas isto ono pitanje koje i ja sam sebi postavljam, a ovdje sam po porijeklu i matere i oca u zadnjih 200 tinjak godina korijene ostavio.
Sve sam ti rekao.
Znas li zasto?
Pozdrav
Svaka cast majstore. Samo takvi mogu vratiti Sarajevu dusu koja je jednim dijelom u tebi usadjena, odnosno da istjeras “papke” i sigurno ces imati podrsku citave BiH.
Samo Sarajevo sa takvim sarajlijama, moze biti Saraj’vo.
-
DTL
#115 Re: Za LED-a
Ma nema kompleksa, davno su se te stvari preboljele.zzzzz wrote:[I ovdje se radi o kompleksima...................sarajevskim
Sarajavske raje, one prave ima u gradu najvise ljeti, kad dodju ovdje na godisnji odmor iz zemalja gdje sada zive.
Tada doseljenici ni ne izlaze, jer odu u posjetu familijma na sela i rodna ognjista.
Ove godine, 15.06., ce se desiti vjerovatno najvece okupljane predratne sarajevske raje od rata.
Pozdrav
-
Panta Rei
Nije tacno ni da ga odreduje. Covjek moze pukim slucajem biti rodjen bilo gdje. Npr. moja rodica je rodjena u Njemackoj dok su joj roditelji bili u izbjeglistvu i vec sa nepunom godinom je dovedena u Bosnu, gdje je i dan danas. Kakve veze ona ima sad s Njemackom?! Mjesto rodjenja je uopste ne odreduje. Ona je Bosanka!DTL wrote:Tacno je da ga ne uslovljava, ali ga odredjuje.Loud wrote:
Da citiram Kaudersa : "Samo ljudi su grad. Dzaba ti milion ulica,kafana,zgrada, ako ce u njima sjediti hajvani."
Mjesto rodjenja ne uslovljava karakter covjeka.
Pozdrav
-
Panta Rei
A zasto Bosanci i Hercegovcine ne vole Sarajevo...
Nije stvar u Sarajevu, nego u Sarajlijama, ili mozda onima koji misle da su Sarajlije. Ti su ljudi nadobudni, misle da su nesto vise od drugih koji su rodjeni kojekuda po BiH. Misle da je biti Sarajlija nesto sveto. Zbog tih i takvih ljudi, ostatak Bosne ne voli Sarajevo. A grad kao grad, nema nikakve veze s tim. ulice i zgrade nista ne znace bez ljudi u njima.
Nije stvar u Sarajevu, nego u Sarajlijama, ili mozda onima koji misle da su Sarajlije. Ti su ljudi nadobudni, misle da su nesto vise od drugih koji su rodjeni kojekuda po BiH. Misle da je biti Sarajlija nesto sveto. Zbog tih i takvih ljudi, ostatak Bosne ne voli Sarajevo. A grad kao grad, nema nikakve veze s tim. ulice i zgrade nista ne znace bez ljudi u njima.
-
dugi
#118 Re: Zasto Bosanci i Hercegovci mrze Sarajevo?
Slazem se sa dosta stvari ovdje iznesenih. Sarajevski duh je skoro nestao, sveden je na najmanju mogucu mjeru, zbog novopecenih "rodjenih sarajlija" kojima je velika stvar sto zive u Sarajevu. Ta arogancija dolazi upravo od takvih ljudi.LED wrote:U Magazinu Start je aktualizirano ovo pitanje. Jeli pitanje na mjestu, mislim da jeste. Ne vjerujem da vecina sarajlija uopste mari za to ali ima ih koji se to pitaju. E ja ih pitam:
Sta je to Sarajevo uradilo za Bosance i Hercegovce i cime je zasluzilo da ga ovi vole???
Nije u pitanju ni ljubomora niti zavist, sve je samo rezultat ponasanja Sarajeva prema svemu sto nije sarajevsko.
Sarajevska arogancija ide u nedogled sa tendencijom neprestanog rasta.
Koliko puta ste u novinama procitali epitet sarajevski, pa npr:
- Sarajevski cevapi: kazu dobri ali to samo kazu oni koji nikad nisu probali recimo Travnicke ili Tuzlanske. Dakle izmisljeno dobri. Cevapi treba da se zovu bosanski ali arogantno Sarajevo hoce da budu sarajevski. Kao da niko drugi u BiH nema cevape. A ironija je da su Sarajevski cevapi su medju najgorim.
- Sarajevska skola roka: izmisljeno. Sarajevska arogancija i ne dozvoljava da se pjevaci i grupe van Sarajeva cuju. Toliko je dobrih i pjevaca i grupa i tekstopisaca iz cijele BiH ali zbog smeca koje Sarajevo stavlja u prvi plan jadnici ne mogu doci do izrazaja.
Pa smo prinudjeni slusati gluposti i shund tzv. kantautora Fazle (…cetiri mladica idu s Trebevica…fuj) koga ni mala djeca ne slusaju.
Zatim Erogene zone koje ne znam da bi prezivjeli da moraju od muzike zivjeti. Vjerovatno ih dobro placaju da ne sviraju.
Pa je tu nezaobilazni 7UP (boze sacuvaj),
Homic i pedofil DEEN (sve vec receno),
Pa onaj clown dj Mahir (jadna majko svoja)….
Zar treba vise nabrajati, taj jadni jet-set, ali je zato sarajevski.
- Sarajevski film: Danis Tanovic je rodjen u Zenici, Ahmed Imamovic u Tuzli, Srdjan Vuletic u Bijeljini itd. Ali kad se u novinama spomene Danis Tanovic obavezno se naglasi …sarajevski reziser…
Ide se dotle da je na margini Sarajeva i agresija na BiH. Citav rat se u stvari spominje kao rat u Sarajevu. “Sarajevske” Zelene beretke se deklariraju kao najveci heroji, jer su oni ti koji imaju ulicu u glavnom gradu BiH, oni su ti koji se prvi pitaju kad su prava boraca u pitanju a imaju i svoje udruzenje nezavisno od Saveza Demobilisanih Boraca Federacije i sl. Toliko je “viteskih” brigada koje su oslobadjale kilometre teritorija u BiH. One su na margini Zelenih beretki jer nisu iz Sarajeva.
Sjecam se jubilarnog izdanja Magazina Dani u kojem su objavljena imena poginulih u Sarajevu tokom opsade i agresije na BiH. U tom broju bilo je rijeci samo o Sarajevu i sarajevskim tragedijama, koje su prikazane ako najvece u BiH. Po tom magazinu veca je tragedija sto je “sarajevski “ novinar Nezruk Curak u svojoj prici opisao kako mu je izgorio kaput, nego masakr na “Kapiji” u Tuzli o kojem naravno nije bilo ni rijeci u citavom izdanju.
Sve sto se desilo van Sarajeva je manje vazno i zasto se time zamarati.
Pa zasto onda Bosanci a pogotovo Hercegovci ne volite Sarajevo???
Mislim da se samo jos budale to pitaju.
Nazalost malogradjani su preplavili Sarajevo i danas mu kroje sudbinu. Imam dobar primjer jednog momka koji je doselio iz Tesnja jer mu je otac postao (naravno clan SDA) direktor u Sarajevu. Jedan nas zajednicki poznanik je u njegovom prisustvu spomenuo da zivi na Ilidzi, a on ce na to reci "na Ilidzi pihh... za mene je Sarajevo od carsije do Marin dvora"
Sto se tice muzicara u pravu si za ove tkz.pjevace, samo mi nije jasno zasto svi muzicari, dobri i losi dolaze u Sarajevo da prave karijeru i cim se malo cuje za njih snimi se pjesma o Sarajevu.
Hanka Paldum je iz Cajnica a polomila se pjevajuci o Sarajevu, zasto
Za Danisa Tanovica je pravljen docek u Sarajevu, nesto ne znam da je isti docek bio u Tuzli.
Elem da skratim, mislim da je "problem" u tome sto vecina ljudi, poznati ili nepoznati, hoce nazor da su sarajlije, guraju se da budu u sarajevu jer misle da ce im to donijeti nesto vise u zivotu, e zaj...li su se
ps. sarajlija trazi da ga prime u red hercegovaca ili sandzaklija, sa svim pravima i obavezama koje ga pripadaju.
( nada se da ce dobiti posao u banci ili nekoj drzavnoj instituciji
-
savjest
#119 Re: Za LED-a
DTL wrote:bla bla bla bla...........
Komplesksi ili patnja za onnim "kosmijama sto se popese na Trebevic".
Oni koji su tu bili u periodu 92-95 imaju najvise prava na BIH (a ne samo Sarajevo).
Sve ostalo su gluposti, licne frustracije i kompleksi nize vrijednosti.
- flora.sa
Možda ih mrze zato što su neki ljudi iz Sarajeva:
ksenofobi?
prepotentni?
Ja ponekad imam takav utisak...
npr. Gospođe koje se javljaju na radio, i koje stalno potenciraju na tome da su "rođene Sarajke".
Pitam se šta postižu time?
ksenofobi?
prepotentni?
Ja ponekad imam takav utisak...
npr. Gospođe koje se javljaju na radio, i koje stalno potenciraju na tome da su "rođene Sarajke".
Pitam se šta postižu time?
-
DeanGospo
DTL wrote:Blablablabl
Sarajevo nisu i ne sjebaju Sandzaklije i ini drugi doseljenici, nego ga sjebaju "rodjene Sarajlije", poput DTLa (izvini jarane sto samo tebe kacim, ali je tvoj odgovor tipican primjer tog sarajevskog kompleksa, a ne da mi se setati po ostalim pisanjima-ostali ce se prepoznati).
Dosljaci, bar oni koje ja znam, zive svoj zivot. Sarajevo ih kao takvo bas i ne zanima. Tu su poslom i napustaju ga...sto je normalno. Ako zelis da budes centar...to je ono sto te kaci. Nije univerzitet napravljen radi Sarajeva i Sarajlija. Kao ni Energoinvest ili Predsjednistvo.
A i Narodno Pozoriste...kao instituciju glupo je zvati sarajevskim. Na kraju krajeva...osnivanje i gradnju je platio covjek koji nije iz Sarajeva. Ali... nasa samodopadnst. Kad se samo sjetim gluposti da je Skakavac najveci vodopad u Evropi.
Kao sto imamo srpstvo, hrvatsvo i taj nacionalisticki kont i tip ponasanja, isto tako imamo i taj sarajevizam. Po ispoljavanju istovjetan nacionalizmu.
Nacionalisti vjeruju da su bolji zbog pripadnosti odredjenoj naciji. Ponose se tom pripadnoscu. Druge smatraju manje vrijednim zbog nepripadanja. I to mi nikada nece biti jasno, jer jednostavno ne mogu da budem ponosan na ono na sto nisam imao ama bas nikakvog uticaja ili zasluge. To je kao biti ponosan sto je u Cekrcicima juce padala kisa. Naravno, oni "drugi" iz blize okoline, to su oni koje poznajemo...oni su drugaciji...iako su "anam njihovi" ... oni su nekako "nasi". Njih ne mrzimo, ali mrzimo "anam njihove".
Tim rezonom je Mirza Delibasic ...ok...sarajlija
Danis Tanovic... sarajlija ... znamo svi da nisu...ali oni su "raja" . Jer je po zivot opasno za njih reci "lose". Cisto nacionalisticki. Zato to i zovem sarajevizmom.
Pogledajte gdje se lijepi epitet srpski i gdje se lijepi epitet sarajevski. Nekome iz Tuzle, to definitivno moze zvucati isto i iritirati ga. Kao sto neke iritira hrvatsko prisvajanje tornjaka, tako isto Tuzlake ili Zenicane iritira sarajeviziranje...
Sam naziv teme pretpostavlja da se mrzi Sarajevo sto nije istina. Bio sam svugdje, sa raznim ljudima i nikada nisam ni vidio ni osjetio tu mrznju. Ali je tacno da ljude sa fiks idejama i teorijama odredjivanja vise i manje vrijednosti na osnovu licne karte ne podnose nigdje. Posto Sarajevo ima najvise stanovnika tada je i logicno da ima i najveci broj tih budala. Taj broj je ono sto daje taj privid da se ne voli Sarajevo. A to sto Zenicani (Beogradjani, Tuzlaci...) s fiks idejama ne vole Sarajevo...to je cista glupost - poput njihovih sarajevskih kopija. Ono sto svima treba biti jasno je da su ti ljudi uvijek manjina.
A za DLTa...Vratnicani su rodjene Sarajlije...uglavnom. Gore se niko nije doseljavao. Narocito ne osamdesetih. A upravo su s Vratnika bili neki od glavnih likova opjevanih u pjesmama Pusenja (u ovoj prici urbani element). Sejo koji slusa Hanku i Sabana...da ne nabrajam sad. Otidji danas na Vratnik? I reci mi sta vidis. Otidji u Buca Potok. Ops...to nije Sarajevo...Sarajevo je od Bascarsije pa do... po nekima do Marin Dvora, po drugima dokle mozes otici tramvajem u 0.00h, po nekima do Cville, po nekima do Nedzarica...po nekima do administrativnih granica grada (prije rata i Paljani su bili rodjene Sarajlije)...bitno je da se za vecinu takvih to svodi na "malo do iza gdje ja zivim".
Ali...evo zadnji Hemonov tekst u Danima...nadji mi normalnog covjeka koji ce mrziti Sarajevo nakon onoga. Ili nadjite tekst u arhivi Dana...stari..Hemonov odgovor na Andjelicevo (cini mi se) palamudjenje. E to je Sarajevo i to je ono sto se voli. Voliti Sarajevo ne znaci nipodastavati Cekrcice. Voljeti Sarajevo ne znaci mrziti Sandzaklije (znam da je ponekad jako tesko
I nije fer porediti Hanku i Danisa ... Danis se svugdje dici time sto je Bosanac. Covjek je ispravan sto na sat.
A to sto se ljudi doseljavaju...Hvala Bogu pa je tako. Da nije tako "rodjene Sarajlije" je bi od Sarajeva napravile obicno naselje.
A ako nekome smeta sto Sarajevo pravi docek Danisu, sto ljudi iz Zenice ili Tesnja dolaze da budu direktori ili radnici u drzavnim institucijama...to se moze rijesiti. Napisite peticiiju da se sve te institucije izmjeste u Mostar. Neka Tuzla bude glavni grad i "rodjene Sarajlije" ce rijesiti sve svoje probleme,
A ja licno ... svasta nesto (povezujem zasluzne, familiju im i snosaj) .... svima onima koji su uspjeli dati unikatno negativno znacenje terminu "rodjeni Sarajlija". To nijedan drugi grad nema. Aferim.
-
DTL
Ovo me podsjeca na aforizme izvedene iz akata Srpske akademije nauka i umetnosti - SANU.DeanGospo wrote:
A to sto se ljudi doseljavaju...Hvala Bogu pa je tako. Da nije tako "rodjene Sarajlije" je bi od Sarajeva napravile obicno naselje.
"Prvo su na zemlji nastale amabe, potom Srbi, a potom je nastalo more, okean i sve ostalo."
Prijatelju sam sebi reci da si glup (bez uvrede).
"rodjene Sarajlije" bi napravile obicno naselje
Pa majke ti sto dodje u "obicno naselje" koje su kad i kad napravile i izgradile Sarajlije?
Eto hajd posteno, reci nam svima sto si se doselio, sto nisi ostao tamo gdje si rodjen (uz puno postvanje)?
Hvala Bogu pa je jedan mali broj ljudi u Sarajevu shvatio da se samo ELITIZMOM moze oduprijeti primitivizmu. Tacno je, polako ali sigurno, stvorio se i jos uvijek se stvara krug ljudi, koji jedni druge prepoznaju, druze se i razgovaraju, a u taj krug ne mogu uci stranci i dosljaci.
Eto jeste, oteli ste nam grad, promijenili ste mu dusu, ali ne mozete NAMA promijeniti dusu, i ne mozete uticati na to kako cemo nasu djecu odgojiti.
A uvjeren sam, to vas najvise boli, i tjera vas da pljujete.
Ne vidim razloga sto ne nastavite da pljujete, tako najbolje otkrivate karakter i cud.
"Vuk dlaku mijenja, ali cud nikada!"
Pozdrav
-
DeanGospo
Ovo me podsjeca na aforizme izvedene iz akata Srpske akademije nauka i umetnosti - SANU.
"Prvo su na zemlji nastale amabe, potom Srbi, a potom je nastalo more, okean i sve ostalo."
Prijatelju sam sebi reci da si glup (bez uvrede).
"rodjene Sarajlije" bi napravile obicno naselje
Na SANU moze podsjeccati samo rezon da se rodjenjem negdje dobija nesto. Hitler je imao iste teorije o arijevcima.
Odredjeni Jevreji takodjer smatraju manje vrijednim sve koji nisu cistokrvni Jevreji.
Primjera imas puno...zajednicko im je da su svi glupost.
A to za "naselje" je fakt. Uporedi sta su Sarajevu dali ljudi koji nisu iz Sarajeva, pa ces vidjeti. Godine 1945 Sarajevo ima 50 000 stanovnika. Da se ljudi nisu doseljavali, danas bi Sarajevo bilo velicine jedne Zenice. Koju "pametni" smatraju selom.
Pa majke ti sto dodje u "obicno naselje" koje su kad i kad napravile i izgradile Sarajlije?
Eto hajd posteno, reci nam svima sto si se doselio, sto nisi ostao tamo gdje si rodjen (uz puno postvanje)?
Nisam dosao.
Hoces reci da je Husref-beg Sarajlija. Isakovic Sarajlija? Nije valjda da mi pricas da u Sarajevu smiju zivjeti samo oni koji blablabl? Da ostale stavimo malo u logor, malo u plinske komore, a ostatak nek radi u KJPima? Vi ljudi fakat ne znate sta pricate ponekad.
Opet kazem nisam dosao, a bilo bi mi s te strane bilo svejedno i da jesam.
Ali znam dosta ljudi koji jesu dosli, pa cu uzeti za pravo da pricam u njihovo ime.
Dosli su zbog para, karijere, rada u federalnim/drzavnim institucijama, zena/muzeva ...
Legalno i legitimno. Sta je problem? Uzeli su mjesta nama "gradskoj djeci"? Meni nisu
A zaboli me za sve one koji se trideset godina zajebaju u zivotu i onda se jedno jutro probude s ambicijom da bi voljeli biti sef u Telecomu, direktor u KBCu i pricaju da su im dosljaci pokupili sva mjesta.
A ako hoces da ti grad bude centar...onda moras prihvatiti cinjenicu da ce ljudi dolaziti tu. Ne postoji centar u koji se ljudi ne dosljeavaju. Mogu i ja sada zakljuciti da se "pravim" ne svidja da Sarajevo bude centar.
Hvala Bogu pa je jedan mali broj ljudi u Sarajevu shvatio da se samo ELITIZMOM moze oduprijeti primitivizmu. Tacno je, polako ali sigurno, stvorio se i jos uvijek se stvara krug ljudi, koji jedni druge prepoznaju, druze se i razgovaraju, a u taj krug ne mogu uci stranci i dosljaci.
Da, upravo je to ekipa koja je i poprilicno odgovorna za stanje Sarajeva danas. Upravo takve mrze kada pocnu nipodastavati sve tudje.
Primitivizmu se odupire kucnim odgojem. A to sto danas primitivizam mora prevladati je zato sto su oni koji mu se lafo odupiru obicno "gradski primitivci" i koji raji (odakle god) trose energiju na borbu protiv drugog vida iste gluposti.
I...u taj elitni krug raja i ne ulazi. Mogu se opkladiti i da ce svaki normalan Sarajlija izbjegavati takav krug. Taj krug se negdje zove rasizam, negdje nacionalizam/sovinizam...
A moj dobar drug je s takvima "elitistima" uvijek pricao s pozicije svog begovskog porijekla i da je sve to pocelo kada su seljaci/kmetovi poceli da dizu glave. Mnogi tada zasute. Odjednom im se koncept elitizma prestane svidjati. Sto li?
Jesi li se ikada zapitao odakle ime Cengic Vili? Sto pola gradskih naselja u Sarajevu ima imena tipicna za sela u BiH? Zato sto su sve to nekada bili cifluci. I svi oni koji iz tih dijelova i njemu pocnu pricati o svojim istorijskim korijenima u Sarajevu su obicni potomci seljaka/kmetova sa tih posjeda? Elitizam sta?
Eto jeste, oteli ste nam grad, promijenili ste mu dusu, ali ne mozete NAMA promijeniti dusu, i ne mozete uticati na to kako cemo nasu djecu odgojiti.
A uvjeren sam, to vas najvise boli, i tjera vas da pljujete.
Pa nije bas da ti je neko oteo grad. Grad je bio tu i prije tebe i ako Bog da ostace i poslije i tebe i mene. Ti odgajaj svoje dijete kao fasistu, da mrzi i misli da je vise vrijedan. Samo rizikujes da to isto dijete zamrzi ili barem prestane cijeniti svoje roditelje onog dana kada ode u London. Ili procita nekoliko knjiga o ovome o cemu pricamo.
Ja nikada nisam uspio shvatiti te ljude koji smatraju da im "grad pripada". Ko da imaju grunt na asfalt i Narodno Pozoriste. Koja glupost.
I da se razumijemo, ja ne pljujem. Ja ti iznosim cinjenice i ponekad ih logicki povezem. To sto nekoga istina boli...
Koji karakter? Koja cud?Ne vidim razloga sto ne nastavite da pljujete, tako najbolje otkrivate karakter i cud.
"Vuk dlaku mijenja, ali cud nikada!"
Da ti volis Sarajevo vise od mene zato sto mrzis ljude koji su se doselili, a ja se druzim s nekim od njih? Od Hemona koji ispreskace Andjelica na tezu o multikulturi Sarajeva?
A to sto ja trenutno napadam one koji pljuju po svemu sto nije Sarajevo, je samo trenutno. Ja ne pljujem po Sarajevu, niti cu to ikada raditi. I vjeruj mi da jos zesce napadam sve one koji u mom prisustvu pljuju po Sarajevu. Ali ni ti ni ja nemamo pravo da nama Sarajevo pripada. Procitaj zadnji Hemonov tekst u Danima. Nisam bas dobar s rijecima da to objasnim koncizno kao on.
Tek da znas ljudi se cijene prema onome sto rade u zivotu, a ne prema necemu na sto nisu mogli nikako uticati.
U zdravlje.
-
DTL
Posto vidim da te pogodilo ono sto sam napisao, prvo da ti kazem da nije pametno upadati u vatru. Jer kad padas u vatru pokazujes da ti je stalo. A to je slabost u karakteru. To ljudi kasnije lijepo iskoriste.DeanGospo wrote: Ali ni ti ni ja nemamo pravo da nama Sarajevo pripada. Procitaj zadnji Hemonov tekst u Danima. Nisam bas dobar s rijecima da to objasnim koncizno kao on.
Tek da znas ljudi se cijene prema onome sto rade u zivotu, a ne prema necemu na sto nisu mogli nikako uticati.
U zdravlje.
Sto se tice toga sto ti treba Hemon da bi bio "koncizniji", takodjer pokazuje slabost u karakteru i razmisljanju.
Ja obicno kazem ono sto mislim na nacin koji ja to zelim, drugi nek se ravnaju da li im to odgovara ili ne.
Prema tome, za imanje vlastitog stava u zivotu treba iskustvo u zivotu, u kontaktu sa ljudima, nije pametno tudje stavove stvorene u situacijama o kojima nista ne znamo, preuzimati kao svoje.
Ovo sto sam ja napisao u prethodnom postu nije fasizam, nije rasizam, nije nista od toga sto insininuras. To su jednostavno cinjenice, to je tako.
Elitizam je Sarajevu potreban radi ocuvanja ono malo duse sto je ostalo. To je fakat, to je istina i to se desava.
I kazem, hvala Bogu da se desava.
Jer volim da "gradsko dijete" iz fine porodice, vjeruj mi, bez obzira na vjeru i naciju, radi kod mene i samnom, nego u Maleziji priuceni dosljo iz Gracanice, Jelaha, Tesnja i drugih mjesta.
I sreca je da ta djeca ne rade u EP, BH Telekomu KCB, Avazu ili drugdje, gdje bi papcima radili za male pare, vec sto rade u raznim stranim firmama i organizacijama za dovoljno novaca, da svoj elitizam mogu njegovati na nacin koji je primjeren.
Time vjeruj mi, nikoga ne ugrozavaju,vec samo sebe i svoju djecu sutra cuvaju.
Pozdrav
P.S. Kome smeta, nek se ne trudi da im se prikljuci.
-
jacika
Ja stvarno mislim da je ovo vise besmisleno,mislim da se vecina smije kad cita ovo i govori neka samo se vi prepirite oko vaseg glavnog grada tako vam i treba.Dok drugi govore da im RS drzava i glavni grad Banja Luka.
Sarajevo ce uvijek biti ono sto je nekad i bilo,svoju ljepotu i duh a sve ostalo nije ni vazno.
"Jel Sarajevo gdje je nekad bilo il se mome srcu ucinilo,jel se sta promjenilo,jel Miljacka voda presusila........"
Sarajevo ce uvijek biti ono sto je nekad i bilo,svoju ljepotu i duh a sve ostalo nije ni vazno.
"Jel Sarajevo gdje je nekad bilo il se mome srcu ucinilo,jel se sta promjenilo,jel Miljacka voda presusila........"