Probajte,po stoti put probajte,samo ne lajte na na svoju zemlju ,grad...da bi sebi olaksali neke zivotne odluke.Imas muda,odlucis,hoces otici,vratiti se...bilo sta,to i uradis i stojis cvrsto iza svoje odluke i boris se da je sprovedes u djelo.Nista tu ne olaksava lajanje na ovo ovde a pogotovo sa glupim pricama svasta se desava...Eh eto samo se ovde desava,u ovom prknu sto je komplet ko predgradje berlina ili necega drugog.Ko zna i hoce raditi,pogotovo privatni biznis,ko zna tamo,znace i ovde,u vecini slucajeva.I sa zanatom isto tako,ko zna raditi,recimo variti,taj moze gdje hoce,pa i ovde.Muka ziva varioca naci.Ko prica da zna ili misli da se to tako lako nauci...taj moze qrcu varit,da izvinete,i tamo i ovde.Dobar majstor je dobar majstor i taj uvijek moze raditi,i ovde i tamo.Danima muku mucim sa majstorima,krov,zeljezne konstrukcije...niko ali bas niko nema vremena od ovih koji stvarno dobro rade a ponude su da ti se zamanta.Evo znaci,odgovorno tvrdim,a vjerujte da znam jer mi je nos u par oblasti,dobrog majstora,za bilo sta je uzasno tesko naci i moras ga dobro platiti,cekati na termin,ubise se od posla.Svaki,ali bas svaki je pun.Voda,grijanje,struja,auto mehanika,krov,rigips,plocasti namjestaj,estrih,beton,prozori,alarmi,tokari,varioci...Ako je dobar i odgovoran,ako zna raditi i postaviti posao na zdrave temelje,bez lazi i petljavina...zauzet je,vjecito zauzet.Ja cu poludit.I jos da idu? Gdje su ova djeca,sto ne uce zanate ako im je do para i posla? Cemu hiperprodukcija fakultetski obrazovane omladine bez stvarnog znanja i iskustva? Sta znaci ako zavrsi jedan od ovih fakulteta po sumarcima ako nema znanje, a i trziste nema toliku potrebu za tim profilom ? Da roditeljima bude lakse,sta li,da mogu mahat diplomom i lajat na drzavu? Sramota da ti je dijete dobar zanatlija? Sramota raditi neke poslove? Zasto,ko je to i zasto ih je tako odgojio? Smiju mi se ljudi,to nigdje nisam vidio a svasta sam vidio i radio.Smiju mi se kad vide da ja nesto radim,gleda me zacudjeno,isto da sam lud,kao zasto ja to radim a ja sam vlasnik?

Totalno poremeceno drustvo u smislu odnosa prema poslu,biznisu...Ovde se valjda podrazumijeva da imas trbuh do zuba,vozis dzipa i guzis maloljetnice,to je gazda i uzor

Podjimo od sebe,mi puno grijesimo i totalno su pogresna razmisljanja.Kad se mi popravimo,popravice se i drzava.Mi smo krivi.Red,rad,i disciplina.To nama fali,ono sto ima i vani.Sa radom i trudom dodje i rezultat.Nekad prije,nekad poslije ali u vecini slucajeva dodje.Nema para nako! Za pare se daje rad,trud i znanje.pare se stvaraju.Ko misli da ce otici vani i dobiti platu tek tako,stvoriti zivot kao sa reklame,taj nije normalan.Jeste tamo laksi pocetak,kad si kokuz,kad pocinjes,kad nemas pocetni kapital,i sam sam bio u toj situaciji...ali i ovde ima strasnih poslova i prilika ko zna,hoce i moze.Svako ima svoje izbore i sretno mu bilo.Nikom nece bit ni bolje ni lakse ako nama koji smo ovde i zelimo da zivimo ovde, kaze da smo ludi,glupi,seljaci,kriminalci...A ni nama ako se izlajemo na dijasporu.Svako zivi gdje zeli i moze.Svako ima drugacije prioritete i interesovanja u zivotu.Nasi smo,pazimo se,pisimo,smijmo,radimo,druzimo...Jebo suplju i tersanje,podbadanje,vrijedjanje...Ne cekaj da ti drugi nesto da,uzmi to sam,nadji nacin i put do cilja.