Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

Edouard

#101 Re: Svijet bez religija

Post by Edouard »

aurora313 wrote:
ABH017 wrote:
dustaban wrote:...Ali ja sad postavljam pitanje - a koliko nas kosta ta religijska administracija i infrastruktura? Sta bi bilo kad bi umjesto bogomolja pravili neke korisne objekte, a mjesto hodza i popova poticali poljoprivredu?!

Svi graknuli na drzavnu administraciju a niko da obrati paznju na ove parazite.

Ajmo se ko ljudi dogovoriti pa se kutarisati tog nepotrebnog balasta. I bog ce nam biti zahvalan.
Izvini, molim te, ali moram opet da te ispravim.
Možeš ti mrziti koliko hoćeš i nazivati kako god hoćeš. Mogu i ja imati svoj stav o tim ljudima, ali oni obavljaju posao za koji su se školovali i za koji su plaćeni. Niko od nas nije obavezan plaćati bilo šta tim lezihljebovićima. Sve je na dobrovoljnoj osnovi. Njihov posao i jeste da grade džamije i crkve i da služe u njima. Oni su zaduženi za izgradnju duhovnog u pojedincu i kolektivu...
Ovo je kao obično kod tebe: proizvoljno i površno.

Otiđi recimo na rad u Njemačku ili Holandiju, pa ćeš vidjeti da ti od plate odbijaju i za crkvu. Nedobrovoljno.

Hrvatska plaća Svetoj Stolici preko milijardu kuna godišnje. Ta lova je valjda pala s neba?
Zoro, ne pratim te često, ali i rijetko da ne lupiš.
Država Hrvatska ne plaća nikakav novac Svetoj stolici, već prema važećim ugovorima ukupni iznos od cca 600 miljuna kuna godišnje Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj.
A između ostalog u taj su iznos uključena i sredstva za opće društveno vrijedan rad Katoličke crkve u službi građana na kulturnom, odgojnom, društvenom i etičkom polju, karitativnu djelatnost, naknadu za povrat oduzete imovine, zaštitu spomenika kulture…
aurora313

#102 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Edouard wrote:
aurora313 wrote: Ovo je kao obično kod tebe: proizvoljno i površno.

Otiđi recimo na rad u Njemačku ili Holandiju, pa ćeš vidjeti da ti od plate odbijaju i za crkvu. Nedobrovoljno.

Hrvatska plaća Svetoj Stolici preko milijardu kuna godišnje. Ta lova je valjda pala s neba?
Država Hrvatska ne plaća nikakav novac Svetoj stolici, već prema važećim ugovorima ukupni iznos od cca 600 miljuna kuna godišnje Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj.
A između ostalog u taj su iznos uključena i sredstva za opće društveno vrijedan rad Katoličke crkve u službi građana na kulturnom, odgojnom, društvenom i etičkom polju, karitativnu djelatnost, naknadu za povrat oduzete imovine, zaštitu spomenika kulture…
Veliš, nije šija nego vrat. Pa to mogu da kupim jer ne vidim razliku kada je novac otišao iz mog džepa da li je otišao u lokalnu biskupiju ili Vatikanu.

Ali da neko plaća za ...opće društveno vrijedan rad Katoličke crkve u službi građana na kulturnom, odgojnom, društvenom i etičkom polju… to je vala i od tebe malo previše. Odgajaj se ti kako hoćeš, ali ostavite se te katoličke prisile.

Vidiš, kod naske u Kanadi ja pri popisu stanovništva lijepo mogu da izaberem čiju ću školu i parohiju da pomognem: javnu, katoličku, jevrejsku, prvih naroda, a ima ih i drugih van mog djelokruga. Onda ja ZNAM da je moj udio otišao gdje ja hoću. A da se baš svi u Hrvatskoj treba da odgajaju kao dobri katolici…

Naivko se rađa svake minute.
dustaban

#103 Re: Svijet bez religija

Post by dustaban »

Danas na svim dnevnicima nezaobilazna vijest sveti Nikola i neki KRAMPUS !
Suncetiyebem!
aurora313

#104 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

dustaban wrote:Danas na svim dnevnicima nezaobilazna vijest sveti Nikola i neki KRAMPUS !
Suncetiyebem!
Ne bih se ja sa tim olako zayebaval...
Carmen123

#105 Re: Svijet bez religija

Post by Carmen123 »

Mislim da je vec problem prosvijecenost nego religija. Onim naprednijim, prosvijecenijim zemljama tipa Svedske, Norveske nije potrebna religija da im diktira moralne vrijednosti ( naravno da uvijek ima losih ljudi, ali govorim za vecinu ), dok manje obrazovanim treba religija, koja ce im reci da ne ubijaju, da ne cine lose itd.bez nje bi bio raspad sistema. Njima treba cak i diktator, jer bez onog ko im govori sta da rade, ne znaju kako. No ipak, to je samo moje misljenje. :)
KB9

#106 Re: Svijet bez religija

Post by KB9 »

ipak ne, religija u rukama manje obrazovanih i kao nesto cime manipulises manje obrazovanim i jest najveci moguci problem koji se moze javit, najbolji primjer ti je ovaj nas balkan
jasko_ba

#107 Re: Svijet bez religija

Post by jasko_ba »

Bar bi bilo manje idiota :lol: :skoljka:
Image
GAU8

#108 Re: Svijet bez religija

Post by GAU8 »

jasko_ba wrote:Bar bi bilo manje idiota :lol: :skoljka:
Image
Nek gospodar šalje vjetar, ali ja nastavljam ložit ćumur i vozit dvicu golfa.... ha ja
Altsa

#109 Re: Svijet bez religija

Post by Altsa »

Image

Die Religion ... ist das Opium des Volkes
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#110 Re: Svijet bez religija

Post by JoseMujica »

GAU8 wrote:
Image
Nek gospodar šalje vjetar, ali ja nastavljam ložit ćumur i vozit dvicu golfa.... ha ja
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

a isto i Velija čumura i ložu trpa a Allahu se moli za pomoč

isto ko narkoman što se iglom rado bode a bogu se moli da se skine :evil:

ps

a da nema vako budala bilo bi nako budala...barem smo svjedoćili da budale i od materijalno utemeljenog istraživanja mogu religiju napravit
Carmen123

#111 Re: Svijet bez religija

Post by Carmen123 »

Image
Sad procitah isto ovo na fb grupi, blago nama kad imamo Muhameda da dovi za nas i nasu drzavu. :lol:
Optimus Prime

#112 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

Carmen123 wrote:
Image
Sad procitah isto ovo na fb grupi, blago nama kad imamo Muhameda da dovi za nas i nasu drzavu. :lol:
Kakvo je stanje na terenu?

Je li bog u medjuvremenu uslisio molitvu ?
prezimenko

#113 Re: Svijet bez religija

Post by prezimenko »

Religije su stare koliko i covjecansvo. Covjek pokusava nesto sto ne shvaca da objansi kroz religiju (bog na nebu & co kako bi objasnio prirodne pojave).
Stvar je vise psiholoska kad je covjek ocajan mozak pokusava nekako da savlada te strahove a to ide izgleda ide kroz vjerovanje u nesto vise i molitvu.

Ista je stvar sa srecom i nesrecom kad sebi umislite. Mozak pokusava savladati neke dogadjaje u zivotu svrstavajuci ih u "danas mi je nesretan dan". Neki vjeruju u to neki ne

Mislim i da se religije ne mogu ukinuti jer su u fundamentu ljudske psihe odnosno vjerovanje u nesto. Pojedinci su to kroz historiju skontali i fino iskoristili pravljenjem standarda za vjerovanje il vam ga osnivanjem firme :D

Slazem se sa prethodnim postovima zanjimljiva je pojava da sto su ljudi obrazovaniji i sto je drustvo sredjenije potreba za religijom opada - zemlje prvog svijeta.
dustaban

#114 Re: Svijet bez religija

Post by dustaban »

prezimenko wrote:Religije su stare koliko i covjecansvo. Covjek pokusava nesto sto ne shvaca da objansi kroz religiju (bog na nebu & co kako bi objasnio prirodne pojave).
Stvar je vise psiholoska kad je covjek ocajan mozak pokusava nekako da savlada te strahove a to ide izgleda ide kroz vjerovanje u nesto vise i molitvu.
Ista je stvar sa srecom i nesrecom kad sebi umislite. Mozak pokusava savladati neke dogadjaje u zivotu svrstavajuci ih u "danas mi je nesretan dan". Neki vjeruju u to neki ne
Mislim i da se religije ne mogu ukinuti jer su u fundamentu ljudske psihe odnosno vjerovanje u nesto. Pojedinci su to kroz historiju skontali i fino iskoristili pravljenjem standarda za vjerovanje il vam ga osnivanjem firme :D
Slazem se sa prethodnim postovima zanjimljiva je pojava da sto su ljudi obrazovaniji i sto je drustvo sredjenije potreba za religijom opada - zemlje prvog svijeta.
Govoris o opcepoznatoj potrebi za sujevjerjem. Ali pobogu i to se mijenja i prilagodjava vremenu. Razumijem ja recimo potrebu da se i kosmonauti mole bogu, ali jebemliga, ciniti to u svemirskom brodu i nekoj pecini nije isto.
Ovo mi je postalo pravo presmjesno, a bogami podobro i bolesno - gasis kompjuter i ides u avliju zaklati kurban!
:!:
GAU8

#115 Re: Svijet bez religija

Post by GAU8 »

dustaban wrote:... a bogami podobro i bolesno - gasis kompjuter i ides u avliju zaklati kurban!
:!:
Ne vidim nešto posebno bolesno u tome...
Klanje kurbana, petkom džuma, nedjeljom misa je ISTO što i vikendom dres Želje i navijačke pjesme.

Osnovna ljudska potreba da pripada čoporu. samo u različitim oblicima...
Hakiz

#116 Re: Svijet bez religija

Post by Hakiz »

Biće akobogda.
aurora313

#117 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

GAU8 wrote:...Osnovna ljudska potreba da pripada čoporu. samo u različitim oblicima...
Radoje Domanović: "Vođa"

"Vođa" je priča o stanovnicima nepoznatog grada u nedefiniranom vremenu koji, mučeni glađu i siromaštvom, zbog suša i drugih vremenskih nepogoda su primorani napustiti svoje kuće i potražiti neko plodnije zemljište i bolji život. Skupivši se na gradskom zboru izabrali su vođu, nepoznatog sredovječnog muškarca koji im se učinio iznimno mudrim jer je šutio što su oni protumačili kao znak da puno razmišlja. Vjerovali su da je putnik kojeg su bili spremni slušati i vjerno slijediti. Najvjerniji, koji su hodali uz rame samom vođi, na putu, su otklanjali sve prepreke na koje bi naišli unatoč ukazivanju djece na postojanje lakših, zaobilaznih puteva. Putem se broj ljudi, koji nikada nije jasno definiran osim okvirnom brojkom od 200 obitelji, smanjivao sve dok na kraju nisu ostala samo trojica najvjernijih sljedbenika.
U dramatičnom raspletu saznajemo da je vođa ustvari slijep.
GAU8

#118 Re: Svijet bez religija

Post by GAU8 »

aurora313 wrote:
GAU8 wrote:...Osnovna ljudska potreba da pripada čoporu. samo u različitim oblicima...

"Vođa" je priča o stanovnicima nepoznatog grada u nedefiniranom vremenu koji, mučeni glađu i siromaštvom, zbog suša i drugih vremenskih nepogoda su primorani napustiti svoje kuće i potražiti neko plodnije zemljište i bolji život. Skupivši se na gradskom zboru izabrali su vođu, nepoznatog sredovječnog muškarca koji im se učinio iznimno mudrim jer je šutio što su oni protumačili kao znak da puno razmišlja. Vjerovali su da je putnik kojeg su bili spremni slušati i vjerno slijediti. Najvjerniji, koji su hodali uz rame samom vođi, na putu, su otklanjali sve prepreke na koje bi naišli unatoč ukazivanju djece na postojanje lakših, zaobilaznih puteva. Putem se broj ljudi, koji nikada nije jasno definiran osim okvirnom brojkom od 200 obitelji, smanjivao sve dok na kraju nisu ostala samo trojica najvjernijih sljedbenika.
Znam za tu priču :)
Prirodna selekcija se pobrinula da se tako defektivni čopori brzo i spontano raspadnu ili nestanu :D
aurora313

#119 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

GAU8 wrote:
aurora313 wrote:

Znam za tu priču :)
Prirodna selekcija se pobrinula da se tako defektivni čopori brzo i spontano raspadnu ili nestanu :D
Ih vala, ti kao da ništa ne znaš oko naših političkih i inih vođa. Naš je problem što smo mi ostali ustvari slijepci. :D
Edouard

#120 Re: Svijet bez religija

Post by Edouard »

aurora313 wrote:
Edouard wrote:
aurora313 wrote: Ovo je kao obično kod tebe: proizvoljno i površno.

Veliš, nije šija nego vrat. Pa to mogu da kupim jer ne vidim razliku kada je novac otišao iz mog džepa da li je otišao u lokalnu biskupiju ili Vatikanu.

Ali da neko plaća za ...opće društveno vrijedan rad Katoličke crkve u službi građana na kulturnom, odgojnom, društvenom i etičkom polju… to je vala i od tebe malo previše. Odgajaj se ti kako hoćeš, ali ostavite se te katoličke prisile.

Vidiš, kod naske u Kanadi ja pri popisu stanovništva lijepo mogu da izaberem čiju ću školu i parohiju da pomognem: javnu, katoličku, jevrejsku, prvih naroda, a ima ih i drugih van mog djelokruga. Onda ja ZNAM da je moj udio otišao gdje ja hoću. A da se baš svi u Hrvatskoj treba da odgajaju kao dobri katolici…

Naivko se rađa svake minute.
...opće društveno vrijedan rad Katoličke crkve u službi građana na kulturnom, odgojnom, društvenom i etičkom polju…

Zooro, taj ti navod nije ni moja konstrukcija ni konstatacija, kako ti kontaš, već dio teksta iz ugovora kojeg je potpisao i predstavnik državne vlasti.
A za što sve meni ne uzimaju za proračun, a da me nitko i ne pita...., a kako bi se između ostalog financiralo i homoseksualna i razna druga većinom đabalebaroška udruženja civilnog društva, svakakva smeća u tzv. savremenoj kulturi...
Ali vas antiteiste najviše svrbi financiranje religijskih zajednica. Razumljivo.
Dozer

#121 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

S4mpion wrote:
Dozer wrote:Religije su, u kontekstu nase ljudske istorije, relativno mlada pojava. Ove danasnje "glavne" su mladje od 5000 godina, dok ih je prije toga, ali i u poredo s ovima, postojalo jos par hiljada, ali i na stotine bogova i bozanstava.
Samim tim se namece logicno pitanje - zasto su se uopste pojavile tek tada, a ne puno ranije?
Ili, preformulisano, zasto je bog "odlucio" poslanike poslati tek tada, a ne ranije?
Ako je Adem a.s prvi čovjek i poslanik na Zemlji, šta znači to "ranije"?
" Rece" nama bog prije nesto manje od 1500 g., ili nesto vise od 2000 g., ili prije oko 5000 g....
Zasto nam to nije "saopstio" prije, recimo, 18000 godina...? Ipak mi postojimo kao vrsta oko 250000 g., bar tako nauka tvrdi ili pretpostavlja...
Gdje je bog bio do prije 5000 g.?
skupljac_zeljeza

#122 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

Dozer wrote: Gdje je bog bio do prije 5000 g.?
Jesi li čuo za Hud a.s., Saliha a.s.. Idris a.s.? Oni su živjeli u vrijeme kada se još ogrtalo kožama umjesto odjeće od tkanine i prenosili su ljudima Božiju riječ.
Dozer

#123 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

Kad je to bilo, tacno?
I kada smo mi, tacno, informisani o njima?
dustaban

#124 Re: Svijet bez religija

Post by dustaban »

Vidite li vi ovu situaciju sa nasim kantonima?!

Taj cirkus su nam napravili poslije rata kao jedno kompromisno i privremeno rjesenje da bi se ublazila majorizacija hrvata. Tada niko nije vjerovao da ce to potrajati duze od 5 godina.
Bogme potraja. I sto je najsmjesnije niko vise i ne zna sto ti kantoni postoje. A slabo ko i spominje njihovo ukidanje, previse ljudi zivi od kantona.

Kakve ovo veze ima sa religijom?!

Bogme ima.
ABH017

#125 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Dozer wrote:Kad je to bilo, tacno?
I kada smo mi, tacno, informisani o njima?
Nije napisano kad. Niti je nauka dala kakav podatak o tome. Vjernik se i zove tako, zato što vjeruje, da je (barem u Islamu) ljudska vrsta, sve od prvog čovjeka Adema a.s. pa do danas imala Božiju uputu i objavu. U Kur'anu je imenom spomenuto (ako se dobro sjećam) 25 božijih poslanika, ali ih je bilo mnogo više. Koliki je njihov ukupni broj, kad i kojem narodu su poslani, zna samo Allah dž.š., prema našem vjerovanju. Voditi diskusiju sa tim pitanjima je praktično nemoguće, jer niko nema dokaze ni argumente za ili protiv.
Na osnovu tvojih pitanja, mogu pretpostaviti, da ti vjeruješ da nije bilo objave prije 5000 godina.
Nemaš dokaz, već jednostavno vjeruješ, na osnovu onoga dokle je nauka dosegla, da je nemoguće da je postojala neka vjera u jednog Boga.
Eh sad... Voditi diskusiju, čije vjerovanje je ispravnije, je malo besmisleno i bespotrebno, ako ništa od tog vjerovanja ne možemo dokazati, već se voditi pretpostavkama na koje nas upućuje naše lično vjerovanje. Možemo je svesti na nivo upoznavanja i iznošenja svog stava, na osnovu tog vjerovanja. Takav vid diskusije pozdravljam. Ta nećemo se valjda ubijeđivati čije pretpostavke ili vjerovanja su ispravniji.
Locked