Kupovina auta - savjeti

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
530i

#101 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by 530i »

Idemedosumom wrote:Bili u Sarajevu, gledali novu Toyotu Corollu u salonu i nije im se baš svidjela (a ni meni). Što bi englezi rekli "build quality" i nije baš na nekom nivou.

Gledali smo i Audija i jako im se svidio. Jeste uz samo 2 vrata i dosta tijesan nazad, ali njih dvoje uglavnom sami putuju, tako da to i nije deal breaker.

Dakle, izbor je sveden na Audija A5 i ovu Astru:

http://www.olx.ba/artikal/19119297/opel ... dti-sedan/

Ja da sam na njihovom mjestu, ne bih se uopšte dvoumio. Šta biste Vi?

Ne znam šta tačno zamjerate Corolli? Ova Astra može biti samo lošija od Corolle....
Audi je ipak druga klasa, luksuzni coupe, pa se ne može bi porediti sa ovima...samo provjerite auto dobro. I računajte na rizik od krađe sa njim, a s druge strane Astra ili neko slično auto je toga skoro sasvim lišeno...
amar1994

#102 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by amar1994 »

530i wrote:
Idemedosumom wrote:Bili u Sarajevu, gledali novu Toyotu Corollu u salonu i nije im se baš svidjela (a ni meni). Što bi englezi rekli "build quality" i nije baš na nekom nivou.

Gledali smo i Audija i jako im se svidio. Jeste uz samo 2 vrata i dosta tijesan nazad, ali njih dvoje uglavnom sami putuju, tako da to i nije deal breaker.

Ne znam šta tačno zamjerate Corolli? Ova Astra može biti samo lošija od Corolle....
Audi je ipak druga klasa, luksuzni coupe, pa se ne može bi porediti sa ovima...samo provjerite auto dobro. I računajte na rizik od krađe sa njim, a s druge strane Astra ili neko slično auto je toga skoro sasvim lišeno...
ma u deset deka astra i corolla,s tim da je astra isto tenk, 1,5T :shock: :-) ,al fino ide,barem ona 2.0cdti 8-) ,ovaj 1.6cdti nisam imao prilike voziti,al mislim da je puno robusnija astra od corolle :)
citroen xm

#103 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by citroen xm »

Jack_Napier wrote:Pozdrav svima, još sam u fazi planiranja kupovine svog prvog auta, pa me zanimaju vaši savjeti specificno za dizel auta za marke Mercedes, Bmw, Pegeuot i Renault. Da li se isplati uzeti neko od ovih auta sa dizel motorom, da li postoje neke posebne tipe da su samo oni dobri (lupam Renault Megane dizel da valja a svi ostali su lošiji) Svaki savjet bi mi dobro došao.
I još nešto, više se fokusiram na auto do 15.000 KM
Pa Renoa i pežoa sigurno možeš naći u boljem stanju nego BMW i Mercedes za taj novac. Ja bih predložio Citroen C4 1.6 HDI 92 KS neko 2011-2012. godište.
Jack_Napier

#104 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by Jack_Napier »

citroen xm wrote:
Jack_Napier wrote:Pozdrav svima, još sam u fazi planiranja kupovine svog prvog auta, pa me zanimaju vaši savjeti specificno za dizel auta za marke Mercedes, Bmw, Pegeuot i Renault. Da li se isplati uzeti neko od ovih auta sa dizel motorom, da li postoje neke posebne tipe da su samo oni dobri (lupam Renault Megane dizel da valja a svi ostali su lošiji) Svaki savjet bi mi dobro došao.
Pa Renoa i pežoa sigurno možeš naći u boljem stanju nego BMW i Mercedes za taj novac. Ja bih predložio Citroen C4 1.6 HDI 92 KS neko 2011-2012. godište.
Da upravu si samo sam zaboravio reci da necu kupovati u BiH auto nego negdje u EU gdje su jeftiniji za 4-5 hiljada KM :)
Nabucco

#105 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by Nabucco »

Jack_Napier wrote:
citroen xm wrote:
Da upravu si samo sam zaboravio reci da necu kupovati u BiH auto nego negdje u EU gdje su jeftiniji za 4-5 hiljada KM :)

Gdje su to auta jeftinija 4-5 hiljada ? Jesu krševi, ako ces ganajti te jeftinije, onda auto mora da se izađe maksimalno 11 hiljada KM sa svim troskovima, a ove 4 hiljade ostavi za popravke ;) . Dobro auto je skuplje u EU nego ovdje :oops:
Idemedosumom

#106 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by Idemedosumom »

530i wrote:

Što se tiče Corolle: el. podizači stakala samo na prednjim vratima (izuzev s najjača 2 paketa opreme, koji su preskupi). Interijer djeluje jako siromašno uživo (ne čini se tako na slikama). One srebrne lajsne oko bočnih stakala maltene šetaju/zveckaju pod pritiskom ruke, a novo auto.

Takođe, uzeli bi u račun naše auto (Nissan Primera 2.2 dci 2004 g, 190 hiljada prešla) 3000 KM :lol:

Astra se nalazi u Tuzli, nju još nismo imali priliku uživo gledati...
Nabucco

#107 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by Nabucco »

Ma ja ne bi ništa tražio dalje od ovog Audija, ako je sve uredu. Cijena je dobra :)
amar1994

#108 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by amar1994 »

Idemedosumom wrote:
530i wrote:

Što se tiče Corolle: el. podizači stakala samo na prednjim vratima (izuzev s najjača 2 paketa opreme, koji su preskupi). Interijer djeluje jako siromašno uživo (ne čini se tako na slikama). One srebrne lajsne oko bočnih stakala maltene šetaju/zveckaju pod pritiskom ruke, a novo auto.

Takođe, uzeli bi u račun naše auto (Nissan Primera 2.2 dci 2004 g, 190 hiljada prešla) 3000 KM :lol:

pa to sam i govorio,nije bas robusna corolla,astra je extra,a ova ima sve el podizace i cuda razna :P
ado-šampion

#109 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by ado-šampion »

Nabucco wrote:
Jack_Napier wrote: Da upravu si samo sam zaboravio reci da necu kupovati u BiH auto nego negdje u EU gdje su jeftiniji za 4-5 hiljada KM :)

Gdje su to auta jeftinija 4-5 hiljada ? Jesu krševi, ako ces ganajti te jeftinije, onda auto mora da se izađe maksimalno 11 hiljada KM sa svim troskovima, a ove 4 hiljade ostavi za popravke ;) . Dobro auto je skuplje u EU nego ovdje :oops:
Tacno tako. Ja bih volio da mi neko kazes gdje to u EU ima 4-5 hiljada jeftinije u Bosni a da nije jug Italije. :-)

Za 15 k mozes uzeti jako fin Pezo 308 4 godine star. Ili Audi A4 10-11 godina star. ili A3 9-10 godina star, BMW 1 9-10 godina star, itd. Ko voli neki izvoli ali 15 k nije cifra za koju je pametno kupovati auto premium njemacke trojke, posebno za nekog ko nije prije imao takvo auto pa ne zna sta da gleda. Moje misljenje.
Nabucco

#110 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by Nabucco »

ado-šampion wrote:
Nabucco wrote:
Jack_Napier wrote: Da upravu si samo sam zaboravio reci da necu kupovati u BiH auto nego negdje u EU gdje su jeftiniji za 4-5 hiljada KM :)

Tacno tako. Ja bih volio da mi neko kazes gdje to u EU ima 4-5 hiljada jeftinije u Bosni a da nije jug Italije. :-)

Za 15 k mozes uzeti jako fin Pezo 308 4 godine star. Ili Audi A4 10-11 godina star. ili A3 9-10 godina star, BMW 1 9-10 godina star, itd. Ko voli neki izvoli ali 15 k nije cifra za koju je pametno kupovati auto premium njemacke trojke, posebno za nekog ko nije prije imao takvo auto pa ne zna sta da gleda. Moje misljenje.
Problem je sto svi otvore Mobile.de ili ostale sajtove, ukuaju auto koje ih zanima i stave sortiraj po cijeni i onda ih prepave auta tipa: Golf 5 2.0 TDI, na 17" za 2200€, a u opisu pise malo dimi :D , ili Audi A4 avant 2. 0TDI 2006 za 3500€ ... Realno, ako hoces dobro auto, moraces ga platiti skupo, pa kupovo ga u BiH ili u EU isti ti đavo, stim sto se opet u EU more naci dobar primjerak. Jedino sto mozes uraditi da prođes jeftinije je da svjesno kupis auto sa 400k na satu za za mizernu cifru u ofucanom stanju npr : http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... eNumber=1#
Ovam bi se mogla cijena spusati, i uvoz ne bi bio skup jer ima debelu kilometrazu, i ne bi trebao doci vise od 7000-7500 max 8000KM.
Jer ces istog takvog sa famozni 185k km naci u kiseljaku platiti 10 000KM...
condy

#111 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by condy »

Jack_Napier wrote:
citroen xm wrote:
Nisu jeftinija vani auto, i ne znam kako si zaključio da su jeftinija :)

Dok ga uvezeš i platiš sve dadžbine izađe te skuplje nego ovdje. Pogotovo ako ne možeš povratiti plaćeni porez na vozilo vani, pa praktično dva puta plaćaš porez.

Konkretno ako uvezeš Citroena C4, skuplje će te izađi od 2-dvije do 3 hiljade KM.
ado-šampion

#112 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by ado-šampion »

Slazem se @Nabucco.

Ljudi otvore mobile.de, pa uzmu prvog s prve stranice i kazu evo ima. Kad se malo zadas vidis da su auta dosta skupa, odnosno skuplja nego kod nas. Sto je i logicno, jer ovi preprodavaci moraju nekako zaraditi.

Stoji i za auta s velikom kilometrazom. Ko svjesno uzima auto s 200 k i vise moze se naci dobro auto povoljno, posebno ako ima neku parnicu manju da ne smeta ili malu napuklinu na stop-svjetlu recimo, to dosta obara cijenu. Bolje i to nego auto koje je vraceno i mozda ima i vise od tih 300 k a za vise para.

Kod mene u tazbini je prije 2 godine kupljen Passat 2008. u DE, 300 k na satu, auto od firme, znaci ima servisnu potpuno ispunjenu do 300 k, tek uradjen veliki servis bio, ima malu parnicu na zadnjim vratima, ovdje je izasao ispod 12 k maraka, mislim cak i s ukljucenom registracijom. Sad je na 350 k, jedini problem jedna dizna otisla, a u auto ide ulje s police na benzinskoj, sipa se gdje je gorivo najjeftinije (privatne pumpe oko Sarajeva), itd, auto se koristi za posao i ne pazi se ni sekunde. Ali za to treba odredjeno razumijevanje i da znas sta trazis.
530i

#113 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by 530i »

Idemedosumom wrote:

Ne bih se baš složio da su ta dva bolja paketa opreme preskupa, drui ili treći se doimaju sasvim solidnim izborima. Interijer je meni dobar, nisam imao zamjerki, ali to je japansko auto, nema onaj otmjeni osjećaj kao neki dobar mercedes. A opel mi je klasično bezveze auto, nit je jeftin, nit je dobar (toliko), ali eto, ima i ovdje nekih zakletih opelovaca.
Što se tiče staro za novo, sumnjam da ćete igdje proći dobro, radije prodajte to, pa tražite popust za keš.
Nabucco

#114 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by Nabucco »

ado-šampion wrote:Slazem se @Nabucco.

Ljudi otvore mobile.de, pa uzmu prvog s prve stranice i kazu evo ima. Kad se malo zadas vidis da su auta dosta skupa, odnosno skuplja nego kod nas. Sto je i logicno, jer ovi preprodavaci moraju nekako zaraditi.

Stoji i za auta s velikom kilometrazom. Ko svjesno uzima auto s 200 k i vise moze se naci dobro auto povoljno, posebno ako ima neku parnicu manju da ne smeta ili malu napuklinu na stop-svjetlu recimo, to dosta obara cijenu. Bolje i to nego auto koje je vraceno i mozda ima i vise od tih 300 k a za vise para.

Kod mene u tazbini je prije 2 godine kupljen Passat 2008. u DE, 300 k na satu, auto od firme, znaci ima servisnu potpuno ispunjenu do 300 k, tek uradjen veliki servis bio, ima malu parnicu na zadnjim vratima, ovdje je izasao ispod 12 k maraka, mislim cak i s ukljucenom registracijom. Sad je na 350 k, jedini problem jedna dizna otisla, a u auto ide ulje s police na benzinskoj, sipa se gdje je gorivo najjeftinije (privatne pumpe oko Sarajeva), itd, auto se koristi za posao i ne pazi se ni sekunde. Ali za to treba odredjeno razumijevanje i da znas sta trazis.
Ma i realno, bolje otici i kupiti recimo ovu Peticu iz linka gore i dode ovdje nekih 7-8 hiljada, nego kupiti ovdje peticu i plaiti 10 milja ( za 10 milja se ne moze naci 5ca sa realnom kilometrazom ispod 150, i da znas da je sve udure sa autom). I fino za 500KM se moze auto dotjerati da opticki izgleda odlicno, znaci poliranje farbe i farova, eventualno tapaciranje volana, mjenajca, sjedišta, dubinsko... I eto za 8000 imas isto auto koje bi ovjde paltio 10 000. A za te dvije hiljade se moze odraditi, veliki servis, lamela i cak da ostane para da eventualno crkne koja dizna ili turbo. A ovdje isto to auto kupis za 10 milja i onda kad to nesto crkne nemaš za popravku.. A sve ovo gore nabrojano moze crci ako auto ima preko 100k na satu...

Ovo gore nabrojano je logično jedino ako imas 10 hilajda maraka, a nikako nije logično navlaciti golfa 5 ako imas 8000KM...
ado-šampion

#115 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by ado-šampion »

Sve je to tacno, samo sto kod nas raja ne voli da pise 300 k. Draze mu je da pise 140 k makar i znao da nema sanse da je auto toliko malo preslo. Jos ce te ubijedjivati da se moze naci tako povoljno, odnosno da se nekom ovdje isplati uvesti to auto i prodati ga za manje para nego ga je platio.

Ovaj Passat sto sam ja spomenuo je unutra bio pravo dobro ocuvan, volan, mjenjac sve. Unutra nije imao optickih nedostataka. Jedini opticki nedostaci su bili ta parnica na zadnjim vratima i VW znak falio na gepeku. A takvo auto je tad ovdje bilo oko 5 k maraka skuplje, s kilometrazom 140-170 k, za koju ne znas je li realna.

Necu ja da kazem da nema sanse da se nadje auto povoljno, naravno ima izuzetaka, ali po meni bolje biti miran nego iskesirati pare pa da u vakat skontas da te neko uzeo za 2-3 hiljade. A to se desi u najvecem broju slucajeva svima koji traze ispod cijene.
amar1994

#116 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:Sve je to tacno, samo sto kod nas raja ne voli da pise 300 k. Draze mu je da pise 140 k makar i znao da nema sanse da je auto toliko malo preslo. Jos ce te ubijedjivati da se moze naci tako povoljno, odnosno da se nekom ovdje isplati uvesti to auto i prodati ga za manje para nego ga je platio.

Ovaj Passat sto sam ja spomenuo je unutra bio pravo dobro ocuvan, volan, mjenjac sve. Unutra nije imao optickih nedostataka. Jedini opticki nedostaci su bili ta parnica na zadnjim vratima i VW znak falio na gepeku. A takvo auto je tad ovdje bilo oko 5 k maraka skuplje, s kilometrazom 140-170 k, za koju ne znas je li realna.

Necu ja da kazem da nema sanse da se nadje auto povoljno, naravno ima izuzetaka, ali po meni bolje biti miran nego iskesirati pare pa da u vakat skontas da te neko uzeo za 2-3 hiljade. A to se desi u najvecem broju slucajeva svima koji traze ispod cijene.
bolje je kupit taj sa pravih 300k i ulozit u njega nego ovaj sa 140k skupjle platit pa naletit na minu,a sve pare potrosene za kupovinu :thumbup:
condy

#117 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by condy »

Lako je reći :D
amar1994

#118 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by amar1994 »

condy wrote:Lako je reći :D
:mrgreen:
ado-šampion

#119 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by ado-šampion »

Ja nisam kupovao auto s 300 k i ne bih, jer mi to djeluje fakat previse. Ali znam samo da kod nas ne bih kupovao auto iz uvoza bez neke garancije na kilometrazu, i/ili od kuca koje provjereno ne vracaju kilometrazu, a ima ih. Ne bih kupovao auto po diskont cijeni bez da dobro, dobro provjerim. A diskont cijena je meni prosjek cijena u DE minus 10-15% (na racun flotnog uvoza naprimjer), sve preko toga je diskont.

Ovo auto s 300 k je fakat u nevjerovatno dobrom stanju u odnosu na kilometrazu. Unutra packe nema. Isao sam s njim na put od 800 km u jednom pravcu (jednom) i nikakvih problema, auto cvsto utegnuto, upravljanje, mijenjanje brzina, dobro vuce, malo trosi... Moguce da je konkretan primjerak dobar, ali auto koje za 5 godina nabije te kilometre a odrzavano je u ovlastenom servisu cijelo vrijeme ne moze bas biti lose, posebno za cijenu za koju se moze uzeti. Samo eto ljudi kod nas zbog nekog razloga bjeze od kilometraze... cak i duplo manje od te. A vamo im se prodaju auto vracena s 400-500 hiljada kojim je i servisna historija sumnjiva i to po visokim cijenama.

Ja sam uvijek da se uzme auto s nekim kilometrima do 150 k, ali to kosta. Auto sa stvarnih 300 k i adekvatnom cijenom je mislim manje zlo od diskont auta koje je vracano i to s neadekvatnom cijenom s obzirom na realno stanje.
Idemedosumom

#120 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by Idemedosumom »

530i wrote:
Idemedosumom wrote:

Ne bih se baš složio da su ta dva bolja paketa opreme preskupa, drui ili treći se doimaju sasvim solidnim izborima. Interijer je meni dobar, nisam imao zamjerki, ali to je japansko auto, nema onaj otmjeni osjećaj kao neki dobar mercedes. A opel mi je klasično bezveze auto, nit je jeftin, nit je dobar (toliko), ali eto, ima i ovdje nekih zakletih opelovaca.
Što se tiče staro za novo, sumnjam da ćete igdje proći dobro, radije prodajte to, pa tražite popust za keš.
Evo primjerice 3. paket opreme STYLE koji košta 30.433 KM (prvi paket koji nudi sva 4 el. podizača stakala). Kada već daješ pare za novo auto, onda ćeš vala i boju birati, ona bijela je baš gadna. +802 KM za biranje boje. Koliko se sječam, +400KM koštaju alu felge.

Dakle, taj treći paket košta oko 31600KM s odabirom boje i alu felgama. Eh sad, ako želiš onaj malo jači 1.6 motor, to košta dodatno. Ja smatram da cijena ta nije opravdana.

Znaju moji dobro šta je japanac (nekada bio), očito da više nije.
Jack_Napier

#121 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by Jack_Napier »

Raja ja mislim da smo malo skrenuli sa teme, hvala vama svima na savjetima, ipak sam novi u ovome, ali ja sam pitao prije svega vaša iskustva sa dizel motorima ove četiri marke, da li su dobri kao dizel motori VW, šta se najviše kvari i tako to...
530i

#122 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by 530i »

Idemedosumom wrote: Evo primjerice 3. paket opreme STYLE koji košta 30.433 KM (prvi paket koji nudi sva 4 el. podizača stakala). Kada već daješ pare za novo auto, onda ćeš vala i boju birati, ona bijela je baš gadna. +802 KM za biranje boje. Koliko se sječam, +400KM koštaju alu felge.

Dakle, taj treći paket košta oko 31600KM s odabirom boje i alu felgama. Eh sad, ako želiš onaj malo jači 1.6 motor, to košta dodatno. Ja smatram da cijena ta nije opravdana.

Da, ali ta cijena je sasvim ok ako gledaš nova auta u toj klasi. Polovna su druga priča...sad, svako po svom ćeifu. Od novih auta teško da šta bolje ima u C segmentu od Oktavije i Corolle, u smislu ponude za tražene pare.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#123 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by konektovan »

Jack_Napier wrote:Raja ja mislim da smo malo skrenuli sa teme, hvala vama svima na savjetima, ipak sam novi u ovome, ali ja sam pitao prije svega vaša iskustva sa dizel motorima ove četiri marke, da li su dobri kao dizel motori VW, šta se najviše kvari i tako to...
Nemoj samo bmw serije 1, katastrofa od auta. Ne mogu da vjerujem da ono auto moze neko kupiti. Hem je ruzan, hem nepregledan, plastika unutrasnjosti losija od golfa, polozaj za volanom, k'o da si u kanu sjeo, tjesno, nije za visocije od 180 cm, ma uzas.. :mrgreen:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#124 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by konektovan »

530i wrote:
Idemedosumom wrote: Evo primjerice 3. paket opreme STYLE koji košta 30.433 KM (prvi paket koji nudi sva 4 el. podizača stakala). Kada već daješ pare za novo auto, onda ćeš vala i boju birati, ona bijela je baš gadna. +802 KM za biranje boje. Koliko se sječam, +400KM koštaju alu felge.

Da, ali ta cijena je sasvim ok ako gledaš nova auta u toj klasi. Polovna su druga priča...sad, svako po svom ćeifu. Od novih auta teško da šta bolje ima u C segmentu od Oktavije i Corolle, u smislu ponude za tražene pare.
Ima C4. :mrgreen:
Nabucco

#125 Re: Kupovina auta - savjeti

Post by Nabucco »

Jack_Napier wrote:Raja ja mislim da smo malo skrenuli sa teme, hvala vama svima na savjetima, ipak sam novi u ovome, ali ja sam pitao prije svega vaša iskustva sa dizel motorima ove četiri marke, da li su dobri kao dizel motori VW, šta se najviše kvari i tako to...

Ma sve ti je to u 5 deka, prica prepricana 1000x na svim mogucim forumima :) . Ja bi išao na Francuze i dao bi blagu prednost HDIu u odnosu na DCI, mada je i to u 5 deka :D
Post Reply