Metropola

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
supercali

#101 Re: Metropola

Post by supercali »

zeina wrote:
a nego kako ce zivjeti, kako ne mogu? :D
govorimo o zagadjenosti zraka, ne bi niko zagadjivao da ima bolje rjesenje, a sto se tice konkretno ovog slucaja nek mi samo neko kaze na koji je nacin ovih par metara drva koji su tu ostali sat -dva ugrozio bilo koga?
Ja govorim konkretno za tvoj opis ponasanja ljudi i zivota kako mogu
Moraju postojati neka pravila
Jbg ne mogu ja paliti automobilske gume u stanu jer ne mogu kupiti drva ili uvesti plin
Sto ae konkretnog slucaja tice ja ga necu komentarisati mada da sam na mjestu vlasnika drva to bi malo drugacije uradio
O'zone
Globalni moderator

#102 Re: Metropola

Post by O'zone »

tututuuuu wrote:
O'zone wrote:
tututuuuu wrote:
Sta ja znam kako ce, ja samo znam da truju. Postoje tu inspekcije koje su zakazale, pocevsi od ilegalne gradnje u startu pa nadalje. A isto tako neko ko podigne kucu na dva, tri sprata u gradu, ili neposrednoj okolini, i onda se grije na los ugalj, jer kao jadan nema? Pa isto tako jadan nema ni za fasadu, al ima za kucu u 6 spavacih soba itd... Ja da ga sad razumijem? Ne razumijem.
Bravo. E haj sad probaj nazvati neku od inspekcija ili im poslati pismeni dopis o ovome slučaju "frapantnog istovara drva" ili kad neko naloži Bog dragi zna šta pa čadi ko Ćiro uz Ivan pa'š čut odgovora.

U prevodu ko što mene niko ništa ne pita ni tebe isto tako niko ništa ne pita. E sad možeš ti ovdje kukat godinu, dvije, tri i opet će sve biti isto. Mentalitet je ne promjenjiv u našim uslovima a nam je da ga trpimo ili da razgulimo....
znam ja to. u inspekcijama rade takvi isti, zato i smajlic pokraj "Metropole". Al nemojte mi govoriti da je to jer ljudi nemaju novca. Jer, neko ko nema novca zivjeti ce u stancicu negdje na Stupu recimo, a ne si podici kucu od tri sprata pored centra (bez fasade naravno, i grijati ce se na ugalj 10. klase, jer jadan "nema").
A ko ti garantuje da u stanćiću na Stupu neće ložiti stare cipele u Kreka Veso peć? Nije stvar u tome imaju li ljudi novaca ili ne govorimo o mentalitetu. Ima tip hiljade KM primanja i loži ćumur dimi ko svi sretni...nije fazon u parama nego u onome što ti kola sivom masom.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#103 Re: Metropola

Post by sabina1 »

A prije samo par godinica u metropoli...:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/okrenuli ... /120625147
bumerangss

#104 Re: Metropola

Post by bumerangss »

tututuuuu wrote:
bumerangss wrote:Kupi kucu na Sirokaci, Komatinu, Popovom gaju, Cokri, Debelom brdu, Sedrenku... pa i ti odozgo gledaj kako se sarajlije guse u jezeru smoga :-D
To je opet naopaka logika. Uvijek je bilo da neko ko nesto cini a nusproizvod tog cinjenja smeta drugome treba prestati, ili odseliti negdje drugo gdje nece smetati, a ne obrnuto. Znaci, ja mogu skakati tipu ispod mene dan i noc, a njemu ako se ne svidja moze odseliti? :-D Zna se gdje se grije na drva i ugalj, a to sigurno nije grad. Ali ja vjerujem da je danas vecini u Sarajevu nazalost to potpuno normalano, sto i ne cudi s obzirom na silne doseljenike iz mjesta gdje je frkunti pola pileta kroz prozor normalna pojava. :D I ne moze covjek od takvih ni ocekivati bolje.
Nisu svi lezihljebovici na budjetu da mogu sebi priustiti kupovinu stana na kredit niti su sretnici da su naslijedili stan od nane bake strike... ima dosta ljudi koji jedva sastavljaju kraj s krajem i grijanje na drva im je jedina najjeftinija opcija
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#105 Re: Metropola

Post by _BataZiv_0809 »

O'zone wrote:
tututuuuu wrote:
ajde ne seruckaj boga ti. sad cemo okrenuti pricu da je problem jer to Bosnje rade
"bošnjo" je napisano malim slovom i odnosi se na naše malenkosti koje su pripadnici malograđanštine a ne na konstitutivni narod a priča jeste okrenuta u tom smjeru od samog početka jer ne vidim da se iko žali na drva u centru BL ili Mostara a nije da toga nema i tamo....
Pa licni motivi autora teme i jesu najuocljiviji i na prvu bodu oci :wink:

Da se razumijemo-ni meni nije jasno kako je ovo dozvoljeno (a ova recenica se moze upotrijebiti za milion pojava u ovom drustvu), i nekako cisto sumnjam da u jednoj od najelitnijih gradskih zona zivi bijeda i sirotinja.

P.S. Inace uvijek me fasciniralo to sto u Sarajevu mozes bukvalno mozes vidjeti prelaz izmedju vise koncepata gradnje i nacina stanovanja.
O'zone
Globalni moderator

#106 Re: Metropola

Post by O'zone »

_BataZiv_0809 wrote:
O'zone wrote:
tututuuuu wrote:
ajde ne seruckaj boga ti. sad cemo okrenuti pricu da je problem jer to Bosnje rade
"bošnjo" je napisano malim slovom i odnosi se na naše malenkosti koje su pripadnici malograđanštine a ne na konstitutivni narod a priča jeste okrenuta u tom smjeru od samog početka jer ne vidim da se iko žali na drva u centru BL ili Mostara a nije da toga nema i tamo....

Da se razumijemo-ni meni nije jasno kako je ovo dozvoljeno (a ova recenica se moze upotrijebiti za milion pojava u ovom drustvu), i nekako cisto sumnjam da u jednoj od najelitnijih gradskih zona zivi bijeda i sirotinja.

P.S. Inace uvijek me fasciniralo to sto u Sarajevu mozes bukvalno mozes vidjeti prelaz izmedju vise koncepata gradnje i nacina stanovanja.
Ma drug nema to veze sa bijedom i sirotinjom nego se čojk grije zdrvima :mrgreen: Voli pucketanje vatre dok guzi na koži polarnog medvjeda ispred kamina sa onim plinskim kaminom mu se nikako nije mogao da digne. Istovario ih je i istovarat će ih sve dok ga nekad neko u nekom paralenom univerzumu ne oglobi sa par hiljada maraka radi kaljanja ugleda čaršije.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#107 Re: Metropola

Post by _BataZiv_0809 »

O'zone wrote: Ma drug nema to veze sa bijedom i sirotinjom nego se čojk grije zdrvima :mrgreen: Voli pucketanje vatre dok guzi na koži polarnog medvjeda ispred kamina sa onim plinskim kaminom mu se nikako nije mogao da digne. Istovario ih je i istovarat će ih sve dok ga nekad neko u nekom paralenom univerzumu ne oglobi sa par hiljada maraka radi kaljanja ugleda čaršije.
Sve okej, ali ispocetka je argumentacija krenula u tom smjeru. Ako si dzek i imas para, onda mozes to uraditi na razne nacine, ali eto. Prizor je strasan. Prosao sam tuda oko pola 10. Sreca i kisa, nije bilo puno turista, osim Velsana.
tututuuuu

#108 Re: Metropola

Post by tututuuuu »

_BataZiv_0809 wrote:
O'zone wrote:
tututuuuu wrote:

Koji su to? :?
tututuuuu

#109 Re: Metropola

Post by tututuuuu »

.
Last edited by tututuuuu on 11/10/2015 17:56, edited 1 time in total.
tututuuuu

#110 Re: Metropola

Post by tututuuuu »

bumerangss wrote:
tututuuuu wrote:
bumerangss wrote:Kupi kucu na Sirokaci, Komatinu, Popovom gaju, Cokri, Debelom brdu, Sedrenku... pa i ti odozgo gledaj kako se sarajlije guse u jezeru smoga :-D
To je opet naopaka logika. Uvijek je bilo da neko ko nesto cini a nusproizvod tog cinjenja smeta drugome treba prestati, ili odseliti negdje drugo gdje nece smetati, a ne obrnuto. Znaci, ja mogu skakati tipu ispod mene dan i noc, a njemu ako se ne svidja moze odseliti? :-D Zna se gdje se grije na drva i ugalj, a to sigurno nije grad. Ali ja vjerujem da je danas vecini u Sarajevu nazalost to potpuno normalano, sto i ne cudi s obzirom na silne doseljenike iz mjesta gdje je frkunti pola pileta kroz prozor normalna pojava. :D I ne moze covjek od takvih ni ocekivati bolje.
Nisu svi lezihljebovici na budjetu da mogu sebi priustiti kupovinu stana na kredit niti su sretnici da su naslijedili stan od nane bake strike... ima dosta ljudi koji jedva sastavljaju kraj s krajem i grijanje na drva im je jedina najjeftinija opcija
Ne razumijem.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#111 Re: Metropola

Post by _BataZiv_0809 »

Vala ako ga nije naslijedio u Strosi, nego kupio, onda mu je svejedno hoce li po grejnoj sezoni potrositi 3 ili 5 milja.
tututuuuu

#112 Re: Metropola

Post by tututuuuu »

pa jasno. zato i kazem da ne razumijem.
tututuuuu

#113 Re: Metropola

Post by tututuuuu »

O'zone wrote: A ko ti garantuje da u stanćiću na Stupu neće ložiti stare cipele u Kreka Veso peć? Nije stvar u tome imaju li ljudi novaca ili ne govorimo o mentalitetu. Ima tip hiljade KM primanja i loži ćumur dimi ko svi sretni...nije fazon u parama nego u onome što ti kola sivom masom.
Ahaaa, a govorimo o mentalitetu? Jer meni se sve nekako cinilo da ja govorim o mentalitetu, dok drugi govore o toboze novcima, pa tako i ti kad si spominjao cijenu grijanja, dok se razvede itd. itd... A stvar je upravo mentaliteta. Nek je meni u kuci dobro, nek ja imam tri sprata blizu centra, garazu za dva auta, a za vani me zaboli i za fasadu, i kako izgleda, i za tamo neki smog itd... To je to.
O'zone
Globalni moderator

#114 Re: Metropola

Post by O'zone »

tututuuuu wrote:
O'zone wrote: A ko ti garantuje da u stanćiću na Stupu neće ložiti stare cipele u Kreka Veso peć? Nije stvar u tome imaju li ljudi novaca ili ne govorimo o mentalitetu. Ima tip hiljade KM primanja i loži ćumur dimi ko svi sretni...nije fazon u parama nego u onome što ti kola sivom masom.
Ahaaa, a govorimo o mentalitetu? Jer meni se sve nekako cinilo da ja govorim o mentalitetu, dok drugi govore o toboze novcima, pa tako i ti kad si spominjao cijenu grijanja, dok se razvede itd. itd... A stvar je upravo mentaliteta. Nek je meni u kuci dobro, nek ja imam tri sprata blizu centra, garazu za dva auta, a za vani me zaboli i za fasadu, i kako izgleda, i za tamo neki smog itd... To je to.
Pa i to ti je vezano sa mentalitetom. Imaš špore i treba ti za sezonu cca 3-4 metra drva to dođe negdje oko 400-500 KM mentalitet je jednostavan uvođenje grijanja na plin 5-6000 KM plus plaćanje potrošenog, 4 metra drva 500 KM + špore šta ja znam tristotinjak KM. Mentalitet je jbse ti i tvoj zrak kad meni ostaje 4000 u džepu za garažu. dva auta, novo kupatilo sa jakuzijem....
tututuuuu

#115 Re: Metropola

Post by tututuuuu »

O'zone wrote:
tututuuuu wrote:
Pa i to ti je vezano sa mentalitetom. Imaš špore i treba ti za sezonu cca 3-4 metra drva to dođe negdje oko 400-500 KM mentalitet je jednostavan uvođenje grijanja na plin 5-6000 KM plus plaćanje potrošenog, 4 metra drva 500 KM + špore šta ja znam tristotinjak KM. Mentalitet je jbse ti i tvoj zrak kad meni ostaje 4000 u džepu za garažu. dva auta, novo kupatilo sa jakuzijem....
O tome se i radi. i ja se vracam na to da neko ko podigne kucu od tri sprata i jadan nema novca da se grije ne iole pristojno i prihvatljivo grijanje od mene nema razumijevanje, nazalost ima od mnogih ljudi i ocito inspekcija i ostatka administracije.

A grijanje danas je cak postalo jeftinije na struju nego na plin, jednostavno postaviti klimu ili dvije (ovisno o kvadraturi) s inverterom i uz dobru izloaciju troskovi grijanja su prilicno mali. A i ugradnja klima je vjerujem osjetno jeftinija nego prikljucak na plin i razvodjenje po kuci.
O'zone
Globalni moderator

#116 Re: Metropola

Post by O'zone »

tututuuuu wrote: O tome se i radi. i ja se vracam na to da neko ko podigne kucu od tri sprata i jadan nema novca da se grije ne iole pristojno i prihvatljivo grijanje od mene nema razumijevanje, nazalost ima od mnogih ljudi i ocito inspekcija i ostatka administracije.

A grijanje danas je cak postalo jeftinije na struju nego na plin, jednostavno postaviti klimu ili dvije (ovisno o kvadraturi) s inverterom i uz dobru izloaciju troskovi grijanja su prilicno mali. A i ugradnja klima je vjerujem osjetno jeftinija nego prikljucak na plin i razvodjenje po kuci.
Vjerujem da si ulazio u stanove koji se nalaze u zgradama koje su građene za vrijeme austrougarske. Pa to ni ugrađena lokomotiva ne bi mogla ugrijati :-). Znam par ljudi koji žive u tim stanovima i kunu se u drva i samo drva jer da bi ugrijao prostorijcu kojoj je plafon 4-5 metara visok plina bi stuko da Toplane mogu zagrijavati jedan dobar kvart. Izolacija na tim zgradama ne postoji, zidovi debeli čini mi se između 40-60 cm stare opeke to je predviđeno na grijanje Zdrvima.

Meni je više čudo kad neko u "modernoj" zgradi gradnja od 80-tih na ovamo loži? Primjer Hrasnica, zgrade 85-86 godina, plin razveden i opet više od pola loži (nisu u pitanju pridošli stanovnici nego lokalci)
Rockefeller

#117 Re: Metropola

Post by Rockefeller »

Pa daj recite kako vas nije stid. Zašto i zbog kojeg razloga se ismijavati čovjeku koji je kupio drva u centru Sarajeva? Uopšte ne razmišljate, zato i jesmo u kurcu. Gledajte u svoje avlije hajvani.
TheMule

#118 Re: Metropola

Post by TheMule »

Sarajevo nije metropola, niti bi vi znali sta je to. Nek se covjek/ljudi u kaficima griju.
muha_sa

#119 Re: Metropola

Post by muha_sa »

TheMule wrote:Sarajevo nije metropola, niti bi vi znali sta je to. Nek se covjek/ljudi u kaficima griju.
ono drva za kafic :?
O'zone
Globalni moderator

#120 Re: Metropola

Post by O'zone »

muha_sa wrote:
TheMule wrote:Sarajevo nije metropola, niti bi vi znali sta je to. Nek se covjek/ljudi u kaficima griju.
ono drva za kafic :?
Opet ti @muha :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
muha_sa

#121 Re: Metropola

Post by muha_sa »

:lol:

ne da mi neki šejtancic mira :-) :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#122 Re: Metropola

Post by _BataZiv_0809 »

Cekamo pripadnike emigracije da nam objasne da nemamo pojma. Ah cekaj, vec su probali :-)
tututuuuu

#123 Re: Metropola

Post by tututuuuu »

O'zone wrote:
tututuuuu wrote: O tome se i radi. i ja se vracam na to da neko ko podigne kucu od tri sprata i jadan nema novca da se grije ne iole pristojno i prihvatljivo grijanje od mene nema razumijevanje, nazalost ima od mnogih ljudi i ocito inspekcija i ostatka administracije.

Vjerujem da si ulazio u stanove koji se nalaze u zgradama koje su građene za vrijeme austrougarske. Pa to ni ugrađena lokomotiva ne bi mogla ugrijati :-). Znam par ljudi koji žive u tim stanovima i kunu se u drva i samo drva jer da bi ugrijao prostorijcu kojoj je plafon 4-5 metara visok plina bi stuko da Toplane mogu zagrijavati jedan dobar kvart. Izolacija na tim zgradama ne postoji, zidovi debeli čini mi se između 40-60 cm stare opeke to je predviđeno na grijanje Zdrvima.

Meni je više čudo kad neko u "modernoj" zgradi gradnja od 80-tih na ovamo loži? Primjer Hrasnica, zgrade 85-86 godina, plin razveden i opet više od pola loži (nisu u pitanju pridošli stanovnici nego lokalci)
Ma kako ne moze, i sam zivim u takvoj zgradi i grijem stan uredno s dvije TA peci. Je da spavace ne grijem, al ionako ne mogu spavati u toplome. Imam i jednu ogromnu, al bas ogromnu da ne mogu to rijecima dovoljno naglasiti pec sto je tu za drva, izgradjena vjerujem zajedno sa stanom, jer ne znam kako bi je neko mogao unijeti, ima sigurno dobro preko tonu. Nikad mi na pamet nije palo da je koristim. :D

Pravni fax onoliki su znali nas kako ugrijati na radijatore. Te stare AU zgrade su zapravo jako zahvalne, i zimi, a osobito ljeti. Debeli zidovi dugo drze toplinu, a isto tako ljeti hlade. Ja ih ne bi mijenjao za ne znam kakvu modernu izolaciju. Ja kad dodjem iz te nove gradnje u svoj stan jednostavno nekako odahnem. :D U tim novim stanovima sav se unervozim. :D
tututuuuu

#124 Re: Metropola

Post by tututuuuu »

Znamo da nije Sarajevo. :D
sarajevo999999

#125 Re: Metropola

Post by sarajevo999999 »

tututuuuu wrote:
zeina wrote:
a nego kako ce zivjeti, kako ne mogu? :D
govorimo o zagadjenosti zraka, ne bi niko zagadjivao da ima bolje rjesenje, a sto se tice konkretno ovog slucaja nek mi samo neko kaze na koji je nacin ovih par metara drva koji su tu ostali sat -dva ugrozio bilo koga?
Naravno da ima bolje rjesenje, i to prilicno jednostavno rjesenje. Mislim da sama cinjenica da je Sarajevo najzagadjeniji grad u Europi (i jedan od najzagadjenijih u svijetu) govori dovoljno. Sarajevo koje jedva da ima 500.000 stanovnika.

Rjesenje je da ako ne mozes si osigurati kvaliteno grijanje izvoli pa napravi manju kucu, ili si kupi stan. Al ne, hoce to da zivi u sred grada, u kuci i da se grije na drva/ugalj.

Sto ne bi rekli tim, kako ti meni reci ako mi se ne svidja da selim, da odu zivjeti negdje gdje je normalno se grijati na drvai ugalj? mislim da grad to bas i nije.
ajde sta si se raspekmezio tu ko kakva...
sta je problem, drva u centru Sarajeva? nije tu stvar do seljaka kako ti potenciras vec do zgrade odnosno stanova koji su ocito predvidjeni nekad kad su se gradili da se griju tako-na drva. sta ti zamisljas, u 9 stanova zivi gospoda koja se grije na centralno grijanje i onaj jedan seljak i primitivac koji je počupao radijatore i izbacio ror kroz prozor? prilično glupo i površno razmišljaš za nekog odraslog čovjeka kakvim se predstavljas.
dalje, zagađenost Sarajeva općenito. Šta će ga zagaditi bolan? Gdje su predratni giganti da zagade zrak i rijeku? Šuma isto, vjeruj mi da šume ima kao nikad prije tako da ti neće nestati kisika. Imas li ti kakav dokaz za ovo boldirano ili onako lupas?
Dalje, firma koja isporučuje ogrijevno drvo krajnjem kupcu šalje kamion, on istovara na odredištu i ide dalje, ta nece on jednu turu odraditi dnevno. Ako si kad imao priliku uzeti drvo u ruku, znao bi da je teško i da čovjeku treba najmanje 5 sati samo da premjesti kamion ovih drva u svoje dvorište.
Napisa roman nenadano jbt..sad mi zao vremena koje uzalud potroši
Post Reply