Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ExNihilo wrote:
Pa isto, u suštini. Nebitno gdje su.
Ako prihvatimo multiverse teoriju, čeprkanjem po timeline promijenit će budućnost i offsetirati neki drugi univerzum.
Ili
Ako je budućnost predeterminirana, napravit će samog sebe, koji će se kasnije vratiti...da bi napravio samog sebe. Infinite loop.
Kripiiiii
a ovaj drugi primjer, sta ako oboje hoce da promjene nesto, al oboje drugacije
i tako se svadjaju sa vracanjem ko oko daljinskog i npr, to radi par stotina hiljada ljudi kad se posvadja hocel onda imati "sadasnjost" il samo rikverce i premotavanja
i iskreno, bez da se iko uvrijedi, nevjerovatno mi je da neko moze vjerovati da ce ovo biti moguce ever, sve i kad bi bilo moguce zamisli vratis se u doba aristotela, cojk te prebije, otme masinu za putovanje i ispali se iz svog sela
il, il, dodjes zaustaviti 2. svjetski rat, hitler te pomnozi sa nulom, otme masinu i osvoji svijet
komplikovano vala sve i da moze
lijepi kazinski
Jebiga, valjda nećeš parkirati mašinu u Aristotelovu kuću ili glavni štab Gestapoa. Nadam se da će putnici
kroz vrijeme imati neke instrukcije kako i šta raditi. Nešto kao vodič za autostopere kroz galaksiju.
dale cooper wrote:
Jebiga, valjda nećeš parkirati mašinu u Aristotelovu kuću ili glavni štab Gestapoa. Nadam se da će putnici
kroz vrijeme imati neke instrukcije kako i šta raditi. Nešto kao vodič za autostopere kroz galaksiju.
Al to je aristotel taj lik ce biti glup naspram njega
a i, primjetice da nije iz njihovog doba
ovako se nisam osjecala od djetinjstva isto da gledam crtani
dale cooper wrote:
Al to je aristotel taj lik ce biti glup naspram njega
a i, primjetice da nije iz njihovog doba
ovako se nisam osjecala od djetinjstva isto da gledam crtani
Fiktivna znanost je zabavna. Nekada se čak zna i ostvariti.
Ih, sve su to naučnofantastični pisci elaborirali već.
Asimov smatra da postoji "policija" koja osigurava da čovječanstvo ide istim tajmlajnom. Tuda i inspiracija za onaj film "Adjustment Bureau". Sve u svemu, sudeći po broju romana koji tretiraju temu povratka u prošlost da se rokne Hićo, glavni zadatak policije je da ga štite.
Pa dobro, al filmovi i knjige su jedno, a ubijedjenje drugo il da otvorimo temu o faustu i pricamo narodu al dr faust je postojao, imaju ba zapisi, zivio covjek, dje nes vjerovati u to
a i, tesko je objasniti ove neke svakodnevne stvari koja bi policija uspjela zaustaviti romea i juliju, srsly
Rampage wrote:Znači po tebi svako ko diskutuje o ovoj temi je lud?
Daj, molim te, pa da li je iko ovdje naveo da vjeruje u tu priču o nekom putovanju kroz vrijeme? Čovjek otvorio temu da se diskutuje o istoj, bilo kroz iznošenje nekih naučnih istraživanja, svoja lična mišljenja ili pak kroz zabavu i šta sada, trebamo vrijeđati sve one koji ne misle onako kao mi?
nismo se razumjeli.
mislio sam da svako kome je dokaz za vremensko putovanje jedan forum ili jedan klip- nije vrijedan uvažavanja i za mene je diskreditovan.
Ko kaže da je njegovo lično uvjerenje izjava da putovanje kroz vrijeme postoji, ja neću ništa moći reći jer nemam pravo. Ko mi pokuša priložiti dokaz uz tu izjavu će naići na argumentaciju. Jednostavno.
Ako ne možeš ozbiljno gledati na ovu temu, onda je možeš posmatrati kroz entertainment ili zaHebanciju i na taj način dati doprinos ovoj temi, a ne prozivati ljude (no offence:))
Evo masa je materijala na ovu temu u svijetu zabave, počev od filmova koji se mogu nazvati kultnim (ima li neko da nije gledao "Povratak u budućnost":)), preko video igara pa sve do ozbiljnih naučnih emisija na dokumentarnim kanalima u kojim su svoj doprinos dali najveći mozgovi današnjice:)
A tu je i Internet, neiscrpan izvor edukativnog materijala , posebno kada su u pitanju teorije zavjere (ako ćemo ovu temu smjestiti u domenu teorije zavjere:)
Niemand wrote:Pa dobro, al filmovi i knjige su jedno, a ubijedjenje drugo il da otvorimo temu o faustu i pricamo narodu al dr faust je postojao, imaju ba zapisi, zivio covjek, dje nes vjerovati u to
a i, tesko je objasniti ove neke svakodnevne stvari koja bi policija uspjela zaustaviti romea i juliju, srsly
Ko kaže da je bilo ko ovdje ubjeđen u mogućnost time travela? Ali kao što rekoh zabavno je i zanimljivo
špekulisati i maštati o tome. Mnoge dobre stvari i u nauci su proizašle iz tih stvari. Kada je Arthur Clarke
pisao u svojim knjigama o mogućnosti instantne video komunikacije ili preciznog lociranja bilo kojeg
stanovnika zemlje, interneta i gps tehnologije nije bilo ni u najdivljijim snovima. Ali ostvarilo se i
to u svega nekih 50-tak godina.
Rampage wrote:
Ako ne možeš ozbiljno gledati na ovu temu, onda je možeš posmatrati kroz entertainment ili zaHebanciju i na taj način dati doprinos ovoj temi, a ne prozivati ljude (no offence:))
Evo masa je materijala na ovu temu u svijetu zabave, počev od filmova koji se mogu nazvati kultnim (ima li neko da nije gledao "Povratak u budućnost":)), preko video igara pa sve do ozbiljnih naučnih emisija na dokumentarnim kanalima u kojim su svoj doprinos dali najveći mozgovi današnjice:)
A tu je i Internet, neiscrpan izvor edukativnog materijala , posebno kada su u pitanju teorije zavjere (ako ćemo ovu temu smjestiti u domenu teorije zavjere:)
ma prijatelju sf je jako bitan dio mog zivota, ja sam rodjen za zabave hahah
samo mi se dlake na kosi dizu kad vidim sta pojedinci pisu a uostalom vidjet ces i sam, polahko. Hipotetake rasprave su zakon, eno i
ExNihilo wrote:...
apomenu Asimova, najdrazeg mi pisca sf-a, i ti mozes pruzit dobru zabavu komentiranjem kao i dosta kolega forumasa ali sam siguran da se neces kleti zivotom u nesto, a takvih ima i takvi me uzasno nerviraju.
apomenu Asimova, najdrazeg mi pisca sf-a, i ti mozes pruzit dobru zabavu komentiranjem kao i dosta kolega forumasa ali sam siguran da se neces kleti zivotom u nesto, a takvih ima i takvi me uzasno nerviraju.
Ranije na temi sam objasnio da:
ExNihilo wrote:...argument da frajer nije iz budućnosti jeste to što je profulao ama baš sve što je predvidio. Argument da putovanje u prošlost nikada neće biti razvijeno, čak i ako je fizički moguće, jeste činjenica da vremenske putnike ne vidimo svuda oko sebe. I za kraj, argument da je putovanje u prošlost najvjerovatnije fizički nemoguće jeste to što sva trenutna naučna saznanja ukazuju u tom pravcu kao i stanovištva svih relevantnih fizičara današnjice. Ali eto, nauka nikada ne zatvara vrata, pa se putovanju u prošlost dozvoljava da ostane hipoteza bez dokaza.
Mislio sam da smo to apsolvirali i da se sada možemo prepustiti lakšim temama.
dale cooper wrote:
Ko kaže da je bilo ko ovdje ubjeđen u mogućnost time travela? Ali kao što rekoh zabavno je i zanimljivo
špekulisati i maštati o tome. Mnoge dobre stvari i u nauci su proizašle iz tih stvari. Kada je Arthur Clarke
pisao u svojim knjigama o mogućnosti instantne video komunikacije ili preciznog lociranja bilo kojeg
stanovnika zemlje, interneta i gps tehnologije nije bilo ni u najdivljijim snovima. Ali ostvarilo se i
to u svega nekih 50-tak godina.
Jah, ko kaze. Ne svidja mi se ton a ni sama konstrukcija recenice sa "ko kaze".
Eto, Niemand kaze, nakon prelistane ove teme (recimo post na stranici broj 2), teme o vanzemaljcima il bijel-i chernobog.
Nego, zanima me, da li je jos neko vidio ovo u nedelju? Da li je igdje bila ikakva vijest?
Ovo je snimljeno sa S5 i njegovom kamerom od 16 mpx, ali je bila nastimana na rezoluciju od 8
Kretalo se kako strelice pokazuju, i nestalo za manje od 3 sec, vertikalno na nebu.
Ne mogu da vjerujem... Znaci, postavim vam sliku koja je uslikana u mom prisustvu i sta sam licno gledao, i onda je i to fake?!
Fakat ste nenadjebivi...
Ko zna kako to da uradi, moze tu sliku downloadovati i onda na zumiranju uporediti rezoluciju, tj. pikselazu objekta, i neba i oblaka oko njega. Utvrdice da je identicna. A to moze znaciti - sta?
a) da je slika autenticna?
b) da je slika montirana?
TheMule wrote:
Ma nije ba. Ima i odsjaj, ali on je na plastici iznad volana. A u covjeka je bijela majca kratkih rukava. I obrati paznju kad se kamion zaustavi, uopste nema pomaka naprijed. Vozilo tesko 5+ tona mora imati inerciju, ovdje nista. Moje misljenje je da je kamion ubacen u snimak.
Za slijedece nemam nikakvih dokaza, ali bih se smio kladiti da je osoba u bijeloj majici u kamionu, ista kao i osoba na biciklu. Duh koji ima cudnu maskulaturu je zena. Prati joj pokrete kad odlazi, ima male korake, noga ispred noge, kukovi se njisu tamo-amo. Izgleda kao da tezi svega 40-50-ak kg. Nabili su joj kapuljacu da joj ramena izgledaju sira kao u muskarca.
Ali vidi jos jednu stvar koju sad primjetih: Vidi ova dva auta prije kamiona. Ni jedan ne daju zmigavac, ono odozgo skrece desno iz lijeve trake, a ovaj drugi u isto vrijeme lijevo, tj. obadva smijera su imali zeleno u isto vrijeme! Pojedinacno ovo nije cudno, jer ljudi krse zakon, ali 4 zakona su prekrsena u jednoj sekundi, malo cudno.
Mislim da je sve ubaceno koristeci CGI. Originalni snimak je samo snimak ceste. Ostalo doradjeno
Haj' da se igramo...
Evo slika iz usporenog snimka. Mislim da je ocito da je vozac upravo u onoj majici u kojoj je i izasao iz kamiona, vjerovatno je crvena u pitanju, a kasnije dolazi pod odsjaj i ona poprima svjetliji izgled.
Sto se tice samo desavanja, "treba" se, kao sjena, prvi put pojavljuje s desna na 3:33:02
Kamion tada vec uveliko koci, zanosi se kod pjesackog, pa ispravlja, i staje tek na svoju duzinu i po od mjesta gdje je bila riksa (ili sta ono vec jeste). Taj cijelu put kocenja je dug, po slobodnoj procjeni, oko 40-ak metara, a to je sasvim dovoljno za zaustavljanje onakvog kamiona koji se, ocito, krece izmedju 40 i 50 km/h. Nakon toga se sve odvija u roku od samo pola sekunde, da bi sve bilo gotovo nakon 1 sec., tj. na 3:34:01.
3:33:08
3:33:11
3:33:15
3:33:26
Kako rekoh, sve ovo je strasno tesko ukomponovati i ubaciti u period od 0,5 sec, cak i sa AAE ili SVP, koji su trenutno vjerovatno najbolji i najjaci programi za te stvari.
Evo jedan "pokusaj" objasnjenja i "dokazivanja" da je ovo fake...
A evo i jos jedan...
Medjutim, iako mnogi tvrde da je to samo marketinski video za nekakvu Kinesku video igru, postoji velika spekulacija o tome da li je ta kompanija, zapravo, taj video prisvojila kao "svoj" marketinski video.
Neki lik cak nudi i 10.000$ onome ko uspije napraviti bar priblizan video. Niko se nije javio... Pa, eto...mozda neko od vas moze zaraditi tu lovu
Naravno, za entuzijaste, pokusajte objasniti i ovo (Source - Yahoo News):
Ovdje je indikativno sto se na usporenim snimcima, kao i intvertovanim, lijepo vidi da nesto dolijece odozgo i s lijeva i pogadja vozilo, nakon cega ono nestaje.
Ja sam putnik kroz vrijeme.
Doduse putujem iskljucivo u buducnost, sekundu po sekundu, dok ne dodjem do kraja i onda stop.
Isto vrijedi i za sve druge saputnike.
Dozeru, bez uvrede, al kakve veze ovo ima sa samom temom? Ozbiljno pitam. Prica je krenula o covjeku sa foruma i putovanju kroz vrijeme, ne vidim poveznicu svih mogucih objasnjivih i neobjasnjivih pojava, video klipova, utvrdjivanja autenticnosti slika, nakvih piksela i ostalih stvari sa tim. Bez uvrede. Meni je tema simpaticna za nasaliti se i steta da se ovako spama.
Zapravo, sve je to povezano.
Putovanje kroz vrijeme je za nas jos uvijek velika nepoznanica. Pretpostavljamo da je moguce, nauka pretpostavlja, ali istovremeno na neke neobjasnjive stvari koje bi to mozda i potvrdile, reagujemo s podsmijehom i pokusavamo na 1001 nacin dokazati i pokazati da to nije tacno ili moguce.
Zasto?
Ne zaboravimo da nam je prije 100 godina i putovanje na Mjesec bilo nemoguce, i samo su rijetki uopste vjerovali da je moguce. A desilo se...
Ista je stvar i sa NLO-ima. Postoje hiljade snimaka, slika, svjedocanstava (i to cak i od strane visoko pozicioniranih politicara i drzavnih agencija), ali i neobjasnjivih dogadjaja (recimo, jedan od njih je upravo vozilo na autoputu koje postavih maloprije, ali i "treba" s onom riksom), kao i zaista autenticna slika koja je napravljena u nedelju ovdje, iznad Sarajeva (zaista nije nikakva montaza), ali na sve to se i dalje reaguje s podsmijehom, i opet se na sve moguce nacine pokusava dokazati da to nije to, tj. da je sve to nekakva montaza, laz, fake, ovo-ono...
Zasto?
A onda, istovremeno i paradoksalno na sve ovo, bog je "cinjenica" iako ga niko nikad nije vidio, osjetio, pipnuo. Isto kao i vjerovanje u zivot nakon smrti.
Dakle, naprosto, mi ljudi smo naopaki... Ne zelimo da vjerujemo u ono sto vidimo, bilo posredno ili neposredno, a polomismo se vjerujuci u ono sto niko nikad nije vidio ili osjetio na bilo koji drugi nacin...