Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
annoy

#101 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by annoy »

Ali Kemal wrote:Ako predje na našu vjeru, onda je dobar, ako predje na drugu vjeru onda je izdajnik :izet:
A u suštini koga boli racku u šta ko vjeruje :oops:
I ako pređe iz naše u drugu vjeru onda "nikad ni nije bio pravi vjernik" :lol:
ABH017

#102 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

Zanimljiva je situacija kad čovjek prestane da vjeruje, pa postane nevjernik i obrnuto. Pa tako imamo zanimljive situacije gdje je bivši vjernik gorljivi protivnik vjerovanja u Boga, pa (valjda da bi se pokazao kao što bolji nevjernik, kao "izliječio" se) često vidimo komentare tipa: "ne znam kako sam mogao vjerovati u te bajke". S druge strane, imamo bivšeg nevjernika, koji upoznaje vjeru i da bi se pokazao što boljim vjernikom, često prelazi u radikale, pa su mu i umjereni vjernici - nevjernici.
Indikativno je da veliki broj ljudi postaju vjernici u vrijeme, kad je moderno biti vjernikom, osjećati pripadnost nečemu, neki to čak postaju zbog djevojke, društva, okruženja. Čim to izlapi ili "izađe iz mode" ili ga djevojka ostavi, on se ponovo vrati nevjerovanju ili se "prešalta" na drugu religiju ili ode u radikale.
Mislim, ako ćemo vjeru i vjernike, kao i konverziju iz jedne u drugu religiju ili iz vjerovanja u nevjerovanje i obrnuto, suditi na osnovu ovakvih slučajeva i takva mišljenja uzimati kao relevantna, onda se i nije čuditi kad kažu da tu nikad nije bilo vjere ni vjernika.
Mnogo se pomodarstvo uvuklo u društvo. Za mlade i nezrele umove je uvijek bilo "in" i "cool" biti buntovnik i kritički gledati na okruženje. Iz prostog razloga što je to najlakši način za istaći sebe, izroniti na površinu.
Ali Kemal

#103 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by Ali Kemal »

annoy wrote:
Ali Kemal wrote:Ako predje na našu vjeru, onda je dobar, ako predje na drugu vjeru onda je izdajnik :izet:
Brat je mio, ma koje vjere bio, samo da je musliman :lol:
patriot_1

#104 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

ABH017 wrote:Zanimljiva je situacija kad čovjek prestane da vjeruje, pa postane nevjernik i obrnuto. Pa tako imamo zanimljive situacije gdje je bivši vjernik gorljivi protivnik vjerovanja u Boga, pa (valjda da bi se pokazao kao što bolji nevjernik, kao "izliječio" se) često vidimo komentare tipa: "ne znam kako sam mogao vjerovati u te bajke". S druge strane, imamo bivšeg nevjernika, koji upoznaje vjeru i da bi se pokazao što boljim vjernikom, često prelazi u radikale, pa su mu i umjereni vjernici - nevjernici.
Indikativno je da veliki broj ljudi postaju vjernici u vrijeme, kad je moderno biti vjernikom, osjećati pripadnost nečemu, neki to čak postaju zbog djevojke, društva, okruženja. Čim to izlapi ili "izađe iz mode" ili ga djevojka ostavi, on se ponovo vrati nevjerovanju ili se "prešalta" na drugu religiju ili ode u radikale.
Mislim, ako ćemo vjeru i vjernike, kao i konverziju iz jedne u drugu religiju ili iz vjerovanja u nevjerovanje i obrnuto, suditi na osnovu ovakvih slučajeva i takva mišljenja uzimati kao relevantna, onda se i nije čuditi kad kažu da tu nikad nije bilo vjere ni vjernika.
Mnogo se pomodarstvo uvuklo u društvo. Za mlade i nezrele umove je uvijek bilo "in" i "cool" biti buntovnik i kritički gledati na okruženje. Iz prostog razloga što je to najlakši način za istaći sebe, izroniti na površinu.
Po tim slučajevima nemože se stvarati šema!
Ima puno onih koji prionu uz neku vjeru i ostanu to do kraja života.Najviše,otpadanja je manje!Mislim da se te turbolencije događaju najčešće u doba mladenačko kad je čovjek po difoltu buntovnik!
chupacabra

#105 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by chupacabra »

annoy wrote:
Nisam upoznat sa pravilima prelazenja u drugim vjerama, ali znam nesto o "mojoj". Ako predjes na Islam, vratio si se u pravu vjeru i ugledao si svjetlo dana. Ako se pak drznes da izadjes iz Islama, onda si pocinio smrtni grijeh otpadnistva (murted), a za murtede je rezervisana smrtna kazna. Sve u duhu vjerske tolerancije. Naravno, takodje je pozeljno da musliman ozeni krscanku ili nevjernicu ako ce prihvatiti Islam. Ako se pak muslimanka uda za krscanina ili nevjernika, onda ona izlazi iz vjere i slijedi je takodje smrtna kazna. Opet u duhu vjerske tolerancije. Ne zaboravite, bog je ljubav i puno vas voli dok ne izaberete pogresnu vjeru ili pak izadjete iz "ispravne". :lol:
LolaLola

#106 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by LolaLola »

chupacabra wrote:
annoy wrote:
Nisam upoznat sa pravilima prelazenja u drugim vjerama, ali znam nesto o "mojoj". Ako predjes na Islam, vratio si se u pravu vjeru i ugledao si svjetlo dana. Ako se pak drznes da izadjes iz Islama, onda si pocinio smrtni grijeh otpadnistva (murted), a za murtede je rezervisana smrtna kazna. Sve u duhu vjerske tolerancije. Naravno, takodje je pozeljno da musliman ozeni krscanku ili nevjernicu ako ce prihvatiti Islam. Ako se pak muslimanka uda za krscanina ili nevjernika, onda ona izlazi iz vjere i slijedi je takodje smrtna kazna. Opet u duhu vjerske tolerancije. Ne zaboravite, bog je ljubav i puno vas voli dok ne izaberete pogresnu vjeru ili pak izadjete iz "ispravne". :lol:

Kad umres onda jos jednom umres od smrtne kazne. :lol: :mrgreen:
chupacabra

#107 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by chupacabra »

Mislim da je u ovom slucaju bog toliko sujetan, da je naredio svojim robovima da mu ekspresno isporuce nevjernike. Necemo sad postavljati pitanje zasto on kao svemoguci ne ubije nevjernike na licu mjesta nego mu za to trebaju ovozemaljski pomocnici.

To ustvari funkcionise kao neka vrsta nebeske mafije. Moras mi se moliti za pomoc, zastitu i slijediti moja pravila. Zauzvrat ti nudim zastitu od mene samog samo ti to ne znas. Ako mi se prestanes moliti za pomoc, vjerovati u mene i slijediti moja pravila, onda ti posaljem svoje ubice da te isporuce.
ABH017

#108 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

chupacabra wrote:
annoy wrote:
Stvarno. Evo svjedoci smo svakodnevno smrtnih kazni za pripadnike "tvoje" vjere. Pomrije sve redom.
chupacabra

#109 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by chupacabra »

Ako laze koza ne laze rog. Hajde bicu korektan i reci da BiH (na nasu srecu) nije na ovoj mapi , ali to je zato sto ima sekularni ustav, to jest "tagutske" zakone.

Image
ABH017

#110 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

chupacabra wrote:Ako laze koza ne laze rog. Hajde bicu korektan i reci da BiH (na nasu srecu) nije na ovoj mapi , ali to je zato sto ima sekularni ustav, to jest "tagutske" zakone.

Image
A šta ti je ovo? Izvor?
chupacabra

#111 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by chupacabra »

Pew Research Center. Ako oni nisu relevantan izvor, onda ko jeste.

Istrazivanje o apostazi i blasfemiji. Mora se priznati da iako zakona o blasfemiji ima i u nekim nemuslimanskim zemljama, nijedna ne propisuje drakonske kazne za tako nesto. Smrtna kazna za izlazak iz vjere (apostazu) ili kritika protiv vjere (blasfemija) postoji samo u muslimanskom svijetu. Meni nije drago sto je to tako ali to su surove cinjenice.

http://www.pewresearch.org/fact-tank/20 ... blasphemy/

Sve zemlje nase "brace." Raj za slobodu govora. :D

Ili je tako ili je opet neka masonsko-cionisticko-tagutska zavjera sa laziranjem podataka, kako to nasi "mumini" vole reci.
ABH017

#112 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

chupacabra wrote:Pew Research Center. Ako oni nisu relevantan izvor, onda ko jeste.

Istrazivanje o apostazi i blasfemiji. Mora se priznati da iako zakona o blasfemiji ima i u nekim nemuslimanskim zemljama, nijedna ne propisuje drakonske kazne za tako nesto. Smrtna kazna za izlazak iz vjere (apostazu) ili kritika protiv vjere (blasfemija) postoji samo u muslimanskom svijetu. Meni nije drago sto je to tako ali to su surove cinjenice.

Ili je tako ili je opet neka masonsko-cionisticko-tagutska zavjera sa laziranjem podataka, kako to nasi "mumini" vole reci.
Ma ja vidim da si ti isfrustriran sa tim brate, ali nije ti to dobro. Ako stvari gledamo tako, dijelimo isto mišljenje. Ni ja te stvari ne podržavam, niti su one po Islamu ispravne. Ljudi su uzeli sebi za pravo da tumače vjeru kako njima odgovara i prave gluposti.
Kod tebe mi se ne sviđa što generalizuješ stvari do krajnosti. Uzimaš tamo neke zemlje koje su se proglasile za Islamske i ono što one rade i propisuju uzimaš generalno za Islamski stav. Kako se s tobom ovdje prepirem, tako se na drugim temama prepirem sa drugim forumašima oko sličnih stvari. Samo što oni predstavljaju ono čega se i ja i ti gnušamo.
Jedino što nije iskrivljeno je Kur'an, dok je sve ostalo upitno. Hadisima se kalkuliše i kad vidiš koliko ih ima, onda pomisliš da Muhammed a.s. nije za 23 godine ništa drugo radio nego pripovijedao, a ashabi zapisivali. Sve se to radi zarad politike i vlasti. Uzimaju ono što im odgovara, a ostalo odbacuju ili ignorišu.
Pa pogledaj moja prepucavanja na drugim temama. Ja napišem ajet iz Kur'ana i tražim da se složimo oko toga. Lik ga samo preskoči i izbaci mi 15 hadisa, sa sve prenositeljima, kako bi dokazao nešto svoje.
Isto tako rade i te "islamske vlade" na osnovu kojih ti kreiraš mišljenje o Islamu.
Što se tiče uloge masona, amerike i ostalih, ne želim reći da su podaci lažirani, ali daleko od toga da njihovi prsti nisu duboko upleteni u to, a razlog je "oil rafinery".
Pogledaj na Youtube hafize Bugarija ili Čajlakovića, pa ćeš vidjeti o čemu ti govorim.
Ti za sebe kažeš da ne vjeruješ i meni je to OK. Ja to poštujem. Ni na koji način ne želim da ti osporavam pravo na bilo šta, samo me vrijeđa kad ne biraš način ni sredstvo da ocrniš vjeru i vjernike. Kao npr. Da bi opisao odličnog učenika neke škole, koji je recimo mašinski inžinjer, navodiš primjer učenika koji je išao s njim u razred i napustio školu u trećem razredu. Previše generalizuješ. Brate.
chupacabra

#113 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by chupacabra »

ABH017 wrote:
chupacabra wrote:Pew Research Center. Ako oni nisu relevantan izvor, onda ko jeste.

Ma ja vidim da si ti isfrustriran sa tim brate, ali nije ti to dobro. Ako stvari gledamo tako, dijelimo isto mišljenje. Ni ja te stvari ne podržavam, niti su one po Islamu ispravne. Ljudi su uzeli sebi za pravo da tumače vjeru kako njima odgovara i prave gluposti.
Kod tebe mi se ne sviđa što generalizuješ stvari do krajnosti. Uzimaš tamo neke zemlje koje su se proglasile za Islamske i ono što one rade i propisuju uzimaš generalno za Islamski stav. Kako se s tobom ovdje prepirem, tako se na drugim temama prepirem sa drugim forumašima oko sličnih stvari. Samo što oni predstavljaju ono čega se i ja i ti gnušamo.
Jedino što nije iskrivljeno je Kur'an, dok je sve ostalo upitno. Hadisima se kalkuliše i kad vidiš koliko ih ima, onda pomisliš da Muhammed a.s. nije za 23 godine ništa drugo radio nego pripovijedao, a ashabi zapisivali. Sve se to radi zarad politike i vlasti. Uzimaju ono što im odgovara, a ostalo odbacuju ili ignorišu.
Pa pogledaj moja prepucavanja na drugim temama. Ja napišem ajet iz Kur'ana i tražim da se složimo oko toga. Lik ga samo preskoči i izbaci mi 15 hadisa, sa sve prenositeljima, kako bi dokazao nešto svoje.
Isto tako rade i te "islamske vlade" na osnovu kojih ti kreiraš mišljenje o Islamu.
Što se tiče uloge masona, amerike i ostalih, ne želim reći da su podaci lažirani, ali daleko od toga da njihovi prsti nisu duboko upleteni u to, a razlog je "oil rafinery".
Pogledaj na Youtube hafize Bugarija ili Čajlakovića, pa ćeš vidjeti o čemu ti govorim.
Ti za sebe kažeš da ne vjeruješ i meni je to OK. Ja to poštujem. Ni na koji način ne želim da ti osporavam pravo na bilo šta, samo me vrijeđa kad ne biraš način ni sredstvo da ocrniš vjeru i vjernike. Kao npr. Da bi opisao odličnog učenika neke škole, koji je recimo mašinski inžinjer, navodiš primjer učenika koji je išao s njim u razred i napustio školu u trećem razredu. Previše generalizuješ. Brate.
Mozda me ne shvatas dobro. Moje nevjerovanje je licni izbor. Ja ustvari nemam nista protiv vjernika, jer i sam imam istih u porodici i medju prijateljima. Ne bih da to shvatis kao prepiranje, nego kao diskusiju jer u slobodnom drustvu ne smije biti tabu tema, pa makar da se radi i o samoj srzi vjere. Ja nemam iluzije da ce vjera nestati u skorije vrijeme, jer je ljudsko bice po mom misljenju jos nezrelo za tako nesto.
U slobodnom drustvu imamo pravo da kritikujemo vjeru i vjernike. Cak imamo pravo i da kazemo stvari koje se ticu vjere a koje zvuce uvredljivo za vjernike zato sto vjera nije covjek nego ideja. Ono sto nemamo pravo je da vrijedjamo ili diskriminisemo ljude na osnovu izgleda, pripadnosti vjeri i ostalim fizickim osobinama. To je ta razlika. Vjera je ideja, a svaka ideja mora i treba biti podlozna kritici.
Ja se slazem da ima dosta dobrih stvari u Kuranu i Hadisima koji ljudima u normalnom drustvu daju neki moralni kompas. Ipak tvrdim da covjek moze imati dobar moralni kompas i bez toga. Tu se razlikujemo. Takodje zelim bez ustrucavanja navesti stvari iz vjerskih knjiga (u ovom slucaju Kurana i Hadisa, ali i Biblije i Tore) koje se ne mogu smatrati moralnim, a na osnovu kojih ljudi grade svoja drustva i prave drzavne zakone i dan danas. Ne zaboravi da za vecinski muslimansko drustvo, po poimanju uleme, samo treba da vaze serijatski zakoni. Rezultat takvih zakona mozes vidjeti u danasnjem muslimanskom svijetu.
Ja tvrdim da je jedini put naprijed za muslimanske zemlje kada shvate da religija mora biti odvojena od politike i da se drustveni zakoni moraju bazirati na sekularnim principima, koja ce naravno ukljucivati i slobodu vjere, ali i nevjere. Ustav USA moze biti primjer za to. Nije slucajno da muslimani iz serijatom kontrolisanih zemalja bas nastoje pobjeci za USA, jer znaju da tu imaju vece vjerske slobode nego i u jednoj muslimanskoj zemlji. Ali da ne idem puno van teme.
Treba da shvatimo da ljudi i vjeru gledaju kroz postupke vjernika. Da, jedan Bugari je svjetli primjer kakav treba biti vjernik. Bosnjaci u BiH takodje i pored svih belaja koje su prosli. Ali Bosnjaci su manjina u muslimanskom svijetu. Muslimanski se svijet gleda kroz postupke muslimana, a moras priznati da oni danas bas i nisu bas svijetli. I vjerovatno se nece promijeniti za naseg zivota.
Koliko god mi zabijali glavu u pijesak i tvrdili da vjera nema nista sa nedjelima koja cine vjernici, praksa nam uvijek pokaze drugacije. Kada se nesto pozitivno uradi, svi se pozivaju na svoj vjerski moral i to je u redu. Ali, kada se krene sa nedjelima, onda svi tvrde da to nema nista sa vjerom. Ja tvrdim da sigurno ima. Primjer: U Irackom parlamentu se upravo pokusava progurati zakon, koji ce spustiti godine za legalno vjencanje kod djevojki (ja bih rekao djevojcica) na 9 godina. Iracki ustav se bazira na serijatu (Kuranu, Hadisima). Kada ja kazem da to nije u redu i da smo te prakse davno prevazisli, koliko god one bile prihvatljive prije 1500 godina, ljudi ipak i dan danas to pokusavaju nametati drustvu jer je tako radio poslanik.
Ja sam izasao iz vjere ne zbog frustracije ili nekog kompleksa nego poslije duzeg vremena istrazivanja, citanja, analiziranja vjerskih knjiga od vise religija a posebno moje. Razum me doveo do odbacivanja vjerske dogme. Neko drugi ima drugaciji put. Pored svih nedaca koje ima zemlja BiH, ipak je pozitivno to sto joj se drustvo bazira na sekularnom ustavu i sto nevjernici kao ja mogu reci svoje misljenje a da ne budu privedeni i maltretirani. Postoji jos uvijek neka drustvena stigma, ali nije ni blizu kao u zemljama u kojima su muslimani vecina i gdje vlada vjerski zakon.
I da sto se tice konvertita, sasvim je u redu ako nekoga put istrazivanja dovede do druge vjere. Ne zbog drustvene prisile, konformizma, kompleksa nize vrijednosti nego razumnog i intelektualnog istrazivanja. Ja tvrdim da zdrav razum ne moze pomiriti vjerske nelogicnosti i mora izaci iz vjere. Drugi se ne slazu sa tim i to je u redu.
Svako dobro.
ABH017

#114 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

chupacabra wrote:
Ipak tvrdim da covjek moze imati dobar moralni kompas i bez toga. Tu se razlikujemo. Takodje zelim bez ustrucavanja navesti stvari iz vjerskih knjiga (u ovom slucaju Kurana i Hadisa, ali i Biblije i Tore) koje se ne mogu smatrati moralnim, a na osnovu kojih ljudi grade svoja drustva i prave drzavne zakone i dan danas.
Nisi u pravu, uopšte se ne razlikujemo po tom pitanju. Čovjek je takav, kakav hoće da bude. Vjera tu može pomoći da smiri neke strasti, ali čovjek je ili dobar ili nije, bez obzira kako se deklariše.
chupacabra wrote: Ja tvrdim da je jedini put naprijed za muslimanske zemlje kada shvate da religija mora biti odvojena od politike i da se drustveni zakoni moraju bazirati na sekularnim principima, koja ce naravno ukljucivati i slobodu vjere, ali i nevjere. Ustav USA moze biti primjer za to. Nije slucajno da muslimani iz serijatom kontrolisanih zemalja bas nastoje pobjeci za USA, jer znaju da tu imaju vece vjerske slobode nego i u jednoj muslimanskoj zemlji.
Djelimično se slažem. Mislim da je ovo pitanje mnogo kompleksnije. Od podizanja stepena obrazovanja muslimana pa i tipa društvenog uređenja, islamske zemlje, pogotovo danas imaju silničke i podaničke vlade. Vidiš kako ih Rusi i Amerikanci bombarduju kad hoće i kad im se prohtije. Kad vlada određene države otkaže poslušnost, slijedi smjena, milom ili silom.
chupacabra wrote: Treba da shvatimo da ljudi i vjeru gledaju kroz postupke vjernika. Da, jedan Bugari je svjetli primjer kakav treba biti vjernik. Bosnjaci u BiH takodje i pored svih belaja koje su prosli. Ali Bosnjaci su manjina u muslimanskom svijetu. Muslimanski se svijet gleda kroz postupke muslimana, a moras priznati da oni danas bas i nisu bas svijetli. I vjerovatno se nece promijeniti za naseg zivota.
Koliko god mi zabijali glavu u pijesak i tvrdili da vjera nema nista sa nedjelima koja cine vjernici, praksa nam uvijek pokaze drugacije. Kada se nesto pozitivno uradi, svi se pozivaju na svoj vjerski moral i to je u redu. Ali, kada se krene sa nedjelima, onda svi tvrde da to nema nista sa vjerom. Ja tvrdim da sigurno ima. Primjer: U Irackom parlamentu se upravo pokusava progurati zakon, koji ce spustiti godine za legalno vjencanje kod djevojki (ja bih rekao djevojcica) na 9 godina. Iracki ustav se bazira na serijatu (Kuranu, Hadisima). Kada ja kazem da to nije u redu i da smo te prakse davno prevazisli, koliko god one bile prihvatljive prije 1500 godina, ljudi ipak i dan danas to pokusavaju nametati drustvu jer je tako radio poslanik.
Slažem se, ali kakve mi veze imamo sa njima. (Osim sektaša, koji latentno upadaju u istu ideologiju, ali oni su ovdje hvala Bogu, još uvijek u velikoj manjini). Ja nikako ne želim "svoju" vjeru porediti sa radikalnim sektama, niti se želim identifikovati sa njima. Već sam na drugoj temi objašnjavao jednom zalutalom na koji način se postaje bombaš samoubica, ali njima je uzaludno govoriti.
Shvataš? Ne želim da Islam u BiH, gledamo kroz prizmu nekog plemena iz Iračke pustinje.
chupacabra wrote: Ja sam izasao iz vjere ne zbog frustracije ili nekog kompleksa nego poslije duzeg vremena istrazivanja, citanja, analiziranja vjerskih knjiga od vise religija a posebno moje. Razum me doveo do odbacivanja vjerske dogme. Neko drugi ima drugaciji put. Pored svih nedaca koje ima zemlja BiH, ipak je pozitivno to sto joj se drustvo bazira na sekularnom ustavu i sto nevjernici kao ja mogu reci svoje misljenje a da ne budu privedeni i maltretirani. Postoji jos uvijek neka drustvena stigma, ali nije ni blizu kao u zemljama u kojima su muslimani vecina i gdje vlada vjerski zakon.
I da sto se tice konvertita, sasvim je u redu ako nekoga put istrazivanja dovede do druge vjere. Ne zbog drustvene prisile, konformizma, kompleksa nize vrijednosti nego razumnog i intelektualnog istrazivanja. Ja tvrdim da zdrav razum ne moze pomiriti vjerske nelogicnosti i mora izaci iz vjere. Drugi se ne slazu sa tim i to je u redu.
Svako dobro.
Apsolutno se slažem sa tvojim slučajem, ali ti si stvarno manjina. Većina svoj stav i ubjeđenje gradi isključivo na kompleksima, pomodarstvu, društvenim tokovima. Bez obzira da li se radi o vjerniku ili nevjerniku.
Hvala i takođe, od srca ti želim svako dobro.
Kikibombona

#115 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by Kikibombona »

patriot_1 wrote: Ti onda vjeruj u Zeusa ,,ili u nikog.
Ostavi um , jer jedino tako možeš vjerovati da je svemir i sve na zemlji plod slučaja a ne uma!
Dakle,treba ti velika vjera za tu nebulozu!
Tvoja vjera je produkt nasljedstva i osjecaja pripadnosti koji se profilise kroz odrastanje, a ne umnih sposobnosti i studioznog razmisljanja/preispitivanja/analiziranja.

Ti si kao veeeeeeciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa vjernika scepao vjeru svojih roditelja bez da si detaljno proucio druge vjere i pomocu razuma odlucio koja je prava. Vjernik se gradi dok je mali, na direktan i indirektan nacin, dok je podlozan uticajima i sklon prihvatiti sve sto mu se na lijep nacin servira. Dijete najiskrenije zavoli. E tako se prave buduci veliki vjernici, indoktrinacijom u djetinjstvu. Bog je dobar i strog, ovisno od toga kako se dijete ponosa. Na bozije dane ima slatkisa i poklona, svi se okupe i bude veselo... 80-90% posla se uradi u ranom djetinjstvu. Poslije, kada covjek odraste, ima potrebu da pripada negdje, da ima tradiciju sa kojom se identifikuje.

Pitao sam u vise navrata i nikada nisam dobio pravi odgovor...

Zasto su Irci i Poljaci dominantno krscani, a Somalijci i Alzirci muslimani?
Kako je moguce da makar 10% prvih RAZUMOM nije odabralo islam ili 10% drugih krscanstvo?

Nasljedstvo, tradicija, nista drugo... kakav crni razum...

Da biram izmedju islama i krscanstva, uvijek bih izabrao islam. Bolje koncipirana vjera bez ikakve sumnje. Imju zafrkanciju sa hadisima, gomilu nelogicnosti, ali opet znacajno manje od krscana. Nemoguce je povezati savrsenog Boga sa krscanstvom. Cak se ne zna pouzdano ko je pisao evandjelja, kada je napisao, a da ne idemo u ostale detalje. Mislim da apostol Pavle cak nije poznavao Isusa, a smatra se kao jedan od temelja vjere...
patriot_1

#116 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

Kikibombona wrote:
patriot_1 wrote: Ti onda vjeruj u Zeusa ,,ili u nikog.
Ostavi um , jer jedino tako možeš vjerovati da je svemir i sve na zemlji plod slučaja a ne uma!
Dakle,treba ti velika vjera za tu nebulozu!
Tvoja vjera je produkt nasljedstva i osjecaja pripadnosti koji se profilise kroz odrastanje, a ne umnih sposobnosti i studioznog razmisljanja/preispitivanja/analiziranja.

Ti si kao veeeeeeciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa vjernika scepao vjeru svojih roditelja bez da si detaljno proucio druge vjere i pomocu razuma odlucio koja je prava. Vjernik se gradi dok je mali, na direktan i indirektan nacin, dok je podlozan uticajima i sklon prihvatiti sve sto mu se na lijep nacin servira. Dijete najiskrenije zavoli. E tako se prave buduci veliki vjernici, indoktrinacijom u djetinjstvu. Bog je dobar i strog, ovisno od toga kako se dijete ponosa. Na bozije dane ima slatkisa i poklona, svi se okupe i bude veselo... 80-90% posla se uradi u ranom djetinjstvu. Poslije, kada covjek odraste, ima potrebu da pripada negdje, da ima tradiciju sa kojom se identifikuje.

Pitao sam u vise navrata i nikada nisam dobio pravi odgovor...

Zasto su Irci i Poljaci dominantno krscani, a Somalijci i Alzirci muslimani?
Kako je moguce da makar 10% prvih RAZUMOM nije odabralo islam ili 10% drugih krscanstvo?

Nasljedstvo, tradicija, nista drugo... kakav crni razum...

Da biram izmedju islama i krscanstva, uvijek bih izabrao islam. Bolje koncipirana vjera bez ikakve sumnje. Imju zafrkanciju sa hadisima, gomilu nelogicnosti, ali opet znacajno manje od krscana. Nemoguce je povezati savrsenog Boga sa krscanstvom. Cak se ne zna pouzdano ko je pisao evandjelja, kada je napisao, a da ne idemo u ostale detalje. Mislim da apostol Pavle cak nije poznavao Isusa, a smatra se kao jedan od temelja vjere...
Al ga ti nadrobi,to pas sa maslom nebi pojeo!
Istina je da mnogi postaju vjernici zbog odgoja ali i nevjernici.Nije li to tvoj slučaj,tebe su indoktrinirali kao djete da Bog ne postoji.Ako ne tebe onda većinu ateista.Može se postati indoktriniran ,i to nevjernikom u odrasloj dobi ako čitaš kojekakve kontraargumente protiv vjere i hraniš se time
Tj. svoj um.A bome se isto može dogoditi nevjerniku da tako postane vjernikom.Čista indoktrinacija.
No , u dosta slučajeva čovjek postane vjernik jer je spoznao da Bog jest.Npr,ja nisam bio vjernik dok nisam shvatio da Bog postoji!

Ti ideš od pretpostavke da Boga nema pa su tako svi koji u njega vjeruju tukci,jer ih je na tu nebulozu netko navukao.
Pravi vjernik,kršćanin,iako od malih nogu učen da Bog postoji,u odrasloj dobi nadograđuje tu vjeru,puni um znanjem o istoj.Tako npr.u svjetu priznati znanstvenici,u Hrvatskoj,Đikić,Pavuna,Paar su uvjereni kršćani!Zar se njih indoktriniralo?

A što se tiče Poljaka i Somalaca,naravno da su to što jesu jer za drugo nisu čuli na pravi način.Bilo bi dobro kad bi puno znali o svim vjerama pa sami odabrali koja nam paše!A toga ima,prelazaka muslimana na kršćanstvo i obratno!Nemože neki somalac postati kršćaninom kad nema pojma što je kršćanstvo i što uči!A bome ni Poljak musliman.
Npr u Češkoj ima bar 50% ateista a svi su kršćanskih korjena!Gdja je tu indoktrinacija?
Na kraju,onaj tko vjeruje zato jer su ga tako odgojili a sam nije spoznao Boga,nema znanje,ne živi kršćanski ,nikad neće biti pravi kršćanin.
patriot_1

#117 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

chupacabra wrote:
annoy wrote:
U kršćanstvu je to odavno prevaziđeno!
patriot_1

#118 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

chupacabra wrote:Mislim da je u ovom slucaju bog toliko sujetan, da je naredio svojim robovima da mu ekspresno isporuce nevjernike. Necemo sad postavljati pitanje zasto on kao svemoguci ne ubije nevjernike na licu mjesta nego mu za to trebaju ovozemaljski pomocnici.

To ustvari funkcionise kao neka vrsta nebeske mafije. Moras mi se moliti za pomoc, zastitu i slijediti moja pravila. Zauzvrat ti nudim zastitu od mene samog samo ti to ne znas. Ako mi se prestanes moliti za pomoc, vjerovati u mene i slijediti moja pravila, onda ti posaljem svoje ubice da te isporuce.
Nisi li ikad pomislio da je to malo izokrenuto?
Npr,da bi autom stigao od točke A do točke B , moraš voziti po pravilima,slijediti pravila ili vjerovatno nikad nećeš stići do cilja,zabit ćeš se u nešto autom i poginuti ili u najboljem slučaju platiti nekoliko kazni!
Pravila nam pomažu da stignemo do cilja!
Bog je postavio pravila da nas spasi od nekog i nečeg.Ja u tome ne vidim problem.Bog nije strogi sudac,ja u njemu vidim dobrog oca koji me voli.
Trudim se biti mu poslušan a to nimalo ne ograničava moju slobodu.Ono što On kaže da je grijeh,trudim se ne činiti(iako mi to ne uspjeva uvjek.
I slobodno i sretno živim!
patriot_1

#119 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

chupacabra

"Ja sam izasao iz vjere ne zbog frustracije ili nekog kompleksa nego poslije duzeg vremena istrazivanja, citanja, analiziranja vjerskih knjiga od vise religija a posebno moje. Razum me doveo do odbacivanja vjerske dogme. Neko drugi ima drugaciji put. Pored svih nedaca koje ima zemlja BiH, ipak je pozitivno to sto joj se drustvo bazira na sekularnom ustavu i sto nevjernici kao ja mogu reci svoje misljenje a da ne budu privedeni i maltretirani. Postoji jos uvijek neka drustvena stigma, ali nije ni blizu kao u zemljama u kojima su muslimani vecina i gdje vlada vjerski zakon.
Svako dobro.[/quote]"

Dakle,devastacija vjere,zloupotreba,kriva naučavanja ne dokazuju da Boga nema.Može se ostati vjernik a odbiti vjerovati u nebuloze kojih ima u svim vjerama.Npr ja ne vjerujem u čistilište jer mi je to nelogično i ne nalazim ni da je Isus a ni Apostoli u tome učio.Možeš izići iz kršćanstva,islama ili bilo čega ali ostati vjernik jer Bog ili postoji ili ne,trećeg nema a iskrivljavanje njegove volje je stvar ljudi.Pa Isus je i razapet jer se borio protiv takvih iskrivljavanja.Ljudske nebuloze su pripisivali Božjoj volji!Mene je <<baš Isus oduševio,u njegovom učenju i djelovanju ne nalazim ništa krivi i loše!
Kikibombona

#120 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by Kikibombona »

patriot_1 wrote: Al ga ti nadrobi,to pas sa maslom nebi pojeo!
Istina je da mnogi postaju vjernici zbog odgoja ali i nevjernici.Nije li to tvoj slučaj,tebe su indoktrinirali kao djete da Bog ne postoji.Ako ne tebe onda većinu ateista.Može se postati indoktriniran ,i to nevjernikom u odrasloj dobi ako čitaš kojekakve kontraargumente protiv vjere i hraniš se time
Tj. svoj um.A bome se isto može dogoditi nevjerniku da tako postane vjernikom.Čista indoktrinacija.
No , u dosta slučajeva čovjek postane vjernik jer je spoznao da Bog jest.Npr,ja nisam bio vjernik dok nisam shvatio da Bog postoji!

Ti ideš od pretpostavke da Boga nema pa su tako svi koji u njega vjeruju tukci,jer ih je na tu nebulozu netko navukao.
Pravi vjernik,kršćanin,iako od malih nogu učen da Bog postoji,u odrasloj dobi nadograđuje tu vjeru,puni um znanjem o istoj.Tako npr.u svjetu priznati znanstvenici,u Hrvatskoj,Đikić,Pavuna,Paar su uvjereni kršćani!Zar se njih indoktriniralo?

A što se tiče Poljaka i Somalaca,naravno da su to što jesu jer za drugo nisu čuli na pravi način.Bilo bi dobro kad bi puno znali o svim vjerama pa sami odabrali koja nam paše!A toga ima,prelazaka muslimana na kršćanstvo i obratno!Nemože neki somalac postati kršćaninom kad nema pojma što je kršćanstvo i što uči!A bome ni Poljak musliman.
Npr u Češkoj ima bar 50% ateista a svi su kršćanskih korjena!Gdja je tu indoktrinacija?
Na kraju,onaj tko vjeruje zato jer su ga tako odgojili a sam nije spoznao Boga,nema znanje,ne živi kršćanski ,nikad neće biti pravi kršćanin.
Apsolutno ne!

Kao djetetu, niko mi nije govorio o Bogu i vjeri. I pored toga, vjera je bila prisutna kroz vjerske praznike. Mnogi clanovi porodice su vjernici itd. Za ateizam sam cuo tek poslije, mozda u srednjoj skoli. U principu, vjerom se kao dijete nisam bavio. Niti sam bio vjernik niti nevjernik. Nisam uopste imao stav. Tek u srednjoj skoli sam 'postao' ateista. :mrgreen:

Aj da ostavimo Poljsku i Somaliju. Sta je sa BiH, recimo? Zivim u gradu sa islamskom vecinom, u kojem zivi znacajan broj katolika i pravoslavaca. Svi su upoznati sa islamom koji je itekako dostupan. Kako to da skoro niko ne prihvata islam? Kako to da skoro niko ne konvertira sa islama na pravoslavlje ili katolicanstvo? Ima li kod odabira ista sto ukazuje na razum ili je presudno iskljucivo i samo nasljedstvo!??
chupacabra

#121 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by chupacabra »

Isti slucaj i kod mene. Niko me nije indoktrinirao u nevjerstvo jer je to nemoguce. Nema tu indoktrinacije ako ti neko kaze da uvijek sumnjas, prispitujes i za svaku tvrdnju trazis dokaze. Ustvari, ako si prirodno radoznala osoba, a neko ti kaze da sutis i ne ispitujes puno jer je to sveto, onda probudi u tebi jos veci inat da proispitujes, citas i trazis. Ono sto mogu zahvaliti svojim roditeljima je da me nisu slali na rano ispiranje mozga u mekteb, a nisu mi ni sugestirali nista ni o nevjerovanju. Cak nisu ni ateisti. Vjera je jednostavno bila samo pojava kroz praznike, tradiciju i porodicke skupove. Posto je stvar nasljedja okoline u kojoj se nalazis, ti jednostavno inercijom slijedis svoju porodicu, rodjake, okolinu. Vecina se ne zanima o srzi vjere, ne ispituje i ne razmislja nego samo slijepo slijedi sto je nauceno od djetinjstva.

Samo nasljedstvo. Nema tu razuma. Ja mogu navesti primjer osoba iz porodice, koji su razumne i inteligentne osobe i praktikuju Islam po nekoj navici stecenoj od djetinjstva. Kada udjes sa njima u dublju diskusiju, mozes zakljuciti da su u najboljem slucaju agnostici a ne muslimani, ali se drze necega u sto nemaju 100% uvjerenje jer je familijsko nasljedstvo (otac, djed su tako radili a oni samo nastvljaju nositi stafetu) ili neka drustvena privilegija.

Mi nasljedjujemo vjeru svoje okoline i porodice i to je jos lakse sto je osoba manje pismena. Statisticki se vjera lakse ukorijeni i odrzava u manje pismenim sredinama. Rijetki su ti koji nesto dokuce razumom.
aurora313

#122 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by aurora313 »

patriot_1 wrote: A što se tiče Poljaka i Somalaca,naravno da su to što jesu jer za drugo nisu čuli na pravi način.
Naravno da je svako indoktriniran shvatanjem svoje sredine. To samo dokazuje da tvog nekog boga nema jer nije jedan za sve.
patriot_1 wrote: Bilo bi dobro kad bi puno znali o svim vjerama pa sami odabrali koja nam paše!
Stvarno? Kao, vjere se šire u dobrovoljnim savjetovalištima, gdje neki fini ljudi svakom ponaosob objašnjavaju čari svake kako bi generalno mudri narod imao izbor. Nisi li ti postao katolik prije nego što si progovorio?
patriot_1

#123 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

Kikibombona wrote:
patriot_1 wrote: Al ga ti nadrobi,to pas sa maslom nebi pojeo!

Apsolutno ne!

Kao djetetu, niko mi nije govorio o Bogu i vjeri. I pored toga, vjera je bila prisutna kroz vjerske praznike. Mnogi clanovi porodice su vjernici itd. Za ateizam sam cuo tek poslije, mozda u srednjoj skoli. U principu, vjerom se kao dijete nisam bavio. Niti sam bio vjernik niti nevjernik. Nisam uopste imao stav. Tek u srednjoj skoli sam 'postao' ateista. :mrgreen:

Aj da ostavimo Poljsku i Somaliju. Sta je sa BiH, recimo? Zivim u gradu sa islamskom vecinom, u kojem zivi znacajan broj katolika i pravoslavaca. Svi su upoznati sa islamom koji je itekako dostupan. Kako to da skoro niko ne prihvata islam? Kako to da skoro niko ne konvertira sa islama na pravoslavlje ili katolicanstvo? Ima li kod odabira ista sto ukazuje na razum ili je presudno iskljucivo i samo nasljedstvo!??
Zamisli,kako bi okolina(pogotovo bliski rođaci) gledali na onog tko bi to učinio?Pogotovo kad bi napustio Islam!Posebno nakon ovog rata !
Moja prijateljica (starci iz Kladuše,rođena u Rijeci) godinama prije ovog rata ,udala se za katolika pa ju otac musliman odbacio,godinama ju nije htjeo pogledati,kamoli joj oprostiti.
Musliman je odgojen tako da smatra da je njegova vjera jedina prava.Kršćanin isto tako!Dakle,zašto bi prešao"tamo nekud gdje nije prava!"
Prelazaka ima ali malo!
Bilo bi puno više kad bi se znalo,koja je prava a koja kriva!Mi to neznamo,samo vjerujemo da je baš naša vjera prava!
Postao si ateista jer si u tom pravcu krenuo,čitao knjige koje ateizam veličaju i objašnjavaju kao istinu!Da si krenuo u ovom pravcu,čitao knjige koje vjeru DOBRO objašnjavaju i Božju egzistenciju,postao bi vjernik!Ja sam slično napravio pa govorim iz iskustva.Najprije nevjera a poslije vjera.
Ovisilo je to dosta o onome što sam "upijao"!
No nikad nebih postao iskreni vjernik da nisam Bogu uputio pitanje:"Postojiš li?Ako postojiš,objavimi se!"
patriot_1

#124 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

aurora313 wrote:
patriot_1 wrote: A što se tiče Poljaka i Somalaca,naravno da su to što jesu jer za drugo nisu čuli na pravi način.
1)Naravno da je svako indoktriniran shvatanjem svoje sredine. To samo dokazuje da tvog nekog boga nema jer nije jedan za sve.
patriot_1 wrote: Bilo bi dobro kad bi puno znali o svim vjerama pa sami odabrali koja nam paše!
2)Stvarno? Kao, vjere se šire u dobrovoljnim savjetovalištima, gdje neki fini ljudi svakom ponaosob objašnjavaju čari svake kako bi generalno mudri narod imao izbor. Nisi li ti postao katolik prije nego što si progovorio?
1)Neima logike ba ,u tome!On je jedan za sve ali ti ga možeš prihvatiti ili odbaciti.Možeš umjesto pravog Boga štovati izmišljenog misleći da je pravi!
2)Postao sam,odrastavši odbacio sam vjeru,bauljao po agnosticizmu i ateizmu i vratio se kršćanstvu!Malo drugčijem,protestantskog tipa,no i katolicizam mi je blizak!Onaj koga zanima,lako može danas sam proučiti sve vjere koje ga zanimaju,"google" sve zna a i knjiga dostupnih ima na svakom koraku!Ja sam npr paralelno čitao Nitscheovog "Antikrista" i od Hansa Kunga knjigu:"Postoji li Bog" te Rajmonda Moodia :"Život poslije života"(kliničke smrti i izlazak duše iz tjela).To mi je pomoglo da se odlučim za vjeru.Isus Krist me fascinirao kao osoba!
patriot_1

#125 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by patriot_1 »

chupacabra wrote:Isti slucaj i kod mene. Niko me nije indoktrinirao u nevjerstvo jer je to nemoguce. Nema tu indoktrinacije ako ti neko kaze da uvijek sumnjas, prispitujes i za svaku tvrdnju trazis dokaze. Ustvari, ako si prirodno radoznala osoba, a neko ti kaze da sutis i ne ispitujes puno jer je to sveto, onda probudi u tebi jos veci inat da proispitujes, citas i trazis. Ono sto mogu zahvaliti svojim roditeljima je da me nisu slali na rano ispiranje mozga u mekteb, a nisu mi ni sugestirali nista ni o nevjerovanju. Cak nisu ni ateisti. Vjera je jednostavno bila samo pojava kroz praznike, tradiciju i porodicke skupove. Posto je stvar nasljedja okoline u kojoj se nalazis, ti jednostavno inercijom slijedis svoju porodicu, rodjake, okolinu. Vecina se ne zanima o srzi vjere, ne ispituje i ne razmislja nego samo slijepo slijedi sto je nauceno od djetinjstva.

Samo nasljedstvo. Nema tu razuma. Ja mogu navesti primjer osoba iz porodice, koji su razumne i inteligentne osobe i praktikuju Islam po nekoj navici stecenoj od djetinjstva. Kada udjes sa njima u dublju diskusiju, mozes zakljuciti da su u najboljem slucaju agnostici a ne muslimani, ali se drze necega u sto nemaju 100% uvjerenje jer je familijsko nasljedstvo (otac, djed su tako radili a oni samo nastvljaju nositi stafetu) ili neka drustvena privilegija.

Mi nasljedjujemo vjeru svoje okoline i porodice i to je jos lakse sto je osoba manje pismena. Statisticki se vjera lakse ukorijeni i odrzava u manje pismenim sredinama. Rijetki su ti koji nesto dokuce razumom.
Ovo je isto i kod kršćana.Većina je to jer je u tome rođena,to je stil života bez osobnog uvjerenja!Ja sam se začudio kad sam sa ljudima koji idu na Misu popričao ozbiljnije i dobar dio njih uopće nisu sigurni da Bog postoji!Ja to zovem"Vjernici na papiru"(imaju krsni list) ili formalni vjernici!
Post Reply