Napredak vidljiv.
VW opoziv 11 mil. vozila
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Danguba
#101 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Zagadjivac protiv zagadjenja.
Napredak vidljiv.
Napredak vidljiv.
- ljevoruki
#102 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Glupost ili ne ja i dalje vjerujem da neko ovdje ima skrivenu agendu.jefferson wrote:Ne valjaj gluposti. University of West Virginia je prije 16 mjeseci obavjestio VW o ovome.
Ako je U of WV obavjestio VW o ovome onda su i vlasti morale znati, EPA konkretno, i zasto nisu nista poduzeli vec cekali toliko vremena?
Puno pitanja a malo odgovora.
-
jefferson
#103 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Jesu znali, EPA je bila obavjestena kada i VW. Medjutim, u pravnoj drzavi agencija kao EPA ce pokrenuti svoju istragu, i pokrenuli su.ljevoruki wrote:Glupost ili ne ja i dalje vjerujem da neko ovdje ima skrivenu agendu.jefferson wrote:Ne valjaj gluposti. University of West Virginia je prije 16 mjeseci obavjestio VW o ovome.
Ako je U of WV obavjestio VW o ovome onda su i vlasti morale znati, EPA konkretno, i zasto nisu nista poduzeli vec cekali toliko vremena?
Puno pitanja a malo odgovora.
VW nista nije uradio povodom ovoga iako je EPA od njih trazila dodatna vozila, itd, itd.
Tek su reagovali kada je EPA zvanicno rekal da su varali.
Jedina skrivena agenda moze biti da prosjecni bosanac sve posmatra kroz BH imidz politike i drustva.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#104 Re: VW opoziv 500.000 vozila
fazon je što su to kamioni a ne autaazdralovic wrote:Cummins engine... Iako dimi toliko ne znaci da mu je kolicina NOx preko dozvoljene...ljevoruki wrote:Jucer se vracam sa posla i ispred mene ide veliki Dodge Ram 3500 diesel.
Auspuh mu je postavljen uspravno, velicine sulunara na Kreka veso peci.
Kad je lola dao gas ogromna kolicina gustog crnog dima je izasla - ako je to po standardu EPA onda neka ide sve u pm.
Uostalom, kako su ta auta prolazila tehnicki pregled svake godine? Ubaci se sonda u auspuh i ocita kolicinu izpusnih gasova, ako je vise od propisanog ne mozes proci tehnicki pregled.
Puno stvari je ovdje nejasno, bice vrlo zanimljivo ovo pratiti.
Mislim da cu koju godinu ranije Caterpillar, Cummins i jos neki vec slicnu prevaru kao VW napravili... tada su kaznjeni sa 83miliona$ kazne i oko milijardu $ troskova svi zajedno...
za "kamione" su drugačije norme
- pirmin
#105 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Ja im ne vjerujem od 2005, od onog skandala koji je potresao Bundesligu 2005. Prva stvar.Kad ovako petlja, laze i podmece svabo simbol "postenog i vrijednog covjeka"
Skoro je bilo i ono sa auto casopisom, AutoBild ako se ne varam
Druga stvar, promijenio sam nekoliko austrijskih firmi (mladja braca) i nagledao se svakakvog fusha
koji se krije ispod germanskog pecata.
Ali, izvuci ce se oni i iz ovoga.
Za dvije godine niko ovo nece ni spominjati a prodaja ce ponovo rasti.
-
jefferson
#106 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Ma njih je zadnjih deset godina zasljepilo nadmetanje sa Toyotom. Daj da budu broj 1 pod svaku cijenu, pa makar to sjebalo brend.pirmin wrote:Ja im ne vjerujem od 2005, od onog skandala koji je potresao Bundesligu 2005. Prva stvar.Kad ovako petlja, laze i podmece svabo simbol "postenog i vrijednog covjeka"
Skoro je bilo i ono sa auto casopisom, AutoBild ako se ne varam
Druga stvar, promijenio sam nekoliko austrijskih firmi (mladja braca) i nagledao se svakakvog fusha
koji se krije ispod germanskog pecata.
Ali, izvuci ce se oni i iz ovoga.
Za dvije godine niko ovo nece ni spominjati a prodaja ce ponovo rasti.
-
Seawolf
#107 Re: VW opoziv 500.000 vozila
U odgovarajućem dokumentu koji je izdao CARB ( http://www.arb.ca.gov/msprog/levprog/cl ... 201-15.pdf ), piše da najveća dopuštena vrijednost za količinu NOx-a u izduvnim gasovima putničkih automobila najveće dopuštene mase do 8.500 lbs (cca. 3.850 kg) modelne godine od 2004-e do 2019-e, koji za vrijeme životnog vijeka prelaze 120.000 milja (cca. 193.000 km), iznosi 0,07 g/milja (0,0435 g/km), za LEV (low-emission vehicle).jefferson wrote:CARB norme su problem. Ne toliko norme koje vaze u ostalih 49 drzava, nego one koje vaze u kaliforniji, a one su izuzetno ostre za NOx (ne znam tacan podatak), daleko ostrije nego EU5. Mislim da je tu caka, ali ne bi me iznenadilo da su varali i u EU.Seawolf wrote:Interesantno.
Ako je tačno da su vozila Golf, Golf SW, Jetta, Beetle i Audi A3 sa 2.0 TDI EA 189 motorom, na realnom testiranju, kada nije bio uključen "test mod" rada ECU-a, imala količinu NOx-a u izduvnim gasovima, koja je za 15 do 40 puta veća od granične vrijednosti koju propisuje USA Tier 2 Bin 5 propis (0,07 g po milji, odnosno 0,0435 g po km), onda takva vozila i mnogi drugi modeli iz grupacije sa takvim motorom, koji su se prodavali u EU, ne zadovoljavaju Euro 5 normu u realnim uslovima vožnje.
A Euro 5 norma je postavljala granicu za količinu emitovanog NOx-a u izduvnim gasovima na maksimalno 0,18 g/km. I bila je obavezna za sve nove putničke automobile u EU i nekim drugim državama, registrovane nakon septembra 2010-e.
Uz pretpostavku da je ECU na sličan način programiran u EA 189 motorima tih automobila, onda je to još nekoliko miliona vozila kojima u CoC dokumentu piše lažni podatak o propisu o emisiji izduvnih gasova koji zadovoljavaju. U stvari da im nije napisan taj lažni podatak, ne bi ni mogla biti registrovana.
Ružna i potpuno besmislena podvala.
Dakle, za navedene VW dizel modele sa EA 189 motorima, u Kaliforniji trenutno vrijede iste vrijednosti kao one koje je propisala Federalna EPA kroz Tier 2 Bin 5 normu.
To vrijedi i za najveće dopuštene vrijednosti za čestice čađi PM (0,01 g/milja), ugljen monoksid CO (4,2 g/milja), nemetanske ugljikohidrate NMHC (0,09 g/milja) i formaldehid HCHO (0,018 g/milja).
-
Seawolf
#108 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Nije vidljiv ni CO2. Ne izlazi nam dim iz usta i nosa kad dišemo.tintilinic wrote:ljevoruki wrote:Jucer se vracam sa posla i ispred mene ide veliki Dodge Ram 3500 diesel.
Auspuh mu je postavljen uspravno, velicine sulunara na Kreka veso peci.
Kad je lola dao gas ogromna kolicina gustog crnog dima je izasla - ako je to po standardu EPA onda neka ide sve u pm.
Uostalom, kako su ta auta prolazila tehnicki pregled svake godine? Ubaci se sonda u auspuh i ocita kolicinu izpusnih gasova, ako je vise od propisanog ne mozes proci tehnicki pregled.
Puno stvari je ovdje nejasno, bice vrlo zanimljivo ovo pratiti.
Treba praviti razliku izmedju emisije CO2 i NOx. Ovdje je problem s NOx.
U svim diskusijam i pricama o zagadjenju, mimo ove storije o VW,najcesce se govori o CO2, zato je zabuna i poredjenje velicine rora i dima...NOx bas i nije vidljiv.
Vidljivi sastojci izduvnih gasova dizel motora, odnosno sastojci dima, su čestice čađi (PM) i nesagorjeli ugljikohidrati iz goriva. Naravno, i nešto produkata sagorjevanja ulja koje se provuče u komoru za sagorjevanje.
-
Yahweh
- Location: See the shadow? Well, that's not anyone that you're expecting.
#109 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Mene živo zanima kako su pali, ko ih je prijavio, konkurencija? Zakuhali između sebe? Ima li šta o tome?
-
jefferson
#110 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Univerzitet napravio studiju. U nekim drzavama univerziteti sluze i za neke druge stvari osim stampanja diploma za janjca.Yahweh wrote:Mene živo zanima kako su pali, ko ih je prijavio, konkurencija? Zakuhali između sebe? Ima li šta o tome?
-
jefferson
#111 Re: VW opoziv 500.000 vozila
hmmm, mislio sam da je CARB ostriji prema NOx kao sto su prema CO2 prema onome sto EPA propisije. Federalni zakon kaze da drzava mora ispunjavati iste norme ili ostrije (sto je mislim slucaj sa CO2, a mislio sam da su oni ostriji i prema NOx). Medjutim, nema sumnje da ce ih CARB opaliti posebno.Seawolf wrote:U odgovarajućem dokumentu koji je izdao CARB ( http://www.arb.ca.gov/msprog/levprog/cl ... 201-15.pdf ), piše da najveća dopuštena vrijednost za količinu NOx-a u izduvnim gasovima putničkih automobila najveće dopuštene mase do 8.500 lbs (cca. 3.850 kg) modelne godine od 2004-e do 2019-e, koji za vrijeme životnog vijeka prelaze 120.000 milja (cca. 193.000 km), iznosi 0,07 g/milja (0,0435 g/km), za LEV (low-emission vehicle).jefferson wrote:CARB norme su problem. Ne toliko norme koje vaze u ostalih 49 drzava, nego one koje vaze u kaliforniji, a one su izuzetno ostre za NOx (ne znam tacan podatak), daleko ostrije nego EU5. Mislim da je tu caka, ali ne bi me iznenadilo da su varali i u EU.Seawolf wrote:Interesantno.
Ako je tačno da su vozila Golf, Golf SW, Jetta, Beetle i Audi A3 sa 2.0 TDI EA 189 motorom, na realnom testiranju, kada nije bio uključen "test mod" rada ECU-a, imala količinu NOx-a u izduvnim gasovima, koja je za 15 do 40 puta veća od granične vrijednosti koju propisuje USA Tier 2 Bin 5 propis (0,07 g po milji, odnosno 0,0435 g po km), onda takva vozila i mnogi drugi modeli iz grupacije sa takvim motorom, koji su se prodavali u EU, ne zadovoljavaju Euro 5 normu u realnim uslovima vožnje.
A Euro 5 norma je postavljala granicu za količinu emitovanog NOx-a u izduvnim gasovima na maksimalno 0,18 g/km. I bila je obavezna za sve nove putničke automobile u EU i nekim drugim državama, registrovane nakon septembra 2010-e.
Uz pretpostavku da je ECU na sličan način programiran u EA 189 motorima tih automobila, onda je to još nekoliko miliona vozila kojima u CoC dokumentu piše lažni podatak o propisu o emisiji izduvnih gasova koji zadovoljavaju. U stvari da im nije napisan taj lažni podatak, ne bi ni mogla biti registrovana.
Ružna i potpuno besmislena podvala.
Dakle, za navedene VW dizel modele sa EA 189 motorima, u Kaliforniji trenutno vrijede iste vrijednosti kao one koje je propisala Federalna EPA kroz Tier 2 Bin 5 normu.
To vrijedi i za najveće dopuštene vrijednosti za čestice čađi PM (0,01 g/milja), ugljen monoksid CO (4,2 g/milja), nemetanske ugljikohidrate NMHC (0,09 g/milja) i formaldehid HCHO (0,018 g/milja).
- Edin H.
#112 Re: VW opoziv 500.000 vozila
VW manipulated diesel emissions tests in Europe, says German minister
http://www.bbc.co.uk/news/business-34345210
Ne pise nista specificno za G2
http://www.bbc.co.uk/news/business-34345210
Ne pise nista specificno za G2
-
tintilinic
#113 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Jedino me cudi da nasi "auto" novinari sute o svemu.
NI"pijace" ni "pro" ni "klubovi" ni rjeci o svemu.
Strah i poltronstvo je zajebana stvar.Jbg.
-
Lolobrigida
#114 Re: VW opoziv 500.000 vozila
I BMW, navodno, uhvaćen u varanju na testovima! AutoBild piše da je X3 2.0d xDrive na testu ICCT-a emitovao 11 puta više NOx-a nego što je dozvoljeno po evropskim standardima. Sutra izlazi novi broj AutoBild-a kada će biti objavljeni svi detalji oko ovog slučaja. Bilo kako bilo, vrijednost dionica BMW-a već opala za 8%.
http://www.autobild.de/artikel/bmw-dies ... 20195.html
-
detroit-mercy
#115 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Koga briga sta nasi novinari kazu, koliko jako trziste toliko uticajni i novinaritintilinic wrote:Jedino me cudi da nasi "auto" novinari sute o svemu.
- ElRe
#116 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Neki je vidio velike novce u autoindustriji, a naravno svi su varali. S tim da, ako budu htjeli da kaznjavaju, prezivjece samo VW, BMW, Daimler, Renault-Nissan, Toyota i Ford.Lolobrigida wrote:I BMW, navodno, uhvaćen u varanju na testovima! AutoBild piše da je X3 2.0d xDrive na testu ICCT-a emitovao 11 puta više NOx-a nego što je dozvoljeno po evropskim standardima. Sutra izlazi novi broj AutoBild-a kada će biti objavljeni svi detalji oko ovog slučaja. Bilo kako bilo, vrijednost dionica BMW-a već opala za 8%.
- Drvosjeca iz Dejcica
#117 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Mene interesuje sada neko ko je dao 40-60 hiljada za novo VW vozilo da li ima pravo da traži povrat novca i kamate? Jer ta osoba je kupila vozilo određenih specifikacija pa samim i tim i normi koje su propisane zakonom odnosno koje je VW prilikom prodaje tvrdio da je zadovoljo. Sada je jasno da je ovo kalsična prevara, obmanjivanje te da je VW znao za to i svjesno lagao kupcima vozila. Može li kupac tražiti povrat novca i neku zateznu kamatu i obeštećenje?
-
detroit-mercy
#118 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Malo morgenDrvosjeca iz Dejcica wrote:Mene interesuje sada neko ko je dao 40-60 hiljada za novo VW vozilo da li ima pravo da traži povrat novca i kamate? Jer ta osoba je kupila vozilo određenih specifikacija pa samim i tim i normi koje su propisane zakonom odnosno koje je VW prilikom prodaje tvrdio da je zadovoljo. Sada je jasno da je ovo kalsična prevara, obmanjivanje te da je VW znao za to i svjesno lagao kupcima vozila. Može li kupac tražiti povrat novca i neku zateznu kamatu i obeštećenje?
-
Seawolf
#119 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Ova priča sa BMW-om X3 2.0d xDrive, nema nikakve suštinske veze sa VW "dieselgate" slučajem, sem što je ovaj test iniciran VW-ovim slučajem.Lolobrigida wrote:I BMW, navodno, uhvaćen u varanju na testovima! AutoBild piše da je X3 2.0d xDrive na testu ICCT-a emitovao 11 puta više NOx-a nego što je dozvoljeno po evropskim standardima. Sutra izlazi novi broj AutoBild-a kada će biti objavljeni svi detalji oko ovog slučaja. Bilo kako bilo, vrijednost dionica BMW-a već opala za 8%.
Tu nema nikakvog varanja. Niko ne spori da su rezultati mjerenja u realnoj vožnji drugačiji nego rezultati mjerenja prilikom testiranja na testnoj opremi, propisanim testnim ciklusom (NEFZ - Neuer Europäischer Fahrzyklus).
Regulatorne agencije koje propisuju granične maksimalne vrijednosti količine štetnih sastojaka u izduvnim gasovima, propisuju i testni ciklus pri kojem se vrše mjerenja. Naravno, u realnim uslovima voženja, automobil troši više goriva i izbacuje veću količinu štetnih sastojaka nego prilikom testiranja propisanim testnim ciklusom na testnoj opremi.
U navedeni model BMW-a je ugrađen novi 2.0 četvorocilindrični dizel motor sa oznakom B47, koji je u startu razvijen da zadovolji Euro 6 propis o emisiji izduvnih gasova koji, između ostalog, dopušta da je najveća količina NOx u izduvnim gasovima 0,08 g/km, kada se mjerenje vrši propisanim testnim ciklusom (u ovom slučaju NEFZ).
U automobile iz Volkswagenove grupacije je bio ugrađen motor koji je razvijen da zadovolji Euro 5 propis o emisiji izduvnih gasova (najveća dopuštena količina NOx u izduvnim gasovima 0,18 g/km) i onda je 482.000 takvih automobila, sa istim parametrima snage i potrošnje, prodano na tržištu gdje je uslov za registraciju ispunjavanje norme koja dopušta 0,0435 g/km NOx-a u izduvnim gasovima.
Već dugo vremena je svima koji se u ove stvari razumiju, bilo jasno da nešto ne štima. Bilo je samo pitanje šta je to. Prošlog petka smo saznali.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#120 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Kako je moguce da jedno vozilo, koje na papiru pokazuje snagu od , recimo 105 KS, na valjcima pokaze vise od fabricki deklarisanih 105 KS???? Mogu li tuziti fabriku zbog toga?????
-
direstraits0078
#121 Re: VW opoziv 500.000 vozila
To je sustinska razlika razvoja motora za odredjenu normu, mislim da smo jedne prilike diskutovali o ovome. Bez temeljnih preinaka u hardwareu motora, nema nizih emisija. NEDC je uglavnom koncipiran kao referentni test, WLTP ce mozda donekle smanjiti drasticnu razliku izmedju referentnih (testnih) vrijednosti i vrijednosti u realnim uslovima. Ovaj slucaj samo pokazuje koliko su proizvodjaci vozila pod pritiskom regulativa, da pribjegavaju i "laksim" rjesenjima. Nije VW jedini koji ima prste u tegli s medom, ali su njega uhvatili. Naravno, tu ima i momenat koji je vezan za premoc na ekonomsko-industrijskom planu, na globalnom nivou. Amerikanci u toj igri nikad nisu prezali ni od cega. Za vise informacija pogledati pod "svi ratovi koje su USA zapocele".Seawolf wrote:Ova priča sa BMW-om X3 2.0d xDrive, nema nikakve suštinske veze sa VW "dieselgate" slučajem, sem što je ovaj test iniciran VW-ovim slučajem.Lolobrigida wrote:I BMW, navodno, uhvaćen u varanju na testovima! AutoBild piše da je X3 2.0d xDrive na testu ICCT-a emitovao 11 puta više NOx-a nego što je dozvoljeno po evropskim standardima. Sutra izlazi novi broj AutoBild-a kada će biti objavljeni svi detalji oko ovog slučaja. Bilo kako bilo, vrijednost dionica BMW-a već opala za 8%.
Tu nema nikakvog varanja. Niko ne spori da su rezultati mjerenja u realnoj vožnji drugačiji nego rezultati mjerenja prilikom testiranja na testnoj opremi, propisanim testnim ciklusom (NEFZ - Neuer Europäischer Fahrzyklus).
Regulatorne agencije koje propisuju granične maksimalne vrijednosti količine štetnih sastojaka u izduvnim gasovima, propisuju i testni ciklus pri kojem se vrše mjerenja. Naravno, u realnim uslovima voženja, automobil troši više goriva i izbacuje veću količinu štetnih sastojaka nego prilikom testiranja propisanim testnim ciklusom na testnoj opremi.
U navedeni model BMW-a je ugrađen novi 2.0 četvorocilindrični dizel motor sa oznakom B47, koji je u startu razvijen da zadovolji Euro 6 propis o emisiji izduvnih gasova koji, između ostalog, dopušta da je najveća količina NOx u izduvnim gasovima 0,08 g/km, kada se mjerenje vrši propisanim testnim ciklusom (u ovom slučaju NEFZ).
U automobile iz Volkswagenove grupacije je bio ugrađen motor koji je razvijen da zadovolji Euro 5 propis o emisiji izduvnih gasova (najveća dopuštena količina NOx u izduvnim gasovima 0,18 g/km) i onda je 482.000 takvih automobila, sa istim parametrima snage i potrošnje, prodano na tržištu gdje je uslov za registraciju ispunjavanje norme koja dopušta 0,0435 g/km NOx-a u izduvnim gasovima.
Već dugo vremena je svima koji se u ove stvari razumiju, bilo jasno da nešto ne štima. Bilo je samo pitanje šta je to. Prošlog petka smo saznali.
- pirmin
#122 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Joj kad im se sad americki kupac natovari na kosti, ima da naplate i ono sto jeste i ono sto nije.
Laicki gledano, sumnjam da ce evropski kupci uspjeti izvuci nesto.
Ja kad bih imao priliku ne bih je propustio. Zasluzili su da ih se ispreskace zakonski.
Laicki gledano, sumnjam da ce evropski kupci uspjeti izvuci nesto.
Ja kad bih imao priliku ne bih je propustio. Zasluzili su da ih se ispreskace zakonski.
-
direstraits0078
#123 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Odvezi to nedŽe da ti rašćipuju. Oćureć ražćipuju.konektovan wrote:Kako je moguce da jedno vozilo, koje na papiru pokazuje snagu od , recimo 105 KS, na valjcima pokaze vise od fabricki deklarisanih 105 KS???? Mogu li tuziti fabriku zbog toga?????
- johntra
#124 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Sviđa mi se kako je Auto Bild odmah stao u odbranu VW-a, sa ovim "otkrićem" kod BMW-a 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#125 Re: VW opoziv 500.000 vozila
Ma, zbunjen sam pricom par poznanika koji voze automobile sa 1.9 tdi Pd motorom i koji su mjerili snagu na valjcima u Gradisci, gdje je dyno pokazao snagu vecu za oko 10 KS od fabricki deklarisane?! Eh, sad da li je taj dyno precizan ili je i on rastelovan, ne bih znao. Po meni, to su velika odstupanja.direstraits0078 wrote:Odvezi to nedŽe da ti rašćipuju. Oćureć ražćipuju.konektovan wrote:Kako je moguce da jedno vozilo, koje na papiru pokazuje snagu od , recimo 105 KS, na valjcima pokaze vise od fabricki deklarisanih 105 KS???? Mogu li tuziti fabriku zbog toga?????