Kupovina novog vozila
-
condy
#101 Re: Kupovina novog vozila
Trebas izvršiti dezinfekciju klime odnosno ventilacije u kojoj se od klime svašta nataložilo. To će ti u servisu završiti vrlo lako.
-
girl
#102 Re: Kupovina novog vozila
bila i kod majstora i u ovlastenoj kuci od koje sam kupila vozilo i to 2 puta radili , nije pomoglo
suprug tamo i poznaje neke ljude koji su sve pregledali jer sam ja bila sigurna da se neka zivotinja uvukla. to valjda kako cijeli dan provjeravaju bude ok kad izlazimo iz servisa, sutradan po starom. cak me je muz optuzio da umisljam dok nije prije par dana sjeo u auto po onoj spaimni i kaze sta moze biti ovom autu pa na promjenu vremena smrdi. *auto meteoropata
) ako imas kakav prijedlog nekog servisa koji bi mi mogao pomoci , reci. U pitanju je GOLF 7
-
condy
#103 Re: Kupovina novog vozila
Ja servisiram svoje auto u Bubi Vitez. Oni su ovlašteni VW servis, i puno sam zadovoljniji od ASA Auta, s kojima imam negativno iskustvo. Njih ti svakako preporučujem. Ukoliko ti ne rješe problem, neće ti ništa naplatiti, tako da ti se isplati otići. Nije loša opcija i ostaviti kod njih vozilo par dana, ako se to ne dešava uvijek.girl wrote:bila i kod majstora i u ovlastenoj kuci od koje sam kupila vozilo i to 2 puta radili , nije pomoglosuprug tamo i poznaje neke ljude koji su sve pregledali jer sam ja bila sigurna da se neka zivotinja uvukla. to valjda kako cijeli dan provjeravaju bude ok kad izlazimo iz servisa, sutradan po starom. cak me je muz optuzio da umisljam dok nije prije par dana sjeo u auto po onoj spaimni i kaze sta moze biti ovom autu pa na promjenu vremena smrdi. *auto meteoropata
) ako imas kakav prijedlog nekog servisa koji bi mi mogao pomoci , reci. U pitanju je GOLF 7
- mad_max_ba
#104 Re: Kupovina novog vozila
.
Last edited by mad_max_ba on 15/01/2018 16:00, edited 1 time in total.
-
Kiberluskoni
#105 Re: Kupovina novog vozila
Imao i nove i polovne.
Moje mišljenje je da se treba malo potruditi i pronaći dobro očuvanog polovnjaka. Naravno, prije toga dobro izanalizirati za šta nam treba auto.
Poslije toga, halališ se sa još 1000-2000 i izmjenjaš u poštenom servisu sve kritične dijelove i imaš auto koje te služi kao i novo, bez iznenađenja. Uz ovo je nužan uslov pouzdan servis ili majstor.
Inače, majstori i serviseri su i najveći razlog zašto ljudi popizde i svjesno idu na varijantu gubitka novca sa novim autom, jer jednostavno više ne mogu da podnesu nemar, javašluk i lopovluk.
Pripadamo narodu koji svoju mudrost iskazuje kroz poslovice. Čuj, Ford rekao da je najbolje novo auto. Miris novog auta neprocjenjiv.
Ne, nova Dacia nikada neće biti bolja od dobro održavanog BMW-a. Apsolutno nikad. Kada god sjedneš u nju, voziš Daciu sa 1.4 motorom. BMW 3.0 ostaje BMW. Za miris kupim dobar parfem i uživam, ne trošim destak hiljada maraka.
Takođe, zbog svega čime se bavim u životu, završio sam sa terencem i sedanom, koji mi savršeno ispunjavaju potrebe. Ukupan budžet oba auta je malo preko 20.000. Za te pare sam mogao uzeti novu Kia Ceed i nemati ništa od onoga što mi treba. Da, do danas bih već izgubio pola od te sume.
Treća stvar, razmislite koliko vam vrijedi vaš novac, ako ste ga vi zaradili, a ne plaća neko drugi. Za 5 godina na autu izgubiti 20.000 je iz moje perspektive glupost. Ja sam odabrao da vozim polovno, a tu razliku od nekih 4-5 hiljada gubitka godišnje, potrošim na nešto pametnije. A sve mi je pametnije od mirisa auta i izazivanja ljubomore kod komšija. Ako uzmemo da je prosječna plata osobe koja vozi automobil nekih 1500 KM, ispadne da taj ljubitelj mirisa novog auta i čira na želudcu komšije, radi 3 mjeseca godišnje samo za to. Neka, hvala. Ljetovanje na nekoj egzotičnoj destinaciji zvuči puno bolje.
Ovo je samo perspektiva iz BiH i prosječnog vozača sa nekih 15ak hiljada kilometara godišnje. Da provodim u autu značajno više vremena i da imam dobre uslove finansiranja (kao u Keiko-inom slučaju), priča bi bila druga.
Moje mišljenje je da se treba malo potruditi i pronaći dobro očuvanog polovnjaka. Naravno, prije toga dobro izanalizirati za šta nam treba auto.
Poslije toga, halališ se sa još 1000-2000 i izmjenjaš u poštenom servisu sve kritične dijelove i imaš auto koje te služi kao i novo, bez iznenađenja. Uz ovo je nužan uslov pouzdan servis ili majstor.
Inače, majstori i serviseri su i najveći razlog zašto ljudi popizde i svjesno idu na varijantu gubitka novca sa novim autom, jer jednostavno više ne mogu da podnesu nemar, javašluk i lopovluk.
Pripadamo narodu koji svoju mudrost iskazuje kroz poslovice. Čuj, Ford rekao da je najbolje novo auto. Miris novog auta neprocjenjiv.
Ne, nova Dacia nikada neće biti bolja od dobro održavanog BMW-a. Apsolutno nikad. Kada god sjedneš u nju, voziš Daciu sa 1.4 motorom. BMW 3.0 ostaje BMW. Za miris kupim dobar parfem i uživam, ne trošim destak hiljada maraka.
Takođe, zbog svega čime se bavim u životu, završio sam sa terencem i sedanom, koji mi savršeno ispunjavaju potrebe. Ukupan budžet oba auta je malo preko 20.000. Za te pare sam mogao uzeti novu Kia Ceed i nemati ništa od onoga što mi treba. Da, do danas bih već izgubio pola od te sume.
Treća stvar, razmislite koliko vam vrijedi vaš novac, ako ste ga vi zaradili, a ne plaća neko drugi. Za 5 godina na autu izgubiti 20.000 je iz moje perspektive glupost. Ja sam odabrao da vozim polovno, a tu razliku od nekih 4-5 hiljada gubitka godišnje, potrošim na nešto pametnije. A sve mi je pametnije od mirisa auta i izazivanja ljubomore kod komšija. Ako uzmemo da je prosječna plata osobe koja vozi automobil nekih 1500 KM, ispadne da taj ljubitelj mirisa novog auta i čira na želudcu komšije, radi 3 mjeseca godišnje samo za to. Neka, hvala. Ljetovanje na nekoj egzotičnoj destinaciji zvuči puno bolje.
Ovo je samo perspektiva iz BiH i prosječnog vozača sa nekih 15ak hiljada kilometara godišnje. Da provodim u autu značajno više vremena i da imam dobre uslove finansiranja (kao u Keiko-inom slučaju), priča bi bila druga.
- 512MB
#106 Re: Kupovina novog vozila
Kupovanje novog auta (osim ako nije prijavljeno na vlastitu firmu) se financijski neisplati. Gubis vise para na njemu nego na vec 2-3 godine starom uhodanom modelu. Ali boze moj, sta bi rekao moj komsija kad bi mu rekao da mu se "neisplati" imati X6icu i 911 u garazi a ici biciklom na poso? 
- dobar osjecaj
#107 Re: Kupovina novog vozila
Ja nikad nista nisam kupovala polovno ni na kredit i meni se isplatilo kupovati sve sto mogu priustiti novo. Stvari koje ne mogu priustiti nikad i ne gledam i ne prizeljkujem. Zaradjujem dovoljno dobro da uz dobru organizaciju i postavljanje prioriteta mogu priustiti nove stvari srednje klase bez ispastanja.
Nije mi tesko dati 250 maraka za kvalitetne patike za trcanje ni 25000 za nov autic nize srednje klase s kojim necu imati previse brige i koji je dovoljno dobar za sve moje potrebe. Moj tata je samostalno bez kredita i posudjivanja tokom svog radnog vijeka kupio ukupno cetiri nova auta srednje klase. Zadnji auto pred penziju je platio 38000 a predzadnji poklonio nekim drugarima ribarima jer je njima bio sjajan zbog pogona 4x4 a njemu nije bilo stalo da ga proda. Nikad nije patio za nekim bijesnim autima niti se protezao preko svojih mogucnosti i meni je to ispravan nacin razmisljanja srednje klase.
Nije mi tesko dati 250 maraka za kvalitetne patike za trcanje ni 25000 za nov autic nize srednje klase s kojim necu imati previse brige i koji je dovoljno dobar za sve moje potrebe. Moj tata je samostalno bez kredita i posudjivanja tokom svog radnog vijeka kupio ukupno cetiri nova auta srednje klase. Zadnji auto pred penziju je platio 38000 a predzadnji poklonio nekim drugarima ribarima jer je njima bio sjajan zbog pogona 4x4 a njemu nije bilo stalo da ga proda. Nikad nije patio za nekim bijesnim autima niti se protezao preko svojih mogucnosti i meni je to ispravan nacin razmisljanja srednje klase.
-
Tabijat
#108 Re: Kupovina novog vozila
Taj osjećaj imaš i s novim i s polovnim ako ti je ispravno auto. Ili možda kontaš da ti je auto nakon 5 godina i dalje "novo" samo zato što si ga baš ti vozio?gurabija78 wrote: koliko košta ugođaj da prije nego što kreneš na put od 2 milje km otključaš auto, upališ ga i kreneš... i vratiš se nazad samo uz svraćanje na pumpe da bi nasuo gorivo?
Last edited by Tabijat on 22/09/2015 14:10, edited 1 time in total.
- madner
#109 Re: Kupovina novog vozila
Ne kontam fakat strahove, haj u redu prvi mjeseci kupovine, ali poslje je sansa ista.
Kod novog mozda i veca.
Kod novog mozda i veca.
-
Keiko
#110 Re: Kupovina novog vozila
_BataZiv_0809 wrote:Da li iko u racunanje "gubitka vrijednosti" uracunava vrijednost olaksanja zivota dok si imao to auto?
Mislim, bezveze mi je logika-kupio auto za 10 000, prodao ga nakon 5 godina za 6000 i kaze izgubio sam na njemu 4000.
Cekaj malo lafe, 5 godina si bio mobilan i nisi zavisio ni od koga, niti si ganjao autobuse i vozove. Olaksalo ti je auto zivot, doprinosilo je, dakle nije bas ta racunica bez mana.
Ja jedva cekam kad ce BiH stici ostatak Europe (kojoj geografski pripada) mentalitetom i logikom.
Kod nas bas nista ne moze proc' bez prepucavanja, nadmudrivanja i medjusobnog magarcenja. U pravu je @BataZiv. Nadalje, ljudi koji profesionalno prodaju auta (znaci ne tamo neki skiljo na auto-pijaci) ce bez problema reci da je glavni razlog sto ljudi kupuju nova auta osjecaj koji im to stvara - uspijeh, zadovoljstvo i samopostovanje. Vrijedi i osjecaj uzitka kad sjednes u nov novcat' auto i pritisnes 'Start' dugme.
Nov auto ima jos dimenzija koje se medju nasim narodom ne spominju jer smo mi jedna od rijetkih nacija koja prezire uspijeh. Na zapadu su nov auto, kvalitetno odijelo, rucno izradjene cipele i skup sat ogledalo uspijeha a taj prividni uspijeh je odskocna daska u sirim poslovnim krugovima. Naravno, kod nas su to odlike lopova, sanera i kriminalca sto je vrlo vjerovatno socioloski fenomen.
Jos jedna stvar koja se cesto spominje - kredit za auto. Da bilo ko udje u auto-salon u Njemackoj sa €40,000 u kesu da kupi auto, velika je vjerovatnoca da ce osoblje diskretno pozvati policiju i prvu pomoc. Kuce, auta, vikendice se jednostavno ne kupuju kesom sa kamare vec se kes investira i rate se (djelimicno) otplacuju ostvarenom dobiti. A investicije se vrte. Da pojasnim, u mom poslu, €20,000 je dovoljno pocetnog kapitala da se finansira projekt od €250,000. Profit na projektu od €250,000 je 7-10%. Projekt te vrijednosti je moguce zavrsiti za 5-6 mjeseci. Konacna racunica je da na prvih €20k, nakon 6 mjeseci dobijemo €17.5k profita (minimalno) i vratimo prvobithnih €20k. Tih €37.5k zatim mogu financirati jedan projekt od €400k ili dva od €220k / €250k i tako u krug. Naravno, nije sve cista dobit na kraju (porezi, itd.) ali je sistem jasan. Ljudi, pustite se tog proleterskog mentaliteta 'samo da ja nikome nista ne dugujem!' i okrenite se otvoreno-trzisnom nacinu razmisljanja.
-
Tabijat
#111 Re: Kupovina novog vozila
Izvini, zaista mi nije namjera zavirivati nikome u novčanik, ali me zaista interesuje koju platu ti smatraš "srednjom klasom" u BiH?dobar osjecaj wrote:Ja nikad nista nisam kupovala polovno ni na kredit i meni se isplatilo kupovati sve sto mogu priustiti novo. Stvari koje ne mogu priustiti nikad i ne gledam i ne prizeljkujem. Zaradjujem dovoljno dobro da uz dobru organizaciju i postavljanje prioriteta mogu priustiti nove stvari srednje klase bez ispastanja.
(Ako nije BIH u pitanju, zanemari pitanje.)
@Keiko, ja jedva čekam kad ćemo stići ostatak Evrope sa GDP-om
-
azdralovic
#112 Re: Kupovina novog vozila
zaboravljas da je ovo Bosna, gdje profit po projektu varira izmedju plus minus 100%... A neko ko nema kredit se smatra uspjesnim biznismenom...Keiko wrote:_BataZiv_0809 wrote:Da li iko u racunanje "gubitka vrijednosti" uracunava vrijednost olaksanja zivota dok si imao to auto?
Mislim, bezveze mi je logika-kupio auto za 10 000, prodao ga nakon 5 godina za 6000 i kaze izgubio sam na njemu 4000.
Cekaj malo lafe, 5 godina si bio mobilan i nisi zavisio ni od koga, niti si ganjao autobuse i vozove. Olaksalo ti je auto zivot, doprinosilo je, dakle nije bas ta racunica bez mana.![]()
Ja jedva cekam kad ce BiH stici ostatak Europe (kojoj geografski pripada) mentalitetom i logikom.
Kod nas bas nista ne moze proc' bez prepucavanja, nadmudrivanja i medjusobnog magarcenja. U pravu je @BataZiv. Nadalje, ljudi koji profesionalno prodaju auta (znaci ne tamo neki skiljo na auto-pijaci) ce bez problema reci da je glavni razlog sto ljudi kupuju nova auta osjecaj koji im to stvara - uspijeh, zadovoljstvo i samopostovanje. Vrijedi i osjecaj uzitka kad sjednes u nov novcat' auto i pritisnes 'Start' dugme.
Nov auto ima jos dimenzija koje se medju nasim narodom ne spominju jer smo mi jedna od rijetkih nacija koja prezire uspijeh. Na zapadu su nov auto, kvalitetno odijelo, rucno izradjene cipele i skup sat ogledalo uspijeha a taj prividni uspijeh je odskocna daska u sirim poslovnim krugovima. Naravno, kod nas su to odlike lopova, sanera i kriminalca sto je vrlo vjerovatno socioloski fenomen.
Jos jedna stvar koja se cesto spominje - kredit za auto. Da bilo ko udje u auto-salon u Njemackoj sa €40,000 u kesu da kupi auto, velika je vjerovatnoca da ce osoblje diskretno pozvati policiju i prvu pomoc. Kuce, auta, vikendice se jednostavno ne kupuju kesom sa kamare vec se kes investira i rate se (djelimicno) otplacuju ostvarenom dobiti. A investicije se vrte. Da pojasnim, u mom poslu, €20,000 je dovoljno pocetnog kapitala da se finansira projekt od €250,000. Profit na projektu od €250,000 je 7-10%. Projekt te vrijednosti je moguce zavrsiti za 5-6 mjeseci. Konacna racunica je da na prvih €20k, nakon 6 mjeseci dobijemo €17.5k profita (minimalno) i vratimo prvobithnih €20k. Tih €37.5k zatim mogu financirati jedan projekt od €400k ili dva od €220k / €250k i tako u krug. Naravno, nije sve cista dobit na kraju (porezi, itd.) ali je sistem jasan. Ljudi, pustite se tog proleterskog mentaliteta 'samo da ja nikome nista ne dugujem!' i okrenite se otvoreno-trzisnom nacinu razmisljanja.
-
Dr Arsla
#113 Re: Kupovina novog vozila
A koji je tvoj posao ako se smije znatiKeiko wrote:_BataZiv_0809 wrote:Da li iko u racunanje "gubitka vrijednosti" uracunava vrijednost olaksanja zivota dok si imao to auto?
Cekaj malo lafe, 5 godina si bio mobilan i nisi zavisio ni od koga, niti si ganjao autobuse i vozove. Olaksalo ti je auto zivot, doprinosilo je, dakle nije bas ta racunica bez mana.![]()
- bambina78
#114 Re: Kupovina novog vozila
Bas se vidi na temi kad neko napise da je imao novo auto, da ustvari nikad nije ni sjeo u novo auto. Ko moze kupice novo auto, tu nema puno price. Ko je jednom kupio novo auto, tesko da ikada sebi kupi polovno, osim ako vise nije u mogucnosti da priusti sebi novo auto.
Kad kupite polovno auto sa visom cijenom (od 15.000 eura navise) treba vam i dobar hodza dovu prouciti, jer vrlo lako se moze desiti da placanjem odrazavnja platite punu cijenu novog auta, a da i dalje vozite polovno auto sa ko zna koliko i kakvih bivsih vlasnika.
Kad kupite polovno auto sa visom cijenom (od 15.000 eura navise) treba vam i dobar hodza dovu prouciti, jer vrlo lako se moze desiti da placanjem odrazavnja platite punu cijenu novog auta, a da i dalje vozite polovno auto sa ko zna koliko i kakvih bivsih vlasnika.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#115 Re: Kupovina novog vozila
Vidi Keiko, iako sam pocastvovan i zahvaljujem ti se za pohvalan komentar, moram reci da se ne slazem sa boldanim. Odnosno slazem se da odijelo koje nosim, kancelarija u kojoj primam klijenta, pa i auto koje vozim, na neveralan nacin govori o mom poslovnom uspjehu, ali i to posebno naglasavam, ovdje su "uspjesni" samo lopovi i clanovi vladajuce elite. Sa statistickom greskom od odokativno jedno 3-5% onih koji se ne uklapaju u ovo.Keiko wrote:![]()
Nije tacno da mi preziremo uspjeh. Pa ko se radovao uspjesima Amela Tuke kao da nam je svima brat ili dijete? Ko se obradovao Dzananu Musi i kompaniji ko da su nam najrodjeniji? Dzeki? Amelu Curicu? Giletu? Nesto ranije Danisu Tanovicu. Itd...
Ali ako istovremeno ne volimo Eminu Ganic ili Deena, ciji su roditelji opljackali ono sto je trebalo i nama pristati, izvini, ali to nije pljuavanje po uspjehu.
Mislim da si predugo vani, pa malo generaliziras, sto nije cudno za vas koji ste otisli u anglosaksonski sistem (jos par forumasa, narocito iz Amerike, je sklono generalizacijama ovog tipa).
Svako dobro
-
gurabija78
#116 Re: Kupovina novog vozila
kupovao sam i polovna auta a zadnjih 11 godina 2 nova... valjda znam sta pricam... nemam nista protiv polovnjaka, ali ako covjek ima mogucnost da svoje potrebe zadovolji kupovinom novog auta, mislim da je svaka prica suvisna... ta prica o gubitku vrijednosti definitivno ne uzima u obzir dobitak na ovome o cemu sam gore pisao.... second hand smradovi, cvrkutanja kao posljedica gazenja od strane prethodnih vlasnika..... ko je jednom otisao kod automehanicara u Bosni, shvatice o cemu pricam, tj kakav je osjecaj ne vidjeti i ne progovoriti ni sa jednim 11 godina osim na redovnim servisima....Tabijat wrote:Taj osjećaj imaš i s novim i s polovnim ako ti je ispravno auto. Ili možda kontaš da ti je auto nakon 5 godina i dalje "novo" samo zato što si ga baš ti vozio?gurabija78 wrote: koliko košta ugođaj da prije nego što kreneš na put od 2 milje km otključaš auto, upališ ga i kreneš... i vratiš se nazad samo uz svraćanje na pumpe da bi nasuo gorivo?
- dobar osjecaj
#117 Re: Kupovina novog vozila
Izvini iako zivim u BiH prilikama ne mogu ulaziti u te detalje.Tabijat wrote: Izvini, zaista mi nije namjera zavirivati nikome u novčanik, ali me zaista interesuje koju platu ti smatraš "srednjom klasom" u BiH?
- 512MB
#118 Re: Kupovina novog vozila
Pojam "Polovno" auto treba definirati, ko je ijednom kupio novo auto zna da ga nedobijes sa 0km, svakakvih je "Quality Manager" preslo preko tog...bambina78 wrote:Bas se vidi na temi kad neko napise da je imao novo auto, da ustvari nikad nije ni sjeo u novo auto. Ko moze kupice novo auto, tu nema puno price. Ko je jednom kupio novo auto, tesko da ikada sebi kupi polovno, osim ako vise nije u mogucnosti da priusti sebi novo auto.
-
gurabija78
#119 Re: Kupovina novog vozila
bambina78 wrote:Bas se vidi na temi kad neko napise da je imao novo auto, da ustvari nikad nije ni sjeo u novo auto. Ko moze kupice novo auto, tu nema puno price. Ko je jednom kupio novo auto, tesko da ikada sebi kupi polovno, osim ako vise nije u mogucnosti da priusti sebi novo auto.
-
mg
#120 Re: Kupovina novog vozila
Keiko wrote:_BataZiv_0809 wrote:Da li iko u racunanje "gubitka vrijednosti" uracunava vrijednost olaksanja zivota dok si imao to auto?
Ja mogu sebi priuštiti novo odijelo, odnosno imam ih 15 i sva su firmirana i skupa. Ali da ne nabrajam šta imam, lakše mi je reći šta nemam. A to je taj zapadnjački nametnuti lifestyle, potrošački mentalitet i generalno ne želim sebe da svrstavam u žrtve marketinga!
Uspjeh takođe ne mjerim činjenicom da imam gomilu materijalnih stvari koje ne znam ni da mi trebaju! Samopoštovanje ako gradiš na osnovu činjenice da si kupio nov auto, a drugi nisu, to je već komplex. Odskočna daska u mom poslu je pokazano znanje i primjena istog. Skupa garderoba i satovi, to više gledam kao poziranje.
Sa drugim dijelom se slažem, kod švaba keša nema.
Ovo za projekte je samo za zapad, Bosna sa tim nema baš puno. Osim ako se ne prezivaš Čengić, Izetbegović, Branković. Ali u tom slučaju ove tvoje profitne kvote su smijesne i žalosne.
-
condy
#121 Re: Kupovina novog vozila
Pa, imasli konkretni primjer za tu tvrdnju ?bambina78 wrote:Bas se vidi na temi kad neko napise da je imao novo auto, da ustvari nikad nije ni sjeo u novo auto. Ko moze kupice novo auto, tu nema puno price. Ko je jednom kupio novo auto, tesko da ikada sebi kupi polovno, osim ako vise nije u mogucnosti da priusti sebi novo auto.
Po tvome, ko kupi polovni bmw 5 star pet godina i plati ga cca 45.000 KM, može imat troškove održavanja tolike da će vrlo lako platiti punu cijenu. S tim da ne znam da li znas kolika je cijena tog novog vozila ?
Cijena nove petice ide preko 90.000 KM. Dakle ti tvrdiš, da će vlasnik polovne petice, za recimo pet godina, u tu polovnu petica na ime održavanja uložiti oko 45.000 KM, što je nerazumno i što bi bilo za ginisove knjige rekorda.
-
detroit-mercy
#122 Re: Kupovina novog vozila
Evo i ja na sta naletih http://www.suburbanvwoftroy.com/new/Vol ... 55acb3.htm512MB wrote:Pa 5 godina star passat je skuplji od 5 godina starog 5ice bmwa. Nije passat sad sto je bio nekad. A sto se tice 45-48 milja € evo prvi na koji sam nabrzinu naiso:Gdje su Passati 45-48 milja
Sta sam ustvari htio reci, isti taj passat bi me nov dosao 45-48 milja €, a tri godine star sa 50.000km haman pa pola od tog. Tako da ko mora malo vise paziti na budget ipak treba ici na auta 2-3 godine stara i ako moguce iz leasinga jer su ta uglavnom uredno servisirana.vrh $30k, sta vam je ljudi, Za te pare se dobija BMW5
.
http://r13i.imgup.net/imaged343.png
50k Eura za pasata je $55k, za $55k dobijes ovo http://www.bmwusa.com/bmw/5series
Ne bih da te razocaram, ali BMW i Passat ne mogu u istu recenicu. Mozda u BiH ali nigdje drugo u svijetu ne mogu
-
Tabijat
#123 Re: Kupovina novog vozila
dobar osjecaj wrote:Izvini iako zivim u BiH prilikama ne mogu ulaziti u te detalje.Tabijat wrote: Izvini, zaista mi nije namjera zavirivati nikome u novčanik, ali me zaista interesuje koju platu ti smatraš "srednjom klasom" u BiH?
Potpuno te razumijem. no hajdemo ovako.
Ako je PROSJEČNA plata u Bosni i Hercegovini iznosila 848 KM za godinu 2014 (Federalni zavod za statistiku), pa onda uzmimo u obzir da se maltene svi prijavljuju na minimalce, eto recImo onda da je 1200KM (a i to je puno), onda auto od 38000 (keša) dođe cca 32 plate. To bez kredita, lizinga, kamata, kaska i sličnih zajebancija. Pa mi onda reci koliko godišnjih plata švabo potroši na auto. Koja bona srednja klasa, ne luduj.
-
detroit-mercy
#124 Re: Kupovina novog vozila
Ne zna sta pricacondy wrote:Pa, imasli konkretni primjer za tu tvrdnju ?bambina78 wrote:Bas se vidi na temi kad neko napise da je imao novo auto, da ustvari nikad nije ni sjeo u novo auto. Ko moze kupice novo auto, tu nema puno price. Ko je jednom kupio novo auto, tesko da ikada sebi kupi polovno, osim ako vise nije u mogucnosti da priusti sebi novo auto.
Po tvome, ko kupi polovni bmw 5 star pet godina i plati ga cca 45.000 KM, može imat troškove održavanja tolike da će vrlo lako platiti punu cijenu. S tim da ne znam da li znas kolika je cijena tog novog vozila ?
Cijena nove petice ide preko 90.000 KM. Dakle ti tvrdiš, da će vlasnik polovne petice, za recimo pet godina, u tu polovnu petica na ime održavanja uložiti oko 45.000 KM, što je nerazumno i što bi bilo za ginisove knjige rekorda.
- bambina78
#125 Re: Kupovina novog vozila
Pa ne znam koji ti je nivo obrazovanja i kako ces shvatiti sto cu sada napisati, ali zbog ostalih...condy wrote:Pa, imasli konkretni primjer za tu tvrdnju ?bambina78 wrote:Bas se vidi na temi kad neko napise da je imao novo auto, da ustvari nikad nije ni sjeo u novo auto. Ko moze kupice novo auto, tu nema puno price. Ko je jednom kupio novo auto, tesko da ikada sebi kupi polovno, osim ako vise nije u mogucnosti da priusti sebi novo auto.
Troskak amortizacije novog auta je 15% prva godina i 10% svaka naredna godina za normalnu predjenu kilometrazu. Vrlo lako je moguce da godisnji trosak(ili kako vlasnici polovnih auta vole reci - gubitak) bude veci na polovnom auto nego na novom autu. Sa novim autom vrlo lako imas planirane troskove za vrijeme trajanja garancije (imas garanciju, platis kasko), dok sa polovnim bez garancije moras da se uzdas u srecu ili dobrog hodzu