Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post Reply
Asta

#101 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by Asta »

Cudan je to narod, lako oni promjene vjeru, indetitet i sve. Sa jedne strane zao mi ih je. Niko nije zasluzio da hoda po bijelom svijetu i trazi selameta, ali zaista koliko je medju njima pravih izbjeglica. Ko su milioni tih ljudi sto dolaze i zasto sada odjednom. Bjezali smo i mi ali nismo nikada postavljali uslove u koju cemo drzavu. Nismo znali ni sta nas ceka.
Ali iz iskustva znam da su kao narod jako nezahvalni i neiskreni. Nije da generalizujem i vjerovatno medju njima ima ljudi kojima je zaista potrebna pomoc, ali nazalost vecini njih nije. Jer izadji iz same Sirije koja gori, platiti put do Evrope, birati u koju ce zemlju doci, jos i koliko ce mu eura dati zaista je previse. znamo da to ne moze svak tj. obicni narod. Pa cak ni onaj trener sto ga Ronaldo voda.
Drvosjeca iz Dejcica

#102 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Asta wrote:Odakle ovim ljudima novac da dodju do Evrope? Pa godinama je Sirija u ratu, sjetite se nas. Rijetki su imali novca za izadji iz BiH u toku rata.
Sirija je prije rata bila stabilna zemlja, ljudi su mogli koliko-toliko biti zadovoljni, imali su više nego za osnoven potrebe, nije to bio Avganistan ili ISIS koojebi. Pogledaj malo kakva je Sirija bila prije rata pa mislim da to objašnjava odakle ljudima novac . Sa druge strane i naši ljudi su plaćali kojekave kriminalce da ih prebace na zapad. Samo jedan podatak recimo da je u par dana Aprila 1992. preko JAT-a prebačeno u Beograd 50.000 ljudi. Svaki od njih je mogao ponijeti svu ušteđevinu, nakit, devize. Jučer sam postavio jedan link gdje pokazuju čovjeka koji je sve donedavno radio u telekomu u Siriji ali jednostavno zbog straha koji traje godinama i bojazni da ga Asad ne mobiliše odlčio je sreću potražiti negdje drugo. Mislim da je kršćanin (nije ni bitno), zove se George, sa još par kolega. Dakle nisu to sve gole fukare kako ih Evropljani i neki na ovom forumu percipiraju, svaka sudbina je posebna, svakom treba dati priliku. Bio je i prlog o grupi muzičara iz Sirije, vrlo maldi, svaki govori engleski, furaju neki rekao bih hipster look, skroz druga slika od one kako to neki desni žele prikazati.
biscanka2

#103 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by biscanka2 »

tututuuuu wrote:@Biscanka...

Ma davno se vidjelo kako su oni bezobrazni. Kad te "izbjeglice" pale gume i gadjaju policiju kamenjem na granici, ili kako su u RH izvaljivali namjestaj u prihvatnom centru i uzvikivali "sloboda"... ne mogu reci da ih zalim, eto im ih. Ali NIKOGA ne treba uzimati od njih. Zvali su ih sami.

A da ne govorim paljenja od prije par godina po Fra., Svedskoj itd... Neki ljudi nikad nauciti.
Pa po "Eiserne Ledy" pucaju kritike sa svih strana od politicara kao i gradjana ( eh da je bogdom i dalje ostala eisern kolko bi nam belaja ustedila ). :(
Ona moj respekt kao politicarka ima ali u odredjenim trenutcima nije smjela dozvoliti da je
emocije obuzmu to je luksuz koji sebi politicari nemogu dozvoliti -bar na javnim mjestima.
Ja sam odmah (prije ovog dzumbusa rekla) rekla (u zakljucanoj temi ) da ce je ovo dosta glasova kostati ako ne i
prijestolja ( da nekazem glave :D ).
insomnia78

#104 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by insomnia78 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Asta wrote:Odakle ovim ljudima novac da dodju do Evrope? Pa godinama je Sirija u ratu, sjetite se nas. Rijetki su imali novca za izadji iz BiH u toku rata.
Sirija je prije rata bila stabilna zemlja, ljudi su mogli koliko-toliko biti zadovoljni, imali su više nego za osnoven potrebe, nije to bio Avganistan ili ISIS koojebi. Pogledaj malo kakva je Sirija bila prije rata pa mislim da to objašnjava odakle ljudima novac . Sa druge strane i naši ljudi su plaćali kojekave kriminalce da ih prebace na zapad. Samo jedan podatak recimo da je u par dana Aprila 1992. preko JAT-a prebačeno u Beograd 50.000 ljudi. Svaki od njih je mogao ponijeti svu ušteđevinu, nakit, devize. Jučer sam postavio jedan link gdje pokazuju čovjeka koji je sve donedavno radio u telekomu u Siriji ali jednostavno zbog straha koji traje godinama i bojazni da ga Asad ne mobiliše odlčio je sreću potražiti negdje drugo. Mislim da je kršćanin (nije ni bitno), zove se George, sa još par kolega. Dakle nisu to sve gole fukare kako ih Evropljani i neki na ovom forumu percipiraju, svaka sudbina je posebna, svakom treba dati priliku. Bio je i prlog o grupi muzičara iz Sirije, vrlo maldi, svaki govori engleski, furaju neki rekao bih hipster look, skroz druga slika od one kako to neki desni žele prikazati.
Samo sto ovo u Siriji nije pocetak rata
Valjalo je od neceg i zivjeti sve ove ratne godine a to kosta
don vito

#105 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by don vito »

biscanka2 wrote: Pa po "Eiserne Ledy" pucaju kritike sa svih strana od politicara kao i gradjana ( eh da je bogdom i dalje ostala eisern kolko bi nam belaja ustedila ). :(
Ona moj respekt kao politicarka ima ali u odredjenim trenutcima nije smjela dozvoliti da je
emocije obuzmu to je luksuz koji sebi politicari nemogu dozvoliti -bar na javnim mjestima.
Ja sam odmah (prije ovog dzumbusa rekla) rekla (u zakljucanoj temi ) da ce je ovo dosta glasova kostati ako ne i
prijestolja ( da nekazem glave :D ).
Image
Asta

#106 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by Asta »

Slucajno licno poznajem dosta raje iz Sirije. Znam da salju godinama svojima pare samo da prezive. Znam da su nekima odavno kuce unistene. Ali da generalno na stotine hiljada ljudi da ne kazem miliona ima novca da dodje do Evrope to ne vjerujem, jer znam da nije tako. Isto tako znam da tamo ima svih vjera ali kao stobrece nije ni bitno, ove sto ja poznajem iz Sirije uglavnom su Kurdi ili ona nekakva vrsta sita. Alaviti ili tako nekako. Imaju preko 40% nepismenih zena iako im je skolovanje besplatno. Jako malo je visoko obrazovanih doslo da trazi hljeba u Evropi a ti su uglavnom zivjeli ili zive u Damasku. Pa i kod nas su pjevaci i poznate licnosti imali da izadju.
piupiu

#107 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by piupiu »

Predlažem vam da pročitate ovaj apel, nije zgodan samo za novinare, nego za sve nas - posebno je zgodan za ovu temu jer raznjašava legalnost korištenja termina u diskusiji o izbjegličkoj krizi. :wink:

http://www.fairpress.eu/hr/blog/2015/09 ... ama-danas/

A, i ovaj Dizdarevićev osvrt nije za ne potrošit' vrijeme ...

http://www.6yka.com/novost/89774/pozar- ... icke-krize

A, i intermezzo ću pristaviti ...

Drvosjeca iz Dejcica

#108 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Asta wrote:
Slucajno licno poznajem dosta raje iz Sirije. Znam da salju godinama svojima pare samo da prezive. Znam da su nekima odavno kuce unistene. Ali da generalno na stotine hiljada ljudi da ne kazem miliona ima novca da dodje do Evrope to ne vjerujem, jer znam da nije tako. Isto tako znam da tamo ima svih vjera ali kao stobrece nije ni bitno, ove sto ja poznajem iz Sirije uglavnom su Kurdi ili ona nekakva vrsta sita. Alaviti ili tako nekako. Imaju preko 40% nepismenih zena iako im je skolovanje besplatno. Jako malo je visoko obrazovanih doslo da trazi hljeba u Evropi a ti su uglavnom zivjeli ili zive u Damasku. Pa i kod nas su pjevaci i poznate licnosti imali da izadju.
Da? Odakle onda samo u Njemačkoj 260.000 izbjeglica sa ovih prostora. Nisu se valjda svi oni bavili estranom umjetnošću?
Asta

#109 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by Asta »

Od tih 260000 koliko je izaslo na pocetku rata. Dok su jos ljudi imali novca.? I put od Bosne do Njemacke mnogo manje kosta nego od Sirije do Evrope.
insomnia78

#110 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by insomnia78 »

Asta wrote:Od tih 260000 koliko je izaslo na pocetku rata. Dok su jos ljudi imali novca.? I put od Bosne do Njemacke mnogo manje kosta nego od Sirije do Evrope.
Plus, ne mozes porediti cijenu karte od npr Zagreba do Minkena sa cijenom koju oni placaju da bi izasli iz Sirije, pa da bi se dokopali Grcke, pa Njemacke...
ST11

#111 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by ST11 »

I Nijemci več (konačno) se pitaju:

Image
Drvosjeca iz Dejcica

#112 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

insomnia78 wrote:
Asta wrote:Od tih 260000 koliko je izaslo na pocetku rata. Dok su jos ljudi imali novca.? I put od Bosne do Njemacke mnogo manje kosta nego od Sirije do Evrope.
Plus, ne mozes porediti cijenu karte od npr Zagreba do Minkena sa cijenom koju oni placaju da bi izasli iz Sirije, pa da bi se dokopali Grcke, pa Njemacke...

Nemam pojma koliko je od ovih 260.000 izašlo na početku rata, ko će imati takve podatke. :shock: Naravno da put od BiH do DE košta manje ali koliko sam upratio ovi po dolasku u Grčku uglavnom se prevoze organizovano o trošku država, Grčke, Makedonije, Srbije...itd. Mnogi idu pješice. Ma mislim to nije toliko ni bitno, naravno da ljudi imaju nešto novca sa sobom ali da toliko imaju mislim da bi svako od njih odsjedao po hotelima a ne sa djecom po livadama.

Edit: Ili mislite da su oni toliki mazohisti pa svoju rođenu djecu gledaju kako pate?
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 21/09/2015 14:25, edited 1 time in total.
BHCluster

#113 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by BHCluster »

Cime dolaze u Europu, Mercedesima, avionima, ili pjesace, ginu itd...
BHCluster

#114 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by BHCluster »

ST11 wrote:I Nijemci več (konačno) se pitaju:

Image

U vecini slucajeva dolaze na spajanju porodice...
insomnia78

#115 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by insomnia78 »

insomnia78 wrote:

Nemam pojma koliko je od ovih 260.000 izašlo na početku rata, ko će imati takve podatke. :shock: Naravno da put od BiH do DE košta manje ali koliko sam upratio ovi po dolasku u Grčku uglavnom se prevoze organizovano o trošku država, Grčke, Makedonije, Srbije...itd. Mnogi idu pješice. Ma mislim to nije toliko ni bitno, naravno da ljudi imaju nešto novca sa sobom ali da toliko imaju mislim da bi svako od njih odsjedao po hotelima a ne sa djecom po livadama.
Pa prokontaj malo
Niko, osim osoba koje se bave mutnim radnjama, nije u istoj finansiskoj situaciji na pocetku i nakon tri godine rata
U ratu cijene vrtoglavo rastu a plate, ako ih uopste ima ih ne prate
Vjerovatno je za ove iz Damaska nesto bolja situacija ali koliko njih je iz Damaska?
Drvosjeca iz Dejcica

#116 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

insomnia78 wrote: Pa prokontaj malo
Niko, osim osoba koje se bave mutnim radnjama, nije u istoj finansiskoj situaciji na pocetku i nakon tri godine rata
Vjerovatno je za ove iz Damaska nesto bolja situacija ali koliko njih je iz Damaska?
Pokušavam razumjeti ali nema mi to smisla. Zašto bi neko ko ima novac (ne ulazim sada kako je došao do njega) išao pješice kroz Grčku i ostale zemlje, spavao na livadi sa djecom, pod šatorima i čekao na pomoć lokalnog stanovništva i milostinju tih vlada. Ne kontam nikako.
insomnia78

#117 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by insomnia78 »

Pokušavam razumjeti ali nema mi to smisla. Zašto bi neko ko ima novac (ne ulazim sada kako je došao do njega) išao pješice kroz Grčku i ostale zemlje, spavao na livadi sa djecom, pod šatorima i čekao na pomoć lokalnog stanovništva i milostinju tih vlada. Ne kontam nikako.
Pa kako ce ici?
Te zemlje nisu u sengenu, granicu svakako mora proci a drugacije je kad vas dodje par hiljada ili kad ti dodjes sam
piupiu

#118 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by piupiu »

tututuuuu wrote:@Biscanka...

Ma davno se vidjelo kako su oni bezobrazni. Kad te "izbjeglice" pale gume i gadjaju policiju kamenjem na granici, ili kako su u RH izvaljivali namjestaj u prihvatnom centru i uzvikivali "sloboda"... ne mogu reci da ih zalim, eto im ih. Ali NIKOGA ne treba uzimati od njih. Zvali su ih sami.

A da ne govorim paljenja od prije par godina po Fra., Svedskoj itd... Neki ljudi nikad nauciti.
Nije moguće da su ti ljudi pod enormnim stresom, da su u 'opstanak' modu?
Drvosjeca iz Dejcica

#119 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

insomnia78 wrote:
Pa kako ce ici? Te zemlje nisu u sengenu, granicu svakako mora proci a drugacije je kad vas dodje par hiljada ili kad ti dodjes sam
Ja, ali na osnovu čega zaključujemo da imaju pare i koliko po tvom mišljenju recimo u prosjeku ta jedna porodica ima sa sobom keša?
insomnia78

#120 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by insomnia78 »

Na osnovu toga sto put do Grcke kosta nekoliko hiljada Eura po osobi, nakon par godina provedenih u ratu to ti je poprilicno impresivna cifra
ST11

#121 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by ST11 »

BHCluster wrote:U vecini slucajeva dolaze na spajanju porodice...
Ne razumijem ili jednostavno nisam dovoljno pametan. Ovi muškarci su familije slali već prije na zapad pa idu sada za njima ili idu oni na zapad kao prijedhodnica, pa su žene i dijecu ostavili u ratu, da jednom u budućnosti oni dodju za njima na zapad? Ne trolam, zaista me zanima, kako to sada ide.
insomnia78

#122 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by insomnia78 »

ST11 wrote:
BHCluster wrote:U vecini slucajeva dolaze na spajanju porodice...
Ne razumijem ili jednostavno nisam dovoljno pametan. Ovi muškarci su familije slali već prije na zapad pa idu sada za njima ili idu oni na zapad kao prijedhodnica, pa su žene i dijecu ostavili u ratu, da jednom u budućnosti oni dodju za njima na zapad? Ne trolam, zaista me zanima, kako to sada ide.
Idu oni prvi, u nadi da ce se malo snaci pa onda povuci i ostatak porodice za sobom
Osim toga izbjegava se i mobilizacija
Sefovi, na svim stranama, nisu bas zadovoljni odlivom topovskog mesa
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#123 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by _BataZiv_0809 »

"Jadni ovi ljudi, ali bogami jadni i oni kojima dodju".

Komentar covjeka koji 30 godina radi po arapskom svijetu.
ST11

#124 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by ST11 »

Dali je moguće, da je istina takva, kao što je iz prve ruke, ne daleko od problema i iza računala, vidi ovaj istinski sirijski izbegljica. Molim, zanemarite reklamu na početku.

http://www.24ur.com/novice/svet/video-begunci.html
Last edited by ST11 on 21/09/2015 14:57, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#125 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

insomnia78 wrote:Na osnovu toga sto put do Grcke kosta nekoliko hiljada Eura po osobi, nakon par godina provedenih u ratu to ti je poprilicno impresivna cifra
Kako znaš da košta nekoliko hiljada eura po osobi, koji relevantni izvor nam to može potvrditi? Dakle po tebi jedna porodica od recimo 4 člana za put do Grčke plati minimalno 8000 Eura, 5 članova 10.000...itd. Iskreno sumjam da bi to i Švabo mogao da plati bez kreditne kartice i kredita. :oops:
Post Reply