Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
- ABH017
-
belfy
#102 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
i ti si ga "zavolio"? druze, ja sam kurban cetiri puta klao i niti jednom ga nisam zavolio. daj mi objasni kako zavolis nesto sto je kod tebe jako kratko vrijeme...
- ABH017
#103 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
Neznam kako da ti objasnim emociju. Preporučeno je da kurban jedno vrijeme bude kod tebe, da se zbližiš s njim.belfy wrote:i ti si ga "zavolio"? druze, ja sam kurban cetiri puta klao i niti jednom ga nisam zavolio. daj mi objasni kako zavolis nesto sto je kod tebe jako kratko vrijeme...
Ali bez obzira, suština i poruka klanja kurbana je nešto drugo. Dio imovine, žrtvovanjem kurbana, dijeliti najbližim komšijama, rodbini i prijateljima, pogotovo slabije imućnim, a za ljubav Bogu.
- dustaban
#104 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
To ti je samo ispravna interpretacija Abrahama - zaklati nesto sto najvise volis!belfy wrote:i ti si ga "zavolio"? druze, ja sam kurban cetiri puta klao i niti jednom ga nisam zavolio. daj mi objasni kako zavolis nesto sto je kod tebe jako kratko vrijeme...
(ovaj ABH radi udarnicki, tek otkrio klix pa hoce da nadoknadi. A lupa li lupa...)
- ABH017
#105 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
Nisam ga tek otkrio. Bio sam ja tu još dok je bio Sa-x. Da neću možda dolazit kod tebe u CG po dozvolu da pišem na sarajevskom forumu?dustaban wrote:To ti je samo ispravna interpretacija Abrahama - zaklati nesto sto najvise volis!belfy wrote:i ti si ga "zavolio"? druze, ja sam kurban cetiri puta klao i niti jednom ga nisam zavolio. daj mi objasni kako zavolis nesto sto je kod tebe jako kratko vrijeme...
![]()
(ovaj ABH radi udarnicki, tek otkrio klix pa hoce da nadoknadi. A lupa li lupa...)
A samo ti provociraj. Ništa drugo i ne znaš da radiš, koliko sam vidio iz tvojih postova.
Last edited by ABH017 on 24/09/2015 11:29, edited 1 time in total.
-
broj dva
#106 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
--------ABH017 wrote:Samo posljednja tvrdnja je djelimično tačna. Sve ostale su apsolutno netačne i zloupotrebljene u svrhu opravdavanja svog mišljenja.broj dva wrote:Dobro, grijesim, ali ne rekoste mi u cemu grijesim, koja od slecedi premisa je pogresna :
Ateizam je zakonstki kaznjiv u odredjenim drzavama.
Zakon se aktivno koristi za suzbijanje i kaznjavanje ateizma.
Medju te drzave spadaju Iran, Saudiska Arabija, Pakistan, Afganistan.
Iran, Saudiska Arabija, Pakistan i Afganistan su Islamske drzave.
Hajde ti nama reci odakle si iščupao svoje premise? Iz kojeg dokumenta?
Dakle ateizam nije zakonsti kaznjiv u odredjenim drzavama ?
http://freethoughtreport.com/wp-content ... rt2013.pdf
Izvoli pa procitaj raport molim ljepo. Ateizam se moze kazniti smrtnom kaznom u 13 drzava :
Afganistan, Iran, Nigeria, Pakistan, Qatar, Saudi Arabia, Somalia, Sudan, Emirati, Jemen...
Ne znam zasto tvrdis ta to nije tacno jer jebem mu misa lako je provjeriti, i ti imas internet i google.
Da ne spominjem zakone protiv blasfemije koji postoje i u normalnim drzavama tipa Austria, Danska, Grcka, Madjarska (koliko se ti zakoni aktivno koriste je druga stvar ali sama cinjenica da postoje je dovoljno tuzna)
Evo i jedan clanak s BBC o tome kako je afganski ateiska dobio azlil upravo zato sto je ateista i izlozen progonu radi svoji (ne)religijski uvjerenja
http://www.bbc.com/news/uk-25715736
Svaka premisa sto sam je naveo je tacna ali to negiras onako odoka, nije jer ti kazes da nije.
Odakle ti to da nisu tacne, iz kojeg dokumenta si to iscupao ?
P.S
Sretan bajram.
- ABH017
#107 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
Znači postoje normalne države i ove druge. Zakoni u normalnim državama protiv blasfemije se aktivno ne koriste i to ih čini normalnim.
U ovim drugim se svakodnevno ubijaju ateisti i to po zakonima religije.
Jesi to htio reći?
Valjda bih, kao izvor da je po Islamu zakon ubijati nevjernika, trebao koristiti Islamske izvore.
Dovoljna je jedna rečenica iz Kur'ana, za koju znam da znaš, ali ti vjerovatno ne odgovara da je interpretiraš, jer ti onda tvrdnje padaju u vodu. Zato postavljaš dokument sa 224 stranice.
Dakle: "ko spasi jedan život, kao da je spasio cijelo čovječanstvo. Ko ubije jednog (nevinog) čovjeka, kao da je ubio cijelo čovječanstvo."
Dovoljno?
http://www.glasbosne.com/2015/08/zagreb ... t.html?m=1
Evo još malo, taze od jutros:
http://www.radiosarajevo.ba/mobile/novost/201757
Hvala za čestitku.
Bajram mubarek olsun svima koji danas slave.
U ovim drugim se svakodnevno ubijaju ateisti i to po zakonima religije.
Jesi to htio reći?
Valjda bih, kao izvor da je po Islamu zakon ubijati nevjernika, trebao koristiti Islamske izvore.
Dovoljna je jedna rečenica iz Kur'ana, za koju znam da znaš, ali ti vjerovatno ne odgovara da je interpretiraš, jer ti onda tvrdnje padaju u vodu. Zato postavljaš dokument sa 224 stranice.
Dakle: "ko spasi jedan život, kao da je spasio cijelo čovječanstvo. Ko ubije jednog (nevinog) čovjeka, kao da je ubio cijelo čovječanstvo."
Dovoljno?
http://www.glasbosne.com/2015/08/zagreb ... t.html?m=1
Evo još malo, taze od jutros:
http://www.radiosarajevo.ba/mobile/novost/201757
Hvala za čestitku.
Bajram mubarek olsun svima koji danas slave.
- LolaLola
#108 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
ABH017 wrote:Ovo mogu povezati sa pokušajima zabranjivanja gay pridea. Niko u našim državama i društvu ne brani i ne može da zabrani nekom da bude to što hoće. Postavlja se pitanje zašto to hoće da se nametne drugima paradiranjem kroz glavne gradove i skretanjem pažnje na sebe.LolaLola wrote:A to je ateistfobijA.
Sad zamisljam kako bi npr jedna Danska zabranila ulaz svim muslimanima i deklarisala ih sve kao teroriste. Bil' to bilo islamofobija?
Nije to odgovor.
Namjerno se zaobilaze.
- LolaLola
#109 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
ABH017 wrote:Jel želiš to povezati sa zabranama nošenja hidžaba u zapadnoevropskim državama? Zabrane muslimankama da se oblače kako im njihova vjera nalaže???LolaLola wrote:Znaci ima ateista u KSA.
Gdje su, sta rade? Zene vjerovatno smiju hodati u minicu. How yes no.
Ne nije, bas kontra.
Nikome nista ne bih zabranila, a najmanje ko ce i sta obuci ili svuci sa sebe.
Sto se i ne moze reci za jednu Saudiju.
Sta mislis kako su i sta rade ateisti u Saudiji? Imaju li neko svoje underground drustvo, sastajanje ili to javno iskazuju.
U Danskoj smijes biti sta hoces, niko te ne pita.
- harač
#110 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
ti si počeo neku priču o nametanju. mislim da je nekakva jedna parada godišnje neuporediva sa svakodnevnim nametanjem po pet puta na dan. to da nije nametanje pokušaj prodati saudiji koja je zabranila crkve, ili mnogim evropskim državama koje su zabranile munareABH017 wrote:To što čuješ 5x dnevno sa munara, nije obraćanje nikom osim muslimanima. S tim da musliman nije nužno onaj koji ima arapsko ili tursko ime. To je samo poziv muslimanima da je vrijeme namazu i ništa drugo.harač wrote:isto kao kad bi sad neko pitao što se muslimani ateistima i kršćanima s munare nameću 5 puta na danABH017 wrote: Postavlja se pitanje zašto to hoće da se nametne drugima paradiranjem kroz glavne gradove i skretanjem pažnje na sebe.
A zašto u taj kontekst ne gurneš crkvena zvona???
Meni ne smetaju. A tebi?
-
iway
#111 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
ne možeš porediti saudiju i recimo austriju. saudija je za islam ono što je vatikan za kršćanstvo.
- ABH017
#112 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
Ništa na ličnoj osnovi nisam napisao.
Samo sam htio napraviti paralele između religioznih i sekularnih društava. Svi prave neke zabrane. Najnovije imate u Mađarskoj i Slovačkoj, koje su bile izričite da ne žele muslimanske izbjeglice u svojim državama.
Sve je stvar percepcije.
Isto se odnosi i na spominjanje gay pridea.
Samo sam htio napraviti paralele između religioznih i sekularnih društava. Svi prave neke zabrane. Najnovije imate u Mađarskoj i Slovačkoj, koje su bile izričite da ne žele muslimanske izbjeglice u svojim državama.
Sve je stvar percepcije.
Isto se odnosi i na spominjanje gay pridea.
-
belfy
#113 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
meni objasnjenje ne treba. ja znam koliko kurban treba da bude u krugu porodice. znam i koji su izuzeci. poprilicno sam siguran da mi tu ne mozes ponuditi ikakvo pojasnjenje. mene samo interesuje kako si ti to dozivio. taj dio gdje zavolis kurban. to je dio sa kojim se debelo ne slazem.ABH017 wrote:Neznam kako da ti objasnim emociju. Preporučeno je da kurban jedno vrijeme bude kod tebe, da se zbližiš s njim.belfy wrote:i ti si ga "zavolio"? druze, ja sam kurban cetiri puta klao i niti jednom ga nisam zavolio. daj mi objasni kako zavolis nesto sto je kod tebe jako kratko vrijeme...
Ali bez obzira, suština i poruka klanja kurbana je nešto drugo. Dio imovine, žrtvovanjem kurbana, dijeliti najbližim komšijama, rodbini i prijateljima, pogotovo slabije imućnim, a za ljubav Bogu.
- ABH017
#114 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
A misliš da meni treba tvoje slaganje ili potvrda?belfy wrote:meni objasnjenje ne treba. ja znam koliko kurban treba da bude u krugu porodice. znam i koji su izuzeci. poprilicno sam siguran da mi tu ne mozes ponuditi ikakvo pojasnjenje. mene samo interesuje kako si ti to dozivio. taj dio gdje zavolis kurban. to je dio sa kojim se debelo ne slazem.ABH017 wrote:Neznam kako da ti objasnim emociju. Preporučeno je da kurban jedno vrijeme bude kod tebe, da se zbližiš s njim.belfy wrote:i ti si ga "zavolio"? druze, ja sam kurban cetiri puta klao i niti jednom ga nisam zavolio. daj mi objasni kako zavolis nesto sto je kod tebe jako kratko vrijeme...
Niti imam potrebu da ikom objašnjavam kako mogu zavoliti stvorenje koje ću uskoro žrtvovati Bogu za ljubav. I kako uopšte objasniti bilo kome neki osjećaj, ako je njemu taj osjećaj nepoznat?
-
Nadzorna_ploca
#115 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
Pricao o klanju kurbana nije samo da je dosla objava i da to bude sin. Ima tu i razlog zasto je to tako.
-
belfy
#116 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
ABH017, jel ti uopste citas sta ja pisem? ti si rekao da ne znas kako da mi objasnis emociju i onda poceo pojasnjavati. zato sam rekao da meni objasnjenje ne treba, jer sam bio dio svega toga, ali da za nekoliko dana (3-7) ne mozes zavoljeti kurban.
ja nigdje nisam rekao da meni, ili tebi, treba nekakvo slaganje ili potvrda. zamolio bih te da procitas jos jednom sta sam ja pisao i kako ti odgovaras. cak sam u svom postu prije ovoga postavio sasvim jasno pitanje na koje ti odgovaras neodredjeno. osim ako nisi zelio reci da je meni pojam "zavoljeti" nepoznat...
evo jos jedno pitanje: da li si ti ikada svojom rukom zaklao kurban?
ja nigdje nisam rekao da meni, ili tebi, treba nekakvo slaganje ili potvrda. zamolio bih te da procitas jos jednom sta sam ja pisao i kako ti odgovaras. cak sam u svom postu prije ovoga postavio sasvim jasno pitanje na koje ti odgovaras neodredjeno. osim ako nisi zelio reci da je meni pojam "zavoljeti" nepoznat...
evo jos jedno pitanje: da li si ti ikada svojom rukom zaklao kurban?
- nasa
#117 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
Ja nisam nikad zaklala kurban, nisam ni pile, ni tele, nisam cak ni karfiol nikad ubrala, tesko da bih opisala kako i gdje papaja se uzgaja ali sam je jela.... I sta da cinimo s tim cinjenicama 
-
John Cleese
#118 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
Nisam ni ja, pa se ne foliram po forumu
On topic - nisam religiozan (UOPCE)
- nasa
#119 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
Ja jesam, OPCENITOJohn Cleese wrote:Nisam ni ja, pa se ne foliram po forumu![]()
![]()
![]()
Ali zaozbiljno, ja tako nekad kontam dok setam po ovim nasim planinama, sta da me napadne medjed, vuk-iako kazu da vukovi ne napadaju, sta ako me ujede zmija-kako da se dovucem do hitne I gdje je uopce prva hitna npr.ako me ujede u Babinom dolu I da li uopce u hitnoj imaju serum itd.
Mozes vec zakljuciti da mi to sve narusava uzivanje u prirodi.Onda da bi to sve pretvorila u lafo neko filozofsko promisljanje kontam, kakve veze mi imamo s ljudima od prije par stoljeca, a da ne pricamo dalje...
Mi smo nesposobni uloviti, uzgojiti zivotinju, usput se mozda zgrazavamo I nad klanjem, a jedemo cevape, hamburgere...pomalo apsurdno ali eto tako ta distance izmedju mog hamburger I klaonice postane pozeljna I prihvatljiva, pomalo licemjerno, apsurdno...nije da ima neke veze bas s kurbanom vec vise s modernim shvatanjem svijeta koji nas okruzuje.
- dustaban
#120 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
Religioznost je vjerovanje u Religiju vise nego u Boga!
- ABH017
#121 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
@belfy
Način na koji pišeš je djelovao provokatorski, pa sam tako i shvatio tvoja pitanja. Izvini.
Dakle, moj odgovor na tvoje pitanje je DA. Svojom rukom sam zaklao svoj prvi kurban u životu, naravno uz asistenciju dvojice mesara. Ostale kurbane sam prepustio profesionalcima iz praktičnih razloga, ali sam obavezno bio prisutan i asistirao na neki način.
Ljubav prema "svom kurbanu" najviše osjećam iz zahvalnosti Allahu, na svemu što mi je podario, pa i na tom kurbanu. I njega gledam kao bereket i nafaku, koju mi je On dao, pa ga na taj način zavolim. S druge strane, na taj način mogu da podijelim svoj imetak sa komšijama, prijateljima i rodbinom.
Iskreno, odrastao sam u siromašnoj porodici, koja i nije pridavala značaj vjeri niti vjerskim običajima. Kako sam odrastao, vjera me sve više privlačila, pa sam sa nekih 18-19 godina počeo da prakticiram vjeru. Tek poslije 12-13 godina stekao sam uslove da i ja mogu klati kurban, a da ne posuđujem novac. Vrlo moguće da je i taj slijed događanja uticao i utiče na moja osjećanja prema kurbanu.
Molim te da više ne polemišemo o ovome, jer ne znam šta više da kažem.
Način na koji pišeš je djelovao provokatorski, pa sam tako i shvatio tvoja pitanja. Izvini.
Dakle, moj odgovor na tvoje pitanje je DA. Svojom rukom sam zaklao svoj prvi kurban u životu, naravno uz asistenciju dvojice mesara. Ostale kurbane sam prepustio profesionalcima iz praktičnih razloga, ali sam obavezno bio prisutan i asistirao na neki način.
Ljubav prema "svom kurbanu" najviše osjećam iz zahvalnosti Allahu, na svemu što mi je podario, pa i na tom kurbanu. I njega gledam kao bereket i nafaku, koju mi je On dao, pa ga na taj način zavolim. S druge strane, na taj način mogu da podijelim svoj imetak sa komšijama, prijateljima i rodbinom.
Iskreno, odrastao sam u siromašnoj porodici, koja i nije pridavala značaj vjeri niti vjerskim običajima. Kako sam odrastao, vjera me sve više privlačila, pa sam sa nekih 18-19 godina počeo da prakticiram vjeru. Tek poslije 12-13 godina stekao sam uslove da i ja mogu klati kurban, a da ne posuđujem novac. Vrlo moguće da je i taj slijed događanja uticao i utiče na moja osjećanja prema kurbanu.
Molim te da više ne polemišemo o ovome, jer ne znam šta više da kažem.
- MJAU - da
#122 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
[quote="ABH017"]@belfy
S druge strane, na taj način mogu da podijelim svoj imetak sa komšijama, prijateljima i rodbinom.
Sa komšijama, prijateljima i rodbinom? Zar nije poenta da nahraniš siromaha, tj, gladna usta? Nemojte misliti da nešto provociram, ali zar ne bi bilo logičnije da pridonesete žrtvu zbog gladnih usta?
S druge strane, na taj način mogu da podijelim svoj imetak sa komšijama, prijateljima i rodbinom.
Sa komšijama, prijateljima i rodbinom? Zar nije poenta da nahraniš siromaha, tj, gladna usta? Nemojte misliti da nešto provociram, ali zar ne bi bilo logičnije da pridonesete žrtvu zbog gladnih usta?
- nasa
#123 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
pa podrazumjeva se da medju tom rodbinom, prijateljima I komsijama ima siromasnih.
Tito dragi kako vi ove rasprave dovedete do nivoa gdje za bilo kakvu smislenost nema nikave sanse, prosto se iznenadim dok citam
Tito dragi kako vi ove rasprave dovedete do nivoa gdje za bilo kakvu smislenost nema nikave sanse, prosto se iznenadim dok citam
- nasa
#124 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
Glede kurbana,
preporucujem da uzmete 300km ili vise, pogotovo vi sto zivite od prosjecne bh.plate, ono u trenutku kad vam na kraju mjeseca od te plate ostanu samo neplaceni racune, pa fino kupite klikera i podijelite djeci da se igraju, cisto da osjetite kako je to....za pocetak, onda cemo na te vise deredze sto ovo, sto ono...
preporucujem da uzmete 300km ili vise, pogotovo vi sto zivite od prosjecne bh.plate, ono u trenutku kad vam na kraju mjeseca od te plate ostanu samo neplaceni racune, pa fino kupite klikera i podijelite djeci da se igraju, cisto da osjetite kako je to....za pocetak, onda cemo na te vise deredze sto ovo, sto ono...
- ABH017
#125 Re: Koliko ste zapravo religiozni?(ISLAM)
Pa gledaš li ti tv ovih dana. Ova organizacija podijelila 3 tone, ona 5 tona. A baš sam mislio, dok sam kucao, da će se neko zakačiti na to. Baš smiješno.