Budzetlije su tumor ove drzave
-
klixo
#101 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Tumor ove drzave je neobrazovanost.
Sta bi mi sa tim parama sto bi smo ustedjeli rezanjem plata budzetlijama ili otkazima ako su ljudi ovdje nesposobni ? Samo bi privatni sektor pao dole i bili bi u jos vecem... da ne kazem sta.
Zivimo od kredita,dijaspore i sadake ,nista svoje nemamo.
Lahko je drzavi skupiti 50 miliona za fabriku , tko ce osmisliti posao i plasirati proizvode na trziste ? Takvih ljudi ovdje nema.
Sta bi mi sa tim parama sto bi smo ustedjeli rezanjem plata budzetlijama ili otkazima ako su ljudi ovdje nesposobni ? Samo bi privatni sektor pao dole i bili bi u jos vecem... da ne kazem sta.
Zivimo od kredita,dijaspore i sadake ,nista svoje nemamo.
Lahko je drzavi skupiti 50 miliona za fabriku , tko ce osmisliti posao i plasirati proizvode na trziste ? Takvih ljudi ovdje nema.
- Šveđanin
#102 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Ako uzmemo broj budzetlija, te ljudi koji zive od budzetskih para i bliski su budzetlijama, lazni invalidi i sl sisaci budzeta, zavedeni i zaneseni sto misle da Bakir (ili bilo ko slican) zaista brani njihove interese mislim da dodjemo do broja koji je dovoljan da se nesmetano vlada jos dugo dugo godina. Jer samim postavljanjem nekoga na budzet po politickoj liniji ti dobijas vjernog glasaca, koji ma sta god se pricalo, tebi ce dati glas.. jer zavisi od tebe, zar ne.
Gurace se dokle se uspije, rece sinoc na Al Jazzeri neki profesor ekonomije iz Sarajeva moce se gurati u ovom ritmu jos sigurno 5-8 godina..
Gurace se dokle se uspije, rece sinoc na Al Jazzeri neki profesor ekonomije iz Sarajeva moce se gurati u ovom ritmu jos sigurno 5-8 godina..
- Amazonka27
#103 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
colt wrote:
To što pišu ovi iz Klix-a ti kažem da lažu. Prosjek plata jeste 1600, što ne znači da svi imaju 1600. Ogromna većina i ne vidi taj iznos nikad na svom računu. Postoji sutuacija da sa srednjom školom ima veću platu od onog sa fakultetom. Pa onaj sa srednjom ima smjene, a sa fakultetom teško.U EP ti postoji noćni rad, koji se po zakonu drugačije tretira, rad nedljeljom, praznikom . . . to je sve upisano u zakonu koji je svima jednak i za privatnike i za ove iz EP BIH. Sva ta situacija poveća prosjek. To ti dođe ono, da je prosjek plata u Sarajevu veći nego recimo u Zenici. Kako to. Pa u Sarajevu su instutucije i to diže prosjek i velika većina stanovnika nikad ne vidi taj prosjek što se kroz statistike prikazuje. Jel to znači da ovaj iz Zenice pod hitno treba otići u Sarajevo jer je tamo veći prosjek. U Direkciji ti nema noćnih radova, radovi na terenu . . .u distribuciji ti samo pojedini iz SSS imaju te noćne radove, dok recimo u proizvodnji ima dosta iz noćnih radova, radom praznikom . . .
Za sve ovo ostalo što je navedeno kao što su neke stimulacije,dodatke na platu, liječenje po Evropi, dnevnice . . .da sam na mjestu EP BIH bi tužio za klevetu. Ovo je iz prve ruke informacija . .
Umjesto što se klix-u bave lažima, bolje da su napisali istinu kako jeste i napisali situaciju što je dovelo do stanja kakavo jeste u rudnicima. Otkud u Kreki 100 miliona duga državi. Jel to samo nastalo . . .da li je u redu da im radnici nekih drugih firmi, pa i stanovništa plaćaju PIO/MIO, poreze, doprinose . EP BIH je dala 400 miliona i stanje u rudnicima je samo gore. Zašto se u rudnicima ne urade uštede i izvrše reviziju svojih invalida rada. Zašto ne ganjaju ove što su ukrali milione kroz krađu uglja . . .
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#104 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Aaaaaaa jesi ti naporan....ljudi sa SSS ne mogu nikako imati platu sa svim vecu od 1100 KM. Jesi li ti pismen i jesi li citao sta sam napisao ranije. A i ja sa polupismenom djecom ovdje raspravljam.......al evo posto sam stpljiv objasnit cu jos jednom, Dakle govorimo o drzavnom nivou kojeg cini sasvim sigurno 60% SSS a ja vjerujem i vise jer tu spada sva vojska i sva policija (SIPA. OSA). Dakle ti ljudui ciste plate +TO+karta pred penziju ne mogu izgurati vise od 1100 KM i to nema nikakve veze sa javnim firmama, F BiH, Kantonima, RS-om itd.mirsek wrote:Nema veze ako smo i fulali TO za 45 KM mjesecno opet ljudi sa SSS imaju primanja od 1050 KM pa do 1250 KM mjesecno bez uracunatog staza.hrasno38 wrote:hahah nebitno ali nije bas sve tako kako i prica bijes iz ljudi. evo vidis recimo ovdje pise da je regres od 300 KM isplacen svima do koeficijenta 4 a iznad po 1 KM. Smanjena je i osnovica. Ono sto je poenta da 70% ljudi koji rade na drzavnom budzetu imaju platu oko drzavnog projskea a to je oko 850 KM a ostatak ima enormno velike plate i do 7-8000 KM. I tako je na svim nivoima vlasti u BiH. 30% ima plate vece nego u EU, privilegije, odovojen zivot....ma nema sta nemaju.JThomas wrote:nije mi krivo što sam u krivu. vjeruj mi na riječ
I bas bas pretjerujes kad kazes da ostatak budzetlija sa VSS od 30% ima enormno vece plate jer to nije tacno.
Vecina VSS u administraciji i javnim firmama ima oko 1400-1500 KM sa TO bez staza i drugih beneficija a isto tako znam ljude sa SSS koji imaju 1800 KM jer imaju malo jace funkcije u preduzecima ili neke KV radnike sa iznosima do cak 2000 KM ali sa puno bonusa i puno gotivljenja sa sefovima.
Covjek sa SSS u Bh Telecomu ima 2000 hladno a vrlo blizu su i u EP tehnicari i informaticari. Ali to su javne firme i one nameaju veze sa drzavnom upravom. Nauci gradivo pa se onda ukljucuj u teme.
- p206
#105 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
i ja mislim, ali doći će do kolapsa kad ove malobrojne generacije rođene u ratu i nakon njega, budu morale zaraditi penzije za mnogobrojne generacije rođene poslije 2 sv. rata...njih je 3 puta više....ove godine evo imaju sredstava za 9 mjeseci, ostalo je kredit, sljedeće godine će imati za 8 il i7 mjeseci...ide to lagano ali sigurno, i drago mi je jer ne volim socijalnu nepravduŠveđanin wrote:Ako uzmemo broj budzetlija, te ljudi koji zive od budzetskih para i bliski su budzetlijama, lazni invalidi i sl sisaci budzeta, zavedeni i zaneseni sto misle da Bakir (ili bilo ko slican) zaista brani njihove interese mislim da dodjemo do broja koji je dovoljan da se nesmetano vlada jos dugo dugo godina. Jer samim postavljanjem nekoga na budzet po politickoj liniji ti dobijas vjernog glasaca, koji ma sta god se pricalo, tebi ce dati glas.. jer zavisi od tebe, zar ne.
onaj Novalić govori da će se razračunati sa sivom ekonomijom, na koji način kad se nisu mogli razračunati sa običnim piratima CD-ova, na kraju su ovi sami nestali jer su se ljudi okrenuli skidanju sa interneta...nije to pijaca, pa da uvedeš štandove i boxove...kako ćeš se razračunati sa građevincima, autolimarima koji rade na crno, nikako...jer im ničim ne daješ povoda da svoju djelatnost regulišu i tako nakupe koju godinu radnog staža, a mnogi bi to htjeli... ovdje samo znaju povećati porez, poskupiti režije, dokad? ne može ni to zauvijek
- Amazonka27
#106 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Mene je ljudi vas strah!
-
bierkof
#107 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Posto se prica o nekim hiljadama i hiljadama radnika, grasa, rudnika i ostalih JP kao i budzetskih korisnika, mislim da je vazno staviti u perspektivu te cifre i broj ljudi.
Gras ima hiljade radnika, zeljeznice RS-a i Federacije takodjer, mislim da je bio izvjestaj da zeljeznice RS-a imaju 3500 radnika koji samo stvaraju gubitke. Ja se zaista pitam sta toliki broj ljudi radi? Zaista, znaci kako njihov dan izgleda? To su toliko velike cifre da mislim da ljudi gube perspektivu sta toliki broj ljudi stvarno moze da uradi i postigne, zato evo jedan primjer...
Mala (ali draga) zeljeznica koja spaja Kobe i Osaku u Japanu (samo 50 kilometara pruge) ima samo 4500 radnika.
Zove se Hanshin railways. Takodjer ima ogroman trzni centar, hotel, autobuske linije, i avio kompaniju u centru Osake. Vrijednost kompanije je veca od 5 milijardi USD i dnevno preveze znacajan broj putnika. Realno ona je vrijednija od nase citave drzave. A to je, jedna od najmanjih firmi koje ja znam. Kvalitet usluge naravno ne treba ni spominjati.
Ovo sam napisao samo radi poredjenja, jer hanshin nije "olicenje" napredka ili visoke tehnologije japana, nego samo jedna normalna firma, koja ima poprilicno veliki spektar aktivnosti, vrlo stare ali predivno ocuvane vozove, koji nisu bas brzi ali su tacni u sekundu. Tu citavu operaciju izvodi 4500 ljudi.
Dakle hiljade i hiljade ljudi u nasim zeljeznicama su potrebni da bi dnevno imali 2 voza za mostar, jedan za banjaluku i zenicu...
Zeljeznice sam uzeo samo za primjer, ali ista filozofija je prisutna u svim drzavnim firmama i institucijama takodjer.
Znam ljude u SIPI i tuzilastvu, koji isto tako citav dan nista ne rade, kao i u elektroprivredi, telekomu, distribuciji...
Drzavne institucije i javna preduzeca su ustvari postali samo alati za kupovinu socijalnog mira. Njih uopste ne treba posmatrati kao legitimne firme koje zanima posao, ili njihova obaveza i svrha osnivanja.
Gras ima hiljade radnika, zeljeznice RS-a i Federacije takodjer, mislim da je bio izvjestaj da zeljeznice RS-a imaju 3500 radnika koji samo stvaraju gubitke. Ja se zaista pitam sta toliki broj ljudi radi? Zaista, znaci kako njihov dan izgleda? To su toliko velike cifre da mislim da ljudi gube perspektivu sta toliki broj ljudi stvarno moze da uradi i postigne, zato evo jedan primjer...
Mala (ali draga) zeljeznica koja spaja Kobe i Osaku u Japanu (samo 50 kilometara pruge) ima samo 4500 radnika.
Zove se Hanshin railways. Takodjer ima ogroman trzni centar, hotel, autobuske linije, i avio kompaniju u centru Osake. Vrijednost kompanije je veca od 5 milijardi USD i dnevno preveze znacajan broj putnika. Realno ona je vrijednija od nase citave drzave. A to je, jedna od najmanjih firmi koje ja znam. Kvalitet usluge naravno ne treba ni spominjati.
Ovo sam napisao samo radi poredjenja, jer hanshin nije "olicenje" napredka ili visoke tehnologije japana, nego samo jedna normalna firma, koja ima poprilicno veliki spektar aktivnosti, vrlo stare ali predivno ocuvane vozove, koji nisu bas brzi ali su tacni u sekundu. Tu citavu operaciju izvodi 4500 ljudi.
Dakle hiljade i hiljade ljudi u nasim zeljeznicama su potrebni da bi dnevno imali 2 voza za mostar, jedan za banjaluku i zenicu...
Zeljeznice sam uzeo samo za primjer, ali ista filozofija je prisutna u svim drzavnim firmama i institucijama takodjer.
Znam ljude u SIPI i tuzilastvu, koji isto tako citav dan nista ne rade, kao i u elektroprivredi, telekomu, distribuciji...
Drzavne institucije i javna preduzeca su ustvari postali samo alati za kupovinu socijalnog mira. Njih uopste ne treba posmatrati kao legitimne firme koje zanima posao, ili njihova obaveza i svrha osnivanja.
- Kikibombona
#108 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Ima ovdje onih koji reze na budzetlije a guze bi dali da su na njihovom mjestu...
Mi smo jedno bolesno, do srzi korupmirano drustvo!
Mi smo jedno bolesno, do srzi korupmirano drustvo!
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#109 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Evo ovo je u stvari nasa zbilja i nasi mladi ljudi......
http://www.oslobodjenje.ba/ekonomija/tr ... -pozitivno
http://www.oslobodjenje.ba/ekonomija/tr ... -pozitivno
-
Sociolog
#110 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
maloo offf, ali ima s temom, što ne otpuste bar 500 radnika u Grasu...bar 300 ljudi, u recimo 5 opština u Kantonu Sarajevo... u komunalo Rad, jedno 100-120 ljudi.... kao što neko reče...ovako će maximalno trajati, maximum-maximuma 10 godina
-
Juliuscezar
#111 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Baš me interesuje dokle se Federacija prema EP planira odnositi kao prema kravi muzari pa za sve potrebe trazi se izdavanje iz EP. Onda su se genijalno sjetili da na jedno rentabilno preduzece uvale do guše u govnima rudnike. Kako sinoc na vijestima rece predsjednik sindikata EPBiH, ucesce uglja (sa prijevozom) u cijeni struje je 70 % što ima slabo gdje u svijetu.
Je li puno plata od 1500 sa radnika koji mora da ide na intervenciju u 19 sati po snijegu od metar ?
Je li puno plata od 1500 sa radnika koji mora da ide na intervenciju u 19 sati po snijegu od metar ?
-
Juni
#112 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Zavisi, ako na tog radnika ima bar pet koji znaju i hoce da rade za 1000, onda jeste punobhnapoleon1 wrote:Baš me interesuje dokle se Federacija prema EP planira odnositi kao prema kravi muzari pa za sve potrebe trazi se izdavanje iz EP. Onda su se genijalno sjetili da na jedno rentabilno preduzece uvale do guše u govnima rudnike. Kako sinoc na vijestima rece predsjednik sindikata EPBiH, ucesce uglja (sa prijevozom) u cijeni struje je 70 % što ima slabo gdje u svijetu.
- Kikibombona
#113 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Suza suzu goni...bhnapoleon1 wrote:Baš me interesuje dokle se Federacija prema EP planira odnositi kao prema kravi muzari pa za sve potrebe trazi se izdavanje iz EP. Onda su se genijalno sjetili da na jedno rentabilno preduzece uvale do guše u govnima rudnike. Kako sinoc na vijestima rece predsjednik sindikata EPBiH, ucesce uglja (sa prijevozom) u cijeni struje je 70 % što ima slabo gdje u svijetu.
Jel skupa struja za penzionera koji prima 350km?
Federacija muze EP, a EP muze gradjane! Uhodana pljacka i nehljebarenje. I kao sto su prethodnici napisali, usluga je rinaka. 220V napon nema skoro niko!
- Mea_parvitas
#114 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Amazonka27 wrote:colt wrote:
To što pišu ovi iz Klix-a ti kažem da lažu. Prosjek plata jeste 1600, što ne znači da svi imaju 1600. Ogromna većina i ne vidi taj iznos nikad na svom računu. Postoji sutuacija da sa srednjom školom ima veću platu od onog sa fakultetom. Pa onaj sa srednjom ima smjene, a sa fakultetom teško.U EP ti postoji noćni rad, koji se po zakonu drugačije tretira, rad nedljeljom, praznikom . . . to je sve upisano u zakonu koji je svima jednak i za privatnike i za ove iz EP BIH. Sva ta situacija poveća prosjek. To ti dođe ono, da je prosjek plata u Sarajevu veći nego recimo u Zenici. Kako to. Pa u Sarajevu su instutucije i to diže prosjek i velika većina stanovnika nikad ne vidi taj prosjek što se kroz statistike prikazuje. Jel to znači da ovaj iz Zenice pod hitno treba otići u Sarajevo jer je tamo veći prosjek. U Direkciji ti nema noćnih radova, radovi na terenu . . .u distribuciji ti samo pojedini iz SSS imaju te noćne radove, dok recimo u proizvodnji ima dosta iz noćnih radova, radom praznikom . . .
Za sve ovo ostalo što je navedeno kao što su neke stimulacije,dodatke na platu, liječenje po Evropi, dnevnice . . .da sam na mjestu EP BIH bi tužio za klevetu. Ovo je iz prve ruke informacija . .
Umjesto što se klix-u bave lažima, bolje da su napisali istinu kako jeste i napisali situaciju što je dovelo do stanja kakavo jeste u rudnicima. Otkud u Kreki 100 miliona duga državi. Jel to samo nastalo . . .da li je u redu da im radnici nekih drugih firmi, pa i stanovništa plaćaju PIO/MIO, poreze, doprinose . EP BIH je dala 400 miliona i stanje u rudnicima je samo gore. Zašto se u rudnicima ne urade uštede i izvrše reviziju svojih invalida rada. Zašto ne ganjaju ove što su ukrali milione kroz krađu uglja . . .
-
Juliuscezar
#115 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Kikibombona wrote:Suza suzu goni...bhnapoleon1 wrote:Baš me interesuje dokle se Federacija prema EP planira odnositi kao prema kravi muzari pa za sve potrebe trazi se izdavanje iz EP. Onda su se genijalno sjetili da na jedno rentabilno preduzece uvale do guše u govnima rudnike. Kako sinoc na vijestima rece predsjednik sindikata EPBiH, ucesce uglja (sa prijevozom) u cijeni struje je 70 % što ima slabo gdje u svijetu.
Jel skupa struja za penzionera koji prima 350km?
Federacija muze EP, a EP muze gradjane! Uhodana pljacka i nehljebarenje. I kao sto su prethodnici napisali, usluga je rinaka. 220V napon nema skoro niko!
Je li Elektroprivreda ili onaj gore spomenuti radnik kriv sto penzioner prima penziju 350 km . Onda treba uvesti da niko ne smije imati platu vecu od 500 km ni pod kojim uslovima i rijesen problem. Nije velika plata od 1500 (za radnika) nego je mala penzija od 350.
- vivaldi
#116 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
mislim da si izabrao najgori primjerbierkof wrote:Dakle hiljade i hiljade ljudi u nasim zeljeznicama su potrebni da bi dnevno imali 2 voza za mostar, jedan za banjaluku i zenicu... Zeljeznice sam uzeo samo za primjer
problem zeljeznica je prije svega manjak posla, jer odrzavanje infratskture cak i da nemas nikakav promet iziskuje veliki broj ljudi svih profila u stanicama, radionicama...stotine kilometara pruge, pruznih prelaza, kontaktne mreze, stotine vagona prije svega teretnih jer oni i donose jedine ozbiljne prihode...
kada su nedavno bili nekakvi strajkovi u njemackoj, sjecam se da sam negdje cuo podatak da u njemackoj zeljeznici radi 200 hiljada ljudi sto je stvarno ogorman broj iako imaju neuporedivo modenriju infratsruktru.
naravno ne pada mi na pamet da nas uporedjujem sa svabama vec cisto kao ilustracija da su zeljeznice svugdje ogromna preduzeca.
mi bi vjerovatno sa ovim broj uposlenih mogli bez problema nekoliko puta vise prometa da ga ima
- bvcx
#117 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
triiksa wrote:Budzetlije su ponos ove drzave, njen smisao i svrha.
I ko onda kaže da socijalizam nije pobjedio??
Za više mogućnosti i nije, ovo mu je vrhunac!
- Kikibombona
#118 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Elektroprivreda = Federacija. Dakle, svima njima treba srezati plate, ukljucujuci i radnika kojeg navodis, kako bi penzioneri imali penziju dostojnu covjeka. Radnik o kojem govoris nije kriv, ali je kriv onaj koji mu je odredio toliku platu dok zasluzni gradjani zive od 350km.bhnapoleon1 wrote:
Je li Elektroprivreda ili onaj gore spomenuti radnik kriv sto penzioner prima penziju 350 km . Onda treba uvesti da niko ne smije imati platu vecu od 500 km ni pod kojim uslovima i rijesen problem. Nije velika plata od 1500 (za radnika) nego je mala penzija od 350.
U realnom sektoru imas dobre majsotre koji rade teske poslove za duplo manje pare od radnika iz tvoje price.
Dakle, apsolutno ne krivim radnika. Svako gleda sebe. Mada u neku ruku, bolje da radnik ima 1 500km, nego da banditi i to pokradu. Kao da bi od te love bilo nesto, ha ja.
-
Juliuscezar
#119 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Iz ove emisije na FTV, za rudnike u taj fond treba da se skupi 80 miliona, izdavanja EPBiH za plate su 180 miliona i ako se smanji za 10 % fali jos 62 miliona.Kikibombona wrote:Elektroprivreda = Federacija. Dakle, svima njima treba srezati plate, ukljucujuci i radnika kojeg navodis, kako bi penzioneri imali penziju dostojnu covjeka. Radnik o kojem govoris nije kriv, ali je kriv onaj koji mu je odredio toliku platu dok zasluzni gradjani zive od 350km.bhnapoleon1 wrote:
U realnom sektoru imas dobre majsotre koji rade teske poslove za duplo manje pare od radnika iz tvoje price.
Dakle, apsolutno ne krivim radnika. Svako gleda sebe. Mada u neku ruku, bolje da radnik ima 1 500km, nego da banditi i to pokradu. Kao da bi od te love bilo nesto, ha ja.
Da smo u utopiji mozda bi to smanjenje plata i vodilo do vece penzije, ali ako bi penzioneri od toga dobili i marku bilo bi cudo.
Treba otpustiti i viskove u rudnicima, ali to se ne smije. Jednostavno kompanije koje nisu profitabilne, koje je nemoguce sanirati i koje nisu neophodne za opstanak države zatvoriti (uz izmirene obaveze prema radnicima) ili pokusati prodati nekom.
- Mea_parvitas
#120 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Vecina naseg naroda su medijske ovce.
Niko nece reci, pa daj zasto bi imali 10 kantona, u njima po 10 ministarstava, u tim ministarstvima najmanje po 30 zaposlenih, toliki broj administrativnih jedinica je apsolutno bespotreban, zasto ne ojacati ovu drzavu institucionalno, zasto ne uvedemo npr 4 regije, zasto ne omogucimo investicije strancima, kao Tesanj, Kakanj ili Gorazde. Zasto ne tuzilastva ne rade svoj posao i ocigledne prevare, pljacke ne procesuiraju? Zasto tu narod ne vrsi pritisak? Zasto ne trazimo da nama bude bolje a ne da drugom bude gore jer mi nismo u toj situaciji? Zasto ne trazimo ukidanje gasa u Sarajevu i prelazak na druge izvore toplote? Zasto ne uvedemo grijanje sarajevskog kantona od TE Kakanj i time smanjimo racune a pospjesujemo poslovanje i daljnja ulaganja EPBiH? Pa jbte termoelektranama bi jeftinije bilo, kao u Plominu u Hrvatskoj, uvoziti ugalj iz Juzne Afrike, brodovima, koji je kvalitetniji duplo i jeftiniji! Da li je to normalno?! Rudnici su obicni gubitasi koji su uvaljeni EPBiH sa viskom radnika, losom i nekvalitetnom proizvodnjom, i uvaljeni su elektroprivredi. Hiljadu je primjera, hiljadu, a samo jedan odgovor: POLITIKA! Svi smo mi politicke ovce koje nas kontrolisu preko medija i nacionalnim podjelama. Kad ce to ovaj blesavi narod shvatiti?
Niko u EPBiH nije protiv smanjenja plata npr, bubam 5%, ali hajmo da to bude po kategorijama, SVIMA, svi ispod 700 npr KM plate, ostaju isti, do 1000 ide 2%, itd itd. Ali svima, a ne da jedni gledaju drugi uzivaju, ne da politicari sebi na pocetku mandata podignu nekakve naknade a onda da kao spustaju sebi opet na isto. Hajde nek ova drzava napravi konkretan plan oporavka ekonomije i privrede, nek tacno brojkama prikazu koliko ce novca za godinu ustediti i sta ce sa tim parama uraditu, napravii novi blok elektrane, otvoriti 1000 farmi sirom BiH i otkupiti to isto meso preko partnerskih firmi, napraviti vjetroelektrane, praviti puteve, pomoci penzionere, pravitu proizvodni pogon, otkupom pa doniranjem zemljista nekoj jakoj firmi koja nece trebati papirologije nego samo da uloze pare, sve mu dati na gotovo, itd itd. Ali da se tacno zna na sta se trosi i koliko se od koga uzelo. Ali pogadjate, u BiH trenutno na vrhu nema te pameti, a zasto? Zato sto se politikom, i zato sto su na vodecim mjestima uglavnom mutavi ljudi, sitnih pijacarsko piljarskih interesa, glupi, bez prakticnog iskustva, bez zelje za napretkom, samo ja i moja rodbina, to je bitno. Trenutno se nalazimo u zacaranom krugu iz kojeg ja ne vidim izlaz. Narod ko narod, mutave ovce.
Niko nece reci, pa daj zasto bi imali 10 kantona, u njima po 10 ministarstava, u tim ministarstvima najmanje po 30 zaposlenih, toliki broj administrativnih jedinica je apsolutno bespotreban, zasto ne ojacati ovu drzavu institucionalno, zasto ne uvedemo npr 4 regije, zasto ne omogucimo investicije strancima, kao Tesanj, Kakanj ili Gorazde. Zasto ne tuzilastva ne rade svoj posao i ocigledne prevare, pljacke ne procesuiraju? Zasto tu narod ne vrsi pritisak? Zasto ne trazimo da nama bude bolje a ne da drugom bude gore jer mi nismo u toj situaciji? Zasto ne trazimo ukidanje gasa u Sarajevu i prelazak na druge izvore toplote? Zasto ne uvedemo grijanje sarajevskog kantona od TE Kakanj i time smanjimo racune a pospjesujemo poslovanje i daljnja ulaganja EPBiH? Pa jbte termoelektranama bi jeftinije bilo, kao u Plominu u Hrvatskoj, uvoziti ugalj iz Juzne Afrike, brodovima, koji je kvalitetniji duplo i jeftiniji! Da li je to normalno?! Rudnici su obicni gubitasi koji su uvaljeni EPBiH sa viskom radnika, losom i nekvalitetnom proizvodnjom, i uvaljeni su elektroprivredi. Hiljadu je primjera, hiljadu, a samo jedan odgovor: POLITIKA! Svi smo mi politicke ovce koje nas kontrolisu preko medija i nacionalnim podjelama. Kad ce to ovaj blesavi narod shvatiti?
Niko u EPBiH nije protiv smanjenja plata npr, bubam 5%, ali hajmo da to bude po kategorijama, SVIMA, svi ispod 700 npr KM plate, ostaju isti, do 1000 ide 2%, itd itd. Ali svima, a ne da jedni gledaju drugi uzivaju, ne da politicari sebi na pocetku mandata podignu nekakve naknade a onda da kao spustaju sebi opet na isto. Hajde nek ova drzava napravi konkretan plan oporavka ekonomije i privrede, nek tacno brojkama prikazu koliko ce novca za godinu ustediti i sta ce sa tim parama uraditu, napravii novi blok elektrane, otvoriti 1000 farmi sirom BiH i otkupiti to isto meso preko partnerskih firmi, napraviti vjetroelektrane, praviti puteve, pomoci penzionere, pravitu proizvodni pogon, otkupom pa doniranjem zemljista nekoj jakoj firmi koja nece trebati papirologije nego samo da uloze pare, sve mu dati na gotovo, itd itd. Ali da se tacno zna na sta se trosi i koliko se od koga uzelo. Ali pogadjate, u BiH trenutno na vrhu nema te pameti, a zasto? Zato sto se politikom, i zato sto su na vodecim mjestima uglavnom mutavi ljudi, sitnih pijacarsko piljarskih interesa, glupi, bez prakticnog iskustva, bez zelje za napretkom, samo ja i moja rodbina, to je bitno. Trenutno se nalazimo u zacaranom krugu iz kojeg ja ne vidim izlaz. Narod ko narod, mutave ovce.
- mirsek
#121 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Ama bolan pa drzavna uprava je maksimalno 5 % onih sto rade u javnim preduzecima, upravama i administraciji na svim nivoima vlasti. Ne znam onda sto si njih naveo kao primjer kad nisu referenca za vecinu.hrasno38 wrote:Aaaaaaa jesi ti naporan....ljudi sa SSS ne mogu nikako imati platu sa svim vecu od 1100 KM. Jesi li ti pismen i jesi li citao sta sam napisao ranije. A i ja sa polupismenom djecom ovdje raspravljam.......al evo posto sam stpljiv objasnit cu jos jednom, Dakle govorimo o drzavnom nivou kojeg cini sasvim sigurno 60% SSS a ja vjerujem i vise jer tu spada sva vojska i sva policija (SIPA. OSA). Dakle ti ljudui ciste plate +TO+karta pred penziju ne mogu izgurati vise od 1100 KM i to nema nikakve veze sa javnim firmama, F BiH, Kantonima, RS-om itd.
Covjek sa SSS u Bh Telecomu ima 2000 hladno a vrlo blizu su i u EP tehnicari i informaticari. Ali to su javne firme i one nameaju veze sa drzavnom upravom. Nauci gradivo pa se onda ukljucuj u teme.
Oni su tu kap u moru.
Drugo , policija nije na drzavnom nego na entitetskim nivoima.
I covjek u telekomu sa SSS nema hladno 2000 KM nego vecina sa SSS ima oko 1400 KM sa TO i kartom.
A neki sa VSS i slabim stelama rade na mjestima za SSS cekajuci novu sistematizaciju.
I nemam ja sta da naucim gradivo nego ti nauci skontati samu temu i njenu bit a ne upadati kao padobranac sa nidje veze argumentom i podatkom koji je nebitan na generalnom nivou da bi ga uzeli kao korisnu informaciju za diskusiju o budzetlijama a koje ocigledno branis.
I ovo podebljano, smijesan si blago receno .
- Cherry-Cherry
#122 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Mea_parvitas wrote:Amazonka27 wrote:colt wrote:
Najbolje je da niko ne radi i da niko nema platu. Tada bi mnogi bili srećni i zadovoljni po principu: kad nemam ja, nek nema niko.
-
Drinski
#123 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
ODavno nisam vidio gluplje teme.
Sada bi valjda svi trebali da rade za 200-300 KM da bi:
a) necija sujeta bila zadovoljena i
b) privatni poslodavac dobio dalju argumentaciju za iskoristavanje radnika jer je "svugdje tesko".
Neko predloži da se plate smanje da budu ko u privatnom, pa valjda treba povecati plate u privatnom sektoru, kod njih je problem u povredi radnickih prava ili se mozda varam?
Naravno, poskupljenje struje, ovo bacanje para i neke prakse u "budzetskim tijelima" jesu loše, ali se problem ne postavlja tako.
Prije bih kazao da je ovo Lucifer postavio onako da se narod malo isvađa u ovim toplim, tromim danima, a ljudi se počeli lijepiti...
Sada bi valjda svi trebali da rade za 200-300 KM da bi:
a) necija sujeta bila zadovoljena i
b) privatni poslodavac dobio dalju argumentaciju za iskoristavanje radnika jer je "svugdje tesko".
Neko predloži da se plate smanje da budu ko u privatnom, pa valjda treba povecati plate u privatnom sektoru, kod njih je problem u povredi radnickih prava ili se mozda varam?
Naravno, poskupljenje struje, ovo bacanje para i neke prakse u "budzetskim tijelima" jesu loše, ali se problem ne postavlja tako.
Prije bih kazao da je ovo Lucifer postavio onako da se narod malo isvađa u ovim toplim, tromim danima, a ljudi se počeli lijepiti...
-
almir90
#124 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Stvar je prosta, pored monopola na tržištu i uspješnog poslovanja, i dalje nemaju novca da sami rade modernizaciju, i gradnju novih blokova.
To je dovoljan razlog da se pljuje po njima, i da se podrži privatizacija. Očigledno da veliki dio zarađenog novca troše samo da sebi podijele plate i ostale razne beneficije, a kad treba da se uloži u modernizaciju pogona, tada narod mora da plaća njihove kredite.
I što neko spominje ulaganje u rudnike, a otišli u dalju dubozu, za time me libo tuki. Nisam ih ja natjerao da ulažu u socijalne ustanove, a nažalost sam primoran da plaćam taj ceh, kao i veliki broj mojih sugrađana.
To je dovoljan razlog da se pljuje po njima, i da se podrži privatizacija. Očigledno da veliki dio zarađenog novca troše samo da sebi podijele plate i ostale razne beneficije, a kad treba da se uloži u modernizaciju pogona, tada narod mora da plaća njihove kredite.
I što neko spominje ulaganje u rudnike, a otišli u dalju dubozu, za time me libo tuki. Nisam ih ja natjerao da ulažu u socijalne ustanove, a nažalost sam primoran da plaćam taj ceh, kao i veliki broj mojih sugrađana.
- JThomas
#125 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
sve je to ruka i rukavica, neodvojivo jedno od drugog i produkt istog mentalnog sklopa, onog koji odbija shvatiti da se sve to uzme od privrede, i ponovo od samih tih istih budžetlija kad kupuju hljeb i sve ostalo. i misli da to pada iz have (a ne da se uzima i od njega samog i neopravdano baca u bunar bez dna) i da se protiv niskih plata bori povećanjem plata (neko nekad fantastično ovdje napisao, a nisam ja)