Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
asurbanipal

#101 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by asurbanipal »

Normala :evil:
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#102 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by Slo Burner »

Naravno da neces hapsiti zbog skracenih nogavica, ali moras zbog drugih ilegallih stvari koje rade- Odlazak na strana ratista, nepostivanje zakona ove drzave, pobogu oni imaju paralelan skolski sistem
Fudo Bosna

#103 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by Fudo Bosna »

kritichar wrote:Hanefizam, šafizam, hanbelizam, malikizam, selefizam, sve to zajedno je sunnet, a svaki odvojeno je samo dio sunneta.
Koji musliman se usuđuje zabraniti sunnet?

Tačno , zbog različite prakse Poslanika saws u pojedinim prilikama, i različitih hadisa su nastale pravne škole, i sve je to sunnet. E zato su i nastali mezhebi, da ne bi dolazilo do haosa u primjeni sunneta. E sad , pošto „ne možeš zabranjivati sunnet“, hajde drugar otiđi u Riyad, počni negdje kao u nas u BiH, držati tribinu o hanefijskom mezhebu, kao u nas o selefijskom pogledu na islam, ( u hanefijskoj večinski sredini), počni njihovu omladinu, ubjeđivati da preferiraju one hadise, koji se tiču hanefijske pravne škole, a da zapostave npr stavove Ibn Tejmije, pa da vidim hoće li to njihova država ili njihova IZ, blagonaklono gledati i hoće li te pustiti da prevodiš tamošnje stanovništvo u hanefijie ili malikije, ili , "ne daj Bože", džaferijski/šijjski mezheb, neće , ti dopustiti! Dobro hajde u Tursku, širi dawu po istanbulu i stvove Ibn Tejmije, u večinski hanefijskom mezhebu, kada imam uđe u mihrab, ti fino saf, braće uključi iza njega pa klanjajte drugačije i organizujte tribine, van vaktova na tu temu po centru Istanbula, baš me interesuje , hoće li ti Turski Rijaset podržati? Odgovor znaš , bio bi upozoren i spriječen u toj dawi!

Ta: „Koji musliman se usuđuje zabraniti sunnet?“ :D

Znači, neko bi mezhebsku demokratiju, provodio preko leđa jedinstva bosanskih muslimana? A ako dopustiš širenje selefizma, šta češ ako ti sutra šijjezatraže otvaranje islamskog centra i počnu dawu po svom pogledu na islam, je li i dalje važe pravila Ta: „Koji musliman se usuđuje zabraniti sunnet?“ :D

Po ammanskoj deklaraciji i idžmau uleme iz 2004 godine sve nabrojene grupacije tamo su dio ummeta, je li svi trebaju širiti svoje mezhebe. demokratski i neometano na tlu BiH, pa to je demokratija i sve je sunnet, ne mislite valjda pravo dawe, eksluzivno zadržati samo za sebe?

Nadam se da je jasno o kakvom apsurdu govorim i gdje bi to vodilo... :run:
Last edited by Fudo Bosna on 21/07/2015 10:08, edited 1 time in total.
Towelie

#104 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by Towelie »

Ako cemo pravo, a to je, verujem, ono sto svi zelimo, Fudo ima pravo ovo oko mezheba.
Rimad

#105 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by Rimad »

Diwan wrote:Alija b. Ebi Talib a.s. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s., rekao:
„Bojim se da će doći vrijeme kada će od islama ostati samo ime, a od Kur'ana samo slova. Džamije će im biti izgrađene ali će uputa biti oštećena! Ulema će im biti najgori ljudi pod nebeskim svodom. Od njih će se javljati fitna, i njima će se vraćati!“ (Šu'abul-Iman, br.1763.)
Haj' baš fino. Da ne raspravljamo o vjerodostojnosti hadisa, jer nisam kompetentan.

Pošto nisam kompetentan, da mi pojasniš neke stvari:
- da li se kaže o kojem vremenu je riječ? Najbolje bi bilo kada bi dao precizan vremenski period.
- je li u pitanju ulema u cijelom svijetu ili samo u određenim dijelovima?

Da skratim malo, da li se kaže igdje da je u pitanju 2015-a godina i ulema IZ u BiH?
kritichar

#106 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by kritichar »

Fudo Bosna wrote:
kritichar wrote:Hanefizam, šafizam, hanbelizam, malikizam, selefizam, sve to zajedno je sunnet, a svaki odvojeno je samo dio sunneta.

Tačno , zbog različite prakse Poslanika saws u pojedinim prilikama, i različitih hadisa su nastale pravne škole, i sve je to sunnet. E zato su i nastali mezhebi, da ne bi dolazilo do haosa u primjeni sunneta. E sad , pošto „ne možeš zabranjivati sunnet“, hajde drugar otiđi u Riyad, počni negdje kao u nas u BiH, držati tribinu o hanefijskom mezhebu, kao u nas o selefijskom pogledu na islam, ( u hanfijskoj večinski sredini), počni njihovu omladinu, ubjeđivati da preferiraju one hadise, koji se tiču hanefijske pravne škole, a da zapostave npr stavove Ibn Tejmije, pa da vidim hoće li to njihova država ili njihova IZ, blagonaklono gledati i hoće li te pustiti da prevodiš tamošnje stanovništvo u hanefijie ili malikije, ili , ne daj Bože, džaderijski mezheb, neće , ti dopustiti! Dobro hajde u Tursku, širi dawu po istanbulu i stvove Ibn Tejmije, u večinski hanefijskom mezhebu, kada imam uđe u mihrab, ti fino saf, braće iza njega pa klanjajte drugačije i organizujte tribine na tu temu, baš me interesuje , hoće li ti Turski Rijaset podržati?

Kako znaš za Rijad, jesi to probao pa te otjerali?
Niko ne zapostavlja ni Ebu Hanifu, ni Ibn Tejmiju, niti Ebu Jusufa (učenik Ebu Hanife), niti Šafiju, Malika, Ahmeda, Ibn Kesira, Karadavija.......
Od svih se uzima mišljenje i vaga se najjače.
To u Turskoj ne daju klanjati nego po hanefijskom mezhebu? :mrgreen:

Niko se ne zalaže za ukidanje hanefijskog mezheba, ja ne znam da je bilo ko rekao da treba napustiti hanefijski mezheb. Niko nikad nije rekao da nešto od hanefijskog mezheba nije ispravno.
Ono što se zagovara od tih pripadnika "nove dawe" je da se uzimaju jači i ispravniji hadisi, nekad je to hadis koji je uzeo Ebu Hanifa, a nekad Ahmed, Šafija ili Malik. Ne vidim šta je pogrešno ako se uzima iz cijele riznice, a ne samo iz jednog ćoška.
I sam Ljevaković je rekao da oni kod izdavanja fetvi uzimaju propise iz kompletnog sunneta, ne ograničavaju se na hanefijski mezheb

Poslanikov sunnet je za sve ljude, kako za bosance tako i za arape, nisu određeni propisi predviđeni samo za arape, drugi za bosance
po hanefijskom mezhebu se na sedždu prvo spuštaju koljena pa onda šake, što je za mene skladnije i ljepše, a šta kad čovjek fizički ne može tako ili mu je teško to, dal zbog starosti ili ne može savijati nožne prste, šta sad da taj uradi, da slijepo slijedi hanefijski propis ili da uzme drugi hadis, koji će mu olakšati klanjanje, gdje se kaže da idu šake prvo?
To je samo jedan mali primjer, kojim hoću da kažem da nikog osim Poslanika s.a.w.s ne treba slijepo slijediti, pa ni Imama Ebu Hanifu.

Kaže Imam Malik: “Svačije mišljenje se uzima i ostavlja osim govora onog koji je u ovom kaburu.” (misleći na Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem)
Fudo Bosna

#107 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by Fudo Bosna »

kritichar wrote:
Fudo Bosna wrote:

Tačno , zbog različite prakse Poslanika saws u pojedinim prilikama, i različitih hadisa su nastale pravne škole, i sve je to sunnet. E zato su i nastali mezhebi, da ne bi dolazilo do haosa u primjeni sunneta. E sad , pošto „ne možeš zabranjivati sunnet“, hajde drugar otiđi u Riyad, počni negdje kao u nas u BiH, držati tribinu o hanefijskom mezhebu, kao u nas o selefijskom pogledu na islam, ( u hanfijskoj večinski sredini), počni njihovu omladinu, ubjeđivati da preferiraju one hadise, koji se tiču hanefijske pravne škole, a da zapostave npr stavove Ibn Tejmije, pa da vidim hoće li to njihova država ili njihova IZ, blagonaklono gledati i hoće li te pustiti da prevodiš tamošnje stanovništvo u hanefijie ili malikije, ili , ne daj Bože, džaderijski mezheb, neće , ti dopustiti! Dobro hajde u Tursku, širi dawu po istanbulu i stvove Ibn Tejmije, u večinski hanefijskom mezhebu, kada imam uđe u mihrab, ti fino saf, braće iza njega pa klanjajte drugačije i organizujte tribine na tu temu, baš me interesuje , hoće li ti Turski Rijaset podržati?

Kako znaš za Rijad, jesi to probao pa te otjerali?
Niko ne zapostavlja ni Ebu Hanifu, ni Ibn Tejmiju, niti Ebu Jusufa (učenik Ebu Hanife), niti Šafiju, Malika, Ahmeda, Ibn Kesira, Karadavija.......
Od svih se uzima mišljenje i vaga se najjače.
To u Turskoj ne daju klanjati nego po hanefijskom mezhebu? :mrgreen:

Niko se ne zalaže za ukidanje hanefijskog mezheba, ja ne znam da je bilo ko rekao da treba napustiti hanefijski mezheb. Niko nikad nije rekao da nešto od hanefijskog mezheba nije ispravno.
Ono što se zagovara od tih pripadnika "nove dawe" je da se uzimaju jači i ispravniji hadisi, nekad je to hadis koji je uzeo Ebu Hanifa, a nekad Ahmed, Šafija ili Malik. Ne vidim šta je pogrešno ako se uzima iz cijele riznice, a ne samo iz jednog ćoška.
I sam Ljevaković je rekao da oni kod izdavanja fetvi uzimaju propise iz kompletnog sunneta, ne ograničavaju se na hanefijski mezheb

Poslanikov sunnet je za sve ljude, kako za bosance tako i za arape, nisu određeni propisi predviđeni samo za arape, drugi za bosance
po hanefijskom mezhebu se na sedždu prvo spuštaju koljena pa onda šake, što je za mene skladnije i ljepše, a šta kad čovjek fizički ne može tako ili mu je teško to, dal zbog starosti ili ne može savijati nožne prste, šta sad da taj uradi, da slijepo slijedi hanefijski propis ili da uzme drugi hadis, koji će mu olakšati klanjanje, gdje se kaže da idu šake prvo?
To je samo jedan mali primjer, kojim hoću da kažem da nikog osim Poslanika s.a.w.s ne treba slijepo slijediti, pa ni Imama Ebu Hanifu.

Kaže Imam Malik: “Svačije mišljenje se uzima i ostavlja osim govora onog koji je u ovom kaburu.” (misleći na Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem)

Klasična selefijska „šuplja“, ne treba nikoga „slijepo „ slijediti, vi pravitie svojim bezumnnim stavovima največi haos u islamskom ummetu danas. Pa hajde junače kada je tako, nađi mi jednog studenta u Medini, iz Bosne, Kosova, Srbije/Sandžaka, ili iz zemalja Magriba ili Pakistana ili.... a da je za vrijeme studija zadržao u klanjanju i ostalom svoj mezheb, npr hanefijski da su mu to tamošnji profesori dopustili, da može da ne klanja kao oni, taj bi ekspresno završio studij i ostao bez stipendije? A da ne kažem da širi davu , drugog mezheba, u Riyadu ili Medini, ne pravi se lud molim te? Ili u Turskoj , zamisli pored njihovog Rijaseta da oraganizuješ prošijjske ili selefijske ili ine tribine i potakneš /potičeš javno /masovno omladinu na to ili tamo gdje su šafije, ili se praviš naivan ili ti je toliko „ispran „ mozak?
A da bi ti „šarao“ između mezheba treba ti ogromno znanje fikha , Kurana i prije svega cjelokuonih hadisa Pejgambera saws, da ne bi napravio velike greške, i to su skontali mnoogo pametniji i obrazovaniji u islamu od mene i od tebe, i tabiiini poput Ebu Hanife ili velikani poput Imama Hanbela ili Imama Malika, ne nisu bili samo na jednu vodu, ali su tačno odredili pravila u našem lijepom dinu i da ne može svaki balavčić koji je netom završio studij u Medini ili Islamabadu ili Kairu, mijenjati mezhebe ili uzim ati od mezheba kako mu „paše“ , evo šta o tome kaže alim Dr hafiz Kenan ef Musić:
https://www.youtube.com/watch?v=7ZnfIasO-ys

Znači nije dovoljno studij u Medini i da uzimaš hadise, „ispravnije“ samo na svoju ruku, to nije praksa nigdje u islamskom svijetu ni tamo gdje imaš daleeeko jaču ulemu od bosanske, to je ekskluzivno mišljenje samo selefija !
asurbanipal

#108 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by asurbanipal »

Poslanikov sunnet je za sve ljude, kako za bosance tako i za arape, nisu određeni propisi predviđeni samo za arape, drugi za bosance...

"Poslanik" koji kamenuje žene, "Poslanik" koji kolje ljude, "Poslanik" koji vadi ljudima oči, "Poslanik" koji spava sa djevojčicom od 8-9 godina, "Poslanik" koji bunca na samrtničkoj postelji nije moj Poslanik. Njegov "sunnet" nije moj sunnet. Koliko danas imamo toga u islamu što se naziva "Poslanikov sunnet", što je pripisano Poslaniku a.s. a koje je u totalnoj kontradiktornosti sa Kur'anom, tako da ispada da se ni sam Muhammed a.s. nije pridržavao načela Kur'ana, Božije riječi.

Što se tiče IZ, sa IZ nije došao islam na ove prostore, niti su oni lučonoše i čuvari islama. IZ je fabrika, firma, preduzeće, za masprodukciju kadrovika, hodžica i za to kako uzeti i pokupiti pare. Vjera svedena na biznis. Kroz historiju IZ je (čast u izuzecima pojedincima) jedan od glavnih krivaca zašto je muslimanski narod na ovim prostorima ostao na niskom stepenu obrazovanja, ali i moralne i duhovne zapuštenosti. Jedan je od glavnik krivaca što su Bošnjake sveli samo na jednu vjersku grupaciju i u dobroj mjeri su doprinijeli tome da se muslimani izjasne kao Srbi ili Hrvati. Šta tek reći u periodu u toku i nakon rata, kasa su počeli sipati petrodolari, pa tako dođošmo i do toga da se neprijatelji Muhammeda a.s., ubice njegove porodice, ashabišu i proglašavaju svecima, ili da se kao u linku ispod opravdava seks sa djevojčicom od devet godina.

Bila je mlada, ali je bila i šerijatski punoljetna...

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=223

I na kraju da podcrtamo:

U Bosni su stvari tekle na sljedeci nacin: Austrija, po dolasku u
Bosnu, formira Islamsku zajednicu, odvojenu od stambolskog halife,
podarujuci joj status autokefalnosti. Sa ortodoksnom ulemom, Islamska
zajednica postaje usko vezana za politicki sistem Austro-Ugarske kao i
sisteme koji ce kasnije doci. Sva njezina djelatnost bila je dodvoriti se i
udovoljiti vlastima. Kao protuuslugu vlast je dopustala hodzama da
nesmetano krcme vakufe
. Kako su tekije imale bogate vakufe, hodze su
bacile oko i na to. Poceo je tihi rat. Dzamijske minbere pretvorene su u
punktove gdje se je uglavnom vazilo protiv dervisa i lijeku od mujasila.
Vjera,
narod, drzava i druge bitne cinjenice ostajale su izvan interesovanja uleme.

Ta nemarnost nas je kostala da nikada nismo saznali koliko je ljudi, recimo,
odselilo za Tursku, ili da ni dan-danas ne znamo zrtve Drugog svjetskog
rata. Islamska zajednica nikada nije imala stvarnog uvida u evidenciju
vjernicke populacije ili dzematske pripadnosti. Njoj je ostavljeno da se bavi
eksploatacijom vakufa, i tako je do dana danasnjeg. Negativan stav prema
dervisima i tekijama jos vise je produbio seoski socioloski profil hodze,
licnosti bez istancanog osjecaja za drustvo u njegovoj mnogostrukosti

Senad Mičijević
kritichar

#109 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by kritichar »

Fudo Bosna wrote:Klasična selefijska „šuplja“, ne treba nikoga „slijepo „ slijediti, vi pravitie svojim bezumnnim stavovima največi haos u islamskom ummetu danas. Pa hajde junače kada je tako, nađi mi jednog studenta u Medini, iz Bosne, Kosova, Srbije/Sandžaka, ili iz zemalja Magriba ili Pakistana ili.... a da je za vrijeme studija zadržao u klanjanju i ostalom svoj mezheb, npr hanefijski da su mu to tamošnji profesori dopustili, da može da ne klanja kao oni, taj bi ekspresno završio studij i ostao bez stipendije? A da ne kažem da širi davu , drugog mezheba, u Riyadu ili Medini, ne pravi se lud molim te? Ili u Turskoj , zamisli pored njihovog Rijaseta da oraganizuješ prošijjske ili selefijske ili ine tribine i potakneš /potičeš javno /masovno omladinu na to ili tamo gdje su šafije, ili se praviš naivan ili ti je toliko „ispran „ mozak?
A da bi ti „šarao“ između mezheba treba ti ogromno znanje fikha , Kurana i prije svega cjelokuonih hadisa Pejgambera saws, da ne bi napravio velike greške, i to su skontali mnoogo pametniji i obrazovaniji u islamu od mene i od tebe, i tabiiini poput Ebu Hanife ili velikani poput Imama Hanbela ili Imama Malika, ne nisu bili samo na jednu vodu, ali su tačno odredili pravila u našem lijepom dinu i da ne može svaki balavčić koji je netom završio studij u Medini ili Islamabadu ili Kairu, mijenjati mezhebe ili uzim ati od mezheba kako mu „paše“ , evo šta o tome kaže alim Dr hafiz Kenan ef Musić:

Znači nije dovoljno studij u Medini i da uzimaš hadise, „ispravnije“ samo na svoju ruku, to nije praksa nigdje u islamskom svijetu ni tamo gdje imaš daleeeko jaču ulemu od bosanske, to je ekskluzivno mišljenje samo selefija !
špekulacije, bez dokaza, ovo vezano za Pakistan, Bosnu i ostalo....

Što se tiče Musića, ne slažem se s njim
ja uzmem abdest po jednom mezhebu, ja sam ga uzeo po sunnetu
ja spojim namaze po drugom mezhebu, ja sam ih klanjao po sunnetu
moj namaz je ispravan po sunnetu ako Bog da.
nigdje ne piše ako uzmeš abdest ovako, onda moraš ovako i klanjati

ako postoji dokaz da jedan propis veže drugi, to je druga stvar, ako postoji tako nešto
kritichar

#110 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by kritichar »

asurbanipal wrote:
Poslanikov sunnet je za sve ljude, kako za bosance tako i za arape, nisu određeni propisi predviđeni samo za arape, drugi za bosance...

"Poslanik" koji kamenuje žene, "Poslanik" koji kolje ljude, "Poslanik" koji vadi ljudima oči, "Poslanik" koji spava sa djevojčicom od 8-9 godina, "Poslanik" koji bunca na samrtničkoj postelji nije moj Poslanik. Njegov "sunnet" nije moj sunnet. Koliko danas imamo toga u islamu što se naziva "Poslanikov sunnet", što je pripisano Poslaniku a.s. a koje je u totalnoj kontradiktornosti sa Kur'anom, tako da ispada da se ni sam Muhammed a.s. nije pridržavao načela Kur'ana, Božije riječi.

Što se tiče IZ, sa IZ nije došao islam na ove prostore, niti su oni lučonoše i čuvari islama. IZ je fabrika, firma, preduzeće, za masprodukciju kadrovika, hodžica i za to kako uzeti i pokupiti pare. Vjera svedena na biznis. Kroz historiju IZ je (čast u izuzecima pojedincima) jedan od glavnih krivaca zašto je muslimanski narod na ovim prostorima ostao na niskom stepenu obrazovanja, ali i moralne i duhovne zapuštenosti. Jedan je od glavnik krivaca što su Bošnjake sveli samo na jednu vjersku grupaciju i u dobroj mjeri su doprinijeli tome da se muslimani izjasne kao Srbi ili Hrvati. Šta tek reći u periodu u toku i nakon rata, kasa su počeli sipati petrodolari, pa tako dođošmo i do toga da se neprijatelji Muhammeda a.s., ubice njegove porodice, ashabišu i proglašavaju svecima, ili da se kao u linku ispod opravdava seks sa djevojčicom od devet godina.

Bila je mlada, ali je bila i šerijatski punoljetna...

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=223

I na kraju da podcrtamo:

U Bosni su stvari tekle na sljedeci nacin: Austrija, po dolasku u
Bosnu, formira Islamsku zajednicu, odvojenu od stambolskog halife,
podarujuci joj status autokefalnosti. Sa ortodoksnom ulemom, Islamska
zajednica postaje usko vezana za politicki sistem Austro-Ugarske kao i
sisteme koji ce kasnije doci. Sva njezina djelatnost bila je dodvoriti se i
udovoljiti vlastima. Kao protuuslugu vlast je dopustala hodzama da
nesmetano krcme vakufe
. Kako su tekije imale bogate vakufe, hodze su
bacile oko i na to. Poceo je tihi rat. Dzamijske minbere pretvorene su u
punktove gdje se je uglavnom vazilo protiv dervisa i lijeku od mujasila.
Vjera,
narod, drzava i druge bitne cinjenice ostajale su izvan interesovanja uleme.

Ta nemarnost nas je kostala da nikada nismo saznali koliko je ljudi, recimo,
odselilo za Tursku, ili da ni dan-danas ne znamo zrtve Drugog svjetskog
rata. Islamska zajednica nikada nije imala stvarnog uvida u evidenciju
vjernicke populacije ili dzematske pripadnosti. Njoj je ostavljeno da se bavi
eksploatacijom vakufa, i tako je do dana danasnjeg. Negativan stav prema
dervisima i tekijama jos vise je produbio seoski socioloski profil hodze,
licnosti bez istancanog osjecaja za drustvo u njegovoj mnogostrukosti

Senad Mičijević
Homeini je napisao u knjizi "Tahrirul-vesile"
Mes’ela br. 12.:

Nije dozvoljeno spolno općiti sa svojom suprugom prije nego napuni devet godina, svejedno bio to stalni ili privremeni (mut’a) brak.
Što se tiče svih ostalih vidova naslađivanja (el-istimta’a), kao što je strastveno dodirivanje, grljenje i ljubljenje (ed-damm) i zalaženje među njena bedra/stegna (et-tefhiz), to nema zapreke pa makar se radilo i o curici dojenčetu (er-redi’a)… ”
asurbanipal

#111 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by asurbanipal »

kritichar wrote: Homeini je napisao u knjizi "Tahrirul-vesile"
Mes’ela br. 12.:

Nije dozvoljeno spolno općiti sa svojom suprugom prije nego napuni devet godina, svejedno bio to stalni ili privremeni (mut’a) brak.
Što se tiče svih ostalih vidova naslađivanja (el-istimta’a), kao što je strastveno dodirivanje, grljenje i ljubljenje (ed-damm) i zalaženje među njena bedra/stegna (et-tefhiz), to nema zapreke pa makar se radilo i o curici dojenčetu (er-redi’a)… ”

Što se tiče ovoga, već više puta je na ovom forumu dokazano da se u ovom slučaju radi o falsifikatu ubačenom kako bi se ocrnila ličnost imama Homeinija k.s...Original je štampan i izdat u Qomu (Iran) i na farsiju je, a za falsifikat se kao mjesto štampanja navode Riyad i Amman, i na arapskom je. Buduću da je vehabijski islam zasnovan na falsifikatima i lažima i na trovanju ummeta, od njih me ne čudi ionako ništa...
kritichar

#112 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by kritichar »

asurbanipal wrote:
Mes’ela br. 12.:

Što se tiče ovoga, već više puta je na ovom forumu dokazano da se u ovom slučaju radi o falsifikatu ubačenom kako bi se ocrnila ličnost imama Homeinija k.s...Original je štampan i izdat u Qomu (Iran) i na farsiju je, a za falsifikat se kao mjesto štampanja navode Riyad i Amman, i na arapskom je. Buduću da je vehabijski islam zasnovan na falsifikatima i lažima i na trovanju ummeta, od njih me ne čudi ionako ništa...
Kako je dokazano, ko je dokazao, ulema forumaši?
Fudo Bosna

#113 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by Fudo Bosna »

kritichar wrote:
Fudo Bosna wrote:Klasična selefijska „šuplja“, ne treba nikoga „slijepo „ slijediti, vi pravitie svojim bezumnnim stavovima največi haos u islamskom ummetu danas. Pa hajde junače kada je tako, nađi mi jednog studenta u Medini, iz Bosne, Kosova, Srbije/Sandžaka, ili iz zemalja Magriba ili Pakistana ili.... a da je za vrijeme studija zadržao u klanjanju i ostalom svoj mezheb, npr hanefijski da su mu to tamošnji profesori dopustili, da može da ne klanja kao oni, taj bi ekspresno završio studij i ostao bez stipendije? A da ne kažem da širi davu , drugog mezheba, u Riyadu ili Medini, ne pravi se lud molim te? Ili u Turskoj , zamisli pored njihovog Rijaseta da oraganizuješ prošijjske ili selefijske ili ine tribine i potakneš /potičeš javno /masovno omladinu na to ili tamo gdje su šafije, ili se praviš naivan ili ti je toliko „ispran „ mozak?

špekulacije, bez dokaza, ovo vezano za Pakistan, Bosnu i ostalo....

Što se tiče Musića, ne slažem se s njim

ako postoji dokaz da jedan propis veže drugi, to je druga stvar, ako postoji tako nešto

@pekulacije, bez dokaza, ovo vezano za Pakistan, Bosnu i ostalo....

@Otiđi na hadž ili umru i kada odeš uvjeričeš se! Ako ne vjeruješ, pitaj bilo koga hadžiju ili mutemmira, koji je obavio umru, jesu li studenti npr iz Bosne sačuvali tamo svoj način , hanefijski , obavljanja namaza i da li mogu tamo nastaviti klanjati , za vrijeme studija kao u Domovini?
Tamo npr, za vrijeme studija moraš igrati po pravilima, S Arabije, države gdje studiraš, ako su iskreni,čak i daijje kod kojih idete na predavanja i ostala gospoda će vam ovo potvrditi, nisu špekulacije nego činjenice, isto važi za one šafijskog ili inog mezheba...

@Što se tiče Musića, ne slažem se s njim

@ Ma „potanak“ je hafiz dr Musić ,“šta je studij u Šamu“ , poznavanje stotina hadisa, hafizluk Kurana, ako daijje iz BKC-a, Fahdove ili sa tribina na Bistriku, kažu da "mere" , ima da "mere", zar ne? :D
kritichar

#114 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by kritichar »

Fudo Bosna wrote: @Otiđi na hadž ili umru i kada odeš uvjeričeš se! Ako ne vjeruješ, pitaj bilo koga hadžiju ili mutemmira, koji je obavio umru, jesu li studenti npr iz Bosne sačuvali tamo svoj način , hanefijski , obavljanja namaza i da li mogu tamo nastaviti klanjati , za vrijeme studija kao u Domovini?
Tamo npr, za vrijeme studija moraš igrati po pravilima, S Arabije, države gdje studiraš, ako su iskreni,čak i daijje kod kojih idete na predavanja i ostala gospoda će vam ovo potvrditi, nisu špekulacije nego činjenice, isto važi za one šafijskog ili inog mezheba...
Pitaj hafiza Bugarija kako je on klanjao, on je studirao u Medini, pitaj Ljevakovića, on je u Rijadu.
Fudo Bosna wrote: @ Ma „potanak“ je hafiz dr Musić ,“šta je studij u Šamu“ , poznavanje stotina hadisa, hafizluk Kurana, ako daijje iz BKC-a, Fahdove ili sa tribina na Bistriku, kažu da "mere" , ima da "mere", zar ne? :D
potanak je tvoj odgovor
Fudo Bosna

#115 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by Fudo Bosna »

kritichar wrote:
Fudo Bosna wrote: @Otiđi na hadž ili umru i kada odeš uvjeričeš se! Ako ne vjeruješ, pitaj bilo koga hadžiju ili mutemmira, koji je obavio umru, jesu li studenti npr iz Bosne sačuvali tamo svoj način , hanefijski , obavljanja namaza i da li mogu tamo nastaviti klanjati , za vrijeme studija kao u Domovini?
Pitaj hafiza Bugarija kako je on klanjao, on je studirao u Medini, pitaj Ljevakovića, on je u Rijadu.
Fudo Bosna wrote: @ Ma „potanak“ je hafiz dr Musić ,“šta je studij u Šamu“ , poznavanje stotina hadisa, hafizluk Kurana, ako daijje iz BKC-a, Fahdove ili sa tribina na Bistriku, kažu da "mere" , ima da "mere", zar ne? :D
potanak je tvoj odgovor

@Pitaj hafiza Bugarija kako je on klanjao, on je studirao u Medini, pitaj Ljevakovića, on je u Rijadu.

@Nemam potrebe da ih pitam obišao dobar dio islamskoga svijeta bio i u časnoj Medini, elhamduliLLah, pričao uživo sa studentima, i upoznao se sa načinom njihovog života i studija, MORAŠ klanjati i i slijediti ono kako obavljaju profesori i zvanični selefijski režim. Čitaj, obrazuj se putuj , nemoj da ostaneš na levelu daijja, može se i od njih naučiti ali ne daj da ti samo jedna strana, selefijska „ispira“ mozak, proširuj znanje i vidike...
A znam kako su neki od daijja koje slušaš klanjali i praktikovali islam prije Medinskog studija a kako su se „preorjentisali“ poslije, hfz Bugari je vrlo rijetki izuzetak, koji samo potvrđuje pravilo!

@potanak je tvoj odgovor

@Da su daijje tipa onih iz BKC, svu pamet pokupili a npr Kenan Musić hafiz i alim, potanak pa ne zna šta može, a šta ne?
arzuhal

#116 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by arzuhal »

asurbanipal wrote:
Dobrica Ćosić bi suzu pustio da čuje Bošnjake kako pametno zbore (jer su im se konačno oči otvorile!), a da nekako iskontaktiramo Darka Tanaskovića možda bi se sredio i kakav orden Republike Srpske za ovakve priproste i stereotipne napade, vrijeđanja i ponižavanja Islamske zajednice, utvrđivanju njene krivice, itd.

Dokaz da u Bošnju možeš ućerat kakve ho'š stereotipe, možeš i neznanje, nakardne emocije, more završit i škole, svašta nešto, al' poštenje, obzir, kritičku misao - teško!
Fudo Bosna

#117 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by Fudo Bosna »

IZ je dugi niz godina počev od Kraljevine SHS, pa predratne Jugoslavije, pa u Titovo vrijeme, bila ponekad jedina legalna institucija koja je artikulisala Bošnjačke vjerske ali i nacionalne interese, i pored dobronamjerne i često opravdane kritike, njihov rad je nemjerljiv , kao i doprinos očuvanju, vjerskog, kulturnog i svakog drugog, očuvanja bošnjačkog naroda/muslimana...
Towelie

#118 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by Towelie »

arzuhal wrote:
asurbanipal wrote:
Dobrica Ćosić bi suzu pustio da čuje Bošnjake kako pametno zbore (jer su im se konačno oči otvorile!), a da nekako iskontaktiramo Darka Tanaskovića možda bi se sredio i kakav orden Republike Srpske za ovakve priproste i stereotipne napade, vrijeđanja i ponižavanja Islamske zajednice, utvrđivanju njene krivice, itd.

Dokaz da u Bošnju možeš ućerat kakve ho'š stereotipe, možeš i neznanje, nakardne emocije, more završit i škole, svašta nešto, al' poštenje, obzir, kritičku misao - teško!
Arzi, ne znaci da je svako ko ima nesto da kaze protiv IZ genocidni srbocetnik na koga Dobrica Cosic ima da bude ponosan. I sam znas da taj dihotomicni stav "ili si sa nama ili si protiv nas" nije ispravan.
asurbanipal

#119 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by asurbanipal »

Fudo Bosna wrote:IZ je dugi niz godina počev od Kraljevine SHS, pa predratne Jugoslavije, pa u Titovo vrijeme, bila ponekad jedina legalna institucija koja je artikulisala Bošnjačke vjerske ali i nacionalne interese, i pored dobronamjerne i često opravdane kritike, njihov rad je nemjerljiv , kao i doprinos očuvanju, vjerskog, kulturnog i svakog drugog, očuvanja bošnjačkog naroda/muslimana...

Vjerske jeste, ali nacionalne nije. Poznato je da mladomuslimanskoj liniji Bošnjaštvo i Bosanstvo nikada nisu značili nešto posebno...
Diwan

#120 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by Diwan »

lijepo rečeno, ali nema uha koje će da čuje.

Od sljedbenika muavijine vjere i sektaštva IZ-e, ne može se drugo očekivati, jer pročuo bi onaj da ga je Bog htio uputiti, čiju vjeru slijede, a šta tek reći za sljedbenike 1400 + godina kasnije.

Prije će mrtvi ustati iz grobova nego što će gluhi čuti riječ. Allah je stavio koprenu, pa nit šta vide, nit šta čuju, nit šta kontaju.
arzuhal

#121 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by arzuhal »

Towelie wrote: Arzi, ne znaci da je svako ko ima nesto da kaze protiv IZ genocidni srbocetnik na koga Dobrica Cosic ima da bude ponosan. I sam znas da taj dihotomicni stav "ili si sa nama ili si protiv nas" nije ispravan.
Tako je, prvo što sam u svom životu napadao bila je IZ BiH i hodže, po raznim osnovama i iz raznih razloga. Ali sam tada bio i srednjoškolac, mladalački zanos, borba za ideale, čistotu vjere a protiv "IZ-a koje je pogrebno društvo'', glas protiv ''hodža koji samo skupljaju koverte po dženazama i mevludovima'', itd. Ima sam sužen pogled, gledao samo jednom dioptrijom, poprilično tačno ali tek površno. Kasnije naučiš mnogo toga, uključiš mnogo više razloga i društvenih faktora, stanje u muslimanskom svijetu, naše mogućnosti, pretnje, udare sa svih strana, nove procese, itd. pa uzriješ.

I onda moraš reagirati na ovakve blesave generalizacije koje te podsjete na lude godine. IZ BiH nije tek projekat, ona je proces, ona i nije nastala kao projekat nego je počela kao hercegovačka pobuna protiv nasilnog pokrštavanja, javio se pokret za vakufsko-mearifsku autonomiju, pa se stvar valjala do današnjih dana kako je znala i umjela: od švaba koji su počeli udarati temelje, preko srpske dinastije i udbaških postavljenih ljudi poput crvenog reisa hafiza Mujića i SDB-ovskog nadzora, pa onda zadnja agresija i navala vehabijsko-šiitskih izvornih i čistih varijanti islama na nas.

Mene uplaši kada navodno neko zreo i školovan kao asurbanipal počne sa tim stavovima prema IZ-u BiH. Pravi ljudi, iskreni muslimani djeluju izvana i iznutra IZ BiH da je unaprijede, da je osnaže, da umanje one loše strane a ojačaju dobre, ne rade na njenom rušenju i ponižavanju na ovakve bijedne načine kako to rade asurbanipal ili Diwan, ili njihova vehabijska braća. Reagovati na neke momente, na nake pojave i sl. je ok, ali pljivati po cijeloj IZ BiH, napadati IZ BiH kao instituciju - to nije dobronamjerna kritika, to je ostvarenje četničke politike.

Zato ja moram reagovati, niko drugi ne reaguje.
kritichar

#122 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by kritichar »

Fudo Bosna wrote: @Nemam potrebe da ih pitam obišao dobar dio islamskoga svijeta bio i u časnoj Medini, elhamduliLLah, pričao uživo sa studentima, i upoznao se sa načinom njihovog života i studija, MORAŠ klanjati i i slijediti ono kako obavljaju profesori i zvanični selefijski režim. Čitaj, obrazuj se putuj , nemoj da ostaneš na levelu daijja, može se i od njih naučiti ali ne daj da ti samo jedna strana, selefijska „ispira“ mozak, proširuj znanje i vidike...
A znam kako su neki od daijja koje slušaš klanjali i praktikovali islam prije Medinskog studija a kako su se „preorjentisali“ poslije, hfz Bugari je vrlo rijetki izuzetak, koji samo potvrđuje pravilo!
Ako ih tjeraju kako ti kažeš, normalno bi bilo za očekivati da ili napuste ili kada se vrate da se vrate na svoje
ali vjerovatno im isperu mozak pa više ne misle svojom glavom
Fudo Bosna wrote: @Da su daijje tipa onih iz BKC, svu pamet pokupili a npr Kenan Musić hafiz i alim, potanak pa ne zna šta može, a šta ne?
Dobar je Kenan, ali on kao uposlenik IZ-a mora da brani stavove IZ-a.
Diwan

#123 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by Diwan »

Faik Zeki u svome eseju, kao i stotine drugih bošnjačkih
preporoditeljskih i reformatorskih pera, utvrdio je dva uzroka zaostalosti muslimanskih naroda.

Prvi je ulema, a drugi despotske vlasti pod kojima muslimani žive. Faik Zeki kaže:
"Islam ne poznaje svećeničke kaste (la rahbaniyyata fi l-islam). Islam ne poznaje nadahnuća svetim duhom (...), nego je svakom učenom muslimanu dopušteno vjerske knjige učiti i tumačiti, te ako zbilja pogodi pravo i dobro tumačenje, čeka ga nagrada, a ako (u tumačenju) pogriješi, neće biti kažnjen, jer čovječija pamet ne može sve ni shvatiti. Ali, upravo na nesreću islamskog svijeta razvila se je tečajem vremena svećenička kasta premda je kao takovu islamska religija ne priznaje, niti priznati može.Hodže ili ti tako zvana ulema razlikuje se svojom vanjštinom od ostaloga muslimanskoga svijeta, te kad ih čovjek vidi na ulici, ili u kući s bijelom časnom bradom, velikom bijelom ahmedijom i dugim crnim ili zelenim gjubbetom, pričinjaju mu se kao zbilja učeni ljudi sve dotle dok s njima ne počne razgovarati, ali čim koji usta otvori čovjeku je čisto žao da mu ovako brzo razore iluziju u kojoj je živio (str. 378).

Faik Zeki za hodže kaže da „usljed svoje manjkave izobrazbe i manjkavog razuma izvrću religiju po svom mišljenju i mjesto da koriste, škode narodu na svakom koraku...“ (str. 378).

Faik Zeki smatra da je velika šteta što ne proučavamo Zapad, te dodaje da „današnje hodže drže i danas suvišnim, dapače griješnim voditi računa o Zapadu i njegov duševni napredak pobliže upoznavati...“ (str. 379)

Završavajući s prvim razlogom zaostalosti islamskih naroda, odnosno ulemom i hodžama, Faik Zeki kratko kaže:
„Dakle, jedan glavni uzrok za što muslimanski svijet propada jest taj, što je islam dospio u ruke obscurantnih neznalica, takozvane nadri uleme, koji ne pozn ju vjere, a ono što (odvjere) poznaju ne shvaćaju“ (str. 378).[/b]
Diwan

#124 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by Diwan »

Faik Zeki u svome eseju, kao i stotine drugih bošnjačkih
preporoditeljskih i reformatorskih pera, utvrdio je dva uzroka zaostalosti muslimanskih naroda:
Prvi je ulema, a drugi despotske vlasti pod kojima muslimani žive. Faik Zeki kaže:
"Islam ne poznaje svećeničke kaste (la rahbaniyyata fi l-islam). Islam ne poznaje nadahnuća svetim duhom (...), nego je svakom učenom muslimanu dopušteno vjerske knjige učiti i tumačiti, te ako zbilja pogodi pravo i dobro tumačenje, čeka ga nagrada, a ako (u tumačenju) pogriješi, neće biti kažnjen, jer čovječija pamet ne može sve ni shvatiti. Ali, upravo na nesreću islamskog svijeta razvila se je tečajem vremena svećenička kasta premda je kao takovu islamska religija ne priznaje, niti priznati može.Hodže ili ti tako zvana ulema razlikuje se svojom vanjštinom od ostaloga muslimanskoga svijeta, te kad ih čovjek vidi na ulici, ili u kući s bijelom časnom bradom, velikom bijelom ahmedijom i dugim crnim ili zelenim gjubbetom, pričinjaju mu se kao zbilja učeni ljudi sve dotle dok s njima ne počne razgovarati, ali čim koji usta otvori čovjeku je čisto žao da mu ovako brzo razore iluziju u kojoj je živio (str. 378).

Faik Zeki za hodže kaže da „usljed svoje manjkave izobrazbe i manjkavog razuma izvrću religiju po svom mišljenju i mjesto da koriste, škode narodu na svakom koraku...“ (str. 378).

Faik Zeki smatra da je velika šteta što ne proučavamo Zapad, te dodaje da „današnje hodže drže i danas suvišnim, dapače griješnim voditi računa o Zapadu i njegov duševni napredak pobliže upoznavati...“ (str. 379)

Završavajući s prvim razlogom zaostalosti islamskih naroda, odnosno ulemom i hodžama, Faik Zeki kratko kaže:
„Dakle, jedan glavni uzrok za što muslimanski svijet propada jest taj, što je islam dospio u ruke obscurantnih neznalica, takozvane nadri uleme, koji ne pozn ju vjere, a ono što (odvjere) poznaju ne shvaćaju“ (str. 378).[/b]
[/quote]
RNG_25

#125 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by RNG_25 »

kritichar wrote:
asurbanipal wrote:
Mes’ela br. 12.:

Kako je dokazano, ko je dokazao, ulema forumaši?
Ti si taj koji tvrdi da je Homeini navodno izjavio to što si citirao, te shodno tome je i teret dokazivanja te tvrdnje na tebi. A ne na nekome ko kaže da je u pitanju laž. Ovo je osnovna logika, utemeljena davno, sa kojom se i drugovi tvog poslanika slažu. Pošto je, paradoksalno pogotovo u današnjem vaktu, vrlo teško dokazati ovakve stvari - a zbog raširenih i raznovrsnih mogućnosti manipulacijama pomoću tehnologije, uključujući i falsifikovanje čitavih dokumenata - tvoja tvrdnja se može posve odbaciti bez daljnje priče i navodne potrebe da se dokaže kako ti nisi u pravu.

Davno je prošlo vrijeme kada je "ono što piše u knjigama" bilo pristojno prihvatljivo kao tačno, sada je vrijeme kada se ne može nikome i ničemu vjerovati bez temeljitog i detaljnog analiziranja.
Post Reply