Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
-
Margita81
#101 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Postoji i veliki broj roditelja koji su odgojili divnu djecu bez batine iz raja.
Hocete da kazete da je fizicka kazna garant odgoja?
Djecu imate jer ste VI tako htjeli dakle duzni ste da im ponudite najbolje od sebe. Batine (vrlo cesto nemaju nikakvu odgojnu vrijednost nego su samo izljev bijesa ili nemoci roditelja).
Djecu imate jer ste VI tako htjeli dakle duzni ste da im ponudite najbolje od sebe. Batine (vrlo cesto nemaju nikakvu odgojnu vrijednost nego su samo izljev bijesa ili nemoci roditelja).
- šatirana_ljubičica
#102 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
To što ti nemaš nerava da razgovaraš sa svojim djetetom ili dovoljno inteligencije da iznađeš drugi način pa posežeš za tim nisko-profilnim, to je tvoj problem ali nije rješenje za opću stvar, sorry ali tako ti je.natt wrote:Ponekad se samo jednim malim samarom moze skrenuti paznja djeteta.šatirana_ljubičica wrote:Ja bih samo rekla da su djeca mini slika roditelja i oni samo prenose roditeljsko ponašanje dalje.To što vi njih tučete, to samo znači da će ono sutra tući nekoga drugog, ovisno od životnih situacija, i da će uvijek nositi neku frustraciju u sebi, a da ne govorim da će mu faliti iskrene ljubavi, jer priznali vi to ili ne, kad im govorite da ih volite pa ih istučete, malo ih poljuljate u toj ljubavi?
Respekt Ljakanu, tema zaslužuje diskusiju, ali sa ovim našim balkanskim primitivcima nema normalne diskusije na ovu temu.Kao i na većinu drugih tema koje bi možda (ne dao Bog) mogle ih ubijediti da nisu (zamisli!) u pravu
I to što će me sad popljuvati i iscjepkati moje riječi na slogove samo dokazuje da žele pod svaku cijenu da budu u pravu iako su o odgoju djece ili bilo čemu drugom čuli samo od okoline koja bi zaboravila i čitati da ne postoji titl ispod indijske serije.Nema potrebe za vecim batinama. Bolje da ih roditelj dovede u red nego okolina.
Djeca nisu sposobna da pricu shvate dovoljno brzo koliko zahtijeva situacija. Ali jednim udarcem ce shvatiti na prvu.
Nesto poput toga kada im objasnjavamo zasto ne trebaju uci u drugu sobu, a oni iznova to rade. Rjesenje je zatvoriti vrata trenutno, a objasnjavati sljedecih mjesec dana.
-
natt
#103 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Ako moju inteligenciju pokusavas analizirati svojom, tesko da ces doci do konacnih rezultata bez pomoci jos nekoga.šatirana_ljubičica wrote:To što ti nemaš nerava da razgovaraš sa svojim djetetom ili dovoljno inteligencije da iznađeš drugi način pa posežeš za tim nisko-profilnim, to je tvoj problem ali nije rješenje za opću stvar, sorry ali tako ti je.natt wrote:Ponekad se samo jednim malim samarom moze skrenuti paznja djeteta.šatirana_ljubičica wrote:Ja bih samo rekla da su djeca mini slika roditelja i oni samo prenose roditeljsko ponašanje dalje.To što vi njih tučete, to samo znači da će ono sutra tući nekoga drugog, ovisno od životnih situacija, i da će uvijek nositi neku frustraciju u sebi, a da ne govorim da će mu faliti iskrene ljubavi, jer priznali vi to ili ne, kad im govorite da ih volite pa ih istučete, malo ih poljuljate u toj ljubavi?
Respekt Ljakanu, tema zaslužuje diskusiju, ali sa ovim našim balkanskim primitivcima nema normalne diskusije na ovu temu.Kao i na većinu drugih tema koje bi možda (ne dao Bog) mogle ih ubijediti da nisu (zamisli!) u pravu
I to što će me sad popljuvati i iscjepkati moje riječi na slogove samo dokazuje da žele pod svaku cijenu da budu u pravu iako su o odgoju djece ili bilo čemu drugom čuli samo od okoline koja bi zaboravila i čitati da ne postoji titl ispod indijske serije.Nema potrebe za vecim batinama. Bolje da ih roditelj dovede u red nego okolina.
Djeca nisu sposobna da pricu shvate dovoljno brzo koliko zahtijeva situacija. Ali jednim udarcem ce shvatiti na prvu.
Nesto poput toga kada im objasnjavamo zasto ne trebaju uci u drugu sobu, a oni iznova to rade. Rjesenje je zatvoriti vrata trenutno, a objasnjavati sljedecih mjesec dana.
Treba napraviti balans izmedju ulaganja nerava i bespotrebnog trosenja nerava u nekom odnosu. Granica postoji. Ako nema granice, ni dijete nikada nece nauciti za njeno postojanje. Mislim da sam napisala tako da mozes shvatiti.
- AntiKrist
#104 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Saka po gujici tu i tamo,samaranje,prut,kais,gajtan od usisivaca a ponekad i cupanje kose kosto su mene moji lemali nije preporucljivo 
-
dezurni_ucenik
#106 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
AntiKrist wrote:Saka po gujici tu i tamo,samaranje,prut,kais,gajtan od usisivaca a ponekad i cupanje kose kosto su mene moji lemali nije preporucljivo
Ti si bas imao zanimljivo djetinjstvo.
- AntiKrist
#107 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Priznajem,bio sam problem,al sad sam ko bubica,zena okom ja skokomdezurni_ucenik wrote:AntiKrist wrote:Saka po gujici tu i tamo,samaranje,prut,kais,gajtan od usisivaca a ponekad i cupanje kose kosto su mene moji lemali nije preporucljivo
![]()
-
palestinka
#108 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
!AntiKrist wrote:Priznajem,bio sam problem,al sad sam ko bubica,zena okom ja skokomdezurni_ucenik wrote:AntiKrist wrote:Saka po gujici tu i tamo,samaranje,prut,kais,gajtan od usisivaca a ponekad i cupanje kose kosto su mene moji lemali nije preporucljivo
![]()
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#110 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Ti skokom , zatim zena okom..AntiKrist wrote:Priznajem,bio sam problem,al sad sam ko bubica,zena okom ja skokomdezurni_ucenik wrote:AntiKrist wrote:Saka po gujici tu i tamo,samaranje,prut,kais,gajtan od usisivaca a ponekad i cupanje kose kosto su mene moji lemali nije preporucljivo
![]()
Budi ba posten.
-
Megiddo
#111 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Postoji valjda i treća opcija mimi batina a zove se pregovaranje.
Kad se u pravom životu ne možete dogovoriti sa nekim ne tučete ga nego pregovarate.
Djeci će sposobnost da pregovaraju u životu mnogo bolje koristiti nego ikakva batina a i vi kao roditellji u tome možete mnogo više uživati (i nešto naučiti
) nego u batinjanju.
Djeci će sposobnost da pregovaraju u životu mnogo bolje koristiti nego ikakva batina a i vi kao roditellji u tome možete mnogo više uživati (i nešto naučiti
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#112 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Pregovaranje znaci vrsii ustupke au praksi to otprilike izgleda ovako. Dijetetu je nemoguce dokazati nesto i onda posegnemo za zaltnom riznicom u kojoj se nalazi nekakav slatkis ili igracka. I das mu neku igracku da ne radi zijan i ok ono prestane....ali ne daj vraze djeca su mudra i znaju da ako su za jedno sranje potkupljeni bit ce i za sva ostala i tako to krene sa igrackicom a zavrsi recimo sa autom gdje na kraju skontamo da smo cijelo vrijeme kupovali sigurnost od djecijih nestasluka. Jedan moj prijatelj je toliko dijete navikao na novac da se to meni bas onako pocelo gaditi jer ga je izvlacio u svakom trenutku i kupovao djeciju naklonost. Mozes pregovarati sa odraslom djecom kojima razum nije stran ali sa manjom puno puno teze jer ponekad ne znas koliko kasika moze biti vruca dok ne opeces jezik. Ima zaista dobre djece koji te gledaju onim preslatkim okicama dok im objasnjavas da to nesto ne valja a ima boga mi i one koje kad im ne das bombonu pocnu da vriste i da se valjaju na sred ulice pa ti pricaj materi svojojMegiddo wrote:Postoji valjda i treća opcija mimi batina a zove se pregovaranje.Kad se u pravom životu ne možete dogovoriti sa nekim ne tučete ga nego pregovarate.
![]()
Djeci će sposobnost da pregovaraju u životu mnogo bolje koristiti nego ikakva batina a i vi kao roditellji u tome možete mnogo više uživati (i nešto naučiti) nego u batinjanju.
-
Keiko
#113 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Ja sam svoje prvo mlatnula po ruci kad je krenuo prema vrućoj rerni a poslije objašnjavala. To se naravno desilo nakon sto sam ga 30 puta molila da se ne igra u kuhinji oko mojih nogu. Vremena za ubjedjivanje i pregovaranje jednostavno nije bilo al' eto sad ispade ja maltretiram vlastito dijete.Megiddo wrote:Postoji valjda i treća opcija mimi batina a zove se pregovaranje.Kad se u pravom životu ne možete dogovoriti sa nekim ne tučete ga nego pregovarate.
![]()
Djeci će sposobnost da pregovaraju u životu mnogo bolje koristiti nego ikakva batina a i vi kao roditellji u tome možete mnogo više uživati (i nešto naučiti) nego u batinjanju.
Dajte malo kolektivno stanite na loptu. Totalno sam protiv batina kaisevima, motkama, kablovima (bože sačuvaj! ), šamaranja, cuskanja i bilo kakvih disciplinskih mjera bez pokušaja razgovora i objašnjenja ali nije sve ni crno ni bijelo. Pljuska (ne batine!) po guzi nije ni od koga napravila ni emotivnog invalida ni kabadahiju.
-
sha_ba
#114 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
samo snjurom od usisivaca 
- al_akhisari
#115 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
- fortaleza
#116 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Ne zna za to prosječni Balkanac, odnosno nije svjestan toga da svi neuspjesi naših potomaka polaze od neuspjeha i ponašanja te djelovanja naših nadređenih, odnosno roditelja.Megiddo wrote:Postoji valjda i treća opcija mimi batina a zove se pregovaranje.Kad se u pravom životu ne možete dogovoriti sa nekim ne tučete ga nego pregovarate.
![]()
-
todd_smith
#117 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Sve je to u pe' deka
Znam neke koje su lomili ko konje i ispali debili, znam druge koje su isto tako lomili sada zavrsavaju doktorate, smiju se sa roditeljima
Znam neke kojima su kupivali sve i svasta samo da bude kako dijete pozeli, i ispali su debili. Znam isto tako neke kojima se sve ugadjalo, eno haman drzavni tuzitelji, respektabilni ljudi.
Mene su licno nekad rijecima usutili, nekad pogledom ali 90% vremena kablovima, zicama, sipkama, prutovima, rukama, nogama, papucama, vojnim opasacem udarali i mlatili toliko da su mi masnice danima bile po rukama, nogama. Nekada sam zasluzio i popio batine, nekada nisam. Iskreno.
Jbga nije svako ni stvoren da bude roditelj. Nakupi se na poslu, te brige, te ovo te ono, ponese covjeka pa na djetetu ispali sve. Ne opravdavam da se razumijemo, nego razumijem.
Sta je to sve za mene znacilo? Ne znam, mislim da sam normalan, razmisljam zrelo, ne pijem, ne pusim, ne drogiram se, ne kurvam se. Imam svoje "JA", imam odlicnu skolu, imam posao, imam ono sto bi rekli "imam auta, kuce, stanove, ne fali mi nista u zivotu" i tako je nekako realno, sto se tice mene i mene kao osobe. Druga stvar je to sto je takav nacin vaspitanja i slicno uticao na moj odnos sa roditeljima ali Boze moj, sami se radjamo, sami umiremo.
Znam neke koje su lomili ko konje i ispali debili, znam druge koje su isto tako lomili sada zavrsavaju doktorate, smiju se sa roditeljima
Znam neke kojima su kupivali sve i svasta samo da bude kako dijete pozeli, i ispali su debili. Znam isto tako neke kojima se sve ugadjalo, eno haman drzavni tuzitelji, respektabilni ljudi.
Mene su licno nekad rijecima usutili, nekad pogledom ali 90% vremena kablovima, zicama, sipkama, prutovima, rukama, nogama, papucama, vojnim opasacem udarali i mlatili toliko da su mi masnice danima bile po rukama, nogama. Nekada sam zasluzio i popio batine, nekada nisam. Iskreno.
Jbga nije svako ni stvoren da bude roditelj. Nakupi se na poslu, te brige, te ovo te ono, ponese covjeka pa na djetetu ispali sve. Ne opravdavam da se razumijemo, nego razumijem.
Sta je to sve za mene znacilo? Ne znam, mislim da sam normalan, razmisljam zrelo, ne pijem, ne pusim, ne drogiram se, ne kurvam se. Imam svoje "JA", imam odlicnu skolu, imam posao, imam ono sto bi rekli "imam auta, kuce, stanove, ne fali mi nista u zivotu" i tako je nekako realno, sto se tice mene i mene kao osobe. Druga stvar je to sto je takav nacin vaspitanja i slicno uticao na moj odnos sa roditeljima ali Boze moj, sami se radjamo, sami umiremo.
- šatirana_ljubičica
#118 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Ništa ti nisi napisala osim da si spremna ošamariti dijete kako bi mu stavila do znanja da neke granice postoje.Woow, taj metod si uspjela smisliti svojom nad-inteligencijom?natt wrote: Ako moju inteligenciju pokusavas analizirati svojom, tesko da ces doci do konacnih rezultata bez pomoci jos nekoga.Sorry ali tako ti je.
Treba napraviti balans izmedju ulaganja nerava i bespotrebnog trosenja nerava u nekom odnosu. Granica postoji. Ako nema granice, ni dijete nikada nece nauciti za njeno postojanje. Mislim da sam napisala tako da mozes shvatiti.
- edo_79
#119 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
nakvašenom i pridvostručenomsha_ba wrote:samo snjurom od usisivaca
- edo_79
#120 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Mhmmmm jest jest .... evo ti primjer od jučer .... u mene dajdža pokušava sinu da objasni da nemože uzeti auto i vozit kako hoće bez vozačke (malog puca pubertet pa ono malo mangup, halkice, frizurice ofo ono) slomi se čovjek lijepo objašnjavajući ...i na kraju mu ovaj kaže .... idi ba jebi se tamo ti ćeš meni pričat šta valja a šta nevalja .... mrš u PM ...... tu nema više priče .... TO SLOMIŠ DO BOGA I NAZAD..... UBIJEŠ BOGA U NJEMU DA MU NIJE DOBRO DANIMA .... i nikad više mu neće naumpast da to pomisli a kamoli kaže .....Margita81 wrote:Postoji i veliki broj roditelja koji su odgojili divnu djecu bez batine iz raja.
Ja sebe smatram normalnom osobom, i jesam zato da treba sa djecom razgovarati, ali praviti invalide od njih onim, ma neda njega majka, nemoj tuć, nesmiješ, on je vakav nakav, pa bolje da te stari prebije nego narod da te tuče ...... Ja sam imao 12 godina kad mi stari opsovao majku, i na prvu ja njemu opsujem ..... kakvu sam šamarčinu popio kad se sjetim ev i sad mi u ušima zvoni, i nikad više nisam pomislio to da kažem a kamoli da izgovorim.....
Stoga, razgovor sa djetetom da.... a ako to ne pije vode, brale moj pruta kakvog il kaiša i opleti ..... neće mu ništa bit ....
- Bloo
- Globalna šefica
#121 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
hrasno38 wrote: Ja sam stvari zavrsio i moze se reci vrlo uspjesno priveo kraju metodama kojima su i mene moji roditelji vaspitavali. Naravno da je u to sve bila i ukljucena supruga 100% i puno puno vise od mene dok je bio manji. Dakle ova prica je vrlo tesko uskladiva kada o njoj raspravljaju ocevi sa majkama. Ja sam napisao da su i mene moji roditelji znali iskemfati i da sam kasnije kada sam odrastao shvatio da je svako to kemfanje imalo svoju skolu, svoju poruku i svoje mjesto. Opet ponavljam apsolutno se protivim izivljavnaju i bukvalnom udaranju djeteta pa i odrasle osobe koja nije u stanju uzvratiti sto ne podrazumjeva umjereno udaranje po guzi ili tome slicno. Moj otac je meni bio strah i trepet i bio mi je isto tako i prijatelj do izvjesnih granica posto je ipak onaj sistem bio manje liberalan nego danasnji a i nasi roditelji su odrasli opet u jos neliberalnijem sistemu nego sto je prosli. I onaj predprosli i onaj prosli je imao sistem kaznjavanja i davao je izvrsne rezultate. Ovaj nema i rezultate svaki dan citamo u Avazu! Naravno da pricamo, odrasli smo ljudi i nema potrebe da ne shvatimo da svako ima pravo na svoje misljenje i na svoje stavove a pogotovo pravo da odgaja svoju djecu kako misli da je najbolje.
jaoooo
iskemfati
kemfanje
- spreca
#122 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
nemoj da te shlaufomsha_ba wrote:samo snjurom od usisivaca
-
Zastavnik_dzemo
#123 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
ja kad abda insalah budem imao svoju djecu ... svako jutro ce pocinjati sa 2-3 samara .. onako, preventivno, za svaki slucaj.
- edo_79
#124 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Zastavnik_dzemo wrote:ja kad abda insalah budem imao svoju djecu ... svako jutro ce pocinjati sa 2-3 samara .. onako, preventivno, za svaki slucaj.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#125 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Preventiva je najpouzdanija heheheheheZastavnik_dzemo wrote:ja kad abda insalah budem imao svoju djecu ... svako jutro ce pocinjati sa 2-3 samara .. onako, preventivno, za svaki slucaj.