Odgovori na pitanje.mmaar wrote:Ili ne mozes da shvatis o cemu je rijec ili neces da shvatis?Skijaš wrote: Treba li rasformirati državnu reprezentaciju i formirati bošnjačku ili je bolje vezati se za državu umjesto za pleme ?
Aman covjece, niko ne negira drzavu ni bosanskohercegovacki identitet, vec bas naprotiv, on se jaca kroz poziciju Bosnjaka kao naroda kojem je najvise, ako ne i iskljucivo, stalo do toga.
Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
- Skijaš
#101 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
- Arteta
#102 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Da li ove ultra mega giga Bosnje navijaju za Bih Repku u rukometu?
Ako navijaju, kako mogu? S obzirom da u njoj vise od pola Repke cine Srbi i Hrvati.
Ako navijaju, kako mogu? S obzirom da u njoj vise od pola Repke cine Srbi i Hrvati.
-
mmaar
#103 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Do tebe bas nista ne dopire.Skijaš wrote: Odgovori na pitanje.
-
stafi
#104 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
kako ide meštre?Arteta wrote:Da li ove ultra mega giga Bosnje navijaju za Bih Repku u rukometu?
-
mg
#105 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
mmaar wrote:Prvo, nisam dijaporac, a drugo,razumijem taj osjecaj ugrozenosti i nipodastavajuce reakcije cim se pojavi i mala naznaka bosnjacke samosvijesti, sto opet samo govori koliko je potrebno vece organiziranje Bosnjaka u onome u cemu postoji konsenzus, a to je nacionalno pitanje.mg wrote:Vijeće kongresa Bošnjačkih intelektualaca. VKBI skraćeno.
Postoje jako dugo, al kakva svrha?
Bošnjaci u velikoj većini nisu nacionalisti, niti vuku desno. Vas šačica dijasporaca ovdje po forumu tražite neki nacionalni identitet jednog naroda, kojem nema ko da ga usadi, niti ga žele, što se vidi zadnjih 20 godina.
Napisao sam već, Bošnjački političari se prema dijelu Bosne na kojem su Bošnjaci većina ponašaju kao prema ratnom plijenu. Samo krčme, dok god šta ima. A vidici im sežu od Baščaršije do Marin Dvora, isto kao i većini nacionalista koji žive u BiH. Zamišlja se begovat, po minder receptu oca one ublehe koja je trenutno najodgovornija za Bošnjake, a kojoj žena diktira politiku.
50% ljudi ne glasa uopće, dakle za većinu puka uopće ni ne znamo određenje.
Naravno da je neprijateljima Bosnjaka super to sto bosnjacku politiku vode oni koji je vode vec 25 godina i zato po svaku cijenu insistiraju na statusu quo, jer je upravo ta politika dovela do toga da i danas, toliko godina nakon kraja rata, Bosnjaci zive u aprtheidu na vecini teritorije BiH, da ih se lovi kao sitnu divljac, da im se ne priznaje jezik, itd.
Mi ovdje pricamo o sasvim drugim stvarima, ne o Krugu 99, VKBI i slicno.
Dalje, ako si Bosnjak, a u to necu da ulazim, jasno mi je, onda bi trebao bar nauciti bosanski jezik, jer Bosnjaci ne govore "uopce", "puk" i slicno.
I zametanje podjela medju Bosnjacima ne prolazi vise. Svi smo mi jedan narod medju kojim postoji uz sve druge razlike potpuni konesnzus kada je rijec o nacionalnom pitanju, i oni ovdje i oni u dijaspori, i oni u Bosni i oni u Sandzaku, i teisti i ateisti, i lijevi i desni.
Uzalud vam trud, a tome najvise mozete zahvaliti kontinuiranim neprijateljskim politikama i praksama prema Bosnjacima.
Uopće, općina, općinski su trebao bi znati riječi bosanskog jezika, kao što su opština, uopšte itd riječi srpskog jezika. Puk je riječ hrvatskog jezika. Ali budući da nemam riječnik bosanskog u blizini za puk ne mogu provjeriti.
https://bs.wikipedia.org/wiki/Wikipedia ... kom_jeziku
Pa prije nego kreneš nekog kritikovati ubuduće, pokušaj barem provjeriti vlastite navode. Jer sad bi mogao još dodati svašta, al beze mi.
- Arteta
#106 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
U BiH se nakon rata veoma malo uradilo po pitanju povratka.
SDA-ovcima nije odgovarao povratak Srba u FBIH, pa su malo zajebali i Bosnje po RS-u jer ako Srbi nisu u FBIH-u moraju negdje biti, pogodite u cijim kucama.
Zbog toga sto se to nije odradilo podijeljeni smo u torove pa se pojavljuju i ovakve dijasporske teme.
SDA-ovcima nije odgovarao povratak Srba u FBIH, pa su malo zajebali i Bosnje po RS-u jer ako Srbi nisu u FBIH-u moraju negdje biti, pogodite u cijim kucama.
Zbog toga sto se to nije odradilo podijeljeni smo u torove pa se pojavljuju i ovakve dijasporske teme.
- Skijaš
#107 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Pa nisi još odgovorio na više puta postavljeno pitanje.mmaar wrote:Do tebe bas nista ne dopire.Skijaš wrote: Odgovori na pitanje.
-
mmaar
#108 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Ne osjecam se ni ultra, ni mega, ni giga, ali naravno da navijam, jer samim cinom da neko igra u reprenzetaciji BiH, prihvata BiH kao drzavu, ali sve to na sto pokusavate okrenuti ovu diskusiju, svakako nije tema.Arteta wrote:Da li ove ultra mega giga Bosnje navijaju za Bih Repku u rukometu?
Za ocekivati je da se bavite gotovo polovinom populacije ove zemlje koja gotovo nikako ne prihvata BiH kao drzavu, ako vam je do drzave BiH stalo, a cisto sumnjam da jeste.
- Arteta
#109 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Nema potrebe da navija za Repku, ima on svoju FC Bosnu iz Stockholma.
- Arteta
- Skijaš
#111 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Proces povratka treba transformisati u temu o slobodi kretanja i konstitutivnosti sva tri naroda na tlu čitave države. A tu je manje bitno koliko kojeg naroda ima u Srebrenici ili Stocu, ustav je ustav.Arteta wrote:U BiH se nakon rata veoma malo uradilo po pitanju povratka.
p,s, i ne mislim da je dobro stvarati tu neku histeriju protiv dijaspore, štaviše, to je štetno.
-
mmaar
#112 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Kao sto rekoh, jeftini salonaski pokusaji miniranja bitne teme i pravljenja razdora medju Bosnjacima u BiH i dijaspori, iako je to do sada milion puta ovdje vidjeno. Bas ste nemastoviti.Arteta wrote:Nema potrebe da navija za Repku, ima on svoju FC Bosnu iz Stockholma.
Dalje, uopste nisam u dijaspori, vec BiH, sto se moze vrlo lako vidjeti i mojih ostalih postova, a sve i da jesam, to apsloutno nikoga i nicim ne diskteditira niti umanjuje vrijednost onoga sto govorim.
Nista, cekaj ekipu, pa probajte jos jednom sinhronizovano, mada cisto sumnjam da ce upaliti.
- Skijaš
#113 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
mmaar wrote:ako vam je do drzave BiH stalo, a cisto sumnjam da jeste.
-
L u c i f e r
#114 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Nama treba nova Patriotska liga, pod hitno.
-
mmaar
#115 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Odgovorio sam i detaljno obrazlozio, sto eksplicitno sto implicitno, najmanje neoliko puta do sada, ali to sto ti ne vidis ili neces da vidis, zaista nije moj problem.Skijaš wrote:mmaar wrote:ako vam je do drzave BiH stalo, a cisto sumnjam da jeste.nema potrebe za tim. Tvoja je tema i kad neku drugu otvoriš moraš biti spreman da obrazložiš šta stvarno želiš reći. Ja sam ti nekoliko puta, u želi da izbjegnemo nesporazume, postavio konkretno pitanje i ni sad nije kasno da pokušaš odgovoriti. Ako je vezivanje za pleme važnije od vezivanja za državu, treba li rasformirati državnu reprezentaciju i formirati neku samo bošnjačku ?
Inace, pitanje je tako banalno, da sve u svemu nije ni vrijedilo odgovarati na njega.
-
Heartbeats
#116 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Ne, ali ti koji ne prisustvuju tom savjetodavnom tijelu petkom u 1 (ili u 12 po zimskom racunanju vremena) automatizmom bivaju denacionalizirani i ispisani iz Bosnjaka, od istih Bosnjaka kojima nije mrsko od dzenaze napraviti koridu i zvidati dok se Kur´an uci..m_l wrote:Moja ti, ne posjecuju i ne slusaju svi Bosnjaci savjetodavno tijelo petkom u jedan.razonoda wrote:![]()
Ne bih rekla da treba ---Bosnjaci su zadovoljni sa- svajetodavnim tijelom petkom u 1.
- Skijaš
#117 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Nemoj izgubiti strpljenje sa mnom. Možeš li mi kopirati te odgovore koje sam previdio ? Hvala.mmaar wrote:Odgovorio sam i detaljno obrazlozio, sto eksplicitno sto implicitno, najmanje neoliko puta do sada, ali to sto ti ne vidis ili neces da vidis, zaista nije moj problem.Skijaš wrote:mmaar wrote:ako vam je do drzave BiH stalo, a cisto sumnjam da jeste.nema potrebe za tim. Tvoja je tema i kad neku drugu otvoriš moraš biti spreman da obrazložiš šta stvarno želiš reći. Ja sam ti nekoliko puta, u želi da izbjegnemo nesporazume, postavio konkretno pitanje i ni sad nije kasno da pokušaš odgovoriti. Ako je vezivanje za pleme važnije od vezivanja za državu, treba li rasformirati državnu reprezentaciju i formirati neku samo bošnjačku ?
Inace, pitanje je tako banalno, da sve u svemu nije ni vrijedilo odgovarati na njega.
-
Heartbeats
#118 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Sto je porazno samo po sebi...It_is_a_Leclerc wrote:Jučer se ispostavilo da je najvažniji autoritet u bošnjačkom poltičkom i kakvom god hoćete korpusu - reis-l-ulema, Husein ef. Kavazović. Sjetimo li se Cerića, sjetit ćemo se i da on nije bio gotovo nikakav autoritet, osim za par mutevelija i djedica iz prvog safa.
-
Heartbeats
#119 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Ovo mi mirise opet na "temeljne narode" ali hajde ostanimo pod pretpostavkom da Bosnjaci imaju najvecu "odgovornost" za BiH, mislim da je bolje da Bosnjaci budu prvo pametni. A onda je prije pitanje kakve ce Bosne biti..ima Bosne i sada ali k.... ne valjammaar wrote:Naravno, samo sto bosnjastvo ne iskljucuje i bosanskohercegovacki identitet, vec se uzajamno nadopunjuju.@mba wrote:bosnjaci imaju krizu identiteta, mnogi "bosnjaci" se jos uvjek furaju na neko jugoslavenstvo bratstvo i jedinstvo itd. to je kljucni problem, biti patriota biti bosnjak i cvrsto stajati iza toga ne znaci da mrzis sve ostale oko sebe, ne nikako!
samim tim cjenis i druge oko sebe jer si cvrsto uvjeren u on osto si i ko si!
Prosto, koliko Bosnjaci budu mocni i uticajni, toliko ce biti i Bosne. To samo notornim budalama nije jasno.
-
stafi
#120 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
u čemu je tvoj problem? Smetaju ti bošnjaci islamske vjeroispovjesti?Heartbeats wrote:Ne, ali ti koji ne prisustvuju tom savjetodavnom tijelu petkom u 1 (ili u 12 po zimskom racunanju vremena) automatizmom bivaju denacionalizirani i ispisani iz Bosnjaka, od istih Bosnjaka kojima nije mrsko od dzenaze napraviti koridu i zvidati dok se Kur´an uci..m_l wrote:Moja ti, ne posjecuju i ne slusaju svi Bosnjaci savjetodavno tijelo petkom u jedan.razonoda wrote:![]()
Ne bih rekla da treba ---Bosnjaci su zadovoljni sa- svajetodavnim tijelom petkom u 1.
-
mmaar
#121 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Naravno da Bosnjaci jesu temeljni narod u BiH, i kao najbrojniji narod koji broji preko 50 posto stanovnistva i kao narod koji jedini gotovo apsolutno osjeca BiH kao svoju drzavu, i da nije bilo Bosnjaka kao temeljnog naroda Bosne, ne bi bilo ni BiH, cak ni ovakve kakvu danas imamo. Taj isti bosnjacki narod je podnio najvece zrtve da sacuva BiH u kojoj ce biti mjesta i za druge narode, uz sve greske i propuste tadasnjeg rukovodstva naravno, dok su se u tzv HZHB i RS uvodili rasni zakoni i stvarane etnicki ciste teritorije koje su trebale da se pripoje susjednim drzavama, a te etnicki ciste teritorije se i danas pokusavaju sacuvati i odbraniti po svaku cijenu, pa i po cijenu apartheida i uskracivanjima temeljnih ljudskih prava Bosnjacima (o nacionalnim da i ne govorim) Druga dva naroda su se vecinski, uz izuzetke, stavila na stranu susjednih drzava koje su imale namjeru unistiti i medjusobno podijeliti BiH i koji su joj kontinuirano osporavali drzavnost, a Bosnjacima nacionalnu posebnost, jos od prije sporazuma Cvetkovic-Macek, pa do danas.Heartbeats wrote: Ovo mi mirise opet na "temeljne narode" ali hajde ostanimo pod pretpostavkom da Bosnjaci imaju najvecu "odgovornost" za BiH, mislim da je bolje da Bosnjaci budu prvo pametni. A onda je prije pitanje kakve ce Bosne biti..ima Bosne i sada ali k.... ne valja
Dalje, kada govoris o tome, ima li Bosne ili nema, evo koliko je ima tamo gdje nema Bosnjaka i njihovog uticaja

To su sve prosto gole i neporecive cinjenice i ako ti je stalo do BiH, a cisto sumnjam, trebao bi se njima baviti u prvom redu i onima koji odbijaju i svaki pomen BiH i ne kriju namjere da je podijele, uniste i pripoje susjednim drzavama.
- Skijaš
#122 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Ako se državu brani kroz bošnjačko a ne kroz bosanskohercegovačko, tek je tada neće biti tamo gdje Bošnjaka nema.mmaar wrote: Dalje, kada govoris o tome, ima li Bosne ili nema, evo koliko je ima tamo gdje nema Bosnjaka i njihovog uticaja
- @mba
#123 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
mmaar wrote:Naravno da Bosnjaci jesu temeljni narod u BiH, i kao najbrojniji narod koji broji preko 50 posto stanovnistva i kao narod koji jedini gotovo apsolutno osjeca BiH kao svoju drzavu, i da nije bilo Bosnjaka kao temeljnog naroda Bosne, ne bi bilo ni BiH, cak ni ovakve kakvu danas imamo. Taj isti bosnjacki narod je podnio najvece zrtve da sacuva BiH u kojoj ce biti mjesta i za druge narode, uz sve greske i propuste tadasnjeg rukovodstva naravno, dok su se u tzv HZHB i RS uvodili rasni zakoni i stvarane etnicki ciste teritorije koje su trebale da se pripoje susjednim drzavama, a te etnicki ciste teritorije se i danas pokusavaju sacuvati i odbraniti po svaku cijenu, pa i po cijenu apartheida i uskracivanjima temeljnih ljudskih prava Bosnjacima (o nacionalnim da i ne govorim) Druga dva naroda su se vecinski, uz izuzetke, stavila na stranu susjednih drzava koje su imale namjeru unistiti i medjusobno podijeliti BiH i koji su joj kontinuirano osporavali drzavnost, a Bosnjacima nacionalnu posebnost, jos od prije sporazuma Cvetkovic-Macek, pa do danas.Heartbeats wrote: Ovo mi mirise opet na "temeljne narode" ali hajde ostanimo pod pretpostavkom da Bosnjaci imaju najvecu "odgovornost" za BiH, mislim da je bolje da Bosnjaci budu prvo pametni. A onda je prije pitanje kakve ce Bosne biti..ima Bosne i sada ali k.... ne valja
Dalje, kada govoris o tome, ima li Bosne ili nema, evo koliko je ima tamo gdje nema Bosnjaka i njihovog uticaja
To su sve prosto gole i neporecive cinjenice i ako ti je stalo do BiH, a cisto sumnjam, trebao bi se njima baviti u prvom redu i onima koji odbijaju i svaki pomen BiH i ne kriju namjere da je podijele, uniste i pripoje susjednim drzavama.
a bosnjaci opet o bratstvu i jednistvu, ali samo u tuzli, sarajevu i tamo gdje su bosnjaci vecina i samo tamo, dalje ni ne vide!
- @mba
#124 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
hvala Bogu da imaju, bosnjaci su se i sami organizirali u dijaspori i veci smo patrioti nego pojedini bosnjaci dole!Arteta wrote:Nema potrebe da navija za Repku, ima on svoju FC Bosnu iz Stockholma.
- jao_situacije