Optimist wrote:Necu reci da se ne moze naci ocuvano auto koje zaista vrijedi tih 1500 KM, ali vi sto pisete da imate takvo vozilo i ne ulazete nista u njega, trebate reci koliko predjete sa istim godisnje. Nije isto prelaziti 2-3-5 hiljada ili 15-20 hiljada na godinu dana. Samim time ni ulaganja nisu ista. Evo prvi @citroen nek odgovori.
Pošto ja privatno auto ne koristim za posao a i živim u relativno malom mjestu, moja godišnja kilometraža je oko 10000 km. Mislim da je to ok i da je ta kilometraža dosta česta u BiH. Moje auto je tako održavano da je uvijek spremno za dugog puta. Fazon je što je auto staro, jednostavne konstrukcije i na njemu je sve čista mehanika, a zbog rasprostranjenosti i starosti dijelovi su povoljni čak i oni najkvalitetniji. Nema tu puno filozofije.
condy wrote:
Poenta je u tome da za pozdanost vozila je jako bitno pravilno odrzavanje. Vecina zamjenskih dijelova je slabe kvalitete i barem kod nas nemas neki izbor pri kupovini. Primjera radi zamjenski remen, je toliko neelastican i tvrd, plastificiran da ga je i dobrom majstoru tesko staviti. Zamjenski diskovi, plocice, dobosi, filteri sve je totalno slabo. Mome prijatelju se uljni filter raspao. Drugom dobos kocnice po zime nesnosno skripe i slabo koce. Meni je na proslom autu tek tako se iskrivio zamjenski disk na kocnicama. Kad odes u prodavnicu sve pise made in germany. Ma jasta je...
Pod orginalnim dijelom smatram dio za koji proizvodjac garantuje ispravnost i da ce po svim svojstvima biti jednak onom sto je bio ugradjen kad je vozilo bilo novo.
Pazi, nekada je bilo pravilo da proizvođač mora obezbjediti rezervne dijelove 10 godina nakon prestanka proizvodnje tog modela. Vjerujem da je taj pariod sada i kraći zbog čestog obnavljanja i mijenjanja modela. Ali nebitno, 23 godine nakon prestanka proizvodnje ne mogu očekivati originalni dio u ASI. Ali zato od mora zamjenskih dijelova u ponudi mogu da nađem kvalitetan zamjenski dio. Na svaki dio do sada kupljen dobio sam minimum 12 mjeseci garancije i ni za jedan nisam imao potrebu da reklamiram.
Još jednom, ne kažem da ne treba ići na novije i da to novije nije bolje. Ali odgovorno tvrdim da se za taj novac može naći dobro starije auto koje se sasvim regularno i bezbjedno može voziti bilo gdje. Još jedna stvar koju ja preferiram jeste da za kada kupujem auto za taj novac gledam isključivo benzince i tu stvarno ima solidan izbor dosta očuvanih auta.
ado-šampion wrote:
Tebe sam citirao posto mi je tvoj post najbolji za replikaciju, mada ova replikacija ide i na dosta drugih postova.
Da te pitam jednu jednostavnu stvar: Koliko tvom autu treba da stane sa 100 km/h s tim novim diskovima, dobosima, paknama, plocicama, gumama? Pitanje je retoricko, jer cu ja na njega odgovoriti...
Golfu 2 G60, koji je za razliku od obicnog Golfa 2 imao vece i ventilirane diskove naprijed, diskove umjesto dobosa nazad, ABS, da zakoci sa 100 km/h na sat novom je trebalo 48 metara! Obicnom Golfu 2 toliko je trebalo da zakoci s 80 km/h naravno ako ne dodje do blokiranja tockova. Znaci da bi nov Golf 2 bezbijedno zakocio sa 100 km/h trebalo mu je nekih 55 metara. Uzimimo da je isto toliko trebalo tvom Audiju, jer je auto iste generacije. Znaci da mu danas posle 25 godina, s istrosenim kocionim sistemom, razdrndanom sasijom i trapom, amortizerima i kocionim elementima ko zna kakvim treba minimalno 60 metara!
I ti mi tvrdis da je u 21. stoljecu, u 2015. godini, ok voziti auto kojem da stane sa stoje treba 60 metara? Kojem da s 50 zakoci na pjesackom trebaju do dvije duzine auta vise nego modernom autu starom 5 godina? To je tebi ispravno auto?
To sto takvo auto bez stele prodje tehnicki u Bosni u kojoj tehnicki prodju auta koja su promijenila boju od korozije nista ne govori. Ja sam ocima gledao kad su ljude hladno pustali da im zadnji tockovi ne koce nikako! Nikakva stela, tipa "popravi to zbog sebe". :S Znaci da popravi zbog sebe a ne zbog siromaha kojeg ce, ne daj Boze, unesreciti na pjesackom prelazu.
A tebi ako je Audi star 25 godina koji je presao samo Bog zna koliko "savrseno utegnut" onda nema potrebe da dalje diskutujemo. Realno posle Golfa keca i Golf tri star 20 godina je utegnut.
Elem, da ne idemo duboko u diskusiju, ni za jednu stvar koja se spomene ne mozete argumentovano replicirati. Jedino mozete replicirati zaostalim doskocicama tipa "to je sudbina", tipa "evo ja jos nisam pogino", "ja sam uber sofer", "ja vozim polako", "elektronika je za debile". Jbg te dvije duzine vozila na pjesackom su sudbina, ako ti izleti pjesak sudjeno je bilo da izleti. Pa onda nemojte mijenjati ni plocice, ni diskove, nista, cemu to, ako nekog ne daj Boze satarete sudjeno je da ga satarete.
Znam, onda cete reci vozati auto s neispravnim kocnicama je neodgovorno. Jeste, ali je isto tako neodgovorno vozati auto staro 25 godina i ubjedjivati druge da rade isto. Jedina razlika je sto ovo prvo neodgovorno kosta manje. I tu dolazimo do pitanja novca koji je jedini valjan argument ZA u ovoj raspravi. Ali kako vidim cijena se s pocetnih 1000 automatski posle 5 postova popela na 1500. Za par dana se moze ocekivati da se popne na 3000. I cak i za tu cifru je tesko naci argumente ZA.
Konstantno brkaš dvije stvari. To su tehnološki napredak i ispravnost. Ne znam za koliko koči moj Audi, sigurno mu treba duže nego autu tehnološki mlađem 15 godina. Ali to apsolutno ne znači da je auto neispravno i da ga ne treba voziti.
Druga stvar koju mogu reći samo lično za sebe, za druge nemam pojma, jeste da moj stil vožnje apsolutno nije ofanzivan. Nikoga na putu ja ne kočim, ali na tom putu niada ne glumim mangupa. Ako je ograničenje 60 ja vozim do 70 dokle važi tolerancija. Izbjegavam stalna preticanja jer nema potrebe da pretičem nekoga ko vozi istom brzinom kao ja. Zbog toga meni rijetko kada zaškripe gume.
Treće, misli ti šta hoćeš, ali moje auto je savršeno utegnuto. Kao što rekoh sve je u odličnom stanju i ništa ne lupka, a kočnice su kao na istom takvom audiju 1991. godine kada je imao na satu 15000 km jer je sve promjenjeno novo od strane prethodnog vlasnika. Dakle sve je potpuno novo bilo kada sam ga kupio(diskovi, doboši, pakne, disk pločice, kugle, ležajevi...)
Četvrto, o troškovima opet pričaš napamet jer sam ti dokazao da nema tako rapidnog skoka troškova već se zbog jednostavnosti i jeftinih dijelova ta auta vrlo lako održavaju. I dijelovi su jeftini zbog same starosti auta, a ne isključivo zbog nekvaliteta. Za tvoju informaciju postoji par firmi koje proizvode zamjenske dijelove visokog kvaliteta, a smještene su u Kini i na kutijama uredno piše Made in P.R.C.
I na kraju, puno filozofiraš, a voziš auto lošije od mog. Pa druže Ado, prodaj ga i kupi nešto novije. Kako te nije strah i kako ti nije poniženje voziti tu staru, malu, nesigurnu skulu za koju nema ni dijela naći kako treba?