Kupovina auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#101 Re: Kupovina auta

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:
ado-šampion wrote:To sto je citirano i sad potpisujem. Sve zavisi sta za nekog znaci ispravno auto...
Volio bih čuti šta je po tebi ispravno auto. Takođe bih volio čuti tvoj sud o autu koji ima nove diskove i doboše, pakne i pločice, dobre gume, odličnu ručnu, kome na trapovima ništa ne zuji i ne lupka, koje prođe tehnički bez ikakvih štela. Volio bih da mi kažeš da li je to auto ispravno ili neispravno.
Tebe sam citirao posto mi je tvoj post najbolji za replikaciju, mada ova replikacija ide i na dosta drugih postova.

Da te pitam jednu jednostavnu stvar: Koliko tvom autu treba da stane sa 100 km/h s tim novim diskovima, dobosima, paknama, plocicama, gumama? Pitanje je retoricko, jer cu ja na njega odgovoriti...

Golfu 2 G60, koji je za razliku od obicnog Golfa 2 imao vece i ventilirane diskove naprijed, diskove umjesto dobosa nazad, ABS, da zakoci sa 100 km/h na sat novom je trebalo 48 metara! Obicnom Golfu 2 toliko je trebalo da zakoci s 80 km/h naravno ako ne dodje do blokiranja tockova. Znaci da bi nov Golf 2 bezbijedno zakocio sa 100 km/h trebalo mu je nekih 55 metara. Uzimimo da je isto toliko trebalo tvom Audiju, jer je auto iste generacije. Znaci da mu danas posle 25 godina, s istrosenim kocionim sistemom, razdrndanom sasijom i trapom, amortizerima i kocionim elementima ko zna kakvim treba minimalno 60 metara!

I ti mi tvrdis da je u 21. stoljecu, u 2015. godini, ok voziti auto kojem da stane sa stoje treba 60 metara? Kojem da s 50 zakoci na pjesackom trebaju do dvije duzine auta vise nego modernom autu starom 5 godina? To je tebi ispravno auto?

To sto takvo auto bez stele prodje tehnicki u Bosni u kojoj tehnicki prodju auta koja su promijenila boju od korozije nista ne govori. Ja sam ocima gledao kad su ljude hladno pustali da im zadnji tockovi ne koce nikako! Nikakva stela, tipa "popravi to zbog sebe". :S Znaci da popravi zbog sebe a ne zbog siromaha kojeg ce, ne daj Boze, unesreciti na pjesackom prelazu.

A tebi ako je Audi star 25 godina koji je presao samo Bog zna koliko "savrseno utegnut" onda nema potrebe da dalje diskutujemo. Realno posle Golfa keca i Golf tri star 20 godina je utegnut.

Elem, da ne idemo duboko u diskusiju, ni za jednu stvar koja se spomene ne mozete argumentovano replicirati. Jedino mozete replicirati zaostalim doskocicama tipa "to je sudbina", tipa "evo ja jos nisam pogino", "ja sam uber sofer", "ja vozim polako", "elektronika je za debile". Jbg te dvije duzine vozila na pjesackom su sudbina, ako ti izleti pjesak sudjeno je bilo da izleti. Pa onda nemojte mijenjati ni plocice, ni diskove, nista, cemu to, ako nekog ne daj Boze satarete sudjeno je da ga satarete. :-)
Znam, onda cete reci vozati auto s neispravnim kocnicama je neodgovorno. Jeste, ali je isto tako neodgovorno vozati auto staro 25 godina i ubjedjivati druge da rade isto. Jedina razlika je sto ovo prvo neodgovorno kosta manje. I tu dolazimo do pitanja novca koji je jedini valjan argument ZA u ovoj raspravi. Ali kako vidim cijena se s pocetnih 1000 automatski posle 5 postova popela na 1500. Za par dana se moze ocekivati da se popne na 3000. I cak i za tu cifru je tesko naci argumente ZA.
IcedFlame

#102 Re: Kupovina auta

Post by IcedFlame »

A isto ces voziti i ponasati se u A6-ici staroj 7-10 godina, i u Yugi starom 25 godina?
Ovaj u A6-ici po defaultu ima sve ispravno i utegnuto?

Vise sam u zivotu vidio Makbel guma na novijim skupim autima, nego na starim odrzavanim. Skoro isto se moze prenijeti i na odrzavanje.
NediM17

#103 Re: Kupovina auta

Post by NediM17 »

ado-šampion wrote:
citroen xm wrote:
ado-šampion wrote:To sto je citirano i sad potpisujem. Sve zavisi sta za nekog znaci ispravno auto...
Volio bih čuti šta je po tebi ispravno auto. Takođe bih volio čuti tvoj sud o autu koji ima nove diskove i doboše, pakne i pločice, dobre gume, odličnu ručnu, kome na trapovima ništa ne zuji i ne lupka, koje prođe tehnički bez ikakvih štela. Volio bih da mi kažeš da li je to auto ispravno ili neispravno.
Tebe sam citirao posto mi je tvoj post najbolji za replikaciju, mada ova replikacija ide i na dosta drugih postova.

Da te pitam jednu jednostavnu stvar: Koliko tvom autu treba da stane sa 100 km/h s tim novim diskovima, dobosima, paknama, plocicama, gumama? Pitanje je retoricko, jer cu ja na njega odgovoriti...

Golfu 2 G60, koji je za razliku od obicnog Golfa 2 imao vece i ventilirane diskove naprijed, diskove umjesto dobosa nazad, ABS, da zakoci sa 100 km/h na sat novom je trebalo 48 metara! Obicnom Golfu 2 toliko je trebalo da zakoci s 80 km/h naravno ako ne dodje do blokiranja tockova. Znaci da bi nov Golf 2 bezbijedno zakocio sa 100 km/h trebalo mu je nekih 55 metara. Uzimimo da je isto toliko trebalo tvom Audiju, jer je auto iste generacije. Znaci da mu danas posle 25 godina, s istrosenim kocionim sistemom, razdrndanom sasijom i trapom, amortizerima i kocionim elementima ko zna kakvim treba minimalno 60 metara!

I ti mi tvrdis da je u 21. stoljecu, u 2015. godini, ok voziti auto kojem da stane sa stoje treba 60 metara? Kojem da s 50 zakoci na pjesackom trebaju do dvije duzine auta vise nego modernom autu starom 5 godina? To je tebi ispravno auto?

To sto takvo auto bez stele prodje tehnicki u Bosni u kojoj tehnicki prodju auta koja su promijenila boju od korozije nista ne govori. Ja sam ocima gledao kad su ljude hladno pustali da im zadnji tockovi ne koce nikako! Nikakva stela, tipa "popravi to zbog sebe". :S Znaci da popravi zbog sebe a ne zbog siromaha kojeg ce, ne daj Boze, unesreciti na pjesackom prelazu.

A tebi ako je Audi star 25 godina koji je presao samo Bog zna koliko "savrseno utegnut" onda nema potrebe da dalje diskutujemo. Realno posle Golfa keca i Golf tri star 20 godina je utegnut.

Elem, da ne idemo duboko u diskusiju, ni za jednu stvar koja se spomene ne mozete argumentovano replicirati. Jedino mozete replicirati zaostalim doskocicama tipa "to je sudbina", tipa "evo ja jos nisam pogino", "ja sam uber sofer", "ja vozim polako", "elektronika je za debile". Jbg te dvije duzine vozila na pjesackom su sudbina, ako ti izleti pjesak sudjeno je bilo da izleti. Pa onda nemojte mijenjati ni plocice, ni diskove, nista, cemu to, ako nekog ne daj Boze satarete sudjeno je da ga satarete. :-)
Znam, onda cete reci vozati auto s neispravnim kocnicama je neodgovorno. Jeste, ali je isto tako neodgovorno vozati auto staro 25 godina i ubjedjivati druge da rade isto. Jedina razlika je sto ovo prvo neodgovorno kosta manje. I tu dolazimo do pitanja novca koji je jedini valjan argument ZA u ovoj raspravi. Ali kako vidim cijena se s pocetnih 1000 automatski posle 5 postova popela na 1500. Za par dana se moze ocekivati da se popne na 3000. I cak i za tu cifru je tesko naci argumente ZA.
Ja koliko skontah iz ove teme, i ti vozis neko auto slicnih godina kao i @CitroenXM, prema tome, kada si toliko drustveno odgovoran, sto ga vozis? E moj Ado, znas kako kaze nas narod, prvo ocisti ispred svojih vrata.
madner

#104 Re: Kupovina auta

Post by madner »

Ovo je jako, nije mu nista a covjek odradio pocetni kurs za automehanicara u 3 mjeseca. :D
citroen xm

#105 Re: Kupovina auta

Post by citroen xm »

Optimist wrote:Necu reci da se ne moze naci ocuvano auto koje zaista vrijedi tih 1500 KM, ali vi sto pisete da imate takvo vozilo i ne ulazete nista u njega, trebate reci koliko predjete sa istim godisnje. Nije isto prelaziti 2-3-5 hiljada ili 15-20 hiljada na godinu dana. Samim time ni ulaganja nisu ista. Evo prvi @citroen nek odgovori.
Pošto ja privatno auto ne koristim za posao a i živim u relativno malom mjestu, moja godišnja kilometraža je oko 10000 km. Mislim da je to ok i da je ta kilometraža dosta česta u BiH. Moje auto je tako održavano da je uvijek spremno za dugog puta. Fazon je što je auto staro, jednostavne konstrukcije i na njemu je sve čista mehanika, a zbog rasprostranjenosti i starosti dijelovi su povoljni čak i oni najkvalitetniji. Nema tu puno filozofije.
condy wrote: Poenta je u tome da za pozdanost vozila je jako bitno pravilno odrzavanje. Vecina zamjenskih dijelova je slabe kvalitete i barem kod nas nemas neki izbor pri kupovini. Primjera radi zamjenski remen, je toliko neelastican i tvrd, plastificiran da ga je i dobrom majstoru tesko staviti. Zamjenski diskovi, plocice, dobosi, filteri sve je totalno slabo. Mome prijatelju se uljni filter raspao. Drugom dobos kocnice po zime nesnosno skripe i slabo koce. Meni je na proslom autu tek tako se iskrivio zamjenski disk na kocnicama. Kad odes u prodavnicu sve pise made in germany. Ma jasta je...

Pod orginalnim dijelom smatram dio za koji proizvodjac garantuje ispravnost i da ce po svim svojstvima biti jednak onom sto je bio ugradjen kad je vozilo bilo novo.
Pazi, nekada je bilo pravilo da proizvođač mora obezbjediti rezervne dijelove 10 godina nakon prestanka proizvodnje tog modela. Vjerujem da je taj pariod sada i kraći zbog čestog obnavljanja i mijenjanja modela. Ali nebitno, 23 godine nakon prestanka proizvodnje ne mogu očekivati originalni dio u ASI. Ali zato od mora zamjenskih dijelova u ponudi mogu da nađem kvalitetan zamjenski dio. Na svaki dio do sada kupljen dobio sam minimum 12 mjeseci garancije i ni za jedan nisam imao potrebu da reklamiram. :thumbup:

Još jednom, ne kažem da ne treba ići na novije i da to novije nije bolje. Ali odgovorno tvrdim da se za taj novac može naći dobro starije auto koje se sasvim regularno i bezbjedno može voziti bilo gdje. Još jedna stvar koju ja preferiram jeste da za kada kupujem auto za taj novac gledam isključivo benzince i tu stvarno ima solidan izbor dosta očuvanih auta.

ado-šampion wrote:

Konstantno brkaš dvije stvari. To su tehnološki napredak i ispravnost. Ne znam za koliko koči moj Audi, sigurno mu treba duže nego autu tehnološki mlađem 15 godina. Ali to apsolutno ne znači da je auto neispravno i da ga ne treba voziti.

Druga stvar koju mogu reći samo lično za sebe, za druge nemam pojma, jeste da moj stil vožnje apsolutno nije ofanzivan. Nikoga na putu ja ne kočim, ali na tom putu niada ne glumim mangupa. Ako je ograničenje 60 ja vozim do 70 dokle važi tolerancija. Izbjegavam stalna preticanja jer nema potrebe da pretičem nekoga ko vozi istom brzinom kao ja. Zbog toga meni rijetko kada zaškripe gume.

Treće, misli ti šta hoćeš, ali moje auto je savršeno utegnuto. Kao što rekoh sve je u odličnom stanju i ništa ne lupka, a kočnice su kao na istom takvom audiju 1991. godine kada je imao na satu 15000 km jer je sve promjenjeno novo od strane prethodnog vlasnika. Dakle sve je potpuno novo bilo kada sam ga kupio(diskovi, doboši, pakne, disk pločice, kugle, ležajevi...)

Četvrto, o troškovima opet pričaš napamet jer sam ti dokazao da nema tako rapidnog skoka troškova već se zbog jednostavnosti i jeftinih dijelova ta auta vrlo lako održavaju. I dijelovi su jeftini zbog same starosti auta, a ne isključivo zbog nekvaliteta. Za tvoju informaciju postoji par firmi koje proizvode zamjenske dijelove visokog kvaliteta, a smještene su u Kini i na kutijama uredno piše Made in P.R.C.

I na kraju, puno filozofiraš, a voziš auto lošije od mog. Pa druže Ado, prodaj ga i kupi nešto novije. Kako te nije strah i kako ti nije poniženje voziti tu staru, malu, nesigurnu skulu za koju nema ni dijela naći kako treba?
ado-šampion

#106 Re: Kupovina auta

Post by ado-šampion »

NediM17 wrote:
ado-šampion wrote: I ti mi tvrdis da je u 21. stoljecu, u 2015. godini, ok voziti auto kojem da stane sa stoje treba 60 metara? Kojem da s 50 zakoci na pjesackom trebaju do dvije duzine auta vise nego modernom autu starom 5 godina? To je tebi ispravno auto?
Ja koliko skontah iz ove teme, i ti vozis neko auto slicnih godina kao i @CitroenXM, prema tome, kada si toliko drustveno odgovoran, sto ga vozis? E moj Ado, znas kako kaze nas narod, prvo ocisti ispred svojih vrata.
Citirao sam samo bitan dio posta da ne razvlacimo tekst.

Ja vozim auto koje je generaciju i po novije od tog Audija, koje datira iz 1995. godine, za razliku od Audija koji datira iz 1986. Moje novo kad je bilo stajalo je sa stoje izmedju 40 i 42 metra. Pa uporedi s Audijevih 55. Moje ima ABS i dva zracna jastuka. Moje je druga ruka kupljeno 5 godina staro s 50 hiljada na satu.

I opet, ja nisam ponosan sto to vozim i to auto i trudim se da ga zamijenim za novije. Ali to nije toliko bitno. Ono sto jeste bitno, nikom ne preporucujem da uzima takvo auto, da ne govorim da se ubjedjujem okolo s ljudima u nesto za sta nema argumenata uopste. Nit govorim da je ok vozati takvo auto, da je super utegnuto, itd.
ado-šampion

#107 Re: Kupovina auta

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote: Konstantno brkaš dvije stvari. To su tehnološki napredak i ispravnost. Ne znam za koliko koči moj Audi, sigurno mu treba duže nego autu tehnološki mlađem 15 godina. Ali to apsolutno ne znači da je auto neispravno i da ga ne treba voziti.

Četvrto, o troškovima opet pričaš napamet jer sam ti dokazao da nema tako rapidnog skoka troškova već se zbog jednostavnosti i jeftinih dijelova ta auta vrlo lako održavaju. I dijelovi su jeftini zbog same starosti auta, a ne isključivo zbog nekvaliteta. Za tvoju informaciju postoji par firmi koje proizvode zamjenske dijelove visokog kvaliteta, a smještene su u Kini i na kutijama uredno piše Made in P.R.C.

I na kraju, puno filozofiraš, a voziš auto lošije od mog. Pa druže Ado, prodaj ga i kupi nešto novije. Kako te nije strah i kako ti nije poniženje voziti tu staru, malu, nesigurnu skulu za koju nema ni dijela naći kako treba?
Brkam kazes? Hajde odvezi to auto u Njemacku pa prodji s njim tehnicki ako velis da je ispravno samo tehnoloski zaostalo. Pa uzmi papir s tehnickog pa vidi sta pise.

Ja ni u jednom trenutku nisam pricao o troskovima. Ja vozim staro auto i na njemu zadnjih 5 godina imam vanrednih troskova 100-150 maraka. ALI, kolika je sansa da se za tu svotu nadje auto koje kroz neki period 1-2 godine nece traziti ulaganja? Realno minimalna. 90% je sansa da ce naci auto koje je promijenilo 5-6 ruku i za koje niko posle druge ruke ne zna koliko je preslo, i koje ce stalno trebati ulaganje. Sve sto sam ja o troskovima pricao je da si upravio ti digao pocetnu cijenu sa 1000 na 1500 tj. na 1650. Znaci 50-60%. Nekidan je punac prodao Corsu koja je stajala godinu i po pred kucom za 1000 maraka. Treba novi dihtung neki jer trosi ulje. To auto je odron. Odron.

A to jel losije od mog mozes saznati kad se bar jednom provozas. Samih 13-15 metara zaustavnog puta dovoljno govori. I 9 godina generacijske razlike medju njima. Dva zracna jastuka, ABS, klima, elektricni podizaci, sve je to losije. :-) Vjeruj ovo auto je za Audija 80 i Golfa 2 space shuttle. Ali isto tako je jedan Pezo 308 space shuttle za njega. Stoga, ja nemam nista protiv da ti vozis to auto, nemam cak nista protiv da ubjedjues druge da voze to isto i da je to ok, ali onda daj da pricamo argumentima.
madner

#108 Re: Kupovina auta

Post by madner »

Naravno da moze proci TUV ako je sve ispravno.
ado-šampion

#109 Re: Kupovina auta

Post by ado-šampion »

madner wrote:Naravno da moze proci TUV ako je sve ispravno.
Kao oldtajmer ili za svakodnevni promet? :D
madner

#110 Re: Kupovina auta

Post by madner »

Za svakodnevni promet.

Ima i starijih na cesti sa normalnim tablicama.
ado-šampion

#111 Re: Kupovina auta

Post by ado-šampion »

madner wrote:Za svakodnevni promet.

Ima i starijih na cesti sa normalnim tablicama.
Bas ih onda vole ti vlasnici. Sto ti je Svabo. :D Da dovede auto u iole pristojno stanje i da ga registruje kosta vise nego sto to auto vrijedi. I to 2 puta vise. :D
citroen xm

#112 Re: Kupovina auta

Post by citroen xm »

ado-šampion wrote:
Brkam kazes? Hajde odvezi to auto u Njemacku pa prodji s njim tehnicki ako velis da je ispravno samo tehnoloski zaostalo. Pa uzmi papir s tehnickog pa vidi sta pise.

Ja ni u jednom trenutku nisam pricao o troskovima. Ja vozim staro auto i na njemu zadnjih 5 godina imam vanrednih troskova 100-150 maraka. ALI, kolika je sansa da se za tu svotu nadje auto koje kroz neki period 1-2 godine nece traziti ulaganja? Realno minimalna. 90% je sansa da ce naci auto koje je promijenilo 5-6 ruku i za koje niko posle druge ruke ne zna koliko je preslo, i koje ce stalno trebati ulaganje. Sve sto sam ja o troskovima pricao je da si upravio ti digao pocetnu cijenu sa 1000 na 1500 tj. na 1650. Znaci 50-60%. Nekidan je punac prodao Corsu koja je stajala godinu i po pred kucom za 1000 maraka. Treba novi dihtung neki jer trosi ulje. To auto je odron. Odron.

A to jel losije od mog mozes saznati kad se bar jednom provozas. Samih 13-15 metara zaustavnog puta dovoljno govori. I 9 godina generacijske razlike medju njima. Dva zracna jastuka, ABS, klima, elektricni podizaci, sve je to losije. :-) Vjeruj ovo auto je za Audija 80 i Golfa 2 space shuttle. Ali isto tako je jedan Pezo 308 space shuttle za njega. Stoga, ja nemam nista protiv da ti vozis to auto, nemam cak nista protiv da ubjedjues druge da voze to isto i da je to ok, ali onda daj da pricamo argumentima.
Možeš da se ljutiš koliko hoćeš, ali još jednom ću te zamoliti da prestaneš lupati gluposti.

Sasvim regularno ću proći sva testiranja u Njemačkoj. I tamo se i dalje voze G2 i Audi 80.

Prvo, daj nam link tog modela japanskog auta koje se vozi još samo u japanu, totalno nebitne marke. Praviš mi velike razlike između dva auta od kojih su oba stara 20-ak godina i od kojih ja svoje mogu propisno održavati, a ti za svoje ne možeš naći ništa.

Drugo, nisam ja ništa dizao već si ti počeo da pametuješ pa kada ti neko napiše da pričaš gluposti onda se izvlačiš. Nije 1000 već je čovjek rekao u prvom postu 1500 + registracija, a ja pričam o kupovini svog auta prije godinu ipo za 1650 tek registrovanog i u vrlo dobrom stanju uz dodatni ulog od 50 KM.

Ajd daj link pa da vidim taj spejs šatl.

Ako nemaš ništa protiv što onda valjdaš gluposti ovuda. Nisam ja tvrdio da e auto od 1500 bolje od nekog koje košta 5000, tvrdio sam da se za tih 1500 može naći solidno auto koje će odlično služiti. A ti si počeo valjati gluposti o stalnim troškovima, pogibiji, nesigurnosti... i sve tvoje gluposti su pobijene ne samo od mene već od većine ovde.
madner

#113 Re: Kupovina auta

Post by madner »

Enigma si, tvrdis da si ti dao oko 150 km za svoju japansku vozilicu koja realno vrijedi malo vise od osiguranja u BiH u zadnjih 5 godina, ali smatras da Svabo mora imati vece troskove sa njemackim vozilima. :D
junior3

#114 Re: Kupovina auta

Post by junior3 »

Ne mores poredit svabu i japanca. :D
ado-šampion

#115 Re: Kupovina auta

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote:
Možeš da se ljutiš koliko hoćeš, ali još jednom ću te zamoliti da prestaneš lupati gluposti.

Sasvim regularno ću proći sva testiranja u Njemačkoj. I tamo se i dalje voze G2 i Audi 80.

Prvo, daj nam link tog modela japanskog auta koje se vozi još samo u japanu, totalno nebitne marke. Praviš mi velike razlike između dva auta od kojih su oba stara 20-ak godina i od kojih ja svoje mogu propisno održavati, a ti za svoje ne možeš naći ništa.

Drugo, nisam ja ništa dizao već si ti počeo da pametuješ pa kada ti neko napiše da pričaš gluposti onda se izvlačiš. Nije 1000 već je čovjek rekao u prvom postu 1500 + registracija, a ja pričam o kupovini svog auta prije godinu ipo za 1650 tek registrovanog i u vrlo dobrom stanju uz dodatni ulog od 50 KM.

Ajd daj link pa da vidim taj spejs šatl.

Ako nemaš ništa protiv što onda valjdaš gluposti ovuda. Nisam ja tvrdio da e auto od 1500 bolje od nekog koje košta 5000, tvrdio sam da se za tih 1500 može naći solidno auto koje će odlično služiti. A ti si počeo valjati gluposti o stalnim troškovima, pogibiji, nesigurnosti... i sve tvoje gluposti su pobijene ne samo od mene već od većine ovde.
Ne ljutim se uopste.

Kakav link, sto ce ti link? Cekaj, ti znas da je Audi 80 bolji a ne znas ni o kojem se autu radi? Lupio onako? :-) Dobar argument. :thumbup:

Rekao je 1000-15000 plus registracija.

Nesigurnost, pasivna, daj mi jedan argument da je takvo auto iole sigurno pri sudaru. Jesi li ponudio ijedan argument? Nisi. Zapravo jesi, ako se skrsis sudbina je. :-)
Sigurnost, aktivna, ne vidim sta si pobio. Jesi li pobio 55-60 metara zaustavnog puta? Nisi. Zapravo, rekao si da je to tehnoloski zaostatak a ne neispravnost.

Sve sto pricas je citavo vrijeme je da ja lupam gluposti. Pa hajde daj bar jedan argument. Naravno da ne mozes, jer si ti lik koji inace ne barata argumentima, nego ti se svaka diskusija na kraju svede na to da si ti u pravu a drugi nisu. Drugi lupaju gluposti. "Ja tako kazem i tacka".
madner wrote:Enigma si, tvrdis da si ti dao oko 150 km za svoju japansku vozilicu koja realno vrijedi malo vise od osiguranja u BiH u zadnjih 5 godina, ali smatras da Svabo mora imati vece troskove sa njemackim vozilima. :D
Vrlo dobro znas kao sto i ja znam sta treba da jedno auto staro 25 godina prodje tehnicki pregled u Njemackoj. Isto tako vjerujem da vrlo dobro znas da ja svoje auto mogu registrovati u Bosni u narednih 10 godina uz uslov samo da ima funkcionalne prednje kocnice. I mogao sam ga tako registrovati da u zadnjih 10 godina nisam marke u njega ulozio. Jedini razlog sto ja auto jos nisam zamijenio je sto mi ne stvara velike troskove, a nisam htio da ga zamijenim za nesto sto mi se ne svidja. Medjutim sad je 5 do 12 da se zamijeni za bilo sta staro do 7 godina. :D
madner

#116 Re: Kupovina auta

Post by madner »

Pa znam, ali nece te niko oboriti na TUV jer nemas ABS ili airbagove.

Isto kao sto i ti vagas, ima i Svaba koji vagaju. Nema svako ogromnu platu. :D
ado-šampion

#117 Re: Kupovina auta

Post by ado-šampion »

madner wrote:Pa znam, ali nece te niko oboriti na TUV jer nemas ABS ili airbagove.

Isto kao sto i ti vagas, ima i Svaba koji vagaju. Nema svako ogromnu platu. :D
Pricaj mi o tome. :D
madner

#118 Re: Kupovina auta

Post by madner »

Nema potrebe, kupi vise tog BMWa pa da mozes citroena zajebavat sto hvali francuze a voza svabe. :D
Bakir1

#119 Re: Kupovina auta

Post by Bakir1 »

sve argumenti nema dalje :lol:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... geNumber=1
TÜV neu bis 06.2017.
Umweltplakette:4 (Grün)
madner

#120 Re: Kupovina auta

Post by madner »

citroen xm

#121 Re: Kupovina auta

Post by citroen xm »

ado-šampion wrote:
Ne ljutim se uopste.

Kakav link, sto ce ti link? Cekaj, ti znas da je Audi 80 bolji a ne znas ni o kojem se autu radi? Lupio onako? :-) Dobar argument. :thumbup:

Rekao je 1000-15000 plus registracija.

Nesigurnost, pasivna, daj mi jedan argument da je takvo auto iole sigurno pri sudaru. Jesi li ponudio ijedan argument? Nisi. Zapravo jesi, ako se skrsis sudbina je. :-)
Sigurnost, aktivna, ne vidim sta si pobio. Jesi li pobio 55-60 metara zaustavnog puta? Nisi. Zapravo, rekao si da je to tehnoloski zaostatak a ne neispravnost.

Sve sto pricas je citavo vrijeme je da ja lupam gluposti. Pa hajde daj bar jedan argument. Naravno da ne mozes, jer si ti lik koji inace ne barata argumentima, nego ti se svaka diskusija na kraju svede na to da si ti u pravu a drugi nisu. Drugi lupaju gluposti. "Ja tako kazem i tacka".
Pa zanima me link jer znam otprilike ponudu Daihatsua iz tog perioda pa baš da vidim taj spejs šatl. Ne treba mi slika tvog auta već slika istog modela sa neta.

Eto vidiš, rekao je do 1500 plus registracija od 700. Dakle ide se do 1500 neregistrovano, a ja ti naveo auto od 1650 tek registrovano. To je manje od novca nego što on ima. Pobio ti argumentom tvrdnje.

Ja nisam auto kupio da se sudaram već da ga vozim, a ti nisi prorok pa da znaš hoću li ja sutra poginuti u nekom jačem udesu ili ću čitav život voziti bez najmanje ogrebotine na autu. Takođe nisi prorok pa da znaš da li će nekoga u novom BMW-u satrati kamion. Dakle to su samo tvoja nagađanja.

Moje auto ima duži zaustavni put ali nije neispravno kao što tvrdiš.
Mlatio si o skupom održavanju, nekim desetinama maraka dnevno, par vrijednosti auta za godinu ili dvije pa sam ti dokazao da to nije tačno na mom primjeru. Pobio ti argumentom sve tvrdnje.
Onda si mlatio o TUV-u i tehničkoj ispravnosti pa sam opet dokazao da nisi u pravu.

I na kraju, Ado, nedostatak klime, elektro podizača, ABS-a, vazdušnih jastuka i slično nije neispravnost već nedostatak opreme.
Hajde sada čovjeku sa novom Fabijom iz 2013. u ful opremi pričaj kako mu je auto nesigurno jer nema sisteme za automatsko zaustavljanje, sisteme za praćenje znakova i linija na putu, sisteme automatske detekcije umora, sistem koji mu neda da upali auto dok ne dune da se vidi da li ja pijan....
Bakir1

#122 Re: Kupovina auta

Post by Bakir1 »

madner wrote:Ma taj je noviji, evo citroena

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... geNumber=1

:D
jos udaren ima dvije godine tuv/hu :shock:
kakvi li su to fus tehnicki pregledi :lol:
madner

#123 Re: Kupovina auta

Post by madner »

Ne znam, meni je to malo suspektno. Mislim da ga je udario nedavno. :D

Uglavnom je prosao nedavno.

Ko lampa :D
citroen xm

#124 Re: Kupovina auta

Post by citroen xm »

Ma neki potkupljivi Bosanac radi na tehničkom. :run:
Što volim ove što o Njemačkoj pričaju samo u superlativima, a tamo na putevia ima svega i svačega. Uostalom jedan od najvećih klubova automobila na svijetu je klub ljubitelja Trabanta. Dakle kada se vozi na hiljade Trabanata, Buba i sličnog zašto se to ne bi mogao voziti Audi 80 iz 1990. godine.

Bitno je da nama ovde pametuje čovjek sa autom starim skoro 20 godina, autom koga sem japana ne možeš ko čovjek održavati i autom koje je neka niža klasa. Protiv tog auta nemam apsolutno ništa, ali imam protiv pametovanja njegovog vlasnika.
NediM17

#125 Re: Kupovina auta

Post by NediM17 »

junior3 wrote:Ne mores poredit svabu i japanca. :D
:lol:
Post Reply