Ne rece doduse na koji je grb mislio.jefferson wrote:Jasno bi ti trebalo biti koliko godina ima.MMM1977 wrote:Ko je poginuo za ovaj grb? Da nisi nešto fulao?Drinski wrote:Za taj grb je neko poginuo. Ja bih stavio jos vecu kaznu.
Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
-
Drinski
#101 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
- bosan
#102 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
Imamo mi politicare koji su kao ti samo sto vise niko neda ni par milioncica a kamo li milijardeprog321 wrote:Mnogo je jeftinog novca u svijetu. Stampaju se sveze novcanica svugdje. I mi bili budale da ih ne iskoristimo.
Da, zaduzit cemo se za unucad ali bi istim tim unucadima trebali ostaviti autoputeve i aerodrome, termoelektrane, hidroelektrane, i funkcionalnu namjensku industriju.
Ovo sto radimo je glupo i smjesno.
Moljakati kao zadji prosjak za par miliona da bi pokrili budzetske parazite. Ne.. i ne. To nije nacin.
Kad vidim planove da se gradi 20km autoputa godisnje dodje mi da se samoranim. Da li su ti ljudi uopste isli u skolu ??
Mi se moramo zaduziti megalomanski. Po 5 milijardi eura u paketu. Ko kaze da nemoze taj nema pojma o globalnom financijskom stanju. Ako se ovako nastavi stampati (a hoce) novac ce se devalvirati brzim tokom. Ono sto je nekad kostalo par miliona bit ce par stotina hiljada eura.
Mi moramo zgrabiti taj frisak, jeftini novac. On je tu. Banke su u izobilju od friskog novca. Bukvalno ne znaju sta da rade sa njim.
Samo moramo dostaviti valjane projekte . i to je to.
Ako drzavnici ne znaju, neka onda mene zaposle. Ja cu.
- Thorgerson
#103 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
Stani malo, kako mislis proizvoljno?calculator wrote: I njegova i tvoja tvrdnja su proizvoljne, napamet ispisane. Doduše i ovaj forum je medij koji "svašta trpi", uobičajeno je i ništa novo sveforumsko pametovanje
U odnosu na države regiona, ili evropske države, na kojoj poziciji po zaduženosti se nalazi Bosna i Hercegovina, odnosno po sposobnosti i resursima za povrat novca?
Vanjski dug po godinama:
1996. 1,4 milijarde maraka
1997. 1,8 milijardi maraka
1998. 2,2 milijarde maraka
1999. 3,7 milijardi maraka
2000. 4,05 milijardi maraka
2001. 4,4 milijarde maraka
2002. 4,2 milijarde maraka
2003. 4,01 milijarda maraka
2004. 4,03 milijarde maraka
2005. 4,3 milijarde maraka
2006. 4,07 milijardi maraka
2007. 3,9 milijardi maraka
2008. 4,2 milijarde maraka
2009. 5,2 milijarde maraka
2010. 6,2 milijarde maraka
2011. 6,6 milijardi maraka
2012. 7,1 milijarda maraka
2013. 7,4 milijarde maraka
2014. 8,05 milijardi maraka
Boldirano - gotovo uduplan u periodu od 2007 do 2012.
Stepen javnog duga u BDP-u.
2010 - 38%
2011 - 38,70%
2012 - 40,66%
Sad je to oko 43%
Dakle kako ide koja godina, nas dug raste - bdp ne raste srazmjerno da to prati. Dakle, mi mozemo sad klepit jos 10 milijardi, onda ce ti ovo ucesce biti 90%. Je li ti mislis da ce 10 milijardi napraviti i poboljsati nas bdp? Pa hoce sigurno, ali opet neznatno.
Dakle iz godine u godinu mi tonemo li tonemo.
Kakva korist to sto imamo telekome i elektroprivredu. Pa nije poenta zaduziti se i onda to pokloniti nekome. Poenta je zaduziti se, te pare ubaciti u privredu i da privreda to sama vraca.
Pa valjda znas da mi imamo najlosiji kreditni rejting u regionu. Iako smo spadamo u zemlje niske zaduzenosti. Evo MMF ti ne da kredit. Sto li ne dadnu, ako smo toliko sposobni da ga vratimo. Pa zato jer nismo.
Rjesenja su jednostavna, ali bolna za politicku elitu. Oni to nikad nece uraditi.
- Zaustaviti nepotrebno zapošljavanje u budžetskim institucijama
- Smanjiti primanja u svim institucijama budžetskim korisnicima po progresivnom modelu povećanog smanjenja za veća primanja
- Kontrolisati neosnovane naknade za putne troškove, odvojen život i prekovremeni rad
- Smanjenje dopunskih prihoda od članstava u uprvanim i nadzornim odborima
- Uvesti pojačanu kontrolu trošenja
- Povećati značaj revizorskih izvještaja
- Smanjiti administraciju kroz ustavnu reformu
- Ukidanje pojedinih agencija-duplikacija funkcija
Uporedo sa odradjivanjem ovoga iznad, raditi na suzbijanju rada na crno i ganjati neplatise poreza, ubirati gdje se moze, oporezovati alkohol i cigare, luksuz MAKSIMALNO.
I onda mozda dodje do neke ravnoteze.
Ovo sad sto imamo, nas vodi u propast. To je svakome jasno, samo je pitanje sta neko zeli da vidi.
-
Drinski
#104 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
A kako mislis kad smanjis plate zadrzati doktora, inzinjera informatike ili dobrog pravnika u drzavnoj sluzbi? Recimo ti si drzavni poslodavac.
- Thorgerson
#105 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
Kako mislis da ga norvezanin, danac drzi? Jel stvarno mislis da drzavni sluzbenik vani ima troduplo vecu platu nego neko u privredi?Drinski wrote:A kako mislis kad smanjis plate zadrzati doktora, inzinjera informatike ili dobrog pravnika u drzavnoj sluzbi? Recimo ti si drzavni poslodavac.
I evo gdje su nas ti vrhunski odveli. Eto sad ih placamo - debelo. Nema, sve vrhunski strucnjaci.
Politika treba da bude volonterskog, humanog karaktera. Ne biznis. I trebalo se ici u tom pravcu. Ne znam ima li igdje u svijetu da nekakvi opstinski sluzbenici, pa i drzavni imaju najvece plate u drzavi.
Imas hrpu pravnika, ekonomista koji ce dzaba raditi, pruzati savjete, na volonterskoj osnovi. Da pomognu zemlji da se izvuce. I uvijek cu vise takvom vjerovati nego nekom potrcku koji je placen i mora izvrsavati instrukcije odozgo.
Evo prva stvar ukinuti finansiranje stranaka iz drzavnog budzeta. UKINUTI!!! Eto ti za 4 godine nekoliko rata kredita, desetine km autoputa...a i manje glavurdi na bilbordima
-
Drinski
#106 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
Dakle, pitanje je jednostavno, sta raditi? Taj norvezanin ili danac nema gdje ici (osim mozda tri zemlje u svijetu) a nas doktor ima mnogo, mnogo siri izbor. Mi smo na dnu i gdje god da ode bice mu bolje.. I izabere da ide van Bosne. I sta onda? Sto se tice pravnika volontera. Ja nisam nijednog upoznao ko hoce dzabe da radi osim ako ne mora. A i ne vjerujem puno u znanje takvih. Ovo ti kazem ko osoba iz te branse. Ukrakto, ponudio si samo parole ko odgovor.
-
SSemir
#107 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
hocel te bolit krc ako se u tom periodu razbolis pa odes u dom zdravlja ono budzetlije strajkuju? ili ako ne budes mogao dijete (ako ga imas) ostaviti u vrtić jer budzetlije strajkuju? ili ako te neko (nedaj boze) udari na cesti sa autom pa nema ko doci da napravi zapisnik da bi ti naplatio stetu od osiguranja jer budzetlije strajkuju? hocel te bolit krc ako ti roditelji dodju da traze od tebe za hljeb jer budzetlije nisu dobile svoje pare( tj penziju)? hocel te bolit krc ako podjes van drzave da odvedes sebe na lijecenje jer u bosni budzetlije strajkuju, pa na granici ne mozes da izadjes jer budzetlije strajkuju? hocel te bolit krc ako tvoj posao bude trpio zbog nestanka struje jer budzetlije strajkuju?dezurni_ucenik wrote:E kad budu budzetlije protestovale, mene ce bolit krc za njima i njihovim pravima. Tad cu ja kuci sjediti i govoriti : vidi narkomana i papaka sto mi ruse grad.
- Thorgerson
#108 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
Pa evo ja tebe pitam, gdje su nas ovi strucnjaci odveli?
Eto placeni su debelo. Ja rezulatete ne vidim.
O kojim doktorima pricas, o ljekarima? Pa oni su vec sad donji? I opet niko ne govori o zdravstvu, ja sam za to da se doktorima povecaju plate, ne smanje. Administraciju u zdravstvu treba skresati, ne doktore.
Eto placeni su debelo. Ja rezulatete ne vidim.
O kojim doktorima pricas, o ljekarima? Pa oni su vec sad donji? I opet niko ne govori o zdravstvu, ja sam za to da se doktorima povecaju plate, ne smanje. Administraciju u zdravstvu treba skresati, ne doktore.
-
StupskaBitanga
#109 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
jel ti živiš ovdje i znaš li da ni trenutno situacija nije uopšte bolja od ove koju si naveoSSemir wrote:hocel te bolit krc ako se u tom periodu razbolis pa odes u dom zdravlja ono budzetlije strajkuju? ili ako ne budes mogao dijete (ako ga imas) ostaviti u vrtić jer budzetlije strajkuju? ili ako te neko (nedaj boze) udari na cesti sa autom pa nema ko doci da napravi zapisnik da bi ti naplatio stetu od osiguranja jer budzetlije strajkuju? hocel te bolit krc ako ti roditelji dodju da traze od tebe za hljeb jer budzetlije nisu dobile svoje pare( tj penziju)? hocel te bolit krc ako podjes van drzave da odvedes sebe na lijecenje jer u bosni budzetlije strajkuju, pa na granici ne mozes da izadjes jer budzetlije strajkuju? hocel te bolit krc ako tvoj posao bude trpio zbog nestanka struje jer budzetlije strajkuju?dezurni_ucenik wrote:E kad budu budzetlije protestovale, mene ce bolit krc za njima i njihovim pravima. Tad cu ja kuci sjediti i govoriti : vidi narkomana i papaka sto mi ruse grad.
- Thorgerson
#110 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
Ja odem sad doktoru pa me ne moze primiti jer je guzva. Jedan doktor 20 pacijenata ceka. imao ne imao termin.SSemir wrote:hocel te bolit krc ako se u tom periodu razbolis pa odes u dom zdravlja ono budzetlije strajkuju? ili ako ne budes mogao dijete (ako ga imas) ostaviti u vrtić jer budzetlije strajkuju? ili ako te neko (nedaj boze) udari na cesti sa autom pa nema ko doci da napravi zapisnik da bi ti naplatio stetu od osiguranja jer budzetlije strajkuju? hocel te bolit krc ako ti roditelji dodju da traze od tebe za hljeb jer budzetlije nisu dobile svoje pare( tj penziju)? hocel te bolit krc ako podjes van drzave da odvedes sebe na lijecenje jer u bosni budzetlije strajkuju, pa na granici ne mozes da izadjes jer budzetlije strajkuju? hocel te bolit krc ako tvoj posao bude trpio zbog nestanka struje jer budzetlije strajkuju?dezurni_ucenik wrote:E kad budu budzetlije protestovale, mene ce bolit krc za njima i njihovim pravima. Tad cu ja kuci sjediti i govoriti : vidi narkomana i papaka sto mi ruse grad.
Al zato je tu portir, tri sestrice, pet cistacica itd itd...
-
StupskaBitanga
#111 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
Plus niti imaju materijala/opreme i uslova da rade a kako je krenulo i kadra jer je Hrvatska najavila da će iz BiH slate ponude za lječnički kadar
- vivaldi
#112 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
kada vec izneses ovakve podatke, a poslije toga izvuces neki zakljucak, bilo bi lijepo da si stavio i pojasnjenje.Thorgerson wrote:Boldirano - gotovo uduplan u periodu od 2007 do 2012.Stepen javnog duga u BDP-u.2010 - 38%2011 - 38,70%2012 - 40,66%Sad je to oko 43%Dakle kako ide koja godina, nas dug raste - bdp ne raste srazmjerno da to prati.
u ovom periodu o kojem pises smo npr i dobili 150 kilometara autoputa koji bas i nije jeftin. Zapravo je to vrlo skupa zajebancija. (nema veze sto ja nisam zagovornik autoputeva, ali treba posteno reci gdje su pare isle).
druga stvar, imali smo poplave prosle godine koje su nas gurnule ispod nule.
ove godine se opet izgledamo vracamo na neki rast od 2% sto nam onda otvara mogucnost na godisnjem nivou novog zaduzivanja od par stotina miliona, a da % udio duga u bdp-u ostaje isti.
-
StupskaBitanga
#113 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
a zar nije i novo zaduženje ločnije staviti u proces infrastrukturne gradnje a ne u paratize na budžetuvivaldi wrote:kada vec izneses ovakve podatke, a poslije toga izvuces neki zakljucak, bilo bi lijepo da si stavio i pojasnjenje.Thorgerson wrote:Boldirano - gotovo uduplan u periodu od 2007 do 2012.Stepen javnog duga u BDP-u.2010 - 38%2011 - 38,70%2012 - 40,66%Sad je to oko 43%Dakle kako ide koja godina, nas dug raste - bdp ne raste srazmjerno da to prati.
u ovom periodu o kojem pises smo npr i dobili 150 kilometara autoputa koji bas i nije jeftin. Zapravo je to vrlo skupa zajebancija. (nema veze sto ja nisam zagovornik autoputeva, ali treba posteno reci gdje su pare isle).
ove godine se opet izgledamo vracamo na neki rast od 2% sto nam onda otvara mogucnost na godisnjem nivou novog zaduzivanja od par stotina miliona, a da % udio duga u bdp-u ostaje isti.
- Thorgerson
#114 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
Da, ali rast bdp-a od 12% od 2006 pa do 2013 nije neki rast, ako se uzme u obzir da je uzeto preko 6mrld km...uostalom ti autoputevi i jesu doveli i do tog bilo kakvog rasta bdpa...ali sa ovolikim sredstvima, on je morao rasti mnogo vise..ali nije...jer je lova otisla u havu i na krpljenje rupa...vivaldi wrote:kada vec izneses ovakve podatke, a poslije toga izvuces neki zakljucak, bilo bi lijepo da si stavio i pojasnjenje.Thorgerson wrote:Boldirano - gotovo uduplan u periodu od 2007 do 2012.Stepen javnog duga u BDP-u.2010 - 38%2011 - 38,70%2012 - 40,66%Sad je to oko 43%Dakle kako ide koja godina, nas dug raste - bdp ne raste srazmjerno da to prati.
-
vade_mecum
#115 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
ne, ceka nas gora sudbina jer se zbog grcke cijeli finansijski i politicki svijet digao na noge, a u slucaju bosne se nece ni pocesati jer smo svijetu malo reci nebitni i marginalni.Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
toliko.
-
vade_mecum
#116 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
http://www.imf.org/external/np/fin/tad/ ... 2015-07-04
malo i materijala za razmisljanje. sa ovakvim finansijama '17 i '18 ce biti narocito zanimljive godine
malo i materijala za razmisljanje. sa ovakvim finansijama '17 i '18 ce biti narocito zanimljive godine
- vivaldi
#117 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
ma uvijek moze bolje naravno, uvijek se moglo bolje, ali generalno nije to neka lova.Thorgerson wrote:Da, ali rast bdp-a od 12% od 2006 pa do 2013 nije neki rast, ako se uzme u obzir da je uzeto preko 6mrld km...uostalom ti autoputevi i jesu doveli i do tog bilo kakvog rasta bdpa...ali sa ovolikim sredstvima, on je morao rasti mnogo vise..ali nije...jer je lova otisla u havu i na krpljenje rupa...
obicni ljudi bas ne shvataju, niti trebaju shvatai naravno, red velicina, razvoj, makroekonomija itd.
vecina ih to gleda samo iz svoje perspektive.
telekomi su npr ponajbolja ilustracija toga.
i dan danas u rs-u, a i u fbih se prica o parama od mtela jer kada covjek cuje da se dobila 1,2 milijarde maraka njemu je u glavi da je to dovoljno da svavka porodica dobije po dvosoban stan i novog golfa i da je razvoj trebao procevjtati na sve strane.
a kada pogledas koliko npr kosta razvoj korz prizmu bloka 7 i da je njegova procjenjena vrijednost preko 1,5 milijardi maraka,(ili autoput) dodjes do zakljucka da pored svih para od telekoma, trebalo se uzeti jos vise od 300 miliona maraka kredita da bi napravio jedan jedini jebeni blok termoelektrane.
pritom gradnja traje 4-5 godina, jos par godina da vratis ovih 300 miliona i kamate...
i na kraju poslije haman decenije dobijes blok struje koji nas opet nece uciniti ni bogatijim ni razvinenijim.
isti slucaj je i sa bh telecom. zatna koka, porodicno srebro..usrase se ljudi od velikih rijeci..pa se stvara fama da kada se proda pitacemo kolko kosta austrija...
mislim to je smjesno, ali narod ko narod, plus podrijavanje opozocije...
-
Bodkin
#118 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
Nemoj njemu dirati budzetlije. Sta ce jadan kad krenu otpustati u administraciji. Valja se boriti za posaoThorgerson wrote:Kako mislis da ga norvezanin, danac drzi? Jel stvarno mislis da drzavni sluzbenik vani ima troduplo vecu platu nego neko u privredi?Drinski wrote:A kako mislis kad smanjis plate zadrzati doktora, inzinjera informatike ili dobrog pravnika u drzavnoj sluzbi? Recimo ti si drzavni poslodavac.
I evo gdje su nas ti vrhunski odveli. Eto sad ih placamo - debelo. Nema, sve vrhunski strucnjaci.![]()
Politika treba da bude volonterskog, humanog karaktera. Ne biznis. I trebalo se ici u tom pravcu. Ne znam ima li igdje u svijetu da nekakvi opstinski sluzbenici, pa i drzavni imaju najvece plate u drzavi.![]()
Imas hrpu pravnika, ekonomista koji ce dzaba raditi, pruzati savjete, na volonterskoj osnovi. Da pomognu zemlji da se izvuce. I uvijek cu vise takvom vjerovati nego nekom potrcku koji je placen i mora izvrsavati instrukcije odozgo.
Evo prva stvar ukinuti finansiranje stranaka iz drzavnog budzeta. UKINUTI!!! Eto ti za 4 godine nekoliko rata kredita, desetine km autoputa...a i manje glavurdi na bilbordima
-
Bodkin
#119 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
vivaldi wrote:ma uvijek moze bolje naravno, uvijek se moglo bolje, ali generalno nije to neka lova.Thorgerson wrote:Da, ali rast bdp-a od 12% od 2006 pa do 2013 nije neki rast, ako se uzme u obzir da je uzeto preko 6mrld km...uostalom ti autoputevi i jesu doveli i do tog bilo kakvog rasta bdpa...ali sa ovolikim sredstvima, on je morao rasti mnogo vise..ali nije...jer je lova otisla u havu i na krpljenje rupa...
obicni ljudi bas ne shvataju, niti trebaju shvatai naravno, red velicina, razvoj, makroekonomija itd.
vecina ih to gleda samo iz svoje perspektive.
telekomi su npr ponajbolja ilustracija toga.
i dan danas u rs-u, a i u fbih se prica o parama od mtela jer kada covjek cuje da se dobila 1,2 milijarde maraka njemu je u glavi da je to dovoljno da svavka porodica dobije po dvosoban stan i novog golfa i da je razvoj trebao procevjtati na sve strane.
a kada pogledas koliko npr kosta razvoj korz prizmu bloka 7 i da je njegova procjenjena vrijednost preko 1,5 milijardi maraka,(ili autoput) dodjes do zakljucka da pored svih para od telekoma, trebalo se uzeti jos vise od 300 miliona maraka kredita da bi napravio jedan jedini jebeni blok termoelektrane.
pritom gradnja traje 4-5 godina, jos par godina da vratis ovih 300 miliona i kamate...
i na kraju poslije haman decenije dobijes blok struje koji nas opet nece uciniti ni bogatijim ni razvinenijim.
isti slucaj je i sa bh telecom. zatna koka, porodicno srebro..usrase se ljudi od velikih rijeci..pa se stvara fama da kada se proda pitacemo kolko kosta austrija...
mislim to je smjesno, ali narod ko narod, plus podrijavanje opozocije...
- HAVANA
#120 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
Drinski wrote:Takav nacin kontrole treba reformisati, znaci kad otvaras objekat to sve moras imati, a kasnije se to samo uzgred kontrolise. Tako se rjesava 100 problema. I jos nesto, zasto ti mislis da disko ne treba imati aparat za gasenje pozara a kad neko pogine onda je opet kriva drzava?HAVANA wrote:Drinski wrote:Za taj grb je neko poginuo. Ja bih stavio jos vecu kaznu.
Daj ba ne zajebaji majke ti.Nosio se kad je trebalo.Opomenes i cao,kakva hiljada,ne rastu na grani.Koliko je za neistaknuto radno vrijeme,aparat za gasenje pozara...Meni je rekao i da moram uokviriti grb,jebem ti mater i tebi i grbu,i aparatu za gasenje pozara...Dobro se sjecam,moram platiti 37000 km pdv-a u roku 7 dana,ne znam gdje mi je glava gdje guzica a on me pegla sa aparatom i okvirom,sto je radno vrijeme na ovim vratima a ne na onim...
a u stvari ceka stoju dvije...Ceka onaj na granici,ceka carinik,ceka onaj u mupu,ceka u opstini...Na lijekove ih potrosili.
Ko je rekao da ne treba imati? Kad sve bude regulisano kako treba,kad se ne bude kafama zavrsavalo,kad sve bude pravno regulisano,od tehnickog prijema do dozvole za rad...Imace svi sve sto je potrebno.Dok se stojom bude sve zavrsavalo a ne hiljadama ako ne das stoju,nista nece ni valjati.Upozoris,opomenes,ako ne uradi kaznis i cao.Al jok ,s vrata satro drama,ko da sam covjeka ubio sto aparat nije unutra nego vani.Da sam mu dao stoju mogo sam penis okacit komotno,osto bi da stoji.
Aparat je najmanji problem,imam ih pet,zbog sebe prvenstveno.
-
VjecitiStudent
#121 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
A Mital prolazi nekažnjeno ...
-
almir90
#122 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
@HAVANA
Svaka čast!
Evo čovjek sve lijepo objasnio. Dakle, čovjek ima biznis u kojem je očito veliki protok novca, i opet ima probleme. Šta je tek sa onim sitnim obrtnicima? Zakone koje su usvojili o kažnjavanju su stvarno smiješni, neko ko ima netto dobit 100 000+ KM na godišnjem nivou ima iste kazne kao i neki obrtnik koji ima 10 000 KM netto godišnje dobiti.
Nema smisla da neko ko ima male dnevne pazare dobije kaznu od par hiljada, za koju mu treba najmanje tri mjeseca da odvaja od sebe da se plati. Ja sam pisao o ovome već, a ima i drugih koji su pisali isto, 100 000 KM (brutto) godišnjeg obrta u privatnom sektoru bez da si u sistemu PDV-a, dakle ne plaćaš porez na dobit (promet preko 50 000 KM) nije ništa, dovoljno ti je tek da imaš prosječan život što se para tiče, a što se sikirancije i živaca tiče, to je dovoljno da osijediš u pet godina. Da još takvi uđu u sistem PDV-a, ne bi mogli ni plaćati obaveze. Krećem se u tim krugovima, i sam radim u jednom manjem obrtu. Pa ljudi moji smiješno je postalo da porodični poslovi danas teško mogu opstati, kamoli ostali (koji samo radnike zapošljavaju), jer u porodičan se biznis ulaže snaga i napor da se uspije, jer je svima u kući to hljeb. Dakle, kad je došlo da takvi poslovi propadaju, šta reći za druge?!
S druge strane imamo veoma malu grupu ljudi koja vuče sve ekonomske konce u državi, i manje-više oko 100-200 osoba upravlja cijelom ekonomijom u državi.
Ima tu niz još problema, i ja se ne slažem da treba više šverc zaustaviti, nije u redu da neko nema ni firme ni ništa prijavljeno, a uvozi redovno u kamionima polovnu robu, i ostvaruju dobar profit, a ne plaćaju državi ništa, a vlastima kad zahvali para, idu prvo ono buraniju da pokažnjavaju sa po par hiljada.
Treba zaustaviti i izvlačenje miliona i miliona iz budžeta pomoću nekakvih fiktivnih firmi koje se bave svim i živim i mrtvim uvozom i distribucijom. Zašto nema neke realne konkurencije u javnim nabavkama?
Porezne dužnike sve za vrat hvatati, ne možeš vozati auto od 100 000+ KM, a dužan si za porez. I već smo raspravljali o tome da se svi privatnici svrstavaju u kriminalce i prevarante, i ako realno njih 10-20% živi dobro na račun poreznih utaja i prevara, dok ostali su moraju tako raditi da bi makar plivali po površini, jer namaju drugi izvor finansiranja.
Ima tu još hiljadu stvari koje se mogu uraditi da se popravi situacija u državi, ali neće nas sigurno ni jedna stranka povesti tim putem, jer su svi zajedno i doveli nas u ovu situaciju.
A što se tiče propadanja i budžtlija, radujem se propasti svima onima koji imaju preko dvije milje platu. I da hoće se sve već jednom rasprodati, pa nek idemo svi u tri lijepe.
Svaka čast!
Evo čovjek sve lijepo objasnio. Dakle, čovjek ima biznis u kojem je očito veliki protok novca, i opet ima probleme. Šta je tek sa onim sitnim obrtnicima? Zakone koje su usvojili o kažnjavanju su stvarno smiješni, neko ko ima netto dobit 100 000+ KM na godišnjem nivou ima iste kazne kao i neki obrtnik koji ima 10 000 KM netto godišnje dobiti.
Nema smisla da neko ko ima male dnevne pazare dobije kaznu od par hiljada, za koju mu treba najmanje tri mjeseca da odvaja od sebe da se plati. Ja sam pisao o ovome već, a ima i drugih koji su pisali isto, 100 000 KM (brutto) godišnjeg obrta u privatnom sektoru bez da si u sistemu PDV-a, dakle ne plaćaš porez na dobit (promet preko 50 000 KM) nije ništa, dovoljno ti je tek da imaš prosječan život što se para tiče, a što se sikirancije i živaca tiče, to je dovoljno da osijediš u pet godina. Da još takvi uđu u sistem PDV-a, ne bi mogli ni plaćati obaveze. Krećem se u tim krugovima, i sam radim u jednom manjem obrtu. Pa ljudi moji smiješno je postalo da porodični poslovi danas teško mogu opstati, kamoli ostali (koji samo radnike zapošljavaju), jer u porodičan se biznis ulaže snaga i napor da se uspije, jer je svima u kući to hljeb. Dakle, kad je došlo da takvi poslovi propadaju, šta reći za druge?!
S druge strane imamo veoma malu grupu ljudi koja vuče sve ekonomske konce u državi, i manje-više oko 100-200 osoba upravlja cijelom ekonomijom u državi.
Ima tu niz još problema, i ja se ne slažem da treba više šverc zaustaviti, nije u redu da neko nema ni firme ni ništa prijavljeno, a uvozi redovno u kamionima polovnu robu, i ostvaruju dobar profit, a ne plaćaju državi ništa, a vlastima kad zahvali para, idu prvo ono buraniju da pokažnjavaju sa po par hiljada.
Treba zaustaviti i izvlačenje miliona i miliona iz budžeta pomoću nekakvih fiktivnih firmi koje se bave svim i živim i mrtvim uvozom i distribucijom. Zašto nema neke realne konkurencije u javnim nabavkama?
Porezne dužnike sve za vrat hvatati, ne možeš vozati auto od 100 000+ KM, a dužan si za porez. I već smo raspravljali o tome da se svi privatnici svrstavaju u kriminalce i prevarante, i ako realno njih 10-20% živi dobro na račun poreznih utaja i prevara, dok ostali su moraju tako raditi da bi makar plivali po površini, jer namaju drugi izvor finansiranja.
Ima tu još hiljadu stvari koje se mogu uraditi da se popravi situacija u državi, ali neće nas sigurno ni jedna stranka povesti tim putem, jer su svi zajedno i doveli nas u ovu situaciju.
A što se tiče propadanja i budžtlija, radujem se propasti svima onima koji imaju preko dvije milje platu. I da hoće se sve već jednom rasprodati, pa nek idemo svi u tri lijepe.
- piupiu
#123 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
I manje. I to lose.almir90 wrote:
- piupiu
#124 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
Gledam juce, prekjuce ... u jednom od ovih clanaka koji kaze da cemo se zaduziti kod privatne banke da je BiH uspjela prodati samo 20 miliona maraka obveznica u zadnjih 6 mjeseci, dakle, oni koji to kupuju - banke, vlade, penzioni fondovi ... ne zele da nas kupuju.
Evo jedna kratka analiza ko je sve kupio grcke obveznice i sta to sada za njih znaci ...
http://www.bloombergbriefs.com/content/ ... oHurts.pdf
Evo jedna kratka analiza ko je sve kupio grcke obveznice i sta to sada za njih znaci ...
http://www.bloombergbriefs.com/content/ ... oHurts.pdf
-
prog321
#125 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?
Odakle ti ovi podaci ?Thorgerson wrote:Stani malo, kako mislis proizvoljno?calculator wrote: I njegova i tvoja tvrdnja su proizvoljne, napamet ispisane. Doduše i ovaj forum je medij koji "svašta trpi", uobičajeno je i ništa novo sveforumsko pametovanje
U odnosu na države regiona, ili evropske države, na kojoj poziciji po zaduženosti se nalazi Bosna i Hercegovina, odnosno po sposobnosti i resursima za povrat novca?
Vanjski dug po godinama:
1996. 1,4 milijarde maraka
1997. 1,8 milijardi maraka
1998. 2,2 milijarde maraka
1999. 3,7 milijardi maraka
2000. 4,05 milijardi maraka
2001. 4,4 milijarde maraka
2002. 4,2 milijarde maraka
2003. 4,01 milijarda maraka
2004. 4,03 milijarde maraka
2005. 4,3 milijarde maraka
2006. 4,07 milijardi maraka
2007. 3,9 milijardi maraka
2008. 4,2 milijarde maraka
2009. 5,2 milijarde maraka
2010. 6,2 milijarde maraka
2011. 6,6 milijardi maraka
2012. 7,1 milijarda maraka
2013. 7,4 milijarde maraka
2014. 8,05 milijardi maraka
Boldirano - gotovo uduplan u periodu od 2007 do 2012.
Stepen javnog duga u BDP-u.
2010 - 38%
2011 - 38,70%
2012 - 40,66%
Sad je to oko 43%