Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
-
dječak sa šibicama
#101 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
Izrael je najjaci, 5 godina, zene 2 godine ako se ne varam.
U granap idu sa uzijem na ramenu.
U granap idu sa uzijem na ramenu.
- madner
#102 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
Jah, USA Francuska i Britanija koja mozda najvise koriste vojsku van svojih granica nemaju vojni rok zbog komplikacija sa istim. Holandija nije ukinula vojni rok, nego se trenutno niko ne zove itd...
Za senlucenje po svijetu, profesionalna vojska je bolja, za ozbiljno ratovanje sa komsijama bi svaka od ovih plavih u roku 6 mjeseci opet uvela pozivnice.
Inace, prednost vojnog roka je sto se tako sprijecava da vojska postane desno krilo drustva.
Za senlucenje po svijetu, profesionalna vojska je bolja, za ozbiljno ratovanje sa komsijama bi svaka od ovih plavih u roku 6 mjeseci opet uvela pozivnice.
Inace, prednost vojnog roka je sto se tako sprijecava da vojska postane desno krilo drustva.
- JThomas
#103 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
wikipedia kaže da nije više._BataZiv_0809 wrote: Ispade u Kini nije obavezan vojni rok
lično proceduru nisam prolazio.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#104 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
Cudi me to fakat (mislim za Kinu,ne za odsustvo provjereJThomas wrote:wikipedia kaže da nije više._BataZiv_0809 wrote: Ispade u Kini nije obavezan vojni rok
lično proceduru nisam prolazio.
- madner
#105 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
Kina isto isti sistem kao i Holandija, teoretski postoji vojni rok, no puni se dobrovoljcima. Ima ih ko Kineza. 
- Russki
- Njanjavi
#107 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
Ma jest al je bilo zesce jezivo iskustvo za gledat.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Je li se dohavizao jadnik kasnije?Njanjavi wrote:U mojoj generaciji u bugojnu lik naograjisao na strazi, na onoj livadi gdje su istresali u rupe ostatke iz kuhinje, ja svojim ocima gledao kako lik vileni u snu, budi se i ne konta sta se desava oko njega.diason wrote:Vojska sigurno oblikuje ljude, jedino sto je dugo trajala, ali recimo 2 mjeseca obuke bi mnogima dobro doslo.U vojsci se ucis disciplini, tacnosti sto danas mnogim nedostaje.Covjek postane i dosta hrabriji, kad se sjetim Bugojna i straze ujutro u tri, mrak, u sumi sam stojis, nije bas ni svejedno bilo ispocetka.Dosta covjek i mentalno ojaca, tako da sam ja za sigurno.
Pa cak i losi uslovi sto neko rece, losa hrana, jos losiji smjestaj, ali i to sve covjeka uci i zahvalnosti na stvari koje imamo kod kuce, a koje uzimamo zdravo za gotovo.
Kroz pricu poslije umivanja, vukla ga trojica u wc, frajer ko biljka maltene, u snu ga prenijelo, i kroz pricu sta dje kako, zena mu se neka prividjala kroz romb onih kucica drvenih sa coporom paschadi.
Sutio hudnjak i opuco strazu, tek prvu noc nakon skidanja sa straze ga prenese u snu na zlo i to citavoj spavaoni isprica.
A dobar lik ko panja, posten momak, bas ljudina.
Ne znam za Bajagu i Mladenovića, ali moj komšija isto nije išao jer je bio teški narkos. Mislim bilo je onih koji nisu zaista mogli u vojsku ali i onih koji su folirali, lakirali nokte na nogama, glumili homoseksualce samo da izbjegnu vojsku.Better Man wrote: Bajagin otac je bio vojno lice, ali Bajaga nije služio vojsku. Isto pokojni Milan Mladenović. Mislim da i Štulić nije služio vojsku ili se varam. Čola do vojske nije imao solidnu slavu. već je bio prava zvijezda za kojom su svi ludovali i punio je stadione. Isto tako i Brega i Dugmići su bili pravo slavni.
Frajer u snu kad se ritnu i opali u one sipke na dnu kreveta ja sam konto pukla mu noga na petnest djelova, pa onda budjenje i onaj pogled prazni u ocima, frajer svjestan al te ne registruje jarane, nesta jezivije u zivotu ne vidjeh jbte.
Dodje sebi tek kad ga umise, sjedi zapali cigaru, zaplaka, krenu nam pricat sta je i kako.
Ma sjeb zesci bgmi.
- Gojeni H
#108 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
Finska je zadnji put ratovala 1945. god. protiv sovjetskih kmera. Ima obavezno sluzenje vojnog roka i od jednu od najvisih stopa posjedovanja oruzja po glavi stanovnika.
Svicarska je zadnji put ratovala u gradjanskom ratu prije vise od 150 godina. Ima obaveznno sluzenje vojnog roka.
Da su Svicarska i Finska imale genocid nad svojim narodom, na svom teritoriju, prije samo 20-ak godina, vejrovatno bi bile najnaoruzanije nacije barem na evropskom prostoru.
Samo snishodljivo-podanicke sluge mogu trunit' o pacifizmu i demilitarizaciji Bosne.
Nisam nuzno za sluzenje vojnog roka, ali jesam za barem osnovnu pjesadijsku obuku a zatim vjezbe, ili sluzbu u sanitetu, sluzbi spasavanja.
Svicarska je zadnji put ratovala u gradjanskom ratu prije vise od 150 godina. Ima obaveznno sluzenje vojnog roka.
Da su Svicarska i Finska imale genocid nad svojim narodom, na svom teritoriju, prije samo 20-ak godina, vejrovatno bi bile najnaoruzanije nacije barem na evropskom prostoru.
Samo snishodljivo-podanicke sluge mogu trunit' o pacifizmu i demilitarizaciji Bosne.
Nisam nuzno za sluzenje vojnog roka, ali jesam za barem osnovnu pjesadijsku obuku a zatim vjezbe, ili sluzbu u sanitetu, sluzbi spasavanja.
- Danguba
#109 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
madner wrote:Kina isto isti sistem kao i Holandija, teoretski postoji vojni rok, no puni se dobrovoljcima. Ima ih ko Kineza.
bilo...a sta mislis zasto?
- Gojeni H
#110 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
Ja JNA smatram zlocinackom vojskom, ali za drogu i davanje guzice se u JNA moglo debelo nabelajit'.insomnia78 wrote: Ovo, da
Iz vlastitog iskustva
Jos sam bio u "elitnoj" jedinici
Ovo drugo, "prico" mi co'ek
I to je 1000% upravo osamdesetih
JBT, opet glorifikovanje JNA, u najcuvanijim zatvorima na svijetu ljudi se drogiraju samo u JNA nisu
- Edin H.
#111 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
Normalno da je bilo gudre, i to ono, hajde im reci da se drogiram, malo tvorza ili ne, moraju ga skinuti na kraju.insomnia78 wrote: Ovo, da
Iz vlastitog iskustva
Jos sam bio u "elitnoj" jedinici
Ovo drugo, "prico" mi co'ek
I to je 1000% upravo osamdesetih
JBT, opet glorifikovanje JNA, u najcuvanijim zatvorima na svijetu ljudi se drogiraju samo u JNA nisu
Ma svakakve su raja finte izmisljala, rezanje vena, mokrenje u krevet, glumile dalabu...
- JThomas
#112 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
nešto droge procuri u svaku građevinu i svaku organizaciju na ovom svijetu. nije to uopšte poenta ni mjerilo valja li nešto ili ne valja.
- Edin H.
#113 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
Russki wrote:jebla vas vojska
Evo odgovora JThomasu
- Tesla10
#114 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
Jesam za uvođenje vojnog roka, ali po onim principima na kojim je uveden u Švicarskoj, Švedskoj, Finskoj i Norveškoj. Najbolje bi bilo da kopiramo izraelski vojni sistem ili čak američki, mada ne vjerujem da za ovaj drugi imamo para.
- JThomas
#115 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
pa i ja kažem isto. ali ovo s drogom nije nikakav argument ni za šta.
- Arteta
#116 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
Hebo vojsku, bolje se baviti sportom, barem neces izgubiti godine zivota.
- Tesla10
#117 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
Sumnjam da se u švicarskoj vojsci gube godine života.Arteta wrote:Hebo vojsku, bolje se baviti sportom, barem neces izgubiti godine zivota.
- Arteta
#118 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
Da nama bi biti ekonomija kao Svicarska.Tesla10 wrote:Sumnjam da se u švicarskoj vojsci gube godine života.Arteta wrote:Hebo vojsku, bolje se baviti sportom, barem neces izgubiti godine zivota.
U Australiji nema obaveznog roka, ali oni su jako fizicki spreman narod jer su jako aktivni u sportskim klubovima.
p.s.zar nije glupo da Izet mora obavezno sluziti vojsku kada je fizicki spremniji od 95% pro vojnika.
-
Paul F.
#119 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
Gdje njega na ovu temu. Ako se ne varam, njega je JNA brzo kući vratila. Nije služio vojni rok.ULTRAK wrote: Juka Prazina na Bjelasnici...
Gadjanje iz haubice na Trnovo valjda?
- Gojeni H
#120 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
Sve sto treba je volja da se vojska i srednje skole/fakulteti uvezu sa strucnim spremama. Odlicno odradjeno u ogormnom broju zapadnih zemalja.Arteta wrote:Da nama bi biti ekonomija kao Svicarska.Tesla10 wrote:Sumnjam da se u švicarskoj vojsci gube godine života.Arteta wrote:Hebo vojsku, bolje se baviti sportom, barem neces izgubiti godine zivota.
U Australiji nema obaveznog roka, ali oni su jako fizicki spreman narod jer su jako aktivni u sportskim klubovima.
U JNA je to bilo samo u auto-jedinicama, gdje su se kvalifikacije priznavale i u civilnom zivotu.
Kada bi se priznavale obuke mehanicara, vozaca, medicinara, vojne policije (za civilnu), i druge strucne obuke, onda bi tranzicija u civilni zivot bila daleko laksa. Realno, u mnogim vojskama nivo obuke prelazi onu u ucionicama nekih tehnickih skola ili zanata.
Fizicka spremnost je tek mali dio onoga sto je vojniku potrebno.
- Arteta
#121 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
To se sve uci kroz razne skole, ne treba vojska za to.Gojeni H wrote:
Sve sto treba je volja da se vojska i srednje skole/fakulteti uvezu sa strucnim spremama. Odlicno odradjeno u ogormnom broju zapadnih zemalja.
U JNA je to bilo samo u auto-jedinicama, gdje su se kvalifikacije priznavale i u civilnom zivotu.
Kada bi se priznavale obuke mehanicara, vozaca, medicinara, vojne policije (za civilnu), i druge strucne obuke, onda bi tranzicija u civilni zivot bila daleko laksa. Realno, u mnogim vojskama nivo obuke prelazi onu u ucionicama nekih tehnickih skola ili zanata.
- Gojeni H
#122 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
Osnovni cilj postojanja vojske je zastita od agresije. Osvrnuo sam se samo na bruku zanimanja u vojsci koje se mogu upotrijebiti u civilnom zivotu.Arteta wrote:To se sve uci kroz razne skole, ne treba vojska za to.Gojeni H wrote:
Sve sto treba je volja da se vojska i srednje skole/fakulteti uvezu sa strucnim spremama. Odlicno odradjeno u ogormnom broju zapadnih zemalja.
Znati pucati ne znaci da se sutra znas postaviti na liniji odbrane, organizovati logistiku, artiljerijsku podrsku, izvidjanje iz zraka, itd.
Ljudi vjezbaju, i vjezbaju, i vjezbaju mjesecima i godinama da bi odredjene aktivnosti i rekacije postale dio instinkta.
- madner
#123 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
Problem je sto to kosta. Ispaliti jednu tenkovsku granatu za vjezbu kosta oko 1000 KM. Posada bi trebala ispaliti 1000 takvih godisnje da bude odlicno uvjezbana. Onda treba zamjeniti cijev jer je istrosena itd itd...
Za najvjerovatniju svrhu vojske u BiH, obracun sa RSom, bi vojni rok trebao biti 3 godine, jer ce odbrana zahtjevati napad.
Za najvjerovatniju svrhu vojske u BiH, obracun sa RSom, bi vojni rok trebao biti 3 godine, jer ce odbrana zahtjevati napad.
-
Paul F.
#124 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
Da, biti profesionalni vojnik nije baš privlačno za stručne ljude. Previše poteškoća i gnjavaže.
Odeš na teren a žena ode na drugi teren...
Odeš na teren a žena ode na drugi teren...
- Gojeni H
#125 Re: Da li je vojska dobra za omladinu? Oblikuje li ispravno ljude?
To je po knjizi nekakvog pukovnika u generalstabu.madner wrote:Problem je sto to kosta. Ispaliti jednu tenkovsku granatu za vjezbu kosta oko 1000 KM. Posada bi trebala ispaliti 1000 takvih godisnje da bude odlicno uvjezbana. Onda treba zamjeniti cijev jer je istrosena itd itd...
Sasvim je dovoljno 10 puta manje, ali ceste vjezbe.
Hajdemo se malo osvrnuti na posljednji rat. Jake mobilne jedinice i uvezivanje razlicitih rodova na terenu je odgovor odnosno ono cemu treba teziti.
Ono sto nam je bilo najslabije i cemu se na ovim prostorima na zalost ne pridaje dovoljna paznja je logisitka.