Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- mobsterc
#101 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)
Evo ja kazem 99% ne vozi. Ti rekao i odmah dogma. Pff 
-
Dr Baltazar
#102 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)
Ne moraš ti to meni pričati (naročito ako ne posjeduješ neki od ta 3 auta). Kažem ti kako je to sve zamišljeno, vidiš valjda i sam kako se voze poznatiji strani političari. Nisam vidio da iko sjedi naprijed u S klasiime123 wrote:Trziste i kupci diktiraju za koju svrhu ce auto da se pravi. Kao sto rekoh 99 % kupaca ovih auta ih i vozi.Dr Baltazar wrote: @ime123
Ova gore navedena auta i jesu pravljena u tu svrhu da tebe neko vozi dok ti pratiš berzu recimo na zadnjem sjedištu i obilaziš grad. Jednostavno auta za uživanje, zato zadnja klupa i jest prostranija
-
ime123
#103 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)
E oni su ti tih 1 %Dr Baltazar wrote: Ne moraš ti to meni pričati (naročito ako ne posjeduješ neki od ta 3 auta). Kažem ti kako je to sve zamišljeno, vidiš valjda i sam kako se voze poznatiji strani političari. Nisam vidio da iko sjedi naprijed u S klasi
- mobsterc
#104 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)
Pa ti. I dalje ne kontas... to je nevjerovatno. Znaci covjeku je skrenuta paznja da ne govori o cemu mi pricamo jer je izjavio 'ne pricamo o tome' a mi smo "pricali o tome" jer je ocito covjek padobranski uskocio, nije procitao da se prica o voznji pozdada samo kod a8, 7, S a ne komplet prmiuma. Ako i dalje ne kontas, zamolio bih nekog drugog da ti pokusa objasniti, ja nemam vise volje, zelje i ostalog 
- mobsterc
#105 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)
vidis da 99% ljudi ne znavettel wrote:vala oduvijek se znalo da je zadnje desno sjediste gospodsko i za VIP ljude. (najzasticenija je osoba na zadnjem desnom sjedistu, ne daj Boze udesa)
- problemnatravunu
#106 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)
A tamo gdje se vozi lijevom stranom??mobsterc wrote:vidis da 99% ljudi ne znavettel wrote:vala oduvijek se znalo da je zadnje desno sjediste gospodsko i za VIP ljude. (najzasticenija je osoba na zadnjem desnom sjedistu, ne daj Boze udesa)
- Suelureac
#107 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)
Redizajnirana je i A-klasa. I ovo je fin autić iz golf klase uz Volvo V40.

-
tempuser
#108 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)
Da i ja malo kakim na temu!
Premium klasa je neformalna kategorija i zbog toga nema jasno odredjenih kriterija. Mislim da je premium klasa mjesavina raznih faktora koji u kombinaciji stvaraju ukupnu sliku, ugled, istorija i tradicija brenda u auto svijetu i kod kupaca, finansijska i vlasnicka stbilnost i snaga brenda, ponuda modela po klasama, cijena, sopstveni razvoj tehnologije, inovacije i niva teh, rjesenja. Nista od toga samostalno ne cini brend premiumom, niti se ko samostalno moze proglasiti premium brendom, tako da poredjenja cm prostora, cijena, klase, luksuz, dizajn, sami za sebe nemaju svrhe, cak je i jedan Opel je do sredine '90-ih nudio auto visoke klase pa ga to nikad nije svrstavalo u premium brend.
Sto se tice Volva, u osnovi Volvo nije pravio luksuzne automobile, nego velike, nadprosjecno kvalitetne i sigurne automobile sa prosjecnog covjeka, kasnije su uveli motore sa 6 cil pa seriju 700 sto se moze smatrati luksuzom, ali su istovremno pravili nize i jefinije klase i modele, koristili tudje tehnologije da bi poslije toga dosla fin. kriza, opet tudje tehnologije, uzastopne promjene vlasnistva, vlasnicka struktura, a sve to nije islo u prilog premium statusu.
Premium klasa je neformalna kategorija i zbog toga nema jasno odredjenih kriterija. Mislim da je premium klasa mjesavina raznih faktora koji u kombinaciji stvaraju ukupnu sliku, ugled, istorija i tradicija brenda u auto svijetu i kod kupaca, finansijska i vlasnicka stbilnost i snaga brenda, ponuda modela po klasama, cijena, sopstveni razvoj tehnologije, inovacije i niva teh, rjesenja. Nista od toga samostalno ne cini brend premiumom, niti se ko samostalno moze proglasiti premium brendom, tako da poredjenja cm prostora, cijena, klase, luksuz, dizajn, sami za sebe nemaju svrhe, cak je i jedan Opel je do sredine '90-ih nudio auto visoke klase pa ga to nikad nije svrstavalo u premium brend.
Sto se tice Volva, u osnovi Volvo nije pravio luksuzne automobile, nego velike, nadprosjecno kvalitetne i sigurne automobile sa prosjecnog covjeka, kasnije su uveli motore sa 6 cil pa seriju 700 sto se moze smatrati luksuzom, ali su istovremno pravili nize i jefinije klase i modele, koristili tudje tehnologije da bi poslije toga dosla fin. kriza, opet tudje tehnologije, uzastopne promjene vlasnistva, vlasnicka struktura, a sve to nije islo u prilog premium statusu.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#109 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)
To sto pises Gorane,isto vazi i za jedan audi,koji je koristio tudje motore,mjenjace itd. 
- Suelureac
#110 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)
Evo malo zanimljivosti iz svijeta premiuma. Svi znate engleski pretpostavljam.
Nomenklatura BMW-a:

Nomenklatura Mercedesa (u zagradi stara nomenklatura napuštena prije 2 godine):

Nomenklatura pogonskog sistema Mercedesa:

Nomenklatura BMW-a:

Nomenklatura Mercedesa (u zagradi stara nomenklatura napuštena prije 2 godine):

Nomenklatura pogonskog sistema Mercedesa:

-
tempuser
#111 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)
Neke stvari vaze, a neke ne. Da ne idemo u sve razlike, osim sto nije isto primjenjivati tehnologiju svoje grupacije, u cijem razvoju ucestvujes, i otkupljivati gotovu tehnologiju od drugih (Volvo je npr. prvo dugo koristio renaultove motore manjih zapremina i VW-ove dizele, mitshubishieve platforme), Audi zadnjih 30-35 god, sto nije bas tako zanemarljivo, ima uzlazu putanju po pitanju modela po klasama ukljucujuci i visoku klasu, primjenjenih tehnologija, pozicije na trzistu, finansijske stabilnosti i snage, sto dalje vodi ka ugledu kod kupaca i konkurencije, sto nazalost nije slucaj s Volvom, a sve to utice na komplet sliku i status, ali ne znaci da ako nastavi u ovom trendu u nekom narednom preiodu nece biti rame uz rame po svim pitanjima.konektovan wrote:To sto pises Gorane,isto vazi i za jedan audi,koji je koristio tudje motore,mjenjace itd.
- Suelureac
#112 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)
Evo još jedna zanimljivost. BMW i Audi su godina u utrci vezanoj za tehnologiju laserske iluminacije. Razlozi zašto je BMW pobjedio Audija:
- Suelureac
#113 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)
Audi je predstavio svog "konja za utrku" s C-klasom i 3-icom. Kako vam se čini? Mene nimalo ne oduševljavala. Previše konfekcijski, a iznutra ko Škoda Rapid s natakarenim iPadom.

-
ime123
#114 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)
Novi interijer Audi modela, Q7 i A4 razvalili. Perfektno.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#115 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)
Malo im je ovaj tablet kicast,a ostalo je odlicno.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#116 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)
Tacno.corsa wrote:Subjektivno, doslo je do provale!Cuj staviti Mercedes na trece mjesto po inovativnosti!?
P proguglaj malo i vidi ko je pionir u vecini stvari u automobilima, sto na polju sigurnosti, sto luksuza. Cak je i Jeremi Clarkson rekao:"Ako zelite da vidite sta ce u obicnim autima biti za 10 godina, kupite novu S klasu".
Mislim da se iz ovoga vidi koga ja preferiram!![]()
P.S. Volvo za mene nije premium.
PS: Nije samo subjektivno doslo do provale, provala je objektivna.
Rijetko glupo otvaranje teme. Posebno, onaj dio o streotipu, koji je vise dokaz, recimo na neki nacin, ..licnog primitivima.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#117 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)
U slucaju da se volan nalazi na desnoj strani, onda si u pravu, inace nisi.vettel wrote:vala oduvijek se znalo da je zadnje desno sjediste gospodsko i za VIP ljude. (najzasticenija je osoba na zadnjem desnom sjedistu, ne daj Boze udesa)
- Suelureac
#118 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)
Baš gledam sada kako je predstavljen redizajnirani F30
Usporedba štop-lampi na trenutnom BMW-u 3 (F30) iz 2015-te godine i na prethodnom modelu 3 (E90) iz 2009-te godine.
Uvijek sam se pitao kako to da su štope toliko površinski duže na F30 nego na E90 i onda sam preklapanjem shvatio da je omasovljen zadnji dio, ali na taj način da ne izlazi iz gabarita. Svaka čast ljudima iz BMW-a kako su to uspjeli. Meni se samo zamanta, jer su kao Roberto Carlos srušili zakon fizike.
E90 (2009)

F30 (2015)

Preklapanje E90 vs. F30

Usporedba štop-lampi na trenutnom BMW-u 3 (F30) iz 2015-te godine i na prethodnom modelu 3 (E90) iz 2009-te godine.
Uvijek sam se pitao kako to da su štope toliko površinski duže na F30 nego na E90 i onda sam preklapanjem shvatio da je omasovljen zadnji dio, ali na taj način da ne izlazi iz gabarita. Svaka čast ljudima iz BMW-a kako su to uspjeli. Meni se samo zamanta, jer su kao Roberto Carlos srušili zakon fizike.
E90 (2009)

F30 (2015)

Preklapanje E90 vs. F30

- basicm
#119 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)
Audi se s vremena na vrijeme ponasa supacki, ovo je zadnji primjer, hvalili se da su prvi sa laserom. Prvo su se hvalili da su prvi sa LED svjetlima, kad ono Cadillac, pa su podjonili Q oznaku od Infinitija, kao i dizajn (q5 vs fx, a razlika 10-ak godina). Ali ipak postaju sve bolji, barem vizuelno sve manje lice na ostale iz koncerna.Suelureac wrote:Evo još jedna zanimljivost. BMW i Audi su godina u utrci vezanoj za tehnologiju laserske iluminacije. Razlozi zašto je BMW pobjedio Audija:
BMW je prvi imao Xenon, sad laser.
- golfiista
#120 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)
BMW je to uradio prije nekoliko godina.Suelureac wrote:Audi je predstavio svog "konja za utrku" s C-klasom i 3-icom. Kako vam se čini? Mene nimalo ne oduševljavala. Previše konfekcijski, a iznutra ko Škoda Rapid s natakarenim iPadom.

- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#121 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)
Koliko ovaj display bolje izgleda na BMW nego na Audiju i Mecki. Odlicno su ovo izveli.
- Industrialyzer
#122 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)
To je tako kad sudis autu na osnovu slika. Kad udjes u C klasu i dobijes kompletnu sliku, zadnje sto bi pomislio je da je taj displej nakacen. Ogroman napredak u odnosu na W204, ogroman.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#123 Re: Svijet Premium četvorke (Audi, BMW, Mercedes, Volvo)
Meni je C klasa najbolje auto unutra u srednjoj klasi kada se uzme kompletna slika. Jednostavno odlican,samo da je display rijesen malo bolje.Industrialyzer wrote:To je tako kad sudis autu na osnovu slika. Kad udjes u C klasu i dobijes kompletnu sliku, zadnje sto bi pomislio je da je taj displej nakacen. Ogroman napredak u odnosu na W204, ogroman.