Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dobar osjecaj

#101 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by dobar osjecaj »

dječak sa šibicama wrote:Ma sta vam je, Bosna je puna ljudi koji ce smetljari biti u Njemackoj, bilo sta, bolje biti smetljar u Njemackoj nego da te u Bosni handri svaki supak.

Bar si placen, cak i "na sramotu" dobijes dio plate.
Ponekad kad sam preumorna od brojeva, slova i svih pametovanja oko sebe, s ceznjom posmatram radnike Parka ili Rada dok bezbrizno metu ulicu, kose travu elektricnom kosilicom ili okopavaju cvijece u parkovima. Meni je vecina tih prakticnih poslova, ako se dobro i posteno rade, manje sramotna od prodaje magle, turizma smrti i slicnih sramotnih zanimanja.
Last edited by dobar osjecaj on 25/06/2015 17:08, edited 1 time in total.
Margita81

#102 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by Margita81 »

Zviz wrote:
sinuhe wrote:Mogu mladi sasvim legalno zaraditi par hiljada eura u sezonskim poslovima. Kad dolaze sa Tajlanda sto ne bi iz Bosne.

Mozes, evo kako ces zaraditi 2.000€ mjesecno na ruke.

Treba ti stela za dvije stvari. Jedna da ti neko najdje posao na jednom od puno brodova koji plivutaju izmedju Norveske i Danske. Trazis iz Danske jer je (jos) u EU. Da bi te zaposlili treba ti adresa i cpr broj, jer inace nemas racuna itd. Posto se radi 15 dana gotovo non stop- noci se na brodu i sl. a onda imas 15 dana slobodno. Tebi samo treba fiktivna adresa znaci da se samo registrujes kod nekoga, jer 15 dana ce ti biti jeftinije da ides u HR nego da placas mjesec dana stan, koji ce biti prazan po mjesecnog perioda.

Nije nikako tesko samo ti trebaju te dvije stele.
Par hiljada eura za par mjeseci sezonskog posla-mislim da je @sinuhe to mislio a ne par hiljada eura mjesecno...ako sam u krivu izvinjavam se.

IT struka -komotno par hiljada eura mjesecno mogu zaraditi. Zarade i u BiH pa sto nebi u De..samo puno vise :)
Za ostale poslove ne znam ali budimo realni zar bi isle hiljade i hiljade ljudi da se ne isplati i da nije bolje. ;)
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#103 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by Zviz »

Lajavikrelac wrote:
dječak sa šibicama wrote:Ma sta vam je, Bosna je puna ljudi koji ce smetljari biti u Njemackoj, bilo sta, bolje biti smetljar u Njemackoj nego da te u Bosni handri svaki supak.

To bi i držalo vodu da nemaš već hiljade Bugara, Rumuna, Mađara, Poljaka koji već odavno što regularno što ne rade te niže poslove.
Pa evo kako je u Danskoj na baustelama bilo na pocetku. Prvo su bili samo poljaci, poceli oni traziti vise plate, uletili litvanci i madrari, sad i litvaci nesto hoce nece, uletili slovaci - sad je poljaka mozda 25%, 30% litvanaca i madjari i resto slovacka. E sad se poljavljuju slovenci, ko fol naki kvalitet za staru poljsku platu :D Slovaci sute i trpe. Poljaci se vracaju jer sad mogu u poljskoj imati bolje placen posao ali isti.
dječak sa šibicama

#104 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by dječak sa šibicama »

Lajavikrelac wrote:

To bi i držalo vodu da nemaš već hiljade Bugara, Rumuna, Mađara, Poljaka koji već odavno što regularno što ne rade te niže poslove.
Ko da je kod nas stanje bolje nego u Bugarskoj ili Rumuniji.

Madjari i Poljaci vec ne idu u tu pricu, njihove zemlje su vec koliko toliko ojacale da bas ne moraju raditi najgore poslove za mizerna primanja u Njemackoj.
jao_situacije

#106 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by jao_situacije »

baš me zanima koliko će ljudi otići :-?
Zviz

#107 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by Zviz »

dječak sa šibicama wrote:
Lajavikrelac wrote:

Ko da je kod nas stanje bolje nego u Bugarskoj ili Rumuniji.

Madjari i Poljaci vec ne idu u tu pricu, njihove zemlje su vec koliko toliko ojacale da bas ne moraju raditi najgore poslove za mizerna primanja u Njemackoj.
Jarane u koju onda pricu idu. Pa nije tako davno, u Danskoj, mada sam ubjedjen da ovog ima i u Njemackoj. Madrzari su radili sedam dana sedmicno i tako sest sedmica, po najmanje 12 sati dnevno, neki i do 18 sati, za stanidu od 40kr (5,5€). Boravili ih preko 20 u jednoj kuci u kojoj bi jedva imalo prosto po nekom indezxu nuzne komotnosi 8 ljudi. Gulio ih naki madjar preko kojeg je striktno islo zaposljavanje, a danci nisu htjeli da niko zaposle ako nisu kod njega upisani tj. preko njega samo. A sta su sve rumuni radili svojima majko mila to je bilo za plakati. U Rumuniji odrzali konkurs i kao trebali su da kupe karte za autobus i ovi ko imali neke povoljne, u busu bilo ljudi naplatili im karte i jos nesto za papirologiju oko cpr broja i racuna u banci. I unajmili autobus i rekli agenciji da vozi do neke adrese koju su nasli i agencija po narudjbi vozila do te livade. Kasnje danski crveni kriz im pomagao da se vrate u Rumuniju sa policiskim eskortom i sl.
topcam
Vozim: uzbrdo

#108 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by topcam »

Lajavikrelac wrote:

To bi i držalo vodu da nemaš već hiljade Bugara, Rumuna, Mađara, Poljaka koji već odavno što regularno, što ne, rade te niže poslove.
Cuj nize poslove, prije bih rekao postene poslove.

(Jos kad spomenes ovu grupu ljudi, "posteno" dobije fantasticnu dimenziju.)
samki12

#109 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by samki12 »

E moji hrvati... drago mi je sto ste nam bili gosti u nasoj lijepoj Bosni ali nazalost vrijeme nam je za rastanak... sve najbolje u Njemackoj

Allahimanetensie :D
razonoda

#110 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by razonoda »

Ja za Bosanca u USA imam posao --vozac da radi od 3 ujutru -do podne 7 dana , Plata 40 000$. Bi li iko radio?
Zviz

#111 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by Zviz »

razonoda wrote:Ja za Bosanca u USA imam posao --vozac da radi od 3 ujutru -do podne 7 dana , Plata 40 000$. Bi li iko radio?
Godisnje ili mjesecno :D
razonoda

#112 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by razonoda »

Zviz wrote:
razonoda wrote:Ja za Bosanca u USA imam posao --vozac da radi od 3 ujutru -do podne 7 dana , Plata 40 000$. Bi li iko radio?
Cuj mjesecno , ne razvozi drogu , godisnja.
topcam

#113 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by topcam »

razonoda wrote:
Zviz wrote:
Cuj mjesecno , ne razvozi drogu , godisnja.
Za sedam dana nije lose. :mrgreen:

Sigurno ces naci nekoga ko moze odvojiti 7 dana u godini za 40.000 $ :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#114 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by _BataZiv_0809 »

Sa nk radnicima ne kuburi nijedna zemlja. Ljudima fale medicinari i it strucnjaci.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#115 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by KatarinaKosaca »

_BataZiv_0809 wrote:Sa nk radnicima ne kuburi nijedna zemlja. Ljudima fale medicinari i it strucnjaci.
Po svim statistikama Njemačka ima neku minimalnu stopu nezaposlenosti. Balkanci brzo uče jezik, tako da i za NK radnike imaju više šansi nego neki Pakistanac ili Sirijac, sigurno.
topcam

#116 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by topcam »

Pojedini kao da zive u 60 tim, proslog stoljeca.

Smecar u njemackoj moze postati neko kome je babo smecar, ta pozicija je tako pozeljna da se samo naslijediti moze.

Koje izvale citam, pa Maksim bi manje po diviziji pucao.
insomnia78

#117 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by insomnia78 »

Lajavikrelac wrote:

Nije tu lako ni upasti
U fr ti ljudi koji rade za grad imaju kamaru benificija
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#118 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by _BataZiv_0809 »

U vi se stvarno prepali :lol:
sinuhe

#119 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by sinuhe »

Sigurno da je konkurencija žestoka u onom mehanizovanom smećarstvu (kamioni i slično). Tu je teško upasti i tu ima para.
tm84

#120 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by tm84 »

znaci, unsko sanski kanton ostaje uskoro bez stanovnika... :D
supercali

#121 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by supercali »

Krajinu proglasiti nacionalnim parkom i to je to :)
insomnia78

#122 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by insomnia78 »

sinuhe wrote:Sigurno da je konkurencija žestoka u onom mehanizovanom smećarstvu (kamioni i slično). Tu je teško upasti i tu ima para.
Pa to, budzet
Sve te gradske sluzbe imaju dosta benificija, bonuse "trinestu platu", dobra dopunska osiguranja...
sinuhe

#123 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by sinuhe »

Ne znam za Njemačku ili Francusku ali u nekim zemljama ili gradovima je dato privatnicima na tenderu. Tako možeš imati svoj smećarski kamion i eto para.
jao_situacije

#124 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by jao_situacije »

sinuhe wrote:Sigurno da je konkurencija žestoka u onom mehanizovanom smećarstvu (kamioni i slično). Tu je teško upasti i tu ima para.
:lol: :lol: :lol:
čuj mehanizovanom smećarstvu
:lol: :lol: :lol:
RtrnOfSalisbury

#125 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by RtrnOfSalisbury »

imal tamo zvijezdi od granda i farmi :shock:
Post Reply