Naravno, zato i kazem da ne zelim spominjati neke predaje koje se ticu razlicitih krajeva, jer ljudi se lako ufuraju da Mehdi, a.s., samo sto se nije pojavio. Sto, je li, nikako nije dobra furka. Ko je srcem s njim, takvoga grije sunce kroz oblake, a sve ostalo je za zivot pojedinca irelevantno. Kao sto Imam Ali, a.s., rece onom covjeku koji kaza kako bi volio da je i njegov brat (biva tog covjeka) bio s njima u borbi: "Ako je srcem s nama, onda je bio s nama. U ovoj vojsci nasoj su i oni koji su jos u kicmama muskaraca i matericama zena." Mislim da se razumijemo.asurbanipal wrote:zvizdan wrote:Da, postoji predaja u Bihar al-Anwaru (vol. 25, pp. 21) od Imama Sadika, a.s., u kojoj kaže: "Ko mi zajamči da je vladar Abdullah umro, ja cu njemu zajamčiti Qaimov izlazak. Nakon Abdullahove smrti, ljudi se neće moći sloziti oko pitanja nasljeđivanja, pa ce vladavina koja je nekad trajala godinama tada trajati mjesecima ili danima."Diwan wrote:@zvizdan,
samo postavljaj, ništa nije puno ...
postoji predaja, mozda jedna od najjačih i najkonkretnijih vezanih za pojavu Imama Mehdija a.s., koja govori o smrti kralja (Abdulaha); ne mogu sada da tražim, tko nađe prije neka postavi.
U drugim slicnim predajama se objasnjava da ce biti mnogo dvorskih spletki, vladari ce se svako malo mijenjati i vodit ce se zestoki unutardinastijski sukobi. Sto se, evo, vec desava, kao sto zna svako ko malo prati stanje tamo.
Takodjer, postoje predaje koje se ticu situacije u Siriji, Jemenu, Egiptu i na raznim drugim mjestima u vremenima pred dolazak Obecanog, a.s., ali o tome mozda ne bismo trebali, iz nekih razloga.
Ali, pazi. Te stvari su se dešavale na dvorovima svih ranijih dinastija. Započevši od Emevijske, preko Abasijske, zatim Fatimijske, Safavidske, Osmanlijske.
Meni je svakako zanimljiv i hadis ili predaja od Ebu Hurejrea. Zanimljivo je, kako i šijje, iako imaju kritički stav prema Ebu Hurejri, ipak uzimaju ovaj hadis. U svakom slučaju jako je interesantan, pogotovo posmatrajući ga u kontekstu današnjih dešavanja, a govori o pojavi "Sufjanije u dubinama Damaska", i o tome šta će sve raditi i ko će mu se suprostaviti:
Abu Hurayrah has narrated that the Prophet said:
A man will emerge from the depths of Damascus. He will be called Sufyani. Most of those who follow him will be from the tribe of Kalb. He will kill by ripping the stomachs of women and even kill the children. A man from my family will appear in the Haram, the news of his advent will reach the Sufyani and he will send to him one of his armies. He (referring to the Mahdi) will defeat them. They will then travel with whoever remains until they come to a desert and they will be swallowed. None will be saved except the one who had informed the others about them. (Mustadrak Al-Hakim)
Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
-
zvizdan
#101 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
- nasa
#102 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Ne znam, ja kontam da mi to skroz pogresno tumacimo oko Mehdija....ali to je samo moje misljenje.Pomalo apstraktna I periferna prica koja je dobila veliku tezinu....
-
zvizdan
#103 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Da, neki tako kazu i za religiju uopce, apstraktna i periferna prica koja je dobila veliku tezinu. No, imas, dakako, puno pravo na svoj stav, bas kao i takvi glede religije.nasa wrote:Ne znam, ja kontam da mi to skroz pogresno tumacimo oko Mehdija....ali to je samo moje misljenje.Pomalo apstraktna I periferna prica koja je dobila veliku tezinu....
- nasa
#104 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Pa sta da ti kazem, prica jeste apstraktna, nije da puno grijese 
ali nije u tome stvar vec npr.Jevreji, cekaju ljudi i milijarde nikad ne docekase ali bitno je da je focus vjere na cekanju, bezveze, mislim kakav raj I nagradu ce Bog dati nekom zato sto je vjerovao da ce se pojaviti neko ko nije za njihovog zivota, uvrnuto.
A mi isto....Sta je poenta tog cekanja za one koji nisu docekali?
I ne znam sto ste svi nabrijani, ja fino rekoh moje misljenje, valjda me interesuje I vase jer sam se ukljucila u pricu, mani ironicno-sarkasticne odgovore...nego, konkretno sta vi izvlacite iz te price, koje mjesto je njoj u vjeri I u zivotiu pojedinca?
ali nije u tome stvar vec npr.Jevreji, cekaju ljudi i milijarde nikad ne docekase ali bitno je da je focus vjere na cekanju, bezveze, mislim kakav raj I nagradu ce Bog dati nekom zato sto je vjerovao da ce se pojaviti neko ko nije za njihovog zivota, uvrnuto.
I ne znam sto ste svi nabrijani, ja fino rekoh moje misljenje, valjda me interesuje I vase jer sam se ukljucila u pricu, mani ironicno-sarkasticne odgovore...nego, konkretno sta vi izvlacite iz te price, koje mjesto je njoj u vjeri I u zivotiu pojedinca?
-
zvizdan
#105 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Pitali su to isto i imame Ehli-bejta, pa bi oni odgovarali pitanjem: "A kakve je koristi od Sunca kad ga pokriju oblaci?"nasa wrote:Pa sta da ti kazem, prica jeste apstraktna, nije da puno grijese
Uglavnom, nisam ti ja Kemo Malovcic, prosvjetitelj uma. Ti svoje odgovore imas, a moji ti trebaju ne da bi promislila o onome sto bih ti eventualno rekao, vec iz sasvim sujetnih (sto je posve ljudski) razloga. Zato sam se odavno prestao baviti to vrstom mentalne gimnastike. Ali mozda se nadje neko ko ne zna sta bi drugo s viskom energije
- Diwan
#106 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Moje individualno mišljenje je da će dobar dio onih koji se svrstavaju pod muslimane, bilo da sami sebe svrstavaju bilo da ih drugi, takođe samosvrstavajući muslimani svrstavaju pod muslimane, biti kontra Imama Mehdija a.s., počev od dobrog dijela uleme pa do običnih koji nažalost pristaju uz takvu ulemu i nalaze u njoj goniće i vodiće.
Nije to samo stvar vjerovanja u Njegovu a.s. pojavu, nego i onoga sa čime će doći, a može biti da ono sa čime će doći bude dobrim dijelom u suprotnosti sa onim što muslimani uče i u šta vjeruju, uključujući sve grupacije. Vrlo lako može doći do paradoksa, da ga odbace večinski muslimani, ne govorim o pojedincima, niti sam govorio uopšte o tome, ali da ga prihvate zapadnjaci, ateisti, dobri ljudi, ili bilo tko drugi.
Naravno da će to biti pojedinci, ali ti pojedinci nisu robovi ni jedne ideologije, makar se zvao John, Dimitru, Sadik ili Omer. Svaka čista duša pripada Njemu a.s., pa gdje god bila i odakle god bila. Njemu a.s. se ne može približiti niti jedan ideolopoklonik, a svako sektaštvo je ideopoklonstvo.
Ne možeš mu priči kao šija ili sunija, jer si ideolopoklonik, ali mu možeš prići ako si iz Teherana ili Rijada, ali istovremeno oslobođen dogme i ideologije. Tako isto je i sa krščanima, jevrejima, budistima. Iako će prilaziti ljudi sa svih strana, kako može doći Njemu a.s. tko jedino smatra Budu za ispravnoga ili netko kome je Samo Isus Spasitelj,Vodić i Uzor. Nema šansi.
Ljudi su željni istine i pravde, a ne ideologija koje nikada to nisu ni bile. Zato neki tumači Kur'ana i to mi tumačenje jedino ima smisla, govore da ajet :
[quote]48:28. On je Taj koji je poslao Poslanika Svog sa Uputom i Vjerom Istine, da bi dao da ona prevlada nad vjerom svakom. A dovoljan je Allah Svjedok.
[/quote]
Govori o vremenu pojave Imama Mehdija a.s. i stanju nakon njegove obznane.
Da li je islam kao vjera preovladala nad drugim vjerovanjima za vrijeme Poslanika a.s. i poslije? Nije. Postojale su i dalje mnogobrojne vjere i vjerovanja, kao što još uvijek postoje.
Ili sura 110, Pomoć:
1. Kad dođe pomoć Allahova i pobjeda,
2. I vidiš ljude ulaze u vjeru Allahovu u grupama,
3. Tad slavi sa hvalom Gospodara svog i traži oprost od Njega. Uistinu! On je Primalac pokajanja.
i zemljaci jedino mogu biti svi ljudi, a zemljaštvo među skupinama je sektaštvo i idolopoklonstvo, jer oni ljube ono na čemu su oni, a ne Univerzanu Istinu
Nije to samo stvar vjerovanja u Njegovu a.s. pojavu, nego i onoga sa čime će doći, a može biti da ono sa čime će doći bude dobrim dijelom u suprotnosti sa onim što muslimani uče i u šta vjeruju, uključujući sve grupacije. Vrlo lako može doći do paradoksa, da ga odbace večinski muslimani, ne govorim o pojedincima, niti sam govorio uopšte o tome, ali da ga prihvate zapadnjaci, ateisti, dobri ljudi, ili bilo tko drugi.
Naravno da će to biti pojedinci, ali ti pojedinci nisu robovi ni jedne ideologije, makar se zvao John, Dimitru, Sadik ili Omer. Svaka čista duša pripada Njemu a.s., pa gdje god bila i odakle god bila. Njemu a.s. se ne može približiti niti jedan ideolopoklonik, a svako sektaštvo je ideopoklonstvo.
Ne možeš mu priči kao šija ili sunija, jer si ideolopoklonik, ali mu možeš prići ako si iz Teherana ili Rijada, ali istovremeno oslobođen dogme i ideologije. Tako isto je i sa krščanima, jevrejima, budistima. Iako će prilaziti ljudi sa svih strana, kako može doći Njemu a.s. tko jedino smatra Budu za ispravnoga ili netko kome je Samo Isus Spasitelj,Vodić i Uzor. Nema šansi.
Ljudi su željni istine i pravde, a ne ideologija koje nikada to nisu ni bile. Zato neki tumači Kur'ana i to mi tumačenje jedino ima smisla, govore da ajet :
[quote]48:28. On je Taj koji je poslao Poslanika Svog sa Uputom i Vjerom Istine, da bi dao da ona prevlada nad vjerom svakom. A dovoljan je Allah Svjedok.
[/quote]
Da li je islam kao vjera preovladala nad drugim vjerovanjima za vrijeme Poslanika a.s. i poslije? Nije. Postojale su i dalje mnogobrojne vjere i vjerovanja, kao što još uvijek postoje.
Ili sura 110, Pomoć:
3. Tad slavi sa hvalom Gospodara svog i traži oprost od Njega. Uistinu! On je Primalac pokajanja.
i zemljaci jedino mogu biti svi ljudi, a zemljaštvo među skupinama je sektaštvo i idolopoklonstvo, jer oni ljube ono na čemu su oni, a ne Univerzanu Istinu
- nasa
#107 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Dobro, da ukinemo forum...Nema veze, nisi moro ni ovozvizdan wrote:Pitali su to isto i imame Ehli-bejta, pa bi oni odgovarali pitanjem: "A kakve je koristi od Sunca kad ga pokriju oblaci?"nasa wrote:Pa sta da ti kazem, prica jeste apstraktna, nije da puno grijese
Uglavnom, nisam ti ja Kemo Malovcic, prosvjetitelj uma. Ti svoje odgovore imas, a moji ti trebaju ne da bi promislila o onome sto bih ti eventualno rekao, vec iz sasvim sujetnih (sto je posve ljudski) razloga. Zato sam se odavno prestao baviti to vrstom mentalne gimnastike. Ali mozda se nadje neko ko ne zna sta bi drugo s viskom energije
-
zvizdan
#108 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Ma nemoj se ljutiti, samo sam bio iskrennasa wrote:Dobro, da ukinemo forum...Nema veze, nisi moro ni ovozvizdan wrote:Pitali su to isto i imame Ehli-bejta, pa bi oni odgovarali pitanjem: "A kakve je koristi od Sunca kad ga pokriju oblaci?"nasa wrote:Pa sta da ti kazem, prica jeste apstraktna, nije da puno grijese
- asurbanipal
#109 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
zvizdan wrote:
Naravno, zato i kazem da ne zelim spominjati neke predaje koje se ticu razlicitih krajeva, jer ljudi se lako ufuraju da Mehdi, a.s., samo sto se nije pojavio. Sto, je li, nikako nije dobra furka. Ko je srcem s njim, takvoga grije sunce kroz oblake, a sve ostalo je za zivot pojedinca irelevantno. Kao sto Imam Ali, a.s., rece onom covjeku koji kaza kako bi volio da je i njegov brat (biva tog covjeka) bio s njima u borbi: "Ako je srcem s nama, onda je bio s nama. U ovoj vojsci nasoj su i oni koji su jos u kicmama muskaraca i matericama zena." Mislim da se razumijemo.
Razumijemo se zemljak
Nađoh nešto zanimljivo kod Corbina:
Pojam skrivenog Imama vodio je učitelje šayhie škole produbljivanju smisla i načina te nevidljive prisutnosti. Ovdje ponovo mundus imaginalis ('alam al-mital) preuzima bitnu ulogu. Vidjeti Imama u Nebeskoj zemlji Hurqalya (usporediti u maniheizmu, Zemlju svjetlosti, Terra lucida), znači vidjeti ga tamo gdje je on uistinu: u svijetu u isti mah konkretnom i nadosjetilnom, i s prilagođenim organom što ga zahtijeva percepcija jednog takvog svijeta. To je, na neki način, fenomenologija gaibata koju je šaihizam ocrtao.
Ličnost kao što je ona XII.-og Imama ne pojavljuje se i ne nastaje po zakonima materijalne povijesnosti. To je nadprirodno biće koje tipizira iste duboke težnje, kao one kojima je, u izvjesnom kršćanstvu, odgovarala ideja jedne čiste caro spiritualis Christi. Od ljudi ovisi da Imam sudi može li se pojaviti ili ne. Njegova pojava je smisao njihove obnove, a u tome je, konačno, pravi smisao ši'itske ideje o iščeznuću i dolasku. Ljudi su ti koji su sami sebi sakrili Imama, sami postavši nesposobni vidjeti ga, jer su izgubili ili su im paralizirani organi "teofaničke percepcije", te "spoznaje srcem", definirane u gnoseologiji Imama. Nema, dakle, nikakvog smisla govoriti o Očitovanju skrivenog Imama tako dugo dok su ljudi nesposobni da ga prepoznaju. Dolazak, dakle, nije događaj koji bi mogao iznenada iskrsnuti jednog lijepog dana. To je nešto što se dešava od danas na sutra u svijesti vjernih ši'ita (sljedbenika Ehli bejta a.s.). Ovdje je, dakle, ezoterizam taj koji krši nepokretnost tako često predbacivanu legalitarnom Islamu, a njegove pristaše su uvučene u usponsko kretanje ciklusa walayata.
U jednom slavnom hadisu, Poslanik a.s. je izjavio: : "Kada bi na svijetu trebao postojati samo jedan dan, Bog bi taj dan produljio, dok se ne pokaže čovjek koji će doći poslije mene i čije će ime biti moje ime, a prezime moje prezime; on će Zemlju ispuniti skladom i pravdom, kao što je do sada bila ispunjena nasiljem i tlačenjem..." Ova predaja je prenesena od Imama Bakira a.s. i Imama Sadika a.s. Taj dan koji se produljuje, to je vrijeme gaibata.
Veliki iranski sufijski šejh, Sa'dudin Hamuyah (XIII. vijek) je izjavio: "Skriveni Imam neće se pojaviti prije nego budemo u stanju shvatiti sve do preko remena njegovih sandala tajne tewhida, to znači ezoterički (batinski) smisao božanske Jedinstvenosti." Ta tajna, to je upravo on, Očekivani Imam a.s., Savršeni čovjek, Potpuni čovjek, "jer on je taj koji sve stvari čini izražajnim, a svaka stvar, kad oživi, postaje početak duhovnog svijeta". Buduće pojavljivanje Imama predpostavlja, dakle, promjenu srca ljudi; od vjernosti njegovih pristalica ovisi da li će se postupno taj dolazak ostvariti, samim činom njihova opstojanja.
Velika razlika je između izraza "biti nevidljivi" i "biti nepoznat". Imam Sadik a.s. je rekao: "Ljudi će izgubiti svoga Imama [i neće ga moći prepoznati]. [Svake godine će] bit će prisutan na Hadžu, gledat će ljude, ali ga oni neće vidjeti.
Imam Mehdi a.s. je u poruci koju je, posredstvom Muhammeda ibn Osmana, poslao Ishaku ibn Jakubu, napisao: "A što se tiče koristi ljudima od mene, to je slično koristi koju imaju od Sunca kad je pokriveno oblacima."
Francuski filozof Henry Corbin, profesor sa Sorbone i čuveni svjetski orijentalist, kaže:
"Držim kako su sljedbenici škole Ehli bejta jedini koji putem vilajeta uspješno čuvaju vezu između Božanske upute i stvorenja. Židovska religija, koja je predstavljala stvarnu vezu između Boga i ljudskog svijeta okončana je Musaom a.s..Svojim neprihvatanjem Mesiha i Muhammeda oni su prekinuli tu vezu. Kod muslimana, neki su se zaustavili na Muhammedovom poslanstvu, poričući da poslije njega postoji iko ko bi bio veza između Stvoritelja i stvorenja. Jedino se za školu Ehli bejta poslanstvo okončava sa Muhammedom, ali vilajet, predstavljen osobama na koje je on ukazao kao nastavak između Boga i ljudi, ostaje živjeti i nakon njega, dapače zauvijek."

Henry Corbin (14. April, 1903.– 7. Oktobar, 1978.)
-
zvizdan
#110 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Diwan wrote:Moje individualno mišljenje je da će dobar dio onih koji se svrstavaju pod muslimane, bilo da sami sebe svrstavaju bilo da ih drugi, takođe samosvrstavajući muslimani svrstavaju pod muslimane, biti kontra Imama Mehdija a.s., počev od dobrog dijela uleme pa do običnih koji nažalost pristaju uz takvu ulemu i nalaze u njoj goniće i vodiće.
Ili sura 110, Pomoć:
i zemljaci jedino mogu biti svi ljudi, a zemljaštvo među skupinama je sektaštvo i idolopoklonstvo, jer oni ljube ono na čemu su oni, a ne Univerzanu Istinu[/quote]
U dobroj mjeri razmisljamo slicno, ali napisem nekad kad stignem sta mi je u tvojim stavovima donekle sporno.
A sto se zemljaka tice, pa Hercegovci, zemljaci, sta je u tome lose? I Poslanik kaze: Ljubav prema zavicaju je dio vjere
- nasa
#111 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Ne ljutim se fakat.Ti sad neces priznati ali islo je ovako, ja napisem ne tebi vec vama svima koji ste pisali , odgovoris mi ti u stilu e hajd da te skinem, a nisi morao uopce odgovoriti...to je istina.zvizdan wrote: Ma nemoj se ljutiti, samo sam bio iskrenA i ne sluzi valjda forum iskljucivo tome da bas ja odgovaram na bas tvoja pitanja? Ako je tako, hajmo ga fakat ukinuti pa se nadjemo na kafi.
Hajde, kako god...nije stvarno problem.Vidjecu kad nekom drugom odgovoris, ne moras meni
-
zvizdan
#112 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Pa eno odgovorio ti je Asur gore. Za vise objasnjenja, potrazi Corbina, "Islam u Iranu" (nemoj samo da te odbije sto se u naslovu spominje Irannasa wrote:Ne ljutim se fakat.Ti sad neces priznati ali islo je ovako, ja napisem ne tebi vec vama svima koji ste pisali , odgovoris mi ti u stilu e hajd da te skinem, a nisi morao uopce odgovoriti...to je istina.zvizdan wrote: Ma nemoj se ljutiti, samo sam bio iskrenA i ne sluzi valjda forum iskljucivo tome da bas ja odgovaram na bas tvoja pitanja? Ako je tako, hajmo ga fakat ukinuti pa se nadjemo na kafi.
![]()
Hajde, kako god...nije stvarno problem.Vidjecu kad nekom drugom odgovoris, ne moras meni
-
splinter
#113 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Ne znam je li bilo ranije na ovoj temi, ali ako nije, može li neko od učenijih forumaša pojasniti neke stvari ok o Dabiq-a pls
http://www.express.co.uk/news/world/601 ... apocalypse
http://www.jutarnji.hr/prorocanstvo-na- ... a/1226269/
Koliko je sve ovo utemeljeno ?
-
zvizdan
#114 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Koliko je utemeljeno sta konkretno? To je jedan hadis koji se spominje kod Muslima, i nigdje vise (nisam siguran ni kako ga ocjenjuju ovi sto se bave autenticnoscu predaja), ali u svakom slucaju je to tek jedna predaja i besmisleno je (da ne kazem daleko od zdrave pameti) davati joj narocit znacaj. Slicnih predaja je puna i prepuna tradicionalna literatura.splinter wrote:Ne znam je li bilo ranije na ovoj temi, ali ako nije, može li neko od učenijih forumaša pojasniti neke stvari ok o Dabiq-a pls
Ono sto je, barem sto se mene tice, najbitnije je da se u predaji spominje "muslimanska vojska", tako da samo neko ko nema bas nikakvog pojma o tome sta islam zaista jeste moze muslimansku vojsku poistovjetiti s onom hordom krvolocnih budaletina pod imenom ISIL.
- nasa
#115 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Vazno je da je tebe odbilo to sto mislis da mene odbija Iran.zvizdan wrote:Pa eno odgovorio ti je Asur gore. Za vise objasnjenja, potrazi Corbina, "Islam u Iranu" (nemoj samo da te odbije sto se u naslovu spominje Irannasa wrote:Ne ljutim se fakat.Ti sad neces priznati ali islo je ovako, ja napisem ne tebi vec vama svima koji ste pisali , odgovoris mi ti u stilu e hajd da te skinem, a nisi morao uopce odgovoriti...to je istina.zvizdan wrote: Ma nemoj se ljutiti, samo sam bio iskrenA i ne sluzi valjda forum iskljucivo tome da bas ja odgovaram na bas tvoja pitanja? Ako je tako, hajmo ga fakat ukinuti pa se nadjemo na kafi.
![]()
Hajde, kako god...nije stvarno problem.Vidjecu kad nekom drugom odgovoris, ne moras meni)
A @asur je fino napisao, ima smisla ali ja to protumacih kao da je Mehdija niz ili da smo mi taj niz odnosno lanac do Mehdija te tako to nase cekanje dobije smisao ali to nas vodi daleko od toga kako se prica bukvalno shvata stoljecima
-
zvizdan
#116 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Pa eno odgovorio ti je Asur gore. Za vise objasnjenja, potrazi Corbina, "Islam u Iranu" (nemoj samo da te odbije sto se u naslovu spominje Iran
)[/quote]
Vazno je da je tebe odbilo to sto mislis da mene odbija Iran.
A @asur je fino napisao, ima smisla ali ja to protumacih kao da je Mehdija niz ili da smo mi taj niz odnosno lanac do Mehdija te tako to nase cekanje dobije smisao ali to nas vodi daleko od toga kako se prica bukvalno shvata stoljecima[/quote]
Opet ti mene preozbiljno dozivljavas. Ne valja ti to.
Ali, eto, da ti pokusam objasniti zasto ti nisam htio nista objasnjavati
Govoriti ozbiljno o Imamu Mehdiju, a.s., znaci prihvatiti da se ezoterijsko vjere uzme ne samo kao fakat, vec kao sama njena srz, sustina, smisao i svrha. Inace bi svaka rasprava o tome izgledala kao da insistiras da o poeziji pricamo drzeci se jezika i zakonitosti fizike ili hemije. A nesto ne vjerujem da si voljna toliko ozbiljno zakoraciti preko granica egzoterijskog. Sto nije nikakva kritika, nego samo razlog zasto se ne bismo razumjeli: pricali bismo razlicitim jezicima. Znaci, ako ne prihvatas koncept velayeta, ideju insan-i kamila, ako bi svaki argument hijerohistorijske naravi tebi bio besmislen i slicno, samo bismo oboje gubili vrijeme i energiju u supljiranjima. Sto, naravno, ne znaci da je neko od nas dvoje bolji ili gori.
Ukratko, to bi bila besplodna rasprava taman kao ove beskonacne izmedju teista i ateista: svaka strana zadovoljna onim sto ispovjeda, a rasprava tu sluzi samo za povladjivanje vlastitom egu. A slozit ces se da se besplodnih rasprava treba kloniti. Eto, valjda sam ti uspio koliko-toliko objasniti zasto sam bio malo arogantan. Mir-mir, niko nije kriv
Vazno je da je tebe odbilo to sto mislis da mene odbija Iran.
A @asur je fino napisao, ima smisla ali ja to protumacih kao da je Mehdija niz ili da smo mi taj niz odnosno lanac do Mehdija te tako to nase cekanje dobije smisao ali to nas vodi daleko od toga kako se prica bukvalno shvata stoljecima[/quote]
Opet ti mene preozbiljno dozivljavas. Ne valja ti to.
Ali, eto, da ti pokusam objasniti zasto ti nisam htio nista objasnjavati
Ukratko, to bi bila besplodna rasprava taman kao ove beskonacne izmedju teista i ateista: svaka strana zadovoljna onim sto ispovjeda, a rasprava tu sluzi samo za povladjivanje vlastitom egu. A slozit ces se da se besplodnih rasprava treba kloniti. Eto, valjda sam ti uspio koliko-toliko objasniti zasto sam bio malo arogantan. Mir-mir, niko nije kriv
- nasa
#117 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Kontam sta hoces da kazes ali nije to bas do mene.Mora poruka biti jasna.Imas abdest, peri sake, usta, nos itd. kratko i sazeto operi se prije molitve, a opet sam taj cin bi mogao opisivati i sa sasvim druge strane, dozivljaja, simbolike I sl.
E ne bjezim ja od slojevitosti te price vec mi onako, pomalo bjezi ta poruka na prvu, sta je poruka, da ljudi stoljecima cekaju da se pojavi...
Evo recimo da je poruka da mi trebamo sebe odrzavati u stanju da smo sposobni prepoznati vodje, pravi put, razdvojiti dobro od zla I sl. Super poruka ali sto je ne sazmemo u tu jednu recenicu pa mozemo se onda baviti I slojevima, apstraktnim mudrostima itd.
Ja bih samo da smo malo prakticniji u tumacenju, mozda bolje reci svrsishodniji.
E ne bjezim ja od slojevitosti te price vec mi onako, pomalo bjezi ta poruka na prvu, sta je poruka, da ljudi stoljecima cekaju da se pojavi...
Evo recimo da je poruka da mi trebamo sebe odrzavati u stanju da smo sposobni prepoznati vodje, pravi put, razdvojiti dobro od zla I sl. Super poruka ali sto je ne sazmemo u tu jednu recenicu pa mozemo se onda baviti I slojevima, apstraktnim mudrostima itd.
Ja bih samo da smo malo prakticniji u tumacenju, mozda bolje reci svrsishodniji.
-
zvizdan
#118 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Pa poruka je u najkracem da se Imam pojavi u tebi, da bude imam-i vudzudek, imam tvoga bica. Onda postaje irelevantno kada ce se ocitovati svijetu, odnosno kada ce svijet biti pripravan za to.nasa wrote:Kontam sta hoces da kazes ali nije to bas do mene.Mora poruka biti jasna.Imas abdest, peri sake, usta, nos itd. kratko i sazeto operi se prije molitve, a opet sam taj cin bi mogao opisivati i sa sasvim druge strane, dozivljaja, simbolike I sl.
-
zvizdan
#120 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Pristojan film, bilo bi lijepo da se neko potrudi oko titlovanja
- asurbanipal
#121 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
zvizdan wrote:Pristojan film, bilo bi lijepo da se neko potrudi oko titlovanja
313
Broj ashaba Imama Mehdija a.s.
Broj učesnika sa Bedra
Treba doći do tog broja
A danas mislimo da nas ima "milijardu i kusur"
Predavanje Ammara Nakshawanija
- Challenger__
#122 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
zagortenej wrote:The Sufyani (Arabic: السفياني), is an apocryphal character of Islamic eschatology. The Sufyani will emerge before the Mahdi from the depths of Damascus.
The term "Sufyani" is a term referring to his descent from the progeny of Abu Sufyan. He will be one of many Muslim tyrants that the Mahdi will have to face in the Middle East. The Sufyani is not the Dajjal. The hadith regarding the Sufyani specify that he is a tyrant who will spread corruption and mischief on the earth before the Mahdi. He will be such a tyrant that he will kill the children and rip out the bellies of women. The Sufyani will murder those from the household of the Prophet and will rule over Syria. When he hears about the Mahdi, he will send an army to seize and kill him. However the earth will swallow this army before it even reaches the Mahdi.
walter kurtz wrote:http://www.theguardian.com/world/2015/s ... are_btn_tw
Daj Azure...asurbanipal wrote:Imam jednu od Imama Alija. Indirektno je vezana za Mehdija a.s. iako ga ne spominje. Podugačka je ali i jaka. Kako za koga.
- asurbanipal
#123 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Challenger__ wrote:
Daj Azure...
Ako Bog da, sutra...Večeras radim, noćna smjena...
- Challenger__
#124 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
zvizdan wrote:Da doprinesem temi, evo nekih predaja o vremenu Imama Mehdija, a.s., iz knjiga starostavnih![]()
Plemeniti Poslanik islama, s.a.v.a.s., rekao je: Doći će mome ummetu vrijeme kada od islama neće ostati ništa osim imena njegova i kada od Kur'ana neće ostati ni traga izuzev obličja i slova njegova. Oni koji će se tada zvati muslimanima bit će ljudi kojima će islam biti stran više nego ikome drugom. (Thawab al-A‘mal, p. 301; Jami‘ al-Akhbar, p. 129; Bihar al-Anwar, vol. 52, p. 190)
Plemeniti Poslanik islama, s.a.v.a.s., rekao je: Tada (u Posljednjem vremenu) džamije će biti velike u pogledu gradnje, a male u pogledu upućivanja i prosvjećivanja. (Bihar al-Anwar, vol. 2, p. 190)
Plemeniti Poslanik islama, s.a.v.a.s., rekao je: Tada (u Posljednjem vremenu) učenjacima vjere nazivat će se ljudi koji će biti najgori pod nebesima. Svaka krivda i smutnja polazit će od njih i vraćat će se njima. (Thawab al-A‘mal, p. 301; Jami‘ al-Akhbar, p. 129;Bihar al-Anwar, vol. 52, p. 190)
Upitan kada će ustati Qaim iz Poslanikove porodice, Imam 'Ali rekao je: Avaj! To će se desiti onda kada vjera bude odbačena onako kako supruga odbacuje odjeću pred svojim mužem. (Ibn Tawus, Malahim, p. 144.)
Muhammed ibn Muslim pitao je Imama Sadika: „Kada će ustati Qaim iz vaše porodice?“, pa mu je Imam odgovorio: Onda kad muškarci budu oponašali žene, a žene se budu ponašale kao muškarci; muškarac će se tada zadovoljavati s muškarcem, a žene će to činiti s drugim ženama. (Kamaluddin, vol. 1, p. 331)
Imam 'Ali rekao je Abdullahu ibn Abbasu u vezi s Posljednjim vremenom: Trgovina i poslovanje tada će slino porasti, ali će prosti puk imati neznatne koristi od toga. A nakon toga nastupit će velika glad. (Ibn Tawus, Malahim, p. 125)
Ašad je protestirao kod Imama 'Alija: „O Zapovjedniče vjernika, po čemu su ti Perzijanci oko tebe bliži od nas?!“ Vidno srdit, Imam mu odgovori: Zar da se pravdam vama, debelim ljudima koji se poput magaraca naslađujete u svojim krevetima i brinete samo o slavi i ugledu, a od vas nema koristi zajednici?! Tako mi Onoga koji iz sjemena stvara ljudska bića, oni će se boriti protiv vas da vas vrate u vašu vjeru onako kako ste vi njima na svojim sabljama donijeli islam! (Al-Gharat, vol. 24, p. 498; Safinah al-Bihar, vol. 2, p. 693; Ibn Abi’l-Hadid, Sharh Nahj al-Balaghah, vol. 20, p. 284)
Imam Sadik: Kada se hazreti Qaim pojavi, ljudi će ga poreći i neće pristati uz njega, osim onih s kojima je Allah sklopio savez u prapočetnosti ('alam adh-dharr). On će biti potpunog, skladnog tijela i mladolik. (Nu‘mani, Ghaybah, p. 188; ‘Aqd ad-Durar, p. 41; Bihar al-Anwar, vol. 52, p. 287; Yanabi‘ al-Mawaddah, p. 492)
Imam Sadik: Zašto požurujete Mehdijev dolazak? Bog zna da će on nositi grubu i skromnu odjeću, a njegova hrana jeste suhi hljeb; njegova vladavina jeste vladavina mača i smrt njegova jeste od mača. (Nu‘mani, Ghaybah, p. 233-234;Bihar al-Anwar, vol. 52, p. 354
Imam Sadik: Kad Qaim ustane, s Arapima i Kurejšijama govorit će samo jezikom sablje. (Nu‘mani, Ghaybah, p. 122; Bihar al-Anwar, vol. 52, p. 355)
Imam Sadik: Znanje se sastoji od dvadeset i sedam slova, a sve znanje koje su Božiji poslanici donijeli svodi se na dva slova, i to je sve ono što ljudi poznaju. Kad naš Qaim ustane, donijet će preostalih dvadeset i pet slova te će poučiti ljude njima. Pridodat će tome i ona dva slova, pa će ljudi imati svih dvadeset i sedam slova. (Khara’ij, vol. 2, p. 841; Mukhtasar Basa’ir ad-Darajat, p. 117; Bihar al-Anwar, vol. 52, p. 326)
Fadil prenosi da je Imam Bakir rekao: Nevolje koje će Mehdi, kada se pojavi, iskusiti od ljudi bit će iste s kakvima se i Poslanik, mir i blagoslov Božiji neka je na nj i njegove, suočio, pa i još gore. „Kako to?“, upitah, a on kaza: Poslanik je došao u vrijeme kad su ljudi obožavali kumire načinjene od kamena i drveta, a Qaim će ustati u vrijeme kad će se ljudi pozivati na Kur'an, a raditi suprotno njemu, i kad će kur'anske ajete navoditi kao potvrdu za ono što oni ne znače. (Nu‘mani, Ghaybah, p. 297; Hilyah al-Abrar, vol. 2, p. 361; Bihar al-Anwar, vol. 52, p. 362; Bisharah al-Islam, p. 222)
zvizdan wrote:Imam Bakir: Imam Mehdi ustat će onda kad kormila poslova ljudi budu u rukama tlacitelja. (Ibn Tawus, Malahim, p. 77.)
Plemeniti Poslanik islama, s.a.v.a.s., rekao je: U posljednjem vremenu moj ummet će iskusiti veliku nesreću, veću od ijedne za koju ste čuli; takvu da će im prostranstva Zemlje postati tijesna, a Zemlja će biti tako ispunjena nepravdom i samovlašću da čovjek neće moći naći pribježišta kamo bi se sklonio. (Hakim, Mustadrak, vol. 4, p. 465; ‘Aqd ad-Durar, p. 43;Ihqaq al-Haqq, vol. 19, p. 664)
Imam Sadik: Kakvi ćete biti onda kada među vama ne bude Imama da vas vodi? Hoćete li tada ostati u neznanju i neupućeni? Bit će to vrijeme u kojem ćete biti iskušani, e da bi se dobri među vama odvojili od loših i da bi se pljeva odvojila od pšenice. Sablje će tada svako malo biti izvlačene iz korica i vraćane u njih, a na sve strane će plamtjeti ratovi. Vlast će ujutro biti postavljena, a već navečer rušena u krvi. (Kamaluddin, vol. 2, p. 348)
Imam Sadik: Dolazi vam vrijeme kad ljudi neće poznavati Boga kako treba niti će shvatati šta jednoboštvo uistinu znači; to je vrijeme kada će se pojaviti Dedždžal. (Tafsir Furat)
Poslanik islama, s.a.v.a.s., rekao je: Teško Arapima usljed zla koje je pred njima, a to je smutnja, mračna i crna! Čovjek će osvanuti kao vjernik, a omrknuti kao nevjernik. Skupine ljudi će svoju vjeru prodavati za sitnu dobit. Onaj ko se bude čvrsto držao svoje vjere bit će poput onoga ko osjeća bol dok golim rukama steže trnje. (Ahmad ibn Hanbal, Musnad, vol. 2, p. 390)
Upitan postoje li znakovi dolaska Imama Mehdija, Imam 'Ali je rekao: Da; to su stravični pokolji, iznenadne smrti i epidemije bolesti. (Husayni, Hidayah, p. 31)
Imam 'Ali: Kad se Mehdi pojavi, njegovo blagoslovljeno ime spominjat će se na svim jezicima, ljudi će biti ispunjeni ljubavlju prema njemu, nijedno drugo ime neće imati na umu niti na jezicima, a naklonost prema njemu oživjet će njihove duše. (Al-Hawi Li’l-Fatawa, vol. 2, p. 68; Ihqaq al-Haqq, vol. 13, p. 324)
Imam 'Ali: Poslanik Božiji poučio me da će Mehdi imati 313 drugova, koliko je bilo i ashaba na Bedru, i rekao mi je: Allah će mu ih, s istoka i zapada, dovesti kod Ka'be brzo koliko je treptaj oka. (Ibn Tawus, Malahim, p. 146)
Imam Sadik je proučio ajet: Mi smo zavjet prihvatili i od onih koji govore: „Mi smo kršćani“, ali su i oni dobar dio onoga čime su bili opominjani izostavili (Al-Ma'ida, 14), pa je rekao: Kršćani će se sjetiti onoga čime su bili opominjani, pa će skupina njih pridružiti Qaimu. (Al-Kafi, vol. 5, p. 352; At-Tahdhib, vol. 7, p. 405;Wasa’il ash-Shi‘ah, vol. 14, p. 56; Nur ath-Thaqalayn, vol. 1, p. 601; Tafsir Burhan, vol. 1, p. 454; Yanabi‘ al-Mawaddah, p. 422)
Imam Bakir: Sljedbenici i drugovi Mehdijevi bit će mu dovedeni iz različitih dijelova svijeta. Zemlja će biti prostrta pred njihove noge i oni će proći svijetom kako bi sreli Imama i prisegnuli mu na vjernost. (Rawdah Al-Wa‘izin, vol. 2, p. 263; ‘Aqd ad-Darar, p. 65; Muttaqi Hindi, Burhan, p. 145)
Imam Bakir: Kao da vidim Mehdijeve drugove kako su zavladali nebesima i Zemljom, i nema ničega u svijetu što nije pod njihovom vlašću. Divlje zvijeri i ptice grabljivice utjecat će se njima. Bit će voljeni među ljudima i svuda će ih hvaliti, govoreći: „Danas je ovuda prošao jedan od drugova Mehdijevih!“ (Kamaluddin, vol. 2, p. 673; Ithbat al-Hudah, vol. 3, p. 493; Bihar al-Anwar, vol. 52, p. 327)
Ibn Ebu Ya'fur priča: „Došao sam kod Imama Sadika i zatekao ga okruženog njegovim drugovima. Imam mi se obrati: 'Jesi li čitao Kur'an?' 'Čitao sam ga običnim čitanjem', rekoh, a on kaza: 'Na to sam i mislio.' 'Zašto me to pitate?', upitah, a Džafer Sadik reče: 'Musa je rekao nešto svome narodu, ali ga nisu poslušali i ustali su protiv njega u Egiptu. Musa se borio protiv njih i poubijao ih. I Isa je svome narodu rekao nešto što oni nisu mogli podnijeti, pa su se u Takritu digli protiv njega. Isa im se suprotstavio i oni su poraženi. O tome govore riječi Božije: I neki od sinova Israilovih su povjerovali, a drugi nisu, pa smo Mi one koji su povjerovali – protiv neprijatelja njihova pomogli i oni su pobijedili. (As-Saff, 14) A onda kaza: Tako će se i Qaim, onda kada se pojavi, obratiti vama riječima koje nećete biti spremni prihvatiti, pa ćete ustati i povesti rat protiv njega. Imam će vam se suprotstaviti i pobiti vas, i to će biti posljednji ustanak protiv njega. (Basa’ir ad-Darajat, p. 336; Bihar al-Anwar, vol. 52, p. 375; vol. 47, p. 84; vol. 14, p. 279)
Imam Bakir: Kao da gledam Mehdija i sljedbenike njegove... Melek Džibril mu je s desne, a Mikail s lijeve strane. Pred njim i vojskom njegovom stere se strah mjesec dana putovanja daleko. Bog će ga pomoći sa pet hiljada nebeskih meleka. (Bihar al-Anwar, vol. 52, p. 343; Nur ath-Thaqalayn, vol. 1, p. 388; Al-Qawl al-Mukhtasar, p. 21)
Hasan ibn Harun priča: „Bio sam u društvu Imama Sadika, mir neka je na nj, kad dođe Mevla ibn Hanis i upita: „Kada se Qaim pojavi, hoće li se prema onima koji mu se suprotstave ophoditi drugačije nego Zapovjednik vjernika?“ Imam mu odgovori: Hoće, jer 'Ali bijaše blag i popustljiv zato što je znao da će nakon njega neprijatelji prevladati nad našim sljedbenicima. A Qaim će biti nemilosrdan prema neprijateljima i posve će ih potčiniti budući da nakon njega neprijatelji više nikad neće nadvladati vjernike. (Burqi, Mahasin, p. 320; Al-Kafi, vol. 5, p. 33; ‘Ilal ash-Shara’i‘, p. 150; At-Tahdhib, vol. 6, p. 155; Wasa’il ash-Shi‘ah, vol. 11, p. 57; Mustadrak al-Wasa’il, vol. 11, p. 58; Jami‘ Ahadith ash-Shi‘ah, vol. 13, p. 101)
Imam Bakir: U srcu našega Mehdija toliko je svijesti o Knjizi Boga, Svevišnjeg i Slavljenog, i sunnetu Poslanika plemenitog, blagoslov i mir Božiji neka je na nj i njegove, da će iz toga iznići stablo najljepšega ploda. Onaj od vas ko doživi njegov dolazak i sretne se s njim, osjetit će potrebu da kaže: „Mir neka je s tobom, potomče milosrđa i poslanstva, riznico znanja; o onaj koji je na stupnju poslanika!“ (Kamaluddin, vol. 2, p. 653; Al-‘Adad al-Qawiyyah, p. 65; Ithbat al-Hudah, vol. 3, p. 491; Hilyah al-Abrar, vol. 3, p. 639; Bihar al-Anwar, vol. 51, p. 36; vol. 52, p. 317)
Imam Sadik: Kad naš Qaim ustane i pouči vas kur'anskom nauku i propisima naše vjere – onakve kakva je objavljena Poslaniku Božijem – vaši učenjaci će to poreći i ustat će protiv njega, tako da se u vjeri Njegovoj nećete učvrstiti osim sabljom; sabljom koja je ponad vaših glava. I ranijim narodima data je vjera i sunnet, pa su ih izopačili i iskrivili. Pa, Bog vam se smilovao, prihvatite ono što bude traženo od vas kada dođe onaj koji će oživjeti vjeru! (Kashi, Rijal, p. 138; Ithbat al-Hudah, vol. 3, p. 560;Bihar al-Anwar, vol. 2, p. 246; Al-‘Awalim, vol. 3, p. 558)
zvizdan wrote:Da, postoji predaja u Bihar al-Anwaru (vol. 25, pp. 21) od Imama Sadika, a.s., u kojoj kaže: "Ko mi zajamči da je vladar Abdullah umro, ja cu njemu zajamčiti Qaimov izlazak. Nakon Abdullahove smrti, ljudi se neće moći sloziti oko pitanja nasljeđivanja, pa ce vladavina koja je nekad trajala godinama tada trajati mjesecima ili danima."
U drugim slicnim predajama se objasnjava da ce biti mnogo dvorskih spletki, vladari ce se svako malo mijenjati i vodit ce se zestoki unutardinastijski sukobi. Sto se, evo, vec desava, kao sto zna svako ko malo prati stanje tamo.
Takodjer, postoje predaje koje se ticu situacije u Siriji, Jemenu, Egiptu i na raznim drugim mjestima u vremenima pred dolazak Obecanog, a.s., ali o tome mozda ne bismo trebali, iz nekih razloga.
Pokušao objediniti on-topic naraciju u dva komentara. Nastavi bolan Zvizdane...
Last edited by Challenger__ on 26/10/2015 14:22, edited 1 time in total.
- arzuhal
#125 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Jel' ovo oliander iza njega, sreće ti?asurbanipal wrote:
Henry Corbin (14. April, 1903.– 7. Oktobar, 1978.)