Cybernetic wrote:Na stranu tvoja prepiranja sa Martinezom cije postove inace uopce ne pratim. Jednostavno mi smeta poistovjecavanje svega sto ima veze sa Jugoslavijom sa srpskim fasizmom. Nije Jugoslavija kriva za Srebrenicu, Prijedor, Brcko. Tu genocidnu tvorevinu nisu stvorili Jugoslaveni nego ljudi su rusili Jugoslaviju. I za mene je Republika Srpska mracnjak nastao na ratnim zlocinima, te izum najreakcionarnijih krugova srpske ideoloske elite.
Bosnjake nisam nikada proglasio Srbima. Sto se tice Sandzaklija, nejasno mi je kako Bosnjaci sebi dopustaju da ih hrpa kriminalaca, hohstaplera, nadrkanih turkofila i simpatizera vehabizma u Novom Pazaru poducava bosnjastvom. Isto tako mi smeta kada krkan iz Posusja kome su crkva, Jure Francetic i Thompson stubovi hrvatstva covjeku u Zagrebu govori tko je pravi Hrvat, a tko ne. Sandzaklijama ne osporavam bosnjastvo, ali propagandni mit o njihovom vjekovnom bosnjastvu. Isto tako sam "problematizirao" Srbe i Hrvate u BiH, objasnjavajuci kako su uopce stekli svoje danasnje nacionalne identitete. Naime, na isti nacin kao i Bosnjaci, samo nesto ranije. Cak je ideja jugoslavenstva starija od srpstva, hrvatstva i bosnjastva. Jugoslaveni i Jugoslavija nisu nista manje "umjetne tvorevine" od ostalih.
Ne, ne. Ne kontamo se. Ocito me ni @Kiki nije skontao. Ne tvrdim ja da je Jugoslavija bila tamnica naroda niti krivim jugoslovensku ideju za genocid. Cak sta vise, pored svih svojih mana (a bilo ih je bezbroj) po Bosnjake najbolja opcija je preuzela vlast nakon II svj. rata. Od svih aktuelnih opcija naravno.
Jedno je imati nostalgiju prema tom periodu i drzavi a drugo je zeljeti je obnavljati. Znam kamaru ljudi koji spadaju u prvu kategoriju a ne znam nijednog koji spada u drugu.
Bio bi cisti idiotizam poistovjecivati jugonostalgiju ili isticanje pozitivnih (realne ili ne) stvari iz te drzave sa srpskim fasizmom. Medjutim zagovaranje neke nove Jugoslavije, nakon svega sto se desilo, za mene jeste salonstvo - kada dolazi od strane Srba. Idiotizam i mazohizam kada dolazi od strane Bosnjaka ili Hrvata.
Diskusiju o drugom dijelu cu preskociti. Krenulo je normalnim tokom pa da sada ne kvarim ali nisu stvari bile bas takve kakvim ih zelis predstaviti u ovom komentaru. Imali smo ti i ja dosta diskusija kada je u pitanju historija, ovo o Bosnjacima Sandzaka na jednoj strani i Hrvatima i Srbima u BiH na drugoj e bilo sasvim nedavno i nisi stvari tada opisao na nacin na koji ih opisujes sada. Ali helem nejse, nije tema drugi put.