Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post Reply
drastic

#101 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by drastic »

Doda37 wrote:Ja se sjecam neke firme iz sibenika ili zadra (mislim da je bila metalostrugarska) najmanja plata bila 2000dm

Mislim da se zvala SAS iz Zadra
tacno tako, hvala
Jaha TZ

#102 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Jaha TZ »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Gojeni H wrote:Prosjek znaci prosjek, prije 100 godina, 25 ili danas.
Jeste, matematički je isti, kako danas, tako i prije 100 ili 2000 godine. :mrgreen: Tipa nađi srednju vrijednost brojeva 5, 7 i 10. :mrgreen:

Ali nije isto prosjek od 10DM 1970 godine i danas 10KM. Tu moraš uzeti minimalno sljedeće nepoznanice: inflacija, društveni i ekonomsi rast, industrijska proizvodnja, kurs dinara, dolara, DM i nafte, politički i društveni odnosi...itd. :mrgreen:
kao što sam naveo sve to batalit i samo uzet kao mjernu jedinicu golfa :D
kolko plata za legendarnu dovjku tada
i kolko plata sada, iako je između dvojke i sedmice razlika kao i između kočija i svemirskog broda
Jaha TZ

#103 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Jaha TZ »

Podsjetimo, Fabrika motora Sarajevo (FAMOS) prije rata zapošljavala je 12.000 radnika :shock: u 12 svojih tvornica diljem BiH. FAMOS je godišnje zarađivao 15 milijuna dolara samo od prodaje motora i dijelova “Mercedes-Benzu”. :shock:
Više: http://www.vecernji.ba/stanje-predratni ... evu-555884
realno, slično kapitalsitičko preduzeće istog faha i veličine vjerovatno nije zapošljavalo ni upola broj
u tome i jeste kvaka, prevelik nerealan broj zaposlenih, što i jeste činilo ta preduzeća socijalnim ustanovama a ne konkurensskim firmama na svjetskom tržištu
drastic

#104 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by drastic »

Jaha TZ wrote:
Putnik ali stvarno wrote:Mir
Besplatan stan
Besplatno zdravstvo
Besplatno skolovanje
Posao za svakoga ko je zeleo da radi.
ništa to nije besplatno
tačnije činilo se običnom čovjeku, ali sve je to neko morao platiti
a plaćala su socijalna preduzeća, kojima se iz dohodka izdvajala enormna suma za mnoge stvari, tako da im ništa nije ostajalo za nove investicije i daljna ulaganja, te su tako vremenom, ta preduzeća postajala invalidi za tržišnu utakmicu, ako su ikada i bila sposobna za takvo nešto, te kad tad bi skončala "svoju" karijeru, pogotovo kad je došlo vrijeme spuštanja zaštitnih barijera države i ulaska strane konkurentne robe, kada više niko nije htio kupiti prastari televizor Rudi Čajavec od 1000 DM, pored tehnološki novog i modernog Samsunga za 500 DM
u pravu si ali zatvoreno trziste je bio I tada ai danas jedini izlaz
drastic

#105 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by drastic »

Jaha TZ wrote:
Podsjetimo, Fabrika motora Sarajevo (FAMOS) prije rata zapošljavala je 12.000 radnika :shock: u 12 svojih tvornica diljem BiH. FAMOS je godišnje zarađivao 15 milijuna dolara samo od prodaje motora i dijelova “Mercedes-Benzu”. :shock:
Više: http://www.vecernji.ba/stanje-predratni ... evu-555884
realno, slično kapitalsitičko preduzeće istog faha i veličine vjerovatno nije zapošljavalo ni upola broj
u tome i jeste kvaka, prevelik nerealan broj zaposlenih, što i jeste činilo ta preduzeća socijalnim ustanovama a ne konkurensskim firmama na svjetskom tržištu
sjecam se intervjua direktora nenjemackih vw tvornica na rtv rekao je da nisu zadovoljni proizvodnjom, ali jesu sa cijenom I prodajom.
u sarajevu poslije olimpijade nisi mogao vidjet stojadina ili ficu
Last edited by drastic on 27/05/2015 10:32, edited 1 time in total.
nosara

#106 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by nosara »

Jaha TZ wrote:
Gojeni H wrote:Prosjek znaci prosjek, prije 100 godina, 25 ili danas.
Jeste, matematički je isti, kako danas, tako i prije 100 ili 2000 godine. :mrgreen: Tipa nađi srednju vrijednost brojeva 5, 7 i 10. :mrgreen:

Ali nije isto prosjek od 10DM 1970 godine i danas 10KM. Tu moraš uzeti minimalno sljedeće nepoznanice: inflacija, društveni i ekonomsi rast, industrijska proizvodnja, kurs dinara, dolara, DM i nafte, politički i društveni odnosi...itd. :mrgreen:
kao što sam naveo sve to batalit i samo uzet kao mjernu jedinicu golfa :D
kolko plata za legendarnu dovjku tada
i kolko plata sada, iako je između dvojke i sedmice razlika kao i između kočija i svemirskog broda
Koliko ljudi, zaposlenih, "situiranih" danas vozi dvojku i zasto...? Nostalgija...? :D

Danas ne postoji ekonomija, mi smo "periferna ekonomija" zapada... Kakvu ekonomiju moze imat "drzava" koja NISTA ne proizvodi...?
Last edited by nosara on 27/05/2015 10:32, edited 1 time in total.
drastic

#107 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by drastic »

golf 2 bio ja mislim 20000 maraca osnovni model 1990
Jaha TZ

#108 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Jaha TZ »

Bodkin wrote:
Jaha TZ wrote:
ultima_palabra wrote:750 DEM je bilo u rangu današnjih 2500-3000 KM, kad se uzme kupovna moć, možda i više... mada se slažem da je to bilo neodrživo. Marković je računao da će Zapad jeftinim kreditima izvaditi Jugu iz političke i ekonomske krize.
šuplja i glupa priča
nadoćemo na to kolika je stvarna kupovna moć kad uporedimo koliko je to trebalo plata TADA za kupovinu jednog stojadina i tadašnjeg Golfa 2
a koliko to treba danas za kupovinu Fabije (pandam stojadinu) i sadašnjeg Golfa 7
ali dok generalno utvrdimo koja je to cifra za prosjelnu platu 1990-91
Ta prica je jos gluplja. Danas je bescarinska politika, a ti bi uporedjivao uvoznu robu...
ne lupetaj
golf 2 je bio "domaći" proizvod,
Bodkin

#109 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Bodkin »

Ma glupost totalna. Cuj uzet golfa kao mjeru...
skupljac_zeljeza

#110 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by skupljac_zeljeza »

nosara wrote: Koliko ljudi, zaposlenih, "situiranih" danas vozi dvojku i zasto...? Nostalgija...? :D
Zato što su u onaj vakat imali konja ili u najboljem slučaju biciklo. :wink:

Image
nosara

#111 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by nosara »

skupljac_zeljeza wrote:
nosara wrote: Koliko ljudi, zaposlenih, "situiranih" danas vozi dvojku i zasto...? Nostalgija...? :D
Zato što su u onaj vakat imali konja ili u najboljem slučaju biciklo. :wink:

Image
E, curi to mozak na nos... :D
Jaha TZ

#112 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Jaha TZ »

Samsung tek krajem 1960-tih ulazi stidljivo u elektroniku a do tada se bavio tekstilom, proizvodnjom hrane, osiguranjima..itd. Samsung 80-tih je imao TV u rangu Rudi čajevec ili EiNiš. :oops:
pa da, ODLIČNO
joj kako si sam nadošo
danas Samsung GIGANT svjetski no.1
rudi čajavec, Ei, RIZ i ostali socijalistički kurci palci otišli na smetljište istorije

joj kako si sam sebi uskočio u stomak
drastic

#113 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by drastic »

Jaha TZ wrote:
Samsung tek krajem 1960-tih ulazi stidljivo u elektroniku a do tada se bavio tekstilom, proizvodnjom hrane, osiguranjima..itd. Samsung 80-tih je imao TV u rangu Rudi čajevec ili EiNiš. :oops:
pa da, ODLIČNO
joj kako si sam nadošo
rudi čajavec, Ei, RIZ i ostali socijalistički kurci palci otišli na smetljište istorije

koliko radniku samsunga u koreji ostane novca kad poplaca dadzbine?
nosara

#114 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by nosara »

Jaha TZ wrote:
pa da, ODLIČNO
joj kako si sam nadošo

Ne shvatam sta ti u stvari hoces...? Razbio si mit, danas je bolje sve u redu... :roll:
Jaha TZ

#115 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Jaha TZ »

Bodkin wrote:Ma glupost totalna. Cuj uzet golfa kao mjeru...
najjača valuta :izet:
jebo dinar i KM :lol: :lol:
nosara

#116 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by nosara »

drastic wrote:
Jaha TZ wrote:
pa da, ODLIČNO
joj kako si sam nadošo

Mislis u kini...

Ostane mu kurac... Sto je ohoho u odnosu na prosjecnog bosancerosa... :D
ultima_palabra

#117 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by ultima_palabra »

Jaha TZ wrote:
pa da, ODLIČNO
joj kako si sam nadošo

A to nije imalo veze sa ratom, kriminalnom privatizacijom, činjenicom da su zapadne firme imale bolji pristup tehnologiji, izvozni pristup, lakše dovući talentovanog Indijca u Njemačku nego u Jugu...?

Ne postoji tržišna utakmica ako su jednom svezane i ruke i noge.
Bodkin

#118 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Bodkin »

Pa ultima jel to fakat objasnjavas :D
Jaha TZ

#119 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Jaha TZ »

drastic wrote:
Jaha TZ wrote:
pa da, ODLIČNO
joj kako si sam nadošo

koga boli kurac, to ti je nemilosrdni kapitalizam
ako se budu bunili prebacit će Samsung fabriku u Brazil. Tanzaniju, Bugarasku,Rumuniju, Tunguziju...
skoro bilo na internetu, u fabrici Samsunga u Brazilu radnici rade i po 12 sati, ne mogu otić pišat,padali u nesvjest na radnom mjestu

dobro došao u kapitalizam, neosvješteni socijal nostalgičaru
drastic

#120 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by drastic »

nosara wrote:
drastic wrote:
Jaha TZ wrote:

Mislis u kini...

Ostane mu kurac... Sto je ohoho u odnosu na prosjecnog bosancerosa... :D

I taj Samsung tv je jeftiniji u bosni nego u koreji
nosara

#121 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by nosara »

Jaha TZ wrote: dobro došao u kapitalizam, neosvješteni socijal nostalgičaru
Pa ti u opancima u kapitalizam...? Valja li to tako...? :D
Jaha TZ

#122 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Jaha TZ »

ultima_palabra wrote:
Jaha TZ wrote:
pa da, ODLIČNO
joj kako si sam nadošo

A to nije imalo veze sa ratom, kriminalnom privatizacijom, činjenicom da su zapadne firme imale bolji pristup tehnologiji, izvozni pristup, lakše dovući talentovanog Indijca u Njemačku nego u Jugu...?

Ne postoji tržišna utakmica ako su jednom svezane i ruke i noge.
naravno da djelomično ima
ali koga boli kurac u svjetskim poslovnim okvirima, što su se neki glupi Balkanci tamo negdje pokalli, što sami sebi ne znaju i nećeda urede državu, nemaju povoljne političke klime za biznis i što ništa ne znaju i neće da rade
koga puca kurac za njima glupanima

a inače bi Rudi Čajavec da nije bilo rata postao elektronički div i sjebo Samsunga :lol: :lol: :lol:
Last edited by Jaha TZ on 27/05/2015 10:47, edited 1 time in total.
friskyoreo

#123 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by friskyoreo »

Ne razumijem cemu rasprava. Ako vecina ljudi koji su zivjeli u tom periodu, kazu da su zivjeli bolje nego danas, stvar je prilicno jasna.
Da li je to bilo odrzivo ili ne, moze se samo nagadjati. Svijet se stalno mijenja, i ko zna kakve bi promjene tu nastupile i sta bi se desilo. Da nije bilo rata, ko zna kakva bi Jugoslavija danas bila.
nosara

#124 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by nosara »

jahi je sinoc podlegla krava pa je nadrndan... :D
Megiddo

#125 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Megiddo »

Samo još kad bismo naučili da ne postoji besplatni stan, školstvo ili zdravstvo gdje bi nam bio kraj? :mrgreen:

Poštujem tu državu u smislu da je bolja država od 20 nego od 4 miliona stanovnika i da smo za razliku od danas težili ka ujedinjenju i razumijem da je ta država zatekla ogroman broj nepismenih i zapuštenih ljudi pa je socijalizam možda zbog okolnosti i bio bolje riješenje ali se ne mogu složiti da je prije bilo bolje.

Meni važnije stvari od toliko koliko neko zaradjuje, jer mislim da to ipak ovisi isključivo o nečijoj sposobnosti, su npr ljudska prava, infrastruktura i slično.

Objektivno, gledajući samo BiH tada i sada, prava žena npr. su danas kud i kamo veća nego tada iako još postoje stereotipi i neodobravanja. Ipak danas se žene mogu lakše razvesti, živjeti kao samohrana majka, posvetiti se poslovnoj karijeri ili raditi konobarski posao, a da ne spominjem kako je manje (iako i toga i dalje ima) nasilja nad ženama u porodicama. Takođe prava djece su na mnogo većem nivou. I generalno prava ljudi su na većem nivou iako stari običaji nisu baš posve iskorijenjeni. Meni je ipak ta sloboda važnija od novca i ekonomske sigurnosti. A ne spominjanjem toga zanemarujemo osjetan dio, da ne kažem većinu, populacije. Ipak ne možeš ti dobro živjeti ako si nečije sredstvo.

Kad pogledamo infrastrukturu mislim da je stanje opet bolje danas nego tada iako je BiH zbog rata krenula od nule. Danas imamo recimo 100km autoputa, tada nismo imali nijednog. Danas u svakom značajnijem selu dolaze komunalci i odnose smeće. Isto tako danas svako značajnije selo ima noćnu rasvjetu i asfalt. A većina kuća u državi, što po gradovima što po selima, ima WC i toplu vodu. Toga prije nije bilo, nemoj da se lažemo.

Kad je u pitanju kultura i bonton danas neuporedivo više ljudi jede nožem i viljuškom (da ne govorim zatvorenih usta :mrgreen: ). Mnogi govore bar engleski, a mnogi i(li) njemački jezik. Takođe lična higijena je danas na puno većem nivou (što možemo uporediti po broju zuba tada i sada :mrgreen: ).

A sad da pročitam šta ste pisali i na četvrtoj stranici. :run:

PS. možda sam nekog i uvrijedio iznoseći bolnu istinu ybg. izvini. Bolje da istina boli nego da te laž miluje. :mrgreen:
Post Reply