Mrznja/otpor prema starijim osobama
- supercali
#101 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Ma i staraca ima da bog sacuva
Jbg kad nam je drustvo ovakvo mislite da ce ovi kriminalci i fufe na baterije biti fine dede i bake kad ostare ako uopste dozive starost?
Problem konkretno u sarajevu je ratna migracija stanovnistva da se ne lazemo
Da odmah rascistimo i onih koji su dosli ima kulturnih uljudnih itd a i "sarajlija" ima da te bude stid reci da si iz sarajeva
Ja licno se prema svakom odnosim kako je zasluzio i ne generalizujem starce
Jbg kad nam je drustvo ovakvo mislite da ce ovi kriminalci i fufe na baterije biti fine dede i bake kad ostare ako uopste dozive starost?
Problem konkretno u sarajevu je ratna migracija stanovnistva da se ne lazemo
Da odmah rascistimo i onih koji su dosli ima kulturnih uljudnih itd a i "sarajlija" ima da te bude stid reci da si iz sarajeva
Ja licno se prema svakom odnosim kako je zasluzio i ne generalizujem starce
- pustopoljina
#102 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Njanjavi wrote: Tako sve redom vala, pocevs od svoje rodjene, kad je konj da mi je tromati, trobaba, konj je i mrs u pizdu maternu.
ukljucio mi se papak-eliminator.
na sta su danasnje hanume spale, tito dragi.
- Sephora
#103 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
dobar osjecaj wrote:Na svakom koraku primjecujem groznu netrpeljivost i nestrpljenje narocito osoba izmedju petnaest i cetrdeset godina zivota prema starijim ljudima.
Osipaju se kad ih vide u redu na kasi, smetaju im na ulici, ne zele ih vidjeti na plazi, ismijavaju ih, pozuruju, drski su prema njima.
Ne razumijem tu kombinaciju manjka odgoja i okrutnosti koja im daje za pravo da se tako nemilosrdno ponasaju prema tim ljudima.
Da li bismo svi trebali zivjeti samo do trenutka kad mozemo sve brzo raditi, biti lijepi, zategnute koze? Da li ti ljudi koji toliko mrze i ismijavaju starije osobe namjeravaju izvrsiti samoubistvo prije nego dodju u te godine pa sebi daju za pravo da se lose odnose prema starijim ljudima i da traze njihovo uklanjanje iz svih sfera zivota? Imaju li svi ti koji mrze starije ljude svoje roditelje? Da li iscekuju s nestrpljenjem i smrt svojih roditelja da im se tako usporeni sklone s puta? Do koje dobi imamo pravo da se krecemo i pojavljujemo medju ljudima?
Nedostatak kucnog odgoja se primjeti na svim poljuma -I u svim ljudskim odnosima... ko nema obzira / respecta prema starijim osobama, nema ni prema mladima..
Svi smo na istom putu - mladost ostaje iza nas...
- Bloody
#104 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Ako je neko ters kao mlad bice jos gori kad ostari.Stare ljude treba shvatiti i tolerisati koliko god je to moguce,istina je ima bas zlocestih,ali ja licno im ukazujem duzno postovanje,pa ako me i naljute sta cu,istrpim.Bilo bi mi zao dozvoliti sebi drugaciji odnos prema njima a i sramota je ko imalo ima obraza.
Mene najvise naljute na pjesackom,kad ne znaju jesu li dosli ili posli
Mene najvise naljute na pjesackom,kad ne znaju jesu li dosli ili posli
- Kinesko prkno
#105 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Svaka ti hadzamaka trazi.Njanjavi wrote:Kao prvo, dobijem pomracenje uma kad procitam post koji pocinje sa, volim, cjenim, postujem, slab sam na starce i djecu bla bla.
Kao drugo, a ko tako vam boga odgaja tu tolku nekulturnu djecu koja mrze tolke starce?
Sami se odgojili i postashe hajvani il ih te iste starkelje s noge na nogu, od tv-a do kompa shutkaju, chuskaju.
Mojne da se mahniti pravimo.
Meni se x puta znalo desit da se popickaram sa starkeljama, nemam ja zivaca njihove napade deverat.
Po kratkom postupku u pizdu maternu satjeram pa nek si materi kmekece.
Hem su jako nekulturni u ophodjenju, kontaju sto su stariji da pravila normalne komunikacije ne vrjede za njih pa odma nesta dernjavom pocinju il napadima nekim.
Prije par kuka ja sa hanumom na klupici ispred zgrade jedne, a baba na prozoru ko vucjak mrs odatle, hem zivi na 4tom spratu, hem ne galamimo, sjeli se pofackat a chavka odozgo silazi sa klupe ko da je ona pravila il da sam termit pa je jedem. I dje je neces satjerat u pizdu maternu.
Tako sve redom vala, pocevs od svoje rodjene, kad je konj da mi je tromati, trobaba, konj je i mrs u pizdu maternu.
Starce ne volim i vozdra!
Istresas li se tako i na korpulentnim momcima svojih godina dok se fackas po klupama?
-
The BEN10
#106 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Njanjavi wrote:Kao prvo, dobijem pomracenje uma kad procitam post koji pocinje sa, volim, cjenim, postujem, slab sam na starce i djecu bla bla.
Kao drugo, a ko tako vam boga odgaja tu tolku nekulturnu djecu koja mrze tolke starce?
Sami se odgojili i postashe hajvani il ih te iste starkelje s noge na nogu, od tv-a do kompa shutkaju, chuskaju.
Meni se x puta znalo desit da se popickaram sa starkeljama, nemam ja zivaca njihove napade deverat.
Hem su jako nekulturni u ophodjenju, kontaju sto su stariji da pravila normalne komunikacije ne vrjede za njih pa odma nesta dernjavom pocinju il napadima nekim.
Prije par kuka ja sa hanumom na klupici ispred zgrade jedne, a baba na prozoru ko vucjak mrs odatle, hem zivi na 4tom spratu, hem ne galamimo, sjeli se pofackat a chavka odozgo silazi sa klupe ko da je ona pravila il da sam termit pa je jedem. I dje je neces satjerat u pizdu maternu.
Tako sve redom vala, pocevs od svoje rodjene, kad je konj da mi je tromati, trobaba, konj je i mrs u pizdu maternu. Starce ne volim i vozdra!
DA sam ti otac sa uživanjem bi ti svaki zub u toj tintari čekićem izbio. Plus pride držao u lancima kao kakvo sugavo pasce.
Reći nešto loše onome ko te u mukama nosio 9 mjeseci, godinama ti prao prljavu guzicu, nespavao noćima zato što derle plače - za tako nešto moraš imati gore opisani tretman.
-
RNG_25
#107 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Slažem se.Njanjavi wrote:Kao prvo, dobijem pomracenje uma kad procitam post koji pocinje sa, volim, cjenim, postujem, slab sam na starce i djecu bla bla.
Tako sve redom vala, pocevs od svoje rodjene, kad je konj da mi je tromati, trobaba, konj je i mrs u pizdu maternu.
Starce ne volim i vozdra!
- Njanjavi
#108 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
A ja choporasha shto se okupise na frku, de vi jos malo, istresite svojih jos fantazija i prijetnji.
Ko zna citat konta sta rekoh, ne kazem da ja idem i sve pemziche shutam nicim izazvane, al kada meni pemzic udje u diskurs nekulturno, debilski, sa atakom ili nenormalnim tonalitetom, sigurno necu trpit i smjeskat se debilcinama matorim.
Tako isto sa materom rodjenom, majkom, petim desetim, pedesetim. Ni ja se ni na kog ne istresam, kad upitam normalno, ocekujem normalan odgovor, bez histerisanja bez istresanja, ko tako krene, dobije expres kartu u pizdu materinu
Sto se tice pitanja jel tako pickaram i momke svojih godina, druze ja ne dozivjeh nikad da me neko mladji il mojih godina tako seljacki pokusa otjerat sa javne povrsine. Ja nit se derah, nit svirah tamburicu, harmoniku il ko zna sta. Sjedosmo tiho, zastekali se u zivu ogradicu i klupicu kad baba sa 4tog ko gestapo sa baterijom, i ne bi lijepo obracanje, vec odma atak. O tome pricam jbga, ko ima mozga skontace. Da je babetina ispala insan, i naucila u 70 i kusur godina normalno komunicirat, pa lijepo rekla hajd i nekako. Al tako dernjavom i napadima nesta ocekivat sem puta u maminu lijepu, nidje veze.
Nego de sad coporasi jos malo izvrcite sta napisah, uljepsajte svoju forumsku personu tim shatro osudama i neizivljenim fantazijama o izbijanju zuba i profilisanju mog odgoja i pristojnosti, preslatki ste mi choporashi
Ko zna citat konta sta rekoh, ne kazem da ja idem i sve pemziche shutam nicim izazvane, al kada meni pemzic udje u diskurs nekulturno, debilski, sa atakom ili nenormalnim tonalitetom, sigurno necu trpit i smjeskat se debilcinama matorim.
Tako isto sa materom rodjenom, majkom, petim desetim, pedesetim. Ni ja se ni na kog ne istresam, kad upitam normalno, ocekujem normalan odgovor, bez histerisanja bez istresanja, ko tako krene, dobije expres kartu u pizdu materinu
Sto se tice pitanja jel tako pickaram i momke svojih godina, druze ja ne dozivjeh nikad da me neko mladji il mojih godina tako seljacki pokusa otjerat sa javne povrsine. Ja nit se derah, nit svirah tamburicu, harmoniku il ko zna sta. Sjedosmo tiho, zastekali se u zivu ogradicu i klupicu kad baba sa 4tog ko gestapo sa baterijom, i ne bi lijepo obracanje, vec odma atak. O tome pricam jbga, ko ima mozga skontace. Da je babetina ispala insan, i naucila u 70 i kusur godina normalno komunicirat, pa lijepo rekla hajd i nekako. Al tako dernjavom i napadima nesta ocekivat sem puta u maminu lijepu, nidje veze.
Nego de sad coporasi jos malo izvrcite sta napisah, uljepsajte svoju forumsku personu tim shatro osudama i neizivljenim fantazijama o izbijanju zuba i profilisanju mog odgoja i pristojnosti, preslatki ste mi choporashi
- cLo
#109 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Pa jbg ako su tebi duplo mlađem živci k'o lizalo, ti "pemzići" ih onda nemaju nikako.
- dobar osjecaj
#110 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Bez obzira na coporske porive, iz tvojih rijeci odise sirovost i za moj pojam jako okrutan odgoj. Izrazi koje ti koristis za druge ljude meni nisu bliski i ne koristim ih ni u kakvim situacijama.Njanjavi wrote:A ja choporasha shto se okupise na frku, de vi jos malo, istresite svojih jos fantazija i prijetnji.
Tako isto sa materom rodjenom, majkom, petim desetim, pedesetim. Ni ja se ni na kog ne istresam, kad upitam normalno, ocekujem normalan odgovor, bez histerisanja bez istresanja, ko tako krene, dobije expres kartu u pizdu materinu![]()
Nije mi uopste pojmljivo sta nekome ko se izrazava kao ti moze biti taj neki normalan odgovor koji ti ocekujes. Nadam se da se necemo sretati ni u mladosti ni u poznijoj zivotnoj dobi.
- JThomas
#111 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
izrazi tu i tamo, ali suština je manje-više na mjestu. barem u prosjeku.
-
L u c i f e r
#112 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Ma troluje dečko malkice, zaradi malo forumske pažnje.
A ako je kojim slučajem i ozbiljan, svakakvih devijacija ima na dunjaluku pa što ne bi i pokoja takva.
Pao snijeg na behar i voće, neka mrzi ko god koga hoće...
A ako je kojim slučajem i ozbiljan, svakakvih devijacija ima na dunjaluku pa što ne bi i pokoja takva.
Pao snijeg na behar i voće, neka mrzi ko god koga hoće...
- Njanjavi
#113 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Kad smo vec i kod tog termina trolanje, ja nigdje na dunjaluku ne sretoh vece i rasirenije zloupotrebe termina kloniranje i trolanje vec na ovome forumu.
Preporucio bih vrlim iskusnijim forumasima malo edukacije oko pomenutih pojmova, pa tek onda upotrebe istih gdje treba i gdje ne treba.
Imam osjecaj da 80% likova koji uzvikuju ovuda trol i klon uopste ne shvata nit konta terminologiju, al eto, fency je procitat, klon trol lalala bla bla truch
Preporucio bih vrlim iskusnijim forumasima malo edukacije oko pomenutih pojmova, pa tek onda upotrebe istih gdje treba i gdje ne treba.
Imam osjecaj da 80% likova koji uzvikuju ovuda trol i klon uopste ne shvata nit konta terminologiju, al eto, fency je procitat, klon trol lalala bla bla truch
- Stjui
#114 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
meni samo izvuku živce kad se naderu bijelog luka i onda ulete u lift sa mnom,a,em lift metar sa metar,em ono ne staje sa baljezganjem do prizemlja... 
- Adriatic
#115 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Sačuvajte ove svoje postove pa ih pročitajte za jedno 10 ili 20 godina. 
-
L u c i f e r
#116 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Nisi zanimljiv.Njanjavi wrote:Kad smo vec i kod tog termina trolanje, ja nigdje na dunjaluku ne sretoh vece i rasirenije zloupotrebe termina kloniranje i trolanje vec na ovome forumu.
Preporucio bih vrlim iskusnijim forumasima malo edukacije oko pomenutih pojmova, pa tek onda upotrebe istih gdje treba i gdje ne treba.![]()
-
L u c i f e r
#117 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Samo polahko...Adriatic wrote:Sačuvajte ove svoje postove pa ih pročitajte za jedno 10 ili 20 godina.
- radiša
#118 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
To u nedostatku nadahnuca cesto znaju napisat,primjetih i ja,sta ces.Njanjavi wrote:Kad smo vec i kod tog termina trolanje, ja nigdje na dunjaluku ne sretoh vece i rasirenije zloupotrebe termina kloniranje i trolanje vec na ovome forumu.
Preporucio bih vrlim iskusnijim forumasima malo edukacije oko pomenutih pojmova, pa tek onda upotrebe istih gdje treba i gdje ne treba.![]()
-
razonoda
#119 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Njanjavi wrote:A ja choporasha shto se okupise na frku, de vi jos malo, istresite svojih jos fantazija i prijetnji.
Tako isto sa materom rodjenom, majkom, petim desetim, pedesetim. Ni ja se ni na kog ne istresam, kad upitam normalno, ocekujem normalan odgovor, bez histerisanja bez istresanja, ko tako krene, dobije expres kartu u pizdu materinu![]()
- piupiu
#120 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
JThomas wrote:dječak sa šibicama wrote:Tako on zivi svoju mladost, nazor sto bi se reklo.statixx wrote:Ima jedan simpatican u mom naselju. Sjecam ga se kako svako jutro, uredno obrijan i obucen u odijelo sa kravatom, ide do granapa da kupi hljeb. U zadzepku cesalj da se zalize frizura ala Tito.I dana danas se drzi i disciplinovano obavlja ovaj ritual.
Nismo ni svjesni koliko je ruzno biti penzioner, nakon toliko godina rada, borbe, odes u penziju i odjednom si visak nekakav. Niko nema zivaca za tebe, niko te ni ne pokusava razumjeti.
Zbog iskustva sa jednom starijom i bolesnom osobom, znam koliko njima znaci da su potrebni, da su dozivljeni, da se jos osjecaju zivim. I definitivno je tacno da covjek, od starosti, umre onda kada sam pozeli. Odnosno, kada se preda.
Sad sam malo patetican, ali eto.
Nisi patetican, nego empatican. Tuzno je citati sta (mahom) djeca pisu. Kao da ih nisu nane i bake na koljenima ljuljale, kao da im nisu dede, dide i dede od crkavice penzije tutkali kakvu sitnicu u dzep, kao da nikad nisu bili na Bajramima, Bozicima, Uskrsima, rodjendanima, nedjeljnim ruckovima … … bas tuzno. Kao da ne znaju da nije tih starih da ne bi bilo ni nas; i da se svako od njih nosi sa idejom o sebi kao nekakvom naprasnom ‘visku’, nosi sa idejom smrti i samo zeli jos malo ljudskosti, bas u tim godinama kada im njeznost treba jednako kao i djeci, a vise nisu slatki kao djeca … a, opet, slatki su, onako smezurani i krhki. Pa, da covjek ne zaplace kad cita sta ovdje sve pise.
-
L u c i f e r
#121 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Ma šta ćeš, djeca ko djeca, zeleni su to mozgići ko zelene jabukice... 
-
Sunny-7
#122 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Ja bih voljela da znam kad to pocinje ta zla starost? Mislim, valja mi do 67-e raditi, pa se pitam, da li da docekam penziju, ili da se koknem prije nego napunim 60?
Mene ucili i u kuci i u skoli, jedan od osnovnih postulata bio da moram postovati starije... Kako tad naucila, cijeli se zivot time vodim.
U nasoj domovini sve je izgubilo vrijednost nakon rata, neovisno porijeklo ljudi, neko je vec naveo da ima vece gospode na selu i vecih papaka odraslih na asfaltu... Sve je to do kucnog odgoja, a kako je bijeda zavladala u drustvu, bijedna nam je i neodgojena mladost, sa iskrivljenom slikom pravih zivotnih vrijednosti i koja ni ne misli da ce njihova starost biti 100x gora od starosti ovih ljudi sto ih spominju. Ako je docekaju uopste...
Mene ucili i u kuci i u skoli, jedan od osnovnih postulata bio da moram postovati starije... Kako tad naucila, cijeli se zivot time vodim.
U nasoj domovini sve je izgubilo vrijednost nakon rata, neovisno porijeklo ljudi, neko je vec naveo da ima vece gospode na selu i vecih papaka odraslih na asfaltu... Sve je to do kucnog odgoja, a kako je bijeda zavladala u drustvu, bijedna nam je i neodgojena mladost, sa iskrivljenom slikom pravih zivotnih vrijednosti i koja ni ne misli da ce njihova starost biti 100x gora od starosti ovih ljudi sto ih spominju. Ako je docekaju uopste...
- Ridjobrki
#123 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Pika li se ovdje otpor prema starim društvenoparazitskim drtinama tipa Tunje Filipovića?
Ja nekad imam osjećaj da on namjerno živi da mene nervira.
- piupiu
#124 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Je l’ ga mrzis ... il’ samo imas otpor?Ridjobrki wrote:Pika li se ovdje otpor prema starim društvenoparazitskim drtinama tipa Tunje Filipovića?
- JohnnyS
#125 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Stjui wrote:meni samo izvuku živce kad se naderu bijelog luka i onda ulete u lift sa mnom,a,em lift metar sa metar,em ono ne staje sa baljezganjem do prizemlja...
Ovo, ovo... Valjda svaka zgrada ima takvih...