Dijaspora i izbori u BiH
-
neko iz mase
jos da dodam da se vise ceca slusa u bosni nego u inostranstvu, sto je zalosno
- CROCOP
Pa nitko, bar ne ja u svojim postovima, ne optuzuje dijasporu ili nesto tako (druga je stvar ako se netko osjeca prozvanim sto moji postovima svakako nije cilj), samo je stvar treba li dijaspora glas(ov)at ili ne, bez obzira radi li se o bankaru, doktoru, berzovnom mesetaru, visoko uspjesnom poduzetniku ili opet cistacu, peracu ili nekom takodjer casnom zanimanju.
Svim casnim ljudima bez obzira gdje se nalazili i sto god radili ugodan ostatak dana.
Svim casnim ljudima bez obzira gdje se nalazili i sto god radili ugodan ostatak dana.
Last edited by CROCOP on 19/04/2005 19:06, edited 1 time in total.
-
neko iz mase
nisi ti jarane, al evo kao sto vidis ima ih...car-x wrote:.. a kako dijaspora uglavnom radi u rudnicima i po smetljistima, tamo je tesko dobit slobodan dan, a ne mogu si to ni priustiti, jer treba sacuvati crkavice za cevapa kod kuce.. i za kredit valja platit..
- JBT
Zamislimo ovu situaciju:
Zivite u opstini gdje je 50% prijeratnog stanovnistva u inostranstvu. Na vlasti sjede ratni profiteri iz neke od nacionalistickih stranaka. Drze cijelu opstinu pod kontrolom da se ne bi sta slucajno promjenilo jer onda izgubise sve sto su stekli a mogu i zatvora zaglavit.
Par ljudi, izmedju kojih si i ti, je skupilo hrabrosti (a treba puno hrabrosti jer moze i zivot u igri biti) i pokrenulo neku inicijativu koja treba obicnom covjeku omoguciti bar osnove necega sto bi se moglo zvati zivljenje. Jedini nacin da ta inicijativa zazivi je da se uzme vecina mjesta u opstini, dakle demokratskim izborima.
I sve je OK, vodite. Dok nisu dosli glasovi iz inostranstva. Tad zijanite.
Sta biste pomislili?
Zivite u opstini gdje je 50% prijeratnog stanovnistva u inostranstvu. Na vlasti sjede ratni profiteri iz neke od nacionalistickih stranaka. Drze cijelu opstinu pod kontrolom da se ne bi sta slucajno promjenilo jer onda izgubise sve sto su stekli a mogu i zatvora zaglavit.
Par ljudi, izmedju kojih si i ti, je skupilo hrabrosti (a treba puno hrabrosti jer moze i zivot u igri biti) i pokrenulo neku inicijativu koja treba obicnom covjeku omoguciti bar osnove necega sto bi se moglo zvati zivljenje. Jedini nacin da ta inicijativa zazivi je da se uzme vecina mjesta u opstini, dakle demokratskim izborima.
Sta biste pomislili?
- pitt
da jedna lasta ne cini proiljece i da ne treba srljati u zakljucke. Sta bi pomislio da je mozda suproytna situacija i da malo manje od pola pucanstva (dijaspora + lokalni) zeli nesto promjeniti na bolje, dok malo vishe od pola (uza i sira familija od onih na vlasti i dupelisci) glasaju protiv? Bil i tada kriva bila dijaspora sto je nije vishe?JBT wrote:Zamislimo ovu situaciju:
Sta biste pomislili?
- pitt
A da npr imas malo objektivnije medije i malo bolji marketing za tvoje ideje mozda dijaspora ne bi glasala tako kako je glasala? Ako zelish da tvoje prodje (bilo tu ili vani) moras dobro komunicirati svoje ideje na sve strane.
-
zlajaBHF
Vi ste tipican primjer zasto nasa drzava ne funkcionise, kako bi to trebala. Postali ste pravi kompleksasi sto se dijaspore tice, optuzujete dijasporu za rezultate izbora, da nije glupo, bilo bi smjesno...
Vidim da neznate broj glasaca u dijaspori, pa je sigurno to razlog te (izvinjajem se) glupe price. Ko vam je kriv sto 70% vas u BiH glasa za nacionalne stranke, i sad vam krivi mi, koji zivimo u dijaspori.
Vi ste toliko isfrustrirani, da dajete krivicu nama, jer smo vam mi najlaksa zrtva....ali slobodno nastavite...zaboli nas..
Usporedjivanje BiH dijaspore sa drugim drzavama pokazuje samo sta ste i kako sramotno razmisljate. 80% nase dijaspore su ljudi protjerani iz manjeg entiteta od strane agresora za vrijeme rata. Znaci radi se o (izmedju ostalih) gradovima Srebrenica, Prijedor, Trebinje, Banja Luka itd... Ako ti ljudi nebudu glasali, SDS ce uvijek imati vlast u npr. Srebrenici, jer su vecina u dijaspori, i nemogu da razumijem da vi mislite da bi to trebalo tako biti ???!!!
Ja licno neglasam, iz razloga sto nevidim niti jednu stranku koja predstavlja moje interese, medjutim da mogu glasati u gradovima gdje svaki glas moze odluciti izbore, definitivno bi glasao za neku od pro bosanskih stranaka (SDA
)
Selam !
Vidim da neznate broj glasaca u dijaspori, pa je sigurno to razlog te (izvinjajem se) glupe price. Ko vam je kriv sto 70% vas u BiH glasa za nacionalne stranke, i sad vam krivi mi, koji zivimo u dijaspori.
Vi ste toliko isfrustrirani, da dajete krivicu nama, jer smo vam mi najlaksa zrtva....ali slobodno nastavite...zaboli nas..
Usporedjivanje BiH dijaspore sa drugim drzavama pokazuje samo sta ste i kako sramotno razmisljate. 80% nase dijaspore su ljudi protjerani iz manjeg entiteta od strane agresora za vrijeme rata. Znaci radi se o (izmedju ostalih) gradovima Srebrenica, Prijedor, Trebinje, Banja Luka itd... Ako ti ljudi nebudu glasali, SDS ce uvijek imati vlast u npr. Srebrenici, jer su vecina u dijaspori, i nemogu da razumijem da vi mislite da bi to trebalo tako biti ???!!!
Ja licno neglasam, iz razloga sto nevidim niti jednu stranku koja predstavlja moje interese, medjutim da mogu glasati u gradovima gdje svaki glas moze odluciti izbore, definitivno bi glasao za neku od pro bosanskih stranaka (SDA
Selam !
- Soul_Sista
A ti se fino poklopi i bolje ti je da ne glasas, jer nisi taj koji ispasta njihovu politiku.Ja licno neglasam, iz razloga sto nevidim niti jednu stranku koja predstavlja moje interese, medjutim da mogu glasati u gradovima gdje svaki glas moze odluciti izbore, definitivno bi glasao za neku od pro bosanskih stranaka (SDA )
Selam !
Inace sam za to da se dijaspori ukine pravo na glas cisto zbog ovih nacionalini stranaka SDS/SDA/HDZ. Ili zivis u Bosni ili ne zivis, nema nista izmedju, na mjestu se stvari mijenjaju a ne 3000 km od same teritorije gdje saljes svoj glas.
-
zlajaBHF
Mogu li znati zasto trebam da se poklopim?? Rekao sam da NE glasam... Koliko vidim ti si viliki politicki strateg, zato bi te zamolio da mi kazes zakoga trebam glasati, ili ti bolje odgovara stari dobri komunisticki sistem, gdje nema glasanja...ocito je da je to slucaj, pa me i necudi zasto zelis da se poklopim....
Kako neshvatete da Bosnjacki narod sacinjava TU dijasporu o kojoj vi pricate...i lahko je opet po nama bosnjacima... Zasto ne kazete da 99% manjeg entiteta netreba imati pravo glasa, jer skoro SVI glasaju za nacionalisticke stranke ??? ili npr gradjani bivse tako zvane HZHB koji takodje glasaju za nacio stranke ???? Ne...oni vam nesmetaju, nego onih jadnih 15.000 glasova iz dijaspore...odkacite BA ! Sad dte me fakat nagovorili da glasam za lopove iz SDA, ili mozda za mafiju iz SDP...definitivno glasam sljedece izbore...i to lokalne
...
Selam!
Kako neshvatete da Bosnjacki narod sacinjava TU dijasporu o kojoj vi pricate...i lahko je opet po nama bosnjacima... Zasto ne kazete da 99% manjeg entiteta netreba imati pravo glasa, jer skoro SVI glasaju za nacionalisticke stranke ??? ili npr gradjani bivse tako zvane HZHB koji takodje glasaju za nacio stranke ???? Ne...oni vam nesmetaju, nego onih jadnih 15.000 glasova iz dijaspore...odkacite BA ! Sad dte me fakat nagovorili da glasam za lopove iz SDA, ili mozda za mafiju iz SDP...definitivno glasam sljedece izbore...i to lokalne
Selam!
- pitt
Ma da je i 100X....... ako smo slozni, okupimo intelektualnu elitu, i pocnemo koordinisano raditi sa maticom .....ni sva stoka zajedno nista nece moci.
Ako stvarno mislis da sami mozete nesto vishe i bolje...halal i bujrum vam...al ja ti garantujem za sebe i dosta ljudi koje poznajem da bi uljudno vratio svoj pasosh i drzavljanstvo gospodi u ambasadi.
Ako stvarno mislis da sami mozete nesto vishe i bolje...halal i bujrum vam...al ja ti garantujem za sebe i dosta ljudi koje poznajem da bi uljudno vratio svoj pasosh i drzavljanstvo gospodi u ambasadi.
- Soul_Sista
To mi ne znamo ako bi ukupan broj glasaca bio manji ili ako bi nacionalne stranke dobile isti ili visi procenat. Moze da bude i sasvim obrnuto, kao sto je neko rekao da dodje iz guzice u glavu i da se tek tad narod trgne iz sna, revolucijapitt wrote:Sista girl,
Vjeruj da ti nista ne bio bila bolja situacija. Ukupoan broj glasacha bi bio manji dok bi nacionalne stranke dobile iste ili mozda cak i vece procente. Samo ko bi onda bio tu da se okrivi
I ja bih rado da nesto konkretno uradim za BiH, da budem u nekom civilnom pokretu znas nesto odozdo, ali putem etablirane politike tj. glasanjem NE.
- Soul_Sista
zlajaBHF wrote:Mogu li znati zasto trebam da se poklopim?? Rekao sam da NE glasam... Koliko vidim ti si viliki politicki strateg, zato bi te zamolio da mi kazes zakoga trebam glasati, ili ti bolje odgovara stari dobri komunisticki sistem, gdje nema glasanja...ocito je da je to slucaj, pa me i necudi zasto zelis da se poklopim....
Politcki strateg...hmmm daleko od togaali ne treba puno pameti da skontas neke stvari kao npr. da SDA ni na kakav nacin ne vodi politiku gdje se svi narodi BiH mogu osjecajati dobrodosli na bosanskohercegovackom tlu a kamoli da vodi neku konkretnu politiku o naprektu drzave, ekonomije, otvranje novih radnih mjesta...znaci ono sto je u interesu NARODA.
Kako neshvatete da Bosnjacki narod sacinjava TU dijasporu o kojoj vi pricate...i lahko je opet po nama bosnjacima... Zasto ne kazete da 99% manjeg entiteta netreba imati pravo glasa, jer skoro SVI glasaju za nacionalisticke stranke ??? ili npr gradjani bivse tako zvane HZHB koji takodje glasaju za nacio stranke ???? Ne...oni vam nesmetaju, nego onih jadnih 15.000 glasova iz dijaspore...odkacite BA ! Sad dte me fakat nagovorili da glasam za lopove iz SDA, ili mozda za mafiju iz SDP...definitivno glasam sljedece izbore...i to lokalne...
Zato sam rekla da se ukine dijaspori pravo na glas jer sve tri stranke su kontraproduktivne. Mnogi iz dijaspore glasaju emocijama a ne glavama..bas zbog ratnih posljedica.![]()
Selam!
- Daisy
nego , rezultat ankete je jos uvijek fifti-fifti......
Jadna nasa dijaspora, jos malo pa ce nam ukinuti frustracije prilikom zivkanja ambasada i konstatovati da se iz dijaspore ne moze ni glasati!!!!
(moje licno iskustvo, dok recimo drzavljani Azerbejdzana glasaju kroz svoje konzulate......)
Meni je konzul na telefon rekao kad sam se raspitivala vezano za zadsnje izbore da "prenesem vijest i ostalima" da su izbori u toku. Toliko o modernoj tehnologiji i prijenosu informacija.
Jadna nasa dijaspora, jos malo pa ce nam ukinuti frustracije prilikom zivkanja ambasada i konstatovati da se iz dijaspore ne moze ni glasati!!!!
(moje licno iskustvo, dok recimo drzavljani Azerbejdzana glasaju kroz svoje konzulate......)
Meni je konzul na telefon rekao kad sam se raspitivala vezano za zadsnje izbore da "prenesem vijest i ostalima" da su izbori u toku. Toliko o modernoj tehnologiji i prijenosu informacija.
- Soul_Sista
Nije samo stvar glasanja nego i sam izbor onih za koje glasas...koliko imas prava za glasanje toliko imas i prava da biras da ne glasas. Evo ja se ozbiljno kontam da ne izadjem na nacionalne izbore ovde u Svedskoj, jednostvano iz razloga sto je stranka za koju sam prije glasala se dobro pomjerila na desno, meni licno njihova politika vise ne stima. Zasto glasati?pitt wrote:Glasanje je kamen temeljac demokratije i ako ga ukines zajebi politiku i bilo sta drugo jer niko ne voli biti gradjanin drugog reda...pa cak ni u dijaspori.
- pitt
Zasto dopustiti da neko drugi odlucuju o tvojoj sudbini?Soul_Sista wrote:Nije samo stvar glasanja nego i sam izbor onih za koje glasas...koliko imas prava za glasanje toliko imas i prava da biras da ne glasas. Evo ja se ozbiljno kontam da ne izadjem na nacionalne izbore ovde u Svedskoj, jednostvano iz razloga sto je stranka za koju sam prije glasala se dobro pomjerila na desno, meni licno njihova politika vise ne stima. Zasto glasati?pitt wrote:Glasanje je kamen temeljac demokratije i ako ga ukines zajebi politiku i bilo sta drugo jer niko ne voli biti gradjanin drugog reda...pa cak ni u dijaspori.
-
zlajaBHF
Samo malo, dali ti mislis da je SDP bolja stranka od SDA?? Kako ti nekome mozes govoriti koja stranka nije dobra, a koja jeste...pa zar to nije na svakom pojedincu da odluci??? Mozda je za tebe bolji SDP, a mozda za mene nije...sta cemo sad?
Necu da diskutujem o SDA, nego o tome dali dijaspora treba da glasa ili ne ! Hocu samo da kazem da dijaspora glasa za nacionalisticke stranke, manje nego glasaci u BiH !
Broj glasaca u dijaspori je toliko mizeran, da apsulutno neutice na rezultate izbora!
Sto se tice glasanja dijaspore GLAVOM/SRCEM
Nemoj previse lupati molim te... Odakle ti znas kako i zasto ljudi glasaju, ovaj komentar nije zasluzio odgovor !
Necu da diskutujem o SDA, nego o tome dali dijaspora treba da glasa ili ne ! Hocu samo da kazem da dijaspora glasa za nacionalisticke stranke, manje nego glasaci u BiH !
Broj glasaca u dijaspori je toliko mizeran, da apsulutno neutice na rezultate izbora!
Sto se tice glasanja dijaspore GLAVOM/SRCEM
Nemoj previse lupati molim te... Odakle ti znas kako i zasto ljudi glasaju, ovaj komentar nije zasluzio odgovor !