Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#101 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by Tomahawk11 »

@razonoda,

imaju oni svojih nacina, dovijaju se. Prevarantska loza :D sve hoce, samo nece raditi.
Naravno da je mit to radno odijelo i pidzama. Imam i ja rodbine vani, znam kako stvari stoje. Vise je to bila replika na Batinu konstataciju.
Za Bosnu si poprilicno u pravu. Vise je to stvar slabe ponude i velike potraznje za poslom. I generalno uslova za radnika, pa kad sve saberes, imas gazde koji radnicku klasu mogu ucjenjivati do mile volje.
razonoda

#102 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by razonoda »

_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote:Moraces debelo sacekati na odgovor, pade covjek u borbi, u hapsu je mjesec dana.
Zviz je srednjovjecni danac, to znam :D
:) jel to mana ---ili vrlina?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#103 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by _BataZiv_0809 »

razonoda wrote: :) jel to mana ---ili vrlina?
Interesuje me ko je forumasica opisana kao kanadska baba.
razonoda

#104 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by razonoda »

_BataZiv_0809 wrote:I zadnji dio mog doprinosa temi:

Internet ratnici iz dijaspore :D Ima na forumu dosta tih opskurnih likova koji sire najmracniji nacionalizam i maltene huškaju ljude jedne na druge.

I kad takvima kazes, bez zelje za relativizacijom: "dobro druze, desavala su se sranja sirom zemaljske kugle. Imas naroda cija je medjusobna istorija daleko krvavija nego nasa, a opet zive mirno u zapadnim drzavama. I zamisli sad kada bih ja huskao Armence i Turke koji zive sa tobom u Njemackoj ili Francuskoj"? "Kako bi se osjecao", onda uvijek ide ista prica-ako ti se ne svidja sta pisem preskoci ili Bata Zivojinovic cetnik :D

Znaci sklonila se guzica na sigurno i sad prizivas novi rat i klanje. Ili kada navijacki raspravljaju o politici. Pa tako jedna pametnica iz Njemacke napisa hladno u stilu "ma nek ostane Nermin Niksic, ko jebe Hrvate ako nece, ne moraju". Jebe se tebi, jer ti drzavu vode Angela Merkel i Joakim Gauk, a nama prizivas ostanak nesposobne vlade samo da mozes podjebavat Hafisa i kompaniju :-)
Ne bih se slozila da --dijaspora huska na rat.
Ja taj 'jezik''citam samo kod domacih, sto je mozda i razumljivo ,s obzirom kako je isti zavrsen.
razonoda

#105 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by razonoda »

_BataZiv_0809 wrote:
:-D I mene to interesuje. :?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#106 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by _BataZiv_0809 »

razonoda wrote:Ne bih se slozila da --dijaspora huska na rat.
Ja taj 'jezik''citam samo kod domacih, sto je mozda i razumljivo ,s obzirom kako je isti zavrsen.
I nemas se sa cim sloziti. Iz prostog razloga sto ja to uopce nisam ni rekao :)
razonoda

#107 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by razonoda »

_BataZiv_0809 wrote:
razonoda wrote:Ne bih se slozila da --dijaspora huska na rat.
I nemas se sa cim sloziti. Iz prostog razloga sto ja to uopce nisam ni rekao :)
:) Pogresno sam intrerpretirala tvoje rijeci.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#108 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by _BataZiv_0809 »

razonoda wrote::) Pogresno sam intrerpretirala tvoje rijeci.
A ja evo sad skontah da je, vjerovatno, ultima palabra dobio ban. Mislim lik je jedan od jacih forumasa, mora da se desilo nesto nepredvidjeno :?
razonoda

#109 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by razonoda »

_BataZiv_0809 wrote:
A ja evo sad skontah da je, vjerovatno, ultima palabra dobio ban. Mislim lik je jedan od jacih forumasa, mora da se desilo nesto nepredvidjeno :?
Ne bih rekla da on ima rijecnik--za banovanje.
biscanka2

#110 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by biscanka2 »

broj dva wrote:Ove teme ne kontam...sta se pokusava reci ? Da se ne kontamo ? Da smo razliciti ?
Elem, evo moj doprinos :
Jeste, ima ljudi sto su nekulturni i bahati kad dodju na godisnji odmor u BiH. Vjerovatno bi bili isti i da su ostali u BiH ali poenta je da ako ti idu na zivce odjebi ih - konkretne osobe koje ti smetaju - a nemoj generalizovat "dijaspora ovaka, dijaspora onaka"
I sta je problem ako ja nekom kazem "u Norveskoj je sigurnost u saobracaju, i primjenjivanje saobracajni propisa, puno bolja nego u Bosni" ? Ili ako kazem da je nam je kultura cekanja u redu otisla u kurac dok u Norveskoj ljepo dobijes papiric na kojem je tvoj broj i jednostavno cekas bez da se laktas - je li to znaci da pljujem po Bosni ili da bi volio da se situacija kod nas popravi i da smatram da ima nacin samo sto nema volja ?
A ako kazem da su porodicni odnosi jaci i bolji u BiH je'l to znaci da pljujem po norveskoj, zemlji koja mi je dala sigurost kad mi je bilo najteze u zivotu, koja me poslala na fakultet i dala mi drzavljanstvo ?
Pa valjda smijem biti kritican prema obadvije drzave, i valjda mogu voliti i jednu i drugu ? (mada znam za koga navijam kad se igra lopte...)
I zar vi stvarno mislite da se moze zivit u nekoj drugoj sredini 20 i nesto godina bez da te to promjeni ?
Izasao sam iz BiH sa 18, sada mi je 40. Dakle preko pola zivota sam u toj jebenoj dijaspori, u BiH provedem 3 sedmice i to najvise u porodicnoj kuci sa roditeljima i sta sad, da se pravim da to nema uticaja na mene ?
I dalje planiram pezniju trosit u BiH. Jeste da mi puno toga ide na zivce ali i dalje je sve to moje. A za sina znam (pogotovo jer mu mama nije Bosanka ali i da jeste bilo bi isto) da ce njemu BiH biti nesto egzoticno, gdje ce provesti par raspusta i mozda doci kasnije posjetit babu u penziji (ko i ja svoje) ali bez da se osjeca domaci i bez ove ljubavi sto je ja imam i bez ovog "dvojnog" identiteta kojeg sam stekao.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Sta meni stalno oku zapne je da se malte ne lupom negativne stvari (iako su one u manjini) istrazuju pa
onda naveliko pausaliziraju.
To je taj nas balkanski mentalitet ( da, balkanski jer i kod susjeda nista bolje nije).
Ovdje zivim preko 40 godina. Kretala sam se i zivjela u raznim sredinama Njemacke a putovala sam i po drugim
zemljama- ove iskaze za nasu dijasporu u ovakvom obliku nigdje prepoznala nisam.
Kad covjek postane svjestan da ljudi imaju pravo svoj posteno zaradjeni novac trositi kad i u sta on hoce, da su ukusi
(hvala bogu) razliciti, da su kod ljudi zivotne vrijednosti i ciljevi razliciti onda ce se prestati
nepotrebnim stvarima opterecivati i tu energiju u neke pozitivnije stvari usmjeriti.
Nisu ovo vidjenja sa 2-3 nedelje godisnjeg u BiH boravim ja duze i ne samo ja nego mnogi od starije populacije ali kad
se dobro ovakvih predrasuda i ocekivanja nagledaju i naslusaju ... . :run:
Sa ovakvim nacinom niko dijaspori naskodit nemoze .
Oni ce rijedje dolaziti i krace se zadrzavati sto rezultira vama manje u dzep (znaci radi ovakvi predrasudjiva stetu osjete
i oni koji realno razmisljaju).
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#111 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by _BataZiv_0809 »

biscanka2 wrote:
broj dva wrote:Ove teme ne kontam...sta se pokusava reci ? Da se ne kontamo ? Da smo razliciti ?
Elem, evo moj doprinos :
Jeste, ima ljudi sto su nekulturni i bahati kad dodju na godisnji odmor u BiH. Vjerovatno bi bili isti i da su ostali u BiH ali poenta je da ako ti idu na zivce odjebi ih - konkretne osobe koje ti smetaju - a nemoj generalizovat "dijaspora ovaka, dijaspora onaka"
I sta je problem ako ja nekom kazem "u Norveskoj je sigurnost u saobracaju, i primjenjivanje saobracajni propisa, puno bolja nego u Bosni" ? Ili ako kazem da je nam je kultura cekanja u redu otisla u kurac dok u Norveskoj ljepo dobijes papiric na kojem je tvoj broj i jednostavno cekas bez da se laktas - je li to znaci da pljujem po Bosni ili da bi volio da se situacija kod nas popravi i da smatram da ima nacin samo sto nema volja ?
A ako kazem da su porodicni odnosi jaci i bolji u BiH je'l to znaci da pljujem po norveskoj, zemlji koja mi je dala sigurost kad mi je bilo najteze u zivotu, koja me poslala na fakultet i dala mi drzavljanstvo ?
Pa valjda smijem biti kritican prema obadvije drzave, i valjda mogu voliti i jednu i drugu ? (mada znam za koga navijam kad se igra lopte...)
I zar vi stvarno mislite da se moze zivit u nekoj drugoj sredini 20 i nesto godina bez da te to promjeni ?
Izasao sam iz BiH sa 18, sada mi je 40. Dakle preko pola zivota sam u toj jebenoj dijaspori, u BiH provedem 3 sedmice i to najvise u porodicnoj kuci sa roditeljima i sta sad, da se pravim da to nema uticaja na mene ?
I dalje planiram pezniju trosit u BiH. Jeste da mi puno toga ide na zivce ali i dalje je sve to moje. A za sina znam (pogotovo jer mu mama nije Bosanka ali i da jeste bilo bi isto) da ce njemu BiH biti nesto egzoticno, gdje ce provesti par raspusta i mozda doci kasnije posjetit babu u penziji (ko i ja svoje) ali bez da se osjeca domaci i bez ove ljubavi sto je ja imam i bez ovog "dvojnog" identiteta kojeg sam stekao.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Sta meni stalno oku zapne je da se malte ne lupom negativne stvari (iako su one u manjini) istrazuju pa
To je taj nas balkanski mentalitet ( da, balkanski jer i kod susjeda nista bolje nije).
Ovdje zivim preko 40 godina. Kretala sam se i zivjela u raznim sredinama Njemacke a putovala sam i po drugim
zemljama- ove iskaze za nasu dijasporu u ovakvom obliku nigdje prepoznala nisam.
Kad covjek postane svjestan da ljudi imaju pravo svoj posteno zaradjeni novac trositi kad i u sta on hoce, da su ukusi
(hvala bogu) razliciti, da su kod ljudi zivotne vrijednosti i ciljevi razliciti onda ce se prestati
nepotrebnim stvarima opterecivati i tu energiju u neke pozitivnije stvari usmjeriti.
Nisu ovo vidjenja sa 2-3 nedelje godisnjeg u BiH boravim ja duze i ne samo ja nego mnogi od starije populacije ali kad
Oni ce rijedje dolaziti i krace se zadrzavati sto rezultira vama manje u dzep (znaci radi ovakvi predrasudjiva stetu osjete
Niko ti ne brani da uporedis stanje. Hvala bogu, covjek se vrati sa putovanja pun utisaka, pa danima prica o tome, a kamoli kad zivi negdje drugo-

Problem je kada se sva prica svodi na negativizam, na stalno poredjenje sa drzavama u kojima se sistem uvodi decenijama, a u pojedinim i stoljecima.

Dakle ukratko: nemoj tusiti crnjakom, znam da sam u banani, ne trebas me ti jos dodatno crnjacit (ne vas dvoje licno, nego opcenito) :thumbup:
razonoda

#112 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by razonoda »

Globalno gledajuci, netrpeljivot postoji u svim sredinama, bilo to zbog , izgleda, novca, statusa. Balkanci jesu nesto posebno, zbog toga imamo ratove svakih 50 -ak god. Ni ameri ni kanadjani se ne podnose. Sta vise , vise kanadjana dolazi u usa , nego sto ameri posjeciju kanadu.
Jednostavno -ljubomora a iz ljubomore dolazi zloba, i tu je kraj razumu.
Pisu --u ratu smo jedni drugima pomagali -zasto--- bili svi isti , bez igdje icega.
Danas --neko ima -neko nema , i naravno to BOLI.
Mali dogadjaj --upoznali bosance na ulici i nastavili kontakt. No jedne prilike predlozimo im da odemo u restoran koji drzi bosanac --kad ovaj ce ti nama ---E NECU DA MI SE MIRSO SEPURI PO RESTORANU. :? zasto, sta je problem
Point.

#113 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by Point. »

_BataZiv_0809 wrote:
Njegov jednomjesecni ban je bas nigdje veze. Fasovo ga je jer je opalio Creasy par argumentovano odlicnih samara.
biscanka2

#114 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by biscanka2 »

_BataZiv_0809 wrote:
biscanka2 wrote:[
Niko ti ne brani da uporedis stanje. Hvala bogu, covjek se vrati sa putovanja pun utisaka, pa danima prica o tome, a kamoli kad zivi negdje drugo-

Problem je kada se sva prica svodi na negativizam, na stalno poredjenje sa drzavama u kojima se sistem uvodi decenijama, a u pojedinim i stoljecima.

Dakle ukratko: nemoj tusiti crnjakom, znam da sam u banani, ne trebas me ti jos dodatno crnjacit (ne vas dvoje licno, nego opcenito) :thumbup:

[/b

Ali "Bata" mozda te osobe neznaju nit im je namjera da crnjace - mozda stim nacinom pokusavaju narodu (na osnovu iskustva gdje zivi) malo svijest probuditi. :cry:
Cesto puta bude i do retorike.
:roll: Imam komsinicu koja takodjer decenijama vani zivi.
Kad se u Biscu vidimo uz kafu popricamo. Nekad zna da lupi sve se oko tebe okrene. :?
Onda joj muz skrene paznju da u detalje objasni sta je mislila reci. Kad opsirnije objasni ispadne da je stim
iskazom najbolje namjere imala. :D
Cesto puta ( pogotovo u nas balkanaca ) je dijalog problem a brzo i planemo. :)
insomnia78

#115 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by insomnia78 »

razonoda wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
:-D I mene to interesuje. :?
Ja znam al' vam necu reci
Mislim da znam
razonoda

#116 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by razonoda »

''malo svijet probuditi''------------- E TU NASTAJE PROBLEM.
Oni su ''probudjeni'' poznata je ona ''salji pare i suti'' :cry:
razonoda

#117 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by razonoda »

@insomnija
:lol: mislila sam al' ne bih sigurna. Sad jesam. :zoka:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#118 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by _BataZiv_0809 »

biscanka2 wrote:
Ali "Bata" mozda te osobe neznaju nit im je namjera da crnjace - mozda stim nacinom pokusavaju narodu (na osnovu iskustva gdje zivi) malo svijest probuditi. :cry:
Cesto puta bude i do retorike.
:roll: Imam komsinicu koja takodjer decenijama vani zivi.
Kad se u Biscu vidimo uz kafu popricamo. Nekad zna da lupi sve se oko tebe okrene. :?
Onda joj muz skrene paznju da u detalje objasni sta je mislila reci. Kad opsirnije objasni ispadne da je stim
iskazom najbolje namjere imala. :D
Cesto puta ( pogotovo u nas balkanaca ) je dijalog problem a brzo i planemo. :)
Naravno, zato sam i napisao u svom prvobitnom upisu na ovu temu da motivi za tu pricu mogu biti razliciti, pa i dobronamjerni. To ne sporim.

Sporim pricu koju npr.Zviz ovdje prosipa. Ako zanemaris "zvizovstinu" princip je isti-lijecenje kompleksa pricom kako je sve bolje tamo gdje on zivi.

Naravno tu je dosta i do licnosti. Mojim rodjacima Damiru (Njemacka) i Harisu (Italija) ne pada na pamet da se bave negativnim stvarima. Nisam cuo da su se pozalili na rupe u cesti.Ljudi dodju i uzivaju i prosto je ljepota sa njima sjediti.

Dok sa druge strane jedan Sved (rodjak od komsije) ne moze bez negativnosti. Udje lik u Konzum i prva mu recenica, al vam Todoric prodaje smece, kod nas bi ovo bilo vraceno na granici :D
razonoda

#119 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by razonoda »

Sto se tice @ Zviza , mislim da pise iz svoje perspektive i statusa koji ima. Ima nekada -vulgaran-rijecnik -to mi se ne svidja- ali generalno , drago mi je sto pise i iznosi toliko detalja. :)
hrle1976

#120 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by hrle1976 »

stakasa wrote:
hrle1976 wrote:Imate po zapadu ljudi koji nista vise nemaju u BiH. Znaci niti kuce, stana, zemlje i sl. ili imaju kucu od roditelja koju su 1/4 dobili, te ista zjapi ili u njoj boravi brat, zena njegova, djeca, drugi brat i tako dalje. Poznam licno pet porodica cije imovinsko stanje u BiH je prakticno na nuli. Vjerovali ili ne, istima je stalo do BiH, bas iz tog razloga, k'o do lanjskog snijega.

Samo lud covjek moze imati nesti protiv ljudi koji su iselili se tokom rata. Ti isti su danas prakticno jedini "turisti"u BiH, koji ostave ipak nesto para BiH privredi, a vecina koliko toliko i rodbini.

Nego u cemu je problem, u razlicitim ukusima i pogledima na zivot. To je fakticki problem. Svi koji su bar malo odstocili od daske nemaju vise tog zestokog patriotizma do BiH, pa samim time i slabije posjecivaju rodnu grudu, a njihova djeca ce posjecivati rodnu grudu roditelja kao sto treca generacija Poljaka, Iraca, Skota u Americi to cini tj. kad odu u penziju, za odprilike 50 godina.
O zviz, drago mi je da si opet s nama.
Nego da te zamolim nesto, pisi u svoje ime
Unaprijed zahvalan
Ti imas izgleda ozbiljnih poteskoca u drustvenom zivotu. Savjetujem ti, nako bratski, zakazi termin kod doktora.
Blatis brdo forumasa, nazivas pogdrnim imenima a pravo si plitak. Priupitaj malo svoj pristup i nacin pisanja ako si u stanju, mada sumljam. Dosadan si i Bogu i narodu. Ovaj post je ujednako i moj zadnji cictat ili odgovor na tvoje suplje.
beobasket

#121 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by beobasket »

.
Last edited by beobasket on 19/10/2015 13:00, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#122 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by _BataZiv_0809 »

beobasket wrote:Nekako na ovo sve da napišem neki svoj primjer. Rođaci "ratni dijasporci" prodali svu svoju imovinu prije nekih 5 godina za cca 150 000 KM. Od te godine kad dođu u Bosnu dolaze se sa nama gurati u našu kuću jer svoje nemaju, logično. :lol: Te godine kad su prodali kuću uzeli pare u kešu, nismo mi i moja porodica znali za koliko su para prodali niti smo pitali, kasnije sam tek saznao od drugih ljudi. Elem, prodali ti oni to danas i došao kući rođak donio onih sokova, 2 3 rolata u plastici onoj i kutiju suhih kolača. "Počastio" nas momak, dali meni i bratu po 50KM kad su krenuli kući. A moja mama sa nas 2 sina kad su krenuli kući od penzije ode na pijacu i kupi domaćeg graha, kafe i tako toga da im spakuje jer tamo ko fol toga nemaju i naše je bolje. Još plus što su jeli sa nama tih 15 20 dana, priznajem, nekad i oni jesu nešto donijeli u frižider a i to je sitno sve. NIsam ja ni tražio ni očekivao da mi daju nešto, ali kad je moju mamu sa penzijicom stid poslat ih kući praznih ruku onda bi i njih trebalo biti stid doći kod nekog ko u hotelu živjeti 20 dana i dati djeci po 50KM jer misle da mi nikad 50KM vidjeli nismo.. I zato ih ne volim, jesu mi rođaci i sve ali imati tolike pare kod sebe i ušutiti se, jer oni misle ako moja mama kaže teško se živi, djeca se školuju, da ćemo im oteti te pare, a da ne kažem da sam ja hodao kad su se papiri vadili po općini i sudu ali eto i za to sam isto dobio 50KM i platili mi autobuske karte. Lično ja nisam takav i stid me takvih ljudi ali eto opet oni dođu kod nas i sve je ok. Moja ih mama opet dočeka kao u hotelu i fino im je. I ta dva rođaka kad dođu mojih su godina od 20 dana koliko budu 15 dana sami hodaju po diskotekama kafićima troše a kad me pozovu i časte ta ostala 2 ili 3 dana budem i ja sa njima, ostatak sjedim kući jer jbg ja nemam para da hodam 20 dana njihovim tempom a oni ne zovu niti se ja namećem. A kad ja kažem za par godina doći ću u vašu državu dok jezik naučim da se vadim odavdje, jednom kažu dođi kod nas dok se ne snađeš a ostalih 200 puta, sa svi dolaze ovdje, jeftinija je radna snaga, radit ćeš loš posao, bla bla, kriza ovdje. Sve u svemu ima ih svakakvih, i dobrih i loših. Mene su lošiji zapali.. :lol:
Joj boldani dio je vrh :lol:

Mislim stisnutih ljudi kojima je zmija otrovnica u dzepu ima svugdje, ali valjda se ocekuje neki elementarni red i da se potroseno plati. Eh posto oni zive vani sto po nekom automatizmu znaci da imaju vise para, odmah im se vise i zamjeri :D

Ovaj Sved iz moje price bio ljetos na moru sa nama. Haj sto nece zavrnut turu u kafani, nego kad smo kupovali namirnice, lik se hladno ispali :run:

Zato ova moja dvojica rodjaka kad dodju, jedan mi otme novcanik na pocetku veceri, a drugi narucuje alkohol matematickom progresijom. Daj 4 pive, naredna tura 8, pa iduca 16 :lol:

P.S. Dobrodosao na forum. Izuzetno lijepo pises sudeci po ovom upisu, a po lokaciji smo dijelom zemljaci,naime moj stari je iz Kraljeve Sutjeske :thumbup:
Last edited by _BataZiv_0809 on 28/04/2015 18:52, edited 1 time in total.
insomnia78

#123 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by insomnia78 »

I sta sad, vi stvarno mislite da su oni takvi zato sto su tamo?
Pa ti ljudi bi bili supci i u Bosni
MJAU - da

#124 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by MJAU - da »

hrle1976 wrote:Oni dole (ljudi u Bosni i Hercegovini) - oni vani (mi vamo) tkz. dijaspora u cemu je problem? Sta stvara tu neku netrpeljivost?

Ko od koga istinski sta ocekiva?

Vani se prica: ni rodjena sestra ili brat ti nece pomoci ako nisi u stanju ponuditi dobru svotu.

U BiH se prica: kako su "dijasporasi" naporni i bahati, traze sve dzaba a puni su ko brodovi.

Jel sve vrti oko dolara, franaka, eura, kruna...?

Razlog teme, je jedan post od forumasice, gdje covjeku odgovori "ko ce drugi , nego ovi dijasporci ...."

Molim berz vulgarnong jezika.
Oni gore znaju iritirati kad ih ponese da se čude kako ovdje dole ništa nije u redu. Ovi dole se ponesu, pa se "čude" kako je moguće da dijaspori kojima novac pada sa neba problem hraniti rodbinu i eventualno puniti kese komšijama. Klasika bosanska, moji gore mene kontaju i ja vazda dobrodošla, i dosta od mene da se ne falim više. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#125 Re: Oni dole vs. mi vamo: o cemu je zapravo rijec?

Post by _BataZiv_0809 »

insomnia78 wrote:I sta sad, vi stvarno mislite da su oni takvi zato sto su tamo?
Pa ti ljudi bi bili supci i u Bosni
De procitaj fino sta smo napisali.
Post Reply