Hajvan wrote:
ja vam fino objasnih, a vi vrijeđate.
prvo, ako si na budžetu velika je vjerovatnoca da radiš puno manje od velike većine radnika iz realnog sektora za vecu naknadu.OK!
Ta generalizacija ne samo da vrijedja one koji rade i koji se sjebu od rada u bolnicama, skolama, na salterima, da ne nabrajam, i rade zakonom porpisanih 8 sati, cesto i vise, vec taj nehumani polozaj u kojem se nalazi dio radnika u privatnom sektoru, postavlja kao mjerilo za radnicki standard opcenito.
nemam nista protiv, ali GRAD koji je prljav (unatoc JKP Rad), zapušten (unatoc JKP PARK), nesiguran (unatoc MUP-u), loše infrastrukture, lošeg javnog prevoza, lošeg školstva i zdravstva ja ne mogu podnijeti za svoje novce. Pogotovo imajuci u vidu:
Sarajevo ima 1200 uposlenih u JKP Rar i JKP Park koji su zaduženi na održavnju ulica i zelenih površina. Taj javni prostor je unatoč tome i zapušten i prljav.
Isti broj uposlenika se brine za čistoću ulica i zelenilo u višemilinskoj Barceloni. Gdje je i kolka je barelona znamo, kako fantastično zeleno i čisto izgleda-znamo iz Google earth (jbg, nemamo ni para ni sloodnog vremena ko vi buĐžetlije)
Sarajevo ima oko 2500 zapolenih policajaca (MUP i FUP)- ili Sarajevo ima milion stanovnika ili duplo vise policjjaca od preporucenog evropskog prosjeka na 100.000 stanovnika.
Svako jutro i kasno navecer mozes vidjeti radnike u zeleno-narandzastim kombinezonima koji se sjebase, ali da ih je jos deset puta toliko, ne mogu ocistiti grad od onoga sto stoka ostavi iza sebe.
šuplju pricu, kako MMF želi naše resurse a mi ih ko biva branimo tako što vi (iako ne obavljate svoj posao kako treba) cete ostati na tom stom (ili cak boljem) poslu do penzij (ne radeci hamn nista ili pogrsno- isti qurac) -pricajte nekom drugom.
MMF i strani lešinari ce nam uzet sve resurse upravo i samo ako nastavimo ovakvim putem trošiti ono što nemamo, zarad ocuvanja stračkih oligarhija.
[/quote]
Zahtjev MMFa je izmjena radnog zakonodavstva za novu omcu oko vrata. U Hrvatskoj novi z. o radu provode pa vidi kakve je to posljedice ostavilo i po radnike u javnom sektoru i u privatnom sektoru.
Dalje mi se ne da crtati.