Najveću sličnost Dalmatinci imaju sa Hercegovcima, pogotovo dalmatinska Zagora, ipak se kroz povijest na tom prostoru stalno izmjenjivalo stanovništvo. Recimo pola pripadnika mog prezimena su Dalmatinci, a ja Hercegovac, a prezime inače nije rašireno mimo ove dvije regije.titinho wrote:Mislim da je jaca veza izmedju Bosanaca i Dalmatinaca.
Kao da imaju isti mentalitet.
Ovo govorim jer sam imao priliku citati neke analize po kojima cak i genetski najblizi su jedni drugima, vode porijeklo od tog ilirskog gena.
naravno sve ovo mozemo laicki pricati, ali po meni dalmatinci su dosta slicniji bosancima od slavonaca ili srbijanaca.
BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
- fortaleza
#101 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
- Sezam
#102 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Na sta su Srbonostalgicari spali, da im turbofolk ujedinjuje bivsu drzavu 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#103 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Sezam wrote:Na sta su Srbonostalgicari spali, da im turbofolk ujedinjuje bivsu drzavu
- Edin H.
#104 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
A Dalmatinac nosi lancic oko vrata?Blek Stena wrote:Bosanci i dalmatinci ko dva oka u glavi.
'ladna klipaca sarajevska pred granapom i odvalis se uz ove tekstove!![]()
Odavno te lipšu nisan ćuja
sve ti riči pizaju ka zlato,
pivaš, oriš, o jubavi zboriš,
ponosiš se imenon, i glason
Štuješ povist, zemju roda moga,
Uzoritu svak te sluša rado,
Tepliš dušu, i lagodiš srcu,
Intrigaješ, i staro, i mlado
Pismo mora, kamena i škoja,
Dalmatinska lipa pismo moja
Prođi noćas pjacon, i kaleton,
Zapivaj mi srcon, i dišpeton.
Pismo moja, pismo Dalmacije,
Uveja bi da mi tebe nije,
Ti si moja radost i lipota,
Zlatna nota - i kapja života!
Otvori mi ponistre i škure,
Da te slušan do u sitne ure
Klapo moja pismon me usrići
Narani mi dušu lipon riči.
-
limenka2014
#105 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Okom kamere: Na pravoslavnoj crkvi u centru Sarajeva vijorila se zastava Srbije od deset metara
http://vazda.ba/zanimljivosti/okom-kame ... et-metara/
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#106 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Ovo uopce nije zastava Srbije, a autor teksta sa linka je pomalo bolidlimenka2014 wrote:Okom kamere: Na pravoslavnoj crkvi u centru Sarajeva vijorila se zastava Srbije od deset metara
Nije upuceno nista vama @limenka
-
Avangardno
#107 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
E vidite, malo griješite.
Ne radi se ovdje ni o kakvom ujedinjenju. Nakon svega, to nikako ne može biti dobro. Svaki narod treba da se posveti sebi, da razvija vlastitu kulturu i sve ostalo čim može biti reprezentativan u svijetu ali od činjenice da smo bliski se ne može pobjeći.
U glavi mi onaj švedski praznik midsommer kad se skupe u bijelim košuljama pa plešu kraj one šipke.. zamišljam tu prosječnog Bošnju..
kako nazdravlja votkom i veseli se zajedno sa njima. 
I Srbi i Bošnjaci mogu pokušavati da bježe jedni od drugih, ali toliko su slični da će se i na tom putu sresti.
A mislim.. ne pričam ovo napamet, bio sam na raznim omladinskim radionicama prije X godina, kao nagradu jednom dobismo put u Brisel na međunarodnu smotru (ljudska prava i sl). Tamo omladine sa svih strana svijeta, a gotovo svi znaju Engleski. Upoznali smo se svi mi.. ali već na početku prvog dana počeše se stvarati grupice.. Belgijanci sa Holanđanima, Danci sa Šveđanima, Rusi sa Ukrajincima, Njemci sa Austrijancima.. a mladi iz Sarajeva i Zagreba, pogodite sa kim se udružiše..
Ovo je samo jedan od primjera, ovoga ima u izobilju. I ne smatram to kao nešto pogrešno, ovo može biti samo dobro dugoročno.
Ne radi se ovdje ni o kakvom ujedinjenju. Nakon svega, to nikako ne može biti dobro. Svaki narod treba da se posveti sebi, da razvija vlastitu kulturu i sve ostalo čim može biti reprezentativan u svijetu ali od činjenice da smo bliski se ne može pobjeći.
U glavi mi onaj švedski praznik midsommer kad se skupe u bijelim košuljama pa plešu kraj one šipke.. zamišljam tu prosječnog Bošnju..
I Srbi i Bošnjaci mogu pokušavati da bježe jedni od drugih, ali toliko su slični da će se i na tom putu sresti.
A mislim.. ne pričam ovo napamet, bio sam na raznim omladinskim radionicama prije X godina, kao nagradu jednom dobismo put u Brisel na međunarodnu smotru (ljudska prava i sl). Tamo omladine sa svih strana svijeta, a gotovo svi znaju Engleski. Upoznali smo se svi mi.. ali već na početku prvog dana počeše se stvarati grupice.. Belgijanci sa Holanđanima, Danci sa Šveđanima, Rusi sa Ukrajincima, Njemci sa Austrijancima.. a mladi iz Sarajeva i Zagreba, pogodite sa kim se udružiše..
- Edin H.
#108 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Zastava srpske pravoslavne crkve, kao kad puknu zelenu na dzamiju._BataZiv_0809 wrote:Ovo uopce nije zastava Srbije, a autor teksta sa linka je pomalo bolidlimenka2014 wrote:Okom kamere: Na pravoslavnoj crkvi u centru Sarajeva vijorila se zastava Srbije od deset metara
http://vazda.ba/zanimljivosti/okom-kame ... et-metara/![]()
Nije upuceno nista vama @limenka
-
korisnicc
#109 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Vecina dalmatinaca su podrijetlom iz BiH.titinho wrote:Mislim da je jaca veza izmedju Bosanaca i Dalmatinaca.
Ovo govorim jer sam imao priliku citati neke analize po kojima cak i genetski najblizi su jedni drugima, vode porijeklo od tog ilirskog gena.
naravno sve ovo mozemo laicki pricati, ali po meni dalmatinci su dosta slicniji bosancima od slavonaca ili srbijanaca.
Tocnije Hercegovine.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#110 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Edin H. wrote: Zastava srpske pravoslavne crkve, kao kad puknu zelenu na dzamiju.
Upravo.
Tekst je pravo bolidski
-
detroit-mercy
#111 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Srpskom kulturom dominiraju Bosanci, otuda privid da smo jako slicnikorisnicc wrote:Vecina dalmatinaca su podrijetlom iz BiH.titinho wrote:Mislim da je jaca veza izmedju Bosanaca i Dalmatinaca.
Tocnije Hercegovine.
-
Martinez_
#112 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Čuj nebo i zemljadetroit-mercy wrote:Srpskom kulturom dominiraju Bosanci, otuda privid da smo jako slicnikorisnicc wrote:Vecina dalmatinaca su podrijetlom iz BiH.titinho wrote:Mislim da je jaca veza izmedju Bosanaca i Dalmatinaca.
Tocnije Hercegovine.. Razlika nebo I zemlja.
Opet i za tebe pitanje: kome drugom si sličniji?
- Sezam
#113 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Realno, Srbi su genetski najslicniji Rumunima i Turcima, pa nek tamo traze bracu. Medju Bosnjacima ovu pricu o zajednistvu mogu prosipati jednom jako malom procentu zaostalih i iskompleksiranih Bosnjaka. Na srecu, taj broj se smanjuje sa svakom novom generacijom.
- Banksy
#114 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Još jedan tobože naivna salonska tema ... Ne, nismo ''isti kulturni prostor''.
Ako takav prostor uopće i postoji, to je prostor bivše Jugoslavije gdje se govorio srpsko-hrvatsko-bosanski jezik. A i to, ovisno o lokalnim geografijama. Istočna Bosna je više naginjala Srbiji, Bihać i Banja Luka Zagrebu, itd.
Ako takav prostor uopće i postoji, to je prostor bivše Jugoslavije gdje se govorio srpsko-hrvatsko-bosanski jezik. A i to, ovisno o lokalnim geografijama. Istočna Bosna je više naginjala Srbiji, Bihać i Banja Luka Zagrebu, itd.
- Prpa.ba
#115 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Nazalost, postavljac teme je u pravu. Makar sarajlije neka se probaju prisjetiti atmosfere i kulturne scene u gradu direktno poslije rata i neka to uporede sa vremenom kada su se dezerteri i pobjegulje poceli vracati kao pobjednici u ratu a SiCG kapitulirale na Kosovu nakon sto su prethodno hiljade albanaca i roma doselili u BiH. Kada pomijesamo sve to sa zamahom kriminalne privatizacije, slomom vojno-policijskog sigurnosnog aparata i "depolitizacijom" sudstva i tuziteljstva, dobijamo sve sastojke nuzne za propast bilo kakvog moralnog i civilizacijskog sistema vrijednosti i pocetak (ili povratak?) dominacije istocnjackog bizantijskog mentaliteta i "kulture".
- ultima_palabra
#116 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Amerikance i Engleze. Muziku, filmove, knjige i ostalne kulturne sadržaje konzumiram većinom na ovim jezicima. Mentalitet i interesovanja slično... poznajem više Amerikanaca i Engleza nego Srbijanaca.Martinez_ wrote:Može svako sebi postaviti jednostavno pitanje: koji narod svome narodu, po kulturi, smatrate najbližim? Jezik, melos, mentalitet, interesovanja, kuhinja....ko je vašima najbliži?
Ali to je iznimka, 90% mojih sunarodnika se uklapa u obrazac iz uvodnog posta.
-
sumirprimus
#117 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
a realno,srbija hrvatska i bosna..da iskljucimo nacionalne netrpeljivosti,ratove,zrtve,podmetanja,nametanja...
mentalitet i kultura zivljenja u 5 deka.i od nje nemos pobjec.
mentalitet i kultura zivljenja u 5 deka.i od nje nemos pobjec.
-
breuer
#118 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Jes, al nije isti Hrvat iz Dalmacije i onaj iz Varaždina. Prvi bogami otkida na turbo melose, malo koji ne, dok drugi i ne poznaje tu vrstu muzike.
E sad jel o ovome politički korektno ne znam
E sad jel o ovome politički korektno ne znam
- Opetja033
#119 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Nikad isti, nikad slicni. Odvojeno od iskona do Sudnjeg Dana.
-
hAZNADAR
#120 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Nazalost, ovo je tvoj rijedak glup komentar i povrsno vidjenje stvari.Prpa.ba wrote:Nazalost, postavljac teme je u pravu. Makar sarajlije neka se probaju prisjetiti atmosfere i kulturne scene u gradu direktno poslije rata i neka to uporede sa vremenom kada su se dezerteri i pobjegulje poceli vracati kao pobjednici u ratu a SiCG kapitulirale na Kosovu nakon sto su prethodno hiljade albanaca i roma doselili u BiH. Kada pomijesamo sve to sa zamahom kriminalne privatizacije, slomom vojno-policijskog sigurnosnog aparata i "depolitizacijom" sudstva i tuziteljstva, dobijamo sve sastojke nuzne za propast bilo kakvog moralnog i civilizacijskog sistema vrijednosti i pocetak (ili povratak?) dominacije istocnjackog bizantijskog mentaliteta i "kulture".
-
Martinez_
#121 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Banksy wrote:Još jedan tobože naivna salonska tema ... Ne, nismo ''isti kulturni prostor''.
Nije celi prostor SFRJ jer realno, prosečan Sarajlija blage veze nema o društvenim i kulturnim gibanjima u Sloveniji. Ne gleda njihove kanale, slabo ih i razume. Sa Hrvatskom je već druga priča, hrvatsko se prati i gleda ali zbog političko-povijesnih razloga, Hrvatska baš i ne uzvraća. Tamo je aktuelan sveopšti beg sa Balkana. Prelazak u EU tabor im i daje za pravo. Takođe samo more i Mediteran daje određenoj kulturi sasvim drugi pečat od one u zaleđu. Ne prodaje se riba uz zvuk gitare po BiH restoranima već jagnjetina uz najtvrđu cajku.
Ostalo je pusto tursko. Koliko je Srbima teško suočiti se sa činjenicom da su Osmanlije ostavile trajni kulturološki pečat, toliko je i mnogima na forumu, eto i tebi npr. teško se pomiriti sa činjenicom da mu dete sluša Seku Aleksić. Sudbina, šta ćeš.
- Sezam
#122 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Duznost svakog Bosnjaka nakon svega sto smo prozivjeli u devedesetim, je da svoje potomke stiti od prekodrinskog zla i otrova kojom nas velikosrpska politika kontinuisano zatrpava. Pustis ih na mala vrata, a za sto godina te izgenocidisu sa djedovine. Bosnjaci uopste nisu svjesni koliko mogu uznapredovati u svim poljima, cim se otrgnu od srpske tzv kulture.
-
Martinez_
#123 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Ha ja, ti bi garant i srednju školu završio da nije bilo zvuka Južnog Vetra i Gidre Bojanića na televiziji
- Sezam
#124 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Vec sam spomenuo taj odredjeni broj Bosnjaka, tzv Srbonostalgicara. Na srecu, njihov broj se smanjuje iz generacije u generaciju, a to sto ih ostane, izgenocidisace Srbi cim im se ukaze prilika. Da se ne lazemo.
- Hajvan
#125 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Sve je to jedan prostor- bosanski…
…i mirna Bosna.
Sve je to jedan prostor- bosanski…
…i mirna Bosna.