Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
SaPnA

#101 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by SaPnA »

da se upisem :thumbup: :bih:
archi_a

#102 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Cisto da imamo predstavu o kakvom oklopu se radi. Ovo su modeli koje imaju nase oruzane snage.

M60
Image

M84
Image

AMX30
Image

t55
Image

m113
Image

bvpm80
Image

amx10p
Image

bov
Image
drunken tiger

#103 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by drunken tiger »

Jad i čemer od vojske. Ovo nazvati vojskom je uvreda za svaku drugu vojsku i za profesiju vojnika. Da ne pretjerujem 90% "vojnika" je u profesionalnoj vojnoj službi preko veze ušla, dakle kupili su posao. Isti ti bi sutra prodali državu i pustili neprijatelja da ušeta u državu. Nemam respekta prema ovoj vosjci i smijem se svaki put kada ih vidim ko spadala kako nose ona odijela i još me bude stid kad ih vidim po crnoj hronici kako pljačkaju, kradu oružje i prodaju i sl. Ovo nije vidjelo v od vojske!!!
archi_a

#104 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Generalizacija je duboko usadjena u um naroda na Balkanu. :wink:
Gojeni H

#105 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Gojeni H »

Warashii wrote:
ruud wrote:Slucajno naletim na temu, ponudi se na naslovnoj kao aktivna. Bacih pogled na slike, procitah par postova na pocetnoj i to me nagna da i nešto napišem.

Ovim pojedincima koji javno govore i ponose se činjenicom da bi u slučaju nekog sukoba prvi otišli, poserem se u usta.

Pojedincima koji kažu da ne bi branili riđobradog, nije vas riđobradi rodio i ne braniš njega, nije babo od dede riđobradog bio u planu kad je Bosna nastala i postala. Bog vam pamet dao, jeste li išta u životu naučili? Je li vam iko objasnio šta znači domovina, domoljublje, nacija, pripadnost, identitet? Jel moguće da vam to ništa ne predstavlja?

Dalje vele, nema se šta branit, pa nek guzonje brane. Ima se branit, dedovina, babovina. Nemam ni ja kvadrata svoje zemlje, al je ustvari komplet zemlja moja i ne dam je nikom i nedo Bog uvijek sam spreman život dati za ono što je moje.
Pa da si imao dovoljno godina u zadnjem ratu ni tvoje se mišljenje nebi razlikovalo.
Da si se borio i dio svoga tijela da dao za ovu državu a na kraju nisi u stanju ni dostojanstveno da umreš u miru vidio bi što bi stao više u rov.
Ratovao sam ja u proslom ratu i moje misljenje se nimalo ne razlikuje od njegovog.
Nakon 4 kontinenta i 30-ak zemalja koje sam obisao, moje ubjedjenje u ideje rodoljublja, patriotizma i pozitivnog nacionalizma se samo pojacalo.
Onaj ko nije bio spreman da cuva i brani svoje je nestao ... to ne kazem ja, to kaze historija.

Ali svako ima svoju savjest i kao sto rece isti forumas, ni ja se ne mogu nacuditi ljudima koji bi rekli "spasavam svoju guzicu, a babu i mamu nek' brane drugi". :-)
ruud

#106 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by ruud »

Ne znam šefe dal da ti kažem, ko što meni jedan reče svaka čast, ako ti to kažem opovrgnut ću što sam rekao da me čude suprotna mišljena, pa nek ostane bez toga.
drunken tiger

#107 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by drunken tiger »

Ratovali, mrzli se u rovovima, drugovi izginuli, mladost izgubljena i sve to da bi se neko iživljavao na nama i onda dođe neko i kaže ponovo bih. Ma nikad. Pasoše izvađene imam za komplet porodicu, bližu i dalju. Prvi metak pukne idemo svi odavde. Neka je brane veliki Bošnjaci, tatini sinovi. Nije mi samo jasno da nakon svega ima onih koji bi opet uzeli pušku i koji uopšte razmišljaju o ratu!! Zar vam nije bilo dosta stradanja, patnje i smrti?
ruud

#108 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by ruud »

Niko ovdje to ne planira niti bi to želio (niko normalan). Historia est Magistra Vitae - i ko iz nje nešto ne nauči i ne izvuče pouku, ne piše mu se dobro.
archi_a

#109 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Stvarno nam je okolina med i cvijece. Nema potrebe da se razmislja o mogucnosti rata. Ako i bude komesanja kakve vojske u blizini Bosne, uvijek mozemo povjerovati da su krenuli na izlet. Ccccc.
Bilo je dosta stradanja i smrti. I previse. :( O tome se i radi. Da ne bude nikad vise.
A sto se tice ispaljivanja prvog metka i odlaska sa porodicom. Bolje krenuti malo ranije. Mozda, ako pocne ne bude moguce otici.
Gojeni H

#110 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Gojeni H »

drunken tiger wrote:Ratovali, mrzli se u rovovima, drugovi izginuli, mladost izgubljena i sve to da bi se neko iživljavao na nama i onda dođe neko i kaže ponovo bih. Ma nikad. Pasoše izvađene imam za komplet porodicu, bližu i dalju. Prvi metak pukne idemo svi odavde. Neka je brane veliki Bošnjaci, tatini sinovi. Nije mi samo jasno da nakon svega ima onih koji bi opet uzeli pušku i koji uopšte razmišljaju o ratu!! Zar vam nije bilo dosta stradanja, patnje i smrti?
Sta cekas? Ako zarati bice prekasno. Ovo ti najozbiljnije kazem. U proslom ratu je vec bilo kasno u aprilu i maju i pasos nije znacio nista.

A to o zelji za ratom, molim te popusti nas koje sjecanje bolje sluzi.
S ovakvim komsijama nam ne treba 3. svjetski rat.

Ali, da ne bi zajebali i ovu temu, predlazem da se drzimo OS BiH.
drunken tiger

#111 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by drunken tiger »

Gojeni H wrote:
drunken tiger wrote:Ratovali, mrzli se u rovovima, drugovi izginuli, mladost izgubljena i sve to da bi se neko iživljavao na nama i onda dođe neko i kaže ponovo bih. Ma nikad. Pasoše izvađene imam za komplet porodicu, bližu i dalju. Prvi metak pukne idemo svi odavde. Neka je brane veliki Bošnjaci, tatini sinovi. Nije mi samo jasno da nakon svega ima onih koji bi opet uzeli pušku i koji uopšte razmišljaju o ratu!! Zar vam nije bilo dosta stradanja, patnje i smrti?
Sta cekas? Ako zarati bice prekasno. Ovo ti najozbiljnije kazem. U proslom ratu je vec bilo kasno u aprilu i maju i pasos nije znacio nista.

A to o zelji za ratom, molim te popusti nas koje sjecanje bolje sluzi.
S ovakvim komsijama nam ne treba 3. svjetski rat.

Ali, da ne bi zajebali i ovu temu, predlazem da se drzimo OS BiH.
Ne znam kako se možete osjećati sigurno kad su oružane snage pune narkomana, alkoholičara koji su ljekarski pregled prošli na štelu. Ne znam koja budala može biti ponosna takvim oružanim snagama gdje se ne dolazi po sposobnosti nego po šteli. Zna se kakve su tarife za prijem u profesionalnu vojnu službu, zna se koliiko se plaća. OVAKVE ORUŽANE SNAGE SU SRAMOTA ZA BIH!!
archi_a

#112 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Jel imas kakav dokaz ili da ti vjerujemo na rijec ?
( neka malo i ovakve prepiske da odmah skontamo ko je troll, da mi ide na ignore ).
Last edited by archi_a on 19/04/2015 18:10, edited 1 time in total.
archi_a

#113 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

.
drunken tiger

#114 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by drunken tiger »

archi_a wrote:Jel imas kakav dokaz ili da ti vjerujemo na rijec ?
( neka malo i ovakve prepiske da odmah skontamo ko je troll, da mi ide na ignore ).
http://www.oslobodjenje.ba/crna-hronika ... a-slobodi-
Evo ovo brzinski a slobodno potraži još vijesti u kojima su kriminalci pripadnici OS BiH. A ovo za štelu pitaj svakoga ko je išao na testiranje i nekoga bližeg ako imaš u prijateljima pitaj kako su primljeni. ;)
archi_a

#115 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Dobro, znaci dvojica ovdje, 10-tak tamo....... Kad saberes 10000 vojnika su smradovi, lopovi, narkomani. Niko nista ne zna, sve tatini sinovi, prevaranti, nesposobni. Hajmo ih rasformirati. :-)
Letio s njima, znaju. Obradjivao temu OS-a i prisustvovao novacenju. Prisustvovao testovima opsteg znanja i kondicionim..... Boga mi, nisu svi takvi kakvim ih predstavljas. Ima izuzetno sposobnog kadra. Da si imao prilike da stanes malo ispred stroja ili da prisustvujes vjezbama, promijenio bi misljenje.
ins

#116 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by ins »

Mogao ih je vidjeti na terenu i za vrijeme poplava, ali nije stigao od vremena provedenog pljuvajuci po forumima, udobno zavaljen na kaucu! :run:
Warashii

#117 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Warashii »

Gojeni H wrote: Ratovao sam ja u proslom ratu i moje misljenje se nimalo ne razlikuje od njegovog.
Nakon 4 kontinenta i 30-ak zemalja koje sam obisao, moje ubjedjenje u ideje rodoljublja, patriotizma i pozitivnog nacionalizma se samo pojacalo.
Onaj ko nije bio spreman da cuva i brani svoje je nestao ... to ne kazem ja, to kaze historija.

Ali svako ima svoju savjest i kao sto rece isti forumas, ni ja se ne mogu nacuditi ljudima koji bi rekli "spasavam svoju guzicu, a babu i mamu nek' brane drugi". :-)
Vidjeli smo svi kako su prosli oni koji su pobjegli.
Vidjeli smo svi kako je prosla vecina boraca.
Ljudi ostali bez iceg, pokupilo ih sa poslova zbog vojne obaveze a na kraju rata ni posla nit ikog k... palca, ne svi ali ogroman dio njih.
Kad vidim ratne profitere muka mi dodje, kad vidim danasnje politicare jos mi gore, kad vidim omladinu nemam komentar. Za koga se onda boriti?
Za njih? A ova drzava postoji zbog njih i niko me ne moze ubjediti u suprotno. Ne hvala.

Opravdanost tenkova.
Tenkovi koje mi posjedujemo su zanemarivi kao naoruzanje, jer su zastarjeli i ne smatraju se bas nekom ozbiljnim naoruzanjem ( izuzevsi region ).
Mnogo jeftinije i bolje je uloziti u moderne protivtenkovske sisteme, jeftinije za odrzavanje, lakse za obuku a na kraju krajeva daleko ucinkovitije.
prog321

#118 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

Misljenje je kao paksu, svako ga ima.
archi_a

#119 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Warashii wrote: Mnogo jeftinije i bolje je uloziti u moderne protivtenkovske sisteme, jeftinije za odrzavanje, lakse za obuku a na kraju krajeva daleko ucinkovitije.
Neka nama oklopa. Uz neophodnu reparaciju i modernizaciju, apsolutno je respektabilan broj.
Ovo kvotano nam takodje treba. Apsolutno si upravu.
Gojeni H

#120 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Gojeni H »

Warashii wrote:
Gojeni H wrote: Ratovao sam ja u proslom ratu i moje misljenje se nimalo ne razlikuje od njegovog.

Vidjeli smo svi kako su prosli oni koji su pobjegli.
Vidjeli smo svi kako je prosla vecina boraca.
Ljudi ostali bez iceg, pokupilo ih sa poslova zbog vojne obaveze a na kraju rata ni posla nit ikog k... palca, ne svi ali ogroman dio njih.
Kad vidim ratne profitere muka mi dodje, kad vidim danasnje politicare jos mi gore, kad vidim omladinu nemam komentar. Za koga se onda boriti?
Za njih? A ova drzava postoji zbog njih i niko me ne moze ubjediti u suprotno. Ne hvala.

Opravdanost tenkova.
Tenkovi koje mi posjedujemo su zanemarivi kao naoruzanje, jer su zastarjeli i ne smatraju se bas nekom ozbiljnim naoruzanjem ( izuzevsi region ).
Mnogo jeftinije i bolje je uloziti u moderne protivtenkovske sisteme, jeftinije za odrzavanje, lakse za obuku a na kraju krajeva daleko ucinkovitije.
Pasa lijepi, imas pravo na svoje misljenje. Nemam nikakvu namjeru da ubjedjujem bilo koga u bilo sta.

Po prvi put od pada Bosne pod Osmanlije, Bosnjaci su imali priliku da se bore za sebe. Nije to bila bilo kakva borba, vec borba za opstanak.
Da smo Tunguzijci, imali smo priliku da se borimo za pravdu. Ljudi su sa ovih prostora isli u Spaniju, stranu zemlju, i borili se za ono u sta su vjerovali.
Iako se radi o meni mrskim komunistima, moram priznati da to postujem.
DakleM, nisam zivotinja da jedem, pijem i da se razmnozavam. Postoje stvari u koje vjerujem i kojih se necu odreci ni po cijenu da glave padne.

To je moj pogled na rat, svijet ... kako god hoces.
Prevrce se i meni u stomaku od profitera, beskicmenjackog puka, Pink omladine, narkomana i dilera, cangrizavih staraca svjesnih svojih neuspjeha, domacica i turskih sapunica ... ali, to ne znaci da ovaj narod nije moj i da ovo nije moja zemlja.

Eto, nuto sto si me navukao da se raspisem. Zivi ba kralju svoj zivot i uzivaj, i prihvati da drugi imaju svoje poglede na zivot, historiju, itd.

BTW Tenkovi su dobri, neka ih. Pa nece se ratovat' protiv Amerike valjda. :D
Warashii

#121 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Warashii »

Gojeni H wrote: BTW Tenkovi su dobri, neka ih. Pa nece se ratovat' protiv Amerike valjda. :D
Pa nece valjda.
Ali svaki ovaj tenk je nevjerovatno ranjiv ( nemocan ) na npr. Javelin-a, sraw ili slicno, i ne samo trenutno tenkova OS BiH nego i inace.
Uostalom tenkovi u trenutnim nacinima ratovanja i nemaju neku perspektivu.
Iz tog razloga ja mislim da ulagati u trenutno zastarjele tenkove i nema nekog smisla a kupovati neke novije je samo uzaludno bacanje novca i nemoguca misija.
Stava sam da drzava treba uloziti vise u neke letjelice za gasenje sumskih pozara, transport i slicno.
prog321

#122 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

Ja lakse spavam pored ovih tenkova nego pored jebenih letjelica za gasenje pozara.
drunken tiger

#123 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by drunken tiger »

ins wrote:Mogao ih je vidjeti na terenu i za vrijeme poplava, ali nije stigao od vremena provedenog pljuvajuci po forumima, udobno zavaljen na kaucu! :run:
Nisam ih vidio na terenu za vrijeme poplava jer sam bio na terenu za vrijeme poplava i pomagao i izvlačio narod. Jedino što sam vidio da su uradili je to da su vozali Bakira da vidi kakve su poplave. Vojska nam je smiješna!! Tragikomična. Teško onome koga ovi budu branili.
drunken tiger

#124 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by drunken tiger »

archi_a wrote:Dobro, znaci dvojica ovdje, 10-tak tamo....... Kad saberes 10000 vojnika su smradovi, lopovi, narkomani. Niko nista ne zna, sve tatini sinovi, prevaranti, nesposobni. Hajmo ih rasformirati. :-)
Letio s njima, znaju. Obradjivao temu OS-a i prisustvovao novacenju. Prisustvovao testovima opsteg znanja i kondicionim..... Boga mi, nisu svi takvi kakvim ih predstavljas. Ima izuzetno sposobnog kadra. Da si imao prilike da stanes malo ispred stroja ili da prisustvujes vjezbama, promijenio bi misljenje.
E vidiš i ja sam svemu tome prisustvovao i znam 20 ljudi koji su profesionalni vojnici i od njih 20 18 je upalo preko štele. Znam likove koji su super spremni bili i sposobni i opet nisu uspjeli da uđu u vojsku zbog štela. Nisu to tatini sinovi, tatini sinovi su na sigurnom i neće oni ginuti kad rat izbije. Ovo su nesposobnjakovići koji će se poubijati međusobno jer su sve same pi*ke!!
Klavikula

#125 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Klavikula »

drunken tiger wrote:
archi_a wrote:Dobro, znaci dvojica ovdje, 10-tak tamo....... Kad saberes 10000 vojnika su smradovi, lopovi, narkomani. Niko nista ne zna, sve tatini sinovi, prevaranti, nesposobni. Hajmo ih rasformirati. :-)
E vidiš i ja sam svemu tome prisustvovao i znam 20 ljudi koji su profesionalni vojnici i od njih 20 18 je upalo preko štele. Znam likove koji su super spremni bili i sposobni i opet nisu uspjeli da uđu u vojsku zbog štela. Nisu to tatini sinovi, tatini sinovi su na sigurnom i neće oni ginuti kad rat izbije. Ovo su nesposobnjakovići koji će se poubijati međusobno jer su sve same pi*ke!!
od njih 20 svih 20 je upalo preko stele, sto ne znaci da su svi nesposobni. ima tu momaka koji bi upali i bez stele da se bez stele moze upasti. mada treba biti posten pa reci da oni njih dole ipak naprave da na nesto lice.

helem, vojska se sasvim solidno pokazala tokom poplava. medjutim, ocekivati da OS mogu nesto uraditi u slucaju rata je infantilno, ali imaju svoj znacaj u sprecavanju libanonizacije drzave.
Post Reply