Podizanje nisana-cijena lopovluk

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

AntiKrist

#101 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by AntiKrist »

Udjes salijes,napravis nisane,i ako ti ko sta kazes razvalis mu gubice,u mene je srecom malo drugacije,mozda neobicno za Bosanske uslove al imamo po duluma porodicnog mezarja kraj dzamije koja je ove godine namirila 100 godina i priznata u nekakve spomenike...cesto se nasalimo onako uz rakiju i meze ko prave muslimanchine,ko ce gdje bit ukopan,ja velim ima mjesta da nas je dvjesta ,reko,prvi iz porodice koji otegne papke,4 metra u zemlju,svaki sljedeci metar plice,a oni se snebivaju :)
KIseljak12

#102 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by KIseljak12 »

jao_situacije wrote:
KIseljak12 wrote:
agnostic_front wrote:Čuj ljudi zarađuju na nečijoj smrti i to je problem. Pa pekar zarađuje na mojoj muci (moja muka je glad), doktor zarađuje na mojoj muci, ne kontam problem?

Je li problem nišan, okvir, ili kabadahija? Šta je problem? Ako se priča o kabadahiji, zašto se cijela IZ blati (jer ovo definitivno nije slučaj svugdje)?
Neko bi da nikada ne uplati fening u IZ, a da dženaza bude džaba. Gdje ima dženaza džaba?
Po zakonima koji su trenutno na snazi u BiH ne mozes izvrsiti ukop posmrtnih ostataka nigdje osim u groblju/mezarju.
TO JE ZAKON. Imaju ZAKONOM zagarantovan MONOPOL. To znaci da drzava/zakon njih stiti u njihovom pljackanju.
Poredjenje s pekarom nije validno, jer te zakon ne obavezuje da kupujes hljeb kod njega, dok je za sahranu drugacije.
Po zakonu moras posmrtne ostatke pokopati u registrovano groblje.

Ako zelis vjersku sahranu/dzenazu, bezobrazno je ocekivati da prodjes dzabe, Takodjer mora postojati neka regulativa o izgledu i povrsini grobova, kad te vec zakon obavezuje na to. Po islamu se moze "reciklirati" ukopna zemlja nakon 40ak godina, tako da betonski okviri jos vise gube na smislu.
Glavni problem, ono sto nije u redu je to sto traze neke neosnovane dadzbine, koje u sustini nemaju nikakve veze s troskovima redovnog odrzavanja grobla.
Jel placamo odrzavanje parkova kroz porez? PLACAMO
Zasto bi groblja bila iznimka?
Nije mu to BABINA ZEMLJA
odeš u park i zakopaš mrtvaca ?
De, nako u kratkim crtama da te raja skonta reci koja je razlika izmedju parkuse i raznih mezarja?
agnostic_front

#103 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by agnostic_front »

KIseljak12 wrote:
agnostic_front wrote:Čuj ljudi zarađuju na nečijoj smrti i to je problem. Pa pekar zarađuje na mojoj muci (moja muka je glad), doktor zarađuje na mojoj muci, ne kontam problem?

Je li problem nišan, okvir, ili kabadahija? Šta je problem? Ako se priča o kabadahiji, zašto se cijela IZ blati (jer ovo definitivno nije slučaj svugdje)?
Neko bi da nikada ne uplati fening u IZ, a da dženaza bude džaba. Gdje ima dženaza džaba?
Po zakonima koji su trenutno na snazi u BiH ne mozes izvrsiti ukop posmrtnih ostataka nigdje osim u groblju/mezarju.
TO JE ZAKON. Imaju ZAKONOM zagarantovan MONOPOL. To znaci da drzava/zakon njih stiti u njihovom pljackanju.
Poredjenje s pekarom nije validno, jer te zakon ne obavezuje da kupujes hljeb kod njega, dok je za sahranu drugacije.

Ako zelis vjersku sahranu/dzenazu, bezobrazno je ocekivati da prodjes dzabe, Takodjer mora postojati neka regulativa o izgledu i povrsini grobova, kad te vec zakon obavezuje na to. Po islamu se moze "reciklirati" ukopna zemlja nakon 40ak godina, tako da betonski okviri jos vise gube na smislu.
Glavni problem, ono sto nije u redu je to sto traze neke neosnovane dadzbine, koje u sustini nemaju nikakve veze s troskovima redovnog odrzavanja grobla.
Nije mu to BABINA ZEMLJA
Jesu li doktori ok poređenje, jer te i tu država prisiljava da plaćaš dio plate za zdravstveno osiguranje, ne da ti da plaćaš dio plate u osiguranje po tvom izboru (privatno), nego moraš dati državi te pare? Prepušten si monopolu države.

Postoje groblja koja su u vlasništvu IZ-a, a ne grada, tako da za njih ne plaćaš porez.

Pa te neosnovane dadžbine se ne traže svugdje, zato pitam, ako je problem sa tim kabadahijom koji određuje cijenu kako hoće, zažto se odmah prebacuje sve na IZ? To nisu pravila IZ-a, evo vještica kaže da je prijavila ovog čovjeka i da se ljudi ibrete (ako sam dobro pročitao). Samo sam na to htio skrenuti pažnju.
vjesticanametli

#104 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by vjesticanametli »

Tako je. Nije niko u iz to rekao vec taj moron. Vidjecemo iduce sedmice sta kaze iz je ne vjerujem da moze tako neko lupati Cifru. Nisam ja htjela kucu praviti pobogu .....ali daj gamadi jos para. Dbg mu se djeci vratilo
jao_situacije

#105 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by jao_situacije »

KIseljak12 wrote:
De, nako u kratkim crtama da te raja skonta reci koja je razlika izmedju parkuse i raznih mezarja?
zavisi, za muslimana ima razlike za nemuslimana nema
to se jasno vidjelo u komunizmu, ko zna koliko je mezaristana uništeno da se naprave parkovi
vjesticanametli

#106 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

I meni je receno da je iz vrh pa.vidjecemo
KIseljak12

#107 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by KIseljak12 »

agnostic_front wrote:
KIseljak12 wrote:

Nije mu to BABINA ZEMLJA
Jesu li doktori ok poređenje, jer te i tu država prisiljava da plaćaš dio plate za zdravstveno osiguranje, ne da ti da plaćaš dio plate u osiguranje po tvom izboru (privatno), nego moraš dati državi te pare? Prepušten si monopolu države.

Postoje groblja koja su u vlasništvu IZ-a, a ne grada, tako da za njih ne plaćaš porez.

Pa te neosnovane dadžbine se ne traže svugdje, zato pitam, ako je problem sa tim kabadahijom koji određuje cijenu kako hoće, zažto se odmah prebacuje sve na IZ? To nisu pravila IZ-a, evo vještica kaže da je prijavila ovog čovjeka i da se ljudi ibrete (ako sam dobro pročitao). Samo sam na to htio skrenuti pažnju.
OK, to stoji, iako poredjenje s doktorima nije bas najbolje jer je vise ljudi koji rade na crno nego s prijavljenih s obaveznim (drzavnim) zdravstvenim osiguranjem.
Ako je IZ vec vlasnik neke zemlje, nema ko da joj se mijesa u to i osporava nesto. Ipak za njihov ugled i dobro, ne bi trebalo da ih predstavljaju neki likovi koji bubaju proizvoljne cifre bez ikakvih sluzbenih papira.
jao_situacije

#108 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by jao_situacije »

Premijernocom wrote:
agnostic_front wrote:

- doktori nisu, jer mozes ici privatniku ne treba ti zdravstveno.

- ta groblja koja su u vlasnistvu IZ-a im treba oduzeti i dati narodu na raspolaganje, kakav monopol u 2015.

- svugdje se traze te dadžbine, nije istina da ne traze svugdje, i vi su oni kabadahije kada treba nekome dzenazu obaviti, samo neko vise a neko manje
kako misliš dati narodu na raspolaganje ?
jao_situacije

#109 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by jao_situacije »

Premijernocom wrote: vrlo lako, odredi se tacna cijena zemljista i koliko se placa, fiksno, bez ovih lopova i dilera iz IZ-a
kome platiti i kakvo je to raspolaganje ako se mora platiti nekome ?
KIseljak12

#110 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by KIseljak12 »

jao_situacije wrote:
KIseljak12 wrote:
to se jasno vidjelo u komunizmu, ko zna koliko je mezaristana uništeno da se naprave parkovi
Nema to blage veze s muslimanima i nemuslimanima. Ako cemo po islamskom arsinu mjeriti, nije dozvoljeno nista vise od humke visine pedlja, bez ikakvih pisanih obiljezja. Takodjer, po Islamu, nije dozvoljena "prodaja" niti iznajmljivanje ukopnih mjesta.
Raci brate fino, tradicija bosanskih muslimana, al TRADICIJA

Na kraju, i smrt najblizih ti dodje neplaniran trosak, ko saobracajna nesreca kad te neko lupi, a nisi ti kriv, a onda moras tome ko te udario platiti odstetu.
agnostic_front

#111 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by agnostic_front »

Premijernocom wrote: - doktori nisu, jer mozes ici privatniku ne treba ti zdravstveno.

- ta groblja koja su u vlasnistvu IZ-a im treba oduzeti i dati narodu na raspolaganje, kakav monopol u 2015.

- svugdje se traze te dadžbine, nije istina da ne traze svugdje, i svi su oni kabadahije kada treba nekome dzenazu obaviti, samo neko vise a neko manje
De ba, nemoj me citirati više provokatoru, nisam ti se obratio.
KIseljak12 wrote:OK, to stoji, iako poredjenje s doktorima nije bas najbolje jer je vise ljudi koji rade na crno nego s prijavljenih s obaveznim (drzavnim) zdravstvenim osiguranjem.
Ako je IZ vec vlasnik neke zemlje, nema ko da joj se mijesa u to i osporava nesto. Ipak za njihov ugled i dobro, ne bi trebalo da ih predstavljaju neki likovi koji bubaju proizvoljne cifre bez ikakvih sluzbenih papira.
Tačno, ali po zakonu ti moraš platiti državi.

Ovaj drugi dio, 100% tačno.
jao_situacije

#112 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by jao_situacije »

Premijernocom wrote:
jao_situacije wrote:
Premijernocom wrote: vrlo lako, odredi se tacna cijena zemljista i koliko se placa, fiksno, bez ovih lopova i dilera iz IZ-a
kome platiti i kakvo je to raspolaganje ako se mora platiti nekome ?

kako su postali halapljivi i bezobrazni, postalo je nebitno kome, bitno je samo ne njima
nas je došlo par stoja sve ukupno na drugom najskupljem mezarluku u KS
inače sve je vrlo transparentno pitaju te šta želiš pokažu ti cijene
ne znam u kojoj si ti IZ to bio ali meni nije ništa čudno bezobrazno i halapljivo bilo
čak sam i kahvu popio dok se papirologija sređivala
jao_situacije

#113 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by jao_situacije »

KIseljak12 wrote:
jao_situacije wrote:
KIseljak12 wrote:
Nema to blage veze s muslimanima i nemuslimanima. Ako cemo po islamskom arsinu mjeriti, nije dozvoljeno nista vise od humke visine pedlja, bez ikakvih pisanih obiljezja. Takodjer, po Islamu, nije dozvoljena "prodaja" niti iznajmljivanje ukopnih mjesta.
Raci brate fino, tradicija bosanskih muslimana, al TRADICIJA

Na kraju, i smrt najblizih ti dodje neplaniran trosak, ko saobracajna nesreca kad te neko lupi, a nisi ti kriv, a onda moras tome ko te udario platiti odstetu.

istina samo je problem što je to regulirano i zemljište je u vlasništvu iz, mislim možemo mi sad i to osporavati pa reći u islamu nema pravog vlasništva itd.
što se tiče neplaniranog troška nije baš tako..
i da upravu si to je naša tradicija, ne ukopavaju se svi ovako
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#114 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by Chmoljo »

Stjui wrote:
belfy wrote:tako da...pljesci i dalje. zalosno je da se neko ophodi tako na ovakvim temama. tuzno je sto neces da prihvatis dobar savjet kada ti se da. nadam se da ces ih poceti prepoznavati.
g.belfy u gradu su dženaze skuplje i to je fakt.pustite se psihoanaliza g,belfy i dajte svoj doprinos temi tako što ćete uprit prstom u ljude kojima ste plaćali,a možda niste trebali.
dan ti je savjet od forumaša, dobronamjeran. ko nije prolazio kroz stres organizovanja dženaze za blisku osobu ne treba da prisjeda na muku onima koji jesu. nije lijepo, nije ljudski, nije muslimanski.

spusti lopticu, fino te upozoravam.
Stjui

#115 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by Stjui »

Chmoljo wrote: dan ti je savjet od forumaša, dobronamjeran. ko nije prolazio kroz stres organizovanja dženaze za blisku osobu ne treba da prisjeda na muku onima koji jesu. nije lijepo, nije ljudski, nije muslimanski.

spusti lopticu, fino te upozoravam.
ok,g.čmoljo.samo sam odmah znao u šta će se tema pretvoriti nakon prva dva komentara,tj.da će se pozivati na vješanje hodža itd.,pa me to izbacilo iz takta.upozorenje primljeno k znanju,te se odjavljujem sa teme.
Chmoljo

#116 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by Chmoljo »

to je ono o čemu je belfy govorio - ispade ovo tema na kojoj se poziva na linč hodža. samim tim muslimana. samim tim Bošnjaka.

to je ta logika.

a u suštini je tema o lopovima. to što neko od njih nosi ahmediju, to je na njegov obraz.
Kinesko prkno

#117 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by Kinesko prkno »

Pa sta ako ljudi naplate malo vise,ako je iko valjao ovoj zemlji to je IZ,u ratu su dijelili svima preko Merhameta i nek imaju ljudi ,opet ce oni to sve podijeliti narodu.
Zato treba sve da poskupe ,Jasin bar milju da bude,sokic na mevludu cenera.
Sto vise ima IZ para,imace vise narodu da daju ,kako to ne kontate?
fidoremilienko

#118 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by fidoremilienko »

Chmoljo wrote:to je ono o čemu je belfy govorio - ispade ovo tema na kojoj se poziva na linč hodža. samim tim muslimana. samim tim Bošnjaka.

to je ta logika.

a u suštini je tema o lopovima. to što neko od njih nosi ahmediju, to je na njegov obraz.
Sve to treba na odgovornost pozvati.

Pazi jbte, onaj sakib softić, radi i u IZ i u SDA. Pa jebo li ih otac onaj licemjerni, pogani.

Poznaješ li ti nekog hodžu da nema?
Chmoljo

#119 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by Chmoljo »

fidoremilienko wrote: Sve to treba na odgovornost pozvati.

Pazi jbte, onaj sakib softić, radi i u IZ i u SDA. Pa jebo li ih otac onaj licemjerni, pogani.

Poznaješ li ti nekog hodžu da nema?
poznajem. spominjao sam ga u svom prvom postu na temi. čovjek koji mi je vratio nadu u ljudskost i koji istinski brine o svom džematu. još se radi o mlađem čovjeku.
fidoremilienko

#120 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by fidoremilienko »

DObar si. Ja ne poznajem. Opisao sam holeta iz mog džemata.
Danguba

#121 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by Danguba »

Ja cak mislim da je manje tih hodza kretena od normalnih.
U mom dzematu hodza nam sluzi da radi svoj posao, da je na usluzi kada kome zatreba. Nista preko toga ne zahtjeva niti izmislja. Ljudi mu isto tako pomazu oko raznih stvari. Jednostabno i obostrano.

p.s. mladji covjek, dobro igra fudbal, uklapa se u sve aktivnosti...kada je u civilu nikada ne bi rekao da je hodza...a takvih poznajem jako mnogo.
po nekim iznimkama ne mozemo generalizovati sve. jedina moja obaveza( i to ne moram) je hodzarina od 40 KM i na dobrovoljnoj bazi 10 KM za odrzavanje groblja. u dzamiju ne idem. :D

p.p.s. ogrijesio sam se prosle godine kada sam ovdje napisao da su oni rupa bez dna koja nista ne vracaju narodu(socijalno ugrozenim i drugima kojima je pomoc potrebna) ali nakon poplava IZ izdvoji milion KM za ugrozena podrucja.
cvrčak_na_hedonizmu

#122 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

vješalica wrote:
cvrčak_na_hedonizmu wrote:Pa to je "normalna" stvar. Na Vlakovu traže 700-800 maraka. Ne sjećam se tačno.

Tetku ukopao, nakon godine podigao nišan i sve što treba + dženaza = cca 3.500 BAM :-)

Jebem li im pleme balijsko.

Balije su gore od četnika

ps. evo čovjek već napisao za Vlakovo
po "exkluzivnim" grobljima ,ide i skuplje,imam iskustva,sam cu ti reci dobro si prošao
bagra fukarska ne daju s mirom da insana sahranis i to ljudski završiš
Samo sam zaboravio da dodam da je tetka svoje mjesto na Vlakovu već platila ( to znam sigurno ). Zato sam i prošao "jeftinije".

Znači uopšte ne pričam o tome da mi je žao, to je bila moja obaveza i dužnost, nikakav problem, al ovi baš pljačkaju.
dezurni_ucenik

#123 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by dezurni_ucenik »

Stjui wrote:
johnlock071 wrote:Pa popljujte me slobodno briga me, ali po Islamu (Kur'an i autentični hadisi, ne neki tvoj dedo što je nekakve objave primao), sa dženazom se uvijek žuri, mezarje je maksimalno jednostavno, zabranjeno je graditi išta na mezaru, nikakve hodžusije, nikakvo čitanje Kur'ana na grobu, samo dova da mu Allah oprosti, nikakve takse, nikakve koverte, nikakve pare.... Ali eto vama IZ i vaš tradicionalni novotarski Islam.
sve je bolje od "isil"-ovog "islama",g.džon.
dezurni_ucenik wrote: Jedan moj "drug" svojevremeno branio IZ sto naplacuje tolike cijene za dzenaze.Sjecam se njegovih rijeci "Sta je problem,nek naplacuju i treba da uzimaju velike pare".Dok je to govorio u ocima se vidi bijes,spremno je to vec bilo za saketanje,da brani neciju tudju cast,trese se ko Banja Luka '68.godine,vidi se da bi volio da me uputi na pravi put i to izbijanjem zuba i razbijanjem nosa.Pravi i skolski primjer ispranog mozga - budale kojI bi sutra ,da hodza sa mindera kaze treba glasati za Dodika,sa istom takvom strascu i bjesnilom branio traktordziju.Da je takva jedna budala ja ne bih nista ni govorio,vec je takvih puna dzrava i jos nam buducnost odredjuju.
aj bar nema poziva na noćne razgovore u stanicu milicije ko kad su neki drugi kolo vodili.

Kladim se da nisi ni znao sta je dzamija u vrijeme "kad su neki drugi kolo vodili".
vjesticanametli

#124 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

razgovarala sa IZ i nadam se poz. ishodu, a rekli su da im svakako posaljem i dopis i to cu i uciniti :) mora imati papir i odluka o cijeni i ne moze kabadahija raditi na svoju ruku :P
Danguba

#125 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by Danguba »

Jesi li sigurna s'kim si prije razgovarala?
Je li pisalo iznad ''Kafana kod Mahira''?

:D
Post Reply