The future of religion, in 7 maps and charts
Sumnja i vjernici
- walter kurtz
#101 Re: Sumnja i vjernici
http://i100.independent.co.uk/article/t ... lyPkmFpgJW
-
kakavdanakneiskustvu
- Tesla10
#103 Re: Sumnja i vjernici
Sumnja mi se je pojavila prije jedno tri godine. Sumnja u religiju, ali ne i u Boga. Jednostavno nikada nisam mogao shvatiti kako to da će moj komšija Mujo ići u pakao a ja u raj samo zato što je on eto druge religije. Nikada. Ili obrnuto, ako gledamo sa gledišta Islama.
- Kroksica
#104 Re: Sumnja i vjernici
Nista se ti ne sekiraj, Mujo ce u dzenet.Tesla10 wrote:Sumnja mi se je pojavila prije jedno tri godine. Sumnja u religiju, ali ne i u Boga. Jednostavno nikada nisam mogao shvatiti kako to da će moj komšija Mujo ići u pakao a ja u raj samo zato što je on eto druge religije. Nikada. Ili obrnuto, ako gledamo sa gledišta Islama.
- animals
#105 Re: Sumnja i vjernici
Hoce, zajedno sa Milanom i Franjom...Kroksica wrote:Nista se ti ne sekiraj, Mujo ce u dzenet.Tesla10 wrote:Sumnja mi se je pojavila prije jedno tri godine. Sumnja u religiju, ali ne i u Boga. Jednostavno nikada nisam mogao shvatiti kako to da će moj komšija Mujo ići u pakao a ja u raj samo zato što je on eto druge religije. Nikada. Ili obrnuto, ako gledamo sa gledišta Islama.
pa ce da ganjaju mlade djevice..
pedofili..tako se zovu takvi
- Tesla10
#106 Re: Sumnja i vjernici
Kako ti znaš da će Mujo u rajKroksica wrote:Nista se ti ne sekiraj, Mujo ce u dzenet.Tesla10 wrote:Sumnja mi se je pojavila prije jedno tri godine. Sumnja u religiju, ali ne i u Boga. Jednostavno nikada nisam mogao shvatiti kako to da će moj komšija Mujo ići u pakao a ja u raj samo zato što je on eto druge religije. Nikada. Ili obrnuto, ako gledamo sa gledišta Islama.
-
kerima1
#107 Re: Sumnja i vjernici
Tesla10 wrote:Sumnja mi se je pojavila prije jedno tri godine. Sumnja u religiju, ali ne i u Boga. Jednostavno nikada nisam mogao shvatiti kako to da će moj komšija Mujo ići u pakao a ja u raj samo zato što je on eto druge religije. Nikada. Ili obrnuto, ako gledamo sa gledišta Islama.
Bode u oci to kod svake religije,ako nisi bas u toj ides u pakao!
Kroksice mozda taj Mujo psuje Boga ko zna..
- S4mpion
#108 Re: Sumnja i vjernici
Ma ko je taj čovjek što zna svoje ili tuđe finalno odredište?Tesla10 wrote:Sumnja mi se je pojavila prije jedno tri godine. Sumnja u religiju, ali ne i u Boga. Jednostavno nikada nisam mogao shvatiti kako to da će moj komšija Mujo ići u pakao a ja u raj samo zato što je on eto druge religije. Nikada. Ili obrnuto, ako gledamo sa gledišta Islama.
- Tesla10
#109 Re: Sumnja i vjernici
Pa tu i jest problem
. Al' hajde ti objasni to narodnim masama.
-
Ci-Nick
#110 Re: Sumnja i vjernici
Ja bi bio vjernik ali kako kad sumnjam u Boga,.. njegovo lažno predstavljanje.
Predstavljao se kao svemogući, sveznajući, ....nenadmašivi,... a onda u par hiljada godina nekoliko puta šalje kurire sa ispravkama objave.
Predstavljao se kao svemogući, sveznajući, ....nenadmašivi,... a onda u par hiljada godina nekoliko puta šalje kurire sa ispravkama objave.
- fatamorgana
#111 Re: Sumnja i vjernici
Pa po priloženom svaki forumski vjernik,S4mpion wrote:Ma ko je taj čovjek što zna svoje ili tuđe finalno odredište?Tesla10 wrote:Sumnja mi se je pojavila prije jedno tri godine. Sumnja u religiju, ali ne i u Boga. Jednostavno nikada nisam mogao shvatiti kako to da će moj komšija Mujo ići u pakao a ja u raj samo zato što je on eto druge religije. Nikada. Ili obrnuto, ako gledamo sa gledišta Islama.
- Ludzak
#112 Re: Sumnja i vjernici
hahahahahahahahaha pa zar vi stvarno vjerujete u te bajke tipa raj (dženet) i pakao(džehenem) ?? EE hoće vam dosaditi taj vječni život kad umrete..
vječno ćete gorjeti, vječno ćete uživati hahaha... ma kako da ne.
- Rimad
#113 Re: Sumnja i vjernici
Sumnja se javlja kada ljudi, koji nisu dorasli temi i nisu dovoljno informisani/obrazovani, postavljaju sami sebi pitanja. To je, valjda, iskušenje i put sazrijevanja. Svako ima sumnje po raznim pitanjima "zašto ovo, zašto ono". Teško će ti iko dati odgovor da budeš zadovoljan. Ako uložiš dovoljno truda i ako imaš kapacitet za to, sam ćeš doći do spoznaje.
- kritichar
#114 Re: Sumnja i vjernici
a gdje ćeš ti biti za to vrijeme dok se mi budemo dosađivali?Ludzak wrote:hahahahahahahahaha pa zar vi stvarno vjerujete u te bajke tipa raj (dženet) i pakao(džehenem) ?? EE hoće vam dosaditi taj vječni život kad umrete..![]()
-
Deda Kurcoje
#115 Re: Sumnja i vjernici
Ma, vrlo jednostavno: ko hoce da vjeruje u svevisnjeg, neka vjeruje. Samo neka ne sjeku glave ljudima koji ne vjeruju, neka ne uvode vjeronauk u skole i vrtice. Problem sa vjernicima je upravo taj sto su agresivni (vjeronauk je vrsta agresije). Drugim rijecima: vjera se namece u svakom smislu. Zivimo u mracnom 21 vijeku.
- apsidejzi
#116 Re: Sumnja i vjernici
Ako u sekularnoj drzavi ukines vjeronauku u skolama onda ces ostaviti prostor raznoraznim manipulatorima da love u mutnom i proizvode one koji sijeku glave ljudima. Problem se nece rijesiti sam od sebe tako sto ces ga ignorisati ili rijesavati neki deseti problem. Da su momci koji su otisli u Siriju imali islamsku vjeronauku kao sastavni dio nastave i da je nastavni plan i program prosao kroz ruke strucnog kadra onda Bosnic ni Imamovic ne bi imali mogucnost da manipuliraju njima.Deda Kurcoje wrote:Ma, vrlo jednostavno: ko hoce da vjeruje u svevisnjeg, neka vjeruje. Samo neka ne sjeku glave ljudima koji ne vjeruju, neka ne uvode vjeronauk u skole i vrtice. Problem sa vjernicima je upravo taj sto su agresivni (vjeronauk je vrsta agresije). Drugim rijecima: vjera se namece u svakom smislu. Zivimo u mracnom 21 vijeku.
No eto, za tebe je vjeronauka agresija ali bi i da ukines terorizam, i jos bi glumio multikulti ali ne bi uvazavao drugog i drugacijeg i slicno... Upravo ova lazna multikulturalnost je izvor sa kojeg se hrane teroristi. Sta mislis sta je agenda Bilala Bosnica? Upravo ovo sto si ti napisao u svom postu. Fazon je sto ti nisi spreman ponuditi konstruktivno rjesenje i onda jednu agresiju nastojis rijesiti agresijom proizvodeci novu agresiju.
- apsidejzi
#117 Re: Sumnja i vjernici
Pogresno si skontao. Nije on ispravljao objavu, nego ljude koji su zastranili i udaljili se od objave.Ci-Nick wrote:Ja bi bio vjernik ali kako kad sumnjam u Boga,.. njegovo lažno predstavljanje.
-
Deda Kurcoje
#118 Re: Sumnja i vjernici
Pa, vidi u Kanadi (i slicnim zemljama) nema vjeronauke i ljudi zive odlicno. Lazna multikulturalnost? Gdje? Na Bliskom Istoku? U Bosni? Dobro, stoji, to su pasivni krajevi. Nije problem Bilal, vec sistem obrazovanja. Od dzamije do terorizma kratak je put, od univerziteta do terorizma, ne bih rekao. Ne da mi se pisati, ali vidi ovo, u Hrvatskoj hoce da uvedu vjeronauku u vrtice. Kakvi ljudi ce biti ta djeca, moci ces im u ime religije sugerisati bilo sto. To je kriminalni cin, indoktrinirati djecu geopolitickom ublehom. Ako vjerujes u Isusa, Alaha, Peru Djetlica, to je tvoja stvar, nemoj nametati da je Pera Djetlic univerzalni, najbolji,prijatelj svih zivih bica, zadrzi svoje fantazije za sebe. Ako ljude obrazujemo, postoji manja mogucnost da ce vjerovati u primitivne i djecije mitove ranog srednjeg vijeka.apsidejzi wrote:Ako u sekularnoj drzavi ukines vjeronauku u skolama onda ces ostaviti prostor raznoraznim manipulatorima da love u mutnom i proizvode one koji sijeku glave ljudima. Problem se nece rijesiti sam od sebe tako sto ces ga ignorisati ili rijesavati neki deseti problem. Da su momci koji su otisli u Siriju imali islamsku vjeronauku kao sastavni dio nastave i da je nastavni plan i program prosao kroz ruke strucnog kadra onda Bosnic ni Imamovic ne bi imali mogucnost da manipuliraju njima.Deda Kurcoje wrote:Ma, vrlo jednostavno: ko hoce da vjeruje u svevisnjeg, neka vjeruje. Samo neka ne sjeku glave ljudima koji ne vjeruju, neka ne uvode vjeronauk u skole i vrtice. Problem sa vjernicima je upravo taj sto su agresivni (vjeronauk je vrsta agresije). Drugim rijecima: vjera se namece u svakom smislu. Zivimo u mracnom 21 vijeku.
No eto, za tebe je vjeronauka agresija ali bi i da ukines terorizam, i jos bi glumio multikulti ali ne bi uvazavao drugog i drugacijeg i slicno... Upravo ova lazna multikulturalnost je izvor sa kojeg se hrane teroristi. Sta mislis sta je agenda Bilala Bosnica? Upravo ovo sto si ti napisao u svom postu. Fazon je sto ti nisi spreman ponuditi konstruktivno rjesenje i onda jednu agresiju nastojis rijesiti agresijom proizvodeci novu agresiju.
- skupljac_zeljeza
#119 Re: Sumnja i vjernici
Vjerom urazumljen i razumom uvjeren.

Oštro oko.m_l wrote:Challenger__ wrote:Po magli čovjek baulja oprezno, a po sunčanom, svijetlom danu, hoda smjelo i sigurno.pirmin wrote:Onaj osjecaj kad stojis negdje na planini, sunce przi a ti gledas dole u pravcu grada dok se isti gusi u magli i smogu.
- Ludzak
#120 Re: Sumnja i vjernici
uvjeren sam da sigurno neću biti u tom nekom vječitom životu. Pa sam izrar 'vječito' veže za nelogičnost.kritichar wrote:a gdje ćeš ti biti za to vrijeme dok se mi budemo dosađivali?Ludzak wrote:hahahahahahahahaha pa zar vi stvarno vjerujete u te bajke tipa raj (dženet) i pakao(džehenem) ?? EE hoće vam dosaditi taj vječni život kad umrete..![]()
A gdje ću biti... morao bih umrijeti pa da saznam šta se krije poslije smrti.
- kritichar
#121 Re: Sumnja i vjernici
ti dakle nemaš neku svoju filozofiju, zašto postojimo, zašto živimo i umiremoLudzak wrote: uvjeren sam da sigurno neću biti u tom nekom vječitom životu. Pa sam izrar 'vječito' veže za nelogičnost.
- Ludzak
#122 Re: Sumnja i vjernici
Zašto bih imao svoju filozofiju ??kritichar wrote:ti dakle nemaš neku svoju filozofiju, zašto postojimo, zašto živimo i umiremoLudzak wrote: uvjeren sam da sigurno neću biti u tom nekom vječitom životu. Pa sam izrar 'vječito' veže za nelogičnost.
Ajde mi ti reci onda zašto živimo i umiremo ?? Da bi poslije vječno uživali ??
od svih drugih filozofija, odabrali ste da vjerujete u najnelogičnije stvari.
Ajde mi reci, kad čovjek umre, kako to da može gorjeti u vatri ?? Izvucite mi bar jedno logično rješenje za to.
Last edited by Ludzak on 10/06/2015 13:16, edited 2 times in total.
- kritichar
#123 Re: Sumnja i vjernici
mislio sam da te zanima zašto postojiš, ali valjda se neki ljudi zadovoljavaju sa tim da ne razmiljaju o tako krupnim stvarimaLudzak wrote: Zašto bih imao svoju filozofiju ??
Ajde mi ti reci onda zašto živimo i umiremo ?? Da bi poslije vječno uživali ??![]()
Ajde mi reci, kad čovjek umre, kako to da može gorjeti u vatri ?? Izvucite mi bar jedno logično rješenje za to.
moja filozofija je islamska, koja ti je valjda poznata jer je kritikuješ
- Ludzak
#124 Re: Sumnja i vjernici
Bog, kao neko nadnaravno biće, kako je opisan u svetim knjigama sigurno ne postoji. Bog koji gleda 7 miliardi ljudi sigurno ne postoji. Ako je bog baš takav kako ga knjige opisuju onda on nije ništa drugo nego psihopata. Stvarati ljude da ratuju, gledati kako umiru od siromaštva i neimaštine, gledati kako se ubijaju u ime tog boga, ne mogu ga nikako drugačije nazvati nego psihopatom.kritichar wrote:mislio sam da te zanima zašto postojiš, ali valjda se neki ljudi zadovoljavaju sa tim da ne razmiljaju o tako krupnim stvarimaLudzak wrote: Zašto bih imao svoju filozofiju ??
Ajde mi ti reci onda zašto živimo i umiremo ?? Da bi poslije vječno uživali ??![]()
Ajd sad ćete vi vjernici govoriti o nekakvoj slobodnoj volji. Ali ako on ne može iskontrolisati ljudi, on definitvno nije svemoguć.
-
5 0 5
#125 Re: Sumnja i vjernici
islamska filozofija? hm...kritichar wrote:mislio sam da te zanima zašto postojiš, ali valjda se neki ljudi zadovoljavaju sa tim da ne razmiljaju o tako krupnim stvarimaLudzak wrote: Zašto bih imao svoju filozofiju ??