Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#101 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by Zviz »

razonoda wrote:Pa sto ne rece ranije da se sa -shvicarskim racunom---moze dobiti azil, cak i u Danskoj :-)
Ja mislio to svaka budala zana a ono ko vijest godine. :-) kad bi ti rekao da u Danskoj kao strani investitor mozes imati porez 0% i da je najbolja drzava na sijetu po tome bi neko rekao da mantam, a zapravo drzava to nudi. U dansko mozda princip koliko para toliko muzike najbolje igra.
zambaklija

#102 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by zambaklija »

zar Danejci jedu pizzu :D ja knto u njih samo ono snore brode i buko namaz uz onu smrd-smrdljivu ribu šo padaju normalni u prečniku od kilometar u nesvist :D :D
Zviz

#103 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by Zviz »

atomiccph wrote:Ti Zviz nema koga ne znas i u sta se ne razumijes. Svakom si loncu poklopac.

Kazes danci parneri, otmenije se zivi, milioni na kontu :roll:

Sve je to fino al nesto se nisu istakli u onoj statistici o strancima.

A ja ti necu objasnjavati kako te pizzerije rade i kakav je to zivot. Pa makar milioni bili na kontu, ti milioni tog zivota nevrijede.

Al vidis ti ne znas bil' kakio ili piskio. Na drugim mjestima opisujes sebe kao skromnu osobu, te lagan sretan zivot. A onda ovdje pricas o otmenom zivotu i to je parametar.

I lupas gluposti. Ima u Danskoj itekako uspijesnih poduzetnika, ali ti ljudi nisu tebi u okruzenju. I koliko ja znam, ne zivi se neki otmeni zivot, sta to vec znacilo. Ali se zivi uspijesno :skoljka:

Tema je o obrazovanju nasih u Danskoj.
Sta mi imas objasnjavati kad svaka budala zna da svaka peta pizza ide drzavi tj. na racun kad ko placa u kesu. I da vlasnici su vezani za nju ko pijan uz motiku, gotovo noce u lokalu. Svi oni zive nako vako a vecina ovih Kurda sto drze te pizza, ili Libanci, imaju vile i vile po kojim drugim drzavama. U prosjeku treba prodati 125.000 pizza da bi zaradili milion eura na crno ;-) to moze za par godina. sve u svem poenta nije pizzaria nego da treba cca. 400.000kr za otvaranje lokala. A to sto neko misli da nasi haranu visokim poslovima, mene do sada je u bolnici dva puta pregledo kurd doktor koji borave u danskoj bar 35 godina a jos na naseg nisam naletio. Dok sam pojedinima prevodio sreo sam i doktora sa islanda, iz grcke, svedske, litvanije ali nekog naseg jos nisam pa gdje su ako nece biti u kopenhagenu u jednoj od brojnih bolica ili aarhusu? Izuzev par medcinskih stara. Cuo pricu o nekom specijalisti za ruke iz srbije i to je to. Nasi zavrsavaju visoke skole ali izgleda dobar dio samo da ima pair u praksi je slika sasvim drugacija, bar u krugovima u kojim se krecem je tako. Poznam ja brdo nase omladine sa visokim skolama a poneki rade na aerodormu kao security, utovar robe i sl. Ja ti mogu sad prstom uprt u najmanje 15 iz bih sa magisterijom u Danskoj a ni jedan od tih nema posao ono da kazez bas woow otat ces zapanjen kad vidis sta rade. Ili nece, ili nisu polozili sa dobrim ocjenama mada u danskoj za ocjene te niko i nepita osim par primjera. Izuetne rijetkosti su da nasi imaju neke poslove na visokom nivou, poznajem samo jednu zenu i to je to, bar od ratne generacije i njihovoh potomaka, od sfrj generacije ima vise ali ti zive u prosjeku kao i ja 30+ godina i vecina opet ima svoj biznis. Ima je ocenograf on drma u danskoj iz hr ali srbin, imaju jedni madjari iz vojvodine sto imaju ovdje povise kbh svoju proizvodnju i opremu radnickih kontenjera, te jedna auto kuca kod silkeborga ali tamo samo srbijanci zive. Inace u klubu crvena zvijeda u kbh mozes te tkz uspjesne sresti vecinom srbijanci.
Zviz

#104 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by Zviz »

zambaklija wrote:zar Danejci jedu pizzu :D ja knto u njih samo ono snore brode i buko namaz uz onu smrd-smrdljivu ribu šo padaju normalni u prečniku od kilometar u nesvist :D :D
Danci su ko svicarci samo prave statistike pa je i za pizzu izasla, jedu se pizze u danskoj po glavi vise nego na citavom balkanau skupa po glavi. U krugo od 300m oko mene je 9 pizzarija :-) mekdonalds, burgarking, tri neka hamburger places, subway, naki sendwich barova jedno 4, dva mexicanos buritos, tri kebak place, burger king, i dva china box :D pa biraj kud god zines fastfood.
Zviz

#105 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by Zviz »

atomiccph wrote:
I lupas gluposti. Ima u Danskoj itekako uspijesnih poduzetnika, ali ti ljudi nisu tebi u okruzenju. I koliko ja znam, ne zivi se neki otmeni zivot, sta to vec znacilo. Ali se zivi uspijesno :skoljka:

Tema je o obrazovanju nasih u Danskoj.
Jarane ja u ovoj drzavi ispod 45% nisam placao porez, a trenutno 51% placam. Da i imam svoj neki biznis opet nebi mogao biti uspjesan kao neko u Spaniji sa dobrim biznisom, jer me drzava pojede. da ti nepricam o nekom poslu u smislu biznisa. Poznam ja ljude koji imaju biznise i nisu nesto otmeni po tom pitanju ;-) uspjesan je npr novo nordis koja je eksplodirala u zadnjih 7-8 godina ali zato trenutno prijeti firmi kapak jer glavni je pred sudom za najvecu utaju poreza u historiji danske i to u ime firme. Jesi imo poduzetnika prije 2-3 godine utajio reko 19 mil eura na nekim britanskim ostvrima, provalǐio se sam, morao vratiti dug plus kazna u istom iznosu uze strik i objesio se isti dan u sred dvorista. Postati milioner u danskoj to se podrazumjeva iznad 10 mil je skoro i nemoguce ako nemuckas. Imati milion na racunu to nije neka mudrost ako imas dobar posao! Ipak 1 mil dkr je tek nesto jace od 120.000 eura
atomiccph

#106 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by atomiccph »

Vidi, to sto ti ne poznajes nase profesore, doktore medicine, doktore nauka, inzinjere, zubare, ekonome, to u biti nista ne znaci. Nisi imao priliku da upoznas te ljude. Nisu ti ti ljudi u okruzenju ili sta li.

Prava si mahalusa. Kazem ti u sve se razumijes. Pricas o picerijama i onda navodis netacne podatke o Novo Nordisk?! I jos izvalis glupost da samo sto se nisu zatvorili? Pa prije ce drzava propasti nego Novo Nordisk. Vidim ja da ti ne kontas neke stvari, vecinom gluposti pricas. Tebi ce lakse uci metar u guzicu nego cenat u glavu. Ali proberi malo gdje ces se prosipati, ostavi malo i za sijela.
hrle1976

#107 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by hrle1976 »

Po prici nasih prijatelja iz okolice Koldina; uspjeh kod nasih ljudi je sveden na dvije grane.

1: Nekim' je uspjeh penzija
2: Nekim' uvaljivanje u tridesetogodisnji kredit za kucu

Sto se omladine tice, kazu da im nije nista drugo perostalo osim skolovanja, i samo zato sto drzava placa skolovanje. Naivno je razmisljati da su nasi ljudi u tolikoj kolicini napredni, jer samo zato sto zive van BiH. Znamo mi svi da je sladje nasem covjeku slagati i pohvaliti samog sebe nego hljeba cestito da se najede. Po prirodi, mentalitetu, normama, fizicki i tako dalje nismo napredi, jer da jesmo slicna slika bi bila u BiH.

Ja kad vidim u kakvim zidovima zive nasi bivsi uspjesnici u koje smo svi buljili '70-ih godina k'o u grecke bogove, kad bi dosli iz daleke Njemacke, hocu da povratim od muke.

Bio sam u toj famoznoj SveCkoj, i vidio kako zive ovi koje gore borave vec 40 godina. Jedan je Zlatan Ibrahimovic i mozda jos pet uspjesnih a iza istih je brdo ljudi koji i dan danas zive u itim zidovima, nekog kvarta gdje trava vise ne raste. Bio sam isto tako u jako dosadnoj Danskoj, za nju je Belgija tropski Brazil. Drzava puna depresivnih ljudi, a to se moze viditi po facama, isto i nasih. U svakom pogledu cudan zivot se zivi u toj jako dosadnoj zemlji. Nekog posebnog uspjeha nisam zapazio. Nasi vecinom vozaju auta straije dobi i manje kubikaze. Vecina zivi u kvatovima. Vecina na socijali ili penziji. Omladina depresivna. Rado bi putovali ali zivot je skup. Ljudi pozelili se niskih cijena.

Jedino dobro u Danskoj su siroke ceste. Za jednu drzavu sa tako visokim standardima sam ocekivao znato zivlji zivot i manje depresije na licima ljudi. Besmisleno je pricati o uspjehu nasih u toj drzavi, kad vecina se kljuka depresivnim tabletama.

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... urope.html

TOP TEN: THE NATION'S WITH HIGH ANTI-DEPRESSANTS CONSUMPTION

Iceland 106
Australia 89
Canada 86
Denmark 85
Sweden 79

Portugal 78
UNITED KINGDOM 71
Belgium 70
Finland 70
Spain 64
Norway 58

*Defined daily dose, per 1,000 people per day

Zaboravi, time sto u Danskoj je cjena tri puta veca nego za isti auto u Njemackoj, nije se smanjilo zagadjivanje prirode i sl. vec naprotiv, postala je zadnja stanica auta koji su odsluzili svoje na autoputevima drugih zemalja ili se voze Toyote, Mazde, Hyndaii, Nissani iz devedesetih godina.

Sto nas prijatelj iz okolice Koldina rece: Zato imamo dobre bicikle uz povoljne cjene a mnogi kazu da je dobro za zdravlje. Bilo kuda bicikl svuda. Jos samo da nam naprave natkrivene staze za bicikle gdje ce vjetar uvjek da puse u ledja, vozim ovu moju kantu na otpad i bicemo svi sretni na dva tocka.
atomiccph

#108 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by atomiccph »

Sta tvoji prijatelji iz Koldinga pricaju, samo govori o tome kako svijet izgleda iz njihove perspektive. A njihova perspektiva je koliko vidim da su ljudi penzioneri i zive u Koldingu. Samo glup covijek moze reci da mladi studiraju zato sto nemaju izbora? Ili zato sto drzava placa? Nije vama lahko.

E sada u vasem svijetu je bitno kakvo auto vozas, jer polovna Mazda nije dovoljno otmena. I onda se to uzima kao neki parameter koji ocjenjuje kvalitet zivota? Za prosjecnog balkanca jeste, ali za prosjecnog danca nije.

Izmedju vas i gastarbeitera nema neke razlike. I onda generalizujete da je vas nacin razmisljanja mjerodavan, jer se neprica nista drugo po sjelima.

Ovdje se svakakvih gluposti da procitati. Nevalja Norveska, Svedska, Danska, nevalja ekonomija (haman bankrot), nevalja obrazovni system, nevalja zdravstveni system, nevalja sto se mladi skoluju, nema sta nevalja.
Last edited by atomiccph on 13/03/2015 13:34, edited 1 time in total.
hrle1976

#109 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by hrle1976 »

atomiccph wrote:Sta tvoji prijatelji iz Koldinga pricaju, samo govori o tome kako svijet izgleda iz njihove perspektiva. A njihova perspektiva je koliko vidim da su ljudi penzioneri i zive u Koldingu. Samo glup covijek moze reci da mladi studiraju zato sto nemaju izbora? Ili zato sto drzava placa? Nije vama lahko.

E sada u vasem svijetu je bitno kakvo auto vozas, jer polovna Mazda nije dovoljno otmena. I onda se to uzima kao neki parameter koji ocjenjuje kvalitet zivota? Za prosjecnog balkanca jeste, ali za prosjecnog danca nije.

Izmedju vas i gastarbeitera nema neke razlike. I onda generalizujete da je vas nacin razmisljanja mjerodavan, jer se neprica nista drugo po sjelima.

Ovdje se svakakvih gluposti da procitati. Nevalja Norveska, Svedska, Danska, nevalja ekonomija (haman bankrot), nevalja obrazovni system, nevalja zdravstveni system, nevalja sto se mladi skoluju, nema sta nevalja.
Ne valja i to sto pises ne valja skupa.

Ti da nudis milione, kule i gradove ja nebi u Danskoj ili SveCkoj htjeo ziviti. Meni licno sve to smrdi na vec unaprijed definisan zivot od strane drzave. Jednostavno receno lici na otvoreni zatvor. Danci, bogati na papiru a u relanosti obican prosjek, cak moza ispod.
stakasa

#110 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by stakasa »

hrle1976 wrote:
atomiccph wrote:Sta tvoji prijatelji iz Koldinga pricaju, samo govori o tome kako svijet izgleda iz njihove perspektiva. A njihova perspektiva je koliko vidim da su ljudi penzioneri i zive u Koldingu. Samo glup covijek moze reci da mladi studiraju zato sto nemaju izbora? Ili zato sto drzava placa? Nije vama lahko.

Ti da nudis milione, kule i gradove ja nebi u Danskoj ili SveCkoj htjeo ziviti. Meni licno sve to smrdi na vec unaprijed definisan zivot od strane drzave. Jednostavno receno lici na otvoreni zatvor. Danci, bogati na papiru a u relanosti obican prosjek, cak moza ispod.

Zvizu je i takva dobra
hrle1976

#111 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by hrle1976 »

stakasa wrote:
hrle1976 wrote:

Zvizu je i takva dobra
Momce da se nisi mozda dubinski zaljubio u tog Zviza? Spominjes ga na nekoliko strana. Izvini, ali dosadni ste svi skupa. I po pitanju doticnog i po pitanju teme. Ja poznam Sarajliju vozi viljuskara za dvije hiljade eura netto mjesecno. Prije rata jedva naguro osnovnu skolu. Sta cemo sada? Hocel' ko pozvat veterinara imamo slucaj.
ovo_malo_duse

#112 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by ovo_malo_duse »

atomiccph wrote:Vidi, to sto ti ne poznajes nase profesore, doktore medicine, doktore nauka, inzinjere, zubare, ekonome, to u biti nista ne znaci. Nisi imao priliku da upoznas te ljude. Nisu ti ti ljudi u okruzenju ili sta li.

Prava si mahalusa. Kazem ti u sve se razumijes. Pricas o picerijama i onda navodis netacne podatke o Novo Nordisk?! I jos izvalis glupost da samo sto se nisu zatvorili? Pa prije ce drzava propasti nego Novo Nordisk. Vidim ja da ti ne kontas neke stvari, vecinom gluposti pricas. Tebi ce lakse uci metar u guzicu nego cenat u glavu. Ali proberi malo gdje ces se prosipati, ostavi malo i za sijela.
Ma pusti ba Zviz puko ko sarafstuk. A laze ko pas.
Placa 51 % poreza AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA.
Ja u sam u takozvanom TOP SKAT pa ne placam 51 % poreza na komplet sumu. Do 459.000 kruna se placa 38-41% preko toga jos 15%. Sto znaci da opet LAZE trebas imat platu preko 600.000 kruna da bi placao 51 % i opet bi placao tih 51% na malu sumu od 50-60K.
A da zviz zaradzuje preko 50.000 kruna mjesecno AHAHAHHAHAHAHAHAHA Sto mi popravi cojk popravi dan......

Zviz hos da ti postavim platnu listu da vidis koliko Bosanci zaradzuju.

Sto se tice profesora, doktore medicine, doktore nauka, inzinjera, zubara, ekonoma i ostalih viskoko obrazovanih ljudi koji rade na vrlo dobrim pozicijama, mogu sad navest 10-20 iz svog okruzenja koji imaju bolju platu od mene a ja da zvizu postavim platnu listu pisno bi u gace....

Nego Zviz da ti posaljem ime naseg cojka prof. dr radi sa "Neurorehabiliteringen" mozda ti da kaku tabletu da ti pomogne. :thumbup:
Zviz

#113 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by Zviz »

ovo_malo_duse wrote:
atomiccph wrote:Vidi, to sto ti ne poznajes nase profesore, doktore medicine, doktore nauka, inzinjere, zubare, ekonome, to u biti nista ne znaci. Nisi imao priliku da upoznas te ljude. Nisu ti ti ljudi u okruzenju ili sta li.

Ma pusti ba Zviz puko ko sarafstuk. A laze ko pas.
Placa 51 % poreza AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA.
Ja u sam u takozvanom TOP SKAT pa ne placam 51 % poreza na komplet sumu. Do 459.000 kruna se placa 38-41% preko toga jos 15%. Sto znaci da opet LAZE trebas imat platu preko 600.000 kruna da bi placao 51 % i opet bi placao tih 51% na malu sumu od 50-60K.
A da zviz zaradzuje preko 50.000 kruna mjesecno AHAHAHHAHAHAHAHAHA Sto mi popravi cojk popravi dan......

Zviz hos da ti postavim platnu listu da vidis koliko Bosanci zaradzuju.

Sto se tice profesora, doktore medicine, doktore nauka, inzinjera, zubara, ekonoma i ostalih viskoko obrazovanih ljudi koji rade na vrlo dobrim pozicijama, mogu sad navest 10-20 iz svog okruzenja koji imaju bolju platu od mene a ja da zvizu postavim platnu listu pisno bi u gace....

Nego Zviz da ti posaljem ime naseg cojka prof. dr radi sa "Neurorehabiliteringen" mozda ti da kaku tabletu da ti pomogne. :thumbup:
ako nisi u stanju da naguras godisnje 700.000 brutto sto onda ne odes u penziju...
atomiccph

#114 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by atomiccph »

Sta je 700000 za ozbiljnog trola iz begovske familije. Sica.

@Hrle1976: Ako je tebi fino tamo gdje jesi, onda je to super. I ako je iz tvoje perspektive tamo bolje i to je super. Meni je drago, da je tebi dobro. I ako nebi ni za milione zivio u Danskoj i Svedkoj i to je ok A oni kojima se ovdje zivot nesvidja mogu uvijek preseliti u drugu zemlju. Znaci niko nije primoran da bude ovdje.

A to za Zviza, to je vise jer se Zviz javlja na svim temama, vezano za dijasporu. U svim zemljama zna kako je, kakva je penzija, socijala itd. Uglavnom izmislja stvari i predstavlja ih kao cinjenice.

Jos jednom tema "Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj"! Ko zaradjuje ispod 700000, bolje mu je da se penzionise.
razonoda

#115 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by razonoda »

Zviz wrote:
razonoda wrote:Pa sto ne rece ranije da se sa -shvicarskim racunom---moze dobiti azil, cak i u Danskoj :-)
Ja mislio to svaka budala zana a ono ko vijest godine. :-) kad bi ti rekao da u Danskoj kao strani investitor mozes imati porez 0% i da je najbolja drzava na sijetu po tome bi neko rekao da mantam, a zapravo drzava to nudi. U dansko mozda princip koliko para toliko muzike najbolje igra.
:-) Zar po istim --uslovima--ulazi azilant i investitor ?
razonoda

#116 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by razonoda »

Zviz wrote:

:-D Ja ne koristim rijec --budala--tek tako , ali savjet od @ono-malo- duse, je dobronamjeran.
stakasa

#117 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by stakasa »

hrle1976 wrote:
Momce da se nisi mozda dubinski zaljubio u tog Zviza? Spominjes ga na nekoliko strana. Izvini, ali dosadni ste svi skupa. I po pitanju doticnog i po pitanju teme. Ja poznam Sarajliju vozi viljuskara za dvije hiljade eura netto mjesecno. Prije rata jedva naguro osnovnu skolu. Sta cemo sada? Hocel' ko pozvat veterinara imamo slucaj.
Slazem se
hrle1976

#118 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by hrle1976 »

razonoda wrote:
Zviz wrote:
:-) Zar po istim --uslovima--ulazi azilant i investitor ?
Danska jeste najveca porezna oaza na svijetu. Ko zna citati rusku cirilicu nek malo proseta ruskim biznis stranicama. Vecina ruskih biznismena koriste Dansku kao kanal za utaju poreza, jer im jamce 0% a nema sumlje, jer je rijec o drzavi sa reputacijom visokih poreza. Pa od cega bi imali toliko para i mogli placati socijale i peMzije :D

http://www.offshore-city.ru/danmark.html
Last edited by hrle1976 on 13/03/2015 17:29, edited 1 time in total.
hrle1976

#119 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by hrle1976 »

atomiccph wrote:Sta je 700000 za ozbiljnog trola iz begovske familije. Sica.

@Hrle1976: Ako je tebi fino tamo gdje jesi, onda je to super. I ako je iz tvoje perspektive tamo bolje i to je super. Meni je drago, da je tebi dobro. I ako nebi ni za milione zivio u Danskoj i Svedkoj i to je ok A oni kojima se ovdje zivot nesvidja mogu uvijek preseliti u drugu zemlju. Znaci niko nije primoran da bude ovdje.

A to za Zviza, to je vise jer se Zviz javlja na svim temama, vezano za dijasporu. U svim zemljama zna kako je, kakva je penzija, socijala itd. Uglavnom izmislja stvari i predstavlja ih kao cinjenice.

Jos jednom tema "Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj"! Ko zaradjuje ispod 700000, bolje mu je da se penzionise.
Ma naravno niko nikoga ne drzi da bude u Danskoj na silu, samo koliko ja znam, nema idealnog mjesta za zivot niti idealne zemlje u svijetu, znaci sve je neki kompromis. Imao sam priliku vidjeti da kad se pojedincima ukaze na to da postoji neko bolje i pravednije rjesenje po nekom pitanju od onoga koje je npr. u Danskoj primjenjeno, onda cesto koriste isti taj izraz, ako ti se ovdje ne svidja idi tamo gdje ce ti biti bolje. Znaci li to za vas u Danskoj da covjek nema pravo biti necim nezadovoljan i zivjeti u nekoj zemlji? Ako bi se rukovodili tom logikom, koliko bi onda stanovnika ostalo da zivi u nekim zemljama, da sad ne nabrajam redom. Valjda postoji neka alternativa tom odlasku kao npr. koristenje prava glasa na izborima.
atomiccph

#120 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by atomiccph »

Pa nije se rodio, ko je narodu ugodio. Nikada nece ni postojati uredjenje koje ce svima biti po mjeri.

Kada uzmes npr. auta kao primjer, da standard je u Danskoj slab, ali ja bi radije vozio polovnu Mazdu a da se i siromasni mogu skolovati nego novog Audija. I placam porez da bi se djeca mogla skolovati, da zdravstvo bude pristupacno svima, da ljudi imaju primanja kada ostare ili ostanu bez posla. Zemlja bez briga :)
ovo_malo_duse

#121 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by ovo_malo_duse »

hrle1976 wrote:
atomiccph wrote:Sta je 700000 za ozbiljnog trola iz begovske familije. Sica.

Ma naravno niko nikoga ne drzi da bude u Danskoj na silu, samo koliko ja znam, nema idealnog mjesta za zivot niti idealne zemlje u svijetu, znaci sve je neki kompromis. Imao sam priliku vidjeti da kad se pojedincima ukaze na to da postoji neko bolje i pravednije rjesenje po nekom pitanju od onoga koje je npr. u Danskoj primjenjeno, onda cesto koriste isti taj izraz, ako ti se ovdje ne svidja idi tamo gdje ce ti biti bolje. Znaci li to za vas u Danskoj da covjek nema pravo biti necim nezadovoljan i zivjeti u nekoj zemlji? Ako bi se rukovodili tom logikom, koliko bi onda stanovnika ostalo da zivi u nekim zemljama, da sad ne nabrajam redom. Valjda postoji neka alternativa tom odlasku kao npr. koristenje prava glasa na izborima.
Nebih da se falim ali za tu sicu sam radio prije 5-6 godina iskreno, sad imam "malo" vise 8)

Zviz ako ima 25.000 -30.000 mjesecno brutto, moze se nogom u goooz.

Uglvanom, priznajem mali je broj nasih koji zaradzuju kao ja ali ima ih, ima i pojedinaca koji zaradzuju daleko vise. To se uglavnom postize kvalitetnim skolovanjem I to je ova mladzarija skontala a bogami i starci im. Lakse se dolazi do posla, posao laksi i otvaraju se mogucnosti.
Ima ih koji to zaradzuju teskim ili radom na specijalnim poslovima, znam naseg momka od 25 koji je pretprosle godine zaradio 1,2 miliona.
Sve je individualno i relativno, Danska je super zemlja za zivot ako si znas ugodit.
Uzmes samo odmor za primjer.
6 sedmica placenog odmora svake godine + praznici je dovoljno da sebi ugodim da mi losa danska klima ne predstavlja problem. Prosla godina za primjer , 215 dana radio od 365 dana, ostalo odmor ukombinovan sa praznicima. Ljepota, malo malo pa ferie. Nisam ko zviz krepa radec a raja na prijevremenoj penziji dobije haman ko on.
razonoda

#122 Re: Mladi Bosanci i Hercegovci najuspjesniji u Danskoj

Post by razonoda »

Po Zvizdu---u Danskoj na svakom cosku-iracani, kurdi, iranci,penzionisani bosancii ------gdje su danci. :roll:
Post Reply