Srbi su nepromjenjivo antizapadno nastrojeni

Bodkin

#101 Re: Srbi su nepromjenjivo antizapadno nastrojeni

Post by Bodkin »

daddy-kool wrote:
Bodkin wrote:
daddy-kool wrote: Rusi su bili remetilački faktor na Balkanu.
Na koji nacin su bili taj faktor?
Od 18. vijeka i raznih mahinacija protiv Otomanskog carstva i Austrougarske (Eastern Question, "Russia tended to be the most visible disturbing agent and was usually the agent of each new Turkish defeat.", http://staff.lib.msu.edu/sowards/balkan/lect10.htm), do aneksa BiH i I. svj rata kada su dokazivali svoju veličinu i bili upoznati sa namjerama atentatora. (http://en.wikipedia.org/wiki/Assassinat ... and_chosen) U 2 svj ratu preko KPJ i ruskih savjetnika i obavještajaca poslije rata, često se koristi uticaj na Balkanu da se smanji pritisak na drugim frontovima. Uticaj je bio manji nakon Titovog ne, a pojačava se raspadom Jugoslavije i približavanjem komunističkih generala i vodećih srpskih političara Moskvi. Rusija je aktivno sprečavala vojnu intervenciju tokom rata u BiH, kao i na Kosovu (što na kraju nisu bili u stanju spriječiti). I sada rade aktivno na sprečavanju pristupa BiH u NATO i EU.

Mi u BiH od Rusa hajra nismo vidjeli.
vidi, shvatam ja da je po tebi drzanje strane srbima remetilacki faktor. po toj definiciji doduse je drzanje strane hrvatima od strane njemacke kod dobijanja nezavisnosti podjednako remetilacki faktor. ili davanje jednostrane nezavisnosti kosovu od strane amerike. ali ajde, kroz oci patrotizma shvatam tu averziju prema rusima.
ali da kao argumentaciju uzmes borbu protiv osmanskog ili au carstva od prije 100 godina :shock: to vec ne mogu shvatiti. jer ponovo po definiciji su u au i osmanlije remetilacki faktor. da ne kazem kako ruse smatras remetilackim faktorom jer podrzavaju otvaranje fronta u WW2 protiv nacista u jugoslaviji. kao dok toga nije bilo, ovdje vladao mir...
daddy-kool

#102 Re: Srbi su nepromjenjivo antizapadno nastrojeni

Post by daddy-kool »

Da krenemo unazad:
-Rusi aktivno rade protiv pristupanja BiH u NATO i EU. (šta je tu dobro za BiH?)
-Rusi u ratovima '90 podržavaju Miloševića, krvnika kakvog Evropa nije zapamtila od ww2. Umjesto da koriste svoj uticaj da se konflikt prekine, oni sabotiraju sve akcije koje mogu ugroziti njihovog saveznika. Šta je tu dobro i konstruktivno? (btw ja nisam oduševljen nezavisnošću Kosova)
- .. i ide to tako unazad. Rusi su koristili lokalne narode i prilike da bi svoje interese unaprijedili. Njihov civilizacijski doprinos ovoj regiji se ne može mjeriti sa npr Otomanskim carstvom ili Austrougarskom.
Martinez_

#103 Re: Srbi su nepromjenjivo antizapadno nastrojeni

Post by Martinez_ »

Da, razbucali i proterali Osmanlije. A posle i naciste. Sram ih bilo :sad:

Možda nema uticaja tipa kaldrme, vijećnice i baklava jer nikad nisu ni bili okupatori na Balkanu?
daddy-kool

#104 Re: Srbi su nepromjenjivo antizapadno nastrojeni

Post by daddy-kool »

Martinez_ wrote:Da, razbucali i proterali Osmanlije. A posle i naciste. Sram ih bilo :sad:

Možda nema uticaja tipa kaldrme, vijećnice i baklava jer nikad nisu ni bili okupatori na Balkanu?
Kao što rekoh remetilački faktor.

A CCCP?
Martinez_

#105 Re: Srbi su nepromjenjivo antizapadno nastrojeni

Post by Martinez_ »

daddy-kool wrote:
Martinez_ wrote:Da, razbucali i proterali Osmanlije. A posle i naciste. Sram ih bilo :sad:

Kao što rekoh remetilački faktor.

A CCCP?
Kao što reče šta? Ne valja što su razbucali firera i sultana?

SSSR je toliko zadužio i Balkance i svet sa pobedom u Velikom otadžbinskom ratu da sve pojedinačne kasnije spletke sa tim se ne mogu porediti. Tebi je SSSR okupirao Bosnu i Jugoslaviju?
daddy-kool

#106 Re: Srbi su nepromjenjivo antizapadno nastrojeni

Post by daddy-kool »

Za pobjedu u 2 svj ratu im svaka čast, a za ostale igre sam već postavio linkove i dao komentare. U prethodnom postu si spomenuo Balkan, pa sam te podsjetio da su ga ipak okupirali u jednom periodu. I Yu je bila pod jakim uticajem CCCP do 1948.

Nego da čujem komentare na rusko protivljenje oko bh integracija u EU?
Last edited by daddy-kool on 23/02/2015 22:28, edited 1 time in total.
Danguba

#107 Re: Srbi su nepromjenjivo antizapadno nastrojeni

Post by Danguba »

Zadnje prisustvo Rusa na Balkanu je bilo jadno i bijedno. Da im nije bilo Amera da im sipaju gorivo, oni svoje Kamaze ne bi ni pokrenuli. Provaljivali u prodavnice i krali alkohol, pobjegli u Pristinu da zauzmu aerodrom a odatle otisli k'o popisani... :-)

Nego, fataj se ti prvog samaljota i pravac Rusija. Bolje ti tamo nego oni ovamo. :D
Martinez_

#108 Re: Srbi su nepromjenjivo antizapadno nastrojeni

Post by Martinez_ »

A da ja tebe pitam za svojevremeno američko protivljenje integraciji Ukrajine u EAU?

Mislim da je žestok problem što na pristupanje EU gledaš kao ulaznicu u raj. Ko se tome protivi zlotvor je.

E ako je to najveći ruski greh alal im bilo
Martinez_

#109 Re: Srbi su nepromjenjivo antizapadno nastrojeni

Post by Martinez_ »

Danguba wrote:Zadnje prisustvo Rusa na Balkanu je bilo jadno i bijedno. Da im nije bilo Amera da im sipaju gorivo, oni svoje Kamaze ne bi ni pokrenuli. Provaljivali u prodavnice i krali alkohol, pobjegli u Pristinu da zauzmu aerodrom a odatle otisli k'o popisani... :-)

Nego, fataj se ti prvog samaljota i pravac Rusija. Bolje ti tamo nego oni ovamo. :D
Svaki treći post bi da proteruješ poplavljuješ, spaljuješ? Mislim odakle ti porivi šta je to?

Ja bih takođe, spustivši se na tvoj nivo mogao reći da svi oni kojima se žuri u Evropu slobodno nek pakuju kofere i pravac obećani raj
Danguba

#110 Re: Srbi su nepromjenjivo antizapadno nastrojeni

Post by Danguba »

Martinez_ wrote:
Danguba wrote:Zadnje prisustvo Rusa na Balkanu je bilo jadno i bijedno. Da im nije bilo Amera da im sipaju gorivo, oni svoje Kamaze ne bi ni pokrenuli. Provaljivali u prodavnice i krali alkohol, pobjegli u Pristinu da zauzmu aerodrom a odatle otisli k'o popisani... :-)

Svaki treći post bi da proteruješ poplavljuješ, spaljuješ? Mislim odakle ti porivi šta je to?

Ja bih takođe, spustivši se na tvoj nivo mogao reći da svi oni kojima se žuri u Evropu slobodno nek pakuju kofere i pravac obećani raj
za prvi dio posta :lol:

a ovo za Europu, i jeste raj u odnosu na druge krajeve svijeta a posebice Rusiju(izvini @spreca :D )
pa ko jos ide za Rusiju?

stotine hiljada Srba je u EU a ti jos imas obraza nesto reci protiv a pogotovo dati prednost Rusiji. :-)
mislim ono, fkt sta je u vasim glavama?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#111 Re: Srbi su nepromjenjivo antizapadno nastrojeni

Post by mk ultra »

da se vratimo na temu

Image

:mrgreen:
daddy-kool

#112 Re: Srbi su nepromjenjivo antizapadno nastrojeni

Post by daddy-kool »

Martinez_ wrote:A da ja tebe pitam za svojevremeno američko protivljenje integraciji Ukrajine u EAU?

Mislim da je žestok problem što na pristupanje EU gledaš kao ulaznicu u raj. Ko se tome protivi zlotvor je.

Kad prije odosmo na Ukrajinu kada pričamo o Balkanu?

Problem je što se Rusi miješaju u unutrašnje stvari u BiH sa ciljem da nas iskoriste u svrhu svojih geopolitičkih nadmudrivanja sa zapadom. Remetilački su faktor u BiH, šta je ovdje njihov interes, a šta naš?

Podržavanje balkanskog kasapina je još jedno samozadovoljavanje percepcije vlastite veličine, bez konstruktivnog pristupa ili rješenja situacije. Šta je tu bilo konstruktivno, pa čak i za Srbiju, a da ne spominjem cijeli Balkan o kojem je od početka riječ?

Ovako se može i dalje nastaviti. Uloga Rusa je obično bila destabilizirajuća za širi region, i to se skoro uvijek pravda oslobađanjem od okupatora, a ne sa njihovim stvarnim interesima i motivima. Tvoj je problem što na Ruse gledaš kao na saveznike Srbije i opravdavaš sve njihove poteze, a ne posmatraš sa šire vizure Balkana.
Martinez_

#113 Re: Srbi su nepromjenjivo antizapadno nastrojeni

Post by Martinez_ »

Gif je lažan. Prvi McDonalds u Jugoslaviji je otvoren još 1988. u Beogradu
Martinez_

#114 Re: Srbi su nepromjenjivo antizapadno nastrojeni

Post by Martinez_ »

daddy-kool wrote:
Martinez_ wrote:A da ja tebe pitam za svojevremeno američko protivljenje integraciji Ukrajine u EAU?

Problem je što se Rusi miješaju u unutrašnje stvari u BiH sa ciljem da nas iskoriste u svrhu svojih geopolitičkih nadmudrivanja sa zapadom. Remetilački su faktor u BiH, šta je ovdje njihov interes, a šta naš?

Podržavanje balkanskog kasapina je još jedno samozadovoljavanje percepcije vlastite veličine, bez konstruktivnog pristupa ili rješenja situacije. Šta je tu bilo konstruktivno, pa čak i za Srbiju, a da ne spominjem cijeli Balkan o kojem je od početka riječ?

Ovako se može i dalje nastaviti. Uloga Rusa je obično bila destabilizirajuća za širi region, i to se skoro uvijek pravda oslobađanjem od okupatora, a ne sa njihovim stvarnim interesima i motivima. Tvoj je problem što na Ruse gledaš kao na saveznike Srbije i opravdavaš sve njihove poteze, a ne posmatraš sa šire vizure Balkana.

Kaže čovek na dan kad svi plešću Mogerinijevoj u parlamentu BiH i kad svaki ćata sa zapada ima prava da dođe u BiH i soli pamet lokalnim indijancima. I čuj, samo se Rusi mešaju u unutrašnje stvari BiH :mrgreen: Pa imaš li imalo dostojanstva čoveče?

Ne znam gde si to pokupio da je Rusija podržavala Miloševića tokom rata u BiH? Pa Jeljcin ga nije mogao očima smisliti, tek jedini nagoveštaj podrške je došao 1999. iz dubokog Jeljcinovog i ruskog uverenja da je NATO preterao i da su ih zajebali, što opet nema veze ni sa Srbijom već ruskom bojazni od približavanja NATO-a.
daddy-kool

#115 Re: Srbi su nepromjenjivo antizapadno nastrojeni

Post by daddy-kool »

Neka dođe i neki Rus u parlament BiH i neka se obrati našim političarima, pa da vidimo koliko to ima uticaja i privlačnosti za nas.

Ostalo, prvi link koji sam našao, interesantniji se takođe mogu naći.
http://en.wikipedia.org/wiki/Slobodan_M ... %87#Russia

Pokušaj ubuduće argumentovati svoje tvrdnje i poduprijeti ih nekim činjenicama.
JohnnyS

#116 Re: Srbi su nepromjenjivo antizapadno nastrojeni

Post by JohnnyS »

daddy-kool wrote:

Ja ne vidim Rusiju kao ikakav faktor u BiH u ovom momentu.
Martinez_

#117 Re: Srbi su nepromjenjivo antizapadno nastrojeni

Post by Martinez_ »

Pa ne može da dođe kad vam zapadne ćate određuju sve pa i te stvari. Mislim živiš u potpunom zapadnom protektoratu i onda pišeš kako se Rusi mešaju :lol: Meni se čini da ima građana BiH koji bi rado i Putina dočekali zar ne?

I dalje ni jedne jedine reči i dokaza o pogubnom ruskom uticaju u BiH.
daddy-kool

#118 Re: Srbi su nepromjenjivo antizapadno nastrojeni

Post by daddy-kool »

JohnnyS wrote: Ja ne vidim Rusiju kao ikakav faktor u BiH u ovom momentu.
Za sada ne previše bitan.

http://www.dw.de/nova-strategija-rusije ... a-18059086
daddy-kool

#119 Re: Srbi su nepromjenjivo antizapadno nastrojeni

Post by daddy-kool »

Martinez_ wrote: I dalje ni jedne jedine reči i dokaza o pogubnom ruskom uticaju u BiH.
Na tvoje:
Ne znam gde si to pokupio da je Rusija podržavala Miloševića tokom rata u BiH?

Ja postavim link koji veli:
During Milošević's rule, Russia pursued policies that generally supported the Milošević regime.

I sada ti mijenjaš temu i bježiš sa jedne na drugu tačku?
Ne mislim se ganjati sa tobom.
Danguba

#120 Re: Srbi su nepromjenjivo antizapadno nastrojeni

Post by Danguba »

daddy-kool wrote:
Martinez_ wrote: I dalje ni jedne jedine reči i dokaza o pogubnom ruskom uticaju u BiH.
Na tvoje:
Ne znam gde si to pokupio da je Rusija podržavala Miloševića tokom rata u BiH?

Ja postavim link koji veli:
During Milošević's rule, Russia pursued policies that generally supported the Milošević regime.

I sada ti mijenjaš temu i bježiš sa jedne na drugu tačku?
Ne mislim se ganjati sa tobom.
upravo to. :D
sa njim je samo gubljenje vremena.
Bodkin

#121 Re: Srbi su nepromjenjivo antizapadno nastrojeni

Post by Bodkin »

daddy-kool wrote:Da krenemo unazad:
-Rusi aktivno rade protiv pristupanja BiH u NATO i EU. (šta je tu dobro za BiH?)
-Rusi u ratovima '90 podržavaju Miloševića, krvnika kakvog Evropa nije zapamtila od ww2. Umjesto da koriste svoj uticaj da se konflikt prekine, oni sabotiraju sve akcije koje mogu ugroziti njihovog saveznika. Šta je tu dobro i konstruktivno? (btw ja nisam oduševljen nezavisnošću Kosova)
- .. i ide to tako unazad. Rusi su koristili lokalne narode i prilike da bi svoje interese unaprijedili. Njihov civilizacijski doprinos ovoj regiji se ne može mjeriti sa npr Otomanskim carstvom ili Austrougarskom.
sto znaci ruse gledamo od 1990 do danas :) a dovoljno je sto su nam pomogli da se oslobodimo najveceg zla u historiji, nacizma. i sta znaci civilizacijski doprinos? sta je to osmansko carstvo doprinijelo ako gledamo iz danasnje perspektive? zauvijek nas osakatilo svojim drustvenim uredjenjem i mentalitetom...mislim jebo ruse. sto dalje od mene. sto puta cu prije robovati zapadu nego istoku ali ne mogu ovih izliva negativnosti i mrznje, a sva argumentacija zasnovana na ratovima devedesetih. ajde da su barem nesto strasno pomogli srbima nego tad nisu ni sebi mogli pomoci...
Martinez_

#122 Re: Srbi su nepromjenjivo antizapadno nastrojeni

Post by Martinez_ »

Zamisli, neko ne želi raspravljati sa wikipedia argumentom da su ''Rusi podržavali Miloševića'' što znači da su naneli neverovatno zlo Bosni.

Prenavikli ste se biti zapadni protektorat (ovo nažalost važi u manjoj ili većoj meri za čitav zapadni Balkan uključujući i Srbiju) i svaki i najmanji ruski komentar se prihvata neprijateljski. Jer (vam) je mišljenje napisano negde malo zapadnije. Odgovara zapadnim nadzornicima balkanskih protektorata. Mislim neki Inzko ovde inkasira milione a podanici i dalje grakću protiv Rusa :D

Ne znam šta je uzrok toj raširenoj rusofobiji. Neobjašnjiv fenomen u državama koje nikad nisu bile okupirane od strane Rusa.
Post Reply