mentalne barijere u mostaru
-
dezurni_ucenik
#101 Re: mentalne barijere u mostaru
Mogu samo zamisliti sta srednjoskolci iz Banja Luke misle o Sarajevu.
-
dudlov
#102 Re: mentalne barijere u mostaru
Ja nikad nisam htio u kafanu koja liči na kasarnu. Uvijek pogledam ko sjedi unutra, pa onda uđem._BataZiv_0809 wrote:Al' bas. Ono je fakat za nepovjerovat.muha_sa wrote: valabio na terenu prije rata--1,5 godinu
nisam ih se mogo nagledat--nema loših
samo dobre i bolje a one su tad bile najbolje
Mi usli u kafanu, i skoro da nema muskaraca
![]()
Inace je moj stari 70-tih studirao u BL
-
__Phoenix__
#103 Re: mentalne barijere u mostaru
Kladim se isto što i sarajevski srednjoškolci o Banjalučanima...dezurni_ucenik wrote:Mogu samo zamisliti sta srednjoskolci iz Banja Luke misle o Sarajevu.
-
dezurni_ucenik
#104 Re: mentalne barijere u mostaru
__Phoenix__ wrote:Kladim se isto što i sarajevski srednjoškolci o Banjalučanima...dezurni_ucenik wrote:Mogu samo zamisliti sta srednjoskolci iz Banja Luke misle o Sarajevu.
Ne u tolikoj mjeri koliko mislis.
-
apoksiomen
#105 Re: mentalne barijere u mostaru
Ali zato ste vi sa svojom ugroženošću (u rangu sa Jevrejima u Poljskoj 43., aboridžinima Australije ili Navajo Indijancima) za Nobela.Hafis wrote:Nije to baš tako u praksi. Mada se može reći da postoje dva društva koja žive jedno pored drugog. Jednostavno ne postoje određene zajedničke jkulturološke, sociološke, pa hajdemo reći i ideološke vrijednosti. a ne postoji ni napor zajednice da to nekako izgladi. Doduše nije to problem samo Mostara, već je problem čitave BiH, a Mostar je jedan od rijetkih preostalih primjera ''BiH u malom''.
Recimo, 90% vas s tom vašom šupljom pričom u ''ustašama i četnicima'' ili nekakvoj vječitoj nevinoj žrtvi koju nitko ne razumije, bili bi proglašeni lokalnim budaletinama. Uglavnom ovdje trebaš imati osjetljiv i precizan senzor u glavi, i znati što, kada i kome reći. A bolje je šutjeti kao što većina i šuti. A ovoj djeci se omaklo...volio bih vidjeti ponovljeni intervju s njima za nekih 5-10 godina.
-
dezurni_ucenik
#106 Re: mentalne barijere u mostaru
Suplja prica o "vjecitoj nevinoj zrtvi"...apoksiomen wrote:Ali zato ste vi sa svojom ugroženošću (u rangu sa Jevrejima u Poljskoj 43., aboridžinima Australije ili Navajo Indijancima) za Nobela.Hafis wrote:Nije to baš tako u praksi. Mada se može reći da postoje dva društva koja žive jedno pored drugog. Jednostavno ne postoje određene zajedničke jkulturološke, sociološke, pa hajdemo reći i ideološke vrijednosti. a ne postoji ni napor zajednice da to nekako izgladi. Doduše nije to problem samo Mostara, već je problem čitave BiH, a Mostar je jedan od rijetkih preostalih primjera ''BiH u malom''.
Recimo, 90% vas s tom vašom šupljom pričom u ''ustašama i četnicima'' ili nekakvoj vječitoj nevinoj žrtvi koju nitko ne razumije, bili bi proglašeni lokalnim budaletinama. Uglavnom ovdje trebaš imati osjetljiv i precizan senzor u glavi, i znati što, kada i kome reći. A bolje je šutjeti kao što većina i šuti. A ovoj djeci se omaklo...volio bih vidjeti ponovljeni intervju s njima za nekih 5-10 godina.
Prijedor,Srebrenica,Zepa,Visegrad,Foca,Zvornik... ne idu u prilog toj konstataciji.
- Skijaš
#107 Re: mentalne barijere u mostaru
Integracije su budućnost, i to što si ti .... OK, uzmimo nekog drugog za primjer da se ne uvrijediš, neki lik X zbog stalne propagande o neophodnosti podjela obolio od etničke netrpeljivosti, ne dokazuje da je druga strana jadna, nego da je eto bar za bobu zdravija. Ali da bi to razumjeli, moramo prvo svariti to da je želja za zidovima među etničkim grupama bolesna u samoj srži. Zaista je teško, možda i nemoguće, pojmiti vrijednost raširenih ruku i otvorenosti ako su na tvojoj ..... ili na skali tog lika X, zatvorenost i podjela pozitivne vrijednosti. To je kao da se nekom uličnom prodavcu u Šangaju obraćaš na njemačkom jeziku.area51 wrote:Ja stvarno ne mogu da zamislim koliko moraš biti jadan da iz dana u da,iz mjeseca u mjesec iz godine u godinu "trčiš "nekom u "zagrljaj" i hoćeš da budeš sa njim u društvu a ovaj te ne može očima gledati i jasno ti stavlja do znanja da te ne želi
-
mudrac2
#108 Re: mentalne barijere u mostaru
a oni nisu ugroženi, oni su majorizirani.apoksiomen wrote:Ali zato ste vi sa svojom ugroženošću (u rangu sa Jevrejima u Poljskoj 43., aboridžinima Australije ili Navajo Indijancima) za Nobela.Hafis wrote:Nije to baš tako u praksi. Mada se može reći da postoje dva društva koja žive jedno pored drugog. Jednostavno ne postoje određene zajedničke jkulturološke, sociološke, pa hajdemo reći i ideološke vrijednosti. a ne postoji ni napor zajednice da to nekako izgladi. Doduše nije to problem samo Mostara, već je problem čitave BiH, a Mostar je jedan od rijetkih preostalih primjera ''BiH u malom''.
- piupiu
#109 Re: mentalne barijere u mostaru
Itekako! Ja vjerujem da bi u BiH trebalo investirati samo u dva drustveno-korisna programa, pa, taman da kosta 5 milijardi … bilo bi od velike pomoci.JThomas wrote:sve tri "temeljne" politike koje uzimaju većinu glasova na sve tri strane jesu za ovakvo stanje.
Prvo, klince treba spasavati da bi sebe spasili. Svu djecu treba poslati van na godinu dana, ali bas svu, da putuju, da ne razmisljaju o Bosni, da upoznaju druge kulture, jelovnike, opustenije ljude, da ih cudno gledaju kad se ‘zadaju’ u ‘mi, vi, oni’ … i onda ih vratiti u BiH. Izvinite ako ste ovo od mene vec procitali, jer sam sigurno to napisala jos 10 puta negdje … ali u ovo cvrsto vjerujem.
Kao sto vjerujem da je drugi neophodan korak za normalizaciju stanja na Balkanu, a posebno u BiH, masovni program psiholoske i psihijatrijske terapije, bez zezanja i bez ikakvih zlih i ruznih misli - ne moze se naprijed sa toliko nakupljene boli, straha, jeda, a nadasve namjerno njegovane paranoje; kad te svakako nit’ ko cuje, nit’ ko razumije, jer su svi oko tebe u istim …
Last edited by piupiu on 18/02/2015 12:52, edited 1 time in total.
- area51
#110 Re: mentalne barijere u mostaru
Ma ja samo hoću da kažem šta me boli qrac hoće li taj neko iz qrchevog dijela grada preći u moj šupkov,da li neko iz guznog dijela voli mene koji sam u prknovom dijelu grada i hoće li on da živi samnom ili ne.Skijaš wrote:Integracije su budućnost, i to što si ti .... OK, uzmimo nekog drugog za primjer da se ne uvrijediš, neki lik X zbog stalne propagande o neophodnosti podjela obolio od etničke netrpeljivosti, ne dokazuje da je druga strana jadna, nego da je eto bar za bobu zdravija. Ali da bi to razumjeli, moramo prvo svariti to da je želja za zidovima među etničkim grupama bolesna u samoj srži. Zaista je teško, možda i nemoguće, pojmiti vrijednost raširenih ruku i otvorenosti ako su na tvojoj ..... ili na skali tog lika X, zatvorenost i podjela pozitivne vrijednosti. To je kao da se nekom uličnom prodavcu u Šangaju obraćaš na njemačkom jeziku.area51 wrote:Ja stvarno ne mogu da zamislim koliko moraš biti jadan da iz dana u da,iz mjeseca u mjesec iz godine u godinu "trčiš "nekom u "zagrljaj" i hoćeš da budeš sa njim u društvu a ovaj te ne može očima gledati i jasno ti stavlja do znanja da te ne želi
Odeš fino obaviš posao,posjetiš nekog ko ti je drag,sa kim se znaš,popiješ kafu,napiješ se...ne diraš nikog,ne čačkaš,ne provociraš...
Okanite se više ljudi gluposti ko koga voli ko ne voli,ko hoće s kim ko neće...
Hoćeš hoćeš,nećeš-bez qrac.
Volja ti idi kud hoćeš volja ti ne idi.Niko nikoga ne treba da tjera ni našta osim što nije propisano zakonom.
- Joe McCarthy
#111 Re: mentalne barijere u mostaru
Dobri su ovi mini Latini.
-
Hafis
#112 Re: mentalne barijere u mostaru
Da se primjetiti da nema nekih izrazitih antifasista medju ovom omladinom na snimku. Sto je doista atipicno obzirom za standardnu BiH mladez
- area51
#113 Re: mentalne barijere u mostaru
Što si opterećen sa njima,ljudi tako razmišljaju,njihov izbor njihova volja...Joe McCarthy wrote:Dobri su ovi mini Latini.
-
Bodkin
#114 Re: mentalne barijere u mostaru
Vjeruj da je balkan otrov. Ljudi odu vani na studije i druze se sa svim mogucim nacijama i rasama. Gledaju prvo ima li neko "nas", a u nase spadaju vani i srbi i hevati i bosanci i crnogorci. Sve pet. Dodje nakon par godina kuci i cim provedw par sedmica u ovom otrovu vrati se na staru pricupiupiu wrote:Itekako! Ja vjerujem da bi u BiH trebalo investirati samo u dva drustveno-korisna programa, pa, taman da kosta 5 milijardi … bilo bi od velike pomoci.JThomas wrote:sve tri "temeljne" politike koje uzimaju većinu glasova na sve tri strane jesu za ovakvo stanje.
Prvo, klince treba spasavati da bi sebe spasili. Svu djecu treba poslati van na godinu dana, ali bas svu, da putuju, da ne razmisljaju o Bosni, da upoznaju druge kulture, jelovnike, opustenije ljude, da ih cudno gledaju kad se ‘zadaju’ u ‘mi, vi, oni’ … i onda ih vratiti u BiH. Izvinite ako ste ovo od mene vec procitali, jer sam sigurno to napisala jos 10 puta negdje … ali u ovo cvrsto vjerujem.
Kao sto vjerujem da je drugi neophodan korak za normalizaciju stanja na Balkanu, a posebno u BiH, masovni program psiholoske i psihijatrijske terapije, bez zezanja i bez ikakvih zlih i ruznih misli - ne moze se naprijed sa toliko nakupljene boli, straha, jeda, a nadasve namjerno njegovane paranoje; kad te svakako nit’ ko cuje, nit’ ko razumije, jer su svi oko tebe u istim …
-
Bodkin
#115 Re: mentalne barijere u mostaru
Nas izbor da ih nazovemo zaostalima. Mislim nisu oni jedino krivi, krivi smo svi kolektivnoarea51 wrote:Što si opterećen sa njima,ljudi tako razmišljaju,njihov izbor njihova volja...Joe McCarthy wrote:Dobri su ovi mini Latini.
- ultima_palabra
#116 Re: mentalne barijere u mostaru
Ma namjerno ih se drži u tom stanju ludila... to sa bojom kože je garant čuo od roditelja ili kakvog novokomponovanog "profe" tipa @hafisage.Bodkin wrote:
Vjeruj da je balkan otrov. Ljudi odu vani na studije i druze se sa svim mogucim nacijama i rasama. Gledaju prvo ima li neko "nas", a u nase spadaju vani i srbi i hevati i bosanci i crnogorci. Sve pet. Dodje nakon par godina kuci i cim provedw par sedmica u ovom otrovu vrati se na staru pricu
- Joe McCarthy
#117 Re: mentalne barijere u mostaru
Ma nisam opterećen, već mi samo žao što njihovi bošnjački vršnjaci nisu prihvatili ovakve stavove s obzirom da su njihovi roditelji umalo bili protjerani i istrebljeni iz tako važnog bošnjačkog grada.area51 wrote:Što si opterećen sa njima,ljudi tako razmišljaju,njihov izbor njihova volja...Joe McCarthy wrote:Dobri su ovi mini Latini.
-
Hafis
#118 Re: mentalne barijere u mostaru
Nije mali puno izmislio ako cemo iskreno.ultima_palabra wrote:Ma namjerno ih se drži u tom stanju ludila... to sa bojom kože je garant čuo od roditelja ili kakvog novokomponovanog "profe" tipa @hafisage.Bodkin wrote:
Vjeruj da je balkan otrov. Ljudi odu vani na studije i druze se sa svim mogucim nacijama i rasama. Gledaju prvo ima li neko "nas", a u nase spadaju vani i srbi i hevati i bosanci i crnogorci. Sve pet. Dodje nakon par godina kuci i cim provedw par sedmica u ovom otrovu vrati se na staru pricu
Nekako se prepoznajemo veoma lako..tesko da se omakne pogreska.....ne pitaj kako. Pogotovo zenske. Tako je i fertik.
Samo je mali to previse uprosti...u stvari nezgrapno se izrazio.
- Banksy
#119 Re: mentalne barijere u mostaru
Kako ko. Djeca se ponašaju onako kako su ih naučili u kući, a oni u kući, kako ih je naučio dedo. Ako su zatvoreni, isključivi i nacionalno ostrašćeni, takvi su bili, takvi će biti i ovdje i tamo, vani. Ako nisu, družiće se s bilo kim, bez problema. Imam iskustva i jedne i druge vrste.Bodkin wrote:
@piupiu je sasvim u pravu - samo što više komunkacije jednih s drugima, pa i na silu, isforsirano, što više putovanja i susretanja s drugim narodima, kulturama i običajima i, naravno, što više knjige u rukama.
- piupiu
#120 Re: mentalne barijere u mostaru
Upravo … mijenim da su djeca poprilicno zatrovana na svim stranama, ali da (kao sto to vec biva na Balkanu), nismo bas u stanju to sagledati. Cak je i forumska populacija primjer za to, uprkos pravilima, moderaciji, itd, ovdje se predrasude, nacionalizam, reaktivnost vrlo lako uhvate u kolo - s totalnim nedostatkom samokritike. Jesnostavno, kad je nesto opsta praksa, onda ljudi postanu slijepi za stvari koje su zapravo neprihvatljive u nekom normalnijem svijetu … jer se nenormalno normalizuje ...Bodkin wrote:Nas izbor da ih nazovemo zaostalima. Mislim nisu oni jedino krivi, krivi smo svi kolektivnoarea51 wrote:Što si opterećen sa njima,ljudi tako razmišljaju,njihov izbor njihova volja...Joe McCarthy wrote:Dobri su ovi mini Latini.
- ultima_palabra
#121 Re: mentalne barijere u mostaru
Zanimljive akrobacije za uljepšavanje rasizma.Hafis wrote:Nije mali puno izmislio ako cemo iskreno.ultima_palabra wrote:Ma namjerno ih se drži u tom stanju ludila... to sa bojom kože je garant čuo od roditelja ili kakvog novokomponovanog "profe" tipa @hafisage.Bodkin wrote:
Nekako se prepoznajemo veoma lako..tesko da se omakne pogreska.....ne pitaj kako. Pogotovo zenske. Tako je i fertik.
- bingov buraz
#122 Re: mentalne barijere u mostaru
Mislis kao ti na ovom forumu?area51 wrote:Ja stvarno ne mogu da zamislim koliko moraš biti jadan da iz dana u da,iz mjeseca u mjesec iz godine u godinu "trčiš "nekom u "zagrljaj" i hoćeš da budeš sa njim u društvu a ovaj te ne može očima gledati i jasno ti stavlja do znanja da te ne želi
u vezi teme
svako ima pravo da bude zaguljena seljacina i da se ne druzi sa ljudima druge nacije,vjere ili boje koze
Last edited by bingov buraz on 18/02/2015 13:31, edited 1 time in total.
- kamen spoticanja
#123 Re: mentalne barijere u mostaru
vidis...mali je samo kazao ono sto mainstream misli i to mu se zamjera...dakle sto se nije bolje izrazio...jel ipak je latin...mora voditi racuna o skolu recenica,zarezima i tackama...Hafis wrote:Nije mali puno izmislio ako cemo iskreno.ultima_palabra wrote:Ma namjerno ih se drži u tom stanju ludila... to sa bojom kože je garant čuo od roditelja ili kakvog novokomponovanog "profe" tipa @hafisage.Bodkin wrote:
hafisaga,ti si druze fasista
-
daddy-kool
#124 Re: mentalne barijere u mostaru
Kako i ne bi, pa vidi se to iz aviona po teksturi lica i boji kože.Hafis wrote: Nekako se prepoznajemo veoma lako..tesko da se omakne pogreska.....ne pitaj kako.
- piupiu
#125 Re: mentalne barijere u mostaru
Pa, vjerujem, naravno, zato kazem da je potrebna kolektivna psihoterapija, i to mislim ozbiljno. Kolicina ‘otrova’, kako ga ti nazva, je simptomaticna … ‘otrov’ je bas ono sto psihijatrija koristi kao ime za tako nezdrave pojave, odnose, odrzavanje tenzija, krivljenje drugih u krug … itd. Ako se nakon dvije decenije jedna kultura uopste ne pomakne s mjesta po tom pitanju, onda joj treba kolektivna pomoc.Bodkin wrote:Vjeruj da je balkan otrov. Ljudi odu vani na studije i druze se sa svim mogucim nacijama i rasama. Gledaju prvo ima li neko "nas", a u nase spadaju vani i srbi i hevati i bosanci i crnogorci. Sve pet. Dodje nakon par godina kuci i cim provedw par sedmica u ovom otrovu vrati se na staru pricupiupiu wrote:
Itekako! Ja vjerujem da bi u BiH trebalo investirati samo u dva drustveno-korisna programa, pa, taman da kosta 5 milijardi … bilo bi od velike pomoci.