mentalne barijere u mostaru

Post Reply
dezurni_ucenik

#101 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by dezurni_ucenik »

Mogu samo zamisliti sta srednjoskolci iz Banja Luke misle o Sarajevu.
dudlov

#102 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by dudlov »

_BataZiv_0809 wrote:
muha_sa wrote: vala :-D bio na terenu prije rata--1,5 godinu :) nisam ih se mogo nagledat--nema loših :-) samo dobre i bolje a one su tad bile najbolje :)
Al' bas. Ono je fakat za nepovjerovat. :run: Mi usli u kafanu, i skoro da nema muskaraca :lol:

Inace je moj stari 70-tih studirao u BL :evil:
Ja nikad nisam htio u kafanu koja liči na kasarnu. Uvijek pogledam ko sjedi unutra, pa onda uđem. :D
__Phoenix__

#103 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by __Phoenix__ »

dezurni_ucenik wrote:Mogu samo zamisliti sta srednjoskolci iz Banja Luke misle o Sarajevu.
Kladim se isto što i sarajevski srednjoškolci o Banjalučanima...
dezurni_ucenik

#104 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by dezurni_ucenik »

__Phoenix__ wrote:
dezurni_ucenik wrote:Mogu samo zamisliti sta srednjoskolci iz Banja Luke misle o Sarajevu.
Kladim se isto što i sarajevski srednjoškolci o Banjalučanima...

Ne u tolikoj mjeri koliko mislis.
apoksiomen

#105 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by apoksiomen »

Hafis wrote:Nije to baš tako u praksi. Mada se može reći da postoje dva društva koja žive jedno pored drugog. Jednostavno ne postoje određene zajedničke jkulturološke, sociološke, pa hajdemo reći i ideološke vrijednosti. a ne postoji ni napor zajednice da to nekako izgladi. Doduše nije to problem samo Mostara, već je problem čitave BiH, a Mostar je jedan od rijetkih preostalih primjera ''BiH u malom''.

Recimo, 90% vas s tom vašom šupljom pričom u ''ustašama i četnicima'' ili nekakvoj vječitoj nevinoj žrtvi koju nitko ne razumije, bili bi proglašeni lokalnim budaletinama. Uglavnom ovdje trebaš imati osjetljiv i precizan senzor u glavi, i znati što, kada i kome reći. A bolje je šutjeti kao što većina i šuti. A ovoj djeci se omaklo...volio bih vidjeti ponovljeni intervju s njima za nekih 5-10 godina.
Ali zato ste vi sa svojom ugroženošću (u rangu sa Jevrejima u Poljskoj 43., aboridžinima Australije ili Navajo Indijancima) za Nobela. :-D
dezurni_ucenik

#106 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by dezurni_ucenik »

apoksiomen wrote:
Hafis wrote:Nije to baš tako u praksi. Mada se može reći da postoje dva društva koja žive jedno pored drugog. Jednostavno ne postoje određene zajedničke jkulturološke, sociološke, pa hajdemo reći i ideološke vrijednosti. a ne postoji ni napor zajednice da to nekako izgladi. Doduše nije to problem samo Mostara, već je problem čitave BiH, a Mostar je jedan od rijetkih preostalih primjera ''BiH u malom''.

Recimo, 90% vas s tom vašom šupljom pričom u ''ustašama i četnicima'' ili nekakvoj vječitoj nevinoj žrtvi koju nitko ne razumije, bili bi proglašeni lokalnim budaletinama. Uglavnom ovdje trebaš imati osjetljiv i precizan senzor u glavi, i znati što, kada i kome reći. A bolje je šutjeti kao što većina i šuti. A ovoj djeci se omaklo...volio bih vidjeti ponovljeni intervju s njima za nekih 5-10 godina.
Ali zato ste vi sa svojom ugroženošću (u rangu sa Jevrejima u Poljskoj 43., aboridžinima Australije ili Navajo Indijancima) za Nobela. :-D
Suplja prica o "vjecitoj nevinoj zrtvi"...

Prijedor,Srebrenica,Zepa,Visegrad,Foca,Zvornik... ne idu u prilog toj konstataciji.
Skijaš

#107 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Skijaš »

area51 wrote:Ja stvarno ne mogu da zamislim koliko moraš biti jadan da iz dana u da,iz mjeseca u mjesec iz godine u godinu "trčiš "nekom u "zagrljaj" i hoćeš da budeš sa njim u društvu a ovaj te ne može očima gledati i jasno ti stavlja do znanja da te ne želi :roll:
Integracije su budućnost, i to što si ti .... OK, uzmimo nekog drugog za primjer da se ne uvrijediš, neki lik X zbog stalne propagande o neophodnosti podjela obolio od etničke netrpeljivosti, ne dokazuje da je druga strana jadna, nego da je eto bar za bobu zdravija. Ali da bi to razumjeli, moramo prvo svariti to da je želja za zidovima među etničkim grupama bolesna u samoj srži. Zaista je teško, možda i nemoguće, pojmiti vrijednost raširenih ruku i otvorenosti ako su na tvojoj ..... ili na skali tog lika X, zatvorenost i podjela pozitivne vrijednosti. To je kao da se nekom uličnom prodavcu u Šangaju obraćaš na njemačkom jeziku.
mudrac2

#108 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by mudrac2 »

apoksiomen wrote:

a oni nisu ugroženi, oni su majorizirani. :D
piupiu

#109 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by piupiu »

JThomas wrote:sve tri "temeljne" politike koje uzimaju većinu glasova na sve tri strane jesu za ovakvo stanje.
Itekako! Ja vjerujem da bi u BiH trebalo investirati samo u dva drustveno-korisna programa, pa, taman da kosta 5 milijardi … bilo bi od velike pomoci.

Prvo, klince treba spasavati da bi sebe spasili. Svu djecu treba poslati van na godinu dana, ali bas svu, da putuju, da ne razmisljaju o Bosni, da upoznaju druge kulture, jelovnike, opustenije ljude, da ih cudno gledaju kad se ‘zadaju’ u ‘mi, vi, oni’ … i onda ih vratiti u BiH. Izvinite ako ste ovo od mene vec procitali, jer sam sigurno to napisala jos 10 puta negdje … ali u ovo cvrsto vjerujem.

Kao sto vjerujem da je drugi neophodan korak za normalizaciju stanja na Balkanu, a posebno u BiH, masovni program psiholoske i psihijatrijske terapije, bez zezanja i bez ikakvih zlih i ruznih misli - ne moze se naprijed sa toliko nakupljene boli, straha, jeda, a nadasve namjerno njegovane paranoje; kad te svakako nit’ ko cuje, nit’ ko razumije, jer su svi oko tebe u istim …
Last edited by piupiu on 18/02/2015 12:52, edited 1 time in total.
area51

#110 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by area51 »

Skijaš wrote:
area51 wrote:Ja stvarno ne mogu da zamislim koliko moraš biti jadan da iz dana u da,iz mjeseca u mjesec iz godine u godinu "trčiš "nekom u "zagrljaj" i hoćeš da budeš sa njim u društvu a ovaj te ne može očima gledati i jasno ti stavlja do znanja da te ne želi :roll:
Integracije su budućnost, i to što si ti .... OK, uzmimo nekog drugog za primjer da se ne uvrijediš, neki lik X zbog stalne propagande o neophodnosti podjela obolio od etničke netrpeljivosti, ne dokazuje da je druga strana jadna, nego da je eto bar za bobu zdravija. Ali da bi to razumjeli, moramo prvo svariti to da je želja za zidovima među etničkim grupama bolesna u samoj srži. Zaista je teško, možda i nemoguće, pojmiti vrijednost raširenih ruku i otvorenosti ako su na tvojoj ..... ili na skali tog lika X, zatvorenost i podjela pozitivne vrijednosti. To je kao da se nekom uličnom prodavcu u Šangaju obraćaš na njemačkom jeziku.
Ma ja samo hoću da kažem šta me boli qrac hoće li taj neko iz qrchevog dijela grada preći u moj šupkov,da li neko iz guznog dijela voli mene koji sam u prknovom dijelu grada i hoće li on da živi samnom ili ne.
Odeš fino obaviš posao,posjetiš nekog ko ti je drag,sa kim se znaš,popiješ kafu,napiješ se...ne diraš nikog,ne čačkaš,ne provociraš...
Okanite se više ljudi gluposti ko koga voli ko ne voli,ko hoće s kim ko neće...
Hoćeš hoćeš,nećeš-bez qrac.
Volja ti idi kud hoćeš volja ti ne idi.Niko nikoga ne treba da tjera ni našta osim što nije propisano zakonom.
Joe McCarthy

#111 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Joe McCarthy »

Dobri su ovi mini Latini.
Hafis

#112 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Hafis »

Da se primjetiti da nema nekih izrazitih antifasista medju ovom omladinom na snimku. Sto je doista atipicno obzirom za standardnu BiH mladez
area51

#113 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by area51 »

Joe McCarthy wrote:Dobri su ovi mini Latini.
Što si opterećen sa njima,ljudi tako razmišljaju,njihov izbor njihova volja...
Bodkin

#114 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Bodkin »

piupiu wrote:
JThomas wrote:sve tri "temeljne" politike koje uzimaju većinu glasova na sve tri strane jesu za ovakvo stanje.
Itekako! Ja vjerujem da bi u BiH trebalo investirati samo u dva drustveno-korisna programa, pa, taman da kosta 5 milijardi … bilo bi od velike pomoci.

Prvo, klince treba spasavati da bi sebe spasili. Svu djecu treba poslati van na godinu dana, ali bas svu, da putuju, da ne razmisljaju o Bosni, da upoznaju druge kulture, jelovnike, opustenije ljude, da ih cudno gledaju kad se ‘zadaju’ u ‘mi, vi, oni’ … i onda ih vratiti u BiH. Izvinite ako ste ovo od mene vec procitali, jer sam sigurno to napisala jos 10 puta negdje … ali u ovo cvrsto vjerujem.

Kao sto vjerujem da je drugi neophodan korak za normalizaciju stanja na Balkanu, a posebno u BiH, masovni program psiholoske i psihijatrijske terapije, bez zezanja i bez ikakvih zlih i ruznih misli - ne moze se naprijed sa toliko nakupljene boli, straha, jeda, a nadasve namjerno njegovane paranoje; kad te svakako nit’ ko cuje, nit’ ko razumije, jer su svi oko tebe u istim …
Vjeruj da je balkan otrov. Ljudi odu vani na studije i druze se sa svim mogucim nacijama i rasama. Gledaju prvo ima li neko "nas", a u nase spadaju vani i srbi i hevati i bosanci i crnogorci. Sve pet. Dodje nakon par godina kuci i cim provedw par sedmica u ovom otrovu vrati se na staru pricu
Bodkin

#115 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Bodkin »

area51 wrote:
Nas izbor da ih nazovemo zaostalima. Mislim nisu oni jedino krivi, krivi smo svi kolektivno
ultima_palabra

#116 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by ultima_palabra »

Bodkin wrote:
Vjeruj da je balkan otrov. Ljudi odu vani na studije i druze se sa svim mogucim nacijama i rasama. Gledaju prvo ima li neko "nas", a u nase spadaju vani i srbi i hevati i bosanci i crnogorci. Sve pet. Dodje nakon par godina kuci i cim provedw par sedmica u ovom otrovu vrati se na staru pricu
Ma namjerno ih se drži u tom stanju ludila... to sa bojom kože je garant čuo od roditelja ili kakvog novokomponovanog "profe" tipa @hafisage.
Joe McCarthy

#117 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Joe McCarthy »

area51 wrote:
Ma nisam opterećen, već mi samo žao što njihovi bošnjački vršnjaci nisu prihvatili ovakve stavove s obzirom da su njihovi roditelji umalo bili protjerani i istrebljeni iz tako važnog bošnjačkog grada.
Hafis

#118 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Hafis »

ultima_palabra wrote:
Bodkin wrote:
Ma namjerno ih se drži u tom stanju ludila... to sa bojom kože je garant čuo od roditelja ili kakvog novokomponovanog "profe" tipa @hafisage.
Nije mali puno izmislio ako cemo iskreno.
Nekako se prepoznajemo veoma lako..tesko da se omakne pogreska.....ne pitaj kako. Pogotovo zenske. Tako je i fertik.
Samo je mali to previse uprosti...u stvari nezgrapno se izrazio.
Banksy

#119 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by Banksy »

Bodkin wrote:
Kako ko. Djeca se ponašaju onako kako su ih naučili u kući, a oni u kući, kako ih je naučio dedo. Ako su zatvoreni, isključivi i nacionalno ostrašćeni, takvi su bili, takvi će biti i ovdje i tamo, vani. Ako nisu, družiće se s bilo kim, bez problema. Imam iskustva i jedne i druge vrste.
@piupiu je sasvim u pravu - samo što više komunkacije jednih s drugima, pa i na silu, isforsirano, što više putovanja i susretanja s drugim narodima, kulturama i običajima i, naravno, što više knjige u rukama.
piupiu

#120 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by piupiu »

Bodkin wrote:
area51 wrote:
Nas izbor da ih nazovemo zaostalima. Mislim nisu oni jedino krivi, krivi smo svi kolektivno
Upravo … mijenim da su djeca poprilicno zatrovana na svim stranama, ali da (kao sto to vec biva na Balkanu), nismo bas u stanju to sagledati. Cak je i forumska populacija primjer za to, uprkos pravilima, moderaciji, itd, ovdje se predrasude, nacionalizam, reaktivnost vrlo lako uhvate u kolo - s totalnim nedostatkom samokritike. Jesnostavno, kad je nesto opsta praksa, onda ljudi postanu slijepi za stvari koje su zapravo neprihvatljive u nekom normalnijem svijetu … jer se nenormalno normalizuje ...
ultima_palabra

#121 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by ultima_palabra »

Hafis wrote:
ultima_palabra wrote:
Bodkin wrote:
Nekako se prepoznajemo veoma lako..tesko da se omakne pogreska.....ne pitaj kako. Pogotovo zenske. Tako je i fertik.
Zanimljive akrobacije za uljepšavanje rasizma.
bingov buraz

#122 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by bingov buraz »

Mislis kao ti na ovom forumu?

:mrgreen:

u vezi teme
svako ima pravo da bude zaguljena seljacina i da se ne druzi sa ljudima druge nacije,vjere ili boje koze :mrgreen: ali nema pravo da drugom zabrani da ne bude zaguljena seljacina.
Last edited by bingov buraz on 18/02/2015 13:31, edited 1 time in total.
kamen spoticanja

#123 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by kamen spoticanja »

Hafis wrote:
ultima_palabra wrote:
Bodkin wrote:
vidis...mali je samo kazao ono sto mainstream misli i to mu se zamjera...dakle sto se nije bolje izrazio...jel ipak je latin...mora voditi racuna o skolu recenica,zarezima i tackama...
hafisaga,ti si druze fasista :wink:
daddy-kool

#124 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by daddy-kool »

Hafis wrote: Nekako se prepoznajemo veoma lako..tesko da se omakne pogreska.....ne pitaj kako.
Kako i ne bi, pa vidi se to iz aviona po teksturi lica i boji kože. :-)
piupiu

#125 Re: mentalne barijere u mostaru

Post by piupiu »

Bodkin wrote:
piupiu wrote:

Pa, vjerujem, naravno, zato kazem da je potrebna kolektivna psihoterapija, i to mislim ozbiljno. Kolicina ‘otrova’, kako ga ti nazva, je simptomaticna … ‘otrov’ je bas ono sto psihijatrija koristi kao ime za tako nezdrave pojave, odnose, odrzavanje tenzija, krivljenje drugih u krug … itd. Ako se nakon dvije decenije jedna kultura uopste ne pomakne s mjesta po tom pitanju, onda joj treba kolektivna pomoc.
Post Reply