Pomirenje
-
dudlov
#102 Re: Pomirenje
Ma frka trka oko večere, pa sam tamo-vamo.dječak sa šibicama wrote:Hajd jos jednom, za raju
-
razonoda
#103 Re: Pomirenje
_BataZiv_0809 wrote:Vrlo rado. Velika ulaganja u nauku i obrazovanje, kao i u odbranu. Znaju da su kap u drukcijem moru i stoga se ne ponasaju kao slon u prodavnici poruculana, vec ulazu resusrse u strateske stvari. Veliki broj naucnih otrkica, nobelovaca, upravo dolaze iz Izraela.razonoda wrote:Mozes li pojasniti primjer-Izraela.?
Osim toga imaju jaku i dobro treniranu armiju, te im ne moze niko nista.
Svaka slicnost sa Bosnjacima prestaje, nakon poredbe "kap okruzena drukcijim morem".
Nazalost.
Gaza i Zapadna obala nisu tema ove emisije, pa cemo to preskociti.
- cyprus
#104 Re: Pomirenje
razonoda wrote:Po obrazovanju smo na dobrom putu--imam osjecaj da je svaki drugi gradjanin--magistar, dr, pa nadri -dr...
-
Nomo
#105 Re: Pomirenje
Sidran Abdulah nikad u zivotu nije nesto pametno rekao pa ni ovo ..............Capajebo wrote:"Kad me pitaju za suzivot, ja ih posaljem u sukurac"
-
Nomo
#106 Re: Pomirenje
pogresno . totalno . nema pomirenja bez cistog racuna .York Light 100`s wrote:Bez izvinjenja nema pomirenja
-
Nomo
#107 Re: Pomirenje
tandmand wrote:Prvo treba racune poravnati a tek onda eventualno pricati o pomirenju. Da je Srbija priznala genocid, zrtvama i drzavi BiH isplatila ratnu odstetu, stvorila bi se polazna pretpostavka za pomirenje. Dalje, nema pomirenja sve dok postoji Republika Srpska koja je rezultat genocida, jer je potrebno ponistiti one rezultate zlocina za koje je to moguce (odrziv povratak, ukidanje aparthejda ..) a mrtvi se nece vratiti.
Praksa je da se nakon napravljenog genocida glumi kultura i nivo, kao da nisu skoro svi na neki nacin sudjelovali u tome a ne samo neke divlje paravojske.Nazivi ulica i trgova velicaju ratne zlocince iz II svj. rata a okiceni su zastavama drugih drzava. Osudjeni ratni zlocinci se docekuju kao heroji, sto znaci da su uzor u "drustvu". Neko rece da se zivi zajedno ali ono sto ja vidjam prije bi se moglo nazvati zivot jednih pored drugih.
Svako ide u svoje skole, omladina izlazi u svoje kafice uglavnom, navija za razlicite klubove i reprenzetacije, svaki narod zivi u svojoj virtualnoj drzavi.
Svakodnevni poslovni kontakti, kafica u prolazu i slicno, nisu nikakvo mjerilo pomirenja jer su liseni onih iskrenih emocija.
Belfast je paradigma gradova u BiH. Pomirenje u ovakvim uvjetima je farsa.
-
Nomo
#108 Re: Pomirenje
plitko i jeftino. kao da momak iz kanade kojem je otac bio u logoru u manjaci ili dretelju moze na daljanski upravljac izazvati rat . rat ne nestaje tako sto neko na forumu psuje i vrijedja i pokuzuje frustracije . ratove pokrecu politicari a ne forumasi . politicare pokrecu akademici i slicna djubrad plus novinari . plus novac i intersi . bosni i bosancima je nacinjena nepravda koja nije ispravljena ni izbliza . ja nisam za rat ali sam za pravdu . ja nisam za pomirenje jer se nisam ni s kim ni svdjao . dosli na vrata i odveli me u logor . nikad se u zivotu nisam ni svadjao ni mirio . ime mi mujo i hop haj u logor .dječak sa šibicama wrote:Nisam u zavadi ni sa kim, pa se nemam s kim ni miriti.
Sto se mene tice, svako je dobar, osim ovih sto bi malo ratovali. Bujrum, samo javite kad planirate, da se mi ispalimo tamo gdje ste vi guzice posakrivali zadnji put.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#109 Re: Pomirenje
Izraelsko ulaganje u nauku nema, ama bas nikakve , veze sa nasom hiperprodukcijom besperspektivnog kadra okicenog akademskim titulama.razonoda wrote:Hvala. Po obrazovanju smo na dobrom putu--imam osjecaj da je svaki drugi gradjanin--magistar, dr, pa nadri -dr, stratergija nam je malo teza strana, ali i nemamo Ameriku''muzaru'' sto Izrael ima. Mi se opredjelili za Tursku, no nema hajra od njih.
I mi smo se opredijelili za Ameriku i to kao najjeftinija kurva. Saginjemo se drugom zamjeniku pomocnika americkog sekretara.
Od Turske moze biti hajra, ako se nadje dobar obostrani interes. Kao i od svake drzave koja je spremna da ulozi novac ovdje. Ali eto sa Turskom imamo istorijske veze, a njihov postojeci establisment se fura na neoosmanizam, pa eto
Ali od Izraela se moze mnogo toga nauciti.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#110 Re: Pomirenje
Je li se mora genocid trpat u svaku recenicu? Zar to nije obezvredjivanje onoga sto se desilo u Srebrenici?Stjui wrote:ma dobro sad,od nas je dovoljno da pamtimo i da se ne mirimo,a od ugledanja na jevreje ili bilo koju drugu složnu zajednicu,nema ništa.mislim,nama i dan danas može doći genocidna policija sa okupirane teritorije da zlostavlja naše novinare u sred sarajeva,a da niko prstom ne mrdne.kuš' dalje...
- Stjui
#111 Re: Pomirenje
jel' nam moraš ovdje vadit mast sa tim četaljem na avataru?_BataZiv_0809 wrote:
Je li se mora
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#112 Re: Pomirenje
Stjui wrote:jel' nam moraš ovdje vadit mast sa tim četaljem na avataru?_BataZiv_0809 wrote:
Je li se mora
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#113 Re: Pomirenje
In the present Convention, genocide means any of the following acts committed with intent to destroy, in whole or in part, a national, ethnical, racial or religious group, as such:_BataZiv_0809 wrote:Je li se mora genocid trpat u svaku recenicu? Zar to nije obezvredjivanje onoga sto se desilo u Srebrenici?Stjui wrote:ma dobro sad,od nas je dovoljno da pamtimo i da se ne mirimo,a od ugledanja na jevreje ili bilo koju drugu složnu zajednicu,nema ništa.mislim,nama i dan danas može doći genocidna policija sa okupirane teritorije da zlostavlja naše novinare u sred sarajeva,a da niko prstom ne mrdne.kuš' dalje...
(a) Killing members of the group;
(b) Causing serious bodily or mental harm to members of the group;
(c) Deliberately inflicting on the group conditions of life calculated to bring about its physical destruction in whole or in part;
(d) Imposing measures intended to prevent births within the group;
(e) Forcibly transferring children of the group to another group.
pored a) bilo je i b) i c) u ovom prošlom ratu
propaganda Bosanstva, i nekog nacionalnog jednistva svih etničkih skupina u BiH nikad nije postojala... ako su mogli da prevrate ljude iz BiH da su odjednom srbi i hrvati, mogu i ovi naši kontra da urade, samo ne znaju...
- Leo_alfa
#114 Re: Pomirenje
Druga epizoda
http://www.slobodnaevropa.org/media/vid ... 49554.html
Nacionalizam, sovinizam, podjele, primitivizam teski, mrznja, strah je ono najgore sto mozemo ostaviti iza sebe i time opteretiti nove generacije.
Mislim da bi pozitivna stvar bila kad bi sto vise ljudi koji se ne slazu sa idejom pomirenja pricali o tome sta im konkretno smeta bez laznog sakrivanja iza "nacionalnog identiteta", "ugrozenosti", "vitalnog nacionalnog interesa" i slicnih parola koje siju mrznju i nemaju apsolutno nikakvu vrijednost.
http://www.slobodnaevropa.org/media/vid ... 49554.html
Nacionalizam, sovinizam, podjele, primitivizam teski, mrznja, strah je ono najgore sto mozemo ostaviti iza sebe i time opteretiti nove generacije.
Mislim da bi pozitivna stvar bila kad bi sto vise ljudi koji se ne slazu sa idejom pomirenja pricali o tome sta im konkretno smeta bez laznog sakrivanja iza "nacionalnog identiteta", "ugrozenosti", "vitalnog nacionalnog interesa" i slicnih parola koje siju mrznju i nemaju apsolutno nikakvu vrijednost.
-
TheMule
#115 Re: Pomirenje
Ma pomirenje je uredu, ali to mora biti ulica sa dva smjera
- Logovan
#116 Re: Pomirenje
Nema pomirenja nikako.Nomo wrote:pogresno . totalno . nema pomirenja bez cistog racuna .York Light 100`s wrote:Bez izvinjenja nema pomirenja
- dzemaludin007
#117 Re: Pomirenje
Teško pomirenje, istorija je tako pokazala na ovim prostorima. 500 godina se koljemo sa Turcima, na kraju Turci protjerani do male azije (gdje im je i mjesto, šta oni da traže u EU), ali ostaviše zaostavštinu.
Ništa dobro nisu donijeli, a bome ni ostavili (kao austrougarska)!
Sa hrvatima se malo kraće krpimo. 
-
prog321
#118 Re: Pomirenje
Turci su vam ostavili Beograd. Vecinu puteva, kanalizaciju i sve ostalo u njemu. Prije njih to je bila obična prćija. U to vrijeme Srbi su tek učili da sidju sa drveta na Kosovu.
Sto je AU uradila za BiH, tri put više je uradila Turska za Srbiju.
Normalno. Duže su i bili
Sto je AU uradila za BiH, tri put više je uradila Turska za Srbiju.
Normalno. Duže su i bili
- gnjev
#119 Re: Pomirenje
Kako nisu pa naucili vas guzice prat i postavljat podove u kuci . Ne hodat u opancima po kuci (doduse ima vas koji jos uvijek tako radite) .. itd itddzemaludin007 wrote:Teško pomirenje, istorija je tako pokazala na ovim prostorima. 500 godina se koljemo sa Turcima, na kraju Turci protjerani do male azije (gdje im je i mjesto, šta oni da traže u EU), ali ostaviše zaostavštinu.Ništa dobro nisu donijeli, a bome ni ostavili (kao austrougarska)!
Sa hrvatima se malo kraće krpimo.
- dzemaludin007
#120 Re: Pomirenje
Pricao mi djed, a njemu njegov otac/djed da nisi mogao u Sarajevo od smrada uci. Toliko o turskoj kanalizaciji.prog321 wrote:Vecinu puteva, kanalizaciju i sve ostalo u njemu.
-
prog321
#121 Re: Pomirenje
Tebi tvoj fašistički djed pričao kako smrdi u Sarajevu?
Pa što nije smrdilo u Beogradu?
Tamo su Turci takodje bili.
1850 jedan Istanbul je imao skoro milion ljudi. Svi su oni tamo kenjali u kesicu i bacali niz Galipolje? Je li?
Nimrode srpski proguglaj Šta znači 'Great Stink' u Londonu u to vrijeme.
Pa što nije smrdilo u Beogradu?
Tamo su Turci takodje bili.
1850 jedan Istanbul je imao skoro milion ljudi. Svi su oni tamo kenjali u kesicu i bacali niz Galipolje? Je li?
Nimrode srpski proguglaj Šta znači 'Great Stink' u Londonu u to vrijeme.
- dzemaludin007
#122 Re: Pomirenje
Eto u Sarajevu pogledaj sta su Turci ostavili a sta Austrougari, jos koliko su se ovi drugi manje zadrzali. Sta vise reciAustrougarske vlasti su po dolasku u Bosnu i Hercegovinu 1889.godine izgradile vodovod "Mošćanica", pa možemo reći, da je tada i udaren temelj modernom vodovodu u Sarajevu. U ovom periodu je dovedena voda i sa Vrela Prače i Bistrice, 30-tak kilometara udaljenih od grada. Na kraju Austro - Ugarske vladavine, vodovodna mreža grada je iznosila oko 97 km.
Nikad Turci u Osmanskom carstvu nisu bili sinonim za napredak. Zato su i "iskvarili" narod ovde. Da smo Bog dao bili tolike godine pod AU. Pogledaj jednu Vojvodinu i uticaj AU, a ne ovu bjedu ovde. I to je to.
-
prog321
#123 Re: Pomirenje
Pogledaj ti sta su Turci ostavili u Beogradu. Puteve, kanalizaciju, mostove.
Da se obrijete i okupate. Da ličite na ljude.
AU je u Sarajevu sagradila par zgrada, tramvaj i to je to.
U Tuzli, Zenici, Travniku, Bihacu. Itd. nisu ništa gradili.
Koliko su dobara ( šume i rude ) izvukli iz BiH, nisu se oni bogzna napatili da izgrade.
Da se obrijete i okupate. Da ličite na ljude.
AU je u Sarajevu sagradila par zgrada, tramvaj i to je to.
U Tuzli, Zenici, Travniku, Bihacu. Itd. nisu ništa gradili.
Koliko su dobara ( šume i rude ) izvukli iz BiH, nisu se oni bogzna napatili da izgrade.
- dzemaludin007
#124 Re: Pomirenje
Vodovod u Beogradu je krenuo jos za vrijeme Rimskog carstva, tako da su oni i prije Turaka znali sta je voda. A kad vec spominjes Instanbul, bivsi Carigrad i Konstantinopolj je prije Turaka bio centar u razvijanju, jer znamo koliki su uticaj na taj dio evrope (jedini koji valja u turskoj) imali vizantija i rimsko carstvo. Za Turke i jeste mala azija. 
Константинопољ је био развијен, богат град, грандиозна престоница са великом хиљадугодишњом традицијом. Придавала се велика пажња култури и образовању у Византији, самим тим и Константинопољу као престоници Царевине.
У Константинопољу (данашњем Истанбулу) се налазило и налази доста цркава, а међу њима и Цариградска Велика црква (комплекс од три цркве), од којих је најпознатија и највећа Црква Аја Софија која представља ремек дело Византијске архитектуре. Град је и данас седиште Васељенске патријаршије, која је духовни центар Православне Цркве.
Византијско царство се данас сматра једном од најважнијих цивилизација у историји, иако је термин Византија дуго времена био синоним за пропаст и декаденцију. Хришћанска религија, римска политичка идеја и грчка цивилизација се сматрају стубовима Византијске цивилизације. Византија је дала велики допринос модерном свету у пољима дипломатије, архитектуре, књижевности, уметности и посебан допринос је дала у сачувању класичне књижевности. Опстанак класичне књижевности је кључно допринео у потоњем развоју Ренесансе у Западној Европи.
-
prog321
#125 Re: Pomirenje
Ti pojma nemaš.
Imam osjećaj da pricam sa 12-godišnjim derištem.
Pročitaj nešto više od mentalnih proljeva Njegosa i D. Cosica.
Nemam živaca dalje da te učim.
Nisam ti ja babo.
Imam osjećaj da pricam sa 12-godišnjim derištem.
Pročitaj nešto više od mentalnih proljeva Njegosa i D. Cosica.
Nemam živaca dalje da te učim.
Nisam ti ja babo.