Nasi ljudi vani su uspjesniji jer su shvatili da se moraju samo osloniti na sebe.
Svaki gradjanin BiH bi trebao zivjeti vani najmanje tri godine. Apsolutno svaki
Ne lupaj svega ti.prog321 wrote:Najveci su problem komunisti koji su naucili narod da ne misli i da ne uzima odgovornost za svoje ponasanje.
Nasi ljudi vani su uspjesniji jer su shvatili da se moraju samo osloniti na sebe.
Svaki gradjanin BiH bi trebao zivjeti vani najmanje tri godine. Apsolutno svaki
+1prog321 wrote:Ne lupam.
Kako bi ti objasnio da covjek koji 18 godina nije proizveo nista, ocekuje da mu se uveze radni staz za taj period ?
Ta komunisticka svijest gdje se ocekuje da muze drzavu sto duze moze. To nije problem samo kod nas, nego za citav region. Ta komunisticka svijest je ostavila mentalne tragove.
Tačno. A mnogi sami sebe guraju u blato.Bodkin wrote:Uvijek kazu ljudi kako nemamo srece. Mi smo toliku strcu imali da se nadjemo u evropi da ljudi nisu svjesni
To nema veze sa onim sto si gore napisao u prethodnom postu. Nedostatak odgovornosti nije zaostavstina komunizma. Zaostavstina je to da ljudi misle da je dovoljno raditi 8 sati ukljucujuci pauzu od sat vremena i da mozes sebi priustiti kao njemacprog321 wrote:Ne lupam.
Kako bi ti objasnio da covjek koji 18 godina nije proizveo nista, ocekuje da mu se uveze radni staz za taj period ?
Ta komunisticka svijest gdje se ocekuje da muze drzavu sto duze moze. To nije problem samo kod nas, nego za citav region. Ta komunisticka svijest je ostavila mentalne tragove.
i kupaju se jednom sedmično...Cherry-Cherry wrote:Tačno. A mnogi sami sebe guraju u blato.Bodkin wrote:Uvijek kazu ljudi kako nemamo srece. Mi smo toliku strcu imali da se nadjemo u evropi da ljudi nisu svjesni
jes komunizam u pedeset godina izmjenio mentalitet ljudi... razumijem ja kada ljudi ne gotive naslijeđe crvendaća, ali ne moramo se ni tramvajima gađati. nikada ovi krajevi nisu bili poznati po poduzetništvu i pametnoj organizaciji zajednice.prog321 wrote:Ne lupam.
Garant su oni somalijci ili turkmeni odrasli u kapitalizmu pa tako dobro funkcionisuprog321 wrote:Sve zemlje svijeta su imale stroge tutore. Nijemci kao i Francuzi, Austrijanci su poceli od barbara, tirana, feudalnih vazala do kraljeva i princeva koji su im isti tulmac udarali u glavu kao i kod nas.
Ali su oni imali kapitalizam dok smo se mi igrali komunizma.
I to ih je evoliralo sposobnijim.
U USA zive najvece gamadi na svijetu svih rasa i nacija. Svih religija i etnicnosti iz svih krajeva svijeta.
Ali ti ljudi tamo funkcionisu kao sat.
Kako i zasto ? Razmislite sami.
prog321 wrote: U USA zive najvece gamadi na svijetu svih rasa i nacija. Svih religija i etnicnosti iz svih krajeva svijeta.
Ovaj prostor u siroj slici nikada nije bio predvidjen za samostalnu i jaku oblast. Pojedinci koji imaju poriv za redom u sebi i oko sebe, ce ga stvoriti i u ovim i ovakvim okolnostima. Siroka masa, koja prirodno naginje parazitskim porivima, ce se prepustiti stihiji i rado jaukati i cijeli svoj zivot prepustiti mrvicama koje mu daje ova kombinacija sistema.Chmoljo wrote: poduzetništvo, kreativnost i stvaranje zarade (pri tom ne mislim da varanje sistema) našem čovjeku nikada nije bila jaka strana. a ja sam skloniji tvrdnji da je to zato što je hiljadama godina neko drugi uvijek odlučivao za običnog čovjeka. prvo ban, pa kralj, pa sultan, pa car, pa opet kralj, pa onda drugovi... kako se naučiti da se osloni na sebe? kako donositi bitne odluke, biti pionir (ne titov, nego u poduzetništvu) kada si kroz cijelu historiju imao stroge tutore?
kada naučimo poštivati svoje institucije, i kada ih budemo čuvali kao svoje, tada ćemo početi da stvaramo sistem. tek onda će ljudi učiti da plivaju u njemu. trebaće vremena...
Ne funkcionisu svi.Odkud ti taj zakljucak.Jesi li ti obilazio manja mjesta.prog321 wrote:Sve zemlje svijeta su imale stroge tutore. Nijemci kao i Francuzi, Austrijanci su poceli od barbara, tirana, feudalnih vazala do kraljeva i princeva koji su im isti tulmac udarali u glavu kao i kod nas.
U USA zive najvece gamadi na svijetu svih rasa i nacija. Svih religija i etnicnosti iz svih krajeva svijeta.
znači kapitalizam je počeo hiljadudevetstočetrdesetipete?prog321 wrote:Sve zemlje svijeta su imale stroge tutore. Nijemci kao i Francuzi, Austrijanci su poceli od barbara, tirana, feudalnih vazala do kraljeva i princeva koji su im isti tulmac udarali u glavu kao i kod nas.
BravoJThomas wrote:mi smo samo krajnje povodljivi. gdje se radi mi radimo, a gdje se ne radi ne radimo. i sami nećemo napraviti sistem gdje se radi, ali kad dođemo u jedan takav funkcionišemo skroz dobro.
Kandidujem ovoga za delegata godine na forumu. Cuj da budemo kao kinaprog321 wrote:Pa ja upravo hocu da mi postanemo Kina.
Sto znaci tvrdi kapitalizam u najvecoj mogucoj formi. Bez plenuma i slicnih dzabahljebarskih organizacija (oni bi u Kini bili pohapseni) koji samo postavljaju dodatni teret na drzavi, a ne rade nista kako bi postakli ekonomiju. Nego daj mi dzabe. Samo dzabe. Ko jebe drzavu.
Tako se ne gradi drustvo. A kapitalizam je drustvena isto kao i ekonomska forma. Ne ide jedno bez drugog.