Zasto sami sebe ponizavamo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

prog321

#101 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by prog321 »

Najveci su problem komunisti koji su naucili narod da ne misli i da ne uzima odgovornost za svoje ponasanje.
Nasi ljudi vani su uspjesniji jer su shvatili da se moraju samo osloniti na sebe.
Svaki gradjanin BiH bi trebao zivjeti vani najmanje tri godine. Apsolutno svaki :-D
Megiddo

#102 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by Megiddo »

Ne znam zašto sami sebe ponižavamo, znam samo da mnogi ovde imaju jako nisko mišljenje o sebi. Ja se ne osjećam nigdje manje vrijednim čak naprotiv rado spomenem da sam iz Bosne jer Bosna ima dosta toga na čemu nam mogu zavidjeti.

PS. Da izbjegnemo bilo kakav triumfalizam to je čak i u komšijskim pjesmama opjevano. Ne moramo ih čuti na ulici negdje ali npr. dodji da vidiš šta je brate Srbija... Srbija rupčaga je dovoljan dokaz da neko i tako govori. Svi smo mi isti po tom pitanju. :mrgreen:

Ne slušam tu muziku, samo sam proguglo :skoljka:
Bodkin

#103 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by Bodkin »

prog321 wrote:Najveci su problem komunisti koji su naucili narod da ne misli i da ne uzima odgovornost za svoje ponasanje.
Nasi ljudi vani su uspjesniji jer su shvatili da se moraju samo osloniti na sebe.
Svaki gradjanin BiH bi trebao zivjeti vani najmanje tri godine. Apsolutno svaki :-D
Ne lupaj svega ti.

@nosara ne slazem se i odgovorim ti kasnije
prog321

#104 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by prog321 »

Ne lupam.
Kako bi ti objasnio da covjek koji 18 godina nije proizveo nista, ocekuje da mu se uveze radni staz za taj period ?
Ta komunisticka svijest gdje se ocekuje da muze drzavu sto duze moze. To nije problem samo kod nas, nego za citav region. Ta komunisticka svijest je ostavila mentalne tragove.
ferratilis

#105 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by ferratilis »

prog321 wrote:Ne lupam.
Kako bi ti objasnio da covjek koji 18 godina nije proizveo nista, ocekuje da mu se uveze radni staz za taj period ?
Ta komunisticka svijest gdje se ocekuje da muze drzavu sto duze moze. To nije problem samo kod nas, nego za citav region. Ta komunisticka svijest je ostavila mentalne tragove.
+1
Cherry-Cherry

#106 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by Cherry-Cherry »

Bodkin wrote:Uvijek kazu ljudi kako nemamo srece. Mi smo toliku strcu imali da se nadjemo u evropi da ljudi nisu svjesni
Tačno. A mnogi sami sebe guraju u blato.
Bodkin

#107 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by Bodkin »

To nema veze sa onim sto si gore napisao u prethodnom postu. Nedostatak odgovornosti nije zaostavstina komunizma. Zaostavstina je to da ljudi misle da je dovoljno raditi 8 sati ukljucujuci pauzu od sat vremena i da mozes sebi priustiti kao njemac
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#108 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by Chmoljo »

Cherry-Cherry wrote:
Bodkin wrote:Uvijek kazu ljudi kako nemamo srece. Mi smo toliku strcu imali da se nadjemo u evropi da ljudi nisu svjesni
Tačno. A mnogi sami sebe guraju u blato.
i kupaju se jednom sedmično...
Chmoljo

#109 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by Chmoljo »

jes komunizam u pedeset godina izmjenio mentalitet ljudi... razumijem ja kada ljudi ne gotive naslijeđe crvendaća, ali ne moramo se ni tramvajima gađati. nikada ovi krajevi nisu bili poznati po poduzetništvu i pametnoj organizaciji zajednice.

nije to da je narod lijen. ima masa naroda koji hoće raditi. ali ovdje je narod koji se ne zna organizovati. zato je tako i uspješan u inostranstvu. kada dođe tamo, ima gotov sistem, uređen, potrebno mu je samo da nauči pravila i onda njegova marljivost dolazi do izražaja. masa tog naroda koji ti spominješ nije lijen, nego NE ZNA kako da radi nešto drugo. prekvalifikacija je tabu tema.

poduzetništvo, kreativnost i stvaranje zarade (pri tom ne mislim da varanje sistema) našem čovjeku nikada nije bila jaka strana. a ja sam skloniji tvrdnji da je to zato što je hiljadama godina neko drugi uvijek odlučivao za običnog čovjeka. prvo ban, pa kralj, pa sultan, pa car, pa opet kralj, pa onda drugovi... kako se naučiti da se osloni na sebe? kako donositi bitne odluke, biti pionir (ne titov, nego u poduzetništvu) kada si kroz cijelu historiju imao stroge tutore?

kada naučimo poštivati svoje institucije, i kada ih budemo čuvali kao svoje, tada ćemo početi da stvaramo sistem. tek onda će ljudi učiti da plivaju u njemu. trebaće vremena...
prog321

#110 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by prog321 »

Sve zemlje svijeta su imale stroge tutore. Nijemci kao i Francuzi, Austrijanci su poceli od barbara, tirana, feudalnih vazala do kraljeva i princeva koji su im isti tulmac udarali u glavu kao i kod nas.
Ali su oni imali kapitalizam dok smo se mi igrali komunizma.
I to ih je evoliralo sposobnijim.

U USA zive najvece gamadi na svijetu svih rasa i nacija. Svih religija i etnicnosti iz svih krajeva svijeta.
Ali ti ljudi tamo funkcionisu kao sat.
Kako i zasto ? Razmislite sami.
Bodkin

#111 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by Bodkin »

prog321 wrote:Sve zemlje svijeta su imale stroge tutore. Nijemci kao i Francuzi, Austrijanci su poceli od barbara, tirana, feudalnih vazala do kraljeva i princeva koji su im isti tulmac udarali u glavu kao i kod nas.

U USA zive najvece gamadi na svijetu svih rasa i nacija. Svih religija i etnicnosti iz svih krajeva svijeta.
Garant su oni somalijci ili turkmeni odrasli u kapitalizmu pa tako dobro funkcionisu
malocvijece

#112 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by malocvijece »

prog321 wrote: U USA zive najvece gamadi na svijetu svih rasa i nacija. Svih religija i etnicnosti iz svih krajeva svijeta.

Zato sto su svi do jednog vrijedni i posteni :oops:

I zato sto im vlast muze po svijetu sve sto se da pomusti...
dobar osjecaj

#113 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by dobar osjecaj »

Chmoljo wrote: poduzetništvo, kreativnost i stvaranje zarade (pri tom ne mislim da varanje sistema) našem čovjeku nikada nije bila jaka strana. a ja sam skloniji tvrdnji da je to zato što je hiljadama godina neko drugi uvijek odlučivao za običnog čovjeka. prvo ban, pa kralj, pa sultan, pa car, pa opet kralj, pa onda drugovi... kako se naučiti da se osloni na sebe? kako donositi bitne odluke, biti pionir (ne titov, nego u poduzetništvu) kada si kroz cijelu historiju imao stroge tutore?

kada naučimo poštivati svoje institucije, i kada ih budemo čuvali kao svoje, tada ćemo početi da stvaramo sistem. tek onda će ljudi učiti da plivaju u njemu. trebaće vremena...
Ovaj prostor u siroj slici nikada nije bio predvidjen za samostalnu i jaku oblast. Pojedinci koji imaju poriv za redom u sebi i oko sebe, ce ga stvoriti i u ovim i ovakvim okolnostima. Siroka masa, koja prirodno naginje parazitskim porivima, ce se prepustiti stihiji i rado jaukati i cijeli svoj zivot prepustiti mrvicama koje mu daje ova kombinacija sistema.
razonoda

#114 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by razonoda »

prog321 wrote:Sve zemlje svijeta su imale stroge tutore. Nijemci kao i Francuzi, Austrijanci su poceli od barbara, tirana, feudalnih vazala do kraljeva i princeva koji su im isti tulmac udarali u glavu kao i kod nas.

Ne funkcionisu svi.Odkud ti taj zakljucak.Jesi li ti obilazio manja mjesta. :-) ili velike gradove sa etnickim dijelovima.
Chmoljo

#115 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by Chmoljo »

znači kapitalizam je počeo hiljadudevetstočetrdesetipete?

ikad čuo za francusku revoluciju? toliko je stara da je ni moj dedo nije upamtio... pa et... a Tita bogami jes'
prog321

#116 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by prog321 »

Kapitalizam kao drustvena norma tjera covjeka da se brine o sebi. I ne trazi od drzave da to radi za njega.
Dok komunizam sputava taj duh.

Francuska revolucija je bila samo pramen, kojim se kapitalisticko drustvo razvilo.
Indija, Kina, Brazil nemaju veze sa francuskom revolucijom, pa marsiraju stopom razvitka.
Chmoljo

#117 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by Chmoljo »

kapitalizam nije društvena norma. kapitalizam je ekonomski sistem.

dalje, pomenuo sam francusku revoluciju u kontekstu starosti. radi se o društvenom pokretu koji je iz temelja izmjenio ekonomski sistem i to je pratio novi društveni poredak u toj državi. znači kapitalizam, odnosno svijest o novoj, koliko-toliko pravednijoj raspodjeli dobara, je 1789 već toliko ojačao u Francuskoj da je imao dovoljno pobornika da izađe na kraj sa kraljevim apsolutizmom.

govorimo o periodu od 200 - dvije stotine godina, prije nego što su komunisti došli na vlast u Jugoslaviji. dakle oni su imali kapitalizam MNOGO PRIJE, nego smo se mi "igrali komunizma" kako kažeš.

i ta sitnica od dvije stotine godina im je dala tu minornu prednost.

samo ako si htio nešto da dokažeš, ne znam zašto onda pominješ Kinu. jer, ne znam kako Kinezi otrpiše komunistički zulum, pa postaše vrijedni i snalažljivi, i marširaju put napretka :D
prog321

#118 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by prog321 »

Pa ja upravo hocu da mi postanemo Kina.
Sto znaci tvrdi kapitalizam u najvecoj mogucoj formi. Bez plenuma i slicnih dzabahljebarskih organizacija (oni bi u Kini bili pohapseni) koji samo postavljaju dodatni teret na drzavi, a ne rade nista kako bi postakli ekonomiju. Nego daj mi dzabe. Samo dzabe. Ko jebe drzavu.
Tako se ne gradi drustvo. A kapitalizam je drustvena isto kao i ekonomska forma. Ne ide jedno bez drugog.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#119 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by _BataZiv_0809 »

A kako taj kapitalizam funkcionise u Africi :roll:
Chmoljo

#120 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by Chmoljo »

jedno je forma, a drugo je norma.

a ovaj ostatak posta... meni je moje vrijeme dragocjeno :) :run:
JThomas

#121 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by JThomas »

gurnuo bi ja tebe u kožu kineskog fabričkog radnika. pa bi se sutra dočepao foruma, ali malo sutra...
stakasa

#122 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by stakasa »

JThomas wrote:mi smo samo krajnje povodljivi. gdje se radi mi radimo, a gdje se ne radi ne radimo. i sami nećemo napraviti sistem gdje se radi, ali kad dođemo u jedan takav funkcionišemo skroz dobro.
Bravo
Bodkin

#123 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by Bodkin »

prog321 wrote:Pa ja upravo hocu da mi postanemo Kina.
Sto znaci tvrdi kapitalizam u najvecoj mogucoj formi. Bez plenuma i slicnih dzabahljebarskih organizacija (oni bi u Kini bili pohapseni) koji samo postavljaju dodatni teret na drzavi, a ne rade nista kako bi postakli ekonomiju. Nego daj mi dzabe. Samo dzabe. Ko jebe drzavu.
Tako se ne gradi drustvo. A kapitalizam je drustvena isto kao i ekonomska forma. Ne ide jedno bez drugog.
Kandidujem ovoga za delegata godine na forumu. Cuj da budemo kao kina :lol: sa ljudi pakuju karte po 14 sati bez pauze jel i to za saku rize? Kakav bolid
int21

#124 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by int21 »

Bolid je jednu ruku u pravu.

A ostatak bi Njemacke plate a da se radi ko u Afrci (tj. da se ne radi).

Cesto se moze cuti kod nas kako Austrija ovo ili Njemacka ono, kako su u skandinavskim zemljama plate ovakve ili onakve, a niko ne kaze kako se u tim zemljama radi, uci.....kako se ne vara na ispitima i sl.....

Nema od nas nista, dok god je takav mentalni sklop. ....
prog321

#125 Re: Zasto sami sebe ponizavamo

Post by prog321 »

.
Post Reply