Skijaš wrote:
Nesto povodom ovih zastava . Kad je napravljena ova "kokarda" (napravljena je u Italiji a na Italijanskom znacka se kaze bas tako) vatikan i njegova spoljna politika su bili jedno , a danas su drugo. Naime ovaj Papa otvara niz nezgodnih poglavlja tako da je jedan od vecih revolucionara po pitanju djelovanja Vatikana. Polako je smijenio sve rukovodece IOR-a (Vatikanske Banke) Razvodi vise nisu tabu tema. Javno se izvinio zrtvama pedofilije , cak se prica i o materijalnoj nadoknadi ! Javno je iznio svoj stav o kontracepciji ("ne pravite djecu kao zecevi") Cak pokusava da odskrine vrata zenama u Crkvi!
Ovaj Papa me iznenadio i otvorenoscu u razgovorima. Poslije teroristickih napada u Parizu je izjavio " Ako ko opsuje moju majku normalno je da ocekuje saku u nos"
Voitila (onog Svabu i ne racunam) je bio jako omiljen medju vjernicima a ateisti ga nisu ni malo voljeli. Ovaj papa je mozda cak i drazi ateistima nego vjernicima (barem u Italiji) i s toga mi je puno draza ova posjeta poglavara koji ima svoj stav , nego posjeta jako , jako bolesne i senilne osobe sa jakim klerikalistickim stavovima ! Politika Vatikana , barem ona zvanicna, je uvijek bila "mir brate mir" a ona siva , ona sto konta , se nije mijenjala od 1939 ! Ovaj Papa je zacetnik neke nove politike! Nadam se mnogo pravednije i iskrenije. Iskreno , radujem se posjeti ovoga covjeka !