@ngel wrote:RNG_25 wrote:Zanima me... je li Allah stvorio djela ljudi? Ako jeste, je li prvo ljude stvorio, pa njihova djela, ili obratno, ili ih je istovremeno stvorio? Možda se pitanja čine off-topic, ali nisu.
Allah je stvorio ljude i dao im slobodnu volju, dakle nije stvorio i njihov djela, ali unaprijed zna sta ce svako od nas uciniti jer On zna i proslost i sadasnjost i buducnost.
Nisam baš siguran u to. Na stranu brojni hadisi koji izričito ili implicitno govore kako djela ljudi su stvorena, ili su morala (ili moraju) biti s obzirom na značenja tih hadisa, postoji i sljedeći Kur'anski ajet:
Reče: “Zar obožavate ono što klešete, (37:95) A Allah je stvorio vas i ono što pravite?” (37:96) (Mustafa Mlivo)
He said, "Do you worship that which you [yourselves] carve, (37:95) While Allah created you and that which you do?" (37:96) (Sahih International)
He said: "Worship you that which you (yourselves) carve? (37:95) "While Allah has created you and what you make!" (37:96) (Muhsin Khan)
He said: Worship ye that which ye yourselves do carve (37:95) When Allah hath created you and what ye make? (37:96) (Pickthall)
He said: "Worship ye that which ye have (yourselves) carved? (37:95) "But Allah has created you and your handwork (37:96)(Yusuf Ali)
Said he: What! do you worship what you hew out? (37:95) And Allah has created you and what you make. (37:96) (Shakir)
He said, "Do you worship what you hew, (37:95) And Allah created you and whatever you do? (37:96) (Dr. Ghali)
Ajet 37:96, kako tvrde određeni (prominentni) mislioci, a sa kojima se ja (za sada) slažem, se odnosi na čovjekova djela. Jer, kada se pogleda taj ajet, te onaj koji mu neposredno prethodi (37:95), uvidjet će se da je nemoguće tvrditi kako je Allah ustvrdio da on stvara kipove (koje ljudi isklešu) jer to prosto ne može biti tačno - isklesane kipove, jasno, klešu i prave ljudi, a ne stvara Allah. Allah je “samo” stvorio ljude i kamenje - tj. materiju - koju ljudi potom oblikuju. Također, ne može se ustvrditi da čovjek pravi kamenje, tj. materiju, jer su ona bila tu i prije čovjeka i materija je stvorena prije čovjeka. Slijedi logičan zaključak da je (makar jedno) značenje ovog ajeta (37:96) taj da čovjek pravi/kleše šta već pravi (npr. kipove), a da Allah stvara čovjeka i njegov rad - ali ne i proizvode rada (bar ne u doslovnom smislu). Inače, ovaj stav je ujedno i stav Gazalija, kojeg je otprilike ovako i iznio u jednom svom djelu, uz eksplicitnu tvrdnju koju citiram:
Mi smo čvrsto uvjereni da su djela robova - ljudskih bića - Allahovo, Azze ve Dželle, stvaranje, a njihova zarada pripada njima, bilo da se radi o dobru ili zlu, lijepom ili ružnom.
Naravno, to što je Gazali nešto rekao ne mora značiti da je tačno, ali - kao što rekoh - to je stav sa kojim se i ja slažem.
Edit: Također, ako Allah nije stvorio djela ljudi, onda ljudi mogu - u teoriji - učiniti šta god hoće, pa Allah, zapravo, ne bi ni mogao znati šta će ko učiniti, odnosno, ne bi bio svemoćan, ili bar sveznajući.