Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
CaneBos

#101 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by CaneBos »

mouton noir wrote:

I sta rece za robovlasnistvo? Jeli se i to nepreporucuje, ali moze ako zatreba? :run:

Sad kad malo razmislim, Japanci su sretni da Allah uopste ne mari za njih, jer su postedeni ovakvih stvari :D :D
Sta si zapeo za robovlasnistvo? Vadis stvari iz svakog relevantnog konteksta, kao i konteksta vremena u kojem je Kur'an objavljen kada je robovlasnistvo bilo uvrijezeno u nacin zivota ljudi. Ne samo robovlanistvo, vec i mnogobostvo, poligamija itd..
Svemu tome je Islam u svom postepenom uzlazu postavio granice, mudro ga nije sasjekao u korijenu, ali ga ogradio principima i uslovima pod kojima je lagano odumiralo i zamrlo bi da ljudi nisu odstupali od Bozijih uputa.
Ovako..i danas imamo robovlasnicko drustvo u drugacijem pakovanju, a mozda mnogo gore nego ono tada..i danas imamo poligamiju, nekakve zajednice i klince palce..

Tako sve sto si citao, citao si s pola uma, a ogranicio si se na balkon kao prostor za vjezbanje misli..hajde ponovo, mozes ti to i bolje, ako se malo potrudis!
Vozdra
@ngel

#102 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by @ngel »

RNG_25 wrote:Zanima me... je li Allah stvorio djela ljudi? Ako jeste, je li prvo ljude stvorio, pa njihova djela, ili obratno, ili ih je istovremeno stvorio? Možda se pitanja čine off-topic, ali nisu.
Allah je stvorio ljude i dao im slobodnu volju, dakle nije stvorio i njihov djela, ali unaprijed zna sta ce svako od nas uciniti jer On zna i proslost i sadasnjost i buducnost.
RNG_25

#103 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by RNG_25 »

@ngel wrote:
RNG_25 wrote:Zanima me... je li Allah stvorio djela ljudi? Ako jeste, je li prvo ljude stvorio, pa njihova djela, ili obratno, ili ih je istovremeno stvorio? Možda se pitanja čine off-topic, ali nisu.
Allah je stvorio ljude i dao im slobodnu volju, dakle nije stvorio i njihov djela, ali unaprijed zna sta ce svako od nas uciniti jer On zna i proslost i sadasnjost i buducnost.
Nisam baš siguran u to. Na stranu brojni hadisi koji izričito ili implicitno govore kako djela ljudi su stvorena, ili su morala (ili moraju) biti s obzirom na značenja tih hadisa, postoji i sljedeći Kur'anski ajet:
Reče: “Zar obožavate ono što klešete, (37:95) A Allah je stvorio vas i ono što pravite?” (37:96) (Mustafa Mlivo)

He said, "Do you worship that which you [yourselves] carve, (37:95) While Allah created you and that which you do?" (37:96) (Sahih International)

He said: "Worship you that which you (yourselves) carve? (37:95) "While Allah has created you and what you make!" (37:96) (Muhsin Khan)

He said: Worship ye that which ye yourselves do carve (37:95) When Allah hath created you and what ye make? (37:96) (Pickthall)

He said: "Worship ye that which ye have (yourselves) carved? (37:95) "But Allah has created you and your handwork (37:96)(Yusuf Ali)

Said he: What! do you worship what you hew out? (37:95) And Allah has created you and what you make. (37:96) (Shakir)

He said, "Do you worship what you hew, (37:95) And Allah created you and whatever you do? (37:96) (Dr. Ghali)
Ajet 37:96, kako tvrde određeni (prominentni) mislioci, a sa kojima se ja (za sada) slažem, se odnosi na čovjekova djela. Jer, kada se pogleda taj ajet, te onaj koji mu neposredno prethodi (37:95), uvidjet će se da je nemoguće tvrditi kako je Allah ustvrdio da on stvara kipove (koje ljudi isklešu) jer to prosto ne može biti tačno - isklesane kipove, jasno, klešu i prave ljudi, a ne stvara Allah. Allah je “samo” stvorio ljude i kamenje - tj. materiju - koju ljudi potom oblikuju. Također, ne može se ustvrditi da čovjek pravi kamenje, tj. materiju, jer su ona bila tu i prije čovjeka i materija je stvorena prije čovjeka. Slijedi logičan zaključak da je (makar jedno) značenje ovog ajeta (37:96) taj da čovjek pravi/kleše šta već pravi (npr. kipove), a da Allah stvara čovjeka i njegov rad - ali ne i proizvode rada (bar ne u doslovnom smislu). Inače, ovaj stav je ujedno i stav Gazalija, kojeg je otprilike ovako i iznio u jednom svom djelu, uz eksplicitnu tvrdnju koju citiram:
Mi smo čvrsto uvjereni da su djela robova - ljudskih bića - Allahovo, Azze ve Dželle, stvaranje, a njihova zarada pripada njima, bilo da se radi o dobru ili zlu, lijepom ili ružnom.
Naravno, to što je Gazali nešto rekao ne mora značiti da je tačno, ali - kao što rekoh - to je stav sa kojim se i ja slažem.

Edit: Također, ako Allah nije stvorio djela ljudi, onda ljudi mogu - u teoriji - učiniti šta god hoće, pa Allah, zapravo, ne bi ni mogao znati šta će ko učiniti, odnosno, ne bi bio svemoćan, ili bar sveznajući.
Last edited by RNG_25 on 04/02/2015 19:38, edited 1 time in total.
Towelie

#104 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Towelie »

I ja slazem s Gazalijevim stavom oko stvorenosti dela. Ali sta s tim?
Je li to ono ako Allah stvara zlo, kako moze biti dobar?
RNG_25

#105 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by RNG_25 »

Ne, nešto drugo me interesovalo. O tom-potom, možda.
kerima1

#106 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by kerima1 »

Towelie wrote:I ja slazem s Gazalijevim stavom oko stvorenosti dela. Ali sta s tim?
Pa mozes li ti stvarati ili ciniti zla djela i ujedno biti dobar covjek?
Ali Kemal

#107 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Ali Kemal »

@ngel wrote:
Ne vjerujem da neko zaista vjeruje u ovakve stvari pocetkom 2015 godine u srcu Evrope.
Jasno mi je da ljudi zele ovako nesto da tvrde iz raznoraznih razloga, ali da zaista u to vjeruju, ja ne vjerujem.
harač

#108 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by harač »

Ali Kemal wrote:
@ngel wrote:
Ne vjerujem da neko zaista vjeruje u ovakve stvari pocetkom 2015 godine u srcu Evrope.
Jasno mi je da ljudi zele ovako nesto da tvrde iz raznoraznih razloga, ali da zaista u to vjeruju, ja ne vjerujem.
better believe it :D
Cybernetic

#109 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 13:00, edited 1 time in total.
sadie_forever

#110 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by sadie_forever »

Ali Kemal wrote:
@ngel wrote:
Bolje povjeruj
Towelie

#111 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Towelie »

kerima1 wrote:
Towelie wrote:I ja slazem s Gazalijevim stavom oko stvorenosti dela. Ali sta s tim?
Da. Uradis jedno lose delo i 99 dobrih. Da li te to cini dobrim ili losim?
SmokingMan

#112 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by SmokingMan »

Eh ovako...

Zašto se ni jedno živo biće,nakon što postane dovoljno zrelo,ne sjeća momenta kada je njegova duša (budući da je ona,kako se tvrdi,stvorena 50.000 godina prije zemlje i nebesa)posvjedočila da nema istinskog božanstva osim Allaha,osnosno od svake duše je upitana;"Zar ja nisam vaš Gospodar",da bi svaka od njih to potvrdila,kako na Sudnjem danu duše ne bi rekle da o tome ništa nisu znale.Zanimljivo zar ne!?

Molim vas,bez copy/paste odgovora...
Towelie

#113 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Towelie »

Kako se ti ne secas svog zivota sa 3 godine? Kako se ne secas sta si rucao 13. decembra? A rucao si, zar ne? :D
Znacenje reci insan osim covek, ljudsko bice jeste i onaj koji zaboravlja. Zaboravljanje je deo nase prirode.
kerima1

#114 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by kerima1 »

Towelie wrote:
kerima1 wrote:
Da. Uradis jedno lose delo i 99 dobrih. Da li te to cini dobrim ili losim?
Da,ali radi se sad o Bogu.Kad malo promislis jelde ne pristaje Bogu da stvara zlo. :)
Plavo-bijeli

#115 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Plavo-bijeli »

Većina ovih pitanja što se ovdje postavlja je već postavljena Zakiru Naiku, ovdje je fino naprimjer objasnio jedno pitanje koje se proseže kroz čitavu temu:

ima i drugi dio
Ali Kemal

#116 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Ali Kemal »

Plavo-bijeli wrote:Većina ovih pitanja što se ovdje postavlja je već postavljena Zakiru Naiku, ovdje je fino naprimjer objasnio jedno pitanje koje se proseže kroz čitavu temu:

ima i drugi dio
Izdangubih 15 minuta :-? , sve cekajuci neki smisleni odgovor, ali Zakir je izbjegao odgovor na tako logicno pitanje, pojednostavljajuci to sve kao da je Bog profesor na pismenom testu. :-)
Mislim ocigledno je da smislenog odgovora nema, pa bi bilo postenije da Zakir kaze, ja ne znam zasto je Bog isplanirao da salje ljude u pakao, jer u krajnjem slucaju sta ce mu tako nesto kao pakao, mjesto vjecnih muka. Sta dobiva time, kakva je to igra?
Potpuni besmisao se ogleda u ovakvom vjerskom objasnjenju. :-)
Plavo-bijeli

#117 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Plavo-bijeli »

pa normalno da nema smislenog odgovora.. Pa mi ne možemo znati šta je neki čovjek htio i zašto je neki čovjek uradio nešto, a hoćemo da shvatimo zašto je Gospodar svega htio da stvara i zašto ovo, zašto ono...
Ne znam kakav odgovor očekujete, takav nikad nećete dobit sigurno...vrlo smo mi mali da shvatimo to i kratak je život da ga potrošimo na takva pitanja koja nemaju odgovor. Kakav god odgovor vi da dobijete, neće vam odgovarati, jer ne znam, vjerovatno očekujete odgovor u smislu Htio je da uživa u mukama ljudi i da uživa u njihovoj patnji, to očekujete... odmah recite.
Plavo-bijeli

#118 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Plavo-bijeli »

Što niko ne postavi pitanje, sam sebi, ako Quran nije Allahova riječ, kako je onda obični čovjek mogao sastaviti takvu knjigu, mi ne možemo sada napisati komentar kako treba, a uredu vam je prihvatiti da je nepismen čovjek mogao napisati posve sam Knjigu kao što je Quran u takvom dobu kada su se na prste jedne ruke mogli nabrojati ljudi koji su živili na tom prostoru, a da su znali čitati i pisati.
Kako to da je "neki" čovjek mogao znati za postojanje džina prije toliko godina? Sad će te vi napisati, hahaha, jel to stvaro misliš da postoje, a na internetu stotine i stotine videoa, toliko ljudi se uvjerilo u njihovo postojanje, ali jok ne postoji to, jer ono što ne vidimo ne može postojati, takva vam je logika. Onda vam čovjek pokaže i ovakav video, a vi sebi u glavi zamislite da je to režirano, da su ovo sve glumci i slične stvari.

Okrenite se vjeri i počnite je praktikovati pa će vam sami biti prikazani dokazi o postojanju Gospodara, nećete to preko foruma shvatiti sigurno, niti vam ja mogu ispričati stvari koje su meni otvorile oči...
Towelie

#119 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Towelie »

Da,ali radi se sad o Bogu.Kad malo promislis jelde ne pristaje Bogu da stvara zlo. :)
Ako postoji slobodna volja (a postoji prema islamskom nauku), onda mora postojati i zlo. Na mnogo mesta u Kur'anu se spominje da vecina ljudi nece biti vernici i kako su meleki znali da ce covek ciniti nered na Zemlji. Uzrok tog nereda su losa dela, odnosno zlo u svojoj biti. Kako je Allah swt pravedan on dozvoljava covek da radi ono sto zeli, pa i samo zlo. S time sto ce covek, kao nosilac emaneta, biti pozvan na odgovnornost.
RNG_25

#120 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by RNG_25 »

Plavo-bijeli wrote:pa normalno da nema smislenog odgovora.. Pa mi ne možemo znati šta je neki čovjek htio i zašto je neki čovjek uradio nešto, a hoćemo da shvatimo zašto je Gospodar svega htio da stvara i zašto ovo, zašto ono...
Ova analogija ne vrijedi. Šta neki čovjek radi doista ne mora biti "moja" stvar, ali može - onda kada rad toga čovjeka ima uticaj na mene (na moju dobrobit). S obzirom da je Allah mnogo toga uradio, radi i uradit će što se je, jeste i će direktno odraziti na moju dobrobit, ja i te kako trebam da postavljam pitanja kao što je ono koje je naslov teme. Naravno, ako je Allah gospodar a čovjek rob, Allah nije obavezan ni na šta da odgovori, ali to neće čovjeka spriječiti niti je razlog da čovjek ne postavlja pitanja. Makar i uzalud.
RNG_25

#121 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by RNG_25 »

Towelie wrote:
Ako postoji slobodna volja (a postoji prema islamskom nauku), onda mora postojati i zlo. Na mnogo mesta u Kur'anu se spominje da vecina ljudi nece biti vernici i kako su meleki znali da ce covek ciniti nered na Zemlji. Uzrok tog nereda su losa dela, odnosno zlo u svojoj biti. Kako je Allah swt pravedan on dozvoljava covek da radi ono sto zeli, pa i samo zlo. S time sto ce covek, kao nosilac emaneta, biti pozvan na odgovnornost.
Da, istina je da prema "Islamskom nauku" postoji slobodna volja. To što sam taj "nauk" (o slobodnoj volji) nema nikakvog smisla i nema validna objašnjenja je druga stvar...
mouton noir

#122 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by mouton noir »

Ali Kemal wrote:
@ngel wrote:
Haha i ja se svakodnevno nadjem razmisljajuci tako, kad cujem kakve gluposti vjernici valjaju. Prosto nevjerovatno.
mouton noir

#123 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by mouton noir »

Plavo-bijeli wrote:Što niko ne postavi pitanje, sam sebi, ako Quran nije Allahova riječ, kako je onda obični čovjek mogao sastaviti takvu knjigu, mi ne možemo sada napisati komentar kako treba, a uredu vam je prihvatiti da je nepismen čovjek mogao napisati posve sam Knjigu kao što je Quran u takvom dobu kada su se na prste jedne ruke mogli nabrojati ljudi koji su živili na tom prostoru, a da su znali čitati i pisati.
Kako to da je "neki" čovjek mogao znati za postojanje džina prije toliko godina? Sad će te vi napisati, hahaha, jel to stvaro misliš da postoje, a na internetu stotine i stotine videoa, toliko ljudi se uvjerilo u njihovo postojanje, ali jok ne postoji to, jer ono što ne vidimo ne može postojati, takva vam je logika. Onda vam čovjek pokaže i ovakav video, a vi sebi u glavi zamislite da je to režirano, da su ovo sve glumci i slične stvari.

Okrenite se vjeri i počnite je praktikovati pa će vam sami biti prikazani dokazi o postojanju Gospodara, nećete to preko foruma shvatiti sigurno, niti vam ja mogu ispričati stvari koje su meni otvorile oči...
Pa trebalo mu 23 godine (ili koliko vec) u pecini da se skriva i sastavlja :D a da je to Allah prenio to bi bilo u sekundi ako ne i brze, jer je svemocan. te bi Muhamed to skonto odmah i poceo da prenosi boziju rijec :D

I kazes "takvu" knjigu? Sta ti to znaci? knjiga nemoze da bude prostija
mouton noir

#124 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by mouton noir »

hahaha a video je prejak :D opsta mobilizacija dzina u dzamiji :D
Plavo-bijeli

#125 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Plavo-bijeli »

Shvatili smo svi ovdje da si ti pravo ograničen svojim razmišljanjem, tako da ne vidim neku potrebu da ulazim opet u raspravu sa takvom osobom.
Post Reply