Ti bi vako, aaa?prog321 wrote:
A sto to sve ima sa temom ?
Pa ima.
Grcka je prezaduzena jer ne moze stampati frisak novac i otplacivati svoj dug. Dok USA, Britanija,Japan to mogu. Zar je to fer ?
Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
-
jastuk1
#101 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
-
statixx
#102 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Sta kazu na ALJ, Grcka emitiraae nake obveznice 618 mil na 5 mjeseci (to su zapravo trezorci jel'), a jedini investitori bili domace banke.
Fakat ne kontam kako se oni misle izvaditi iz govana. Njihov dug je, ako sam dobro upratio. 490 mil eura. 
Last edited by statixx on 04/02/2015 22:48, edited 1 time in total.
-
jastuk1
#103 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Nije upravo nego još juče - pa fino sam sve objasnio na prethodnoj stranici - to da se moji postovi ne primjećuju - That's not fair!!!pasha078 wrote:Vjerovatno radi na spinu......Captain Ahab wrote:Gdje je Chelly sad da prokomentarise ovu odluku ECB...
Evo o čemu je riječ:
Prelaskom na drahmu - Grčki izvoz neće biti konkurentniji jer će puno skuplje morati da praćaju sirovine. Moraju puno sirovina uvozit.
Jedino će turizam biti konkurentan, ali rturizam nema velike marže i ne može se samo od turizma živjeti na visokoj nozi niti dizati GDP.
Ovo što je ECB odbila:
Grci izlaze sa prijedlozima zamjene duga za 2 nove vrste obveznica - ECB je to već odbila. Naravno, naravno - niko normalan neće kupovati već nesolventni dug - Grci bi time dobili carte blanche da stalno traže više - a ovi bi morali davat koliko god Grci traže jer bi u suprotnom vrijednost tih obveznica (koje bi kupili po ovom novom, već odbijenom) Grčkom planu - krahirala.
Niko se nije juče rodio - il neko misli da jest. he he
- mO k3
#104 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Čitam temu ispod četka , ali da ti dam velikiJohnnyS wrote:Kad pročitam da zagovornici tirana u 21 stoljeću, što ruskih što sirijskih, slave Grčku kao kolijevku demokracije zapitam se gledam li Monty Phytona ili čitam forum...
Pa ovdje su neki zaboravili dosta toga sta je bilo u zadnjih par godina
- mO k3
#105 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Onako da priupitam od čega ce Grci da otplaćuju dugove , ja koliko sam upućen nisu ekonomska sila osim sto prodaju masline sto žive od turizma . Sada hoće dotični da ukine ALL inklusive samo da se neće on tu Žestoko zajebati ....
-
Captain Ahab
#106 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Mozda Rusija "sankcionise to nuklearnim udarima"pasha078 wrote:Vjerovatno radi na spinu......Captain Ahab wrote:Gdje je Chelly sad da prokomentarise ovu odluku ECB...
Last edited by Captain Ahab on 04/02/2015 23:21, edited 1 time in total.
- mO k3
#107 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Kako to misliš , ????Captain Ahab wrote:Mozda Rusija "sankciose to nuklearnim udarima"pasha078 wrote:Vjerovatno radi na spinu......Captain Ahab wrote:Gdje je Chelly sad da prokomentarise ovu odluku ECB...
-
Captain Ahab
#108 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Malo se pozivam na jednu misao kolege Chellija na temu Grcke, Rusije i nuklearnog oruzjamO k3 wrote:Kako to misliš , ????Captain Ahab wrote:Mozda Rusija "sankciose to nuklearnim udarima"pasha078 wrote:
Vjerovatno radi na spinu......
-
jastuk1
#109 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Jao ovo je strašno. Izvini, juče su rekli da odbijaju Grčki prijedlog, nisam gledao danas vijesti, ovo je jo puno, puno, puno gore - ovo će sada da napravi sutra haos sa likvidnošću Grčkih banaka. Sad će svi nahrlit da cash out i kad Grčke banke budu zvale za novu likvidnost ovi će reći nema - i likvidnost u Grčkoj će za par sati presušiti.pasha078 wrote:Nego, varijacije na temu ce biti interesantne.
Sve EU banke koje drze grcke obveznice ne mogu ih vise racunati u obavezne rezerve. Stoga ce ih se morati rjesavati da bi ispunile svoje obveze prema ECB.
Jos veci pritisak na Ciprasa
Puuuhh. Ako još neko od Grka ima pare u grčkim bankama, velika je vjerovatnoća da ih neće vidjeti ili samo 30 posto vrjednosti ako budu natjerani da pređu na drahmu.
Prava Grčka drama. Valjda se neće izrodit u tragediju...
Weapons of financial mass destruction....
http://www.zerohedge.com/news/2015-02-0 ... e#comments
- mO k3
#110 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Propao ko Grčka ....jastuk1 wrote:Jao ovo je strašno. Izvini, juče su rekli da odbijaju Grčki prijedlog, nisam gledao danas vijesti, ovo je jo puno, puno, puno gore - ovo će sada da napravi sutra haos sa likvidnošću Grčkih banaka. Sad će svi nahrlit da cash out i kad Grčke banke budu zvale za novu likvidnost ovi će reći nema - i likvidnost u Grčkoj će za par sati presušiti.pasha078 wrote:Nego, varijacije na temu ce biti interesantne.
Sve EU banke koje drze grcke obveznice ne mogu ih vise racunati u obavezne rezerve. Stoga ce ih se morati rjesavati da bi ispunile svoje obveze prema ECB.
Jos veci pritisak na Ciprasa
Puuuhh. Ako još neko od Grka ima pare u grčkim bankama, velika je vjerovatnoća da ih neće vidjeti ili samo 30 posto vrjednosti ako budu natjerani da pređu na drahmu.
Prava Grčka drama. Valjda se neće izrodit u tragediju...![]()
Weapons of financial mass destruction....
http://www.zerohedge.com/news/2015-02-0 ... e#comments
-
jefferson
#111 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Mozda Rusija "sankciose to nuklearnim udarima"
Ejh, pa propustio si stratesku izjavu godineKako to misliš , ????
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#112 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Tako ti je kad susa hoce da se bode sa rogatim.mO k3 wrote: Propao ko Grčka ....
Nego, da im i oproste taj dug, a ne daju vise da se zaduzuju, bi li Grcka mogla da se izvuce iz bunara?
- mO k3
#113 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Ček ba druže ... Pa to bi bilo Jovo na novo , znam dosta Grka cak živim sa njima u komsiliku .... Tako se napuhani puni sebe svi su krivi samo oni nisu ....Ima Bosne_Bice Bosne wrote:Tako ti je kad susa hoce da se bode sa rogatim.mO k3 wrote: Propao ko Grčka ....![]()
Nego, da im i oproste taj dug, a ne daju vise da se zaduzuju, bi li Grcka mogla da se izvuce iz bunara?
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#114 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Znaci ne moze Jovo na novo...mO k3 wrote:Ček ba druže ... Pa to bi bilo Jovo na novo , znam dosta Grka cak živim sa njima u komsiliku .... Tako se napuhani puni sebe svi su krivi samo oni nisu ....Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
Tako ti je kad susa hoce da se bode sa rogatim.![]()
Eh, jeste mi ih zao.
- mO k3
#115 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Vala bas neću moći zaspati sljedećih mjeseca dana toliko mi ih zao ...Ima Bosne_Bice Bosne wrote:Znaci ne moze Jovo na novo...mO k3 wrote:Ček ba druže ... Pa to bi bilo Jovo na novo , znam dosta Grka cak živim sa njima u komsiliku .... Tako se napuhani puni sebe svi su krivi samo oni nisu ....Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
Tako ti je kad susa hoce da se bode sa rogatim.![]()
Nego, da im i oproste taj dug, a ne daju vise da se zaduzuju, bi li Grcka mogla da se izvuce iz bunara?![]()
Eh, jeste mi ih zao.![]()
Nego jesi znao da su dobijali beneficije prije krize ako su dolazili u tačno vrijeme na posao .... Da je svaki deseti Grk na državim jaslama ... Ima jos puno toga
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#116 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Tacno tako. Njemackoj najvise odgovara EU-sisteni i Euro, ostalim kako kome. Nacionalisti i komunisti u drugim drzavama su skontali, sad je samo pitanje vremena kad pocnu da kupe glasove. Istocne drzave zadovoljene stim sto mogu fiktivno da umanje % nezaposlenosti stim sto ce poneki lagano otici vani i naci oposao. Juzne drzave vecinski su zadovoljavana bile sa koje kakvim beneficijama i podrskama mada su na istima Svabe najvise popusili.jefferson wrote:Naravno, ako hipoteticki Grcka izadje iz Eura, i opet uvede Drahmu, i standard Grka ce doci na neki realni nivo. ALI< isto tako ce i Grcki izvoz biti konkurentniji.madner wrote:Zapravo se svodi na izvoz i uvoz. Stvarna snaga valute se vidi u kursu naspram drugih, tako da stampanjem vise love valuta slabi. Mercedes vise ne kosta 100 000 nego 200 000 drahmi, mada su plate iste.
Naravano da je za Grcku spas da stampa lovu, samo sto niko nece da kaze Grcima da ce tako sebe svesti na realan nivo.
Njemackoj je odgovara i odgovara i dan danas ovaj euro jer je nominalno slabiji od hipoteticke DM. Da njemacka sutra izadje iz Euro zone, DM bi bio jaci od Eura. Time njemacka cini svoj izvoz (sto je ustvari kicma njemacke ekonomije) konkurentnijim.
ALI< zato je izvoz iz Portigala, Spanije, Grcke, itd daleko nekonkurentniji u odnosu an hipoteticku domacu valutu.
U Skandinavskim drzavama EU je popularna ko parse u Teheranu. Schengen pripomogao porastu kriminaliteta, EU povecala nezaposlenost jbt. u Danskoj je na 10% u Svedskoj isto! U Finskoj ce popet se isto krece.
Neka treba EU unistiti i ici nazad na dogovore o trgovanju i nista drugo.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
#117 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Znao sam za neke...kao ono da su kcerke generala mogle nastaviti uzivati njihove penzije ako se ne udaju...mislim, ne vjencajumO k3 wrote:Vala bas neću moći zaspati sljedećih mjeseca dana toliko mi ih zao ...Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
Znaci ne moze Jovo na novo...![]()
![]()
Nego jesi znao da su dobijali beneficije prije krize ako su dolazili u tačno vrijeme na posao .... Da je svaki deseti Grk na državim jaslama ... Ima jos puno toga
Zivjele na "bijelom hljebu"...
- Stoner
#118 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Ma sta su nacionalisti skontali?Zviz wrote:
Nacionalisti i komunisti u drugim drzavama su skontali, sad je samo pitanje vremena kad pocnu da kupe glasove.
.
Oni blebecu protiv EU svugdje. Bilo da su Francuzi, Britanci, Nijemci ili Balkanci i slabo tu ima ekonomskog motiva koliko god to oni pricali.
-
jastuk1
#119 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Da, u pravu si ovo je upozoravajući hitac, ali ako potražnja za emergency liquidity bude ogromna, a sve su prilike da hoće onda neke banke mogu biti stavljene na čekanje "iz tehničkih razloga" svašta je moguće. Bankari su ajkule i sada grčke banke u samoj Grčkoj mogu da vrebaju i eventualno dogovore kojoj će prekinut dovod zraka i koju će raščerupati.pasha078 wrote:
Cek nije jos dotle doslo. Imaju jos emergency funding mehanizam otvoren. To nisu zacepili. Ovo je samo upozoravajuci hitac..... Kad zacepe emergency funding onda su de facto izbaceni iz Euro zone....
Sada sa ovim su stavljani pred svršen čin - popuštanja nema i kako će to sada prodat Grčkom narodu - ako sve moraju vraćat kao i do sada - pa onda su se samo bezveze šepurili - a mjere uvođenja poreza od 70 posto za one koji prekorače pola miliona - pa svi će takvi ako već nisu registrovati biznis negdje drugo i onda još gore po budžet i naplatu poreza.
I sad ECB sve kad bi i htjela NE SMIJE popustiti zbog Podemosa u Španiji. Jer će i oni kmečat hoćemo i mi i zar je to fer... Ustvari je Podemosovo ogromno dešavanje naroda neki dan je potopilo sve Grčke nade.
Iz repe se više nemere ni kap iscjedit. Dolaze zlatne zore...
- mO k3
#120 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Kćerke oficira , ali nisu se smijele udati imali su doživotne penzije a djecu su imale i " muza "Ima Bosne_Bice Bosne wrote:Znao sam za neke...kao ono da su kcerke generala mogle nastaviti uzivati njihove penzije ako se ne udaju...mislim, ne vjencajumO k3 wrote:Vala bas neću moći zaspati sljedećih mjeseca dana toliko mi ih zao ...Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
Znaci ne moze Jovo na novo...![]()
![]()
Nego jesi znao da su dobijali beneficije prije krize ako su dolazili u tačno vrijeme na posao .... Da je svaki deseti Grk na državim jaslama ... Ima jos puno toga, a mogle su imati djecu i to...
![]()
Zivjele na "bijelom hljebu"...
Ma lopovi ... I sada je svako drugi kriv samo oni nisu
-
KENJAC
#121 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Danas im je Mario Dragi lijepo reko ! Imate sedmicu dana da pocnete ono sto vam mi kazemo ! Ako vam valja , valja ! A ako ne , vratite pare i idite van Eura ! Niko za vama nece plakat ! Pitanje je , sta mu znaci to - Vratite pare ? Kazu ekonomisti da ima nacina da se to naplati ! Manje nego sto je dug , ali ipak bolje ista nego nista. Pitanje je sata , ne dana , nego sata , kada ce Grcka vlada obveznice drzave na tri godine proglasiti ne solventnim ! Ocigledno da je Banka a ne Politika poslala jasan znak anti-Evropskim pokretima diljem Evrope.
- mO k3
#122 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Bas me takodje zanima kako vratiti pare ako je to Mario izjavio , znam da imaju nekog zlata koji se naazi van zemlje , neka vrijednost od 500 milona Euro....KENJAC wrote:Danas im je Mario Dragi lijepo reko ! Imate sedmicu dana da pocnete ono sto vam mi kazemo ! Ako vam valja , valja ! A ako ne , vratite pare i idite van Eura ! Niko za vama nece plakat ! Pitanje je , sta mu znaci to - Vratite pare ? Kazu ekonomisti da ima nacina da se to naplati ! Manje nego sto je dug , ali ipak bolje ista nego nista. Pitanje je sata , ne dana , nego sata , kada ce Grcka vlada obveznice drzave na tri godine proglasiti ne solventnim ! Ocigledno da je Banka a ne Politika poslala jasan znak anti-Evropskim pokretima diljem Evrope.
Ma oni ce da kleknu i da sute
-
KENJAC
#123 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Bas me takodje zanima kako vratiti pare ako je to Mario izjavio , znam da imaju nekog zlata koji se naazi van zemlje , neka vrijednost od 500 milona Euro....mO k3 wrote:KENJAC wrote:Danas im je Mario Dragi lijepo reko ! Imate sedmicu dana da pocnete ono sto vam mi kazemo ! Ako vam valja , valja ! A ako ne , vratite pare i idite van Eura ! Niko za vama nece plakat ! Pitanje je , sta mu znaci to - Vratite pare ? Kazu ekonomisti da ima nacina da se to naplati ! Manje nego sto je dug , ali ipak bolje ista nego nista. Pitanje je sata , ne dana , nego sata , kada ce Grcka vlada obveznice drzave na tri godine proglasiti ne solventnim ! Ocigledno da je Banka a ne Politika poslala jasan znak anti-Evropskim pokretima diljem Evrope.
Ma oni ce da kleknu i da sute[/quote]
Ko oni ? Ako mislis na BCE ... eto im sutra sa istim zahtjevima Portugala , Spanije , Italije ... A i mene zanima kakvi su to "mirnodopski" nacini da se to sve naplati ? Mislim , ono, pljenidba , ovrha i sl ... ne mislim da ce do toga doci !
- mO k3
#124 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Ma na one sam mislio grke..
- Altsa
#125 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Ovaj Tsipras je klasicni kreten. Vrlo brzo ce da tresne na zemlju.