Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Queen_of_hearts wrote:Ma odakle samo vadite te budalastine o neizuvanju i nehigijeni ,iz srednjeg vijeka ?! anblivbl
Cuj u cipelama hodaju u zapadnoj Evropi,a osmanlije ih "ucile " cistoci........eno vam djanm-djanm safunjara,slabo im ide ono izuvanje pred kamerama ,doduse ljepsi guzovi u stiklama i salonkama jamacno
Osmanlije su jedno, a Turci nešto sasvim drugo...kad bi stavio jednog i drugog da popričaju ne bi se razumjeli, al ti to ne znaš naravno...
većina najpoznatijih Osmanlija nisu bili etnički Turci
govorio sam o prošlom vremenu, a to što su sad ovi na zapadu čišći i napredniji od ovih sa istoka, jer su se zapustili je drugi par opanaka
Problem sa proslim vremenom je sto je to proslo vrijeme .
A mi ne zivimo u proslosti nego sadasnjosti .
Queen_of_hearts wrote:Ma odakle samo vadite te budalastine o neizuvanju i nehigijeni ,iz srednjeg vijeka ?! anblivbl
Cuj u cipelama hodaju u zapadnoj Evropi,a osmanlije ih "ucile " cistoci........eno vam djanm-djanm safunjara,slabo im ide ono izuvanje pred kamerama ,doduse ljepsi guzovi u stiklama i salonkama jamacno
Koja pretjerana i emotivna reakcija na ovako blesavoj temi.
Nigdje ne spomenuh nehigijenu nego drugi stil života.
Ako ti je lakše vjeruj da smo tupi bosanci kojima o anamo njima pričale nane (i ti se snebivas na predrasude, svašta) ali niti je bide standard niti se ljudi fanatično izuvaju...pogotovo to ne zahtijevaju od gostiju, i dosta češće posjeduju kućnog ljubimca. Češće se bave i sportom. U prosjeku.
I da, uz sve te faktore za održavanje higijene je potrebno češće tuširanje.
Problem?
I taman kad je tema postala takmičenja ko se više pere ulete i ovi paćenici sa ja-guzio-humorom. Tuga brate.
Koja pretjerana i emotivna reakcija na ovako blesavoj temi.
Nigdje ne spomenuh nehigijenu nego drugi stil života.
Ako ti je lakše vjeruj da smo tupi bosanci kojima o anamo njima pričale nane (i ti se snebivas na predrasude, svašta) ali niti je bide standard niti se ljudi fanatično izuvaju...pogotovo to ne zahtijevaju od gostiju, i dosta češće posjeduju kućnog ljubimca. Češće se bave i sportom. U prosjeku.
I da, uz sve te faktore za održavanje higijene je potrebno češće tuširanje.
Problem?
I taman kad je tema postala takmičenja ko se više pere ulete i ovi paćenici sa ja-guzio-humorom. Tuga brate.
dječak sa šibicama wrote:cudi me da neko vec nije spomenuo "kod njih na zapadu su ulice tako ciste, da i ne moras skidati cipele kad udjes u kucu"
Pa sad ne moras ici tako daleko, odes do Zagreba ili Beograda i vidjeti ces da se cipele manje skidaju nego u Cakovcu ili Leskovcu . Ima tu jos masa drugih stvari , nije samo Zapad.
dječak sa šibicama wrote:cudi me da neko vec nije spomenuo "kod njih na zapadu su ulice tako ciste, da i ne moras skidati cipele kad udjes u kucu"
ti veze nemaš, "oni na zapadu ne hodaju već se vozaju autima, a auta se dezinficiraju, hodaju max. 15 m u toku dana" u ostalom oni lete k'o da nisi gledao superman-a
Uostalom, kod nas se EPBiH i Vodovod i Kanalizacija brinu da gradjani ne trose previse vode i struje na tu nebitnu rabotu zvanu pranje.
Jeftina struja po danu od 1 do 4, ljeti od 2 do 5, vecina raje tada nije kuci jer ljudi rade, kad dodjes kuci mozes samo cekati onu vecernju tarifu jeftine struje od 22 sata, taman docekas 22 sata da ukljucis bojler, kad ono ViK iskljucili vodu
Pa sad ne moras ici tako daleko, odes do Zagreba ili Beograda i vidjeti ces da se cipele manje skidaju nego u Cakovcu ili Leskovcu . Ima tu jos masa drugih stvari , nije samo Zapad.
Ima i toga, ja sam u Zagrebu licno gledao, ogromni AU stan u starom dijelu grada, nekakvi umjetnici slikari prijatelji mojih rodjaka, boemstina na kvadrat, kad izvali se lik u cipelama na krevet. Ni pet ni sest, popodnevno spavanje u cipelama.
Jest mu supruga rekla da bi trebao skinuti cipele, ali nije ih skinuo, ne.
dječak sa šibicama wrote:Uostalom, kod nas se EPBiH i Vodovod i Kanalizacija brinu da gradjani ne trose previse vode i struje na tu nebitnu rabotu zvanu pranje.
Jeftina struja po danu od 1 do 4, ljeti od 2 do 5, vecina raje tada nije kuci jer ljudi rade, kad dodjes kuci mozes samo cekati onu vecernju tarifu jeftine struje od 22 sata, taman docekas 22 sata da ukljucis bojler, kad ono ViK iskljucili vodu
Haj sta se zalis, znaju Elktro da se raja najvise guzi poslije 22sata, pa ko vele da se I oni osevape .
Kad vec o kupanju..neki dan iduci sa posla udjem u podzemnu, i sa vana dok je jos kompozicija polako stajala,
obraujem se vidjevsi da je pola vagona prazno, imam gdje da sjednem..
i kad su se vrata otvorila, ulazeci osjetio sam strahovit zadah, nesto prestrasno..
ne mogu opisati kako je zaudaralo..i tek mi onda bi jasno, zasto ima mjesta.. u pola vagona, se zbila masa ljudi,
druga polovica prazna..samo jedan beskucnik sjedio skroz sam..
kako je covjek zaudarao..nikad mi nece biti jasno koliko dugo se ne moras kupati da tako zaudaras..
strasno.
dječak sa šibicama wrote:Uostalom, kod nas se EPBiH i Vodovod i Kanalizacija brinu da gradjani ne trose previse vode i struje na tu nebitnu rabotu zvanu pranje.
Ma jasno, za bosanske ekonomske prilike kupanje je luksuz.
Problem postaje jos veci tako sto se nas narod vise krece od zapadnjaka, pa se time i vise znoji.
Ima i toga, ja sam u Zagrebu licno gledao, ogromni AU stan u starom dijelu grada, nekakvi umjetnici slikari prijatelji mojih rodjaka, boemstina na kvadrat, kad izvali se lik u cipelama na krevet. Ni pet ni sest, popodnevno spavanje u cipelama.
Jest mu supruga rekla da bi trebao skinuti cipele, ali nije ih skinuo, ne.
Bomestinu I razumijem ali i kod dosta obince raje ces vidjeti tu naviku u Beogradu i Zagrebu. Puno vise nego u manjim mjestima po Srbiji ili Hrvatskoj.
Ma jasno, za bosanske ekonomske prilike kupanje je luksuz.
Problem postaje jos veci tako sto se nas narod vise krece od zapadnjaka, pa se time i vise znoji.
Ma da prekinemo bezvezno trtljanje, najveci uticaj na higjenske navike ti ima ekonomija. U jacim eknomskim zemljama ove navike su izrazenije u onim slabijim manje izrazene i tu ti je sva prica oko toga. Koliko para toliko muzike.
animals wrote:Kad vec o kupanju..neki dan iduci sa posla udjem u podzemnu, i sa vana dok je jos kompozicija polako stajala,
obraujem se vidjevsi da je pola vagona prazno, imam gdje da sjednem..
i kad su se vrata otvorila, ulazeci osjetio sam strahovit zadah, nesto prestrasno..
ne mogu opisati kako je zaudaralo..i tek mi onda bi jasno, zasto ima mjesta.. u pola vagona, se zbila masa ljudi,
druga polovica prazna..samo jedan beskucnik sjedio skroz sam..
kako je covjek zaudarao..nikad mi nece biti jasno koliko dugo se ne moras kupati da tako zaudaras..
strasno.
Jebote, isto se meni desilo. Mislim, lik je bio beskućnik i nemam mu šta prigovoriti...ali kako je smrdilo. Nezamislivo. Glava me momentalno počela boljeti i raspadala se 10 sati poslije. Mislio sam da sam se zarazio KUGOM.
Joj ove dijaspore, kofol smrdi im u podzemnoj ovo ono... ne znate vi sta je miruh, dok ne udjes u subotni podnevni na relaciji Ilijas-Sutjeska, taman ona raja sa subotnje pijace ide kuci u Stari Ilijas, nosi se kiseli kupus, sir ovaj, sir onaj, miris stale na svakom koraku, iz usta miruhi pita, burek, cevapi, bijeli luk, ko izdrzi ziv do Starog Ilijasa, vidjece i Sarajevo.
Znam jednog Indijca, daleko od socijalnog slučaja kojem je upravo svrabež podsjetnik da se treba kupati. Kad krene da ga od nekupanja svrbi dole, pa korijen kose, onda skonta da bi se mogao okupati. Sramota me pitati i nešto komentarisati jer moguće da ima veze sa običajima odakle dolazi, a on mi jednom samouvjereno reče kako kupanje nije njegov prioritet, nije tako naučio..
Šveđanin wrote:Znam jednog Indijca, daleko od socijalnog slučaja kojem je upravo svrabež podsjetnik da se treba kupati. Kad krene da ga od nekupanja svrbi dole, pa korijen kose, onda skonta da bi se mogao okupati. Sramota me pitati i nešto komentarisati jer moguće da ima veze sa običajima odakle dolazi, a on mi jednom samouvjereno reče kako kupanje nije njegov prioritet, nije tako naučio..
Ima veze, znam raje koja ovdje radi kao moleri. Uglavnom rade kuce od bolje stojecih. Svi redom kazu da kad odes kod Indijaca, Bismillah pa u kucu . A sve redom doktori i inzinjeri.