Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Edin H.

#101 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by Edin H. »

radiša wrote:
Edin H. wrote:
radiša wrote: Ja volim argumentovane price a ne mahalske i rekla kazala.Lako je laprdat o svemu to moze svako,kad su argumenti u pitanju tesko da ce se tad "sveznalice"oglasit osim pokusaja plasiranja neke uvrede ili okretanja price na zajebanciju.
Ne znam zasto je to tako tesko dokuciti, zene nose torbe i torbice, tako da to onda nije i ne bi trebalo biti svojstveno nefeminiziranim muskarcima. Nose Skoti kiltove, ali nije bas svojstveno muskarcima da nose suknje.
Tesko je dokuciti jer ti je objasnjenje smijesno.Da si poredio zene sa muskarcima sa sminkanjem tu bih se slozio ali nosenje muske torbice koja pogotovo ljeti igra mnogim muskarcima veliku ulogu tu se nikako ne mogu slozit a kamo li to nazvat pederskim.
Slozicemo se da se necemo sloziti, a ti rizikuj :oops: , ako ti je ceif zbog navodne ugodnosti, ja zasigurno ne bih :oops:

Kupis sebi aktovku, kao pravi gospodin i mirna Bosna. :oops:
Idriz

#102 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by Idriz »

radiša wrote:Pitam jer mi nije poznato.Siguran sam da vecini nije poznato nego nekad culi pederusa pa po obicaju pricaju o necemu sto pojma nemaju.
ako ti nije pederluk da muskarac nosi suvisne stvari (sve sto ti ne moze stat u dzep je suvisno) a da nije posao na planinu, onda ti se ne moze objasnit. dodaj tome malogradjansku opsesiju da licis na zamisljenog talijana i snobovsku ideju da gledas koje je marke...
Edin H.

#103 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by Edin H. »

Evo na google images, ako ukucas "pederusa" :D

https://www.google.com/search?site=&tbm ... BsEieGzK30

1. muška torbica koja se nosi na remenu oko pasa.
2. muška torbica na kratkom remenu koja se nosi u ruci.
3. svaka muška torbica.
Tabhana

#104 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by Tabhana »

nema moje :stidljiv:
nocnaptica986

#105 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by nocnaptica986 »

svako kulturoloski pripada tamo gdje osjeca da mu je mjesto..bosnjaci pripadaju beduinima i ostalim bliskoistocnim vukojebinama jer ocito tamo zele (barem vecina)
Last edited by nocnaptica986 on 31/01/2016 09:24, edited 1 time in total.
radiša

#106 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by radiša »

Edin H. wrote: Slozicemo se da se necemo sloziti, a ti rizikuj :oops: , ako ti je ceif zbog navodne ugodnosti, ja zasigurno ne bih :oops:

Kupis sebi aktovku, kao pravi gospodin i mirna Bosna. :oops:
Hahaha aktovku da u njoj nosim novcanik,kljuceve,mobitel,cigare,upaljac,futrolu za suncane naocale.
presmjesno :D
radiša

#107 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by radiša »

Idriz wrote:
radiša wrote:Pitam jer mi nije poznato.Siguran sam da vecini nije poznato nego nekad culi pederusa pa po obicaju pricaju o necemu sto pojma nemaju.
ako ti nije pederluk da muskarac nosi suvisne stvari (sve sto ti ne moze stat u dzep je suvisno) a da nije posao na planinu, onda ti se ne moze objasnit. dodaj tome malogradjansku opsesiju da licis na zamisljenog talijana i snobovsku ideju da gledas koje je marke...
Tebi je poređenje ravno nuli,cuj sve sto u đep ne moze stat je suvisno :lol: :lol:
Nema se meni sta objasnjavat, znam da je meni i vecini potreba ta torbica da ne guram u dva dzepa sve nabrojano iz posta gore,nisam koperfild.Sve i da hocu stat ne moze.Ti ocigledno nista osim promaje nemas u dzepovima pa zato tako pises.
Idriz

#108 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by Idriz »

radiša wrote:
Idriz wrote:

Tebi je poređenje ravno nuli,cuj sve sto u đep ne moze stat je suvisno :lol: :lol:
Nema se meni sta objasnjavat, znam da je meni i vecini potreba ta torbica da ne guram u dva dzepa sve nabrojano iz posta gore,nisam koperfild.Sve i da hocu stat ne moze.Ti ocigledno nista osim promaje nemas u dzepovima pa zato tako pises.
ako negdje ides autom, sta god nosis mozes u auto jel tako? samo ti treba mobitel, kljucevi i novcanik. ne znam kome to ne moze stat u dzepove osim ako ne nosis suvisne stvari. a ako si poslovan covjek onda nosis musku tasnu a ne torbicu. haj zaviri u torbicu i reci mi sta nosis. kremu? lipstik? maramice? parfem?
Edin H.

#109 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by Edin H. »

Idriz wrote:
radiša wrote:
Idriz wrote:

ako negdje ides autom, sta god nosis mozes u auto jel tako? samo ti treba mobitel, kljucevi i novcanik. ne znam kome to ne moze stat u dzepove osim ako ne nosis suvisne stvari. a ako si poslovan covjek onda nosis musku tasnu a ne torbicu. haj zaviri u torbicu i reci mi sta nosis. kremu? lipstik? maramice? parfem?
Napravi murija raciju u predratnoj diskotci ABC. Kaze drot Mariu F. "Licnu". Kaze Mario: "Nemam". Drot: "Pa gdje ti je?". Kaze Mario: "Tu, gore, u stanu!" Savjetodavno, kaze drot: "Natjeracu te ja da nosis licnu i u granap!". Kaze Mario: "Jest' u sorcu!" :lol:

E sad, da je imao torbicu...mozda ne bi robijao :-)
hAZNADAR

#110 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by hAZNADAR »

Edin H. wrote:
hAZNADAR wrote:
Samo papci tvrde nesto a nemaju pojma. Cim ti znas kako papci sta zamisljaju - vjerovatno si jedan od njih.

Bio i u Italiji i Spaniji i vidio svojim ocima torbice. Unazad vise godina.
Ta moda je krenula davno dok je David Beckham manekenski pozirao sa torbicama i promovirao metroseksualizam.
Pretpostavljam da ces utvrditi da se te torbice proizvode samo za nase trziste. :lol:
Je li to ti tvrdis da su najbolji sinovi BiH, wannabe kriminalci i sminkeri, meteroseksualci. :shock:
U pocetku metroseksualizam - poslije trend kod sviju.
Nekada je duga kosa kod muskaraca bila tumacena kao pederluk - poslije moda i opci trend.
Pa osamdesetih novi trendovi koji su bili u pocetku sminkerski i pederluk - poslije moda kod svih. Itd. Mindjusa, nausnica kod muskaraca u pocetku pederluk - poslije moda i cool osamdesetih - pa pauza i zadnjih godina ponovo. Torbice kod muskaraca su bile popularne i prije pocetkom sedamdesetih kao dio hipi kulture - poslije napusteno - pa pocetkom novog vijeka zahvaljujuci Beckhamu ponovo moderno. Najvise se koriste u juznoj Evropi gdje toga najvise i vidim. Mozda su juznjaci jednostavno uvijek bili veci ovisnici od mobitela, auta,.. i veci pusaci pa su imali potrebu za "ekstra dzep za kljuceve, mobil cigare, upaljac,.." posebno u klimi koja je toplija i bez potrebe za jaknom.

A mala ispravka za ono "kod sviju". Skoro kod sviju. Bez obzira koji je modni trend bio nekada, opci izgled frizure napr i oblacenja kod vecine muskaraca - ubijek je bilo mahalaca koji su bili jednoobrazni i ako ne slusas Semsu i Sinana, ne sisas se kratko na kocku, ne hodas u trenerci,... si peder kojeg treba razbit.

I dosta vise o torbicama, 'eble vas vise torbice. Nose ih muskarci u cijeloj juznoj Evropi, ja sam tu u pravu i tacka. 8-)

Vezano za temu - Balkan je posebno mjesto ali ipak najslicniji juznoj Evropi. Zivim u multinacionalnoj sredini, radim u multinacionalnoj sredini i Bosnjaci su definitivno, defakto, apsolutno, totalno, neupitno,.... Evropljani. Mozda ne isti kao u Danskoj, Engleskoj, Poljskoj,... ali ipak Evropljani. Ta tkzv razmedja civilizacija, spoj zapada i istoka,... kako se obicno Bosna spominje je samo fraza i nista vise. To je bilo prije 100 god ali danas vise ne.
escobar__

#111 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by escobar__ »

nocnaptica986 wrote:svako kulturoloski pripada tamo gdje osjeca da mu je mjesto..bosnjaci pripadaju beduinima i ostalim bliskoistocnim vukojebinama jer ocito tamo zele (barem vecina)
Hajde ne seri.
Edin H.

#112 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by Edin H. »

hAZNADAR wrote: ja sam tu u pravu i tacka. 8-)
:D
hAZNADAR

#113 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by hAZNADAR »

nocnaptica986 wrote:svako kulturoloski pripada tamo gdje osjeca da mu je mjesto..bosnjaci pripadaju beduinima i ostalim bliskoistocnim vukojebinama jer ocito tamo zele (barem vecina)
Da vidimo sta imamo ovdje,... dakle arogancija, ogranicenost, pogled sa visoka na druge etnicke ili vjerske grupe, krajnosti, stereotipi i najbitnije - glupost.
Sasvim sam siguran da bi se ti bolje uklopio u neku bliskoistocnu vukojebinu u drustvu sa kako sam cesto kazes kozojebima - jer je ocigledno da si im mentalno blizak.

Otkaci ti od Bosnjaka, ili barem od tumacenja i shvatanja istih. Smrdi poskok ovdje i to pravo.
hAZNADAR

#114 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by hAZNADAR »

radiša wrote:
Tesko je dokuciti jer ti je objasnjenje smijesno.Da si poredio zene sa muskarcima sa sminkanjem tu bih se slozio ali nosenje muske torbice koja pogotovo ljeti igra mnogim muskarcima veliku ulogu tu se nikako ne mogu slozit a kamo li to nazvat pederskim.
Cinjenica je da se torbice ne nose puno u Skandinaviji, Njemackoj, Engleskoj,... a na svakom koraku ih vidis u juznoj Evropi.

Prakticni razlozi prije svega. U klimi gdje u godini imas 20-30 dana gdje ne moras imati jaknu - torbica i nema neku prakticnu svrhhu. Plus sto su sjevernjaci manji ovisnici od auta i manji pusaci.

U klimi gdje si bar par mjeseci zaredom u majici i sorcu, gdje vecina pali auto do trgovine u blizini i gdje je vise pusaca - je veca potreba za "ekstra dzepom".
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#115 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by _BataZiv_0809 »

hAZNADAR wrote: Cinjenica je da se torbice ne nose puno u Skandinaviji, Njemackoj, Engleskoj,... a na svakom koraku ih vidis u juznoj Evropi.

Prakticni razlozi prije svega. U klimi gdje u godini imas 20-30 dana gdje ne moras imati jaknu - torbica i nema neku prakticnu svrhhu. Plus sto su sjevernjaci manji ovisnici od auta i manji pusaci.

U klimi gdje si bar par mjeseci zaredom u majici i sorcu, gdje vecina pali auto do trgovine u blizini i gdje je vise pusaca - je veca potreba za "ekstra dzepom".
Upravo.

Kad imas jaknu, ili kaput, unutrasnji dzepovi rade posao.

A natrpavati sve u dzep hlaca je grozno. Jos gore je nositi u ruci. Torbica jeste rjesenje.

S tim da i torbica ima raznih vrsta.
prog321

#116 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by prog321 »

Bosnjaci su kulturoloski tamo gdje najvise idu raditi i zivjeti. Znaci, na zapadu.
Pa ni jedna Turska nema nista sa beduinima i Saharom. Lakse je jednom Turcinu kupiti alkohol (mora biti 18+ ) nego jednom Amerikancu (21+ g)
Edin H.

#117 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by Edin H. »

prog321 wrote:Bosnjaci su kulturoloski tamo gdje najvise idu raditi i zivjeti. Znaci, na zapadu.
Mene izuzetno kod Bosnjaka nervira neprincipijelnost.

"Help Bosnia now", ne tako davno, na milion nacina uvalili se da zive na Zapadu.

A sada kada treba pomoc Sirijcima , Eritrijcima. Sudancima, Afganistancima mahom podrzavaju naciste sto prebise djecu u Svedskoj i ne daju za pravo Sirijcima da pokusaju da zive normalan zivot na Zapadu. Stravicna dvolicnost i uvlacenje u supak desnicarima na Zapadu.
prog321

#118 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by prog321 »

Ja mislim da se tu radi o Stokholmskom sindromu.
Okruzenje je subtilno rasisticko i oni misle da ce pridobiti domicilne ako im lizu jajca.
Ocigledan primjer je bio Zviz, Animal, i jos par. Ne shvataju da su za domicilne svi imigranti isti. :-D
dezurni_ucenik

#119 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by dezurni_ucenik »

Edin H. wrote:
prog321 wrote:Bosnjaci su kulturoloski tamo gdje najvise idu raditi i zivjeti. Znaci, na zapadu.
Mene izuzetno kod Bosnjaka nervira neprincipijelnost.

"Help Bosnia now", ne tako davno, na milion nacina uvalili se da zive na Zapadu.

A sada kada treba pomoc Sirijcima , Eritrijcima. Sudancima, Afganistancima mahom podrzavaju naciste sto prebise djecu u Svedskoj i ne daju za pravo Sirijcima da pokusaju da zive normalan zivot na Zapadu. Stravicna dvolicnost i uvlacenje u supak desnicarima na Zapadu.

:thumbup:
dezurni_ucenik

#120 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by dezurni_ucenik »

Ko nosi torbicu, nek ne zaboravi i uloske ponijeti sa sobom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#121 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by _BataZiv_0809 »

dezurni_ucenik wrote:Ko nosi torbicu, nek ne zaboravi i uloske ponijeti sa sobom.
Kad je ljeto, gdje stavis mobitel, novcanik, kljuceve od stana, kljuc od auta, cigare, upaljac itd... :D
dezurni_ucenik

#122 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by dezurni_ucenik »

_BataZiv_0809 wrote:
dezurni_ucenik wrote:Ko nosi torbicu, nek ne zaboravi i uloske ponijeti sa sobom.
Kad je ljeto, gdje stavis mobitel, novcanik, kljuceve od stana, kljuc od auta, cigare, upaljac itd... :D

Sve to moze stati u dzepove.
Tabhana

#123 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by Tabhana »

samo torbica

:thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#124 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by _BataZiv_0809 »

dezurni_ucenik wrote:
Eh pa onda je do hlaca koje nosis.
Edin H.

#125 Re: Gdje Bošnjaci kulturološki pripadaju?

Post by Edin H. »

_BataZiv_0809 wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Eh pa onda je do hlaca koje nosis.

U sorcu bolan :oops:
Locked