Prenj wrote:kub lajkan wrote:Prenj wrote:Ne slazem se, hajka je pocela iskljucivo zato sto je Fahro skontao ko ce dobiti sljedece izbore, pa je brze-bolje nasao nove gazde.
Ovdje se ne slažemo oko uzroka i posljedice.
Ti tvrdiš da je na Fahrin stav uticao pretpostavljeni rezultat izbora, a
ja tvrdim da je rezultat izbora uslovljen time na čijoj strani je Fahro.
SDP nije ni prvi ni zadnji kojeg će Fahro skinuti s vlasti, a ti ako misliš da se izbori odvijaju neovisno o tome šta želi Fahro i ta njegova klapa, onda samo mogu konstatovati da se u tome potpuno razilazimo.
Po tebi je Fahro stekao nadnaravne moci u toj mjeri da sa samo par naslova moze promijeniti rezultate izbora kad god to pozeli.
Nisu u pitanju
"nadnaravne moci".
Čovjek je skont'o foru kako će upravljati masama. A pošto mu u obraz može puno stati, onda nisu bitna sredstva. Bitan je samo cilj. Skont'o je koliko je ovaj narod glup i nepismen, znao je kako će ga pridobiti, i zna da će ga uz pomoć straha i redovne paranoidne priče o ugroženosti držati na ularu.
Da se razumijemo, uopšte ne mislim da on to radi sam. Ali on je jedini koji se pojavljuje, a ko zna ko su "sive eminencije" iza scene. Jednom davno (prije 3-4 godine) sam imao priliku čuti neke priče o tome od jednog tipa koji je sa nekim Sandžaklijom na Ilidži radio neke poslove oko njegovog hotela. Taj momak koji mi je to pričao radio je tada menadžerske poslove i često se kretao po tim krugovima u kojima je mogao čuti egzotične priče o raznim poznatim likovima. Između ostalog pominjao je i neku "sivu eminenciju" koji je stvarni gazda "Avaza" i tih krugova okolo. Ime mi je bilo totalno nepoznato, a mislim da bi i danas bilo kad bi ga opet čuo. To su likovi koji se ne eksponiraju, ali imaju stvarnu moć, i ona uopšte nije
"nadnaravna".
Nije u pitanju ni
"par naslova".
Ako bi ti imao volje da to čitaš, mogao bih se potruditi da iskopam iz arhive tih "par naslova", te da ih poredam hronološki. Čisto da vidiš kako to izgleda samo kad se pogleda na drugi način. (Ovo bih mogao tek iza 1. maja, ali mislim da bi bilo zanimljivo)
Prosječnom čitaocu "Avaza" ne pada na pamet da se onim što on pročita želi direktno uticati na njegovo mišljenje o nekom. On ne razmišlja puno o tome da li je ono što piše u "Avazu" tačno. Zaboga, pa ne bi "njegove", "bošnjačke" novine njega zayebale.
On i ne sluti da je dio kolektivne seanse velikog hipnotizera.
Nije u pitanju ni da Fahro (&comp.)
"moze promijeniti rezultate izbora kad god to pozeli".
Praksa pokazuje da tu stvari stoje slično kao i u životu. Ljude je puno lakše uvjeriti u tuđe loše osobine koje će mu srozati ugled, nego ih uvjeriti da je neko dobar.
"Avaz" pokazuje vrlo respektabilne rezultate kad nekog želi srušiti s vlasti. Međutim, kad nekog treba postaviti na vlast, tu još uvijek postoje sistemski problemi. Najbolji primjer je Haris Silajdžić kojeg nisu uspjeli ubaciti u Predsjedništvo umjesto Tihića.
A da je onako kako ti tvrdiš onda se ne bi REDOVNO dešavalo da čovjeka prvo pokopa "Avaz", a tek onda i stvarno silazi s vlasti. Primjera za ovo ima i previše...
Prenj wrote:
Pa onda kad su rezultati losi, nit' je kriv Zlatko, nit' je kriv SDP, nego je kriv Fahro, zato sto ih ne voli.
Jesi li ti svjestan svojih misli?
Bio sam u JNA '87, kad je počelo "događanje naroda" na Kosovu. Družio sam se sa jednim momkom koji je bio s Kosova. Za ovu anegdotu je bitno navesti da je on Srbin. On se čudio zašto se Srbi toliko bune. Pitao sam ga da mi pojasni kakva je ustvari situacija na Kosovu. A on je rekao: "Pa ima problema, ali nema toliko da se sad treba ovako buniti."
Ovo što se sa SDP-om sad događa liči mi na tu zgodu. Ono što je urađeno za njihovog mandata uopšte nije bio razlog (barem
ne toliko) da se sad govori kako SDP nije ništa uradio. Valjda bi bilo pošteno da su imali vlasti bar toliko dugo koliko i nacionalisti, pa da onda poredimo. Uostalom, citiraću i Senada Avdića (SB, 16.9.2004.):
"Pričao mi poznanik, dužnosnik u sarajevskoj općini Centar, kako je SDP-ovska vlast, čim se instalirala, odlučila da u jednoj mjesnoj zajednici koja nikad nije imala struju, dom zdravlja, uličnu rasvjetu, normalne ceste sve to u razumnom roku omogući građanima te mahale. Dvije godine kasnije na izborima, građani su se, predominantno Bošnjaci, pred glasačkim kutijama zdušno zahvalili ovom peškešu: SDP je dobio manje glasova nego ikada u povijesti te stranke..."
SDP je izbore dobio zato što ga je "Avaz" pogur'o, a izgubio je izbore zato što ga je "Avaz" opet pogur'o, ali u suprotnom pravcu.
A osim toga, tad nije bio ovaj Visoki...
Ja lično mislim da u ovakvoj atmosferi SDP nema nikakvih šansi. Ni sa Zlatkom, ni bez Zlatka.
A i kad atmosfera bude bolja, opet mislim da će veću šansu imati neka nova stranka, nego SDP. Jer narod je previše popušio priču...