Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
homega

#101 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by homega »

hrasno38 wrote:Zasto se stalno kao kontra Parizu puca Nigerija kad su i jedan i drugi zlocin uradili ljudi sa potpuno istim svjetonadzorima i sa istim poklicima na usnama. Bilo da osudis Pariz ili da osudis Nigeriju ili da osudis Pakistan ti osudjujes jedan te isti vjersko-fanaticni pokret. Kada je bio rat u BiH niti jemenci niti nigerijci se savim sigurno nisu pocesali ni po guzici a francuza je ovdje izginulo, francuzi su suma-sumarum ipak pomogli nasoj zemlji. Francuzi su 95 bombordovali srpske polozaje, francuze je Karadzic vezao za stubove a jemence i nigerijce sasvim sigurno NE!!!!!
Da se ne pomisli da me boli ona stvar za nevino ubijenim ljudima u Nigeriji i da me ne bi ko pogresno shvatio ali tamo su kao i u Pakistanu radikalni muslimani pobili svoje sunarodnike a ovdje su tui isti radikalni muslimani pobili evropljane kojima i mi pripadamo.
Nije tema francuska pomoć BiH, i ovakvu raspravu treba zaustaviti, ali prethodno moram podsjetiti na hitno slijetanje francuskog predsjednika Miterana u Sarajevu i pod čudnim okolnostima u trenucima odluke za BiH, i sve sramne vojne aktivnosti francuskog generala Filipa Morijona u Srebrenici... :-)
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#102 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by hrasno38 »

homega wrote:
hrasno38 wrote:Zasto se stalno kao kontra Parizu puca Nigerija kad su i jedan i drugi zlocin uradili ljudi sa potpuno istim svjetonadzorima i sa istim poklicima na usnama. Bilo da osudis Pariz ili da osudis Nigeriju ili da osudis Pakistan ti osudjujes jedan te isti vjersko-fanaticni pokret. Kada je bio rat u BiH niti jemenci niti nigerijci se savim sigurno nisu pocesali ni po guzici a francuza je ovdje izginulo, francuzi su suma-sumarum ipak pomogli nasoj zemlji. Francuzi su 95 bombordovali srpske polozaje, francuze je Karadzic vezao za stubove a jemence i nigerijce sasvim sigurno NE!!!!!
Da se ne pomisli da me boli ona stvar za nevino ubijenim ljudima u Nigeriji i da me ne bi ko pogresno shvatio ali tamo su kao i u Pakistanu radikalni muslimani pobili svoje sunarodnike a ovdje su tui isti radikalni muslimani pobili evropljane kojima i mi pripadamo.
Nije tema francuska pomoć BiH, i ovakvu raspravu treba zaustaviti, ali prethodno moram podsjetiti na hitno slijetanje francuskog predsjednika Miterana u Sarajevu i pod čudnim okolnostima u trenucima odluke za BiH, i sve sramne vojne aktivnosti francuskog generala Filipa Morijona u Srebrenici... :-)
Nemas ti mene sta da podsjecas ja sam rekao suma-sumarum jer nisu 95 godine u pomoc nam stigli nigerijci i jemenci nego francuzi a tu suplju pricu ostavi za sebe. Ta prica je samo razvodnjavanje teme o terorizmu u srcu Evrope kojoj i ti i ja pripadamo i to treba da nas vise brine nego Nigerija.
uglavnomja

#103 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by uglavnomja »

budimo realni, da nije bilo pariza, ne bi bilo ni nigerije vise od 10 redova u novinama, trajanje 1 dan.

povlacenje paralela je dovelo do dizanja medijske prasine.
uglavnomja

#104 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by uglavnomja »

hrasno38 wrote:
homega wrote:
Nemas ti mene sta da podsjecas ja sam rekao suma-sumarum jer nisu 95 godine u pomoc nam stigli nigerijci i jemenci nego francuzi a tu suplju pricu ostavi za sebe. Ta prica je samo razvodnjavanje teme o terorizmu u srcu Evrope kojoj i ti i ja pripadamo i to treba da nas vise brine nego Nigerija.
ja znam da su mi francuzi pomogli da prezivim 4 godine :)
a miterana niko od ljudi koji su od 92. dolazili u bosnu nije volio. a dolazilo ih je mnogo.
i najvise vojnika unprofora je bilo iz fra, i najbise ih je poginulo pomazuci NAMA da prezivimo.

hrasno, izvini, oprosti, halali :oops:
Challenger__

#105 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by Challenger__ »

cyprus wrote:U Siriji se može govoriti samo o tome ko je najmanje zlo, a nikako o tome ko je pravednik...
Pa jadan ne bio, ogromna većina upisnika na temi Sirija godinama pišu o vladi u Damasku kao "manjem zlu". Mislim da sam prvi upotrebio taj termin. I sad držiš pridike iz perspektive "manjeg zla" nekome ko godinama piše o "manjem zlu".

Vala baš, svašta.

____

Da ne širim priču, želim da ponovim izraze pohvale za tvoj upis o Nigeriji i Boko Haramu.
Cybernetic

#106 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 12:43, edited 1 time in total.
Korisničkoime

#107 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by Korisničkoime »

AcaLukas wrote:Novi uspjeh vehabijske ideologije. Boko Haram, ponosni clan ISIS-a gdje razni Bosnici salju nasu djecu.
Načelnik Baba Abba Hassan je rekao da su većina žrtava djeca, žene i stariji ljudi koji nisu mogli reagovati dovoljno brzo kada su pobunjenici počeli pucati raketnim bacačima i automatskim puškama.

"Pokolj koji su izvršili teroristi Boko Harama u Bagi je ogroman", izjavio je za AP Muhamed Aba Gawa, portparol odbrambene grupe loše naoružanih civila, koji se bore protiv islamista.

On je rekao da su civilni borci odustali od pokušaja od brojanja žrtava.
Da vidimo relativiziranja sada. Mislim da ova muslimanska djeca nisu crtali Muhameda, tako da ce se argumenti samo svoditi na:
1: Sta je to kad usporedis s Srebrenicom, Karadzic je bio gori a glupi bosnjo nasu kritikovati Boko Haram
2: Nacisti su pobili nekoliko miliona 1939-1945
3: Montaza

Bice zanimljivo vidjeti gdje su oni koji su na temi pisali "gdje ste kada se muslimani ubijaju, sto ne pisete o Palestini/Iraku (ali naravno samo do 2012 :oops: .
Htjeo bi da se na tvoj post i temu osvrnem sa jednog drugog ugla ako je off jbg oprosti. Želio bi da se osvrnem na tvrdnje kako se suosjeća više sa ubijenim novinarima u Parizu nego sa desetinom ili stotinama nastradalih i ubijenih širom svijeta pogotovo u Palestini pa evo i u Nigeriji. Moram reći da su te tvrdnje tačne međutim moramo da budemo iskreni prema sebi ali i prema drugima. Meni lično je žao i ovih žrtava terorizma kao i svake druge žrtve. Međutim stoji tvrdnja da se napadu u parizu pridodaje puno veća pažnja i pozornost suosjećanje je nekako veće, pale se svijeće, poruke podrške sa svih strana.
Eh zašto je to tako ako ćemo biti iskreni onda ne možemo a da ne kažemo ružnu istinu zato što se osjećamo bliži sa tim ljudima u Franczskoj. Na žalost je tako, pravdeno sigurno nije, svaki život treba da jednako vrijedi, čitam smrzle se dvije bebe u gazi zbog hladnoće. Užasno, stravično. Na hijade djece umire od gladi po Africi, hiljade umrlih od Ebole. Sve su to užasne i tragične vijesti koje pogađaju čovjeka, u kakvom mi svijetu zapravo živimo.
Pa opet 10 ubijenih Francuza diže pola svijeta na noge pa i mi ovdje u Bih suosjećamo više i dublje. Svaki čovjek ima organizirane krugove njemu bliskih ljudi počev od najbliže porodice šire rodbine, komšiluka, ulice, grada, sela, države nacije. Od užih prema širem, u uže krugove sigurno ubrajamo ljude s kojima dijelimo neke zajedničke vrijednosti tu se nalazi i geografska komponenta. Mi smo Evropljani pa makar i geografski, baštinimo puno zajedničkih vrijednosti, naši ciljevi su u mnogome zajednički, naši životi su slični, kroz prošlost smo povezani, kulturološki se u raznim sferama dodirujemo i mnogo nam je toga zajedničkog. Sve to dovodi do reakcije da nas pogađa više smrt, nasilna smrt tih 10 Francuza. Da li je to lijepo, pošteno, korektno vjerovatno nije. Ljudski međutim mislim da jeste. Mi smo ljudi a ljudi se povezuju u grupe. Tih 10 Francuza su nama u jednoj bližoj grupi nego žrtve iz Nigerije. Bilo bi lijepo da nije tako ali mi nismo savršeni daleko od toga. Ako ćemo biti iskreni onda treba prihvatiti i ružnu stranu istine a to je da neke ljude više osjećamo našim i svojim od drugih te da ih stoga vjerovatno i više žalimo ma koliko to nepravedno bilo.
hAZNADAR

#108 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by hAZNADAR »

Zasto tolike pohvale cyprusu za upis u temu? Jesam li nesto propustio?
homega

#109 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by homega »

uglavnomja wrote:ja znam da su mi francuzi pomogli da prezivim 4 godine :)
..
Zanimljiva je pomoć učešćem u vojnom embargu :-)

Odmaknimo se od ove teme, Nigerija je tema, Boko Haram i njihovi zločini
Challenger__

#110 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by Challenger__ »

hAZNADAR wrote:Zasto tolike pohvale cyprusu za upis u temu? Jesam li nesto propustio?
Kvaliitetno, u jednom komentaru je sažeo geografiju Nigerije, religijsku konfiguraciju i geografsku rasprostranjenost njenih resursa. Dao je odličan hronološki pregled i presjek ideologije B. Harama. A sve to je potrebno da bi se mogao sagledati jedan širi kontekst.

Vrlo dobar kroki, nema dileme.
Last edited by Challenger__ on 11/01/2015 17:01, edited 1 time in total.
uglavnomja

#111 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by uglavnomja »

homega wrote:
..

francuski narod, razne nvo, pojedinci i unprofor.

ne miteran. zasto mi kasapis post i vadis i konteksta?

ko nije bio u sarajevu i nije pojeo nesto iz francuskog lunch paketa neka se ne javlja na temu francuzi i bosna :)
Last edited by uglavnomja on 11/01/2015 16:49, edited 1 time in total.
spinel_

#112 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by spinel_ »

@cyprus, uvijek je znao o svakoj drzavi svijeta sve sto treba :thumbup:

o ovome sam ja na prvoj stranici pisao.
Image

licemjerstvo par ekselans
hAZNADAR

#113 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by hAZNADAR »

Challenger__ wrote:
hAZNADAR wrote:Zasto tolike pohvale cyprusu za upis u temu? Jesam li nesto propustio?
Kvaliitetno, u jednom komentaru je sažeo njenu geografiju, religijsku konfiguraciju i geografsku rasprostranjenost njenih resursa. Dao je odličan hronološki pregled i presjek ideologije B. Harama. A sve to je potrebno da bi se mogao sagledati jedan širi kontekst.

Vrlo dobra kroki, nema dileme.
Ako nije copy/paste - pohvalno nema sta. Iako sa oprezom uzimam lika koji je na drugim temama pokazao svoje lice vezano za rangiranje Bosnjaka - necemo o tome sad.
Cybernetic wrote:

Islamski fundamentalizam je pokusaj ponovnog uvodjenja stanja iz ranog srednjeg vijeka.
Netacno - u srednjem vijeku je islamski svijet imao i tehnoloski i naucni i kulturni primat u svijetu. Islamski fundamentalizam danasnjice je hibrid, jedna bizarna improvizacija a ne neko vracanje standarda iz proslosti.
hazbi

#114 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by hazbi »

sinoc na Face tv uz predhodno upozorenje pustise par snimaka iz Nigerije....u zadnjim scenama idioti ne koriste puske vec iskljucivo noz,sjekire,kamenje....uzas uzas uzas....ne postoji nikakvo opravdanje za ono....nisam mogao zaspati skoro cjelu noc....
homega

#115 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by homega »

uglavnomja wrote:
homega wrote:
..

francuski narod, razne nvo, pojedinci i unprofor.

ne miteran. zasto mi kasapis post i vadis i konteksta?

ko nije bio u sarajevu i nije pojeo nesto iz francuskog lunch paketa neka se ne javlja na temu francuzi i bosna :)
...kao i ona/onaj ko se ne sjeća "francuskih čokoladica" poklonjenih sarajevskim ratnim djevojčicama i djevojkama, uz ogradu kampa na Skenderiji :-)

A sad zaista molim da se ova nigerijska - Boko Haram tema ne trola Francuzima u BiH
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#116 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by Zviz »

Teror tamo terror vamo sve je to isto kad su ljudski zivoti u pitanju. No ima i razlike. Prva je, na Europskom kontinentu se o tome pise vise kad se desi kod susjeda ili malo nize u "ulici", tako je terror u Australiji se na svaku sekundu pisao po Oceaniji, pa cak i Tuvalu i Kiribati su o tome izvjestavali vise nego BiH ili Njemacka. Terror u Parizu su samo naveli a ne iz minute u minutu. Terror u Nigeriji isto tako. Dok u pojedinim africkim republikama o tome se prica iz minute u minutu po ostalom svijetu to je vise ono da objavi ali nema nista dublje.

Ima tu i drugi razlog.
Ko je koliko vrijedan. Naime neko iz Svicarske je vrijedniji u kolicini para na glavu nego neko iz Angole, Nigerije, Laosa itd. Jedan Njemac je vrijedan mozda ko 300 Nigerijanaca, jer taj isti Svabo ima jacu kupovnu moc, jer kako drugcacije ocuvati kapitalizam. U kapitalizmu je siromasan samo steta i tako ako ga ko smakne hah jebat ga. A ove sa i bilo kojim parama cuvas, jer bez njih kao kapitalista mozes da prnes u fenjer.

Jedino u filmu HEAT je tokom pljacke banke jako dobro objasnjeno zasto banke...
Freamon Lester

#117 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by Freamon Lester »

spinel_ wrote:@cyprus, uvijek je znao o svakoj drzavi svijeta sve sto treba :thumbup:

o ovome sam ja na prvoj stranici pisao.
Image

licemjerstvo par ekselans
Zasto na islamistickim portalima nema bar vijest da se pokolj desio? Licemjerno? :izet:
uglavnomja

#118 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by uglavnomja »

homega wrote:
...kao i ona/onaj ko se ne sjeća "francuskih čokoladica" poklonjenih sarajevskim ratnim djevojčicama i djevojkama, uz ogradu kampa na Skenderiji :-)

A sad zaista molim da se ova nigerijska - Boko Haram tema ne trola Francuzima u BiH

rece svoje, pa onda ne trolajte ... :D

e, pa hocu da trolam, izvinjavam se pokretacu teme i svim ostalim. samo zato sto 99% vas ima sliku o zlim francuzima olicenu u miteranu i embargu. e, pa nije tako. nadam se da ce se neko potruditi da nadje vise podataka o unproforu, o desetinama nvo, o pomoci, o konvojima ...

eto, ne trolaj vise :run:
spinel_

#119 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by spinel_ »

Freamon Lester wrote:
Zasto na islamistickim portalima nema bar vijest da se pokolj desio? Licemjerno? :izet:

jebe mi se za njih, jer stanje ne mogu promjeniti..
evropski drzavnici poletiti u Pariz, jer stanje mogu promjeniti.. za nigeriju im puca ona stvar

i prestani vise sa licemjernim postovima. dosadan si.
LBVIEW

#120 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by LBVIEW »

uglavnomja wrote:
homega wrote:

rece svoje, pa onda ne trolajte ... :D

e, pa hocu da trolam, izvinjavam se pokretacu teme i svim ostalim. samo zato sto 99% vas ima sliku o zlim francuzima olicenu u miteranu i embargu. e, pa nije tako. nadam se da ce se neko potruditi da nadje vise podataka o unproforu, o desetinama nvo, o pomoci, o konvojima ...

eto, ne trolaj vise :run:
A oficijelna politika jedne zemlje je inace po uticajnosti i znacaju u rangu jednog nvo-a? :lol:
Imali smo podrsku jednih- "demokratske javnosti", nvo-a, "nezavisnih" intelektualaca i ostatka prdimahovine, te izostanak iste onih drugih koji su se jedino i pitali,sto je rezultiralo presutnim odobravanjem velikosrpskog divljastva do 95-e i uplitanja Amera, da bi se nakon toga ovi potonji prilljucili k'o zadnji supci.
Da ne bi bilo kakve zabune, ovo podsjecanje na sramnu ulogu Francuske 90-tih nikakve veze nema s nekakvim opravdavanjem ovih divljaka bilo u Nigeriji bilo u Parizu.
Challenger__

#121 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by Challenger__ »

spinel_ wrote:za nigeriju im puca ona stvar
- Istina, za njihove živote im se jebe, ali su ITEKAKO zainteresovani za resurse Nigerije, naročito naftu koja se nalazi uglavnom na (dominantno hrišćanskom) jugu zemlje. Tu je uletila Kina sa ogromnim investicijama i počela je da mijenja kolonijalnu konfiguraciju Nigerije i Afrike u cjelini! Onda je, volšebno, ojačao Boko Haram, a tzv. "zapad" se tu sad pojavljuje kao potencijalni "spasilac". Sličan model poništenja kineskih investicija je viđen u Libiji, gdje su naoružani banditi skinuli Gadafija a instalirana prozapadna "vlada" poništila sve ugovore sa Kinom...

- Vrlo je moguće da se radi o varijaciji na temu, a sa ciljem da se izvrši prekompozicija Nigerije (možda i njena podjela), sa ciljem da nova vlada juga bude velikodšna prema zapadnim "spasiocima".

Ne sporeći da ekstremizam egzistira i bez licemjerne politike zapada, vjerujem da je u ovom slučaju riječ o još jednoj bezdušnoj instrumantalizaciji terorizma od strane razbojnika na zapadu.
Last edited by Challenger__ on 11/01/2015 17:21, edited 1 time in total.
chupacabra

#122 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by chupacabra »

Cybernetic wrote:
MyTao wrote:Sakica ovih ludjaka nije prava slika svih muslimana, to je istina. Problem je sto se u Islamu (Kuranu, sunnetu) moze naci obrazlozenje da rade to sto rade. Jedini razlog zasto Islamisti i ekstremisti nisu slika svih muslimana jeste zbog toga sto se vecina "muslimana" ne pridrzava Islamskih pravila i propisa. Kad bi se svi istinski pridrzavali i istinski vjerovali u ono sto je Muhamed pricao, svi bi zivili i radili kao ovi ludaci.
Islamski fundamentalizam je pokusaj ponovnog uvodjenja stanja iz ranog srednjeg vijeka. On se, kao i svaki fundamentalizam, poziva na svoje korijene, na izvorni i cisti islam. Drugi problem cini i jezik na kojem je Kuran napisan. Arhaicni arapski jezik koji je tesko prevesti i koji mozes tumaciti na pedeset nacina. Prema klasicnom islamskom zakonu je dzihad protiv pripadnika drugih religija, nevjernika i otpadnika od islama legitiman. Ovi sto se ubise prodavajuci pricu o vjeri ljubavi i mira su kao veci eksperti od ljudi koji su donosili te zakone u doba nastanka islama.

Kao sto kazes, vecina muslimana se ne drzi tih propisa. Isto sumnjam da je vecina muslimana ikada procitala Kuran. Sto mislite kako su osmanski vladari pravdali svoje osvajacke pohode? Oni su nosili "Muhamedovu zastavu" i to smatrali vjerskom obvezom svakog muslimana. No vecina muslimana vode svoje zivote. Od islama zive ono sto im odgovara, jer znaju da u 21. stoljecu ne mozes zivjeti prema tim propisima, izuzev ako pripadas ISIS-u ili ovim idiotima u Africi. Jeste tocno da su zapadne vlade djelomicno odgovorne za uspon ovih pokreta. Cjelokupna politika Zapada prema Bliskom istoku je suodgovorna za Boko Haram, ISIS, Al Kaidu itd. Francuska vlada prica o napadu na "republikanske vrijednosti", a suti o naoruzavanju sirijske "opozicije". Ali ipak se ne moze ignorirati defekt u samom islamu. Hocu reci, citav taj islam je jedan veliki defekt kao i krscanstvo, cak i nakon sto je refomirano. Ovi islamisti su iskreni. Nisu licemjeri koji pricaju o religiji ljubavi i mira, a na Facebooku ostavljaju komentare kako treba ubiti svakog tko im vrijedja proroka ili kako su ateisti "kerovi kojima nije nista sveto" i "ljudsko smece" (citao jucer na stranici Radio Sarajeva). Islamisti se u svako doba dana drze svojih stavova.
Imas onda problem kako objasniti da milioni i milioni muslimana koji se pridrzavaju strogo vjerskih pravila nisu ratnici. Po toj logici razmisljanja bi svi bosanski imami trebali biti pod punim ratnom spremom i uciti svoje dzemate da se spremaju za rat. A vjeruj mi, oni se itekako pridrzavaju svoje vjere.
Ja kao agnostik sa prilicno kritickim pristupom prema vjerama sam procitao Kuran u vise verzija i objasnjenja (interpretacije) ajeta, i nisam mogao ni na jednom mjestu naci poziv na ubijanje ili opravdanje istog. Ali to je tema sama za sebe.
Problem kod mnogih ljudi je za svoje vec formirane predrasude o Islamu samo traze jednu rijec ili recenicu u Kuranu ili Hadisima (mada je Kuran iznad Hadisa ako ima nejasnoce) koju mogu pokazati kao dokaz za svoje vec formirano misljenje. Slicno nesto sto rade i teroristi za opravdanje svojih ubistava.
Ljudi ne odrastaju u vakuumu vjere: siromastvo, manjak edukacije, kolonijalizam, podrzavanje dikatatora umjesto demokratije od strane Zapada, invazija na zemlje Bliskog Istoka, ubijanje i mucenje civila u okupiranim zemljama, civilna "kolateralna steta" u bombardovanju teroristickih grupa, ubijanje Palestinaca kao pasa, medjusobno ubijanje Suni i Sija, tretiranje imigranata kao gradjana treceg reda u zapadnim zemljama itd itd. Ovo su sve faktori koji uticu na razvoj psihe covjeka i na kraju vjera kao jedini kohezioni faktor razlicitih naroda dodje kao slag na tortu. Naravno, vjera ce se jednostavno optuziti sa to sve jer je jednostavnije.
Freamon Lester

#123 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by Freamon Lester »

Challenger__ wrote:
- Istina, za njihove živote im se jebe, ali su ITEKAKO zainteresovani za resurse Nigerije, naročito naftu koja se nalazi uglavnom na (dominantno hrišćanskom) jugu zemlje. Tu je uletila Kina sa ogromnim investicijama i počela je da mijenja kolonijalnu konfiguraciju Nigerije i Afrike u cjelini! Onda je, volšebno, ojačao Boko Haram, a tzv. "zapad" se tu sad pojavljuje kao potencijalni "spasilac". Sličan model poništenja kineskih investicija je viđen u Libiji, gdje su naoružani banditi skinuli Gadafija a instalirana prozapadna "vlada" poništila sve ugovore sa Kinom...

- Vrlo je moguće da se radi o varijaciji na temu, a sa ciljem da se izvrši prekonpozicija Nigerije (možda i njena podjela), sa ciljem da nova vlada juga bude velikodšna prema zapadnim "spasiocima".

Ne sporeći da ekstremizam egzistira i bez licemjerne politike zapada, vjerujem da je u ovom slučaju riječ o još jednoj bezdušnoj instrumantalizaciji terorizma od strane razbojnika na zapadu.
A znaci, opet zapad. :lol: Zapadni krstasi finansiraju crne muslimane da kolju crne krstase... :lol:
jefferson

#124 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by jefferson »

Freamon Lester wrote:
Challenger__ wrote:

- Vrlo je moguće da se radi o varijaciji na temu, a sa ciljem da se izvrši prekonpozicija Nigerije (možda i njena podjela), sa ciljem da nova vlada juga bude velikodšna prema zapadnim "spasiocima".

A znaci, opet zapad. :lol: Zapadni krstasi finansiraju crne muslimane da kolju crne krstase... :lol:
Jbg, tako ti je kada sjedis u kuci po cijeli dan i pohadjas Google Univerzitet. Jbg, treba izaci i iz maminog i tatiog stana i nesto u zivotu uraditi.
nigor

#125 Re: Teror u Nigeriji, 2000 mrttvih

Post by nigor »

Challenger__ wrote:

- Vrlo je moguće da se radi o varijaciji na temu, a sa ciljem da se izvrši prekompozicija Nigerije (možda i njena podjela), sa ciljem da nova vlada juga bude velikodšna prema zapadnim "spasiocima".

A možda se radi o tome da se želi podjela zemlje, možda ovi na jugu priželjkuju da se odvoje od muslimanskog sjevera, jer kako objasniti da ne mogu potaracati šaku ovih nadrogiranih zombija sa kalašnjikovima?
Ja bih prije rekao da ne žele da ih potarasaju, jer im odgovara da se stvori atmosfera podjele zemlje.
Kakav je problem potarasati zombije, pa jebote da odem sa 20 ljudi i dva helikoptera ovih zombija za dva mjeseca ne bi bilo ni na mapi, a šta je tek njima poslati jedno 20000 ljudi u lov, ili da nađu plaćenike i daju im koji milion i ljudi završe sa zombijima za 15 dana.

Postoji još jedna mogućnost, a to je da iza zombija stoje isti oni koji su iza kozojeba i da upravljaju ovim akcijama, ima tu još kombinacija, sve je moguće, jedino što nije moguće, niti vjerovatno je to da za 10 dana ne mogu satrati zombije samo da to žele. Zato je meni najvjerovatniji scenario da je "kršćanskom" jugu pun qrac "muslimanskog" sjevera i da se stvara ambijent i kulisa za podjelu zemlje.
Post Reply