mishic wrote:Nisam, moje pravo, /pa i pravo govora/ prastaje tamo gdje počinje tvoje pravo /pa i pravo da te niko ne vrijeđa/...
Ovdje je riječ o prekoračenju i zloupotrebi prava sa obje strane. Isti princip različitog inteziteta i različitih posljedica.
Jeste li ili niste Čarli
Moderator: anex
- Op3r4t0r
#101 Re: Jeste li ili niste Čarli
- supercali
#102 Re: Jeste li ili niste Čarli
davno jedan pametan covjek rece
religija opijum za mase
religija opijum za mase
- derion
#103 Re: Jeste li ili niste Čarli
Nisam bio "Charlie" 2005. (iako sam i tada smatrao da zapadni mediji IMAJU pravo objaviti karikature koga god hoće, jer im tamošnji zakoni to omogućavaju), ali danas definitivno jesam. Bez slobode govora nemamo i ne smijemo ništa! Bez preispitivanja (pa i zadirkivanja) moralnih, etičkih, vjerskih, političkih, ekonomskih i svih drugih standarda ne možemo kao individue i društvo napredovati. Kada su nam stajališta zacementirana stoljećima i milenijima, tu nema napretka, ni duhovnog, ni materijalnog.
Last edited by derion on 09/01/2015 18:28, edited 2 times in total.
- sinuhe
#105 Re: Jeste li ili niste Čarli
Da nije riječ o karikaturama nešto bi drugo smetalo, npr. Salman Rushdie.
Kako vidim islam se ne smije kritikovati pa ni sami muslimani neće reći da je islam u krizi.
Kako vidim islam se ne smije kritikovati pa ni sami muslimani neće reći da je islam u krizi.
- travar
#106 Re: Jeste li ili niste Čarli
Jok ja.
Ima puno značajnijih osoba koje nam mogu i trebaju biti uzor kako se ophoditi jedni prema drugima.
Ima puno značajnijih osoba koje nam mogu i trebaju biti uzor kako se ophoditi jedni prema drugima.
- Abebe Bikila
#107 Re: Jeste li ili niste Čarli
JE SUIS CHARLIE!
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#108 Re: Jeste li ili niste Čarli
Sjajno!JanuaryJones wrote:Organizovana religija je javna domena i javna stvar i kao takva podložna kritikama. Katolička crkva je period fundamentalizma i agresivnog dogmatizma u velikoj mjeri već preživjela (blasfemija se kažnjavala smrću u najgorim mukama) i ostavila iza sebe inkviziciju i slične rabote. Kad religija postane privatna stvar svakog čovjeka, ono što nosi u duši - istinska vjera i ljubav u ono što vjeruje - jedina borba koja čovjeku preostaje biće spoznaja Boga ili svevišnjeg unutar samog sebe i tada ću braniti svakog insana protiv ismijavanja, rugla i uvrede. Dotad sam Charlie.
Ako dozvolis, prepisao bih u svoje biljeske
-
Maxxtro
#109 Re: Jeste li ili niste Čarli
Svi vi koji ste se nasli uvrijedjeni karikaturama i koji tvrdite da su oni crtali karikature eto onako cisto da podjebavaju narod ocito nemate pojma koja je svrha satire i njena poruka vam je potpuno preletila preko glave. Svrha je kriticki osvrt na neke aktuelne drustvene i politicke teme kroz humor. Svrha je da se licemjerje, nazadne ideje, negativni drustveni i politicki trendovi na jedan ironican nacin izvrgnu ruglu, ogole i pokaze ljudima apsurd koji lezi iza maske.
Recite mi onda , u tom kontekstu, koja bi onda bila svrha izrugivati se covjeku koji je mrtav preko 1000 godina, ili ismijavati jednu citavu religiju onako samu po sebi, a da to nije vezano za neke aktuelne probleme sa takozvanim "sljedbenicima" te religije? Ironija u citavoj ovoj situaciji je da su takve poruke upravo upucene umjerenim muslimanima, poruke o opasnosti ekstremizma i podrzavanja istog, a to je nazalost upravo ono sto se sada uveliko desava.
Uzmimo za primjer nekog zlocinca koji siluje zene i govori da je to ono sto njegov bog, nebitno koji, zeli od njega i naredjuje mu. Karikaturisti bi kao odgovor mozda nacrtali tog njegovog boga kako se samozadovoljava dok ovaj siluje zene, da bi ilustrirali apsurd jednog takvog boga koji zeli od svojih sljedbenika da siluju. Ovdje podvlacim "njegovog", jer ono sto se ismijava je hipoteticki koncept jednog takvog boga koji zapovijeda takve stvari, a ne sam bog, onakav kakvog ga slijedi mnostvo normalnih i postenih vjernika i bilo bi suludo da sa isti uvrijede.
To se vidi i u ovoj reakciji Charba, jednog od karikaturista koji je ubijen, na slican napad 2011.godine - Charb was quoted by AP stating that the attack might have been carried out by "stupid people who don't know what Islam is" and that they are "idiots who betray their own religion".Je li to covjek koji mrzi i ismijava Islam? Mozda, ako si potpuni imbecil. Ja se na pomenute karikature nisam ni najmanje uvrijedio, jer "moj" Muhammed a.s., onakav kakvog ga ja vidim, i "moj" Allah dz.s., onakav u kakvog vjerujem, nikad ne bi odobrio ni zapovijedio ubijanje neduznih ljudi radi jebenih slicica.
Recite mi onda , u tom kontekstu, koja bi onda bila svrha izrugivati se covjeku koji je mrtav preko 1000 godina, ili ismijavati jednu citavu religiju onako samu po sebi, a da to nije vezano za neke aktuelne probleme sa takozvanim "sljedbenicima" te religije? Ironija u citavoj ovoj situaciji je da su takve poruke upravo upucene umjerenim muslimanima, poruke o opasnosti ekstremizma i podrzavanja istog, a to je nazalost upravo ono sto se sada uveliko desava.
Uzmimo za primjer nekog zlocinca koji siluje zene i govori da je to ono sto njegov bog, nebitno koji, zeli od njega i naredjuje mu. Karikaturisti bi kao odgovor mozda nacrtali tog njegovog boga kako se samozadovoljava dok ovaj siluje zene, da bi ilustrirali apsurd jednog takvog boga koji zeli od svojih sljedbenika da siluju. Ovdje podvlacim "njegovog", jer ono sto se ismijava je hipoteticki koncept jednog takvog boga koji zapovijeda takve stvari, a ne sam bog, onakav kakvog ga slijedi mnostvo normalnih i postenih vjernika i bilo bi suludo da sa isti uvrijede.
To se vidi i u ovoj reakciji Charba, jednog od karikaturista koji je ubijen, na slican napad 2011.godine - Charb was quoted by AP stating that the attack might have been carried out by "stupid people who don't know what Islam is" and that they are "idiots who betray their own religion".Je li to covjek koji mrzi i ismijava Islam? Mozda, ako si potpuni imbecil. Ja se na pomenute karikature nisam ni najmanje uvrijedio, jer "moj" Muhammed a.s., onakav kakvog ga ja vidim, i "moj" Allah dz.s., onakav u kakvog vjerujem, nikad ne bi odobrio ni zapovijedio ubijanje neduznih ljudi radi jebenih slicica.
- JanuaryJones
#110 Re: Jeste li ili niste Čarli
_BataZiv_0809 wrote:Sjajno!JanuaryJones wrote:Organizovana religija je javna domena i javna stvar i kao takva podložna kritikama. Katolička crkva je period fundamentalizma i agresivnog dogmatizma u velikoj mjeri već preživjela (blasfemija se kažnjavala smrću u najgorim mukama) i ostavila iza sebe inkviziciju i slične rabote. Kad religija postane privatna stvar svakog čovjeka, ono što nosi u duši - istinska vjera i ljubav u ono što vjeruje - jedina borba koja čovjeku preostaje biće spoznaja Boga ili svevišnjeg unutar samog sebe i tada ću braniti svakog insana protiv ismijavanja, rugla i uvrede. Dotad sam Charlie.
Ako dozvolis, prepisao bih u svoje biljeske
- bimbokaposzta
#111 Re: Jeste li ili niste Čarli
Na postavljeno pitanje, odgovor je nisam i ne mogu se poistovjetiti sa "Čarlijem" jer ono malo što vidjeh, prelazi granice dobrog ukusa.
Mada je postavljeno samo jedno pitanje, neki odgovaraju na nešto što nije pitano pa ću i ja odgovoriti na pitanje koje nije postavljeno ali se nekako provlači kroz skoro svaki post.
Dakle, ne bih ubio radi razloga zbog kojeg su "Čarlijevci" pobijeni.
Mada je postavljeno samo jedno pitanje, neki odgovaraju na nešto što nije pitano pa ću i ja odgovoriti na pitanje koje nije postavljeno ali se nekako provlači kroz skoro svaki post.
Dakle, ne bih ubio radi razloga zbog kojeg su "Čarlijevci" pobijeni.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#112 Re: Jeste li ili niste Čarli
nema posla zbog kojeg umrijeti...
osim možda pomaganje drugima...al i tu ima dobar skafander
osim možda pomaganje drugima...al i tu ima dobar skafander
- madner
#114 Re: Jeste li ili niste Čarli
Poenta jeste otici predaleko, ako satira ne vrijeda nije satira.
Ljudi misle da imaju pravo da im se drugi ljudi ne rugaju stavovima, no to nije tacno.
Liberte ovdje ne stanuje.
Ljudi misle da imaju pravo da im se drugi ljudi ne rugaju stavovima, no to nije tacno.
Liberte ovdje ne stanuje.
- trcicu trceci
#115 Re: Jeste li ili niste Čarli
Kako se ljudi vole preseravati, a to samo da bi pricali. Prvo ja se ne mogu poistovijetiti s tim ljudima, nije mi ih zao jer ih ne poznajem i ne mogu toliko tragicno to smatrati kad se ista desavaju svaki dan, ali bukvalno svaki dan ovakve scene van Evrope. Ubijaju se i djeca i to ona koja nisu ni progledala kako treba. Kakva sloboda medija i gluposti. Imaju slobodu, ali jarane mogu se i ja pozvati na slobodu pa hodati go ulicom? I uhapse me, ja kazem oni zabranjuju meni ljudsko pravo, da budem onakav kakav ja zelim? Postoji nesto sto ze zove kodeks, i ako hocete, ovo je kodeks ponasanja u medijima. Degutantno je ismijavati takvo nesto.
Ako vec znas da ce milione ljudi uvrijediti takva karikatura, zasto je objavljujes? Sta je tu svrha? Kakva ba umjetnost, kakvi bakraci. Ljudi poginuli, idemo dalje, sta shvatati toliko tragicno, imam ba svojih problema
Ako vec znas da ce milione ljudi uvrijediti takva karikatura, zasto je objavljujes? Sta je tu svrha? Kakva ba umjetnost, kakvi bakraci. Ljudi poginuli, idemo dalje, sta shvatati toliko tragicno, imam ba svojih problema
Last edited by trcicu trceci on 09/01/2015 19:26, edited 1 time in total.
-
zenit dozic
#116 Re: Jeste li ili niste Čarli
sahara1428 wrote:http://www.dailymotion.com/video/x3x6rf ... vanja_news
"Živjela francuska sloboda govora"
-
Margita81
#117 Re: Jeste li ili niste Čarli
derion wrote:Nisam bio "Charlie" 2005. (iako sam i tada smatrao da zapadni mediji IMAJU pravo objaviti karikature koga god hoće, jer im tamošnji zakoni to omogućavaju), ali danas definitivno jesam. Bez slobode govora nemamo i ne smijemo ništa! Bez preispitivanja (pa i zadirkivanja) moralnih, etičkih, vjerskih, političkih, ekonomskih i svih drugih standarda ne možemo kao individue i društvo napredovati. Kada su nam stajališta zacementirana stoljećima i milenijima, tu nema napretka, ni duhovnog, ni materijalnog.
- Zokipfc
#118 Re: Jeste li ili niste Čarli
Po tvojoj logici nije OK kritikovati Britanski/Americki imperijalizam zasto sto ce se mnogi patriJoti uvrijediti.trcicu trceci wrote: Ako vec znas da ce milione ljudi uvrijediti takva karikatura, zasto je objavljujes? Sta je tu svrha?
-
johnlock071
#120 Re: Jeste li ili niste Čarli
Jel zreo za reforme ili je dobar a ovi ga pogrešno tumače? Znači dvije totalno različite stvari si napisao u jednom dahu, preispitaj se šta si htio reći.oskarboy wrote:svi smo mi čarli,a ovi licemjerni zatucani nek se napuse k.svi teroristi su ubijeni.zivila sloboda .islam je zreo za reforme,pogotovo njegove pristalice koje ga pogresno tumace.tumace ga tako sto bi ubijali u ime islama a sam kuran kaze ko ubije samo jednog covjeka kao da je ubio citav svijet.
zenit dozic wrote:Jao gluposti tito dragi![]()
Pa što se ne postavi pitanje jesi li neki Ahmed od 2 miliona smaknutih Iračana od oslobodioca sa zapada, da ne nabrajam dalje od Libije do Sirije fuj jebote.
Ljudi se ni krivi ni dužni ubijaju pod plaštom demokratije iz dana u dan godinama i niko ni da se počeše po guzi a sada se svi uhvatili nekakvog čarlija![]()
Jel su to njihovi životi vrijedniji od ovih drugi?
Koji ste vi patetični licemjeri, dobro je ona Vedrana Rudan napisala, drito u srž.
Dežurni kjafiri nabijaju postove na offtopicu.supercali wrote:davno jedan pametan covjek rece
religija opijum za mase
- trcicu trceci
#121 Re: Jeste li ili niste Čarli
vidim nije pitanje tako da ti nemam sta odgovarati.Zokipfc wrote:Po tvojoj logici nije OK kritikovati Britanski/Americki imperijalizam zasto sto ce se mnogi patriJoti uvrijediti.trcicu trceci wrote: Ako vec znas da ce milione ljudi uvrijediti takva karikatura, zasto je objavljujes? Sta je tu svrha?
S jedne strane glupo je vrijedjati nekoga na osnovu boje koze, vjere, pripadnosti plemenu, i ostale stvari... Ti spominjes politiku sto je skroz druga stvar
-
afafaf
#122 Re: Jeste li ili niste Čarli
JesuisCharlie. Sta islamisti znaju sta je moderno doba i satira. Sve to treba u Arabiju poslat.
- Zokipfc
#123 Re: Jeste li ili niste Čarli
Pa upravo govorim o pripadnosti plemenutrcicu trceci wrote:vidim nije pitanje tako da ti nemam sta odgovarati.Zokipfc wrote:Po tvojoj logici nije OK kritikovati Britanski/Americki imperijalizam zasto sto ce se mnogi patriJoti uvrijediti.trcicu trceci wrote: Ako vec znas da ce milione ljudi uvrijediti takva karikatura, zasto je objavljujes? Sta je tu svrha?
S jedne strane glupo je vrijedjati nekoga na osnovu boje koze, vjere, pripadnosti plemenu, i ostale stvari... Ti spominjes politiku sto je skroz druga stvar
-
johnlock071
#124 Re: Jeste li ili niste Čarli
Pretjeruješ, nismo o tome pričali. Ja nemam problem s tvojim stavom i mišljenjem, jer poštujem slobodu govora i mišljenja. Ali hajde probaj sad ti crtati vjerske karikature i ismijavati te drugove svoje i njihovu vjeru i vidi da li ćete ostati drugovi?Zokipfc wrote: Imam ja drugove koji su muslimanske vjeroispovesti, a oni znaju kako ja mislim o njihovoj vjeri. Isto sto imam prijatelje hriscane koji takodjer znaju sta ja mislim o crkvi, papi itd. To ti se zove sloboda govora, sloboda da kazes i mislis sta god zelis bez da te neko zakolje, pretuce ili da te strpa u zatvor. Kontas? Ne, znam da ne kontas.
Jednostavno, sloboda mišljenja i govora je jedno. Izrugivanje, provociranje, to je nešto sasvim drugo.
-
L u c i f e r
#125 Re: Jeste li ili niste Čarli

Da
37
35%
Ne
66
62%
Iz ankete se može vidjeti da dvije trećine nisu, porazno - za njih same prije svega, ali za mene ni najmanje neočekivano...