Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Javni sektor treba "rezati"

Da
78
83%
Ne
11
12%
Ne znam
5
5%

Total votes: 94

kakavdanakneiskustvu

#101 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by kakavdanakneiskustvu »

bach wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
Šveđanin wrote:Kako izgleda život na poslu na budžetu tih što ih je u jednoj kancelariji 9? Bez preuveličavanja.. dođu na posao i šta, budu na telefonu, fejsbuku, piju kafe?

ima ih po 4 u kancelariji,pa imaju vremena i za fb,kafu nekoliko puta dnevno,hodanje po drugim kancelarijama,gosti im non stop dolaze,laptop privatni donose,i hajd sve to,šta bi kad ih je neko smjestio njih 4 u kancelarijiugdje i 3 može raditi da se ne umore od posla nego i kukaju kako nemaju ovo,ono,da bog sačuva,čak se desilo i da kancelarija bude zaključana ljetos ,svi na godišnjem
I glavna im je briga šta će ručati taj dan.
7

otprilike
JThomas

#102 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by JThomas »

ako se u poljoprivredi na tom mjestu i nivou dijele poticaji može itekako. da li to radi, zna ona.
gidra

#103 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by gidra »

Sociolog wrote:Postovanje svima! Dugo sam na forumu, 6-7 godina. Moze li mi iko objasniti, molim vas, bez trolla i sarkazma..Kako neko zaposlen u Opstini, kao strucni saradnik, s 2 male djece i muzem koji je autoelektricar..s platom od 800km . Moze sebi, kupiti Rav 4, iz 2006 godine... molim Vas, moze li iko to objasniti, na koji nacin???
Vjerovatno na kredit. Ali da bi i dobila kredit mora ispunjavati neke uslove, strucni saradnik u Opcini je vss zanimanje i sa toplim obrokom plus dodatak na staz ima minimum 1500 KM. Referenti i ostala ss zanimanja imaju svi preko 1100 naravno sa toplim obrokom... Generalno u Opcinama, bar Sarajevskim su ekstra primanja.
bach

#104 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by bach »

Sociolog wrote:Postovanje svima! Dugo sam na forumu, 6-7 godina. Moze li mi iko objasniti, molim vas, bez trolla i sarkazma..Kako neko zaposlen u Opstini, kao strucni saradnik, s 2 male djece i muzem koji je autoelektricar..s platom od 800km . Moze sebi, kupiti Rav 4, iz 2006 godine... molim Vas, moze li iko to objasniti, na koji nacin???

Kada radiš recimo u opštini, dobiti kredit za kupovinu uta, pa i polovnog ...Je Vaginin dim...

Ne trebaju žiranti, jedan eventualno, a njega u istoj kancelariji nije teško naći...

Banke za zaposlene u budžeskim institucijama skoro momentalno odobravaju kredit...
dječak sa šibicama

#105 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by dječak sa šibicama »

Sociolog wrote: autoeletricar je striktno poslije radnog vremena kuci, cuva 2 male djece ( 1 bolesno), 100% nista ne radi privatno. Njegova fixna plata je takodje 800+ topli obrok. Idu godisnje na more , na Jadran.. Zimi par puta na Vlašić. Ona je u sektoru ''poljoprivrede'' i često ide po nekim terenima oko dodjele plastenika i slicno. Sad ne znam, da li se moze ''zaraditi na kafu'' u tom poljoprivrednom sektoru. ? Sta ti mislis J.Thomas. ? Hvala
Ako je Lijanov kadar, moze se i obogatiti da manju drzavu kupi.

Naravno da moze, sektori nabavke su najisplatnija djelatnost u dejtonskoj BiH. Tu se mulja velikim iznosima.
kakavdanakneiskustvu

#106 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Cherry-Cherry wrote:
čak se desilo i da kancelarija bude zaključana ljetos ,svi na godišnjem
A što ne bi bili na godišnjem? :roll:

pa u redu je da budu na godišnjem ali nije u redu da svi istovremeno budu na godišnjem,neko mora raditi
JThomas

#107 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by JThomas »

to očito znači da bi sve moglo funkcionisati i bez te kancelarije i njih u njoj.
kakavdanakneiskustvu

#108 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

JThomas wrote:to očito znači da bi sve moglo funkcionisati i bez te kancelarije i njih u njoj.

ne,nego da šefovi ne znaju raditi svoj posao,jer je umjesto te 4 osobe morala osoba iz susjedne kancelarije raditi svoj posao i svako malo otključavati i zaključavati tu kancelariju jer stranke dolaze svako malo
Danguba

#109 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by Danguba »

Ja mislio on otkrio gejzir... :-)
Svaki laik zna da je ovdje problem na rashodovnoj a ne prihodovnoj strani.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#110 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by -LIBERO- »

Dobrinja80 wrote:
Cherry-Cherry wrote:
-LIBERO- wrote:Pa da je i izmisljeno, preuvelicano, a jeste preuvelicano, poenta posta ne gubi na tezini.

Naravno, tu pistoji cijela hijararhija tih na budzetu, od drzavnih, entitetskih, kantonalnih....do sudova, agencija, banaka....opstina...ma svega :D
I u sklopu svega toga pobrojanog, imas i onu 'tetu na salteru' , a imas i sefove, direktore...upravne odbore, i cijeli niz pozicija koji imaju razne opcije i poluge odlucivanja i nadopune licnih primanja.

Uvodni post mozda i jeste malo skuceno sve to naznacio, ali nije valjda da se mora 'crtati' poenta :D
Fazon je u tome, što u svakoj instituciji imaš nekoliko osoba kao ovi iz uvodnog posta. Oni su u svim komisijama i imaju ekstra dobra primanja. Ostali rade za platu, koja nije uopšte velika. A ljudi misle da svaki zaposlenik u javnom sektoru pored plate prima još pet plata, jer je u najmanje deset komisija, što je van pameti.
Zašto se plaćaju te komisije ako se sastaju u toku radnog vremena, a ako komisije zasedaju posle radnog vremena što im neplate samo prekovremene sate?

To je posebna prica, i to se prosto mora po automatizmu ukinuti. Pa radite svoj posao za platu, i zdravo.
Druga stvar, ok, naravno da mali sloj ljudi u tim institucijama bas uzima veliku lovu, ali i ti koji imaju 'samo' i REDOVNO, bez pimisli koliko su bili produktivni, 1500KM...pa i njih ima barem 2/3 bespotrebnih...prosto veci dio sedmice presjede u kancelarijama.

Eto sticajem okolnosti dosta cesto obilazim te kancelarije, raznih institucija i budzetskih korisnika, KUNEM SE, vecina kancelarija je toliko pretrpano da ne vjerujes. :-) :shock: :D

I najmanje kancelarije imaju 3 do 5 stolova, magicno uklopljenih, da se upitas, kako su sve to unjeli u tako mali prostor, i sta zapravo toliki ljudi rade :shock: :? :D .

I naravno na te plate od 1500KM, otprilike, uracunajte jos 1000 koja se uplati radi raznnih nameta na platu, koji se stalno umnozavaju.
Naravno, oni se ne sekiraju za to, jer ono....uklopljeni su svi ti troskovi i nameti u budzet...al' to je za realni i privatni sektor, svi ti nevjerovatzni nameti, ubistvo totalno. A naravno, ti nameti i toliko izrazeni i postoje, da bi se izdrzavali ovi nagurani po kancelarijama...sto dovodi do situacije, da direktno toliki broj budzetskih korisnika, bukvalno gusi i koci realni i privatni sektor.

U prvoj godini se prosto mora rasteretiti namet privatnom i realnom sektoru, i otpustiti-prekvalifikovati barem 1/3 ovih 'kancelarijasa'. Ubrzanim tempom !!!

Kasnije nastaviti rezati, i pregruprisati ubrani porez, naravno ne u ovom sadasnjem obliku, novih i novih dubzetskih korisnika.
Mislim, ljudi, svi, prosto moraju shvatiti da ovako vise ne moze. Prosto nema novca za ovu klijentelisticko-stranacku bukvalno pljacku i rasipnistvo.

To ako ovi iz SDA nisu skontali, jer oni su najvise uhodani u tome...i ako ipak nisu odlucili da to pregrupisu i drugacije novac rasporede....odosmo svi zajedno, bez obzira u kojem sektoru radili, u 3 lijepe PM. I nije preuvelicavanje, ni prenaglasena drama. Prosto je tako.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#111 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by KatarinaKosaca »

Ovo niti jedna vlast neće uraditi. Jer, to joj je biračka mašinerija. Pa, neće SDA glasati nezaposlen čovjek (hoće neki mazohista :D ), ali nekompetentni administrativac hoće.. Što je najgore na ovako mali broj stanovnika, imamo preglomaznu administraciju, a što je najsmješnije potpuno je neefikasna. Oni misle da su Bogom dati, deru se na stranke, lupaju im šalter pred nosom, kukaju kako puno rade (??????), drski su, nevaspitani, neuki... Ipak, i oni su naši građani i bez jasnog plana samozapošljavanja, povoljnih kredita za mala i srednja preduzeća, će svatko ko to uradi napraviti samo socijalne slučajeve, smanjiti likvidnost bankarskog sektora i smanjiti količinu novca u opticaju. Već nekoliko godina EU ovdje forsira program SME, međutim bez ikakve zainteresiranosti vlasti, jer vlast, jednako kao i njena administracija služi sama sebi i sama je sebi svrha. Ostali građani su joj puki fiskalni prihod koji bi inače rado poslali van zemlje, jer samo smetaju da nije prihoda od PDV , od akciza i od p+d. Naravno, da sam glasala za prvu opciju, jer ne samo da se iznevriam pri svakom ulasku u bilo koju općinu, poresku, bilo gdje, nego i ne želim da moje dijete ostane zaduženo za njihove plaće. Ipak, jedno su želje, a drugo realnost. Naša realnost je na strani podobnih i nesposobnih.
dječak sa šibicama

#112 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by dječak sa šibicama »

Pa zar nije onaj papak kako se zove zaboravio sam mu ime, sad nekakve knjige izdaje i predstavlja se kao ekonomski strucnjak, deba onaj?

Zar nije on mahnuo lovu mahinacijama sa mikrokreditnim organizacijama, koje su strendzeri zamislili kao poticaj malim privrednicima, a on davao kredite i kunti i panti, najcesce nelegalnim pijacarima/svercerima, i to cesto na nelegalan nacin.

Ovi nasi bi i giviht razvalili, narodski receno. Oni su svjetski prvaci u mahinacijama, da samo pola intelekta koji ulazu u pronalazenje "okuka u zakonu i oko zakona" uloze u neku produktivnu djelatnost, ova drzava bi cvjetala. Ali jok.
kakavdanakneiskustvu

#113 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

dječak sa šibicama wrote:Pa zar nije onaj papak kako se zove zaboravio sam mu ime, sad nekakve knjige izdaje i predstavlja se kao ekonomski strucnjak, deba onaj?

Zar nije on mahnuo lovu mahinacijama sa mikrokreditnim organizacijama, koje su strendzeri zamislili kao poticaj malim privrednicima, a on davao kredite i kunti i panti, najcesce nelegalnim pijacarima/svercerima, i to cesto na nelegalan nacin.

Ovi nasi bi i giviht razvalili, narodski receno. Oni su svjetski prvaci u mahinacijama, da samo pola intelekta koji ulazu u pronalazenje "okuka u zakonu i oko zakona" uloze u neku produktivnu djelatnost, ova drzava bi cvjetala. Ali jok.

kenan crnkić
bvcx

#114 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by bvcx »

mali_balon wrote:Pervise zajedljiv u "ljubomorno nasladjivacki" uvodni post da bi se mogao ozbiljno komentarisati. Ja sam nezaposlen i opet se ne bi nasladjivo tudjom mukom, preciznije ljudi koji rade u javnom sektoru. A da ne govorim da si javni sektro sveo samo na drzavne institucije, tacnije vlade i ministarstva.
Ali posto sam vec poceo pisati, naravno da treba svugdje rezati ali treba to malo planski odraditi, npr prvo se smanje vozni parkovi i privilegije, pa proporcionalno izjednacavanj plata nekom je 5% na 900KM ko kuca a neko 5% na 3000KM i ne osjeti. Uglavnom, zadnja opcija bi trebala biti otpustanje, ali ta opcija je najbezbolnija za donosioce odluka, jer otpustanjem obicne fukare nece biti ugrozeni i oni i njihove benificije.
Zato, SVIMA lijepo smanjiti plate na prosječnu od 834 marke i mirna Bosna.
gagy06

#115 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by gagy06 »

Drzava nece da stedi. Prema tome jedna stvar je neupuitna: bankrot nam je zagarantovan. U tome ce stradati radnici. Bankrotirat ce drzava ne i velike vodje. Jebem li ga, ja nisam studirao ekonomiju, ali vjerujem da bismo mi na ovoj temi sada mogli doci lagano do zakljucka kako da drzava ustedi 300, 400, 500 miliona. Postavlja se pitanje: a sto mi to da radimo kad to nije nas posao?
muzicar_iz_parka

#116 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by muzicar_iz_parka »

Nanese mene zlo prošle godine da mi treba neka ovjera u kantonalnom sudu čini mi se jul mjesec, uđoh dočeka me onih 4-5 pandura što čuvaju mobtele a sud čuda neviđenog na godišnjem odmoru, dolazi samo jedan dežurni koji udara ovjere i to od pola 4 do 4 posle podne.
Ne znam kako idu suđenja u periodu tog "kolektivnof odmora", sve u svemu zajebancija žešća.
tandmand

#117 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by tandmand »

bach wrote:
Warashii wrote:Nisam budzetlija, nisam ni blizu tog ali...
Trenutno tražim posao, a svi znamo kako je u Bih tražiti posao, e sad zamislite da se prepolovi administracija i da hiljade ostanu bez "posla" na sta bi to sve ličilo, pogotovo kada svi znamo da taj neki "višak" novca, koji bi ostao ako se smanji administracija, neće biti preusmjeren na nesto pozitivno.
A da ih pošaljemo na minimalac?
Ne, nista ne mijenjati. Bez minimalaca, otpustanja, smanjenja voznog parka i ostalih korekcija, jer bi to bilo produzavanje agonije.
Samo nastaviti ovako do konacnog sloma sistema. Ne mozemo krpiti postojeci ustroj, treba ga slomiti pa praviti novi.
Samo nastaviti ovako ...
bach

#118 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by bach »

tandmand wrote:
bach wrote:
Warashii wrote:Nisam budzetlija, nisam ni blizu tog ali...
Trenutno tražim posao, a svi znamo kako je u Bih tražiti posao, e sad zamislite da se prepolovi administracija i da hiljade ostanu bez "posla" na sta bi to sve ličilo, pogotovo kada svi znamo da taj neki "višak" novca, koji bi ostao ako se smanji administracija, neće biti preusmjeren na nesto pozitivno.
A da ih pošaljemo na minimalac?
Ne, nista ne mijenjati. Bez minimalaca, otpustanja, smanjenja voznog parka i ostalih korekcija, jer bi to bilo produzavanje agonije.
Samo nastaviti ovako do konacnog sloma sistema. Ne mozemo krpiti postojeci ustroj, treba ga slomiti pa praviti novi.
Samo nastaviti ovako ...

Treba samo zamoliti MMF da ima više ne posuđuje pare.

I gotovi su...
Cherry-Cherry

#119 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by Cherry-Cherry »

bach wrote: Treba samo zamoliti MMF da ima više ne posuđuje pare.

I gotovi su...
To se neće nikad desiti.
tandmand

#120 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by tandmand »

Cherry-Cherry wrote:

I gotovi su...
To se neće nikad desiti.
Nije samo MMF izvor financiranja budzetske hobotnice. Izbjegavaj iz svog dzepa davati PDV, vareniku, sir, suho meso ... kupuj na pijaci i tako direktno poguraj malog proizvodjaca. Ukini fiksni telefon, ne rasipaj el. energiju, vozi sporo da ne placas kazne, ...
100 ljudi neka ovome posveti paznju i vec je jedan uhljeb manje a oni koji ostaju morat ce zaraditi svoju platu.
almir90

#121 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by almir90 »

Čuj, mi u privredi se nismo izborili za svoja prava? Joj sranja u bojama, eto cvijeće je u privredi, ima posla na sve strane, kad ti sitnica ne paše samo promijeniš drugi posao u roku pola sata. Joj kakvih debila ima na forumu, al' dobro, znamo mi da sve budžetlije vise na Klixu. Zaposle se preko štele, rodbine i tako bliže, i tako dalje, i oni pričaju o nekakvim pravima, ne znam da li da plačem, ili da se smijem. :lol:

Nego, samo sabur, sabur, propast će budžet kolektivno sa svim budžetlijama u roku godinu-dvije. :lol:
kox

#122 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by kox »

Cherry-Cherry wrote:Nisu zaposleni u javnom sektoru krivi što se zaposleni u privatnom sektoru nisu izborili za svoja prava. Meni je uvijek bilo glupo kad neko kaže: budžetlije imaju godišnji odmor, regres, topli obrok... :-) Ljudi koriste ono šta im zakon omogućava.
Ovakva diskonektovanost od realnosti je stvarno zapanjujuća.
Dobrinja80

#123 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by Dobrinja80 »

muzicar_iz_parka wrote:Nanese mene zlo prošle godine da mi treba neka ovjera u kantonalnom sudu čini mi se jul mjesec, uđoh dočeka me onih 4-5 pandura što čuvaju mobtele a sud čuda neviđenog na godišnjem odmoru, dolazi samo jedan dežurni koji udara ovjere i to od pola 4 do 4 posle podne.
Ne znam kako idu suđenja u periodu tog "kolektivnof odmora", sve u svemu zajebancija žešća.
I Ja sam letos ' ganjao ' papire po sudu i dok san čekao da uvaženi uhljebi popiju ko zna koju po redu kafu, iz dosade sam čitao oglašen ploče po hodniku. Na jednoj su bile odluke o isplatama nagrada nekim stečajnim upravnicima i vjestacima.
Cifre su bile nevjerovatne, nekoliko hiljada KM.

Za šta??????
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#124 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by KatarinaKosaca »

kox wrote:
Cherry-Cherry wrote:Nisu zaposleni u javnom sektoru krivi što se zaposleni u privatnom sektoru nisu izborili za svoja prava. Meni je uvijek bilo glupo kad neko kaže: budžetlije imaju godišnji odmor, regres, topli obrok... :-) Ljudi koriste ono šta im zakon omogućava.
Ovakva diskonektovanost od realnosti je stvarno zapanjujuća.
Ovo je tipično budžetsko razmišljanje u paralelnom svijetu. Ja sam se uvalio, ko ti je kriv što ti nisi, ili čuveno Bakirovo "Oni koji su se snašli i oni koji se nisu snašli" , s tim da je zakonska i moralna osnova snalaženja u njihovom paralelnom univerzumu supsidijarna kategorija
don vito

#125 Re: Ex- finski premijer poručuje: Režite javni sektor! Javni sektor: Omča oko vrata BiH?

Post by don vito »

tandmand wrote:
Cherry-Cherry wrote:

I gotovi su...
To se neće nikad desiti.
Nije samo MMF izvor financiranja budzetske hobotnice. Izbjegavaj iz svog dzepa davati PDV, vareniku, sir, suho meso ... kupuj na pijaci i tako direktno poguraj malog proizvodjaca. Ukini fiksni telefon, ne rasipaj el. energiju, vozi sporo da ne placas kazne, ...
100 ljudi neka ovome posveti paznju i vec je jedan uhljeb manje a oni koji ostaju morat ce zaraditi svoju platu.

:thumbup:
Bravo. Ovo ja govorim i radim od 2009. godine, ponukan bas ovim forumom. Tad su uhljupi prijetili revolucijom ako im se dirne u "prava", dok su u mom okruzenju ljudima dijelili otkaze u realnom sektoru. Na pitanje kako odrzati sistem zbog manjka priliva sredstava u budzet, jedna uciteljica je lucidno objasnila da rjesenje nije stednja na rashodovnoj strani nego poostravanje kontrole i uslova poslovanja privatnih firmi. Eeee, kad nece budzetlije, od tad ja "stedim" i njima uskracujem 17 posto PDV-a, akcize za gorivo....
Da dodam neke prijedloge za stednju: sto manje koristenje automobila (cim malo otopli, biciklo je zakon, jeftinije i zdravije), kupovina tehnicke robe u inostranstvu od kad su ukinute vize (dobiju se bolji i jeftiniji uredjaji, sa duzom garancijom), prati temu koju su na forumu otvorile budzetlije "navedi radnju koja ne izdaje fiskalni racun" i bas tamo kupuj, zaûstavi trgovca koji ti krene kucati racun...
Ja sam strasno ustedio i sa te strane zahvalan sàm budzetlijama sto su mi dali motiv i snagu. :D
Post Reply