U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Šveđanin

#101 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Šveđanin »

Gojeni H wrote:
Šveđanin wrote:Sva sveća da forumaš havatar nije vidio ovu temu.
TruePath sa svojim duplim nalozima pokušava da popuni nastalu prazninu al ide malo teže. :-?
Slucajno sam primijetio da si u redu i normalan forumas, pa se dicis socijal-demokratijom, pa si spreman i osuditi negativne stvari u Bosni (sto je sasvim OK) ... sto bolan ne osudis ovaj cin, a pred kucom ti?
Naravno da osuđujem.. to sam napisao i u temi koja je već bila otvorena, ali je neko obrisao. :-)

stakasa wrote:To je prevashodno problem periferije, luzera globalizacije i transformacije privrede, ljencina kojima smeta sto se socijala na koju oni polazu pravo djeli sa tek pristiglim izbjeglicama, sebicnih penzionera, oportunista sto lesinare na americkim osvajanjima... Uglavnom sljam. Ili - Eskilstuna :)
:thumbup:

Evo poente teme. A imao sa prilike vidjeti na šta liče skupovi "za odbranu švedskog naroda" :lol: Kakvi su to luzeri. :lol: Da su to bar osobe koje iznadprosječno doprinose društvu u nečemu pa se bune, nego upravo kako si i rekao, luzeri ništa bolji ili gori od onih sa socijale.. govorim o onima koji su najglasniji u "odbrani švedskog društva".
neMir wrote:Ova naša "braća" po Europi su uglavnom bagra neviđena. Europa im da priliku da napreduju, integrišu se, ali jok. Fino je primati socijalu ali nastaviti živjeti istim stilom kao u Marakešu, Homsu i sličnim pustinjama. Stoga me nimalo ne čudi porast islamofobije.
To ne može biti opravdanje za paljenje nečijeg vjerskog objekta. Nikad i nikako. Porast islamobofije tek kod dijela naroda, većina naroda u SWE je pokazala da je ovo neispravno, pružili su podršku, skupljaju se donacije, objekat će se obnoviti..

Kada bi ljude u Švedskoj razdvajali na nacije odakle dolaze (što baš nije u redu, jer svugdje ima dobrih ljudi), takođe je i tačno da postoje neke etničke grupe koje imaju izuzetno visok procenat problema sa zakonom svake vrste...
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#102 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Zviz »

Sve te vjereske kuce ko fol u ime Boga i ceva ne vec. Pa jel vi stvarno mislite da broje hodze, popovi, svecanici i ostali u tim vodama, vozaju X5ce i slice cetvero tockase od have i vedra neba? A ovce, tj. obicni idu prebijaju ledja ili ovi u crkvama sjede za onim kupama ko osudjenici... i onda kad pocnu donacije, pa onim mikrofonom ali sa jebenim ekom ko najava kakvog kola. Primamo donacije, od 50 dolara pa nadanje... Kad se je ikad ta neka vjerska zajednica pobrinula da uspostavi bilo kakvu fabriku, da upita svoje vjernike imate li posao, pa da nesto pokrene ako nista da financira, necu reci da mozda izuzetaka nije bilo, ali hebe se njima imate li vi sta za pojesti, eto vam Bog pa se njemu molite i kukajte, a nama ostavite nesto vasih para. Nema nista smjesnije kad u BiH ide sakupljana od vrata do vrata za odrzavanje mezara i groblja. Sta ces hodze i svecanici su bjeda i jad, isto kao i zubari koji se skromno hrane ostatcima hrane sto nandju izmedju nasih zuba.
stakasa

#103 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by stakasa »

neMir wrote:Ova naša "braća" po Europi su uglavnom bagra neviđena. Europa im da priliku da napreduju, integrišu se, ali jok. Fino je primati socijalu ali nastaviti živjeti istim stilom kao u Marakešu, Homsu i sličnim pustinjama. Stoga me nimalo ne čudi porast islamofobije.
Prico ti amidzic ili gledo dokumentarac?
muha_sa

#104 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by muha_sa »

Zviz wrote:Sve te vjereske kuce ko fol u ime Boga i ceva ne vec. Pa jel vi stvarno mislite da broje hodze, popovi, svecanici i ostali u tim vodama, vozaju X5ce i slice cetvero tockase od have i vedra neba? A ovce, tj. obicni idu prebijaju ledja ili ovi u crkvama sjede za onim kupama ko osudjenici... i onda kad pocnu donacije, pa onim mikrofonom ali sa jebenim ekom ko najava kakvog kola. Primamo donacije, od 50 dolara pa nadanje... Kad se je ikad ta neka vjerska zajednica pobrinula da uspostavi bilo kakvu fabriku, da upita svoje vjernike imate li posao, pa da nesto pokrene ako nista da financira, necu reci da mozda izuzetaka nije bilo, ali hebe se njima imate li vi sta za pojesti, eto vam Bog pa se njemu molite i kukajte, a nama ostavite nesto vasih para. Nema nista smjesnije kad u BiH ide sakupljana od vrata do vrata za odrzavanje mezara i groblja. Sta ces hodze i svecanici su bjeda i jad, isto kao i zubari koji se skromno hrane ostatcima hrane sto nandju izmedju nasih zuba.
kad su to i kome dolazili na vrata i trazili pare za odrzavanje mezara i groblja :?

sta mai za ove u SveCkoj, dokle je istraga :?
stakasa

#105 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by stakasa »

muha_sa wrote:
Zviz wrote:Sve te vjereske kuce ko fol u ime Boga i ceva ne vec. Pa jel vi stvarno mislite da broje hodze, popovi, svecanici i ostali u tim vodama, vozaju X5ce i slice cetvero tockase od have i vedra neba? A ovce, tj. obicni idu prebijaju ledja ili ovi u crkvama sjede za onim kupama ko osudjenici... i onda kad pocnu donacije, pa onim mikrofonom ali sa jebenim ekom ko najava kakvog kola. Primamo donacije, od 50 dolara pa nadanje... Kad se je ikad ta neka vjerska zajednica pobrinula da uspostavi bilo kakvu fabriku, da upita svoje vjernike imate li posao, pa da nesto pokrene ako nista da financira, necu reci da mozda izuzetaka nije bilo, ali hebe se njima imate li vi sta za pojesti, eto vam Bog pa se njemu molite i kukajte, a nama ostavite nesto vasih para. Nema nista smjesnije kad u BiH ide sakupljana od vrata do vrata za odrzavanje mezara i groblja. Sta ces hodze i svecanici su bjeda i jad, isto kao i zubari koji se skromno hrane ostatcima hrane sto nandju izmedju nasih zuba.
kad su to i kome dolazili na vrata i trazili pare za odrzavanje mezara i groblja :?

Laze zviz sta zine
neMir

#106 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by neMir »

:shock:
Last edited by neMir on 05/01/2015 23:40, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#107 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by KatarinaKosaca »

bella_ciao wrote: :lol: :lol: Hajd ne ukopavaj se vise majke ti, nadji gdhe u Rimskom ima ta klauzula, postulat, a evo ti i Sumanov

It marked the birth of Europe as a political entity
It aimed to make war between Member States impossible
It encouraged world peace
It would transform Europe by a 'step by step' process (building through sectoral supranational communities) leading to the unification of Europe, including both East and West Europe separated by the Iron Curtain
the world's first international anti-cartel agency
It created a single market across the Community
This, starting with the coal and steel sector, would revitalise the whole European economy by similar community processes
It claimed to improve the world economy and of the developing countries, such as those in Africa.[4]

http://en.wikipedia.org/wiki/Schuman_Declaration

Sad ces rec da je to ipak bilo u Monetovom :lol:

Joj kliksovih srucnjaka i filozofa, da vas nema trebalo bi vas uvozit
Jedini ko se ukopava si ti , jer jasno stavljaš do znanja da ne znaš šta je knjiga i da je nikada ne uzmeš u ruke. Dajem ti referencu stručnjaka za EU , ranije EEZ , koja je doktorirala na Sorboni na temu, kažem ti koja je knjiga, ali ti, pošto misliš da je to nešto što ujeda, ne možeš naći na wikipediji gdje je @zviz napisao i odmah ne važi... jedina provala si ti u svemu
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#108 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by KatarinaKosaca »

neMir wrote:Svjedočio iz prve ruke tokom 6 mjeseci boravka u Francuskoj. Čak i neistreniranom oku je dovoljno nekoliko dana da skonta gdje žive ova naša braća iz Maroka i Alžira, jer su ti dijelovi grada u pravilu najprljaviji i nazapušteniji. A zamisli tek kako je kad sa djetetom odeš na igralište a tamo dvadesetak gospođa u burkama, pa imaš osjećaj da se nalaziš u Džalalabadu, a ne u tekovini svjetske civilizacije.
Ovaj moj primjer je eto vezan za Francusku, ima ovdje forumaša koji žive tamo i vjerovatno znaju bolje, međutim imamo svakodnevno primjere iz svih Europskih zemalja gdje se muslimanski imigranti bez želje za integracijom, okreću kriminalu i vjerskom ekstremizmu.
A crnci? Ima svega... ne možeš tako generalizirati. U Madridu u centru grada Sirijci drže radnje sa tekstilom, dobro rade, dobro stoje. Jesu li integrirani? :roll: Relativno. NIsu se mješali, znaju jezik koliko im treba za posao, djecu edukuju po svojim običajima, i ja ne vidim šta je tu loše. Redovno plaćaju poreze. Jedini problem se može pojaviti na jugu Španije kad pređu iz Afrike gladni i žedni, skloni su provalama, ali to isto rade i crnci iz afričkih zemalja. Stoga je tvoja generalizacija na osnovu "6 mjeseci u Francuskoj" površna, plitka i glupa.
madner

#109 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by madner »

Integracija = asimilacija.

Pravo pitanje je da li te zemlje imaju pravo traziti to od dosljaka. :D
stakasa

#110 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by stakasa »

madner wrote:Integracija = asimilacija.

Pravo pitanje je da li te zemlje imaju pravo traziti to od dosljaka. :D
Nemaju. Postuj zakone a dalje kako hoces.
neMir

#111 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by neMir »

:?
Last edited by neMir on 05/01/2015 23:40, edited 1 time in total.
stakasa

#112 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by stakasa »

KatarinaKosaca wrote:
neMir wrote:Svjedočio iz prve ruke tokom 6 mjeseci boravka u Francuskoj. Čak i neistreniranom oku je dovoljno nekoliko dana da skonta gdje žive ova naša braća iz Maroka i Alžira, jer su ti dijelovi grada u pravilu najprljaviji i nazapušteniji. A zamisli tek kako je kad sa djetetom odeš na igralište a tamo dvadesetak gospođa u burkama, pa imaš osjećaj da se nalaziš u Džalalabadu, a ne u tekovini svjetske civilizacije.
Ovaj moj primjer je eto vezan za Francusku, ima ovdje forumaša koji žive tamo i vjerovatno znaju bolje, međutim imamo svakodnevno primjere iz svih Europskih zemalja gdje se muslimanski imigranti bez želje za integracijom, okreću kriminalu i vjerskom ekstremizmu.
A crnci? Ima svega... ne možeš tako generalizirati. U Madridu u centru grada Sirijci drže radnje sa tekstilom, dobro rade, dobro stoje. Jesu li integrirani? :roll: Relativno. NIsu se mješali, znaju jezik koliko im treba za posao, djecu edukuju po svojim običajima, i ja ne vidim šta je tu loše. Redovno plaćaju poreze. Jedini problem se može pojaviti na jugu Španije kad pređu iz Afrike gladni i žedni, skloni su provalama, ali to isto rade i crnci iz afričkih zemalja. Stoga je tvoja generalizacija na osnovu "6 mjeseci u Francuskoj" površna, plitka i glupa.
Taman tako. A tek sto mi nije jasna ljudska potreba da se samo isticu negativni primjeri. Zap Evropa je PRINUDENA da prima useljenike, demografija je takva, zive dugo, ne radjaju, iz komoditeta zive sami, neko mora kupiti za njima kad ostare.
Ili ti crnci i Arapi na jugu Spanije, puni su ih plastenici oko Almerije, to niko ne spominje.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#113 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Zviz »

muha_sa wrote:

Ja imam neki daljne robine u BiH kojima su a ne samo njima i ostalima kucali i trazili. Eto toliko o tome. Jest da je bilo prije 10tak godina.

Istraga je dosla do zakljucka. Izgorio registrovan poslovni prostor koji je bio izdat u najam organizaciji koja je drzala molitve i casove islamske vjere.
stakasa

#114 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by stakasa »

neMir wrote:
stakasa wrote:
Prico ti amidzic ili gledo dokumentarac?
Svjedočio iz prve ruke tokom 6 mjeseci boravka u Francuskoj. Čak i neistreniranom oku je dovoljno nekoliko dana da skonta gdje žive ova naša braća iz Maroka i Alžira, jer su ti dijelovi grada u pravilu najprljaviji i nazapušteniji. A zamisli tek kako je kad sa djetetom odeš na igralište a tamo dvadesetak gospođa u burkama, pa imaš osjećaj da se nalaziš u Džalalabadu, a ne u tekovini svjetske civilizacije.
Ja sam odgovarao na fonu situacije u Svedskoj gdje se pretjeruje. A mozda je i do tebe, mozda si rigidan, mozda te burke i Dzalalabadi i ne smetaju toliko stanovnicima zemlje domacina
Maverick78

#115 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Maverick78 »

Odvratan čin svakako, pa ko god da je uradio. Da li su odgovorni ovi švedski desničari, ostaje da se vidi. Moguće je, jer su ojačali pa se pokurčili. Isto, kako čitah u par medija, postoji tu i određeni sukob u samoj muslimanskoj zajednici, mislim na određene grupe koje povezuju sa ISIS-om i kurda/sirijaca. Svakako treba sačekati šta će reći istraga. U istragu je uključena i Säpo, Švedska obavještajna služba.

Ono što je pozitivno je da imamo historijski dogovor Alijanse (Moderati i druge partije) i Rödgröna (Socialdemokrate + još dvije partije iliti crveno-zelena koalicija) oko vrlo bitnih stvari, u ovom slučaju oko budžeta, a o imigracinoj politici će još biti dogovora, pa neće biti novih izbora. Dogovor je postignut za narednih osam godina, tako da su ga ovi desničari iz "Švedskih demokrata" (Sveriges Demokraterna SD) žestoko pofafali.
U svakom slučaju odlucili su da ih pošalju u političku historiju, što se upravo dešava.
Ommadawn

#116 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Ommadawn »

muha_sa wrote:

Muha, nisam jos nista novo cuo, sto je definitivno pa da mogu ovdje iznijeti. S druge strane bih porucio @Zvizu da se drzi ove teme i bude objektivniji, medjutim bacio je ovdje jedan mamac a ja cu morati makar da ga izgrizem - ne da nagrizem.
Naime, bosanskim muslimanima skoro svake godine dodje koverta od Bosnjacke Islamske Zajednice u Svedskoj da daju neke donacije za izgradnju dzamije za bosanske muslimane (WTF?) i bosnjackog islamskog kulturnog centra (WTF??). Smatraju kako je to nasa obaveza prema vjeri, sve je dobrovoljno i pitanje je licne savjesti pred Allahom. Ja imam jednog druga koji je vjernik musliman, predao se Allahu i tako zivi - sto je jako tesko primjetiti po njemu kao osobi. Ja sam saznao sasvim slucajno kad sam ga ponudio alkoholom a on odbio i rekao da on klanja i da nije u redu. Postujem, izvinem se i to je to.
Elem, stiglo meni tako to pismo od BIZ i ja to njemu pokazem na sta se on nasmije i rece "Nemoj da doniras! Oni imaju dovoljno novca da ovo sve izgrade ali pohlepnom nikada dosta". Kazem da nisam ni u snu pomisljao da doniram novac ali mene najvise interesuje kolika je potreba odvajati bosanske muslimane od ostalih muslimana svijeta? Ako se muslimani mole Allahu na arapskom i samo arapskom jeziku, zbog cega bosanska dzamija i bosanski islamsko-kulturni centar?? Zar muslimani nisu braca? Jos nigdje nisam vidio iransku dzamiju, tursku dzamiju, iracku dzamiju itd.

Drugi slucaj je da sam vrlo cesto susretao bosanske imame koji se voze u luksuznim automobilima (sto je naravno njegovo pravo kao i svacije ukoliko ga je zaradio) i koji se znaju vrlo cesto arogantno ponasati prema ljudima koji bi sa njima zeljeli da porazgovaraju, nerijetko o nekom problemu. Ovo je narocito bilo izrazeno tokom rata u BiH, kada su mnoge bosanske izbjeglice u Svedskoj trazile neku pomoc dosavsi u novu zemlju, novi sistem, nepoznato sve, pocev od jezika pa do zakona i pravila. Jedna zena, u desperatnom stanju jer joj je sin s porodicom u opkoljenom Sarajevu zeli da porazgovara sa jednim imamom a on "Ma daj zeno, pusti me se, imam ja i svojih problema". Ne kazem da nema, svako ih ima, ali jesi li ti hodza? Jesi. Je li spada pod tvoj radni zadatak da razgovaras sa vjernicima, ljudima kada im je tesko? Spada! Zasto nam onda vazis kako treba da klanjamo, idemo u dzamiju, predamo se Islamu (i najvaznije) doniramo bosansku islamsku zajednicu? Naravno da zekat i sadaka je duznost svakog muslimana vjernika koji ima vise nego njegov brat-musliman ali duznost je i da brat bratu pomogne i dusevno, zar ne?

@maverick78: koliko su SD popusili, vidjet cemo na slijedecim izborima. Do tada, njihov procenat glasackog tijela koji je 13% narast ce jos vise. Nazalost...
stakasa

#117 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by stakasa »

I jedan i drugi blok su jasno odjebali ove islamofobe po cjenu gubljenja vlasti. Pala je vlada, raspisani novi izbori, cak i odstupili od principa parlamentarizma jer nisu htjeli koketirat s njima, ne koalirat, samo ih priznat, nacisti vec skinuli gace bili. I ljevi i desni blok je bio jasan u predizbornoj kampanji - primacemo izbjeglice iz Sirije bez obzira na politicku cjenu. Da su se desni samo ogradili, nista vise, dobili bi izbore. Bili su na vlasti, islo ih je i ne bi im se puno zamjerilo. Ali nisu i na tome im je kapa dole. Crveni isto tako iako ih ne mogu. Ali kapa dole. Iskrenog su ubjedenja da svi ljudi imaju istu vrijednost, promovisu i provode solidarnu politiku... Znaju i jedni i drugi da ce jucerasnji dogovor ojacati islamofobe, ali barem nece imati zakonodavnu vlast.
Ja bih volio i da se ode korak dalje, da zahtjevi budu dvosmjerni i da se pocnu postavljati uslovi i useljenicima, nema vise potrebe da budu politicki korektni jer to jesu. Recimo ovolike regrutacije za ISIL i onda ih na povratku cekaju doktori i psiholozi, dopustanje rumunskim ciganima da prave ruglo na ulicama itd.
Maverick78

#118 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Maverick78 »

Moguće da će ih dodatno ojačati, mislim na islamofobe tj. SD i ekipicu oko njih, ali to se ništa ne zna. Koliko vidim Alijansa i crveni su napravili ugovor na osam godina. Birači SD-a su svjesni da nema šanse nikada sami da dobiju izbore, a protiv i Alijanse i crvenih tek nemaju teorije. Mislim to je kao da uzmeš sve najjače partije u jednoj zemlji i ujediniš ih protiv jedne, koja i nije toliko moćna. Tu može doći i do osipanja njihovog biračkog tijela, jer će i oni biti svjesni da nema šanse da SD sama uzme izbore, mislim ni teorije nemaju.

Uglavnom, respect i za Alijansu i za crvene, zaista nisam očekivao da će se ovo desiti.

Što se tiče zaokreta koji pominješ, tu se apsolutno slažem. Previše se popušta, posebno ovo oko ISIL-a, a i ovo sa EU imigrantima kako ih zovu također. Vidiš i sam šta rumuni rade. Previše prosjaka dolazi i to se zna da je biznis. Ono kao i dole, imaju nekog gazdu iznad koji kupi lovu, a oni prosjače.
Šveđanin

#119 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Šveđanin »

Ljudi iz komune, policija, socijalna služba dolaze svako malo i sklanjaju te Rumune/Bugare, oni se opet rasporede. I to se strateški rasporede, na kraju su otkrili da taj novac što isprose uopšte ne ide njima već to kupi onaj ko ih stavlja na ulicu. Apelovao sam ljudima koje znam da im ne daju pare, jer tim ljudima ništa nećeš pomoći. Treba biti uporan i redovno zvati socijalnu službu... Prilazi mi dječak, traži para, kaže gladan je.. ja mu nudim da ga odvedem da nešto jede, on jok jok, samo hoće para, ne trebam ga voditi nigdje, isti recept kao u Bosni. :-)

Još u vrijeme dok desničari nisu bili mejnstrim, već samo manjina koju su znali tek površno, a najčešće su služili za sprdnju, ja sam imao prilike da prisustvujem njihovim tribinama i diskusijama.. :D A kako dosta ličim na average Švedu, nisu me ni skontali, sve dok nije došao dan, kao ono redovan sam, zapamtili su me, trebala bi mi članska kartica.. :lol: nakon što sam rekao ime, uslijedila sumnja, gleda on mene i ćuti... a nakon što sam rekao prezime, uslijedio šok... :lol: Preblijedila obojica koja su mi prišla. :lol: Od tada više nisam ni dolazio, a u međuvremenu pojedini debili visoko doguraše u SD hijerarhiji... Nisam religiozan, par puta su mi se obraćali ljudi iz IZ, u vezi nekih humanitarnih akcija.. pomogao sam, ako je otišlo u pogrešne ruke njima na obraz.
Gojeni H

#120 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Gojeni H »

Doktore, ima li kakvih vijesti o istrazi? Koje su osiguravajuce drustvo prevarili? Koliko je muslimana ucestvovalo u tome? Koliko su dobri?
Daj nam inside informaciju, strucnjak.

Jesi li ti kad dao koju paru za kakvo dobro? Bila je prilika tokom poplava. Poznajes li izraz na licu ljudi u Topcic polju kod Zenice, kad izvale oci k'o kurban na obicnu jacu kesu gibire?

P.cka li mu materina ko tebi dade diplomu ... doktore.
Ommadawn

#121 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by Ommadawn »

Šveđanin wrote:Ljudi iz komune, policija, socijalna služba dolaze svako malo i sklanjaju te Rumune/Bugare, oni se opet rasporede. I to se strateški rasporede, na kraju su otkrili da taj novac što isprose uopšte ne ide njima već to kupi onaj ko ih stavlja na ulicu. Apelovao sam ljudima koje znam da im ne daju pare, jer tim ljudima ništa nećeš pomoći. Treba biti uporan i redovno zvati socijalnu službu... Prilazi mi dječak, traži para, kaže gladan je.. ja mu nudim da ga odvedem da nešto jede, on jok jok, samo hoće para, ne trebam ga voditi nigdje, isti recept kao u Bosni. :-)
Apelovao sam i ja i govorio ljudima da najbolji nacin da ih sklonis sa ulica je da im ne dajes nista. Ukoliko vide da im se taj biznis ne isplati - nece vise ni dolaziti. Ovako, ima onih kretena koji te ljude fizicki napadnu, tuku ih i sta sve ne - protiv sam nasilja i ne smatram da je to najbolje rijesenje protiv ovih prosjaka. Jer svaki takav napad objave medije, neki ljudi se sazale na njih i onda im daju jos vise. Ovako, ignorisem ih kad ih vidim na cesti, kao da ne postoje.
U-zap

#122 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by U-zap »

Ma svu tu stoku svedi trebaju da vrate odakle je i dosla. Napravili bliski istok od tako lijepe zemlje, dobili sve mogucnosti da se integrisu u normalno okruzenje ali dzaba, njima i dalje kamile u glavi.
stakasa

#123 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by stakasa »

KatarinaKosaca wrote:
stakasa wrote:Moze ali sutra s posla, odo sad vani. Ukratko, zbog ovoga je pala vlada nedavno. Sutra cu sve objasnit
OK, tack :wink:
U parlamentu nominalno postoje dva bloka - desni i lijevi. Tako je to vec sto godina, od uvodenja demokratije, linija razgranicenja je isla tu. U praksi je to sve strogi centar. Nije uvijek tako bilo ali dolaskom globalizacije su se te razlike smanjile do neprepoznatljivosti. Desni blok je vladao zadnjih osam godina i to su radili vrlo dobro. No1 partija su bili Moderaterna, ne znam kako da ti to prevedem, recimo konzervativna partija, burzoaska sa klasicnim vrijednostima desnice u statutu - monarhija, jaka vojska, privatno poduzetnistvo. To je partija onog ljigavca Carla Bildta, on im je bio ministar vanjskih poslova a glavna snaga je bila u osovini kancelara Reinfeldta i ministra finansija Borga. Oni su u alijansi sa partijom seljaka sto je stroci centar, tako se i zovu - Center, liberalnom partijom i partijom kriscanskih demokrata. Ljudi su vladali zadnjih osam godina i to su uradili besprjekorno. Svedska maltene nije osjetila Lehman Brothers i ekonomsku krizu.
U drugom bloku su Socialdemokraterna, to je partija Olafa Palmea i od zadnjih 80 godina oni su na vlasti finig 65. Postali su sinonim Svedska. Ogromna infrastruktura, mocna partija jos uvjek mada ni sjena perioda netom iza drugog svjetskog rata kada su redovno imali natpolovicnu vecinu. Sa njima, tj oko njih jer su ovi veliki i uzimaju pomoc po potrebi i kako im prahne su klasicni komunisti (bas oni iz ubjedenja, imaju svojih 4 -5 posto, ne traze vlast pod svaku cjenu nego ako im prode neka od njihovih ideja dobro i jest, mislim da su uslovili podrsku vladi ponistavanjem privatizacije u zdravstvu i skolstvu, nisam siguran sto posto) i nesrazmjerno uticajna ekoloska partija sa svojih sest sedam posto isto tako ideoloski cvrstih (tu su ti recimo neurohirurzi sa placom od 15 hiljada maraka a na poso ide biciklom, nema auta nikako, pet godina isti djemper na njemu, redovno uplacuje donacije za sve zivo...).
Pored gorenavedenih, normalnih partija, u parlamentu je i ta islamofobna partija Sverigedemokraterna. Postoje oni odavno ali su se vrtili oko jedan dva posto da bi na proslim izborima osvojili sest posto i po prvi put usli u parlament (prag je 4 posto) a na ovim izborima sokantnih 13 posto. To je nazadna partija koja je protiv svega drukcijeg. Prije su bili protiv Jevreja ali sljede svjetske tokove i to su isfurali. U principu su protiv stranaca ali su se i tu profilisali i svu energiju usmjerili na antiislamizam. Osim toga i klasicnog populizma oni se nicim drugim i ne bave, ne znam imaju li uopste ekonomski program. Partija luzera i ludaka. Npr imaju veliku podrsku u komunama bez ijednog muslimana, gore na vrhu Svedske, glasalo je za njih i dosta penzionera iz ciste sebicnosti, cak i stranaca nemuslimana vodeci se parolom brigo moja predi na drugoga ali i poprilican broj "normalnih" Svedana koji misle da su godisnje kvote useljenika preko svake mjere (a etablirane partije nemaju hrabrosti povesti polemiku oko tog fakticki problema trudeci se da ostanu politicki korektni) i iz razloga sto su nacisti jedina opoziciona partija. Bukvalno jesu. Sve javne licnost se zgrazavaju nad njima, etablirane partije dosad uopste nisu htjeli da ih uzimaju u usta a kada su u zadnjem mandatu bili prinudeni da to rade cinili su to sa gadzenjem i podsmijavanjem, ignorancijom i paternizacijom. Sve to stvara inat...
Na dan izbora je svima bilo jasno da ni jedan blok nece imati natpolovicnu vecinu ali je "red" da veci blok vlada a da manji blok dzentlmenski ostane uzdrzan. Naravno, nacoshima nije padalo na pamet da ostanu uzdrzani nego su digli ruke i srusili vladu Socijaldemokrata a podrzali budjet desnih partija. Desni su rekli nama vasa pomoc ne treba i tu je nastala pat pozicija gdje je predsjednik Socijaldemokrata zakazao nove izbore za 21/3 2015. To je presedan, ponovljenih izbora ovde nije bilo pedesetak godina. Tesko im je to pala svima, "nismo mi Italijani", necemo se igrat demokratije, Svedska je simbol ozbiljosti i tako dalje. I da bi u subotu (a u Svedskoj izmedu Bozica i Nove godine ni semafori ne rade) i jedan i drugi blok sazvali presicu i objavili da su se dogovorili izmedu sebe da ce manjinska vlada podrzat vecinski i na taj nacin eliminisali naciste kao jezicak na vagi. Uz velike politicke ustupke, dobar dio clanstva pogotovo desnih partija nije bio za ovo.
Eto to bi ti bilo to
stakasa

#124 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by stakasa »

Ommadawn wrote:
Šveđanin wrote:Ljudi iz komune, policija, socijalna služba dolaze svako malo i sklanjaju te Rumune/Bugare, oni se opet rasporede. I to se strateški rasporede, na kraju su otkrili da taj novac što isprose uopšte ne ide njima već to kupi onaj ko ih stavlja na ulicu. Apelovao sam ljudima koje znam da im ne daju pare, jer tim ljudima ništa nećeš pomoći. Treba biti uporan i redovno zvati socijalnu službu... Prilazi mi dječak, traži para, kaže gladan je.. ja mu nudim da ga odvedem da nešto jede, on jok jok, samo hoće para, ne trebam ga voditi nigdje, isti recept kao u Bosni. :-)
Apelovao sam i ja i govorio ljudima da najbolji nacin da ih sklonis sa ulica je da im ne dajes nista. Ukoliko vide da im se taj biznis ne isplati - nece vise ni dolaziti. Ovako, ima onih kretena koji te ljude fizicki napadnu, tuku ih i sta sve ne - protiv sam nasilja i ne smatram da je to najbolje rijesenje protiv ovih prosjaka. Jer svaki takav napad objave medije, neki ljudi se sazale na njih i onda im daju jos vise. Ovako, ignorisem ih kad ih vidim na cesti, kao da ne postoje.
Klasicni organizovani kriminal, totalno su promjenili slike gradova. Nije to ko u nas, ovde je obim puno puno veci. Ne znam da ima ijedna prodavnica u Stockholmu pred kojom nisu rumunski cigani
m_l

#125 Re: U Švedskoj zapaljena džamija, 5 osoba povrijeđeno

Post by m_l »

@stakasa :thumbup:

Dobro je da na svakoj temi se moze procitati par realnih komentara, a trolanje i glupiranje samo treba ignorisati, ne obracati paznju...
Post Reply