Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
It_is_a_Leclerc wrote:
Nisu svi pripadnici crne rase - Afroamerikanci. Rečena kovanica je nastala kao potreba sub-nacionalne diferencijacije američkih građana crne rase, i ne predstavlja ni naciju, ni etniju, ni rasu. Postoje pripadnici crne rase i u Africi, pa nisu - afroamerikanci, već samo Afrikanci.
.
meni ova rijec ide na neku stvar ... afroamerikanci ... mozda su americi, u europi nisu. u norveskoj ne postoje afronorvezani, ni u francuskoj afrofrancuzi. u norveskoj kad ih opisuju (najcesce u crnoj hronici), pisu tamne koze
osim toga nisu svi afrikanci crni. cak i oni koji jesu za nsa crni, nisu isti, imaju svoje karakteristike, nijanse, visinu, usne, oci, jezik, ... sklonost ka trcanju, sportu, ... nisu isto masai i pigmeji.
stanovncici maroka napr. idu od potpuno bijelih do saharskih najcrnjih crnaca.
mislim da je davanje naziva afroamerikanc samo besmislena fasada, forma u k'ofol ljudskim pravima.
ma ja bolan,onda treba dati neki naziv i za bijelce,uvrijediće se kad ih tako nazoveš
It_is_a_Leclerc wrote:Termin - crnac i bijelac, je zahrđao, retrogradni termin koji je već odavno u stručnoj literaturi, bar kod nas, zamijenjen sa - pripadnik crne, bijele i žute rase. Bijelac i crnac ima "životinjski" prizvuk, kao vranac, šarac itd. Isto se dešava i u stranoj stručnoj literaturi.
Nisu svi pripadnici crne rase - Afroamerikanci. Rečena kovanica je nastala kao potreba sub-nacionalne diferencijacije američkih građana crne rase, i ne predstavlja ni naciju, ni etniju, ni rasu. Postoje pripadnici crne rase i u Africi, pa nisu - afroamerikanci, već samo Afrikanci.
E sad. Što se tiče rasizma, ne treba biti budala, pa tvrditi da ga nema, ili da ga Afroamerikanci ili bilo ko drugi, provocira. To su notorna sranja, poput onih da homoseksualci svojim postojanjem provociraju "moralne" članove društva. Ako govorimo konkretno o Afroamerikancima u SAD-u, onda je potpuno jasno da je sav kriminal, i sve loše što se dešava u njihovoj zajednici, prevashodno uzrokovao sistemski rasizam koji je trajao zadnjih 100 godina. Ti ljudi su bili izolovani, isključeni iz društvenih tokova - iz kulturnih, sportskih, privrednih, javnih, političkih i svih drugih tokova, te im nije preostalo ništa drugo nego da se samo-getoiziraju, da se "komuniziraju", okrenu kriminalu kao jedinom što im je ostavljeno.
Nažalost, unatoč činjenici da američko društvo ili bar javni diskurs inzistira na eradikaciji sistemskog rasizma, on je, kao posljedica klasnih razlika, i dalje vrlo prisutan. Ipak, nema ni najmanje potrebe da se cijela rasa posmatra kroz prizmu jednog dijela, a pogotovo ne jedne vrlo vrlo male grupe unutar tog dijela.
A svasta. Sad se ja trebam praviti slijep i pored ocitog da je covjek crn zvati ga sa deset nekih drugih fol policikih korektnih naziva.
avetinja wrote:
Gledam na njih kao i na ostale ljude drugih rasa. Ali stvarno mi ide na živce ovo što sam napisao u prvom postu. Pola crnaca u Americi živi ilegalnim načinom života, i kada ga policija ubije prilikom vršenja krivičnog djela, glavna krivica padne na policajca, jer se odmah pominje pitanje rasizma. Dobro znam ja kroz šta su crnci sve prošli, ali ne poštuju se prava drugih rasa. Prema tome samo se crnci mogu pozvati na rasizam. Onda neka se ne zove rasizam, nego crnizam. A, kao što je bull21, crnci iz Afrike su bolji i pošteniji ljudi od ovih iz Amerike, i njih svakako više cijenim.
JESTE RASIZAM! zato što su crnci građani drugog reda čak i danas, ne samo u truHloj Americi, nego čak i na rodnoj grudi, zato što ih se eksploatiše otkad sunce izlazi na istoku, zato što nemaju mogućnost izbora, zato što ih se satjerava u torove i uskraćuje pravo glasa. I znaš li ti uopšte kako su crnci dospjeli u mrsku Ameriku???????
Clo u toj truhloj Americi gdje su jadni crnci gradjani drugog reda je Precjednik dva puta izabran Barack Hussein Obama, crnci su samo 13 % od cjelokupnog stanovinstva Amerike , javi mi cim neka Evropska zemlja izabere sina imigranta iz Afrike za precjednika ili permijera.
Sta kazes nemaju pravo glasa? davno je bila 1950 a to sto neki i dan danas nemogu glasati za one koji nepoznaju pravni sistem Amerike oni koji su pravsnazno osudjeni za krivicno djelo gube pravo da glasaju, posjeduju oruzije i vecinu socijalinih programa.
It_is_a_Leclerc wrote:
.
meni ova rijec ide na neku stvar ... afroamerikanci ... mozda su americi, u europi nisu. u norveskoj ne postoje afronorvezani, ni u francuskoj afrofrancuzi. u norveskoj kad ih opisuju (najcesce u crnoj hronici), pisu tamne koze
osim toga nisu svi afrikanci crni. cak i oni koji jesu za nsa crni, nisu isti, imaju svoje karakteristike, nijanse, visinu, usne, oci, jezik, ... sklonost ka trcanju, sportu, ... nisu isto masai i pigmeji.
stanovncici maroka napr. idu od potpuno bijelih do saharskih najcrnjih crnaca.
mislim da je davanje naziva afroamerikanc samo besmislena fasada, forma u k'ofol ljudskim pravima.
ma ja bolan,onda treba dati neki naziv i za bijelce,uvrijediće se kad ih tako nazoveš
pa ima, na prvoj stranici, kokejzn to su terminoloski ispravni nazivi , ali samo u ameriki
MyTao wrote:Kako prepoznati rasistu... oni prvi popljuju cijelu rasu, generaliziraju, ali svaki put na kraju svog posta obavezno napisu "nisam ja rasista, samo kazem..."
Africki crnci normalni ljudi rade stvaraju bore se za bolje sutra i drze se od lokalinih amerckih crnaca po sistemu daleko im kuca bila od moje.
Africki crnic nesmrde a americki valjda kako su im gazde babe karale pa se pomjesali geni smrde mozes ga namirisat iza coska.
S4mpion wrote:Čuj nije se opirao
Kralju, hajd ti polahko s teme, ne znam šta te tjera da pišeš o stvarima o kojima veze nemaš.
Liku rasista si, izbija ti iz svakog tvog posta tako da je tvoje misljenje na ovakvim temama bezvrijedno ono nije utemeljeno ni na razumu ni na logici ni na argumentima ni na cinjenicama. Vjeruj mi bez uvrede mozda tebi sve sto kazes zvuci kao savrseno razumno za sve ostale zvuci glupo i u najmanju ruku nerazumljivo. Ljudi ne mogu da shvate tvoj tok razmisljanja pokusaju sa razumom ali ga nema, logika takoder nula bodova. Nema dodirne tacke izmedu tebe i ostalih jer ostali nemaju neobrazlozenu i neutemeljenu odbojnost prema drugom. Kao kad ortodoksnom zidovu neko pokusa objasniti nezavisnu Palestinu
MyTao wrote:Pa i Charles Mason je bio ubica, pa ga nisu ubili policajci zbog toga, eno ga i danas zivi, sa svastikom na celu... kako ste odvratni samo, to sto je neko kriminalac ne znaci da ga moze ubiti neki red neck kad pozeli.
Udavili su policajci covjeka sa asthmom u New Yorku, cijeli dogadjaj zabiljezen kamerom, i opet niko za to nece odgovarati... sta sad ti rasisto treba da radis, da ides i kopas po netu kako je taj covjek nekad prekrsio zakon, i to bi kao znacilo da je pravda zadovoljena??? kako mi se gade neki ljudi.
Nikog oni nisu udavila debeli je umro od asmaticnog napada, koji je onda uzrokovao srcani udar, nije mu bilo privi put da ga hapse nego 51 trebao je znati da ce samo da se vise zajebe opiruci se.
S4mpion wrote:Čak i na forumu postoje ljudi koji boju nečije kože stavljaju na prvo mjesto, a njegova djela na peto mjesto, zato i dolazi do ovih nebuloza tipa
"Zašto su morali ubiti kriminalca (ubicu, pedofila, silovatelja) kad je crnac?"
Ti ili si neupucen ili si stvarno toliki rasista da pises ovakve gluposti... Micheal Brown nije pocinio nikakvo kriminalno djelo kada je ubijen, nije imao pistolj, pa to je i sam policajac prizno. To sta je on radio prije je NEVAZNO, jeli to toliko tesko za tebe da svatis. Plus imas stotine ovakvih slucajeva.
Samo rasisti jos uvijek tvrde kako nema rasizma u Americi.
Brown je upravo opljackao prodavnicu, poslije toga je napao Oficira Wilsona probao oteti njegov pistolj tako je i ranjen u dlan ruke, covjek koji je 196 i vaze 180kg nije nenaoruzan jos je stavio lijevu ruku pod majicu, de ne prdi na prazno , nije to Bosanska policja da svaka baraba slozi samar policajcu i da se ovaj mora pravdati sto je barabu udario.
amiliana wrote:Ono gusenje uopce ne opravdavam, ako vec svercuje cigarete mogli su ga uhapsiti a ne odmah ubiti.Mislim da nisu svi isti ne mozemo na osnovu jednog probisvijeta Michael Browna i nekoliko njih reci da su svi afroamerikanci probisvijet i kriminalci ima i drugacijih nisu svi isti.
Oni su njega i hapsili za to nisu ni optuzeni jer on je umro jer je bio asmaticar i srcani bolesnik on nije udavljen jer je choke hold trajao manje od 10 sekundi a on je svo vrijeme govorio Nemogu disati a dok covjek moze pricati covjek dise.
AA je izmisljen naziv i vecina crnaca ga odbija jer kao sto kaze moj kolega ti si bjeli Amerikanac niko te nepita za zemlju porijekla , ja sam 10 generacija Amerikanac je mogu biti sam crni Amerikanac a ne Afro Amerikanac kad sam samo jednom bio u Africi i to ko vojnik 1993 u Somaliji.
S4mpion wrote:Čuj nije se opirao
Kralju, hajd ti polahko s teme, ne znam šta te tjera da pišeš o stvarima o kojima veze nemaš.
Liku rasista si, izbija ti iz svakog tvog posta tako da je tvoje misljenje na ovakvim temama bezvrijedno ono nije utemeljeno ni na razumu ni na logici ni na argumentima ni na cinjenicama. Vjeruj mi bez uvrede mozda tebi sve sto kazes zvuci kao savrseno razumno za sve ostale zvuci glupo i u najmanju ruku nerazumljivo. Ljudi ne mogu da shvate tvoj tok razmisljanja pokusaju sa razumom ali ga nema, logika takoder nula bodova. Nema dodirne tacke izmedu tebe i ostalih jer ostali nemaju neobrazlozenu i neutemeljenu odbojnost prema drugom. Kao kad ortodoksnom zidovu neko pokusa objasniti nezavisnu Palestinu
kosava wrote:AA je izmisljen naziv i vecina crnaca ga odbija jer kao sto kaze moj kolega ti si bjeli Amerikanac niko te nepita za zemlju porijekla , ja sam 10 generacija Amerikanac je mogu biti sam crni Amerikanac a ne Afro Amerikanac kad sam samo jednom bio u Africi i to ko vojnik 1993 u Somaliji.
Umalo popisivac wrote:
A svasta. Sad se ja trebam praviti slijep i pored ocitog da je covjek crn zvati ga sa deset nekih drugih fol policikih korektnih naziva.
Nije to svašta, niti je politički korektan izraz, već medicinski termin koji suspenduje stari. Primjerice, to ti se isto dešavalo sa terminom - retardiran, kojim su se opisivala djeca i odrasli s poteškoćama u razvoju. Danas skoro da i nema ozbiljne literature da ćeš termin retardiran naći.
kosava wrote:AA je izmisljen naziv i vecina crnaca ga odbija jer kao sto kaze moj kolega ti si bjeli Amerikanac niko te nepita za zemlju porijekla , ja sam 10 generacija Amerikanac je mogu biti sam crni Amerikanac a ne Afro Amerikanac kad sam samo jednom bio u Africi i to ko vojnik 1993 u Somaliji.
Jel ti smrdi kolega?
Ko hala pa se tusira svaka 4 sata i presvuce, djaba antipespirant i dezodorans.
It_is_a_Leclerc wrote:Termin - crnac i bijelac, je zahrđao, retrogradni termin koji je već odavno u stručnoj literaturi, bar kod nas, zamijenjen sa - pripadnik crne, bijele i žute rase. Bijelac i crnac ima "životinjski" prizvuk, kao vranac, šarac itd. Isto se dešava i u stranoj stručnoj literaturi.
E sad. Što se tiče rasizma, ne treba biti budala, pa tvrditi da ga nema, ili da ga Afroamerikanci ili bilo ko drugi, provocira. To su notorna sranja, poput onih da homoseksualci svojim postojanjem provociraju "moralne" članove društva. Ako govorimo konkretno o Afroamerikancima u SAD-u, onda je potpuno jasno da je sav kriminal, i sve loše što se dešava u njihovoj zajednici, prevashodno uzrokovao sistemski rasizam koji je trajao zadnjih 100 godina. Ti ljudi su bili izolovani, isključeni iz društvenih tokova - iz kulturnih, sportskih, privrednih, javnih, političkih i svih drugih tokova, te im nije preostalo ništa drugo nego da se samo-getoiziraju, da se "komuniziraju", okrenu kriminalu kao jedinom što im je ostavljeno.
Nažalost, unatoč činjenici da američko društvo ili bar javni diskurs inzistira na eradikaciji sistemskog rasizma, on je, kao posljedica klasnih razlika, i dalje vrlo prisutan. Ipak, nema ni najmanje potrebe da se cijela rasa posmatra kroz prizmu jednog dijela, a pogotovo ne jedne vrlo vrlo male grupe unutar tog dijela.
Umalo popisivac wrote:
Nije to svašta, niti je politički korektan izraz, već medicinski termin koji suspenduje stari. Primjerice, to ti se isto dešavalo sa terminom - retardiran, kojim su se opisivala djeca i odrasli s poteškoćama u razvoju. Danas skoro da i nema ozbiljne literature da ćeš termin retardiran naći.
e hebatga leklerku
uostalom, taj termin vazi samo u americi, znaci da je lokalan i da se ne odnosi na sve crnce koji zive izvan afrike.
S4mpion wrote:Čak i na forumu postoje ljudi koji boju nečije kože stavljaju na prvo mjesto, a njegova djela na peto mjesto, zato i dolazi do ovih nebuloza tipa
Ti ili si neupucen ili si stvarno toliki rasista da pises ovakve gluposti... Micheal Brown nije pocinio nikakvo kriminalno djelo kada je ubijen, nije imao pistolj, pa to je i sam policajac prizno. To sta je on radio prije je NEVAZNO, jeli to toliko tesko za tebe da svatis. Plus imas stotine ovakvih slucajeva.
Itekako ga ima, samo što je sad ugniježđen u crnačku populaciju. Pardon, afroameričku.
Prije 20 - 25 godina, bili su normalni, mozda malo osjetljivi na rijec "crnac", opet normalni.
Nove generacije su ubij Boze. Cak radikalnije od fasista i nacista, spram svih drugih,
da ovako slobodno kazem (bez uvrede) "koji nisu zagorili u rerni".
Itekako ga ima, samo što je sad ugniježđen u crnačku populaciju. Pardon, afroameričku.
Ja... tako mi zao bjelaca u Americi. Tako fin i kulturan narod, ali oni rasisti crnci im ne daju zivjeti.
Umalo popisivac wrote:
e hebatga leklerku
uostalom, taj termin vazi samo u americi, znaci da je lokalan i da se ne odnosi na sve crnce koji zive izvan afrike.
Ne, odnosi se i na ljude africkog porjekla koju su se rodili u Svedskoj