Zadnja posta Orasje ili?

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#101 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by _BataZiv_0809 »

int21 wrote:Nisam mogao a da ne odgovorim ovima sto pricaju da je sve uzaludno, tuzbe i takve stvari.

Nije tacno da tuzba nece uroditi plodom, samo je potrebno malo citati, malo se pokrenuti i naci nekog sposobnog advokata koji ce se zauzeti za slucaj. A evo zasto to kazem:

Moja mati je radila kao uciteljica u USK. Imali su nekih problema oko neisplaceni plata, smanjivanja istih ili tako nesto, a da nije bilo po zakonu. Konacnica:

1. Isplata za tuzbu po osnovu prvog problema 6600 KM, poslije cijele godine zajebancije
2. Isplata za tuzbu po osnovu drugog problema, 17000 KM na poslije 3 godine zajebancije

Znaci nemojte naprdjivati o tome kako se moze ili ne......samo treba biti uporan. A nije da smo imali stele i ostale pizde materine. I nije da ne znam kako je to biti gladan i ne imati nista......jako dobro znam.....ali mi smo se borili za sebe.....i izborili....i isto tako se borim za svoje dijete.......i ne dam da me neko zajebava.....od trazenja racuna iz trgovine do pisanja zalbi u zdravstvenim ustanovama.....

Samo treba biti uporan i sve se moze. A reci da se ne moze znaci odmah si odustao......nazalost....
Kolektivni ugovor stiti budzetske korisnike. Boldirano :izet:
int21

#102 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by int21 »

Nije samo kolektivni ugovor ali eto......ocito da je najlakse krivicu svaliti na drugog i cekati da ti neko nesto rijesi....

Meni je zao ljudi, ali bi trebali malo vise da se bore za sebe....ne paljevinom i protestima nego na malo pametniji nacin.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#103 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by _BataZiv_0809 »

int21 wrote:Nije samo kolektivni ugovor ali eto......ocito da je najlakse krivicu svaliti na drugog i cekati da ti neko nesto rijesi....

Meni je zao ljudi, ali bi trebali malo vise da se bore za sebe....ne paljevinom i protestima nego na malo pametniji nacin.
Budzetski korisnici imaju jak kolektivni ugovor i sud po defaultu vraca na posao i nalaze isplatu plata sa kamatama. Zato se i bore ko lavovi da se on ne dira, jer ih stiti ko da su covjecije ribice.

Neuporedivo za ljude u realnom sektoru i Opci kolektivni ugovor za FBiH.
dudlov

#104 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by dudlov »

Rahat patnja :-)
It_is_a_Leclerc

#105 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by It_is_a_Leclerc »

Radnici Aide imaju nerealne, nezakonite i neprovedive zahtjeve. Njihove zahtjeve ne može ispuniti nijedna Vlada u BIH, i to su činjenice. Oni žele da ih se stavi na budžet, i da postanu budžetski korisnici, što je potpuno nonsens. Žele da se revitalizira fabrika, što je nemoguće, s obzirom da je to fabrika koju su pokrali (u tome su učestvovali i radnici dijelimično), i u kojoj nema ni tehnologije, ni stručne radne snage, ni tržišta na koje se može izaći. Radnici "Aide" moraju pristati na likvidaciju firme. Radnicima uvezati staž, pa ko na biro, k'o u penziju. Na budžet, zasigurno, ne mogu.

Ovo što rade je sramotno.
tandmand

#106 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by tandmand »

Preko rijeka i suma, dobrovoljno krenuse ljudi put Bleiburga pod budnim okom partizana na drzavnoj sisi. :oops:
O'zone
Globalni moderator

#107 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by O'zone »

Radnici propalih poduzeća večeras će prenoćiti u Srebreniku
24. decembar 2014. u 14:05

Radnici Fabrike obuće Aida, Livnice i Dite, kojima su se jutros pridružili i radnici Konjuha na putu prema Orašju, trenutno se nalaze na Previlama, općina Srebrenik.

"Dok ne dođemo na granicu ne znamo šta nas čeka. Ali ako nam ne budu dali da prođemo, mi ćemo sjediti na granici. Morat će neko nešto, valjda, da riješi za nas", kaže u izjavi za Fenu Hasan Užičanin, potpredsjednik Sindikata radnika Fabrike obuće Aida.

Navodi da će radnici večeras prenoćiti u Srebreniku.

"Crveni križ nam je, kako smo saznali od Sindikata Konjuha, omogućio prenoćište, a ujutro krećemo dalje. Kada dođemo u Srebrenik, znat ćemo detaljnije informacije", dodaje Užičanin.

Crveni križ Srebrenik je dobio dozvolu od tamošnjeg načelnika za smještaj radnika iz Tuzle.

Hasan Užičanin: Ne znamo šta da očekujemo kada dođemo do granice

"Smjestit ćemo ih u sportsku dvoranu. Crveni križ će, koliko bude u mogućnosti, angažirati svoje volontere i odnijeti deke i čaj radnicima. Intervenirat će i Civilna zaštita, kao i službenici iz MUP-a", kazali su u CK Srebrenika.

Radnici propalih firmi krenuli su jutros prema graničnom prijelazu Orašje u namjeri da, kako su najavili, napuste BiH, a nakon što vlasti nisu mogli ispuniti njihove zahtjeve.

Radiosarajevo.ba
It_is_a_Leclerc

#108 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by It_is_a_Leclerc »

EU im, naravno, neće dati ni da priđu granici.
Granična policija BIH je dužna osigurati zakon koji brani blokiranje državnih graničnih prelaza.

Ovi ljudi ne znaju šta rade.
dudlov

#109 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by dudlov »

It_is_a_Leclerc wrote:EU im, naravno, neće dati ni da priđu granici.
Granična policija BIH je dužna osigurati zakon koji brani blokiranje državnih graničnih prelaza.

Ovi ljudi ne znaju šta rade.
Tutnji im u glavi garant, a što je najgore, ovoga će biti sve više, dok jednom sve ne eksplodira.
almir90

#110 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by almir90 »

Žao mi je ovih ljudi, mada imam i nekih osuda. Sindikat ih je naguzio pošteno, štrajkovi, protesti, mijenjanje silom vlade, ništa nisu postigli, ali i dalje slušaju sindikat. Sindikalci, većina ih nema problema koje imaju radnici. Meni je žao ljudi koji su već u godinama, prošao život. Ali, ne razumijem, ovi problemi su davno krenuli, nalazimo se u vremenu takvom kakvo jest, država propada, ekonomija propada. Ako radiš, i ne primiš jednu platu, firma ne proizvodi ništa, trebali su odmah reagovati, ako drugi mjesec firma ne pokreće proizvodnju, odmah počinješ da tražiš drugi posao. Porodica se ne može ni izdržavati ako se ide u firmu koja ne radi, i nema ti odakle platiti. Ja koliko vidim, oni su sjedili sve te godine bez primanja (mada je nemoguće da nisu nikakva primanja imali, od zraka se ne živi), i sada žele da ih država penzioniše. Možda se varam, ne bih volio da griješim, ali tako ispada, njima je odgovaralo stanje, i sada kad je došlo vrijeme pred penziju, štrajkuj, neka država uplati sve, i kraj sa poslom. Teška su vremena, ko ima imalo u glavi, treba da zna kad ne primiš dvije plate, firma propada, ideš dalje, odmah tražiš drugi posao.
Hajvan

#111 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by Hajvan »

A đe su im đeca i supružni partneri u ovoj nevolji!?

toliko o ozbiljnosti nakane…

glupi bošnjo iz vica o mujagi i suljagi, jbg.

i nije da nemam empatije- brem prema djeci ovih dovoljno glupih roditelja da ovako budu zavedeni...
tandmand

#112 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by tandmand »

Borba je za hljeb. Neka se sva sredstva koja idu za budzetski "bijeli hljeb" iskoriste za uvezivanje radnog staza radnika.
Kada jedni mogu uzimati nezaradjeni novac, zasto ne bi mogli ovi radnici koji su egzistencijalno ugrozeni.
Uostalom to je obaveza drzave kao poslodavca, jer je drzala radnike u radnom odnosu a nije uplacivala doprinose.
Last edited by tandmand on 24/12/2014 15:34, edited 1 time in total.
smijesni_ste

#113 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by smijesni_ste »

DeutscheAusweis wrote:..i šta sad?

Jeli treba sad dijaspora da ih dočeka na granicama i rasporedi ih po svojim kućama?
Ah ne, dijaspora je aktivna samo na forumu, najčešće kada treba detektovati salonce i slične i određivati ko je ispravan, a ko nije :D
tandmand

#114 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by tandmand »

.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#115 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by KatarinaKosaca »

tandmand wrote:Borba je za hljeb. Neka se sva sredstva koja idu za budzetski "bijeli hljeb" iskoriste za uvezivanje radnog staza radnika.
Kada jedni mogu uzimati nezaradjeni novac, zasto ne bi mogli ovi radnici koji su egzistencijalno ugrozeni.
Uostalom to je obaveza drzave kao poslodavca, jer je drzala radnike u radnom odnosu a nije uplacivala doprinose.
Da se radi o provatnoj firmi bila bi kažnjena zbog neplaćanja poreza i doprinosa, jer je to zakonska obveza. I nitko ne bi pitao jel se imalo od čega. Na forumu bi se obrušili na robovlasnika-vlasnika firme, a ovako se začudim čitajući poneke komentare koji sve čine da opravdaju nezakonit čin države. NIje išla proizvodnja, nije bilo tržišta, šta je čekao poslodavac? Naravno, naredne izbore.. i tako godinama.
bh.tornjak

#116 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by bh.tornjak »

O'zone wrote:
9:31 Radnici su krenuli sa petlje prema graničnom prelazu u Orašju. Veći broj policajaca prati radnike, te na tom izlazu iz Tuzle vlada velika gužva.

"Idemo prema Orašju. Ne znamo šta da očekujemo kada dođemo tamo. Nama je cilj da tamo dođemo", kazao je potpredsjednik Sindikata radnika Fabrike obuće "Aida“Hasan Užičanin.
9:25 Svi radnici su stigli do petlje Šićki Brod na izlazu iz Tuzle. Njima su se u međuvremenu priključivali radnici „Dite“ i „Konjuha“.

Radnici uzvikuju parole „idemo iz BiH“ i „idemo u Siriju“.

„Imam u kesi samo komad hljeba i nekoliko eura u ruci, valjda će nam neko nešto udijeliti, a ja poručujem vlasti, ako nas vrate sa granice, a vjerovatno ćemo imati crveno svjetlo, i ako se ponovo vratimo u Tuzlu, nećemo paliti zgrade i državne institucije kao u februaru, nego ćemo direktno napasti na imanja onih koji su na vlasti“, kazao je radnik „Konjuha“ Jašarević
...to je to......ovi krenuli da prose......
palermo

#117 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by palermo »

KatarinaKosaca wrote:
Da se radi o provatnoj firmi bila bi kažnjena zbog neplaćanja poreza i doprinosa, jer je to zakonska obveza. I nitko ne bi pitao jel se imalo od čega. Na forumu bi se obrušili na robovlasnika-vlasnika firme, a ovako se začudim čitajući poneke komentare koji sve čine da opravdaju nezakonit čin države. NIje išla proizvodnja, nije bilo tržišta, šta je čekao poslodavac? Naravno, naredne izbore.. i tako godinama.
pa poslodavac je loš, nikakav, i naravno ovaj poslodavac je zaštićen kao međed. nema nikakvog opravdanja za njega (tj, državu u ovom slučaju)

Ali , tragično je da sindaklni vođa ovako nešto izjavi
Morat će neko nešto, valjda, da riješi za nas", kaže u izjavi za Fenu Hasan Užičanin, potpredsjednik Sindikata radnika Fabrike obuće Aida.
ma ne mora Hasane niko, je li ti iko rekao da su prošla ta vremena, je li iko ovim ljudima to rekao. Ma ja ovo retorički više pitam, ovakva izjava samo pokazuje u kojoj magli jedan dobar dio naših ljudi živi. A zapravo nije ni čduo, cijelo vrijeme se stvara neka atmosfera odgovrnosti drugih za nas same, za naše sudbine, stalno čitate o tome kako neko nije uradio ništa za nekog, a nikada ne čitamo o tome kako mi sami nismo ništa uradili sami za sebe.Atmosfera koja se u ovom društvu kreira nikako ne promovira odgovornost nas samih za svoje postpupke, za same sebe......naprotiv, poruke koje mi slušamo su, krivi su drugi.......naravno da jesu i drugi krivi, ali odgovornost za sebe i situaciju u kojoj se svatko od nas nalazi, prevashodno treba tražiti u sebi.

Često sam u autu, i tada radio slušam, i obično okrenem na federalni radio i imaju onu kontakt emisiju nešto kao otvoreni program, pa se kao slušaoci javljaju sa svojim mišljenjima nekim aktualnim političko-društvenim temama. i onda me uhvati i ljutnja i strah od tog načina razmišljanja, i pitam se je li ta mantra koja je našim medijima tako drago samo izraz njihovog komformizma i neznanja, ili postoji neki, meni nepoznati, smisao u svemu tome.

Radnicima Aide želim svu sreću, iako nisam siguran da će na ovaj način stići do njih. .
iz zadnje klupe

#118 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by iz zadnje klupe »

Prema mojim informacijama pogon Aide u Dobokom Potoku ( Srebrenik) se bartka kako zna i umije, Fortuna iz Gračanice im je prepustila par poslova sa Italijanima ne bi bili malo stali na noge, pogon u Tuzli je problem, inače industrija obuće u BIH stoji bolje nego ikada u istoriji, broj zaposlenih je veći nego prije rata, skoro svaka opština ima novootvorenu fabriku obuće ( navescu samo posljeratne, Olimp Travnik izgradio jos dvije pored postojeće, Kotor Varos-800 zaposlenih-adidas patike, Novi Travnik-tri fabrike u halama BNT-a, Bugojno, Petrovo

Zapravo jedini pogon obuće u bIH koji nije opstao je pogon Aide u Tuzli, svi ostali rade i šire se, plate su male, to je niskoakumulativna djelatnost, ali svakim danom sve je vise fabrika obuce ( skoro svi lohn poslovi za Italijane)

Ista stvar sa drvnom industrijom, najbolja grana BH industrije, propali Krivaja i Konjuh, minus dvije hiljade radnika, ali je bar duplo novootvorenih radnih mjesta u novih fabrikama namjestaja kojih je svakih danom sve vise sa tendencijom rasta

Zaključke izvedite sami
KatarinaKosaca

#119 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by KatarinaKosaca »

Da ne citiram sebe jer je krajnje glupo :D , ali zaključak je ono što napisah na temi danas, da država postavlja za menadžere kadrove čija je osnovna i jedina referenca stranačka lojalnost, pripadnost i ništa više. Konjuh je imao izvoz u Francusku, bili su broj 1 za uredski i trpezarijski program, ali su imali višak radnika, jer se zapošljavalo ko koga stigne. Imali su manjak komercijalista, puno graški u proizvodnji, povrata itd, što je sve odlika lošeg menadžementa. Utoliko je država, odnosno njeni predstavnici jedini i isključivi krivac kao poslodavac koji se nije ponašao kao poslodavac.
Drinski

#120 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by Drinski »

Ma ja ba...a kada uprava u drzavnoj firmi otpusti visak radnika, opet kriva uprava i drzava...
Helena2014

#121 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by Helena2014 »

Drinski wrote:Ma ja ba...a kada uprava u drzavnoj firmi otpusti visak radnika, opet kriva uprava i drzava...

Pa, ovoga momenta da otpusti 100 radnika koji su viška u GRASu,niko gori.
KatarinaKosaca

#122 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by KatarinaKosaca »

Drinski wrote:Ma ja ba...a kada uprava u drzavnoj firmi otpusti visak radnika, opet kriva uprava i drzava...
Kriva uprava i država, ali firma nastavlja rad i oni koji su ostali imaju komad kruha. 18 godina ne uplaćivati poreze i doprinose je ozbiljno kršenje zakona. O ljudskim pravima da i ne govorim. Da su postavljali menadžere, a ne stranačke poslušnike, ne bi ni došlo do nagomilavanja viška radne snage. Svaki privatnik i te kako odvaga koliko ga bruto košta čovjek i da li da ga uzme u radni odnos. Ovo je bilo dovedi, zaposli, uhljebi... pa šta bude do idućih izbora. Šta bi bilo sa privatnikom koji 18 godina ne uplaćuje p+d?
StupskaBitanga

#123 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by StupskaBitanga »

ovi ljudi nemaju ni pasoše sa sobom
https://www.youtube.com/watch?v=zHJh8zHCATU#t=51
Da l ise namjerno i od ovog pravi cirkus i zabava za široke narodne mase?
Helena2014

#124 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by Helena2014 »

StupskaBitanga wrote:ovi ljudi nemaju ni pasoše sa sobom
https://www.youtube.com/watch?v=zHJh8zHCATU#t=51
Da l ise namjerno i od ovog pravi cirkus i zabava za široke narodne mase?

Treba to pitanje postaviti njihovom sindikatu.
StupskaBitanga

#125 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by StupskaBitanga »

Kažu sindikat im je rekao da ponesu lične karte sa sobom da je to dovoljno
Znači vjerovatno će ovo izrati i u regionalne okvire aa mi ispasti totalni idioti
Post Reply